TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
87
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 201

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O PRESTANKU PRIMJENE ZAKONA O PRIVREMENO NAPUSTENIM NEKRETNINAMA U SVOJINI GRADJANA

I OPSTE ODREDBE

 

Clan 1.

Danom stupanja na snagu ovog zakona na teritoriji Feder-acije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) prestaje primjena zakona o privremeno napustenim nekretninama u svojini gradjana ("Sluzbeni list RBiH", br. 11/93 i 13/94 u daljem tekstu zakon) i propisa koji uredjuju pitanja privremeno napustenih nekretnina u svojini gradjana u periodu od 30. aprila 1991. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 2.

Danom stupanja na snagu ovog zakona organi i vlasti Federacije i druga tijela u Federaciji (u daljem tekstu: nadlezni organi) prestaju sa preduzimanjem novih radnji kojima se nekretnine u svojini gradjana proglasavaju napustenim ili se stavljaju pod upravu opstine.

Clan 3.

Nekretnine koje su proglasene napustenim i stavljene pod upravu opstine na osnovu zakona o privremeno napustenim nekretninama u svojini gradjana ostaju pod upravom opstine do vracanja nekretnine vlasniku u posjed u skladu sa odredbama ovog zakona.

Clan 4.

Vlasnik nekretnine koja je proglasena napustenom ima pravo u svako vrijeme podnijeti zahtjev za vracanje nekretnine u posjed.

Clan 5.

Pod pojmom vlasnik u smislu ovog zakona smatra se osoba koja je u trenutku proglasenja nekretnine napustenom bila po vazecim propisima vlasnik te nekretnine. Vlasnik nekretnine moze ovlastiti drugo lice da podnese zahtjev za vracanje nekretnine u posjed.

Clan 6.

Korisnik kome je nekretnina dodijeljena na privremeno koristenje na osnovu zakona o privremeno napustenim nekretninama (u daljem tekstu: privremeni korisnik), nastavlja da koristi nekretninu pod uslovima i na nacin kako je bilo predvidjeno zakonom o privremeno napustenim nekretninama, sve do donosenja rjesenja iz clana 12. ovog zakona.

Clan 7.

Ukoliko privremeni korisnik kome je u skladu sa odredbama ovog zakona nalozeno iseljenje, nema mogucnost da se vrati u stan u kojem je zivio do 30. aprila 1991. godine i nije mu omoguceno useljenje u drugi stan koji zadovoljava uslove nuznog ili odgovarajuceg smjestaja, nadlezna sluzba opstine na cijoj teritoriji je imao zadnje prebivaliste odnosno boraviste ce mu u roku koji je odreden aktom za njegovo iseljenje obezbijediti nuzni smjestaj ili odgovarajuci smjestaj, ukoliko, prema clanu 8. stav 4. zakona o stambenim odnosima, to lice ne moze biti smjesteno u nuzni smjestaj. Nadlezni organi za obezbjedjenje nuznog smjestaja nisu duzni da obezbijede ni nuzni ni odgovarajuci smjestaj osobi koja stan koristi bez valjanog pravnog osnova. Neispunjenje obaveze predvidene stavom 1. ovog clana od strane opstine ni u kom slucaju nece dovesti do odgode prava vlasnika da stupi u posjed svoje nekretnine.

Clan 8.

Nuznim smjestajem u smislu ovog zakona smatra se nuzni smjestaj saglasno clanu 8. zakona o stambenim odnosima ("Sluzbeni list SRBiH", br. 4/84, 12/87 i 36/89).

Clan 9.

Strankama u postupku koji se vodi po zahtjevu vlasnika nekretnine za vracanje u posjed nekretnine smatraju se vlasnik nekretnine i lice koje se nalazi u posjedu nekretnine u vrijeme podnosenja zahtjeva.

II VRACANJE NEKRETNINE VLASNIKU

Clan 10.

Vlasnik nekretnine ima pravo u svako vrijeme nadleznom organu podnijeti zahtjev za vracanje u posjed nekretnine koja je proglasena napustenom ili koja je data na privremeno koristenje.

Clan 11.

Zahtjev za vracanje u posjed nekretnine u smislu clana 10. ovog zakona podnosi vlasnik nadleznom opstinskom, gradskom, odnosno kantonalnom-zupanijskom organu uprave nadleznom za imovinsko-pravne poslove. Zahtjev se podnosi pismeno, uz potpis vlasnika ili usmeno, licno ili putem punomocnika. Zahtjev treba da sadrzi: 1. sve potrebne podatke o nekretnini; 2. dokaze kojim podnosilac zahtjeva raspolaze, a koji ukazuju na cinjenicu da je on vlasnik nekretnine; 3. datum kada vlasnik namjerava da stupi u ponovni posjed nekretnine. Pravo na trazenje vracanja nekretnine u posjed, u smislu stava 1. ovog clana, ne podlijeze zastari.

Clan 12.

Nadlezni organ je duzan u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva vlasnika za povrat nekretnine, donijeti rjesenje kojim se odredjuje da se nekretnina predaje vlasniku u posjed. Rjesenje iz stava 1. ovog clana kojim se udovoljava zahtjevu vlasnika sadrzi: 1. odluku o prestanku uprave opstine nad nekretninom sa danom namjeravanog povratka vlasnika; 2. odluku kojom se nekretnina vraca u posjed vlasniku; 3. odluku kojom prestaje pravo privremenog korisnika da koristi nekretninu sa danom namjeravanog povratka vlasnika; 4. rok za iseljenje privremenog korisnika, odnosno lica koje nekretninu koristi bez valjanog pravnog osnova, odnosno rok za predaju zemljista; 5. odluku o tome da li privremeni korisnik ima pravo na dodjelu nuznog smjestaja. Rok za iseljenje iz stava 2. tacka 4. ovog clana ne moZe biti kraci od 90 dana od dana donosenja rjesenja niti duzi od dana namjeravanog povratka vlasnika, koji ne moZe biti kraci od 90 dana od dana podnosenja zahtjeva za vracanje u posjed nekretnine. U izuzetnim okolnostima rok iz stava 3. ovog clana moze biti produZen do godinu dana ako opstina koja je nadlezna za obezbjedjivanje drugog smjestaja u skladu sa clanom 7 (1) pruzi Federalnom ministarstvu prostornog uredjenja i okolisa detaljnu dokumentaciju vezanu za svoje napore da osigura drugi smjestaj i nakon sto Ministarstvo utvrdi da u opstini postoji dokumentovani nedostatak raspolozivog smjestaja. U slucaju vracanja u posjed obradivog zemljista, rok za njegovu predaju u smislu stava 2. tacka 4. ovog clana moZe se izuzetno produziti do okoncanja zetve.

Clan 13.

Nadlezni organ ce svoje rjesenje dostaviti vlasniku nekretnine i privremenom korisniku nekretnine. zalba protiv rjesenja iz stava 1. ovog clana podnosi se kantonalnom zupanijskom organu uprave nadleznom za imovinsko-pravne poslove u roku od 15 dana od dana prijema rjesenja. zalba ne zadrzava izvrsenje rjesenja.

Clan 14.

Stranka na koju se odnosi rjesenje iz clana 12. ovog zakona, moZe u svako vrijeme pokrenuti postupak pred Komisijom za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (Opsti okvirni mirovni sporazum, Aneks VII, u daljem tekstu: Komisija). U slucaju da je postupak iz stava 1. ovog clana pokrenut, svi drugi postupci koji se vode pred nadleznim organima, ukljuc ujuci i postupak izvrsenja rjesenja iz clana 12. ovog zakona, ce se prekinuti do donosenja konacne odluke od strane Komisije. Odluka Komisije je konacna i obavezujuca. U pogledu odredjivanja prava i obaveza stranke iz stava 1. ovog clana, odluka Komisije ima istu snagu kao i odluka bilo kojeg drugog nadleznog organa donesena u saglasnosti sa ovim zakonom.

Clan 15.

Vracanje nekretnine u posjed vlasniku vrsi se uz prisustvo sluzbenog lica nadlezne sluzbe opstine iz clana 11. stav 1. ovog zakona. O vracanju nekretnine i uvodjenju vlasnika nekretnine u posjed vodi se zapisnik koji, pored ostalog, treba da sadrZi detaljan opis zatecenog stanja objekta i pokretnih stvari u njemu.

Clan 16.

Ukoliko lice koje se nalazi u posjedu nekretnine ne postupi dobrovoljno po rjesenju kojim mu se nalaZe iseljenje, nadleZna sluZba opstine iz clana 11. stav 1. ovog zakona sprovesce prinudno izvrsenje saglasno zakonu. Izvrsenje se sprovodi na prijedlog vlasnika nekretnine.

Clan 17.

Postupak za vracanje nekretnine u posjed vlasniku utvdjen ovim zakonom i postupak prinudnog izvrsenja u smislu clana 16. ovog zakona, provodi se u skladu sa Zakonom o opstem upravnom postupku ("SluZbeni list RBiH", br. 2/92 i 13/94) koji se saglasno clanu IX. 5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine primjenjuje na teritoriji Federacije dok nadleZni organi vlasti ne odluce drugacije.

Clan 18.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana njegovog objavljivanja u "SluZbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s. r.
Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi