TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 15h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 106

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O HUMANITARNOJ DJELATNOSTI I HUMANITARNIM ORGANIZACIJAMA

I OSNOVNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim se zakonom ure|uju uvjeti za obavljanje humanitarne djelatnosti, uvjeti i postupak za osnivanje, djelatnost i prestanak rada humanitarnih organizacija i druga pitanja u vezi sa humanitarnom djelatnoscu i rada humanitarnih organizacija.

Clan 2.

Humanitarna djelatnost, u smislu ovog zakona, je djelatnost kojom se, u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez uvjeta,u pogledu teritorijalne, nacionalne, vjerske, politicke i druge pripadnosti, pruza humanitarna pomoc fizickim i pravnim licama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kome se nalaze, a za koje ona nisu kriva (umanjena zdravstvena i radna sposobnost, ratno stanje, elementarne nepogode i dr.).

Clan 3.

Radi vrsenja humanitarne djelatnosti osnivaju se humanitarne organizacije. Humanitarna organizacija ima svojstvo pravnog lica.

Clan 4.

Na osnivanje, registraciju i druga pitanja u vezi sa radom humanitarne organizacije, primjenjuje se Zakon o udruzivanju gra|ana ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 6/95), ako ovim zakonom nije drugacije odre|eno.

Clan 5.

Zakonima i drugim propisima Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) i propisima kantona, u okviru ukupne ekonomske i socijalne politike i razvojnih planova, podsticat ce se i stimulirati humanitarna djelatnost i rad humanitarnih organizacija, a posebno kroz finansijske i druge pogodnosti i olaksice.

II HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clan 6.

Humanitarne organizacije osnivaju se kao nevladine organizacije, a svoju djelatnost obavljaju na nacelima humanosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i dobrovoljnosti.

Clan 7.

Humanitarnu organizaciju mogu osnovati gra|ani, njihove porodice, vise gra|ana i njihovih porodica, udruzenje gra|ana, vjerske zajednice i njihove organizacije, preduzeca i njihova udruzenja i druga pravna lica (u daljem tekstu: osnivac). Stranci koji su stalno nastanjeni ili borave u Federaciji, u skladu sa propisima o kretanju i boravku stranaca, mogu, sami ili zajedno sa gra|anima Federacije, osnovati humanitarnu organizaciju, u skladu sa ovim zakonom. Humanitarnu djelatnost u Federaciji mogu obavljati humanitarne organizacije koje imaju sjediste u drugoj drzavi (u daljem tekstu: strane humanitarne organizacije), u skladu sa ovim zakonom.

Clan 8.

Rad humanitarne organizacije je javan. Nacin ostvarivanja javnosti rada ure|uje se statutom humanitarne organizacije.

Clan 9.

Humanitarna organizacija svoju djelatnost obavlja na principu neprofitabilne organizacije. U vrsenju svoje humanitarne djelatnosti, privrednih i drugih aktivnosti, humanitarna organizacija ostvarenu dobit koristi iskljuc ivo u humanitarne svrhe.

Clan 10.

U vrsenju svoje djelatnosti humanitarna organizacija duzna je isticati svoj naziv i znak.

Clan 11.

Zakonom i na zakonu zasnovanoj odluci nadleznog organa opcine, moze se humanitarnoj organizaciji povjeriti da, u okviru svoje djelatnosti, vrsi javna ovlastenja, a narocito da: ucestvuje u pomoci zrtvama oruzanih sukoba i elementarnih nepogoda, sara|uje sa zdravstvenim sluzbama i civilnom zastitom u zbrinjavanju povrije|enih i oboljelih, sudjeluje u prihvatu i smjestaju evakuiranog stanovnistva, sudjeluje u organizaciji povratka raseljenih lica prognanika i izbjeglica.

Clan 12.

Radi ostvarivanja prava i duznosti koje proizilaze iz vrsenja humanitarne djelatnosti u skladu sa ovim zakonom, smatra se da humanitarnu djelatnosti, bez osnivanja humanitarne organizacije, vrsi vjerska zajednica ili njena organizacija, ukoliko u svom sastavu ima organizacionu jedinicu za pruzanje humanitarne pomoci.

III OSNIVANJE I REGISTRACIJA HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clan 13.

Odluku o osnivanju humanitarne organizacije donosi u pismenoj formi: 1. gra|anin pojedinac, kada je on osnivac ili njegova porodica; 2. osnivacka skupstina udruzenih gra|ana na kojoj prisustvuje i odluku potpisuje (najmanje 30 gra|ana); 3. ovlasteni organ udruzenja gra|ana, ako je osnivac udruzenje gra|ana; 4. ovlasteni organ vjerske zajednice i njene organizacije, ako je osnivac vjerska zajednica ili njena organizacija; 5. ovlasteni organ preduzeca ili njihovih udruzenja, ako je osnivac preduzece ili njihovo udruzenje.

Clan 14.

Odluka o osnivanju humanitarne organizacije sadrzi, pored podataka propisanih Zakonom o udruzivanju gra|ana, i visinu osnivackog uloga i nacin finansiranja humanitarne djelatnosti.

Clan 15.

Humanitarna organizacija ima statut.

Clan 16.

Humanitarna organizacija upisuje se u registar humanitarnih organizacija (u daljem tekstu: registar). Danom upisa u registar humanitarna organizacija stice svojstvo pravnog lica. Registar vodi Federalno ministarstvo socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica (u daljem tekstu: Ministarstvo) ako je statutom humanitarne organizacije predvi|eno da ce ona djelovati na podrucju dva ili vise kantona, a ako se statutom humanitarne organizacije predvidi da ce ona djelovati na podruc ju jednog kantona, registar humanitarnih organizacija vodi ministarstvo kantona nadlezno za poslove humanitarne pomoci. Federalni ministar za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice (u daljem tekstu: ministar) propisat ce obrasce i nacin vo|enja registra. Registar je javan.

Clan 17.

Na teritoriji Federacije ne mogu djelovati humanitarne organizacije koje nisu upisane u registar prema odredbama ovog zakona.

Clan 18.

Ministarstva iz clana 16. stav 3. ovog zakona duzna su donijeti rjesenje o zahtjevu za upis u registar u roku od 15 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis. Ako ministarstva iz stava 1. ovog clana utvrde da, uz zahtjev za upis u registar, nije prilozeno sve sto je potrebito u skladu sa zakonom odnosno ako utvrdi da statut humanitarne organizacije nije u skladu sa odredbama zakona, pozvat ce podnosioca zahtjeva za registraciju da u roku od 20 dana od dana urucenja poziva otkloni utvr|ene nedostatke. Ukoliko podnosilac zahtjeva za registraciju ne otkloni utvr|ene nedostatke u roku iz stava 2. ovog clana, ministarstva iz stava 1. ovog clana odbacit ce zahtjev za upis u registar.

Clan 19.

Humanitarne su organizacije duzne nadleznom ministarstvu podnijeti prijavu promjena statuta, naziva, sjedista i imena i prezimena lica ovlastenih za predstavljanje i zastupanje, u roku od 20 dana od dana izvrsene promjene. O upisu promjena iz stava 1. ovog clana u registar, donosi se rjesenje.

IV SREDSTVA ZA RAD HUMANITARNIH ORGANIZACIJA

Clan 20.

Humanitarna organizacija sredstva za obavljanje svoje djelatnosti stice iz: osnivackog uloga, clanarine, priloga i poklona clanova, federalnog budzeta, budzeta kantona i opcine, o cemu odluku donosi Vlada Federacije, kantona i opcine, a na zahtjev humanitarne organizacije, donacija domacih i stranih pravnih i fizickih lica, drugih izvora.

Clan 21.

Humanitarna organizacija duzna je voditi poslovne knjige i sastavljati finansijske izvjestaje, u skladu sa propisima Federacije i kantona.

V STRANE HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clan 22.

Strana humanitarna organizacija,u smislu ovog zakona, je humanitarna nevladina organizacija sa sjedistem u drugoj drzavi osnovana po propisima te drzave, a koja obavlja humanitarnu djelatnost na teritoriji Federacije. Kao strana humanitarna organizacija, u smislu ovog zakona, ne smatra se organizacija osnovana od Organizacije ujedinjenih naroda (UNESCO, UNICEF, UNHCR i dr.), odnosno drzavnih organa druge drzave, a koja o svojoj djelatnosti zakljucuje poseban ugovor sa Vladom Federacije.

Clan 23.

Strana humanitarna organizacija, koja obavlja humanitarnu djelatnost na teritoriji Federacije, preko Ministarstva vanjskih poslova, podnosi zahtjev za obavljanje humanitarne djelatnosti prije dolaska, a najkasnije u roku od 10 dana od dana dolaska na teritoriju Federacije. Strana humanitarna organizacija, koja obavlja humanitarnu djelatnost na podrucju dva ili vise kantona, zahtjev za obavljanje humanitarne djelatnosti i upis u registar, u roku iz stava 1. ovog clana, podnosi Ministarstvu, a ako obavlja djelatnost na podrucju jednog kantona, zahtjev podnosi ministarstvu kantona nadleznom za poslove humanitarne pomoci. Uz zahtjev iz st. 1. i 2. ovog clana, obavezno se prilaze slijedece:
1. akt o osnivanju i registraciji strane humanitarne organizacije;
2. statut odnosno drugi odgovarajuci akt;
3. odluka nadleznog organa o otpocinjanju humanitarne djelatnosti i otvaranju predstavnistva na teritoriji Federacije;
4. program djelatnosti;
5. podaci o predstavnistvu (naziv, sjediste, adresa);
6. lica ovlastena za zastupanje i predstavljanje humanitarne organizacije.

Clan 24.

Nadlezno ministarstvo, ukoliko su ispunjeni uvjeti iz zakona, vrsi upis strane humanitarne organizacije u registar. Ako se radi o humanitarnoj djelatnosti iz oblasti zdravstvene zastite, obrazovanja, privredne ili druge djelatnosti, nadlezno ministarstvo, prije upisa u registar, pribavlja misljenje ministarstva nadleznog iz te oblasti. Misljenje iz stava 2. ovog clana nadlezna ministarstva duzna su dostaviti Ministarstvu, odnosno nadleznom ministarstvu kantona u roku od pet dana od dana prijema zahtjeva.

Clan 25.

Rjesenje o upisu u registar sadrzi datum upisa i broj registra pod kojim je upis izvrsen, naziv strane humanitarne organizacije, njeno sjediste, adresa predstavnistva na teritoriji Federacije odnosno kantona gdje obavlja humanitarnu djelatnost, imena lica ovlastenih za zastupanje i predstavljanje strane humanitarne organizacije odnosno predstavnistva.

Clan 26.

Nadlezna ministarstva, nakon upisa u registar izdaju dozvolu stranoj humanitarnoj organizaciji za realizaciju predlozenog humanitarnog projekta na obrascu koji propisuje nadlezno Ministarstvo. Ako strana humanitarna organizacija svoje djelatnost obavlja na podrucju dva ili vise kantona, nadlezno ministarstvo prije izdavanja dozvole, pribavlja misljenje nadleznog ministarstva kantona, na cijem ce se podrucju predlozeni projekat realizirati. Misljenje iz stava 2. ovog clana nadlezno ministarstvo kantona duzno je dostaviti nadleznom ministarstvu u roku od osam dana od dana prijema zahtjeva. Dozvolu iz stava 1. ovog clana nadlezna ministarstva izdaju u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva.

Clan 27.

Strana humanitarna organizacija moze otpoceti sa realizacijom humanitarnog projekta na teritoriji Federacije tek po pribavljanju dozvole iz clana 26. ovog zakona.

Clan 28.

Ovlasteni predstavnici strane humanitarne organizacije i njeno osoblje duzni su posjedovati, i na zahtjev nadleznih organa u Federaciji odnosno kantonu pokazati licnu iskaznicu, koju izdaje nadlezno ministarstvo Federacije odnosno kantona na propisanom obrascu.

Clan 29.

Strana humanitarna organizacija, u vrsenju humanitarne djelatnosti, duzna je pridrzavati se zakona i drugih propisa Federacije odnosno kantona, a posebno onih koji se odnose na poslovanje stranih pravnih i fizickih lica, finansijsko poslovanje, zaposljavanje radnika, izmirenje zakonskih obaveza i drugo. Strana humanitarna organizacija duzna je najmanje jedanput u tri mjeseca dostavljati informaciju o izvrsenju plana i programa, odnosno odobrenog projekta nadleznom ministarstvu.

Clan 30.

Odredbe ovog zakona odnose se i na strane naucne i strucne organizacije koje svoju djelatnost vrse u zdravstvenoj, obrazovnoj i drugim djelatnostima, na istrazivackim i edukacionim poslovima u humanitarne svrhe. Strane organizacije iz stava 1. ovog clana ne upisuju se u registar humanitarnih organizacija, a svoju djelatnost otpocinju po pribavljanju dozvole za obavljanje svoje djelatnosti od nadleznog ministarstva u skladu sa ovim zakonu.

VI PRESTANAK I ZABRANA RADA HUMANITARNE ORGANIZACIJE

 

Clan 31.

 

Humanitarna organizacija prestaje sa radom: 1. ako osnivac humanitarne organizacije donese odluku o prestanku rada humanitarne organizacije; 2. ako se utvrdi da je humanitarna organizacija prestala djelovati.

Clan 32.

Humanitarnoj ce se organizaciji zabraniti rad u slijedecim slucajevima:
1. ako ne obavlja djelatnost za koju je osnovana;
2. ako djeluje suprotno odredbama statuta i ovog zakona. Postupak za zabranu rada pokrece nadlezni organ za vrsenje nadzora nad zakonitoscu rada humanitarne organizacije. O zabrani rada humanitarne organizacije nadlezno ministarstvo donosi rjesenje. Humanitarna organizacija ciji je rad zabranjen konacnim rjesenjem nadleznog ministarstva brise se iz registra. Na ostala pitanja u vezi sa postupkom prestanka i zabrane rada humanitarne organizacije, primjenjuju se odgovarajuce odredbe Zakona o udruzivanju gra|ana.

Clan 33.

Odluke o upisu u registar, prestanku i zabrani rada humanitarne organizacije objavljuju se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" za humanitarne organizacije koje su upisane u registar Ministarstva, odnosno u sluzbenom glasilu kantona za humanitarne organizacije koje su upisane u registar nadleznog ministarstva kantona. Troskovi objavljivanja padaju na teret humanitarne organizacije.

VII NADZOR NAD ZAKONITOSSU RADA HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clan 34.

Nadzor nad zakonitoscu rada i inspekcijski nadzor nad izvrsavanjem ovog zakona i drugih federalnih propisa i akata u humanitarnim organizacijama koje obavljaju humanitarnu djelatnost na podrucju dva ili vise kantona, vrsi Ministarstvo. Ako se rad humanitarne organizacije obavlja na podrucju jednog kantona, nadzor nad zakonitoscu rada i inspekcijski nadzor vrsi nadlezno ministarstvo kantona.

Clan 35.

Federalni inspektor rjesenjem ce narediti humanitarnoj organizaciji otklanjanje nepravilnosti i nedostataka koje je utvrdio u vrsenju inspekcijskog nadzora i odrediti rok u kojem se ove nepravilnosti i nedostaci imaju otkloniti. Protiv rjesenja federalnog inspektora moze se izjaviti zalba Ministarstvu u roku od osam dana od dana prijema rjesenja. Protiv konacnog rjesenja Ministarstva moze se pokrenuti upravni spor.

VIII KAZNENE ODREDBE

Clan 36.

Novcanom kaznom od 200 do 1.000 KM kazniti ce se za prekrsaj humanitarna organizacija, ako:
1. humanitarnu pomoc gra|anima, na bilo koji nacin, uvjetuje njihovom teritorijalnom, nacionalnom vjerskom ili politickom pripadnoscu (clan 2.);
2. obavlja poslove koji nisu u skladu sa statutom humanitarne organizacije (clan 15);
3. stice sredstva na nacin suprotno odredbama ovog zakona (clan 20.);
4. ne vodi poslovne knjige i ne sastavlja finansijske izvjes taje, u skladu sa clanom 21. ovog zakona;
5. ako sprijecava ili ometa inspektora u vrsenju inspekcijskog nadzora ili ako ne postupi po rjesenju o otklanjanju utvr|enih nepravilnosti i nedostataka (cl. 34. i 35.).
Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit se novcanom kaznom od 100 do 300 KM i odgovorno lice humanitarne organizacije.

Clan 37.

Novcanom kaznom od 200 do 800 KM kaznit ce se za prekrsaj humanitarna organizacija, ako:
1. zapocne sa radom prije upisa u registar;
2. ovlasteni predstavnici strane humanitarne organizacije ne posjeduju odnosno na zahtjev nadleznih organa nece da pokazu licnu iskaznicu (clan 28.);
3. u obavljanju svoje djelatnosti se ne pridrzava ovog zakona.
Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit ce se novcanom kaznom od 150 do 300 KM i odgovorno lice humanitarne organizacije.

IX PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 38.

Humanitarne organizacije, koje su osnovane i registrirane prije stupanja na snagu ovog zakona u skladu sa propisima koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije, duzne su u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona uskladiti statut i druga opca akta sa odredbama ovog zakona i nadleznom ministarstvu, u tom roku, dostaviti uskla|en statut i opce akte. Nadlezno ministarstvo izvrsit ce upis humanitarne organizacije iz stava 1. ovog clana u registar, u skladu sa ovim zakonom.

Clan 39.

Podzakonski akti za provo|enje ovog zakona, donijet ce se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 40.

Na dan stupanja na snagu ovog zakona, prestaje primjena propisa o humanitarnoj djelatnosti koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Clan 41.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s. r.

Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi