TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 111

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuju se osnove za obrazovanje privrednih komora u Federaciji Bosne i Hercegovine i obrazuje se Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

Clan 2.

Privredne komore u Federaciji (u daljem tekstu: komore) su samostalne, nevladine, neprofitne, javno pravne asocijacije, pravnih i fizickih lica koja obavljaju privrednu djelatnost.

Clan 3.

U Federaciji se obrazuju sljedece komore: 1. Privredna komora za podrucje kantonazupanije (u daljem tekstu: kantonalnazupanijska komora). 2. Privredna komora Federacije.

Clan 4.

Privredna komora Federacije ima sjediste u Sarajevu i ured u Mostaru. Poslovi ureda u Mostaru uredjuju se statutom Privredne komore Federacije. Nazivi i sjedista kantonalnihzupanijskih komora odredjuju se njihovim statutima, prema sjedistu ili nazivu kantonaz upanije. Komore iz clana 3. ovog zakona imaju svojstvo pravnog lica. Statut Privredne komore Federacije objavljuje se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a statuti kantonalnihzupanijskih komora u sluzbenim glasilima kantonazupanija.

Clan 5.

U komorama, prema potrebama, interesima clanova i privrednoj strukturi teritoriji mogu se organizovati strukovna udruzenja, strukovne grupe, privredna vijeca, grupacije, sekcije i slicno, sa statusom utvrdjenim statutom komore i pravilnikom rada asocijacije. Pravna lica, njih najmanje 30 (trideset), iz iste ili srodnih djelatnosti mogu svojim odlukama, ugovorom, sporazumom ili slicno, na principu posebnog interesa obrazovati strukovnu (interesnu) komorsku asocijaciju, sa statusom pravnog lica, koja se registruje kod nadleznog suda, prema sjedistu. Radi zastupanja interesa poslodavaca prema federalnim organima i sindikatu i obavljanju strucnih poslova u oblasti radnog i socijalnog prava, u komorama se mogu obrazovati posebne asocijacije sa statusom utvrdjenim osnivackim aktom i Statutom.

Clan 6.

Clanovi komora su preduzeca, banke, osiguravajuca drustva, finansijske organiazcije, zadruge, poslovna udruzenja i zajednice, a zemljoradnicke zadruge, clanovi odgovarajucih saveza, preko svojih asocijacija. Clanovi komora mogu biti naucnoistrazivacke i obrazovne institucije, udruzenja gradjana koja se bave privrednom djelatnoscu, savezi, interesne asocijacije, fondacije, zaklade i druge organizacije koje obavljaju djelatnost od znacaja za privredu, ukoliko odlukom izraze interes za kolektivno clanstvo u odgovarajucoj komori, po teritorijalnom ustrojstvu.

Clan 7.

Pravna lica iz clana 6. ovog zakona sticu clanstvo u kantonalnojz upanijskoj komori prema svom sjedistu, upisom u sudski registar, a kolektivni clanovi obrazovanjem asocijacija. Registre clanova vode kantonalnezupanijske komore, na osnovu kojih se u Privrednoj komori Federacije formira jedinstven registar. Registri clanova komora su javne knjige, na osnovu kojih se izdaju i ovjeravaju odgovarajuca uvjerenja i potvrde, kao javne isprave. Uputstvo za vodjenje registra clanova komore donosi predsjednik Privredne komore Federacije. Registarski sudovi dostavljaju kopiju rjesenja o upisu i brisanju iz registra pravnog lica teritorijalno nadleznoj kantonalnojz upanijskoj komori, radi upisa u registre clanova komore. Kantonalnezupanijske komore izdaju odgovarajuca rjesenja clanovima, o clanstvu, sa pravima i obavezama iz osnova clanstva u komori. Clanovi Privredne komore Federacije su privredni subjekti i asocijacije na osnovu clanstva u kantonalnimzupanijskim komorama, a savezi i asocijacije obrazovane na teritoriju Federacije direktni su clanovi. Prava i obaveze u Privrednoj komori Federacije clanovi ostvaruju preko kantonalnihzupanijskih komora, strukovnih oblika organizovanja, saveza i drugih asocijacija, na nacin utvrdjen njenim statutom.

Clan 8.

Komore mogu ostvarivati saradnju sa odgovarajucim komorama i asocijacijama pokrajina, gradova, regija i kantonaz upanija u drugim drzavama, te zakljucivati sporazume o medjusobnoj saradnji, na osnovu medjukomorskih pravila. Medjukomorska pravila donose se u Privrednoj komori Federacije, uz saglasnost kantonalnihzupanijskih komora.

Clan 9.

Nadlezni organi izvrsne vlasti i uprave ostvaruju saradnju sa teritorijalno nadleznom komorom kao partnerom, u zastupanju interesa clanova komora, posebno u sljedecem: pripremi i donosenju zakona, drugih propisa, i mjera ekonomske politike i instrumenata kojima se uredjuje ekonomski polozaj privrednih subjekata, pripremi i donosenju strategije razvoja, sektorskih ekonomskih politika (industrije, poljoprivrede, prometa i drugih), zastite domace proizvodnje, uspostavljanja sistema ekoloski odrzivog razvoja, razvoja i unapredjenja institucija trzista, utvrdjivanja tehnickih i drugih standarda, pripremi i donosenju mjera unapredjenja izvoza roba i usluga, promociji privrede u zemlji i inozemstvu, utvrdjenoj nadleznosti zastupanja poslodavaca u pripremi i donosenju regulative u oblastima rada, penzionog, zdravstvenog osiguranja, placa i slicno, drugim pitanjima partnerskih odnosa utvrdjenim posebnim propisima i ovlastenjima komore u nadleznostima iz partnerskih odnosa obezbjedjuju neposredno ili putem svojih organa prijedloge, stavove, misljenja i slicno svojih clanova, koje nakon obrade dostavljaju nadleznim organima na razmatranje.

Clan 10.

Ustrojstvo, zadaci i poslovi kantonalnihzupanijskih komora utvrdjuju se njihovim statutima.

Clan 11.

Iz oblasti unapredjenja privrede i poduzetnistva Privredna komora Federacije, pored poslova utvrdjenih Statutom, ima sljedece nadleznosti: koordinira zajednicke aktivnosti komora, uskladjuje godisnje i dugorocne programe rada, te organizuje realizaciju zajednickih projekata od interesa za clanove, ucestvuje u oblikovanju ekonomske i sektorskih politika od interesa za clanove, preduzima i predlaze mjere unapredj enja poduzetnistva, analizira dejstvo privrednih propisa i instrumenata, te predlaze mjere prestruktuiranja proizvodnje i usluga na kriterijima odrzivog razvoja, pruza strucni konsalting kantonalnimzupanijskim komorama i clanovima komora u pripremi projekata izvoza, zajednickih ulaganja, nastupa i promocija roba i usluga u inozemstvu, preduzima mjere na unapredjenju, razvoju i primjeni inovacija, pronalazaka, racionalizacija, unifikacije sredstava rada i postupaka, tehnickih i normativnih standarda, te zastite domacih proizvoda i uredjivanja trzista, organizuje sistem poslovnih informacija i edukacija kadrova u privredi za sticanje inovativnih i drugih znanja, samostalno i zajedno sa kantonalnimzupanijskim komorama, organizuje pripremu i donosi posebne uzanse u oblasti privrede, izdaje uvjerenja, javne i druge isprave, po ovlastenjima iz propisa federalnih organa i statuta, pruza druge strucne usluge clanovima.

Clan 12.

Komorama upravljaju clanovi putem organa. Organi komora su skupstina, upravni odbor, nadzorni odbor i predsjednik. Izbori za organe komora su tajni i vrse se istovremeno u Federaciji, na period od cetiri godine. Izuzetno, prvi mandatni period traje dvije godine od izbora organa komore. Statutima komora utvrdjuje se sastav organa i nacin izbora, vodeci racuna o strukovnoj, teritorijalnoj i nacionalnoj zastupljenosti. Odluku o raspisivanju izbora za organe komore donosi Privredna komora Federacije.

Clan 13.

Skupstine komora imaju sljedece nadleznosti: donose Statut, donose smjernice za godisnji i dugorocni program rada te usvajaju izvjestaje o radu, utvrdjuje visinu clanarine clanova komore, usvajaju finansijski plan i zavrsni obracun, biraju i razrjesavaju ostale organe komore u skladu sa Statutom, donose druge odluke, zakljucke i preporuke, utvrdjene zakonom i statutom.

Clan 14.

U organe komora biraju se istaknuti privrednicipoduzetnici i naucnoistrazivacki radnici iz oblasti privrede. Broj, sastav, nacin izbora clanova organa komora, nadleznost, organizovanje rada i druga pitanja uredjuju se statutima i drugim aktima komore.

Clan 15.

Privredna komora Federacije ima predsjednika i potpredsjednika skupstine i predsjednika i potpredsjednika komore. Predsjednici i potpredsjednici ne mogu biti birani iz istog konstitutivnog naroda i na tim funkcijama se mijenjaju svake godine. Predsjednik i potpredsjednik ostvaruju svoje funkcije u medjusobnoj koordinaciji. Predsjednik komore predstavlja i zastupa komoru.

Clan 16.

U okviru komora djeluju sudovi casti. Sudovi casti vode postupak i odlucuju o povredama poslovnih obicaja, ugovora, trgovackih pravila, uzansi i drugih propisa. Nadleznost sudova casti odredjuje se prema sjedistu podnosioca prijave i pravnog lica protiv koga je podnesena prijava. Statutom i drugim aktima komora utvrdjuju se organizacija, sastav, nacin izbora, mjere koje moze izreci, postupak i druga pitanja rada sudova casti.

Clan 17.

U Privrednoj komori Federacije obrazuje se stalni izbrani sud. Stalni izbrani sud nadlezan je u predmetima koje clanovi komore utvrde ugovorom ili drugim aktima. Odluke Stalnog izbranog suda imaju snagu pravosnazne i izvrsne presude redovnog suda, a objavljuju se u sredstvima javnog informisanja. Statutom ili drugim aktom Privredne komore Federacije uredjuju se organizacija, sastav, nacin izbora, postupak, finansiranje i druga pitanja rada Stalnog izbranog suda.

Clan 18.

Sredstva za rad komora obezbjedjuju se iz clanarine, kotizacije i drugih izvora u skladu sa statutom ili drugim aktima komora. Iz clanarine i kotizacije finansiraju se zadaci od zajednickog interesa, koji se utvrdjuju aktima komora i godisnjim programima rada. Uplata clanarine i kotizacije vrsi se za komore prema sjedistu clanova. Osnovicu, stopu, rokove i nacin placanja clanarine i kotizacije utvrdjuju skupstine komora.

Clan 19.

Komore za svaku godinu donose i usvajaju finansijski plan i godisnji obracun u skladu sa zakonom i statutom.

Clan 20.

Sredstva za rad komora obezbjedjuju se i iz naknada za vrsenje usluga i usluga u oblasti javnih ovlastenja obavljenih pojedinac no clanovima, odnosno drugim zainteresiranim subjektima. Osnovne tarife i kriterije utvrdjivanja cijena pojedinacnih usluga donosi upravni odbor komora.

Clan 21.

Strucne poslove, poslove za strukovne i druge asocijacije organizovane u komorama, finansijske, administrativne, tehnic ke i druge poslove obavlja strucna sluzba komore ili specijalizirane agencije, po posebnom ugovoru.

Clan 22.

Nakon isteka prvog mandatnog perioda organa u komorama provest ce se konsultacije u komorama putem organa komora ili na drugi nacin medju clanovima, radi preispitivanja obaveznosti clanstva u komorama.

Clan 23.

Postojece privredne komore koje djeluju na podrucju Federacije transformisace se u kantonalnezupanijske komore, prema svom sjedistu. Odluke za izbore clanova prvih konstituirajucih skupstina kantonalnihzupanijskih komora, donose vlade kantonaz upanija. Postojece komorske asocijacije u Federaciji predlozit ce Vladi Federacije clanove inicijativnog odbora za sazivanje prve skupstine Privredne komore Federacije, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Ukoliko u roku iz stava 3. ovog clana komorske asocijacije ne dostave prijedlog, imenovanje clanova inicijativnog odbora izvrsit ce Vlada Federacije. Konstituisanje Privredne komore Federacije izvrsit ce se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Konstituisanje kantonalnihzupanijskih komora izvrsit ce se u roku od 60 dana, od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 24.

Danom isteka rokova iz clana 23. st. 5. i 6. ovoga zakona prestaje primjena odredaba zakona i drugih propisa o privrednim komorama, koje su se primjenjivale na teritoriji Federacije, do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 25.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s. r.

Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi