TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 125

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o preduz

ZAKON O POCETNOJ BILANCI STANJA PODUZECA I BANAKA

I TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom ureduje se postupak i nacin pripreme pocetnih bilanci stanja: poduzeca iz clanka 1. Zakona o privatizaciji poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97) i banaka iz clanka 3. Zakona o privatizaciji banaka, u cilju privatizacije i poravnanja obveza i trazbina u medusobnim odnosima poduzeca, banaka i Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Clanak 2.

Pocetna bilanca stanja predstavlja pregled stvari, prava, obveza i kapitala poduzeca i banaka (u daljnjem tekstu: subjekti) s kojima ulaze u proces privatizacije. Pocetna se bilanca stanja sastoji od: 1. Pasivnog podbilancakoja sadrzi vrijednost stvari i prava s pripadajucim kapitalom i obvezama koje nisu u posjedu, odnosno pod kontrolom subjekata, kao i vrijednost prava i obveze za koje se ovim zakonom utvrdi obveza odgovarajuceg tretmana u pripremi pocetne bilance iz stavka 1. ovoga clanka. 2. Neutralne podbilancekoja sadrzi vrijednost stanova i stvari s pripadajucim kapitalom, za koje je aktom ovlastenog organa pokrenut postupak restitucije. 3. Aktivne podbilance stanjakoja sadrzi vrijednosti stvari i prava s pripadajucim kapitalom i obvezama koje nisu ukljucene podbilance iz toc. 1. i 2. ovoga clanka. Subjekti mogu prema svojim potrebama stvari i prava i kapital i obveze iskazati i u analitickom obliku (podbilanci) sukladno odredbama ovoga zakona.

Clanak 3.

U slucajevima kada dva ili vise poduzeca u svojim pocetnim bilancama iskazuju ista prava, iste stvari, iste obveze i isti kapital, nece ici u proces privatizacije dok se, sukladno posebnim propisima, ne odredi nacin raspolaganja nad spornom imovinom. Ovlasteno tijelo izvrsit ce reviziju poduzeca iz stavka 1. ovoga clanka. Poseban propis iz stavka 1. ovoga clanka u okviru kojeg ce se blize urediti nacin i postupak revizije iz stavka 2. ovoga clanka, donijet ce Vlada Federacije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona. Pravo raspolaganja nekretninama s izgradenim gradevinskim zemljistem upisano u zemljisnim knjigama u korist vlasnikasubjekta, iz clanka 2. ovoga zakona, na dan stupanja na snagu postaje pravo vlasnistva.

Clanak 4.

Stvari, prava, kapital i obveze poduzeca iskazuju se u pocetnoj bilanci stanja po knjigovodstvenoj vrijednosti na dan pripreme pocetne bilance stanja odreden ovim zakonom. Stvari, prava, kapital i obveze banaka iskazuju se u pocetnoj bilanci stanja banaka po knjigovodstvenoj vrijednosti, odnosno vrijednosti utvrdenoj u postupku revizije poslovanja banke sukladno clanku 3. Zakona o privatizaciji banaka.

Clanak 5.

Pod knjigovodstvenom vrijednoscu iz clanka 4. ovoga zakona podrazumijeva se vrijednost utvrdena na osnovi propisa u podrucju racunovodstva i obracunskog sustava koji vaze na dan pripreme pocetne bilance stanja. Pocetna bilanca poduzeca predstavlja temelj za utvrdivanje pocetne vrijednosti poduzeca za privatizaciju i isti se priprema u roku koji je utvrden u clanku 7. Zakona o privatizaciju poduzeca.

Clanak 6.

Vrijednosti u pocetnoj bilanci stanja iskazuju se u konvertibilnim markama (KM). Pocetna bilanca stanja iskazana u KM, poslije prihvatanja od ovlastenog organa, postaje bilanca stanja subjekata iz clanka 2. ovoga zakona u kome se iskazuju sve promjene u poslovanju. Ukoliko od nadnevka pripreme pocetne bilance stanja protekne vise od sest mjeseci subjekti privatizacije su obvezni dostaviti korigirane pocetne bilance stanja sa vrijednostima iskazanim u KM.

Clanak 7.

Poduzeca i banke iz clanka 1. ovoga zakona pripremaju pocetnu bilancu sa stanjem 31. 12. 1997. godine.

II POCETNA BILANCA STANJA PODUZECA

Clanak 8.

U pasivnoj podbilanci poduzeca iskazuju vrijednosti: 1) stvari koje nisu u posjedu, odnosno pod kontrolom poduzeca; 2) salda potrazivanja i obveza, nastalih do 31. 3. 1992. godine, na osnovi odnosa sa pravnim i fizickim osobama s podrucja drugih republika bivse SFRJ i Republike Srpske; 3) obveza prema bankama na osnovi inozemnih kredita dobivenih prije 31. 3. 1992. godine; 4) salda potrazivanja poduzeca od Federacije na osnovi isporuka gotovih proizvoda, repromaterijala i opreme i obveza poduzeca prema Federaciji na osnovi neplacenih carina, poreza, doprinosa i financijskih pozajmica; 5) upisanog neuplacenog dionickog kapitala; i 6) stete prouzrocne ratnim djelovanjem.

Clanak 9

. Vrijednost stvari iz clanka 8. tocka 1. ovoga zakona isknjizava se na teret kapitala i obveza poduzeca.

Clanak 10.

Ako je vrijednost obveza iz clanka 8. tocka 2. ovoga zakona veca od vrijednosti trazbina iz iste tocke, uravnotezenje bilance stanja vrsi se uvecavanjem kapitala poduzeca. Ako je vrijednost trazbina iz clanka 8. tocka 2. ovoga zakona veca od vrijednosti obveza iz iste tocke, uravnotezenje bilance vrsi se na teret kapitala.

Clanak 11.

Za vrijednost obveza iz clanka 8. tocka 3. ovoga zakona uvecava se drzavni, odnosno drustveni kapital poduzeca.

Clanak 12.

Na trazbine i obveze iz clanka 8. tocka 4. ovoga zakona primjenjuju se odredbe clanka 10. ovoga zakona.

Clanak 13.

Vrijednost upisanog neuplacenog dionickog kapitala iz clanka 8. tocka 5. ovoga zakona isknjizava se na teret kapitala.

Clanak 14.

Vrijednost iz clanka 8. tocka 6. ovoga zakona u iznosu stete na gradevnim objektima, opremi i drugoj pokretnoj imovini iskazanom na dan 31. 12. 1995. godine, otpisuje se na teret kapitala i obveza poduzeca.

Clanak 15.

Poslije izvrsenih radnji iz clanka 8. sukladno cl. 9 do 14. ovoga zakona, i u svezi s clankom 30. ovoga zakona, utvrduje se stupanj rizicnosti obveza poduzeca prema bankama. Obveze iz stavka 1. ovoga clanka ciji je stepen rizicnosti izvrsavanja, na osnovi pismene obavijesti banke, iznad 50% otpisuju se u korist drzavnog kapitala u bilanci poduzeca. Dionicki kapital poduzeca u drzavnom vlasnistvu u bankama otpisuje se na teret drzavnog kapitala u poduzecu.

Clanak 16.

U Neutralnoj podbilanci poduzece iskazuje: 1. vrijednost stanova, utvrdene na osnovi gradevne vrijednosti stana sukladno clanku 18. stavak 2. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97), s pripadajucim drzavnim/drustvenim kapitalom; 2. vrijednost stvari za koje je aktom ovlastenog organa pokrenut postupak restitucije. Vrijednost stvari koje su predmet restitucije isknjizava se na teret drzavnog/drustvenog kapitala poduzeca.

Clanak 17.

U Aktivnoj podbilanci, prema ovome zakonu, poduzeca iskazuju stvari i prava i kapital i obveze koje nisu ukljucene u pasivnu ili neutralnu podbilancu.

Clanak 18.

U Aktivnoj podbilanci stanja poduzece je duzno iskazati vrijednost dionickog kapitala sukladno reviziji iz clanka 6. Zakona o privatizaciji poduzeca.

Clanak 19.

Poduzece moze u procesu privatizacije prodavati stvari i prava sadrzana u pasivnoj podbilanci.

Clanak 20.

Preostale stvari i prava u pasivnoj podbilanci, po izvrsavanju odobrenog programa privatizacije, prenose se na ovlastene agencije za privatizaciju. Stvari i prava iskazane u neutralnoj podbilanci poduzeca poslije odobravanja programa privatizacije prenosi na organe utvrdene Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Zakonom o restituciji. Stvari i prava koja se iskazuju u neutralnoj podbilanci za poduzeca iz clanka 4. ovoga zakona se prenose na organe utvrdene Zakonom o osnovama za prodaju stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

III POCETNA BILANCA STANJA BANAKA

Clanak 21.

Pocetna bilanca stanja banaka iz clanka 1. ovoga zakona priprema se nakon izvrsene revizije poslovanja banaka sukladno cl. 3, 4. i 5. Zakona o privatizaciji banaka.

Clanak 22.

U Pasivnoj podbilanci banka iskazuje vrijednost: 1. obveza po inozemnim kreditima dobijenim do 31. 3. 1992. godine, a temeljem zakona o vanjskom dugu Federacije BiH; 2. obveza po garancijama danim inozemnim bankama do 31. 3. 1992. godine, a koji se odnosi na Federaciju BiH; 3. obveza na osnovi devizne stednje gradana sa stanjem 31. 3. 1992. godine, umanjenih za isplate do 31. 12. 1997. godine, a sukladno clanku 3. Zakona o utvrdivanju i realiziranju trazbina gradana u postupku privatizacije ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97); 4. stvari koje nisu u posjedu, odnosno pod kontrolom banke; 5. salda trazbina i obveza, nastalih do 31. 3. 1992. godine, na osnovi odnosa s pravnim i fizickim osobama sa podruc ja drugih republika bivse SFRJ i Republike Srpske; 6. salda trazbina banaka od Federacije i obveza banaka prema Federaciji; 7. upisanog neuplacenog dionickog kapitala; i 8. stete prouzrocne ratnim djelovanjem.

Clanak 23.

Vrijednost obveza po inozemnim kreditima i garancijama iz clanka 22. toc. 1. i 2. ovoga zakona banke otpisuju na teret trazbina na osnovi plasmana iz ovoga osnova.

Clanak 24.

Vrijednost obveza na osnovi devizne stednje gradana iz clanka 22. tocke 3. ovoga zakona banka isknjizava na teret trazbina na osnovi deponirane devizne stednje kod NBJ, odnosno plasmana na ovoj osnovi.

Clanak 25.

Vrijednost stvari iz clanka 22. tocke 4. ovoga zakona isknjizava se na teret kapitala banke.

Clanak 26.

Ako je vrijednost obveza iz clanka 22. tocka 5. ovoga zakona veca od vrijednosti trazbina iz iste tocke uravnotezenje bilance stanja vrsi se uvecavanjem kapitala banke. Ako je vrijednost trazbina iz clanka 22. tocka 5. ovoga zakona veca od vrijednosti obveza iz iste tocke uravnotezenje bilance se vrsi na teret kapitala banke.

Clanak 27.

Na trazbine i obveze iz clanka 22. tocka 6. ovoga zakona primjenjuju se odredbe clanka 25. ovoga zakona.

Clanak 28.

Vrijednost upisanog neuplacenog dionickog kapitala iz clanka 22. tocka 7. ovoga zakona isknjizava se na teret drzavnog/drustvenog kapitala.

Clanak 29.

Vrijednost iz clanka 22. tocka 8. ovoga zakona u iznosu stete na gradevnim objektima, opremi i drugoj pokretnoj imovini iskazanom na dan 31. 12. 1995. godine, isknjizava se na teret kapitala banke.

Clanak 30.

Poslije izvrsenih radnji iz clanka 22. i sukladno cl. 23. do 29. ovoga zakona utvrduje se, sukladno postojecim standardima, stupanj naplativosti preostalih plasmana banaka. Plasmani iz stavka 1. ovoga clanka sa stupnjom naplativosti ispod 50%, sukladno propisima Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija), otpisuju se na teret kapitala banke ukoliko nije izvrsena rezervacija sredstava iz prihoda banke za ove trazbine.

Clanak 31.

Danom stupanja na snagu ovoga zakona dionicki kapital poduzeca u drzavnom/drustvenom vlasnistvu u bankama se otpisuje, a vlasnicka prava na ovoj osnovi privremeno, do privatizacije ili likvidacije banke, prenose se na Federalno ministarstvo finansijaFederalno ministarstvo financija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Clanak 32.

Neutralna podbilanca banke priprema se sukladno clanku 16. ovoga zakona.

Clanak 33.

U aktivnoj podbilanci banka iskazuje vrijednost stvari i prava i kapitala i obveza koje nisu obuhvacene pasivnom ili neutralnom podbilancom.

Clanak 34.

Aktivna podbilanca stanja je osnova s kojim banka ulazi u proces privatizacije.

Clanak 35.

Stvari, prava, kapital i obveze iskazane u pasivnoj podbilanci banke, po izvrsavanju odobrenog programa privatizacije, prenose se na Ministarstvo sukladno odredbama zakona o vanjskom dugu Federacije BiH. Stvari iskazane u neutralnoj podbilanci banka poslije odobravanja programa privatizacije prenosi na organe utvrdene Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Zakonom o restituciji.

IV KAZNENE ODREDBE

Clanak 36.

Novcanom kaznom u iznosu od 5.000 do 10.000 KM kaznit ce se, za gospodarski prijestup, poduzece ili banka ako ne sacini pocetnu bilancu stanja poduzeca ili banke sukladno rokovima utvrdenim ovim zakonom. Za gospodarski prijestup iz stavka 1. ovoga clanka kaznit ce se i odgovorna osoba novcanom kaznom u iznosu od 500 do 1.000 KM.

Clanak 37.

Do pustanja u optjecaj KM, novcane kazne propisane ovim zakonom mogu se placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije, po srednjem tecaju koji utvrduju i objavljuju ovlastene financijske institucije, na dan placanja.

V PRELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 38.

Upis promjena u zemljisnim knjigama, sukladno clanku 3. stavku 4. ovoga zakona, ovlasteni zemljisnoknjizni sud izvrsit ce na temelju zahtjeva poduzeca odnosno banke i rjesenja o odobrenju upisa u sudski registar promjena izvrsenih u postupku privatizacije poduzeca i banaka, sukladno ovom zakonu.

Clanak 39.

Agencija ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona donijeti naputak o pripremi pocetne bilance stanja banaka.

Clanak 40.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Suzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi