TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 13h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 113

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O POLAGANJU ISPITA ZA VODENJE POSTUPKA O PREKRSAJIMA KOJIMA SE POVRIJEDUJU FEDERALNI PROPISI

 

Clan 1.

 

Ovim zakonom uredjuju se uslovi, program i nacin polaganja ispita za vodjenje postupka o prekrsajima kojima se povrijedjuju federalni propisi (u daljem tekstu: ispit).

Clan 2.

Ispit za prekrsaje, u smislu ovog zakona, je strucni ispit koji polazu diplomirani pravnici iz federalnih tijela uprave i federalnih ustanova, koji nemaju polozen pravosudni ispit, radi sticanja uslova za obavljanje poslova vodjenja prvostepenog prekrsajnog postupka u komisiji za prekrsaje ili kao ovlastena sluzbena lica u federalnim organima uprave, odnosno prekrsajnog postupka iz nadleznosti Federalnog vijeca za prekrsaje, kojima se povrijedjuju federalni propisi. Ispit iz stava 1. ovog clana mogu na licni zahtjev polagati i diplomirani pravnici koji nisu u radnom odnosu u federalnim tijelima uprave i federalnim ustanovama.

Clan 3.

Ispit za prekrsaje mogu polagati lica koja su kao diplomirani pravnici radila najmanje jednu godinu na pravnim poslovima u sudovima, tuzilastvima, pravobranilastvima i advokatskim kancelarijama u Bosni i Hercegovini ili u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), sudovima kantonazupanija ili opstinskim sudovima, tuzilastvima, pravobranilastvima ili advokatskoj kancelariji na teritoriji Federacije. Ispit za prekrsaje mogu polagati i lica koja su kao diplomirani pravnici radila najmanje dvije godine na pravnim poslovima u organima uprave i drugim organima Bosne i Hercegovine, Federacije, kantonazupanija, grada i opstina, odnosno na pravnim poslovima u preduzecima (drustvima) i drugim pravnim licima na teritoriji Bosne i Hercegovine i Federacije.

Clan 4.

Na ispitu se provjerava sposobnost kandidata za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz clana 2. ovog zakona.

Clan 5.

Ispit se polaze pismeno i usmeno. Pismeni dio ispita polaze se iz prekrsajnog prava.

Clan 6.

Usmeni dio ispita polaze se iz: 1. ustavnog sistema Bosne i Hercegovine i Federacije, 2. prekrsajnog prava, odnosno propisa o prekrsajima koji su uredjeni federalnim zakonima, 3. upravnog prava Federacije, 4. osnovnih pravila o naknadi stete iz gradjanskog prava i osnovnih instituta iz radnog i porodicnog prava, 5. osnova privrednog sistema Bosne i Hercegovine i Federacije.

Clan 7.

Program ispita za prekrsaje sadrzi predmete iz clana 6. ovog zakona, gradivo, pravne izvore i literaturu za svaki predmet. Program iz stava 1. ovog clana donosi federalni ministar pravde (u daljem tekstu: ministar pravde).

Clan 8.

Ispit se polaze pred Federalnom komisijom za polaganje ispita za vodjenje postupka o prekrsajima kojima se povrijedjuju federalni propisi (u daljem tekstu: Komisija). Komisija se sastoji od predsjednika i cetiri clana koji mogu imati zamjenike. Komisiju obrazuje i njene clanove rjesenjem imenuje ministar pravde.

Clan 9.

Predsjednik, clanovi komisije i njihovi zamjenici imenuju se iz reda diplomiranih pravnika koji su se istakli u radu na pravnim poslovima u organima, advokaturi i pravnim licima iz clana 3. ovog zakona, te stekli visok ugled pravnog strucnjaka. Komisija se obrazuje za period od dvije godine.

Clan 10.

Predsjednik i clanovi Komisije su ispitivaci za odredjene predmete. Rjesenjem o imenovanju komisije odredjuje se koji je clan Komisije ispitivac za pojedini predmet. Rjesenjem iz stava 1. ovog clana, odredjuje se zapisnicar na ispitu i njegov zamjenik.

Clan 11.

Komisija o svom radu podnosi izvjestaj Federalnom ministarstvu pravde (u daljem tekstu: Ministarstvo pravde) najmanje jednom godisnje.

Clan 12.

Administrativne poslove Komisije obavlja Ministarstvo pravde.

Clan 13.

Zahtjev za polaganje ispita diplomirani pravnik (u daljem tekstu: kandidat) podnosi Ministarstvu pravde. Uz zahtjev kandidat podnosi dokaz o zavrsenom pravnom fakultetu i o provedenoj praksi u smislu odredaba clana 3. ovog zakona. Na zahtjev kandidata, organi i pravna lica iz clana 3. ovog zakona izdaju uvjerenje o vremenu provedenom na pravnim poslovima koje su kandidati proveli na radu kao dilomirani pravnici u tim organima i pravnim licima i vrsti pravnih poslova koje su obavljali. Uvjerenje iz stava 2. ovog clana kandidatu koji je radio na pravnim poslovima u advokaturi, izdaje advokatska komora kod koje je kandidat upisan u imenik kao advokatski pripravnik. O zahtjevu iz stava 1. ovog clana, odlucuje rjesenjem ministar pravde.

Clan 14.

Na osnovu rjesenja kojim je kandidatu odobreno polaganje ispita za prekrsaje, predsjednik Komisije odredjuje vrijeme kada ce kandidat polagati ispit. O rasporedu polaganja ispita i o novcnom iznosu koji se uplacuje kao naknada za rad Komisije kandidat se obavjestava pismeno, najkasnije 15 dana prije dana odredjenog za polaganje ispita.

Clan 15.

Ispit za prekrsaje pocinje polaganjem pismenog dijela ispita. Pismeni dio ispita kandidat polaze rjesavanjem prakticnog slucaja iz prekrsajnopravne oblasti. Zadatak za pismeni dio ispita daje Komisija na prijedlog clana Komisije koji je odredjen za ispitivaca iz prekrsajnog prava. Kandidat ima pravo na tri sata rada za izradu pismenog zadatka.

Clan 16.

Odluku o ocjeni uspjeha kandidata na pismenom dijelu ispita donosi Komisija vecinom glasova, ocjenom "zadovoljava" ili "nezadovoljava". Kandidat koji na pismenom dijelu ispita dobije ocjenu "nezadovoljava" ne moze pristupiti polaganju usmenog dijela ispita i smatra se da ispit nije polozio.

Clan 17.

Na usmenom dijelu ispita provjerava se sposobnost kandidata za samostalno obavljanje poslova iz clana 2. ovog zakona. O usmenom dijelu ispita vodi se zapisnik. Usmeni dio ispita je javan.

Clan 18.

Uspjeh kandidata na ispitu ocjenjuje se prema pokazanom znanju na pismenom i usmenom dijelu ispita. Odluku o ocjeni uspjeha kandidata na ispitu donosi Komisija vecinom glasova. Uspjeh kandidata na ispitu ocjenjuje se ocjenom "polozio" ili "nije polozio".

Clan 19.

Kandidat koji na ispitu ne pokaze zadovoljavajuce znanje najvise iz dva predmeta, odnosno kandidat koji nije duzan polagati predmete iz clana 28. ovog zakona, ne pokaze zadovoljavajuc e znanje iz jednog predmeta, ima pravo da iz tih predmeta odnosno iz tog predmeta polaze popravni ispit. Popravni ispit iz jednog predmeta polaze se najkasnije u roku od dva mjeseca, a najranije nakon 30 dana od dana polaganja ispita. Popravni ispit iz dva predmeta polaze se najkasnije u roku od tri mjeseca, a najranije u roku od mjesec dana od dana polaganja ispita. Ako kandidat u roku iz stava 2. odnosno stava 3. ovog clana ne polozi popravni ispit, smatra se da ispit nije polozio.

Clan 20.

Kandidatu koji je polozio ispit Ministarstvo pravde izdaje uvjerenje o polozenom ispitu. Uvjerenje potpisuje ministar pravde.

Clan 21.

Kandidat koji nije polozio ispit moze ispit ponovo polagati po isteku roka od tri mjeseca racunajuci od dana prethodnog polaganja ispita.

Clan 22.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita na dan koji mu je odredjen za polaganje ili prije pocetka polaganja ispita izjavi da odustaje od ispita, smatra se da ispit nije polagao. Ako kandidat odustane od vec zapocetog ispita ili ne preda rad iz pismenog dijela ispita, smatra se da ispit nije polozio.

Clan 23.

Zapoceti ispit moze se odloziti ako je kandidat zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga bio sprijecen da nastavi ispit. Zapoceti ispit moze se odloziti najvise za 15 dana racunajuci od dana donosenja odluke o odlaganju polaganja ispita. O odlaganju i nastavku polaganja ispita odlucuje Komisija. U nastavku ispita kandidat ne polaze onaj dio ispita koji je polagao do odlaganja ispita. Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita u roku iz stava 2. ovog clana, smatra se da ispit nije polozio. U opravdanim slucajevima Komisija ovaj rok moze produziti jos do osam dana.

Clan 24.

Predsjedniku, clanovima Komisije i zapisnicaru pripada naknada za rad u Komisiji. Ministar pravde rjesenjem odredjuje visinu naknade iz stava 1. ovog clana.

Clan 25.

Troskove u vezi s polaganjem ispita za prekrsaje snosi kandidat, ukoliko organ, preduzece (drustvo) ili drugo pravno lice iz clana 3. ovog zakona, ne odluci da snosi troskove ispita, s tim da troskove ispita za osobe iz clana 29. ovog zakona snosi organ koji je imenovao to lice za obavljanje poslova prekrsajnog postupka.

Clan 26.

Ministar pravde donosi uputstvo o radu Komisije na ispitu, o obliku i sadrzaju uvjerenja o polozenom ispitu i o nacinu vodjenja evidencije lica koja su polozila ispit za prekrsaje.

Clan 27.

Sa ispitom za prekrsaje, u smislu ovog zakona, izjednacuje se ispit sudije za prekrsaje koji je polozen po propisima koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije od dana stupanja na snagu ovog zakona. O priznavanju ispita za prekrsaje lica koja su taj ispit polozila po propisima drugog Entiteta odlucuje ministar pravde uzimajuci u obzir program po kojem je ispit polozen i program predvidjen ovim zakonom, a ispit za prekrsaje polozen u drugoj drzavi priznaje se po nacelu reciprociteta. Priznavanje ispita iz stava 1. ovog clana vrsi se na pismeni zahtjev zainteresovanog lica i odgovarajuce dokumentacije, o cemu ministar pravde donosi rjesenje. Ovim rjesenjem utvrdjuje se i obaveza polaganja razlike predmeta koji postoje u programu ispita predvidjenog ovim zakonom i programa po kojem je ispit polozen.

Clan 28.

Lica koja su kao diplomirani pravnici polozili strucni ispit predvidjen za lica organa uprave po propisima o polaganju tog ispita, ako su ispunili uslove iz clana 3. ovog zakona, prilikom polaganja ispita za prekrsaje nisu duzna polagati ustavni sistem i upravno pravo. Lica koja su kao diplomirani pravnici polozila odgovarajuci ispit za vodjenje prekrsajnog postupka pred nadleznom kantonalnomz upanijskom komisijom, ako ispunjavaju uslove iz clana 3. ovog zakona, radi sticanja uslova za vrsenje poslova iz clana 2.ovog zakona duzna su poloziti ispit predvidjen ovim zakonom s tim da nisu duzna polagati ispit iz predmeta iz clana 6. tac. 1., 4., i 5. ovog zakona, ako su te predmete polagali u okviru ispita za vodjenje prekrsajnog postupka pred nadleznom kantonalnomz upanijskom komisijom. O ostvarivanju prava iz st. 1. i 2. ovog clana, zainteresovano lice podnosi pismeni zahtjev sa odgovarajucom dokumentacijom Ministarstvu pravde, o cemu se donosi rjesenje.

Clan 29.

Ako je neko lice do dana stupanja na snagu ovog zakona imenovano za obavljanje prekrsajnog postupka iz clana 2. ovog zakona, a nema polozen ispit za prekrsaje, duzno je poloziti taj ispit u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, ako ispunjava uslove iz clana 3. ovog zakona.

Clan 30.

Pod radom u smislu clana 3. ovog zakona, podrazumijeva se i rad koji su diplomirani pravnici ostvarili na pravnim poslovima u pravosudnim organima, organima uprave i drugim organima, preduzecima (drustvima) i drugim pravnim licima koja su postojala na teritoriji Bosne i Hercegovine i Federacije do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 31.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s. r. Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi