TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 99

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O FONDACIJAMA I ZAKLADAMA

I TEMELJNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuju se: osnivanje, djelatnost, upravljanje, ustrojstvo i prestanak fondacija i zaklada od znacaja za Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) i njene organe, odnosno za Bosnu i Hercegovinu, te nadzor nad radom tih fondacija i zaklada.

Clan 2.

U smislu ovog zakona, fondacija je imovina namijenjena da u odredjenom vremenskom razdoblju sluzi ostvarivanju neke opcekorisne ili dobrotvorne svrhe od znacaja za Federaciju, odnosno za Bosnu i Hercegovinu. Opcekorisna svrha u smislu ovog zakona smatra se takva svrha cijim ispunjavanjem se postize opcenito unapredjenje kulturne, prosvjetne, znanstvene, duhovne, sportske, zdravstvene, ekoloske ili druge drustvene djelatnosti, kao i organiziranje ra dova i drugih aktivnosti u oblasti privrednog razvoja, obnove i rekonstrukcije Federacije. Dobrotvorna svrha u smislu ovog zakona je takva svrha cijim se ispunjenjem pruza potpora osobama kojima je potrebna pomoc.

Clan 3.

U smislu ovog zakona, zaklada je imovina namijenjena da sama, ili prihodima koje ostvaruje ta imovina, trajno sluzi ostvarivanje neke opcekorisne ili dobrotvorne svrhe. Opcekorisna svrha zaklade postize se sukladno odredbi stava 2. clana 2. ovog zakona. Svrha zaklade je opcekorisna, odnosno dobrotvorna iako se tice samo osoba koje pripadaju odredjenom stalezu, pozivu, nacionalnoj, jezickoj, kulturnoj, znanstvenoj i vjerskoj grupi ili slicno, odredjenom krugu osoba, odnosno osoba koje zive na odredjenom podrucju ili su obuhvacene djelatnoscu udruzenja, ustanove ili drugog pravnog lica.

Clan 4.

Fondacija i zaklada su pravna lica. Clan 5. Pitanja koja se odnose na osnivanje, djelatnost, upravljanje, ustrojstvo i prestanak fondacija i zaklada od znacaja za kantonz upaniju i njegove organe, uredjuju se zakonom kantonaz upanije.

II OSNIVANJE, DJELATNOST, UPRAVLJANJE I USTROJSTVO FONDACIJA OD ZNACAJA ZA FEDERACIJU I NJENE ORGANE

1. Osnivanje i sjediste fondacije

Clan 6.

Fondaciju osniva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada), na prijedlog federalnog ministra u ciju oblast spadaju poslovi fondacije koja se osniva. Uz saglasnost Vlade, fondaciju mogu osnovati domaca i strana pravna i fizicka lica. Davanje suglasnosti Vlada ne moze odbiti ako su ispunjeni uvjeti predvidjeni ovim zakonom. Fondacija ima administrativnu, tehnicku i finansijsku samostalnost. Sjediste fondacije mora biti na teritoriji Federacije. 2. Djelatnost fondacije

Clan 7.

Djelatnost fondacije moze biti: osiguravanje zaposljavanja nezaposlenih osoba putem savjetovanja i nalazenja posla; prekvalifikacija, izvodjenje javnih radova, projekata i programa obnove i rekonstrukcije; informiranje, obuka osoblja, transfer tehnologija i savjetodavni rad vezan za glavne aktivnosti fondacije, te druge aktivnosti sukladno posebnim projektima i programima u svim privrednim i drustvenim djelatnostima znacajnim za obnovu i rekonstrukciju na teritoriji Federacije. 3. Prihodi fondacije

Clan 8.

Prihodi fondacije sastoje se od sredstava dobivenih iz multilateralnih ili bilateralnih programa pomoci, ulaganja koja osiguravaju Bosna i Hercegovina i Federacija, domace i inozemne donacije i ostali izvori finansiranja. 4. Statut fondacije

Clan 9.

Fondacija ima statut. Statut fondacije sadrzi narocito: 1. ime i sjediste fondacije, 2. podatke o osnivanju i osnovnoj imovini i svrsi fondacije, 3. nacin upotrebe njenih prihoda, 4. odredbe o organima upravljanja fondacije, postupak za njihovo postavljenje i razrjesenje, kao i odgovornost za rad njihovih clanova, 5. odredbe o nadleznostima organa fondacije i njihovom radu, 6. odredbe o podnosenju izvjesca o radu i finansijskom poslovanju fondacije, 7. odredbe o prenamjeni preostale imovine u slucaju prestanka fondacije, 8. odredbe o donosenju akata i njihovom objavljivanju i druge odredbe od znacaja za organizaciju i nacin rada fondacije. Statut mora biti u skladu sa ovim zakonom i propisima Vlade. Suglasnost na statut fondacije daje Vlada, kada je Vlada njen osnivac.

Clan 10.

Organi fondacije su odbor povjerenika i izvrsni odbor. Odbor povjerenika je organ upravljanja i sastoji se od predsjednika i odredjenog broja clanova. Kada je osnivac fondacije Vlada, predsjednika i clanove odbora povjerenika imenuje Vlada. Kada je osnivac fizicko ili pravno lice iz clana 6. stav 2, odbor povjerenika imenuje osnivac. Predsjednik odbora povjerenika je federalni ministar ili njegov zamjenik, ili osoba koju odrede ministar ili njegov zamjenik. Clanovi odbora povjerenika su predstavnici federalnih ministarstava i drugih institucija koje odredi Vlada, na prijedlog nadleznog federalnog ministra, u fondacijama koje osniva Vlada.

Clan 11.

Odbor povjerenika vrsi narocito slijedece poslove: donosi statut i planove poslovanja, utvrdjuje poslovnu politiku, strategiju i program razvoja, odlucuje o raspodjeli i upotrebi sredstava, donosi godisnji obracun prihoda i vrsi druge poslove utvrdjene statutom fondacije.

Clan 12.

Izvrsni odbor je izvrsni organ fondacije, koji sacinjavaju osobe koje odredi Vlada, na prijedlog nadleznog federalnog ministra, kada je osnivac Vlada. U slucajevima iz clana 10. stav 4. izvrsni odbor imenuje odbor povjerenika. Sastav, nadleznost, mandat, nacin odlucivanja, odgovornost i druga pitanja od znacaja za rad izvrsnog odbora uredjuju se statutom, u skladu sa ovim zakonom. 6. Registracija fondacije

Clan 13.

Fondacija se upisuje u Registar. Registar svih fondacija koje se osnivaju po ovome zakonu vodi Federalno ministarstvo pravde (u daljem tekstu: Ministarstvo pravde). Fondacija pocinje sa radom danom upisa u registar iz stava 2. ovog clana. Federalni ministar pravde propisat ce sadrzaj i nacin vodjenja registra iz stava 2. ovoga clana. 7. Prestanak fondacije

Clan 14.

Fondacija prestaje sa radom kada prestane svrha njenog osnivanja, o cemu odlucuje Vlada, odnosno osnivac fondacije, a na prijedlog federalnog ministra u cijoj su nadleznosti poslovi fondacije, odnosno na prijedlog tijela kojeg statutom odredi osnivac fondacije. Nadzor nad radom fondacije

Clan 15.

Nadzor nad radom fondacije vrse federalno ministarstvo u cijem su djelokrugu poslovi iz nadleznosti fondacije i Federalno ministarstvo finansija Federalno ministarstvo financija, svako u pitanjima iz svoje nadleznosti.

Clan 16.

Fondacija podnosi Vladi godisnje izvjesce o radu fondacije.

III OSNIVANJE, DJELOVANJE I UPRAVLJANJE ZAKLADOM OD ZNACAJA ZA FEDERACIJU I NJENE ORGANE

1. Osnivanje zaklade

Clan 17.

Zakladu moze osnovati fizicko ili pravno lice iz Bosne i Hercegovine, ili strano fizicko ili pravno lice (u daljem tekstu: zakladnik). Zakladnik koji namjerava osnovati zakladu u korist Federacije ili njenih organa ili drugih federalnih institucija donosi akt o osnivanju zaklade.

Clan 18.

Ako zakladu osniva jedan zakladnik, zaklada se osniva izjavom o osnivanju zaklade (odluka, izjava, posljednje volje i sl.). Ako zakladu osniva zajednicki vise osoba, akt o osnivanju donosi se u obliku ugovora. Akt o osnivanju zaklade mora sadrzavati: 1. ocitovanje volje zakladnika da se odredjena imovina trajno namjenjuje za osnivanje zaklade, 2. podatke kojima se tacno odredjuje imovina namijenjena zakladnoj svrsi (osnovna imovina), s procjenom sudskog vjestaka o njenoj vrijednosti i predvidivim prihodima koje bi ona mogla davati, 3. odredjenje opcekorisne ili dobrotvorne svrhe zaklade. Akt o osnivanju zaklade mora biti sastavljen u pismenom obliku, a moze sadrzavati i odredbu o upravniku zaklade, kao i druge odredbe koje mora sadrzavati statut zaklade. Ako se zaklada osniva za zivota zakladnika, potpis zakladnika na takvoj izjavi mora biti ovjeren sudski ili od drugog nadleznog organa. Ako se zaklada osniva za slucaj smrti zakladnika, izjava o njenom osnivanju mora biti u obliku izjave posljednje volje (oporuke, legata).

Clan 19.

Osnivanje zaklade dopusteno je: 1. ako je akt o osnivanju zaklade donesen sukladno odredbama clana 18. ovog zakona; 2. ako je svrha zaklade opcekorisna ili dobrotvorna, te 3. ako je imovina zaklade dostatna za trajno ispunjavanje svrhe zaklade. Imovina zaklade nije dostatna za trajno ispunjavanje svrhe zaklade ako bi njezini predvidivi prihodi trajno ili za dulje vrijeme omogucavali samo ocuvanje te imovine, osobito nekretnina, a ne i ostvarenje neposredne svrhe zaklade. Osnivanje zaklade nije dopusteno: 1. ako je svrha zaklade nemoguca, ili je pravno ili moralno nedopustiva, 2. ako za osnivanje zaklade ne postoji razborit razlog ili kad svrha zaklade ocito ne bi bila ozbiljna.

Clan 20.

Zakladnik moze opozvati akt o osnivanju zaklade sve do trenutka dok mu ne bode dostavljeno rjesenje kojim se dopusta osnivanje zaklade. Nasljednici zakladnika mogu pobijati njegovu izjavu posljednje volje o osnivanju zaklade po pravilima o pobijanju oporuke. Izjavu o pobijanju nasljednici mogu dati najkasnije prilikom davanja svoje nasljednicke izjave, odosno odmah nakon sto su saznali za izjavu posljednje volje zakladnika o osnivanju zaklade. Ako je akt o osnivanju donijelo vise osoba, pojedini zakladnik moze taj akt pobijati tuzbom iz razloga koji ga cine pobijajuc im po opcim pravilima obaveznog prava. Tuzba se moze podnijeti sudu do predaje akta o osnivanju zaklade Ministarstvu pravde. Ako je akt o osnivanju zaklade pravovremeno opozvan, odnosno ako je pravovremeno pokrenut postupak za njegovo pobijanje, Ministarstvo pravde ne moze donijeti rjesenje kojim se dopusta osnivanje zaklade do okoncanja toga postupka. Ako tuzba za pobijanje akta o osnivanju bude pravomocno odbijena, Ministarstvo pravde ce donijeti rjesenje o dopustenju osnivanja zaklade. Akt o osnivanju zaklade mogu pobijati i vjerovnici zakladnika po opcim zakonskim propisima o pobijanju pravnih radnji. Pokretanje parnice za pobijanje ne sprecava osnivanje zaklade. Radi zastite prava zaklade, odnosno drugih suosnivaca, sud moze tokom parnice, po sluzbenoj duznosti ili na zahtjev Ministarstva pravde ili drugih suosnivaca, odrediti privremene mjere osiguranja.

Clan 21.

Ako je izjava o osnivanju zaklade data oporucno, ostavinski sud ce o toj izjavi obavijestiti Ministarstvo pravde, koje ce, ako ocijeni da su ispunjene pretpostavke za osnivanje zaklade, donijeti rjesenje o davanju odobrenja za osnivanje zaklade na temelju oporuke. Ako Ministarstvo pravde odbije dati takvo dopustenje, smatrat ce se da zaklada nije ni osnovana.

Clan 22.

Poslove u vezi s osnivanjem i druge poslove od znacaja za rad zaklade, odredjene ovim zakonom, obavlja Ministarstvo pravde.

Clan 23.

Rjesenje o davanju odobrenja za osnivanje zaklade donosi se na osnovu pismenog zahtjeva zakladnika. Ako je zakladnik pravna ili fizicka osoba koja je u vrijeme osnivanja zaklade ziva, akt o osnivanju zaklade, uz zahtjev za njezino osnivanje, podnosi se Ministarstvu pravde. Zahtjev za osnivanje zaklade podnosi se u dva primjerka na posebnom obrascu. Podnositelj zahtjeva je duzan uz zahtjev priloziti dokaze iz clana 18. ovog zakona potrebne za osnivanje zaklade. Prilozi se podnose u izvorniku, prepisu ili presliku. Ako se podnesu u prepisu ili presliku koji nije ovjeren, sluzbena osoba ce utvrditi da li su prepis ili preslik vjerni izvorniku. Obrazac zahtjeva i priloge koje treba priloziti zahtjevu iz stava 2. ovog clana propisuje federalni ministar pravde.

Clan 24.

Ministarstvo pravde je duzno donijeti rjesenje o davanju odobrenja za osnivanje zaklade u roku od 60 dana od dana predaje urednog zahtjeva za osnivanje zaklade. Rjesenje iz stava 1. ovog clana sadrzi: ime i sjediste zaklade, svrhu zaklade s naznakom kruga osoba prema kojima se svrha zaklade ostvaruje, ime i prezime osobe, odnosno naziv zakladnog tijela ovlastenog za zastupanje zaklade, te druge podatke predvidjene odredbama ovog zakona, kao i odredbu da zaklada ne moze sklapati pravne poslove dok Ministarstvo pravde ne da suglasnost na njezin statut. Nakon sto rjesenje o davanju odobrenja za osnivanje zaklade postane pravomocno, Ministarstvo pravde ce po sluzbenoj duznosti izvrsiti upis zaklade u zakladni upisnik. Protiv rjesenja kojim se ne dopusta osnivanje zaklade zakladnik, odnosno privremeni upravnik zaklade, moze pokrenuti spor pred Vrhovnim sudom Federacije.

Clan 25.

Po prijemu zahtjeva za osnivanje zaklade Ministarstvo pravde ce bez odgode odrediti osobu koja ce se starati o imovini nad kojom se zaklada osniva, do okoncanja postupka. Osobu iz stava 1. ovog clana odredit ce Ministarstvo pravde ukoliko zakladnik sam ne odredi tu osobu. Privremeni upravnik moze biti osoba koja je odredjena za upravnika u aktu o osnivanju zaklade, a ako u tom aktu nema odredbe o upravniku, privremenog upravnika postavit ce Ministarstvo pravde. 2. Ime zaklade

Clan 26.

Ime zaklade odredjuje zakladnik u aktu o osnivanju. Ime zaklade treba biti takvo da se jasno razlikuje od imena drugih vec registriranih zaklada. U imenu zaklade treba biti navedena rijec "zaklada", ili druga odgovarajuca rijec (npr. "vakuf"). Ime zaklade moze sadrzavati i ime odredjenog fizickog ili pravnog lica, te naznaku svrhe zaklade. Ako zakladnik nije odredio ime zaklade, ime zaklade odredit ce Ministarstvo pravde. Ako fizicko ili pravno lice cije je ime sadrzno u imenu zaklade nije zakladnik, njegovo ime moze se unijeti u ime zaklade samo uz pristanak tog lica ili njegovih nasljednika. Pristanak se daje pisanom ovjerenom izjavom. 3. Sjediste zaklade

Clan 27.

Sjediste zaklade mora biti u Federaciji. Kao sjediste zaklade uzima se mjesto odredjeno u aktu o osnivanju. U sjedistu zaklade je i sjediste njezinih tijela upravljanja. 4. Imovina zaklade

Clan 28.

Osnovnu imovinu zaklade cini imovina koju je zakladnik namijenio zakladi u aktu o osnivanju a cija se vrijednost ostvarivanjem zakladne svrhe ne smije umanjivati ili gubiti. Ta imovina postaje imovinom zaklade upisom zaklade u zakladni upisnik. Ministarstvo pravde moze, izravno ili putem privremenog upravnika, i prije upisa zaklade u zakladni upisnik poduzimati pred nadleznim tijelima radnje radi zastite osnovne imovine. Imovinu zaklade cini i imovina koju je zaklada stekla ekonomskim iskoristavanjem svoje imovine (npr. zakupnina, najamnina, dobit, kamate, dividende, prihodi od autorskih prava, patenata, licenci i sl.; prihodi od poljoprivrednog, sumskog i drugog zemljista), prilozima, donacijama i sl. Radi stjecanja imovine, zaklada moze organizirati odredjene aktivnosti (dobrotvorne priredbe, prigodnu lutriju, izradu i prodaju prigodnih tiskovina, amblema, znacki i sl.). Imovina zaklade moze se nalaziti u inozemstvu. Novcana sredstva koja cine dio imovine zaklade moraju se unijeti u Federaciju i poloziti na racun zaklade. Imovina zaklade moze se koristiti samo za ostvarivanje svrhe zbog koje je zaklada osnovana. Nepokretna imovina, unijeta u zakladu kao njezina glavnica ili kupljena od kamata radi ostvarivanja svrhe zaklade i uvecanja njezine finansijske podloge, ne smije se otudjiti (prodati, zamijeniti) na stetu vec ostvarne finansijske podloge i svrhe glavnice.

Clan 29.

Federacija moze biti osnivac ili suosnivac zaklade samo na temelju posebnog federalnog zakona. 5. Statut zaklade

Clan 30.

Statut zaklade mora osobito sadrzavati: 1. ime i sjediste zaklade, 2. podatke o osnivanju i osnovnoj imovini zaklade, 3. odredbe o svrsi zaklade, upotrebi njezinih prihoda, odnosno o krugu osoba koje se zakladom potpomazu, te o nacinu na koji se odobrava potpora, 4. odredbe o tijelu upravljanja i zastupanja zakladom, te odredbe o postupku za njegovo postavljenje i razrjesenje, kao i odgovornost za rad clanova tog tijela, 5. odredbe o ovlastima tijela upravljanja i zastupanja zakladom, o zakladnom vijecu, kao i o njihovom pravu na nagradu za posao koji obavljaju, te na naknadu troskova, 6. odredbe o podnosenju izvjesca o radu i o polaganju racuna Ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu finansija Federalnom ministarstvu financija o imovinskom i finansijskom stanju zaklade, 7. odredbe o pravnim poslovima za cije je obavljanje potrebna suglasnost, odnosno naknadno odobrenje Ministarstva pravde, 8. odredbe o prenamjeni preostale imovine u slucaju prestanka zaklade, 9. druge odredbe, sukladno aktu o osnivanju, koje su potrebne za uspjesno uredjenje i djelovanje zaklade. Na statut zaklade suglasnost daje Ministarstvo pravde. Upravnik zaklade duzan je u roku od 30 dana od postavljenja za upravnika podnijeti statut zaklade Ministarstvu pravde na suglasnost. 6. Upravljanje zakladom a) Upravnik zaklade

Clan 31.

Ako zakladnik nije odredio upravnika, njega ce odrediti Ministarstvo pravde svojim rjesenjem, vodeci pri tome racuna o motivima i interesima osnivanja zaklade.

Clan 32.

Upravnik zaklade je osobito duzan: 1. preuzeti, odnosno prikupiti zakladnu imovinu, te upravljati i zastupati zakladu, ako poduzimanje odredjenih radnji ili pravnih poslova u vezi sa zakladom nije ovim zakonom ostavljeno Ministarstvu pravde, 2. predloziti statut zaklade, te 3. predloziti Ministarstvu pravde osobe za prvo postavljanje tijela upravljanja i zastupanja zaklade koja su predvidjena statutom zaklade. b) Tijelo upravljanja zakladom

Clan 33.

Tijelo upravljanja zakladom i njegove clanove postavit ce prvi put Ministarstvo pravde izmedju osoba koje je predlozio upravnik zaklade, uz suglasnost zakladnika. Osobe predlozene za clanove tijela upravljanja zakladom moraju dati svoju prethodnu pismenu ovjerenu suglasnost, biti poslovno sposobne i dostojne povjerenja s obzirom na svoju strucnost, prethodni rad i vladanje, te ne mogu pripadati osobama kojima su namijenjene koristi zaklade, niti mogu biti sluzbenici Ministarstva pravde i clanovi zakladnog vijeca. Danom pravomocnosti odluke o postavljenju tijela upravljanja zakladom prestaju ovlastenja upravnika zaklade, a upravljanje i zastupanje zakladom preuzima postavljeno tijelo upravljanja zakladom. O preuzimanju upravljanja zakladom izmedju upravnika i novopostavljenog tijela upravljanja zakladom sastavit ce se poseban zapisnik i pocetni zakladni bilans, na temelju izvjesca upravnika i obavljene revizije od ovlastenih osoba. Razrjesnicu upravniku zaklade daje Ministarstvo pravde. c) Zakladno vijece

Clan 34.

Zakladno vijece je najvise strucno i savjetodavno tijelo koje: 1. raspravlja o stanju zaklade i utvrdjuje prijedloge i smjernice s tim u vezi, 2. raspravlja i daje prijedloge i misljenja o pitanjima koja nadlezni federalni ministri iznose pred zakladno vijece, 3. daje misljenje i prijedloge o propisima koji se donose radi provedbe ovog zakona, kao i o drugim propisima kojima se uredjuju pitanja zaklada, te 4. odlucuje o drugim pitanjima predvidjenim ovim zakonom i statutom zaklade.

Clan 35.

Zakladno vijece ima predsjednika i odredjeni broj clanova, koji se imenuju iz redova strucnjaka za odredjena podrucja u kojima se osniva zaklada, te istaknutih javnih djelatnika i dobrotvora. Predsjednika i clanove zakladnog vijeca imenuje Vlada na prijedlog nadleznog federalnog ministra. Aktom o imenovanju odredjuje se i broj clanova zakladnog vijeca. Mandat clanova zakladnog vijeca je cetiri godine. 7. Prestanak zaklade

Clan 36.

Zaklada prestaje: 1. ako izgubi imovinu, 2. ako njena imovina prestane biti dostatna za trajno ispunjavanje svrhe zaklade, a nema uvjeta za pretvorbu zaklade u fondaciju, ali se svrha zaklade moze postici njenim prestankom i prijenosom zakladne imovine u neku drugu zakladu, koja sluzi istoj ili slicnoj svrsi, te 3. ako svrha zaklade prestane biti opcekorisna ili dobrotvorna ili je njezino ostvarivanje postalo nemoguce, ili pravno ili moralno nedopusteno.

Clan 37.

O prestanku zaklade odlucuje rjesenjem Ministarstvo pravde na prijedlog tijela upravljanja zakladom ili po sluzbenoj duznosti. U postupku prestanka zaklade stranke su zakladnik odnosno njegovi nasljednici i zastupnik zaklade. U rjesenju o prestanku zaklade Ministarstvo pravde ce postaviti zakladi povjerenika, koji ce odmah preuzeti upravljanje i zastupanje zakladom.

Clan 38.

Povjerenik zaklade ovlasten je da izvrsi primopredaju zakladne imovine, knjiga i drugih isprava od dotadasnjih tijela zaklade, o cemu ce sastaviti posebne zapisnike. Ako dotadasnja tijela zaklade odbiju sudjelovati u primopredaji, odnosno ne odazovu se pozivu povjerenika, povjerenik ce sam sastaviti zapisnike o preuzimanju zakladne imovine i arhiva. Primjerak zapisnika o primopredaji, odnosno preuzimanju zakladne imovine dostavit ce se Ministarstvu pravde. Ministarstvo pravde ce, na prijedlog povjerenika ili po sluzbenoj duznosti, odluciti treba li protiv clanova dotadasnjih tijela zaklade pokrenuti odredjeni sudski ili drugi postupak.

Clan 39.

U rjesenju o prestanku zaklade odredjuje se na koga ce se prenijeti preostala zakladna imovina. Zakladna imovina ce se prenijeti, uz njihovu prethodnu pisanu suglasnost, fizickim ili pravnim licima kojima ona treba pripasti prema aktu o osnivanju zaklade ili njezinom statutu, u slucaju prestanka zaklade, ili, ako to nije moguce, nekoj drugoj zakladi sa slicnom zakladnom svrhom. Ako ni to nije moguce, zakladna imovina ce se namijeniti nekoj opcekorisnoj ili dobrotvornoj svrsi koja je najbliza volji utemeljivaca zaklade sto je prestala. U slucaju kada se zakladna imovina prenosi drugoj zakladi sa slicnom svrhom Ministarstvo pravde ce rjesenjem o prijenosu imovine odrediti nacin na koji ce se ime osnivaca zaklade sacuvati od zaborava. Prestankom zaklade njena preostala imovina postaje imovina osobe koja je rjesenjem o prestanku zaklade odredjena za preuzimac a te imovine. Rjesenje o prestanku zaklade s izvatkom iz zakladnog upisnika o brisanju zaklade moze biti valjana osnova za upis promjene vlasnika u zemljisnim knjigama. Protiv rjesenja o prestanku zaklade mjerodavno tijelo za zastupanje zaklade moze pokrenuti upravni spor pred Vrhovnim sudom Federacije. 8. Zakladni upisnik

Clan 40.

Zaklada se upisuje u zakladni upisnik. Zakladni upisnik vodi Ministarstvo pravde. Sadrzaj i nacin vodjenja zakladnog upisnika propisuje federalni ministar pravde. Zakladni upisnik i spisi cuvaju se trajno.

IV PRETVORBA ZAKLADE U FONDACIJU

Clan 41.

Zaklada ce se pretvoriti u fondaciju kada njezini prihodi vise nisu dostatni za trajno ispunjavanje svrhe zaklade, cak i prema izmijenjenom statutu, ali je upotrebom osnovne imovine zaklade predvidivo moguce ispunjavanje njezine svrhe za najmanje jos deset godina, ukoliko se utemeljivac zaklade ne opredijeli za neko drugo rjesenje. Pretvorba zaklade u fondaciju obavlja se promjenom statuta zaklade, sto se objavljuje u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". O pretvorbi zaklade u fondaciju odlucuje Vlada na prijedlog nadleznog federalnog ministra.

V INSPEKCIJSKI NADZOR

Clan 42.

Inspekcijski nadzor nad radom zaklade provode Ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo finansija Federalno ministarstvo financija. Ministarstvo pravde provodi inspekcijski nadzor radi provjere da li se odrzava osnovna imovina zaklade, ispunjava li se njena svrha, te da li se njome upravlja sukladno propisima. Federalno ministarstvo finansija Federalno ministarstvo financija provodi inspekcijski nadzor nad finansijskim poslovanjem zaklade.

Clan 43.

Tijela upravljanja zakladom duzna su svake godine podnijeti ministarstvima iz clana 42. ovog zakona zavrsni racun za proteklu kalendarsku godinu. Zavrsni racun mora sadrzavati, izmedju ostalog, pregled prihoda i rashoda zaklade u proteklom obracunskom razdoblju, te stanje imovine zaklade.

VI PRELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 44.

Promjene imena, sjedista, imovine, svrhe i statutarnih odredbi o tijelima upravljanja zakladom vrsi se na nacin i po postupku koji je ovim zakonom predvidjen za osnivanje zaklade.

Clan 45.

Federalni ministar pravde donijet ce propise za koje je ovlasten ovim zakonom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 46.

Fondacije i zaklade koje su osnovane prije stupanja na snagu ovog zakona, sukladno propisima koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije, a odluce da nastave djelovati sukladno sa zakonom, duzne su u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona uskladiti svoja opca akta s odredbama ovog zakona i nadleznom ministarstvu u tom roku dostaviti uskladjena opca akta i akt o osnivanju fondacije i zaklade. Nadlezno ministarstvo izvrsit ce upis fondacije i zaklade iz stava 1. ovog clana u registar fondacija, odnosno upisnik zaklada na nacin propisan u clanu 13. stav 4. i clanu 40. stav 3. ovog zakona.

Clan 47.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi