TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
87
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 195

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O PRIJEVOZU U UNUTARNJEM CESTOVNOM PROMETU

I OPCE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuju se uvjeti i nacin obavljanja prijevoza osoba i stvari motornim, prikljucnim i zapreznim vozilima u unutarnjem cestovnom prometu (u daljem tekstu: cestovni promet). Prijevoz osoba i stvari u unutarnjem cestovnom prometu moze se obavljati kao javni prijevoz ili kao prijevoz za osobne potrebe.

Clan 2.

Javni prijevoz, u smislu ovog zakona, je prijevoz osoba i stvari uz odgovarajucu naknadu, koji je pod jednakim uvjetima dostupan svim korisnicima prijevoznih usluga. Prijevoz za osobne potrebe, u smislu ovog zakona, je prijevoz osoba i stvari koji preduzeca, druge pravne osobe i fizicka lica obavljaju radi zadovoljenja svojih potreba u vezi s obavljanjem privredne ili druge djelatnosti za koju su registrirani, odnosno za koju imaju odobrenje. Prijevoznik, u smislu ovog zakona, je preduzece i druga pravna osoba koja obavlja javni prijevoz, a upisana je u sudski registar za obavljanje te djelatnosti i ispunjava propisane uvjete. Prijevoznik, u smislu ovog zakona je fizicko lice, koje obavlja javni prijevoz, osim javnog linijskog prijevoza osoba, a upisano je za obavljanje tog prijevoza u skladu sa posebnim zakonom.

Clan 3.

Javni prijevoz i prijevoz za osobne potrebe moze se obavljati samo ako su ispunjeni posebni eksploatacijski uvjeti za pojedine vrste prijevoza i ako motorno vozilo kojim se obavlja prijevoz, pored uvjeta utvrdjenih propisima o sigurnosti prometa na cestama i drugim propisima, ispunjava propisane tehnickoeksploatacijske uvjete. Pravilnik o tehnickoeksploatacijskim uvjetima za motorna vozila kojima se vrse pojedine vrste prijevoza donosi Federalni ministar prometa i komunikacija (u daljem tekstu: Ministar). Utvrdjivanje uvjeta iz stava 1. ovog clana obavljaju preduzeca i druge ovlastene institucije kojima su povjerena javna ovlastenja iz ove oblasti, a na zahtjev nadleznog kantonalnog zupanijskog ministarstva prometa i komunikacija (u daljem tekstu: Kantonalno zupanijsko ministarstvo). Rjesenje o ispunjavanju uvjeta iz stava 1. ovog clana donosi nadlezno Kantonalno zupanijsko ministarstvo na cijem podruc ju prijevoznik ima sjediste, odnosno prebivaliste.

Clan 4.

Na motornom vozilu kojim se obavlja prijevoz, izuzev putnickih automobila kojima se obavlja prijevoz za osobne potrebe, mora biti ispisana firma vlasnika vozila na nacin propisan Pravilnikom o posebnim uvjetima u pogledu motornih vozila kojima se vrsi prijevoz. Pravilnik iz prethodnog stava donosi Ministar.

Clan 5.

U motornom vozilu kojim se obavlja prijevoz mora se nalaziti putni nalog popunjen i ovjeren na nacin utvrdjen Pravilnikom o obaveznom sadrzaju i nacinu popunjavanja obrasca putnog naloga. Pravilnik iz prethodnog stava donosi Ministar. Odredbe stava 1. ovog clana ne odnose se na obavljanje taksi prijevoza, rentacar prijevoza i prijevoza osoba i stvari za osobne potrebe gradjana.

Clan 6.

Javni prijevoz i prijevoz za osobne potrebe moze se obavljati samo ako je na motornom i prikljucnom vozilu obavljen preventivni tehnicki pregled, u skladu s Pravilnikom o preventivnim tehnickim pregledima motornih i prikljucnih vozila i ako je pri tom utvrdjeno da je vozilo ispravno. Javni linijski prijevoz osoba moze se obavljati samo ako je na vozilu kojim se vrsi taj prijevoz izvrsen dnevni tehnicki pregled i ovjeren na putnom nalogu. Preventivni tehnicki pregled motornih i prikljucnih vozila obavljaju preduzeca, koja su propisima o sigurnosti prometa na cestama ovlasteni za obavljanje tehnickog pregleda. Preventivni tehnicki pregled motornih i prikljucnih vozila moze za svoje potrebe obavljati preduzece ili druga pravna osoba ako raspolaze potrebnom opremom i ako je osposobljena za vrsenje tehnickog pregleda uz odobrenje Kantonalnog zupanijskog ministarstva. Pravilnik iz stava 1. ovog clana kojim ce se urediti uvjeti, nacin, rokovi i evidencija obavljanja preventivnih tehnickih pregleda motornih i prikljucnih vozila donosi Ministar. Odredbe st. 1. do 5. ovog clana ne odnose se na prijevoz za osobne potrebe koji se obavlja putnickim vozilom gradjanina.

Clan 7.

Motornim vozilom kojim se obavlja prijevoz moze upravljati osoba koja ispunjava uvjete utvrdjene propisima o sigurnosti prometa na cestama. Osoba iz stava 1. ovog clana mora imati srednju strucnu spremu za zanimanje vozaca motornih vozila III stupanja strucne spreme ili strucnu spremu kvalificiranog vozaca motornih vozila, odnosno vozaca specijalista V stupanj strucne spreme ili strucnu spremu visokokvalificiranog vozaca motornih vozila. Odredbe stava 1. ovog clana u pogledu strucne spreme ne primjenjuju se na radnike koji u vezi s obavljanjem poslova svog radnog mjesta, osim poslova iz djelatnosti prijevoza, upravljaju motornim vozilom za koje je potrebna vozacka dozvola "B" kategorije.

Clan 8.

Nadlezno Kantonalno zupanijsko ministarstvo ce posebnim propisom o skladu s ovim zakonom urediti uvjete, nacin i organizaciju obavljanja javnog prijevoza osoba i stvari na podrucju kantona zupanije. Propisom iz stava 1. ovog clana narocito ce se urediti: nacin i organizacija obavljanja linijskog i vanlinijskog cestovnog prometa; uvjeti, nacin i postupak angaziranja prijevoznika u obavljanju linijskog prijevoza osoba; prava i duznosti ovlastenih radnika preduzeca, drugih pravnih osoba, koji obavljaju linijski prijevoz; uvjete, nacin, postupak angaziranja i organizaciju prijevoza kombi vozilima sa (1+8 ) sjedista; prijevoz zapreznim vozilima, motociklima sa prikolicom i ostalim vozilima na motorni i drugi pogon; prijenos stokom samaricama.

II JAVNI PRIJEVOZ

Clan 9.

Javni prijevoz moze se obavljati kao prijevoz u linijskom cestovnom prometu i kao prijevoz u vanlinijskom cestovnom prometu. Javni prijevoz mogu obavljati preduzeca i druga pravna lica (u daljem tekstu: prijevoznik) registrirana za obavljanje te djelatnosti. Javni prijevoz, osim javnog linijskog prijevoza osoba, moze obavljati fizicko lice upisano za obavljanje tog prijevoza (u daljem tekstu: fizicko lice koje obavlja javni prijevoz) ako ima odobrenje za obavljanje te djelatnosti izdato od nadleznog Kantonalnogz upanijskog ministarstva. Pri obavljanju javnog prijevoza odobrenje iz stava 3. ovog clana mora se nalaziti u vozilu.

Clan 10.

Pored uvjeta utvrdjenih posebnim propisima prijevoznik, odnosno fizicko lice koje obavlja javni prijevoz moze otpoceti obavljanje prijevoza osoba i stvari u unutarnjem cestovnom prometu ako posjeduje licencu za obavljanje tog prijevoza. Prijevoznik, odnosno fizicko lice koje obavlja javni prijevoz dobiva licencu za slijedece vrste prijevoza u unutarnjem cestovnom prometu: federalni linijski prijevoz osoba; kantonalni zupanijski i opcinski linijski prijevoz osoba; vanlinijski prijevoz osoba; taksi prijevoz; javni prijevoz stvari; javni pretovar stvari. Licencu iz stava 1. ovog clana ne trebaju vozila Vojske Federacije, Ministarstva unutarnjih poslova, postanska, inspekcijska i vozila medicinske pomoci.

Clan 11.

Licencu moze dobiti domaca pravna ili fizicka osoba ako ispnjava slijedece uvjete: 1. da ima odobrene ili upisane u sudski registar djelatnosti javnog prijevoza; 2. da je vlasnik jednog ili vise vozila za odredjene vrste prijevoza, koja ispunjavaju propisane tehnickoeksploatacijske uvjete; 3. da ima osigurano parkiraliste za vozila koja ne smiju biti dio javne ceste niti javnog parkiralista; 4. da zaposljava vozace koji imaju propisanu strucnu spremu iz clana 7. ovog zakona; 5. da mu nije izrecena mjera za privredni prijestup u cestovnom prometu; 6. da ispunjava zakonom propisane obaveze u pogledu uplate javnih prihoda; 7. da po sjedalu autobusa, odnosno po toni nosivosti teretnog vozila raspolaze sa kapitalom u odgovarajucem iznosu, s tim sto u kapital ne ulazi vrijednost vozila; 8. da ispunjava i sve druge uvjete koje propisuju vazeci zakonski i podzakonski akti u oblasti javnog prijevoza. Blize odredbe u vezi sa dobivanjem licence za pojedine vrste prijevoza, obrazac licence, kategorizacija licenci i nadlezni organi za izdavanje licenci propisani su posebnim Pravilnikom o licenci za obavljanje cestovnog prometa. Pravilnik iz prethodnog stava donosi Ministar. Pri obavljanju prijevoza u unutarnjem cestovnom prometu kod posade vozila mora se nalaziti original licence ili njena kopija ovjerena od strane nadleznih tijela za ovjeru.

Clan 12.

Prijevoznik, odnosno fizicko lice koje obavlja javni prijevoz duzan je izvrsiti prijevoz osoba i stvari koji se zahtijeva uz odgovarajucu naknadu, osim u slucaju ako je iskljucen iz prometa ili se zahtjeva da se prijevoz obavi na cesti na kojoj je zabranjen promet motornim vozilima, odnosno na kojoj se ne obavlja promet motornim vozilima.

Clan 13.

Pri obavljanju javnog prijevoza osobe koje se prevoze duzne su da se pridrzavaju reda u vozilu i ne smiju ometati posadu vozila. Osobe koje ometaju posadu vozila u obavljanju javnog prijevoza, koje se ne pridrzavaju reda u vozilu ili koje su pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava, clan posade vozila odstranice iz vozila. U slucajevima iz stava 2. ovog clana osobe se mogu odstraniti iz vozila samo na stanici, odnosno stajalistu ili u naseljenom mjestu.

Clan 14.

U motornom vozilu kojim se obavlja javni prijevoz osoba u cestovnom prometu ne mogu se prevoziti osobe koje boluju od bolesti koje ugrozavaju zdravlje i sigurnost drugih osoba, osobe koje su pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava, zivotinje, lesevi, eksploziv i lako zapaljivi predmeti i predmeti koji mogu povrijediti, uprljati ili priciniti stetu osobama ili stvarima primljenim na prijevoz, ako to posebnim propisom nije drugacije regulirano.

Clan 15.

U obavljanju javnog prijevoza clanovi posade vozila duzni su se pridrzavati odredaba ovog zakona i drugih propisa, kojim se uredjuje nacin obavljanja poslova i zadataka clanova posade vozila. Poseban opci propis o radu clanova posade vozila donosi prijevoznik. 1. Javni prijevoz u linijskom cestovnom prometu.

Clan 16.

Javni prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu je prijevoz osoba i stvari na odredjenim linijama, po unaprijed utvrdjenom i registriranom redu voznje, a cijena i drugi uvjeti prijevoza su unaprijed utvrdjeni i objavljeni. Javnim prijevozom u linijskom cestovnom prometu smatra se i svakodnevni ili ucestali prijevoz osoba i stvari koji se obavlja sa usputnim iskrcavanjem ili ukrcavanjem osoba i stvari. Prijevoznik je duzan u skladu s raspolozivim kapacitetima motornih vozila preuzeti na prijevoz svaku osobu ili stvar, koji ovim zakonom ili posebnim propisom nisu izuzeti od prijevoza.

Clan 17.

Javni prijevoz u linijskom cestovnom prometu moze se obavljati na medjuentitetskim, federalnim, kantonalnim zupanijskim i opcinskim linijama. Linija je relacija odvijanja prijevoza u cestovnom prometu od pocetne do zavrsne autobusne stanice na kojoj se prevoze putnici po registriranom i objavljenom redu voznje s jednim ili vise polazaka. Medjuentitetska linija, u smislu ovog zakona, je autobusna linija koja povezune naseljena mjesta, odnosno opcinegradove Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ako propisom Bosne i Hercegovine nije drugacije odredjeno. Federalna linija, u smislu ovog zakona, je autobusna linija koja povezuje naseljena mjesta, odnosno opcine gradove na podrucju dva ili vise kantona zupanija. Kantonalnazupanijska linija, u smislu ovog zakona je autobusna linija koja povezuje naseljena mjesta na podrucju jednog kantona zupanije. Opcinska linija, u smislu ovog zakona, je autobusna linija koja povezuje naseljena mjesta na podrucju iste opcine, odnosno dvije ili vise opcina na podrucju istog grada.

Clan 18.

Prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu moze se obavljati samo na temelju i u skladu s registriranim redom voznje. Red voznje, u smislu ovog zakona, je akt kojim se utvrdjuju elementi za obavljanje linijskog prijevoza u cestovnom prometu koji sadrzi: naziv prijevoznika, ili naziv svih prijevoznika ako se red voznje odrzava u kooperaciji, relaciju na kojoj se obavlja prijevoz (itinerer linije), vrstu linije, redosljed stanica i stajalista i njihovu udaljenost od mjesta gdje pocinje linija, vrijeme polaska, te vrijeme dolaska na svaku autobusnu stanicu, odnosno stajaliste, vremenski period odrzavanja linije, ucestalost odrzavanja linije i rok vazenja reda voznje. Redovi voznje registriraju se s rokom vazenja od 1 (jedne) godine, ukoliko nadlezni organ koji je izvrsio registraciju nije drugacije odredio. U autobusu u kojem se obavlja prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu mora se nalaziti registrirani red voznje ili kopija registriranog reda voznje, ovjerena od strane nadleznih tijela za ovjeru. Nacin, kriteriji i postupak uskladjivanja, ovjere i registracije redova voznje propisani su posebnim Pravilnikom o nacinu, kriterijima i postupku uskladjivanja, ovjere i registracije redova voznje. Pravilnik iz prethodnog stava donosi Ministar.

Clan 19.

Ako se uskladjivanjem nisu obezbijedile potrebe korisnika prijevoza na odredjenoj liniji ili ukoliko ocijeni da nema potrebe za uskladjivanjem redova voznje u odredjenom periodu nadlezno ministarstvo moze na zahtjev zainteresovanog prijevoznika pristupiti postupku odobravanja redova voznje na osnovu utvrdjene procedure propisane posebnim propisom.

Clan 20.

Prijevoznik utvrdjuje red voznje koji mora biti usaglasen sa daljinarom i minimalnim vremenom voznje. Pravilnik o nacinu, kriterijima i postupku za odredjivanje daljinara i minimalnih vremena voznje donosi Ministar.

Clan 21.

Prijevoznik je duzan da uredno i redovito obavlja prijevoz u linijskom cestovnom prometu po registriranom i objavljenom redu voznje. Prijevoznik moze na cijeloj relaciji medjuentitetske i federalne autobusne linije obavljati prijevoz s vise vozila (bis voznja) po registriranom i ovjerenom redu voznje. U vozilu kojim se obavlja javni prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu, u donjem desnom kutu vjetrobranskog stakla, mora biti postavljena tabla sa ispisanim podacima polazne, krajnje i najmanje jedne od usputnih stanica. Odredbe iz prethodnog stava ne odnose se na vozila koja imaju ugradjen mehanizam za postavljanje table ili ako imaju traku na kojoj su ispisani broj i naziv linije iz registrovanog reda voznje.

Clan 22.

Prijevoznik koji obavlja prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu duzan je utvrditi tarifu koja sadrzi podatke za izracunavanje cijene prijevoza i naknade za druge usluge prijevoza. Prijevoznik u linijskom cestovnom prometu objavljuje tarifu putem sredstava javnog priopcavanja ili na drugi prikladan nacin. Na osnovu tarife iz stava 1. ovog clana utvrdjuje se cjenik za svaku liniju posebno, sa cijenama za razdaljine izmedju stanica i stajalista. Cjenik za odredjenu liniju mora se nalaziti u autobusu koji prometuje na toj liniji. Clan posade vozila duzan je da usluge prijevoza osoba u linijskom cestovnom prometu naplacuje u skladu cjeniku iz stava 3. ovog clana.

Clan 23.

Osoba koja se prevozi autobusom na federalnoj, kantonalnoj zupanijskoj i opcinskoj liniji duzna je imati voznu kartu i na zahtjev ovlascene osobe pokazati. Vozna karta izdaje se na autobusnoj stanici ili u poslovnicama, odnosno agencijama koje se bave pruzanjem turistickih usluga ukoliko im je prijevoznik povjerio izdavanje voznih karata u skladu s cjenikom i registriranim redom voznje. Osobama kojima nije izdata vozna karta na autobusnoj stanici, poslovnici, odnosno turistickoj agenciji voznu kartu mora izdati u autobusu clan posade vozila.

Clan 24.

Ako osoba koja se prevozi ima rucnu prtljagu duzna je istu smjestiti na mjesto odredjeno za rucnu prtljagu, tako da rucna prtljaga ne smeta drugim osobama koje se prevoze, clanovima posade vozila i ne zatvara prolaz izmedju sjedista. Za prtljagu koja se smjesta u prostor odvojen od prostora za lica koja se prevoze, clan posade vozila duzan je licu koje se prevozi za prtljag izdati posebnu kartu, a odrezak te karte pricvrstiti na prtljagu.

Clan 25.

Prijevoznik koji obavlja javni prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu duzan je dostaviti registrirani red voznje pet dana prije stupanja na snagu autobusnoj stanici na kojoj je tim redom voznje predvidjen ulazak, odnosno izlazak putnika. Prijevoznik je duzan autobusnoj stanici dostaviti cjenik sa cijenama za razdaljine izmedju stanica i stajalista upisanih u red voznje.

Clan 26.

Prijevoznik ne moze vrsenje javnog prijevoza u linijskom cestovnom prometu na liniji za koju ima registriran red voznje povjeriti, odnosno ustupiti drugom prijevozniku. Po posebno zakljucenom ugovoru moze se obavljati javni prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu u kooperaciji ili po osnovu zajednickog nastupa (pool sistem) nakon ovjere ugovora od strane nadleznog tijela za registraciju redova voznje.

Clan 27.

Prijevoznik mora otpoceti javni prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu po registriranom redu voznje u roku od pet dana od dana njegovog stupanja na snagu i ne moze obustaviti obavljanje tog prijevoza u razdoblju vazenja reda voznje. Iznimno od odredbe stava 1. ovog clana u toku vazenja reda voznje na odredjenoj liniji se moze privremeno obustaviti javni prijevoz osoba u slucaju vise sile i u izvanrednim slucajevima, koji neovisno o volji prijevoznika onemogucavaju obavljanje toga prijevoza. U slucaju obustave prijevoza iz stava 2. ovog clana prijevoznik je duzan odmah po nastanku razloga zbog kojeg se obavlja obustava o tome izvjestiti korisnike prijevoznih usluga putem sredstava javnog priopcavanja, kao i autobusne stanice koje koristi po redu voznje. Obustavu prijevoza iz stava 2. ovog clana prijevoznik je duzan prijaviti nadleznom tijelu uprave za poslove prometa i komunikacija koje je red voznje registriralo, kao i federalnoj, odnosno kantonalnojzupanijskoj inspekciji cestovnog prometa, uz podnosenje dokaza o objektivnim razlozima za obustavu prijevoza. O privremenoj obustavi na konkretnoj liniji, na zahtjev prijevoznika, nadlezno tijelo koje je registriralo red voznje duzno je donijeti rjesenje.

Clan 28.

Registrirani red voznje preregistrirace se na zainteresiranog prijevoznika koji ispunjava uvjete (posjeduje licencu) za odrzavanje linijskog cestovnog prometa, ako prijevoznik na koga je registriran red voznje: ne otpocne obavljati javni prijevoz osoba u linijskom cestovnom prometu po registriranom redu voznje u roku od 5 dana od dana njegovog stupanja na snagu; obustavi obavljanje javnog prijevoza osoba u linijskom cestovnom prometu duze od 5 dana uzastopno; obavlja nedopustene povremene obustave javnog prijevoza osoba u linijskom cestovnom prometu na liniji za koju ima registriran red voznje, a te obustave u raznim vremenskim razmacima traju duze od 10 dana. Preregistraciju redova voznje iz stava 1. ovog clana na zahtjev zainteresiranog prijevoznika obavlja nadlezno tijelo uprave koje je registriralo red voznje, na temelju nalaza federalne, kantonalnezupanijske inspekcije cestovnog prometa. Ukoliko zainteresirani prijevoznik ne ispunjava uvjete za odrzavanje reda voznje iz stava 1. ovog clana i nema zainteresiranog prijevoznika red voznje se brise iz registra. 2. Javni prijevoz u vanlinijskom cestovnom prometu

Clan 29.

Javni prijevoz osoba i stvari u vanlinijskom cestovnom prometu je prijevoz za koji relaciju, cijenu prijevoza, visinu naknade za usluge obavljene za potrebe osoba i stvari koje se prevoze i drugi uvjeti prijevoza se utvrdjuju ugovorom izmedju prijevoznika, odnosno fizickog lica koje obavlja javni prijevoz i narucioca prijevoza, ako drugim propisom nije drugacije uredjeno.

Clan 30.

Javni prijevoz osoba u vanlinijskom cestovnom prometu moze se obavljati kao: kruzna voznja unaprijed organizirane grupe osoba koja pocinje i zavrsava se u istom mjestu, pri cemu se ista grupa osoba prevozi istim vozilom na citavom itinereru i vraca se u mjesto polaska, bez usputnog primanja drugih osoba; naizmjenicna voznja organizirana radi prijevoza u vise putovanja od istog polazista do istog odredista unaprijed organiziranih grupa osoba, s tim sto se svaka grupa koja je obavila putovanje u odlasku vraca u istom sastavu i to tako da se prva voznja u povratku i posljednja voznja u odlasku u nizu naizmjenicnih voznji obavlja praznim vozilom; prijevoz unaprijed organiziranih grupa osoba u odlasku i putovanje praznog vozila u povratku i obratno; prijevoz radnika s posla i na posao, ucenika i studenata do skole i od skole, bez primanja drugih osoba; prijevoz osoba motornim vozilima koje se iznajmljuju rentacar; taksi prijevoz. Na vozilu kojim se obavlja prijevoz iz stava 1. tac. 1, 2, 3, 4. ovog clana mora biti istaknuta tabla sa oznakom "Vanlinijski prijevoz" koja se postavlja u donjem desnom uglu vjetrobranskog stakla. Odredba prethodnog stava ne odnosi se na putnicka vozila sa 1+4 sjedista za taksi prijevoz i koja se iznajmljuju po osnovu rent a cara.

Clan 31.

Prilikom obavljanja vanlinijskog cestovnog prometa iz clana 30. stav 1. tac. 1, 2, 3 u motornom vozilu se mora nalaziti pismeni ugovor o prijevozu i putni list sa spiskom putnika potpisan od prijevoznika, odnosno fizickog lica koje obavlja javni prijevoz i narucioca prijevoza. Izuzetno od odredbe stava 1. ovog clana prilikom obavljanja kruzne voznje kada slobodni prijevoz osoba obavlja organizator putovanja koji je ujedno i prijevoznik umjesto ugovora o prijevozu u motornom vozilu mora se kod putnika nalaziti dokaz o uplati aranzmana u kojem je sadrzana i naknada za prijevoz u odlasku i povratku. Kod obavljanja prijevoza iz clana 30. stav 1. tacka 4. umjesto spiska putnika, osobe koje se prevoze moraju kod sebe imati identifikacijske iskaznice, ovjerene od pravne ili fizicke osobe za koju se prijevoz obavlja ili ovjerene od prijevoznika. Rent a car

Clan 32.

Javni vanlinijski prijevoz osoba iznajmljenim motornim vozilima (rentacar) je prijevoz koji se obavlja na temelju ugovora zakljucenog izmedju korisnika i davaoca rentacar usluge po unaprijed utvrdjenom cjeniku. Davalac rentacar usluge i motorna vozila davaoca moraju ispunjavati sve uvjete utvrdjene odredbama ovog zakona, a koji se odnose na prijevoznike, odnosno fizicka lica koja obavljaju javni prijevoz i motorna vozila prijevoznika, odnosno fizickog lica koje obavlja javni prijevoz. Taksi prijevoz

Clan 33.

Taksi prijevoz je javni prijevoz osoba u vanlinijskom cestovnom prometu za koji je cijena prijevoza za predjeni put unaprijed odredjena i utvrdjuje se taksimetrom po cjeniku usluga. Cjenik usluga mora biti ovjeren od strane nadleznog organa i istaknut na vidnom mjestu u vozilu. Taksimetar mora biti ispravan, plombiran i bazdaren prema propisanim meteoroloskim uvjetima za taksimetre i ugradjen na vidno mjesto u vozilu. Prijevoznik, odnosno fizicko lice koje obavlja taksi prijevoz moze s korisnikom prijevoza na relacijama preko 25 km ugovoriti cijenu prijevoza i bez uljucivanja taksimetra, s tim da cijena ne moze biti veca od one koja bi se utvrdila taksimetrom. Prijevoznik, odnosno fizicko lice koje obavlja taksi prijevoz duzan je na zahtjev osobe koja se prevozi izdati voznu kartu koja sadrzi registarski broj vozila, putnu relaciju, naplacenu, odnosno ugovorenu cijenu, datum prijevoza, potpis i pecat prijevoznika. Ako se prijevoz iz stava 4. ovog clana obavlja bez ukljuc ivanja taksimetra prijevoznik, odnosno fizicko lice duzno je izdati voznu kartu osobi koja se prevozi prije pocetka voznje.

Clan 34.

Taksi prijevoz moze se obavljati samo putnickim vozilom s pet sjedista (1+4) i koje ima cetvoro vrata. Putnicko vozilo iz stava 1. ovog clana ne moze imati prikljucno vozilo.

Clan 35.

Osobe koje upravljaju motornim vozilom kojim se obavlja taksi prijevoz, pored uvjeta utvrdjenih propisima o sigurnosti prometa na cestama i ovim zakonom moraju imati najmanje godinu dana radnog iskustva u upravljanju motornim vozilom.

Clan 36.

Organizaciju i nacin obavljanja taksi prijevoza osoba svojim propisom uredjuje nadlezno Kantonalno zupanijsko ministarstvo. Propisom iz stava 1. ovog clana uredjuje se narocito: nacin organiziranja taksi prijevoza na podrucju kantona zupanije; broj i razmjestaj taksi stajalista, nacin njihovog koristenja, uredjenja i odrzavanja, te broj vozila na pojedinim stajalistima; nacin utvrdjivanja i naplate cijene taksi prijevoza, ako se prevozi vise lica; nacin izdavanja dopunskih oznaka za vozila, njihovu velicinu, broj i izgled; prava i duznosti vozaca koji obavlja taksi prijevoz i osoba koje se prevoze taksi vozilom; osnovne i dopunske uvjete koje mora ispunjavati taksi vozac i taksi vozilo.

III PRIJEVOZ ZA OSOBNE POTREBE

Clan 37.

Prijevoz za osobne potrebe mogu obavljati preduzeca, druge pravne osobe i fizicka lica pod uvjetima propisanim ovim zakonom. Prijevoz za osobne potrebe moze se obavljati kao prijevoz stvari sto ga obavljaju preduzeca radi zadovoljenja svojih proizvodnih ili usluznih potreba u okviru djelatnosti upisanih u sudski registar i kao prijevoz osoba koje su u radnom odnosu i drugih osoba u vezi sa obavljanjem poslova iz te djelatnosti. Prijevoz za osobne potrebe moze se obavljati samo vlastitim motornim vozilom. Kod prijevoza osoba za osobne potrebe u autobusu se mora nalaziti putni list sa spiskom putnika iz clana 31. stav 1. ovog zakona, a ako se obavlja prijevoz radnika s posla na posao, prijevoz ucenika, studenata do i od obrazovne, kulturne, odnosno sportske ustanove osobe koje se prevoze moraju imati identifikacijske kartice, koje izdaje pravna osoba, odnosno fizicko lice koje taj prijevoz obavlja.

Clan 38.

Fizicko lice, odnosno gradjanin moze obavljati prijevoz za osobne potrebe ako: prevozi stvari koje su u vezi sa obavljanjem privredne i druge djelatnosti za koju ima odobrenje; samostalno obavlja poljoprivrednu djelatnost, te prevozi poljoprivredne proizvode koje je proizveo ili prevozi druge proizvode koje je nabavio u svrhu te proizvodnje; prevozi osobe koje su kod njega u radnom odnosu.

Clan 39.

Fizicko lice moze obavljati prijevoz za osobne potrebe motornim vozilom do devet sjedista (1+8 sjedista) ili teretnim vozilom nosivosti do pet tona, samo na temelju odobrenja za obavljanje tog prijevoza, koje izdaje opcinsko tijelo nadlezno za poslove prometa i komunikacija, na cijem podrucju fizicko lice ima prebivaliste. Tijelo iz stava 1. ovog clana duzno je u roku od sedam dana od dana podnosenja zahtjeva izdati rjesenje o odobrenju za obavljanje prijevoza za osobne potrebe, ako je fizicko lice podnijelo potrebne dokaze o ispunjavanju uvjeta za obavljanje takvog prijevoza. Rjesenje iz stava 2. ovog clana ne moze se izdati fizickom licu koje je upisano u registar za obavljanje javnog prijevoza. Nadlezno tijelo iz stava 1. ovog clana duzno je voditi registar izdatih odobrenja za obavljanje prijevoza za osobne potrebe. Odredbe ovog clana ne odnose se na prijevoz za osobne potrebe koji se obavlja putnickim automobilom gradjanina i vozilom specijalno opremljenim za kampiranje.

Clan 40.

U motornom vozilu kojim se obavlja prijevoz za osobne potrebe mora se nalaziti odobrenje za obavljanje tog prijevoza.

Clan 41.

Motornim vozilom kojim se obavlja prijevoz za osobne potrebe, osim vlasnika vozila moze upravljati i osoba koja je u radnom odnosu kod vlasnika motornog vozila, ako ispunjava uvjete za upravljanje motornim vozilom utvrdjene propisima koji reguliraju sigurnost prometa na cestama.

IV PRIJEVOZ ZA POSEBNE NAMJENE

Clan 42.

Prijevoz za posebne namjene (vanredni prijevoz, prijevoz opasnih materija) obavlja se na temelju Zakona o cestama i Zakona o prijevozu opasnih materija. Potrebu obavljanja prijevoza za posebne namjene utvrdjuje nadlezno tijelo.

V AUTOBUSNE STANICE, STAJALISTA I TERETNE AUTOSTANICE

1. Autobusne stanice i stajalista

Clan 43.

Autobusna stanica je odredjeni prostor gdje se obavlja prihvat i otprema autobusa prema redovima voznje, iskrcaj i ukrcaj putnika i prtljage, prodaja i pretprodaja voznih karata i rezervacija, pohrana prtljage, informiranje putnika i prijevoznika i ostali poslovi u vezi s prijevozom putnika i prijevoznicima. Autobusno stajaliste je prostor odredjen za zaustavljanje autobusa radi sigurnog ulaska i izlaska putnika. Autobusna stanica obavlja poslove i usluge javnog karaktera. Autobusna stanica kao preduzece obavljace poslove i usluge u okviru registrirane djelatnosti za koju ima javna ovlastenja na temelju odobrenja nadleznog tijela u skladu s odredbama ovog zakona.

Clan 44.

Ulaz i izlaz osoba obavlja se samo na autobusnim stanicama, odnosno autobusnim stajalistima upisanim u registrirani red voznje. Prjevoznik se mora zaustaviti na svakoj autobusnoj stanici, odnosno stajalistu navedenom u registriranom redu voznje. Ako je u redu voznje upisan naziv mjesta u kojem postoji autobusna stanica prijevoznik je duzan koristiti autobusnu stanicu u tom mjestu.

Clan 45.

Autobusna stanica mora biti opremljena i odrzavana tako da odgovara svojoj svrsi. U ovisnosti od zadovoljenja propisanih uvjeta vezano za posjedovanje opreme i sadrzaja u okviru cjelokupne usluge izvrsice se kategorizacija autobusnih stanica. Pravilnik o kategorizaciji autobusnih stanica kojim se blize odredjuju uvjeti koje moraju ispunjavati autobusne stanice, nacin rada i njihova kategorizacija donosi Ministar.

Clan 46.

Autobusna stanica mora pod jednakim uvjetima pruzati svoje usluge svim prijevoznicima koji u registriranom redu voznje imaju upisanu tu autobusku stanicu, a po cjeniku na koji saglasnost daje nadlezno tijelo u ovisnosti od kategorizacije autobusne stanice. Autobusna stanica i prijevoznik reguliraju uvjete i nacin koristenja usluga autobusne stanice, a visinu naknade za izvrsene usluge odredjuju sukladno cjeniku. Prijevoznik koji obavlja prijevoz iz stava 1. ovog clana duzan je povjeriti autobusnoj stanici prodaju voznih karata i rezervacija, te davanje obavjesti putnicima. Sluzbena lica u autobusnoj stanici duzna su za vrijeme rada nositi identifikacijske oznake.

Clan 47.

Autobusna stanica mora biti oznacena natpisom "Autobusna stanica Autobuski kolodvor" sa nazivom mjesta na kojem se nalazi. Dvojni naziv se stavlja u kantonimazupanijama sa posebnim rezimom.

Clan 48.

Autobusna stanica duzna je voditi evidenciju o dolascima i odlascima autobusa. Vozac autobusa duzan je po dolasku na autobusnu stanicu odmah prijaviti dolazak vozila, odnosno prijaviti postavljanje vozila na peron i ovjeriti putni nalog sa podacima o vremenu dolaska i polaska vozila s autobusne stanice. Otpravnik je duzan otpremati svako vozilo sa polaznog perona prema redu voznje ako su za to ispunjeni uvjeti. Vozac vozila moze poci s autobusne stanice po odobrenju otpravnika, odnosno kad mu se odgovarajucim svjetlosnim signalom odobri odlazak s autobusne stanice, ako se otpremanje vozila obavlja svjetlosnom signalizacijom.

Clan 49.

U autobusnoj stanici, odnosno na polaznom autobusnom stajalistu mora se voditi prometni dnevnik na nacin propisan Pravilnikom o obrascu, sadrzaju i nacinu vodjenja prometnog dnevnika. Pravilnik iz prethodnog stava donosi Ministar.

Clan 50.

Pri stupanju na snagu registriranog reda voznje autobusna stanica duzan je sistematizirati sve redove voznje po linijama, vremenu odlaska vozila s autobusne stanice i istaknuti ih na tabli za isticanje redova voznje.

Clan 51.

Prijevoznik mora obavijestiti autobusnu stanicu, gdje zapocinje po redu voznje prijevoz o nemogucnosti odrzavanja polaska linije, odnosno o zakasnjenju vise od 30 minuta. U slucaju iz stava 1. ovog clana autobusna stanica mora izvjestiti slijedecu autobusnu stanicu po redu voznje. 2. Teretne autostanice

Clan 52.

Teretna autostanica osigurava prihvat i otpremu teretnih i prikljucnih vozila i stvari, osigurava njihov smjestaj, kao i usluge smjestaja i prehrane voznog osoblja. Rjesenje o ispunjavanju uvjeta iz stava 1. ovog clana donosi nadlezno Kantonalno zupanijsko ministarstvo na cijem podruc ju teretna autostanica ima sjediste.

Clan 53.

Teretna autostanica mora pruzati svoje usluge pod jednakim uvjetima svim prijevoznicima, odnosno fizickim licima koja obavljaju javni prijevoz. Ako u mjestu postoji teretna autostanica nadlezno Kantonalno zupanijsko ministarstvo moze propisom utvrditi obavezu da prijevoznici, odnosno fizicka lica koja obavljaju javni prijevoz su duzna koristiti usluge teretne autostanice.

VI INSPEKCIJSKI NADZOR

Clan 54.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovodjenjem odredbi ovog zakona i drugih propisa koji se odnose na prijevoz u cestovnom prometu vrsi Ministarstvo preko federalnog inspektora za cestovni promet (u daljem tekstu: federalni inspektor) i Kantonalno zupanijsko ministarstvo preko kantonalnog z upanijskog inspektora za cestovni promet (u daljem tekstu: kantonalnizupanijski inspektor).

Clan 55.

Federlani, odnosno kantonalni zupanijski inspektor moze biti osoba koja ima visoku skolsku spremu, polozen strucni ispit i radno iskustvo od najmanje tri godine. Kad to potreba sluzbe zahtjeva ministar moze ovlastiti drugog radnika ministarstva, koji ima odgovarajucu strucnu spremu da izvrsi odredjene poslove inspekcijskog nadzora sa svim ovlastenjima inspektora.

Clan 56.

Inspekcijski organi vode evidenciju objekata pod nazorom iz djelatnosti cestovnog prometa, evidenciju izvrsenih nadzora i poduzetih mjera nad tim objektima. Sadrzaj i nacin vodjenja evidencije iz stava 1. ovog clana propisuje Federalni ministar pravde. Osim nadzora iz stava 1. ovog clana federalni ikantonalni z upanijski inspektor obavlja nadzor i nad izvrsenjem propisa o prijevozu opasnih materija, kad se taj prijevoz obavlja motornim vozilima.

Clan 57.

Inspektor u obavljanju poslova inspekcije cestovnog prometa ima pravo na cestama zaustavljati sva vozila, osim motornih vozila oruzanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine i vozila Ministarstva za unutarnje poslove. Zaustavljanje vozila u smislu prethodnog stava ovog clana vrsi se isticanjem tablice u obliku saobracajnog znaka "zabranjen promet svim vozilima u oba smjera" na kojoj je upisano "stopinspekcija". Vozac motornog vozila na znak iz prethodnog stava duzan je zaustaviti vozilo.

Clan 58.

Prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora inspektor cestovnog prometa koristi iskaznicu i sluzbeni automobil. Oblik i sadrzaj iskaznice propisuje Federalni ministar pravde, a iskaznicu inspektoru izdaje Ministar. Sluzbeni automobil iz stava 1. ovog clana mora imati ispisanu oznaku inspekcije cestovnog prometa i ugradjene tablice sa natpisom "stop inspekcija".

Clan 59.

U obavljanju inspekcijskog nadzora inspektor je ovlasten:
1) pregledati poslovne i druge prostorije vozila, uredjaje i opremu poslovne knjige, sporazume, ugovore i druge isprave u vezi s prijevoznickom djelatnosti dokumentaciju i evidencije koje omogucavaju uvid u poslovanje i primjenu propisa u vezi s prijevoznickom djelatnosti
2) narediti otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjavanja propisanih uvjeta za obavljanje odredjene vrste prijevoza, ispunjavanja uvjeta za rad autobusnih stanica, ispunjavanja propisanih tehnickoeksploatacijskih uvjeta i svojstava predvidjenih standardima za motorna vozila, obavljanja preventivnih tehnickih pregleda motornih vozila i uredne kontrole tehnicke ispravnosti vozila, odrzavanja reda voznje, kao i u svim drugim slucajevima neprimjenjivanja propisa nad kojima se vrsi nadzor.
3) privremeno zabraniti obavljanje prijevoza, ako prijevoznik ne ispunjava propisane uvjete za obavljanje prijevoza u cestovnom prometu, odnosno obavlja prijevoz protivno propisima o prijevozu u cestovnom prometu koristenje motornog vozila ako ne ispunjava propisane uvjete prema odredbama ovog zakona obavljanje preventivnih tehnickih pregleda ako taj pregled obavljaju neovlastena lica ili se ti pregledi obavljaju protivno propisima obavljanje poslova i zadataka vozaca, odnosno clana posade motornog vozila, ako vozac odnosno clan posade motornog vozila obavlja poslove i zadatke protivno propisima ili ako vozac, odnosno clan posade motornog vozila onemoguci izvrsenje inspekcijskog pregleda ili odbije izvrsiti naredjenje inspektora koristenje autobusne stanice i teretne autostanice ako nisu ispunjeni propisani uvjeti prema odredbama ovog zakona i drugih propisa obavljanje taksi prijevoza ako nisu ispunjeni uvjeti propisani odredbama ovog zakona i drugih propisa 4) privremeno iskljuciti iz prometa motorno vozilo ako utvrdi da se u vozilu kojim se obavlja cestovni ipromet ne nalazi licenca motorno vozilo ako utvrdi da prijevoznik obavlja prijevoz osoba u unutarnjem linijskom cestovnom prometu bez registriranog reda voznje motorno vozilo ako utvrdi da prijevoznik, odnosno fizicko lice ne obavlja javni prijevoz u vanlinijskom cestovnom prometu u skladu s odredbama ovog zakona motorno vozilo ako utvrdi da se prijevoz za osobne potrebe ne obavlja u skladu s odredbama ovog zakona Inspektor iz stava 1. ovog clana iskljucuje vozilo iz prometa oduzimanjem prometne dozvole, odobrenja za rad, a po potrebi i registracionih tablica dok se nedostaci, zbog kojih je vozilo iskljuceno, ne otklone. Inspektor izdaje odgovarajuce rjesenje, te potvrdu o oduzimanju dokumenata i stvari koja vazi za period dok se utvrdjeni nedostaci ne otklone. Ukoliko se radi o vozilu kojim se obavlja taksi prijevoz inspektor iskljucuje vozilo iz prometa oduzimanjem oznake "taxi" i evidencijskog broja.

Clan 60.

O poduzimanju upravnih mjera kojim se naredjuje otklanjanje utvrdjenih nedostataka i nepravilnosti i poduzimanje drugih upravnih mjera i radnji za koje je federalnim, odnosno kantonalnim zakonom ovlasten federalni, odnosno kantonalni inspektor, donosi se rjesenje. Na rjesenje iz stava 1. ovog clana ovlastena osoba kod koje je izvrsen inspekcijski pregled ima pravo izjaviti zalbu u roku od osam dana od dana prijema rjesenja. Zalba iz stava 2. ovog clana izjavljuje se federalnom, odnosno kantonalnom ministru ciji je inspektor donio rjesenje. Protiv rjesenja Ministarstva donesenog po zalbi izjavljenoj moze se pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Protiv rjesenja Kantonalnog zupanijskog ministarstva donesenog po zalbi moze se pokrenuti upravni spor kod nadleznog suda u kantonu zupaniji.

Clan 61.

U vrsenju inspekcijskog nadzora Federalna inspekcija ostvaruje suradnju sa nadleznim Kantonalnim zupanijskim inspekcijama u pitanjima koja su od zajednickog interesa za vrsenje inspekcijskog nadzora i pruza im strucnu pomoc, a po potrebi i koordinira akcijama u obavljanju inspekcijskog nadzora. Kantonalna zupanijska inspekcija duzna je postupiti u skladu s uputama federalne inspekcije i na temelju uputa dostavljati trazene izvjestaje i programe rada.

Clan 62.

Prijevoznik, odnosno fizicka osoba koja obavlja javni prijevoz, a cije je poslovanje podvrgnuto nadzoru federalnog, odnosno kantonalnog zupanijskog inspektora duzan je na njegov zahtjev i u datom roku dostaviti tacne podatke i dokumentaciju potrebnu za obavljanje poslova iz njegove nadleznosti.

VII KAZNENE ODREDBE

Clan 63.

Novcanom kaznom od 800 do 8000 KM kaznice se za privredni prestup preduzece, odnosno druga pravna osoba ako:
1. vozilo kojim se obavlja prijevoz ne ispunjava propisane tehnickoeksploatacijske uvjete (clan 3)
2. preventivni tehnicki pregled motornih i prikljucnih vozila se ne obavlja u skladu sa odredbama clana 6. ovog zakona
3. povjeri upravljanje motornim vozilom vozacu koji nema propisanu strucnu spremmu (clan 7. stav 2.)
4. obavlja javni prijevoz, a djelatnost nije registrirao (clan 9. stav 2.) ili djelatnost obavlja suprotno odredbama clana 10. ovog zakona
5. ako ne obavlja javni prijevoz u skladu sa clanom 16. stav 3. ovog zakona
6. obavlja javni prijevoz osoba bez registriranog reda voznje (clan 18. stav 1.), ne otpocne da obavlja prijevoz na linijama po registriranom redu voznje (clan 27. stav 1.) ili obustavi obavljanje prijevoza suprotno odredbama clana 27.
7. ne donese tarifu sa cjenikom ili se kod izrade cjenika ne pridrzava tarife u smislu odredaba clana 22. st. 1. i 3
8. postupi suprotno odredbama clana 26. stav 1.
9. javni prijevoz osoba u vanlinijskom cestovnom prometu obavlja suprotno odredbama clana 30. st. 1. i 2. i clana 31. stav 1.
10. prijevoz za osobne potrebe obavlja suprotno odredbama clana 37.
11. koristi autobusnu stanicu suprotno odredbama clana 44.
12. ne obezbijedi pruzanje usluga u skladu sa odredbama clana 46. st. 1. i 3. Za privredni prestup iz prethodnog stava kaznice se i odgovorna osoba u preduzecu, drugoj pravnoj osobi novcanom kaznom od 120 do 1000 KM. Za privredne prestupe iz stava 1. tac. 4, 6, 8, 9, 10. i 12. pored novcane kazne izrice se i oduzimanje imovinske koristi ostvarene izvrsenjem privrednog prestupa. Za privredne prestupe iz stava 1. tac. 4, 9. i 10. ovog clana pored novcane kazne izrice se i zabrana obavljanja javnog prijevoza kao privredne djelatnosti u trajanju do jedne godine.

Clan 64.

Novcanom kaznom od 400 do 1000 KM kaznice se za prekrsaj preduzece, odnosno druga pravna osoba ako:
1. na motornom vozilu nije ispisana firma ili nije ispisana na propisan nacin (clan 4)
2. putni nalog se ne vodi uredno i na propisan nacin (clan 5)
3. odbije da obavi prijevoz suprotno odredbama clana 12. ovog zakona
4. odstrani putnike iz vozila suprotno odredbama clana 13. ovog zakona
5. ako se u vozilu ne nalazi ovjeren red voznje (clan 18. stav 4.)
6. ne obavlja prijevoz u skladu sa odredbama clana 25. st. 1. i 2. ovog zakona
7. usluge prijevoza ne naplacuje po cjeniku ili ako se u vozilu ne nalazi cjenik za liniju na kojoj vozilo prometuje (clan 22. st. 3. i 4.)
8. obavlja taksi prijevoz suprotno odredbi clana 33. ovog zakona
9. u autobusnoj stanici ne vodi prometni dnevnik (clan 49)
10. ako ne obavijesti autobusku stanicu o nemogucnosti odrzavanja polaska linije, odnosno zakasnjenja vise od 30 minuta (clan 51) Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznice se i odgovorna osoba u preduzecu, odnosno kod druge pravne osobe novcanom kaznom od 120 do 600 KM.

Clan 65.

Novcanom kaznom od 80 do 400 KM kaznice se za prekrsaj fizicko lice koje obavlja javni prijevoz, odnosno gradjanin, odnosno clan posade, ako:
1. obavlja prijevoz vozilom koje ne ispunjava propisane tehnickoeksploatacijske uvjete (clan 3.)
2. na vozilu nije na propisan nacin ispisana firma, odnosno ime i prezime i prebivaliste vlasnika vozila (clan 4)
3. obavlja javni prijevoz bez putnog naloga ili putni nalog nepopunjava uredno i na propisan nacin (clan 5)
4. preventivne tehnicke preglede motornih i prikljucnih vozila ne obavlja u skladu sa odredbama clana 6. ovog zakona
5. vozilom kojim se obavlja javni prijevoz upravlja lice koje ne ispunjava uvjete propisane clanom 7. ovog zakona
6. obavlja javni prijevoz suprotno odredbama clana 9. st. 3. i 4. ovog zakona
7. obavlja djelatnost javnog prijevoza suprotno odredbama clana 10. ovog zakona,
8. ne obavi prijevoz u skladu sa odredbama clana 12. ovog zakona,
9. obavlja prijevoz suprotno odredbama clana 14. ovog zakona,
10. prijevoz u vanlinijskom cestovnom prometu obavlja suprotno odredbama clana 30. ovog zakona,
11. obavlja taksi prijevoz suprotno odredbama clana 33. ovog zakona
12. obavlja prijevoz suprotno odredbama clana 34. ovog zakona,
13. upravlja motornim vozilom kojim se obavlja taksi prijevoz, a ne ispunjava uvjete utvrdjene odredbama clana 35. ovog zakona,
14. obavlja prijevoz osoba i stvari za osobne potrebe suprotno odredbama clana 38. ovog zakona
15. obavlja prijevoz za osobne potrebe bez odobrenja opcinskog organa nadleznog za poslove prometa i komunikacija (clan 39. stav 1)
16. u vozilu kojim se obavlja prijevoz za osobne potrebe ne nalazi se propisano odobrenje (clan 40)
17. vozilom kojim se obavlja prijevoz za osobne potrebe upravlja lice suprotno odredbama clana 41. zakona
18. ne zaustavi vozilo na znak "stop inspekcija" (clan 57. stav 2.)
19. onemoguci ili ometa inspektora u vrsenju poslova inspekcije ili ne izvrsi rjesenje inspektora (cl. 59. i 60. ovog zakona). Za prekrsaj iz tac. 1, 6, 12, 14 i 15 prethodnog stava pored novcane kazne izrice se zastitna mjera zabrane obavljanja javnog prijevoza, odnosno prijevoza za osobne potrebe u trajanju od tri mjeseca do jedne godine, a u ponovljenom slucaju izrice se i zastitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom kojim je prekrsaj izvrsen u trajanju od jednog mjeseca do jedne godine. Do pravosnaznosti rjesenja kojim je izrecena zastitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilom donijeti ce se i posebno rjesenje o privremenom oduzimanju prometne dozvole. Zastitna mjera zabrane obavljanja javnog prijevoza izrice se i za ponovljene prekrsaje iz stava 1. tac. 7, 8, 10. i 11. ovog clana, u trajanju od tri mjeseca do jedne godine. Vrijeme trajanja izrecene mjere iz st. 2. i 4. ovog clana tece od dana pravosnaznosti rjesenja o prekrsaju.

Clan 66.

Novcanom kaznom od 30 KM na licu mjesta kaznice se za prekrsaj clan posade vozila, ili sluzbena osoba u autobusnoj stanici ili osoba koja se prevozi, ako:
1. upravlja vozilom na kome nije obavljen preventivni tehnic ki pregled na propisani nacin (clan 6. st. 1. i 2.)
2. upravlja vozilom kojim se obavlja prijevoz bez putnog naloga ili ako putni nalog nije popunjen uredno i na propisan nacin (clan 5)
3. iz vozila ne odstrani osobe koja se ne pridrzavaju reda u vozilu ili koja su pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava (clan 13. stav 2.) ako odstrani osobe iz vozila na nacin suprotan odredbama clan 13. stav 3.,
4. primi na prijevoz osobu, stvari i zivotinje suprotno odredbama clana 14.
5. u obavljanju javnog prijevoza ne pridrzava se odredbi ovog zakona i posebnog opceg propisa o nacinu obavljanja poslova clana posade vozila (clan 15),
6. ne primi na prijevoz osobe i stvari koji prema postojecim propisima nisu izuzeti od prijevoza (clan 16. stav 3.),
7. u vozilu nema ovjeren red voznje za liniju na kojoj prometuje (clan 18. stav 4.) ili cjenik za tu liniju (clan 22. stav 3.),
8. osobi koja se prevozi ne izda voznu kartu (clan 23. stav 3.) ili ako usluge prijevoza ne neplati po cjeniku (clan 23. stav 2.),
9. na autobusnoj stanici ili u poslovnici, osobi koja se prevozi izda voznu kartu suprotno odredbama clana 23. stav 2. zakona,
10. nema vozne karte (clan 23. stav 1.),
11. prtljag ostavlja suprotno odredbama clana 24. stav 1. zakona,
12. ulazak i izlazak lica koja se prevoze obavlja suprotno odredbama clana 44. ovog zakona,
13. sluzbene osobe na autobusnoj stanici ne nose identifikacijske oznake (clan 46. stav 4.),
14. na autobusnoj stanici obavlja radnje suprotne odredbama clana 48. ovog zakona,
15. ne vodi prometni dnevnik uredno i na propisan nacin (clan 49.),
16. upravlja autobusom ili drugim vozilom bez odgovarajuce relacijske table ili druge table (clan 21. stav 3. i clan 30. stav 2.),
17. pri obavljanju vanlinijskog prijevoza ili prijevoza za osobne potrebe u vozilu se ne nalazi uredno popunjen putni list sa spiskom osoba koje se prevoze (clan 31. stav 1. i clan 37. stav 4.),
18. cijenu prijevoza ne utvrdjuje taksimetrom ili na drugi propisan nacin, ili naplati vecu cijenu od one koja bi se utvrdila taksimetrom po cjeniku (clan 33. st. 1, 2. i 4.),
19. na zahtjev osoba koja se prevoze ne izda voznu kartu, ili ako ne izda kartu prije zapocete voznje (clan 33. st. 5. i 6.). Novcanu kaznu na licu mjesta izrice i naplacuje inspektor. Ako ucinilac prekrsaja ne plati novcanu kaznu na licu mjesta duzan je to uciniti najkasnije u roku od osam dana od dana kada je nacinio prekrsaj. Ako ucinilac prekrsaja ne plati novcanu kaznu u roku iz prethodnog stava inspektor ce podnijeti zahtjev za pokretanje prekrsajnog postupka protiv ucinioca prekrsaja.

Clan 67.

Novcanom kaznom od 250 do 1000 KM kaznice se za prekrsaj fizicko lice, odnosno gradjanin koji obavlja prijevoz za osobne potrebe ako:
1. obavlja prijevoz suprotno cl. 38. i 39. ovog zakona
2. ako povjeri upravljanje motornim vozilom suprotno odredbama clana 41. ovog zakona.

Clan 68.

Do pustanja u opticaj KM, novcane kazne predvidjene u cl. 63, 64, 65, 66. i 67. ovog zakona, mogu se placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije, po srednjem tecaju koji utvrdjuje i objavljuje nadlezna finansijska institucija, na dan placanja.

VIII PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 69.

Ministar ce na osnovu odredbi ovog zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti slijedece propise:
1. Pravilnik o tehnickoeksploatacijskim uvjetima za motorna vozila kojim se vrse pojedine vrste prijevoza (clan 3. stav 2.)
2. Pravilnik o posebnim uvjetima u pogledu motornih vozila kojima se obavlja prijevoz (clan 4. stav 1.)
3. Pravilnik o obaveznom sadrzaju i nacinu popunjavanja obrasca putnog naloga (clan 5. stav 1.)
4. Pravilnik o preventivnim tehnickim pregledima motornih i prikljucnih vozila (clan 6. stav 1.)
5. Pravilnik o licenci za obavljanje cestovnog prijevoza (clan 11. stav 2.)
6. Pravilnik o nacinu, kriterijima i postupku uskladjivanja, ovjere i registracije redova voznje (clan 18. stav 5.)
7. Pravilnik o obrascu, sadrzaju i nacinu popunjavanja registra redova voznje (clan 18. stav 4)
8. Pravilnik o nacinu, kriterijima i postupku za odredjivanje daljinara i minimalnih vremena voznje (clan 20. stav 2.)
9. Pravilnik o obaveznom sadrzaju i nacinu vodjenja obrasca putnog lista sa spiskom putnika (clan 31. stav 2.)
10. Pravilnik o kategorizaciji autobusnih stanica (clan 45. stav 3.)
11. Pravilnik o obrascu, sadrzaju i nacinu vodjenja prometnog dnevnika (clan 49. stav 1.)
12. Pravilnik o nacinu i postupku oduzimanja prometnih dozvola i registarskih tablica i udaljavanja clanova posade iz vozila (clan 59. tacka 4.).

Clan 70.

Kanton zupanija ce donijeti propise iz cl. 8. i 36. ovog zakona u roku od devedeset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Do donosenja propisa iz prethodnog stava primjenjivace se vazeci propisi opcine ukoliko nisu u suprotnosti sa ovim zakonom.

Clan 71.

Odredbe clana 7. stav 2. ovog zakona u pogledu strucne spreme za zanimanje vozaca motornih vozila ne odnose se na vozace motornih vozila koji su na dan stupanja na snagu ovog zakona bili u radnom odnosu kod prijevoznika, odnosno fizickog lica koje obavlja javni prijevoz i obavljali poslove i zadatke vozaca motornih vozila, te na KV ili VKV vozaca motornih vozila koji je to zvanje stekao po ranijim propisima.

Clan 72.

Odredbe ovog zakona ne odnose se na prijevoz koji se vrsi motornim vozilima Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Clan 73.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje primjena zakona o prevozu u drumskom saobracaju, koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine do dana stupanja na snagu ovog zakona. Do donosenja podzakonskih akata iz clana 69. ovog zakona primjenjivace se podzakonski akti doneseni na osnovu zakona iz stava 1. ovog clana.

Clan 74.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s. r.

Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi