TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
87
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 204

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRASNJEM PLATNOM PROMETU

 

Clan 1.

U Zakonu o unutrasnjem platnom prometu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95) u clanu 4., u trecem redu iza rijeci: "Centralna banka" rijec "Federacije" brise se.

Clan 2.

U clanu 7. tacka 1) mijenja se i glasi:
"1) vodi racune ovlastenih organizacija nosilaca platnog prometa, racune pravnih lica i dijelova pravnih lica, racune radnji i fizickih lica u skladu sa propisima, racune za naplatu i raspored javnih prihoda i racune za obracun platnog prometa i izvrsava placanje preko tih racuna;"
Tacka 3) mijenja se i glasi:
"3) obavlja poslove gotovinskog platnog prometa;"
Tacka 6. brise se.
Tacka 9) mijenja se i glasi:
"9) obracunava platni promet kod ostalih nosioca platnog prometa;"
Tacka 11) mijenja se i glasi:
"11) obavlja poslove kontrole za one poslove koji se utvrde posebnim propisom ili ugovorom;"
Iza tacke 11) dodaje se nova tacka 12) koja glasi:
"12) dnevno podnosi kopije izvjestaja riznici (trezoru) Federalnog ministarstva financija Federalnog ministarstva finansija o stanju i promjenama na racunima ministarstava i ostalih proracunskih korisnika, sa posebnom specifikacijom izdataka sa tih racuna;"
Dosadasnja tacka 12) postaje tacka 13).

Clan 3.

Clan 8. mijenja se i glasi:
"Centralna banka obavlja poslove i zadatke u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni glasnik BiH", broj 1/97)".

Clan 4.

U clanu 9. u tacki 3) iza rijeci "pravnih" dodaju se rijeci: "osoba, radnji".

Clan 5.

U clanu 10. tacka 2) mijenja se i glasi: "2) primaju uplate fizickih osoba u korist racuna koji se vode kod nosilaca platnog prometa;"

Clan 6.

U clanu 23. rijec "Ministar" zamjenjuje se rijecima: "Federalni ministar", a iza rijeci "financija" dodaje se crtica i rijeci: "Federalni ministar finansija".

Clan 7.

U clanu 24., tacka 4. brise se.

Clan 8.

Clan 29. mijenja se i glasi: "Za obavljanje poslova iz svog djelokruga Zavod odgovara Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Zavod podnosi Vladi Federacije Bosne i Hercegovine godisnji izvjestaj o svom radu, a na zahtjev Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izvjestaj podnosi i u kracem roku. Zavod dostavlja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i godisnji program rada".

Clan 9.

Clan 35. mijenja se i glasi: "Novcana sredstva koja se evidentiraju na racunima kod jedinica Zavoda u konvertibilnim markama (KM) dnevno se ukljucuju kao depoziti po vidjenju komercijalnih banaka, saglasno ugovoru o deponovanju tih sredstava. Sredstva sa jedne partije imaoca ziro i drugih racuna kod Zavoda ukljucuju se u depozit kod jedne komercijalne banke. Ukoliko imalac racuna kod Zavoda svoja sredstva po vidjenju deponuje kod vise komercijalnih banaka, Zavod je obavezan tom imaocu racuna na njegov zahtjev otvoriti vise odvojenih partija ziro i drugih racuna preko kojih ce se iskazivati stanje i kretanje sredstava po svakom depozitaru komercijalnoj banci".

Clan 10.

Clan 36. mijenja se i glasi: "Banke depozitari obavezne su primjenjivati procedure iz akata Centralne banke za odrzavanje svoje dnevne likvidnosti. Ukoliko se mjerama iz stava 1. ovog clana ne stvore uslovi da se izvrse svi izdati nalozi na teret racuna banke i racuna njenih deponenata, Zavod ce obustaviti od izvrsenja sve izdate naloge na teret racuna nelikvidne banke, a za nedostajuci iznos obustavice od izvrsenja i naloge njenih deponenata."

Clan 11.

Clan 37. brise se.

Clan 12.

Clan 46. mijenja se i glasi: "Tijelo upravljanja Zavodom je Upravni odbor koji se sastoji od 11 clanova, i to po jedan clan predstavnik svakog kantona z upanije i jedan clan predstavnik Federacije. Upravni odbor imenuje i razrjesava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na period od cetiri godine. Predsjednika i potpredsjednika Upravnog odbora bira Upravni odbor iz reda svojih clanova, s tim da oni ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda."

Clan 13.

U clanu 47. iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "Upravni odbor za pitanja od posebnog znacaja regulisana u Statutu Zavoda odluke donosi usaglasavanjem".

Clan 14.

U clanu 48. stavu 1. tacka 5. rijeci: "plan rada" zamjenjuju se rijecima: "Financijski plan Zavoda".
Iza tacke 7. dodaje se nova tacka 8. koja glasi: "8. odlucuje o svim pitanjima po kojima usaglaseno odlucuju generalni direktor i zamjenik generalnog direktora Zavoda, ako ta saglasnost nije postignuta;" Dosadasnja tacka 8. postaje tacka 9.
Stav 2. mijenja se i glasi: "Akte iz stava 1. tac. 1. i 2. ovog clana potvrdjuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine."

Clan 15.

U clanu 49. iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi: "Statutom Zavoda odredjuje se koje odluke, akta i poslove iz svoje nadleznosti, vezane za predstavljanje, zastupanje i poslovanje Zavoda, generalni direktor donosi odnosno poduzima uz saglasnost zamjenika generalnog direktora Zavoda."

Clan 16.

U clanu 50. tacka 3. brise se. Dosadasnje tac. 4. do 8. postaju tac. 3. do 7.

Clan 17.

Clan 51. mijenja se i glasi: "Generalnog direktora Zavoda i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrjesava Upravni odbor Zavoda. Imenovanje i razrjesenje iz stava 1. ovog clana objavljuje se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH."

Clan 18.

Clan 53. mijenja se i glasi: "Place i druga licna primanja, prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u Zavodu uredjuju se po propisima koji vaze za banke i druge finansijske organizacije, a sto se blize uredjuje opcim aktom Zavoda."

Clan 19.

U clanu 56. u tacki 3) iza rijeci "zbirnih" zarez i rijec "uplatnih" brisu se.

Clan 20.

U clanu 57. dosadasnji stav 2. zamjenjuje se novim st. 2. i 3. koji glase: "Naplatu naknade i obracun po Tarifi Zavoda vrse jedinice Zavoda kod kojih se vode racuni sudionika u platnom prometu. "Naplata naknade za obavljanje poslova i izvrsene usluge po ugovoru, kao i za poslove raspodjele sredstava sa uplatnih racuna javnih prihoda, vrsi se na nacin odredjen ugovorom."

Clan 21.

U nazivu poglavlja: "V POSEBNE ODREDBE O VRSENJU PLATNOG PROMETA DO USPOSTAVLJANJA MONETA FEDERACIJE" rijeci: "DO USPOSTAVLJANJA MONETE FEDERACIJE" brisu se.

Clan 22.

Clan 59. mijenja se i glasi: "Do 3l.12.1998. godine, unutrasnji platni promet, u skladu sa odredbama ovog zakona, Zavod ce obavljati i u DEM i HRK.

Clan 23.

Clanovi 60. i 61. brisu se.

Clan 24.

U cl. 62., 63., 64. i 65. rijec "DEM" zamijenjuje se rijecju "KM".

Clan 25.

Clan 67. brise se.

Clan 26.

U clanu 68. rijeci: "odnosno Republike" brisu se. Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi: "Odluku o preuzimanju zaposlenih radnika iz stava 1. ovog clana donosi generalni direktor uz saglasnost zamjenika generalnog direktora Zavoda".

Clan 27.

Clan 69. brise se.

Clan 28.

Unutrasnji platni promet u skladu sa odredbama ovog zakona, Zavod obavlja u KM (konvertibilne marke) do visine raspolozivih sredstava na racunima imalaca kod nadlezne jedinice Zavoda. Novcana sredstva na racunima u KM ucesnika u platnom prometu koja nisu deponovana kod komercijalnih banaka evidentiraju se u Zavodu kao centralni i neopredjeljeni depoziti Narodne banke Bosne i Hercegovine, do prelaska istih na banke. Zavod dnevno obavjestava Centralnu banku o stanju depozita iz stava 2. ovog clana.

Clan 29.

Uskladjivanje Statuta i drugih opcih akata sa ovim zakonom izvrsit ce se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 30.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Palamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s. r.

Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi