TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 98

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o preduz

ZAKON O PRIVATIZACIJI BANAKA

I TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom utvrduju se opca pravila privatizacije drzavnog/drustvenog kapitala u bankama.

II DEFINICIJE

Clanak 2.

Banka: Svaka pravna osoba koja posluje sukladno Zakonu o bankama ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95, 9/96 i 25/97). Privatizacija: transfer znatne vecine ili svih vlasnickih i kontrolnih prava u privatno vlasnistvo. Likvidacija: raspodjela aktive banaka na njezine vjerovnike kao poravnanje njezinih obveza po prioritetu koji je predviden zakonom. Aktiva moze biti izravno raspodijeljena vjerovnicima ili prodana trecoj osobi i prihodi od prodaje podijeljeni vjerovnicima. Kao ishod, banka ce prestati postojati kao pravna osoba. Spajanje: spajanje pravnih osoba sukladno zakonu. Standardi minimalnog kapitala: minimalni neto kapital u smislu zakonske regulative.

III PRIPREMA BANKE ZA PRIVATIZACIJU

Clanak 3.

Banka, u ciji bilanci stanja, u strukturi kapitala, drzavni/ drustveni kapital iznosi najmanje 50%, obvezna je pripremiti pocetnu bilancu stanja. Dionicki kapital poduzeca u mjesovitom vlasnistvu u bankama dijeli se razmjerno udjelu drzavnog/drustvenog i dionicog kapitala u tom poduzecu. Pocetna bilanca stanja priprema se po izvrsenoj reviziji poslovanja banke, sukladno propisima Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija).

Clanak 4.

Sve banke iz clanka 3. ovoga zakona su obvezne pripremiti svoje pocetne bilance sa stanjem na dan 31. 12. 1997. godine ili na neki drugi dan odreden Zakonom o pocetnoj bilanci stanja poduzeca i banaka.

Clanak 5.

Pocetnu je bilancu banka obvezna pripremiti i dostaviti Federalnom ministarstvu financijaFederalnom ministarstvu finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) u roku od sest mjeseci od dana donosenja propisa iz clanka 3. stavka 2. ovoga zakona. Pocetnu bilancu banke odobrava Ministarstvo u roku od 60 dana od prijema pocetne bilance. U slucaju da, prema ocjeni Ministarstva, pocetna bilanca banke nije pripremljena sukladno propisima, Ministarastvo je obvezno da od banke zahtijeva uskladivanje s propisima u roku od 30 dana od donosenja odluke Ministarstva o neuskladenosti pocetne bilance.

Clanak 6.

U slucaju da banka ne pripremi ili ni u roku iz clanka 5. ovoga zakona ne usuglasi pocetnu bilancu stanja s propisima, pocetnu bilancu stanja banke, u roku od sljedecih 30 dana, priprema ovlasteni revizor, po izboru Ministarstva i na teret banke.

IV PRIVATIZACIJA BANAKA

Clanak 7.

Na temelju odobrene pocetne bilance stanja, Agencija ustvrduje stanje solventnosti banke. Solventnom bankom, u smislu ovoga zakona, smatrat ce se banka u cijoj je pocetnoj bilanci stanja vrijednost imovine veca od vrijednosti obveza. Nesolventnom bankom, u smislu ovoga zakona, smatrat ce se banka u cijoj je pocetnoj bilanci stanja vrijednost imovine manja od vrijednosti obveza. O stanju solventnosti banke Agencija ce, u pismenom obliku, izvijestiti Ministarstvo. Banka solventna u smislu stavka 2. ovoga clanka priprema preliminarni program privatizacije. Agencija ce propisati obvezne elemente preliminarnog programa privatizacije. Agencija moze privremeno od ispunjenja propisanih standarda poslovanja izuzeti banku za koju je Ministarstvo donijelo odluku o pripajanju ili privatizaciji. Odluka o izuzecu mora biti u pismenom obliku.

Clanak 8.

Nesolventnoj banci, u smislu clanka 7. stavka 3. ovoga zakona, Agencija oduzima dozvolu za rad i banka prestaje s radom. Ministarstvo prodaje imovinu i obveze, dijelom ili u cijelosti, nesolventne banke banci koja ima dozvolu za rad ukljucujuci i banke u vlasnistvu drzave, za koju je Ministarstvo donijelo program u smislu clanka 9. ovoga zakona. Na prodaju iz prethodnoga stavka ne odnose se propisi o likvidaciji. Za imovinu i obveze koje se ne prodaju u smislu stavka 2. ovoga clanka provodi se postupak likvidacije, sukladno sa zakonom.

Clanak 9.

Banka, solventna u smislu clanka 7. ovoga zakona, je obvezna da, u roku od dva mjeseca od odobravanja pocetne bilance stanja, dostavi Ministarstvu preliminarni program privatizacije. Ministarstvo se o preliminarnom programu privatizacije mora ocitovati i dostaviti ga, sa ocitovanjem, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada) u roku od 30 dana. Ministarstvo moze samostalno, bez preliminarnog programa iz stavka 1. ovoga clanka, ustvrditi program privatizacije banke, po kriterijima koje ustvrduje Vlada. Odluku o programu privatizacije iz st. 2. i 3. ovoga clanka donosi Vlada u roku od 60 dana od prijema programa. U slucaju da Vlada, u roku od 16 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona, ne odobri program privatizacije, donijece odluku o likvidaciji banke.

Clanak 10.

Privatizacija se banke, sukladno ovom zakonu, vrsi prodajom postojecih i emisijom novih dionica. Emisija iz prethodnoga stavka mora biti najmanje u iznosu koji osigurava kapital banke sukladno minimalnim standardima ustvrdenim zakonom. Prodaja dionica iz prethodnoga stavka vrsi se putem licitacijskog natjecaja odredenog od strane Ministarstva ili pogodbom s jednim ili vise investitora, ukoliko licitacijski natjecaj nije uspio dva puta.

Clanak 11.

Postupak privatizacije sprovodi Ministarstvo. Odluku iz stavka 1. ovoga clanka Ministarstvo je obvezno objaviti u sredstvima javnog priopcavanja i u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" 60 dana prije roka ustvrdenog za privatizaciju banke.

Clanak 12.

Dionice banke mogu kupovati sve domace i strane fizicke i pravne osobe sukladno zakonu. Dionice banke ne mogu kupovati pravne osobe koje su predmet privatizacije prema Zakonu o privatizaciji poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97) ili ovom zakonu, osim u slucaju pripajanja na osnovi odobrenja Ministarstva. Osobe iz prethodnog stavka, prije otpocinjanja postupka iz clanka 10. ovoga zakona, moraju obezbijediti dozvolu Agenciji za sudjelovanje u privatizaciji banke sukladno kriterijima koje usvoji Vlada. Prodaja imovine i obveza i prodaja ili spajanje banke treba da se, sukladno odredbama ovoga zakona, obavi na nacin koji ce: a) maksimizirati prihode koji pripadaju banci ili proracunu Federacije Bosne i Hercegovine; b) osigurati kapitalizaciju banke sukladno zakonu i drugim propisima; c) osigurati fer konkurenciju izmedu potencijalnih kupaca ili partnera za spajanje, i d) onemoguciti bilo koju vrstu diskriminacije u prikupljanju i razmatranju ponuda.

Clanak 13.

Placanje dionica banke u postupku privatizacije vrsi se samo novcem. Cijenu dionica u postupku privatizacije ustvrduje Vlada, na prijedlog Ministarstva.

Clanak 14.

Sredstva ostvarena prodajom postojecih dionica banke pripadaju proracunu Federacije Bosne i Hercegovine. Sredstva ostvarena prodajom novih dionica pripadaju banci.

Clanak 15.

Ugovor o privatizaciji banke odobrava Vlada, a zakljucuje Ministarstvo. Ugovor iz prethodnoga stavka treba osigurati placanje od strane investitora u novcu u roku petnaest kalendarskih dana nakon zakljucenja ugovora, najmanje u iznosu koji je potreban za kapitalizaciju banke do standarda minimalnog kapitala. Ugovor moze ukljucivati placanje u ratama za iznos iznad standarda minimalnog kapitala. Ministarstvo je duzno zahtijevati odgovarajuci instrument za osiguranje placanja od kupca.

Clanak 16.

Kupovina dionica u postupku privatizacije banaka ne moze se kreditirati ili jamciti sredstvima banaka koje su i same predmet privatizacije prema ovom zakonu.

Clanak 17.

Ugovor s kupcem o prodaji dionica banke, u pismenoj formi, zakljucuje Ministarstvo.

Clanak 18.

Danom stupanja na snagu ovoga zakona dionicki kapital poduzeca u drzavnom/drustvenom vlasnistvu u bankama se otpisuje. Vlasnicka prava po ovoj osnovi privremeno, do privatizacije ili likvidacije banke, prenose se na Ministarstvo. Pravo upravljanja na osnovi dionica iz stavka 1. ovoga clanka Ministarstvo moze povjeriti Agenciji.

Clanak 19.

Ako se banka iz clanka 3. stavak 1. ovoga zakona ne privatizira u roku od jedne godine od dana odobravanja programa privatizacije u smislu clanka 9. ovoga zakona, Ministarstvo donosi odluku o njenoj likvidaciji. Dionice drzave u bankama s vecinskim privatnim kapitalom Ministarstvo ce privatizirati u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Clanak 20.

U postupku privatizacije banaka, sukladno ovom zakonu, nece se primjenjivati odredbe Zakona o bankama koje se odnose na reciprocitet.

Clanak 21.

Ovaj zakon ne ogranicava pravo nadzora Agencije nad poslovanjem banaka niti njezino pravo da postavlja privremenog administratora ili likvidacijskog upravnikasukladno zakonu.

Clanak 22.

Odluke Vlade i Ministarstva donesene sukladno odredbama ovoga zakona su konacne. Protiv istih se moze pokrenuti upravni spor.

V KAZNENE ODREDBE

Clanak 23.

Novcanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 KM kaznice se za gospodarski prijestup banka, ako ne pripremi program privatizacije sukladno roku iz clanka 9. ovoga zakona. Za gospodarski prijestup iz stavka 1. ovoga clanka kaznit ce se direktor banke novcanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 KM.

Clanak 24.

Do pustanja u optjecaj konvertibilne marke (KM), novcane kazne propisane ovim zakonom mogu se placati u DEM ili u protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije, po srednjem tecaju koji ustvrduje i objavljuje ovlastena financijska institucija, na dan placanja.

VI PRELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 25.

O svojim aktivnostima iz ovoga zakona, Ministarstvo ce informirati i izvrsavati instrukcije Vlade sukladno zakonu.

Clanak 26.

Agencija ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona donijeti propise iz clanka 3. stavka 3. i clanka 7. stavka 5. ovoga zakona.

Clanak 27.

Ovaj zakon uskladit ce se s odredbama odgovarajuceg zakona koji donese Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine u roku koji bude odreden tim zakonom.

Clanak 28.

Odredbe Zakona o bankama ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95, 9/96 i 25/97) koje su u suprotnosti s ovim zakonom nece se primjenjivati u postupku privatizacije banaka.

Clanak 29.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi