TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 89

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O HUMANITARNOJ DJELATNOSTI I HUMANITARNIM ORGANIZACIJAMA

I TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim se zakonom uredjuju uvjeti za obavljanje humanitarne djelatnosti, uvjeti i postupak za osnivanje, djelatnost i prestanak rada humanitarnih organizacija i druga pitanja u svezi humanitarne djelatnosti i rada humanitarnih organizacija.

Clanak 2.

Humanitarna je djelatnost, glede ovog zakona, djelatnost kojom se, u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez uvjeta, glede teritorijalne, nacionalne, vjerske, politicke i druge pripadnosti, pruza humanitarna potpora fizickim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebita zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva (umanjena zdravstvena i radna sposobnost, ratno stanje, elementarne nepogode i dr.).

Clanak 3.

Radi vrsenja humanitarne djelatnosti osnivaju se humanitarne organizacije. Humanitarna organizacija ima svojstvo pravne osobe.

Clanak 4.

Na osnivanje, registraciju i druga pitanja u svezi rada humanitarne organizacije, primjenjuje se Zakon o udruzivanju gradjana ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 6/95), ako ovim zakonom nije drukcije odredjeno.

Clanak 5.

Zakonima i drugim propisima Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) i propisima zupanija, u okviru ukupne ekonomske i socijalne politike i razvojnih planova, podsticat ce se i stimulirati humanitarna djelatnost i rad humanitarnih organizacija, a posebno kroz financijske i druge pogodnosti i olaksice.

II HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clanak 6.

Humanitarne se organizacije osnivaju kao nevladine organizacije, a svoju djelatnost obavljaju na nacelima humanosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i dragovoljnosti.

Clanak 7.

Humanitarnu organizaciju mogu osnovati gradjani, njihove obitelji, vise gradjana i njihovih obitelji, udruge gradjana, vjerske zajednice i njihove organizacije, poduzeca i njihove udruge i druge pravne osobe (u daljnjem tekstu: osnivac). Stranci koji su stalno nastanjeni ili borave u Federaciji, sukladno propisima o kretanju i boravku stranaca, mogu, sami ili zajedno sa gradjanima Federacije, osnovati humanitarnu organizaciju, sukladno ovom zakonu. Humanitarnu djelatnost u Federaciji mogu obavljati humanitarne organizacije koje imaju sjediste u drugoj drzavi (u daljnjem tekstu: strane humanitarne organizacije), sukladno ovom zakonu.

Clanak 8.

Rad humanitarne organizacije je javan. Nacin ostvarivanja javnosti rada uredjuje se statutom humanitarne organizacije.

Clanak 9.

Humanitarna organizacija svoju djelatnost obavlja na principu neprofitabilne organizacije. U vrsenju svoje humanitarne djelatnosti, gospodarskih i drugih aktivnosti, humanitarna organizacija ostvarenu dobit koristi iskljucivo u humanitarne svrhe.

Clanak 10.

U vrsenju svoje djelatnosti humanitarna organizacija duzna je isticati svoj naziv i znak.

Clanak 11.

Zakonom i na zakonu zasnovanoj odluci nadleznog tijela opcine, moze se humanitarnoj organizaciji povjeriti da, u okviru svoje djelatnosti, vrsi javna ovlastenja, a narocito da: ucestvuje u potpori zrtvama oruzanih sukoba i elementarnih nepogoda, suradjuje sa zdravstvenim sluzbama i civilnom zastitom u zbrinjavanju povrijedjenih i oboljelih, sudjeluje u prihvatu i smjestaju evakuiranog pucanstva, sudjeluje u organizaciji povratka raseljenih osoba prognanika i izbjeglica.

Clanak 12.

Glede ostvarivanja prava i duznosti koje proizilaze iz vrsenja humanitarne djelatnosti sukladno ovom zakonu, smatra se da humanitarnu djelatnosti, bez osnivanja humanitarne organizacije, vrsi vjerska zajednica ili njezina organizacija, ukoliko u svom sastavu ima organizacionu jedinicu za pruzanje humanitarne pomoci.

III OSNIVANJE I REGISTRACIJA HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clanak 13.

Odluku o osnivanju humanitarne organizacije donosi u pismenoj formi: 1. gradjanin pojedinac, kada je on osnivac ili njegova obitelj; 2. osnivacka skupstina udruzenih gradjana na kojoj prisustvuje i odluku potpisuje (najmanje 30 gradjana); 3. ovlasteno tijelo udruge gradjana, ako je osnivac udruga gradjana; 4. ovlasteno tijelo vjerske zajednice i njezine organizacije, ako je osnivac vjerska zajednica ili njezina organizacija; 5. ovlasteno tijelo poduzeca ili njihovih udruga, ako je osnivac poduzece ili njihova udruga.

Clanak 14.

Odluka o osnivanju humanitarne organizacije sadrzi, pored podataka propisanih Zakonom o udruzivanju gradjana, i visinu osnivackog uloga i nacin financiranja humanitarne djelatnosti.

Clanak 15.

Humanitarna organizacija ima statut.

Clanak 16.

Humanitarna organizacija upisuje se u registar humanitarnih organizacija (u daljnjem tekstu: registar). Danom upisa u registar humanitarna organizacija stice svojstvo pravne osobe. Registar vodi Federalno ministarstvo socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) ako je statutom humanitarne organizacije predvidjeno da ce ona djelovati na podrucju dvije ili vise zupanija, a ako se statutom humanitarne organizacije predvidi da ce ona djelovati na podruc ju jedne zupanije, registar humanitarnih organizacija vodi ministarstvo zupanije nadlezno za poslove humanitarne pomoci. Federalni ministar za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice (u daljnjem tekstu: ministar) propisat ce obrasce i nacin vodjenja registra. Registar je javan.

Clanak 17.

Na teritoriju Federacije ne mogu djelovati humanitarne organizacije koje nisu upisane u registar glede odredaba ovog zakona.

Clanak 18.

Ministarstva iz clanka 16. stavak 3. ovog zakona duzna su donijeti rjesenje o zahtjevu za upis u registar u roku od 15 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis. Ako ministarstva iz stavka 1. ovog clanka utvrde da, uz zahtjev za upis u registar, nije prilozeno sve sto je potrebito sukladno zakonu odnosno ako utvrdi da statut humanitarne organizacije nije uskladan odredbama zakona, pozvat ce podnosioca zahtjeva za registraciju da u roku od 20 dana od dana urucenja poziva otkloni utvrdjene nedostatke. Ukoliko podnosilac zahtjeva za registraciju ne otkloni utvrdjene nedostatke u roku iz stavka 2. ovog clanka, ministarstva iz stavka 1. ovog clanka odbacit ce zahtjev za upis u registar.

Clanak 19.

Humanitarne su organizacije duzne nadleznom ministarstvu podnijeti prijavu promjena statuta, naziva, sjedista i imena i prezimena osoba ovlastenih za predstavljanje i zastupanje, u roku od 20 dana od dana izvrsene promjene. O upisu promjena iz stavka 1. ovog clanka u registar, donosi se rjesenje.

IV SREDSTVA ZA RAD HUMANITARNIH ORGANIZACIJA

Clanak 20.

Humanitarna organizacija sredstva za obavljanje svoje djelatnosti stice iz: osnivackog uloga, clanarine, priloga i poklona clanova, federalnog proracuna, proracuna zupanije i opcine, o cemu odluku donosi Vlada Federacije, zupanije i opcine, a na zahtjev humanitarne organizacije, donacija domacih i stranih pravnih i fizickih osoba, drugih izvora.

Clanak 21.

Humanitarna organizacija duzna je voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvjestaje, sukladno propisima Federacije i zupanije.

V STRANE HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clanak 22.

Strana je humanitarna organizacija, glede ovog zakona, humanitarna nevladina organizacija sa sjedistem u drugoj drzavi osnovana po propisima te drzave, a koja obavlja humanitarnu djelatnost na teritoriju Federacije. Kao strana humanitarna organizacija, glede ovog zakona, ne smatra se organizacija osnovana od Organizacije ujedinjenih naroda (UNESCO, UNICEF, UNHCR i dr.), odnosno drzavnih tijela druge drzave, a koja o svojoj djelatnosti zakljucuje poseban ugovor sa Vladom Federacije.

Clanak 23.

Strana humanitarna organizacija, koja obavlja humanitarnu djelatnost na teritoriju Federacije, preko Ministarstva vanjskih poslova, podnosi zahtjev za obavljanje humanitarne djelatnosti prije dolaska, a najkasnije u roku od 10 dana od dana dolaska na teritorij Federacije. Strana humanitarna organizacija, koja obavlja humanitarnu djelatnost na podrucju dvije ili vise zupanija, zahtjev za obavljanje humanitarne djelatnosti i upis u registar, u roku iz stavka 1. ovog clanka, podnosi Ministarstvu, a ako obavlja djelatnost na podrucju jedne zupanije, zahtjev podnosi ministarstvu zupanije nadleznom za poslove humanitarne pomoci. Uz zahtjev iz st. 1. i 2. ovog clanka, obvezno se prilaze slijedece:
1. akt o osnivanju i registraciji strane humanitarne organizacije;
2. statut odnosno drugi odgovarajuci akt;
3. odluka nadleznog tijela o otpocinjanju humanitarne djelatnosti i otvaranju zastupnistva na teritoriju Federacije;
4. program djelatnosti;
5. podaci o zastupnistvu (naziv, sjediste, adresa);
6. osobe ovlastene za zastupanje i predstavljanje humanitarne organizacije.

Clanak 24.

Nadlezno ministarstvo, ukoliko su ispunjeni uvjeti iz zakona, vrsi upis strane humanitarne organizacije u registar. Ako se radi o humanitarnoj djelatnosti iz oblasti zdravstvene zastite, naobrazbe, gospodarske ili druge djelatnosti, nadlezno ministarstvo, prije upisa u registar, pribavlja misljenje ministarstva nadleznog iz te oblasti. Misljenje iz stavka 2. ovog clanka nadlezna ministarstva duzna su dostaviti Ministarstvu, odnosno nadleznom ministarstvu zupanije u roku od pet dana od dana prijema zahtjeva.

Clanak 25.

Rjesenje o upisu u registar sadrzi datum upisa i broj registra pod kojim je upis izvrsen, naziv strane humanitarne organizacije, njeno sjediste, adresa zastupnistva na teritoriju Federacije odnosno zupanije gdje obavlja humanitarnu djelatnost, imena osoba ovlastenih za zastupanje i predstavljanje strane humanitarne organizacije odnosno zastupnistva.

Clanak 26.

Nadlezna ministarstva, nakon upisa u registar izdaju dozvolu stranoj humanitarnoj organizaciji za realizaciju predlozenog humanitarnog projekta na obrascu koji propisuje nadlezno Ministarstvo. Ako strana humanitarna organizacija svoju djelatnost obavlja na podrucju dvije ili vise zupanija, nadlezno ministarstvo prije izdavanja dozvole, pribavlja misljenje nadleznog ministarstva zupanije, na cijem ce se podrucju predlozeni projekat realizirati. Misljenje iz stavka 2. ovog clanka nadlezno ministarstvo zupanije duzno je dostaviti nadleznom ministarstvu u roku od osma dana od dana prijema zahtjeva. Dozvolu iz stavka 1. ovog clanka nadlezna ministarstva izdaju u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva.

Clanak 27.

Strana humanitarna organizacija moze otpoceti sa realizacijom humanitarnog projekta na teritoriju Federacije tek po pribavljanju dozvole iz clanka 26. ovog zakona.

Clanak 28.

Ovlasteni predstavnici strane humanitarne organizacije i njeno osoblje duzni su posjedovati, i na zahtjev nadleznih tijela u Federaciji odnosno zupaniji pokazati osobnu iskaznicu, koju izdaje nadlezno ministarstvo Federacije odnosno zupanije na propisanom obrascu.

Clanak 29.

Strana humanitarna organizacija, u vrsenju humanitarne djelatnosti, duzna je pridrzavati se zakona i drugih propisa Federacije odnosno zupanije, a imenito onih koji se odnose na poslovanje stranih pravnih i fizickih osoba, financijsko poslovanje, zaposljavanje djelatnika, izmirenje zakonskih obveza i drugo. Strana humanitarna organizacija duzna je najmanje jedanput u tri mjeseca dostavljati informaciju o izvrsenju plana i programa, odnosno odobrenog projekta nadleznom ministarstvu.

Clanak 30.

Odredbe ovog zakona odnose se i na strane naucne i strucne organizacije koje svoju djelatnost vrse u zdravstvenoj, obrazovnoj i drugim djelatnostima, na istrazivackim i edukacionim poslovima u humanitarne svrhe. Strane organizacije iz stavka 1. ovog clanka ne upisuju se u registar humanitarnih organizacija, a svoju djelatnost otpocinju po pribavljanju dozvole za obavljanje svoje djelatnosti od nadleznog ministarstva sukladno ovom zakonu.

VI PRESTANAK I ZABRANA RADA HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clanak 31. Humanitarna organizacija prestaje sa radom:
1. ako osnivac humanitarne organizacije donese odluku o prestanku rada humanitarne organizacije;
2. ako se utvrdi da je humanitarna organizacija prestala djelovati.

Clanak 32.

Humanitarnoj ce se organizaciji zabraniti rad u slijedecim slucajevima:
1. ako ne obavlja djelatnost za koju je osnovana;
2. ako djeluje suprotno odredbama statuta i ovog zakona. Postupak za zabranu rada pokrece nadlezno tijelo za vrsenje nadzora nad zakonitoscu rada humanitarne organizacije. O zabrani rada humanitarne organizacije nadlezno ministarstvo donosi rjesenje. Humanitarna organizacija ciji je rad zabranjen konacnim rjesenjem nadleznog ministarstva brise se iz registra. Na ostala pitanja u svezi postupka prestanka i zabrane rada humanitarne organizacije, primjenjuju se odgovarajuce odredbe Zakona o udruzivanju gradjana.

Clanak 33.

Odluke o upisu u registar, prestanku i zabrani rada humanitarne organizacije objavljuju se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" za humanitarne organizacije koje su upisane u registar Ministarstva, odnosno u sluzbenom glasilu zupanije za humanitarne organizacije koje su upisane u registar nadleznog ministarstva zupanije. Troskovi objave padaju na teret humanitarne organizacije.

VII NADZOR NAD ZAKONITOSSU RADA HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Clanak 34.

Nadzor nad zakonitoscu rada i inspekcijski nadzor nad izvrsavanjem ovog zakona i drugih federalnih propisa i akata u humanitarnim organizacijama koje obavljaju humanitarnu djelatnost na podrucju dvije ili vise zupanija, vrsi Ministarstvo. Ako se rad humanitarne organizacije obavlja na podrucju jedne zupanije, nadzor nad zakonitoscu rada i inspekcijski nadzor vrsi nadlezno ministarstvo zupanije.

Clanak 35.

Federalni ce inspektor rjesenjem narediti humanitarnoj organizaciji otklanjanje nepravilnosti i nedostataka koje je utvrdio u vrsenju inspekcijskog nadzora i odrediti rok u kojem se ove nepravilnosti i nedostaci imaju otkloniti. Protiv se rjesenja federalnog inspektora moze izjaviti zalba Ministarstvu u roku od osam dana od dana prijema rjesenja. Protiv konacnog rjesenja Ministarstva moze se pokrenuti upravni spor.

VIII KAZNENE ODREDBE

Clanak 36.

Novcanom ce kaznom od 200 do 1.000 KM kazniti se za prekrsaj humanitarna organizacija, ako:
1. humanitarnu potporu gradjanima, na bilo koji nacin, uvjetuje njihovom teritorijalnom, nacionalnom vjerskom ili politickom pripadnoscu (clanak 2.);
2. obavlja poslove koji nisu sukladni statutu humanitarne organizacije (clanak 15);
3. stice sredstva na nacin suprotno odredbama ovog zakona (clanak 20.);
4. ne vodi poslovne knjige i ne sastavlja financijske izvjes taje, sukladno clanku 21. ovog zakona;
5. ako sprijecava ili ometa inspektora u vrsenju inspekcijskog nadzora ili ako ne postupi po rjesenju o otklanjanju utvrdjenih nepravilnosti i nedostataka (cl. 34. i 35.).
Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se novcanom kaznom od 100 do 300 KM i odgovorna osoba humanitarne organizacije. Clanak 37. Novcanom ce kaznom od 200 do 800 KM kaznit se za prekrsaj humanitarna organizacija, ako:
1. zapocne sa radom prije upisa u registar;
2. ovlasteni predstavnici strane humanitarne organizacije ne posjeduju odnosno na zahtjev nadleznih tijela nece da pokazu osobnu iskaznicu (clanak 28.); 3. u obavljanju svoje djelatnosti se ne pridrzava ovog zakona.
Za prekrsaj ce iz stavka 1. ovog clanka kaznit se novcanom kaznom od 150 do 300 KM i odgovorna osoba humanitarne organizacije.

IX PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 38.

Humanitarne organizacije, koje su osnovane i registrirane prije stupanja na snagu ovog zakona sukladno sa propisima koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije, duzne su u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona uskladiti statut i druga opca akta sa odredbama ovog zakona i nadleznom ministarstvu, u tom roku, dostaviti uskladjen statut i opce akte. Nadlezno ministarstvo izvrsit ce upis humanitarne organizacije iz stavka 1. ovog clanka u registar, sukladno ovom zakonu.

Clanak 39.

Podzakonski akti za provodjenje ovog zakona, donijet ce se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 40.

Na dan stupanja na snagu ovog zakona, prestaje primjena propisa o humanitarnoj djelatnosti koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 41.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi