TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 105

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Untitled Document

ZAKON O BANKAMA

I - OPCE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom uredjuje se osnivanje, organizacija, pos-lovanje i prestanak pravnih osoba koje obavljaju poslove pri-manja novcanih depozita i davanja kredita, kao i drugih poslova u skladu s ovim zakonom (u daljnjem tekstu: banka) u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija). Banka se osniva i posluje kao dionicko drustvo.

Clanak 2.

Nitko ne moze u svoje ime i za svoj racun primati ili omoguciti primanje depozita u novcu niti davati kredite na po-druc ju Federacije ako nema dozvolu Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija) u skladu s ovim zakonom. Nitko ne moze koristiti rijec "banka" ili izvedenice te rijeci u smislu oznake djelatnosti, proizvoda ili usluga, bez dozvole ili ovlastenja Agencije u skladu s ovim zakonom, osim ako je takva uporaba utvrdjena i odobrena posebnim zakonom ili medjunarod-nim sporazumom, ili je iz konteksta u kojem se koristi rijec "banka" jasno da se ona ne odnosi na bankarske djelatnosti. Banka ne moze u svom nazivu koristiti rijec koja bi mogla asocirati na bilo koju drzavnu, federalnu ili zupanijsku ustanovu, ukoliko bi to, po ocjeni Agencije, moglo dovoditi javnost u zabunu.

Clanak 3.

Agencija nece izdati dozvolu za poslovanje pravnoj osobi osnovanoj s nakanom da privuce uplate depozita obecanjem financijske ili druge dobiti na osnovi geometrijskoga ili drugog progresivnog povecanja broja osoba koje uplacuju depozite. Agencija je ovlastena kod nadleznog suda pokrenuti postu-pak oduzimanja imovine i poslovnih knjiga i likvidacije pravnih osoba koje obavljaju djelatnost iz stavka 1. ovog clanka.

Clanak 4.

Banke sa sjedistem izvan Federacije mogu uz odobrenje Agencije otvoriti predstavnistvo u Federaciji. Uz zahtjev za odobrenje za otvaranje predstavnistva podnosi se:
1. podaci o nazivu, pravnom statusu i sjedistu banke,
2. statut banke,
3. podatke o financijskom poslovanju banke,
4. akt o osnivanju predstavnistva,
5. naziv i sjediste predstavnstva,
6. djelatnost predstavnistva,
7. program rada predstavnistva,
8. podaci o vodecim osobama,
9. ovlastenje osobe odgovorne za rad i zastupanje pred-stavnis tva,
10. ovjerenu izjavu banke za preuzimanje odgovornosti za sve obveze koje ce nastati u poslovanju predstavnistva. Predstavnistvo u smislu ovog zakona je organizacijski dio banke u kojem se ne obavljaju bankarske aktivnosti nego se vrsi predstavljanje, prikupljanje i davanje podataka. .Rjesenje o izdavanju dozvole po zahtjevu iz stavka 2. ovog clanka Agencija je duzna donijeti u roku od 60 dana od dana prijema zahtjeva.

Clanak 5.

Banka sa sjedistem izvan Federacije moze u svoje ime i za svoj racun primati novcane depozite i davati kredite na podrucju Federacije putem filijale koja je za to dobila odobrenje od strane Agencije, u skladu sa cl. 36. i 37. ovog zakona. Uz zahtjev za odobrenje za otvaranje filijale banka je duzna priloziti ovjerenu izjavu da svom svojom imovinom odgovara za obveze koje ce nastati u poslovanju filijale. Filijala banke u smislu odredaba ovog zakona je poslovni dio banke, s ovlastenjima u pravnom prometu, koja su utvrdjena statutom banke.

Clanak 6.

Radi osiguravanja podataka o poslovanju na podrucju Fed-eracije banaka sa sjedistem izvan Federacije kao i podataka o poslovanju izvan Federacije banaka sa sjedistem u Federaciji, Agencija suradjuje sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Centralna banka) i institucijama nadleznim za izdavanje dozvola i superviziju banaka sa sjedistem izvan Feder-acije.

II - IZDAVANJE BANKARSKE DOZVOLE

Clanak 7.

Zahtjev za izdavanje bankarske dozvole osnivaci podnose Agenciji pismeno, a sadrzi sljedece podatke i isprave:
1. ugovor o osnivanju potpisan od svih osnivaca, nacrt statuta i drugih osnivackih akata prema naputku Agen-cije;
2. podatke o kvalifikacijama i iskustvu predvidjenoga viseg rukovodstva banke;
3. iznos dionickoga i drugih oblika kapitala banke;
4. plan i projekcije poslovanja koji, izmedju ostalog, sadrzi vrste predvidjenih djelatnosti i strukturu organizacije banke; i
5. popis vlasnika banke.

Clanak 8.

Rjesenje o izdavanju dozvole po zahtjevu iz clanka 7. ovog zakona Agencija je duzna donijeti u roku od 60 dana od dana prijama zahtjeva. Protiv rjesenja iz stavka 1. ovog clanka moze se, u roku od 8 dana od dana dostavljanja, uloziti prigovor direktoru Agencije.

Clanak 9.

Bankarska dozvola je uvjet za upis u sudski registar. Agencija podnositelju zahtjeva urucuje bankarsku dozvolu samo ako je prethodno uplacen iznos dionickog kapitala iz clanka 20. ovog zakona i ako je uvjerena:
1. da ce banka ispunjavati uvjete iz ovog zakona i da su dokumentirane perspektive za buduce financijsko stanje banke;
2. da predvidjeni clanovi viseg rukovodstva banke imaju odgovarajuce kvalifikacije i iskustvo za djelatnosti za koje se banci izdaje dozvola; i
3. da sve osobe koje imaju 15% i vise od ukupnih glasackih prava u banci (u daljnjem tekstu: znacajno glasacko pravo) imaju zadovoljavajucu financijsku sposobnost i odgovarajuce poslovno iskustvo. Ukoliko je podnositelj zahtjeva pravna osoba, kriteriji iz stavka 2. toc. 2. i 3. ovog clanka primjenjuju se na svakog clana organa upravljanja i rukovodjenja pravne osobe i osoba koje u njoj imaju znacajno glasacko pravo. Clanovi viseg rukovodstva banke u smislu odredaba ovog zakona su radnici banke koji imaju posebne ovlasti i odgovor-nosti u skladu sa statutom banke.

Clanak 10.

Banci sa sjedistem izvan Federacije moze se izdati dozvola za osnivanje filijale i supsidijarne osobe u Federaciji samo ako ta banka posjeduje dozvolu za obavljanje bankarskih poslova izdanu od ustanove nadlezne za izdavanje dozvola i superviziju te banke. Supsidijarna osoba u smislu odredaba ovog zakona je pravna osoba u kojoj druga pravna osoba ili skupina povezanih pravnih osoba ima 50% ili vise od ukupnih glasackih prava koja im omogucuje kontrolu nad upravljanjem i poslovnom politikom pravne osobe.

Clanak 11.

U slucaju iz clanka 10. ovog zakona, Agencija bankarsku dozvolu izdaje nakon konzultacija s ustanovom nadleznom za izdavanje dozvola i superviziju banke osnivaca i prijema iz-vjes taja te ustanove o izvrsenoj kontroli banke osnivaca.

Clanak 12.

Agencija je duzna odbiti izdavanje bankarske dozvole za supsidijarnu osobu, filijalu ili predstavnistvo banke sa sjedistem izvan Federacije ako zakoni ili drugi propisi koji se odnose na banke sa sjedistem izvan Federacije na bilo koji nacin sprjecavaju ili ometaju uspjesnu provedbu kontrolnih funkcija Agencije. Agencija je ovlastena i duzna traziti od banaka da joj dostave podatke i isprave nuzne za stalno pracenje uvjeta iz stavka 1. ovog clanka.

Clanak 13.

Svojstvo pravne osobe banka stjece upisom u sudski registar. Prijava za upis osnivanja banke u sudski registar podnosi se u roku od 30 dana od dana dobivanja bankarske dozvole od Agencije. U sudski registar se upisuju i organizacijski dijelovi banke, u skladu s propisima o upisu u sudski registar poslovnih dijelova pravnih osoba s ovlastenjima u pravnom prometu.

Clanak 14.

Bankarska dozvola se izdaje na neodredjeno vrijeme i nije prenosiva. Bankarskim odobrenjem odredjuju se djelatnosti kojima se banka moze baviti.

Clanak 15.

Banka moze imati filijale, predstavnistva i druge organizaci-jske dijelove (u daljnjem tekstu: dijelovi banke), u skladu s odredbama cl. 36. i 37. ovog zakona, koji nemaju svojstva pravne osobe. Izuzetno od stavka 1. ovog clanka, filijala strane banke ima svojstvo pravne osobe.

Clanak 16.

Agencija vodi poseban registar banaka, u kojem se evidenti-raju naziv i adresa sjedista banke i njezinih dijelova i cuvaju vazeci dokumenti iz clanka 28. stavak 2. ovog zakona. Evidencije i druge informacije koje se odnose na banke kojima je ukinuta bankarska dozvola brisu se iz posebnoga registra. Podatke iz posebnoga registra banaka Agencija moze javno objaviti.

Clanak 17.

Agencija moze rjesenjem ukinuti bankarsku dozvolu u slucaju:
1. zahtjeva banke iz clanka 18. ovog zakona;
2. kaznjavanja banke za prekrsaj iz clanka 65. ovog zakona;
3. nesolventnosti banke, koju Agencija utvrdi u skladu sa clankom 54. ovog zakona;
4. preporuke privremenog upravnika, iz clanka 58. stavak 2. tocka 1. ovog zakona;
5. utvrdjivanja da je bankarska dozvola izdana na osnovi nezakonito izdanih ili laznih isprava, ili drugih nepravil-nosti ucinjenih u vezi sa zahtjevom za izdavanje odo-brenja;
6. da prijava za upis u sudski registar nije podnesena u roku od 30 dana od dobivanja bankarskog odobrenja, ili banka nije pocela s obavljanjem bankarskih djelatnosti u roku od 90 dana od upisa u sudski registar, ili banka ne prima novcane depozite niti daje kredite dulje od sest mjeseci,
7. spajanja, pripajanja ili podjele banke;
8. da je iznos kapitala i rezervi banke manji od minimalnog iznosa utvrdjenog zakonom i propisima Agencije; i
9. odluke vlasnika banke da likvidiraju banku, ili prestanka postojanja banke kao pravne osobe. Protiv rjesenja iz stavka 1. ovog clanka moze se, u roku od 8 dana od dana dostavljanja, uloziti prigovor direktoru Agencije. Rjesenje iz stavka 1. ovog clanka Agencija dostavlja banci narednog dana po donosenju.

Clanak 18.

Banka moze podnijeti zahtjev Agenciji da joj ukine bankar-sku dozvolu. Agencija je duzna donijeti i banci dostaviti rjesenje po zahtjevu iz stavka 1. ovog clanka najkasnije 60 dana od dana njegova prijema. Protiv rjesenja iz stavka 2. ovog clanka moze se, u roku od 8 dana od dana dostavljanja, uloziti prigovor direktoru Agencije.

Clanak 19.

Rjesenjem iz clanka 17. ovog zakona Agencija utvrdjuje dan na koji se ukida bankarska dozvola. Rjesenje o ukidanju bankarske dozvole objavljuje se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" i u jednom domacem dnevnom listu koji se izdaje na teritoriju Federacije. Od dana ukidanja bankarske dozvole, utvrdjenog rjesenjem iz clanka 17. ovog zakona, banci je zabranjeno da se bavi bankar-skim djelatnostima iz clanka 39. ovog zakona i banka je duzna okoncati postojece ugovore o depozitu, isplatiti svoje obveze i likvidirati svoju aktivu u roku od 90 dana od dana na koji je ukinuta bankarska dozvola. U provedbi radnji iz stavka 3. ovog clanka banka je obvezna primjenjivati odredbe ovog zakona na isti nacin kao da posjeduje bankarsku dozvolu.

III - VLASNISTVO, UPRAVLJANJE I RUKOVODJENJE BANKOM

Clanak 20.

Minimalni iznos uplacenog dionickog kapitala banke i na-jniz i iznos neto kapitala koji banka mora odrzavati, ne mogu biti manji od 5.000.000 (petmilijuna) konvertibilnih maraka (u daljn-jem tekstu: KM). Banka ne moze smanjiti kapital niti pogorsati njegovu struk-turu otkupom vlastitih dionica bez prethodnoga pismenog odo-brenja Agencije. Odredbe st. 1. i 2. ovog clanka primjenjuju se i na filijale stranih banaka.

Clanak 21.

Fizicka niti pravna osoba, samostalno ili u sporazumu s drugim osobama, ne moze steci ili povecati znacajano glasacko pravo u banci preko 20%, 33% i 50% ucesca u kapitalu banke ili u ukupnom broju dionica banke s pravom glasa, bez odobrenja Agencije. Za dobivanje odobrenja iz stavka 1. ovog clanka, zainter-esirana osoba duzna je podnijeti Agenciji zahtjev s podacima o svom poslovanju, financijskoj sposobnosti i drugim podacima u skladu s propisima Agencije, Stjecanje ili povecanje znacajnog glasackog prava u banci u smislu stavka 1. ovog clanka bez odobrenja Agencije nema pravno djelovanje. Agencija je duzna odgovoriti na zahtjev iz stavka 2. ovog clanka u roku od 60 dana od dana prijema zahtjeva.

Clanak 22.

Banka ne moze, neposredno ili posredno, bez prethodnog odobrenja Agencije imati:
1. znacajan dionicki interes u pravnoj osobi koji, prema njegovoj trenutnoj neto vrijednosti, prelazi iznos od 5% osnovnog kapitala banke utvrdjenog posebnom odlukom Agencije (u daljnjem tekstu: osnovni kapital); ili
2. ukupnu neto vrijednost svih dionickih interesa banke u drugim pravnim osobama iznad 20% osnovnoga kapitala banke. Banka ne moze, neposredno ili posredno, imati dionicki interes u jednoj pravnoj osobi koji prelazi 15% njezinoga os-novnog kapitala, niti dionicke interese u pravnim osobama u ukupnoj vrijednosti vecoj od 60% osnovnoga kapitala banke

Clanak 23.

Agencija moze odbiti izdati dozvolu za stjecanje ili povecanje znacajnog glasackog prava u banci iz sljedecih razloga:
1. loseg financijskog stanja podnositelja zahtjeva;
2. nedostatka kompetentnosti i iskustva podnositelja zahtjeva, zbog kojeg bi mogli biti ugrozeni interesi banke ili njezinih deponenata;
3. ako bi izdavanje takvog odobrenja dovelo do krsenja zabrane iz clanka 40. ovog zakona;
4. ako je podnositelj zahtjeva dostavio informacije koje su netocne ili nisu u skladu s toc. 1. do 3. ovog clanka i propisa Agencije, ili je podnositelj zahtjeva odbio dosta-viti podatke koje je Agencija trazila radi donosenja odluke po zahtjevu.

Clanak 24.

Kada je pravna osoba podnositelj zahtjeva iz clanka 21. stavak 2. ovog zakona, kriteriji iz clanka 23. ovog zakona primjenjuju se i na svakog clana organa upravljanja ili vlasnika znacajnog glasackog prava u toj pravnoj osobi.

Clanak 25.

Izuzetno, u slucaju zahtjeva multilateralnih kreditnih ili re-gionalnih razvojnih institucija i kada se radi o stjecanju dionica bez prava glasa, Agencija moze odobriti da se na te institucije ne primjenjuju uvjeti i ogranicenja utvrdjeni odredbama cl. od 21. -24. ovog zakona.

Clanak 26.

Banka moze vrsiti statusne promjene spajanja, pripajanja ili podjele samo uz prethodno odobrenje Agencije. Banka je duzna podnijeti zahtjev za odobrenje statusne promjene s elaboratom o ekonomskoj opravdanosti i planom poslovanja ishodne banke ili banaka u skladu s propisima Agen-cije. Statusna promjena banke koja nije izvrsena u skladu s odred-bama st. 1. i 2. ovog clanka nema pravno djelovanje.

Clanak 27.

Agencija moze odbiti izdati odobrenje za statusnu promjenu banke iz sljedecih razloga:
1. ako ishodna banka ne bi bila u stanju ispuniti zahtjeve minimalnog kapitala koje je propisala Agencija;
2. nedostatka kompetentnosti i iskustva predlozenih clanova viseg rukovodstva ishodne banke, koji moze ugroziti interese banke ili njezinih deponenata;
3. ako je podnositelj zahtjeva dostavio podatke koji su netocni ili nisu u skladu s zahtjevima koje je propisala Agencija, ili je podnositelj zahtjeva odbio dostaviti trazene podatke. Kada postoji uska veza izmedju banke i drugih fizickih ili pravnih osoba, Agencija moze izdati odobrenje za statusnu promjenu banke samo ako te veze ne sprjecavaju uspjesnu provedbu nadzornih funkcija Agencije.

Clanak 28.

Statutom banke obvezatno se utvrdjuje: sjediste, djelatnost, nadleznosti, nacin rada organa banke, iznos dionickoga i druge vrste kapitala, vrste, broj i nominalna vrijednost dionica, prava glasa vezana za dionice, nacin donosenja opcih akata i druga pitanja znacajna za rad banaka. Banka je duzna dostaviti Agenciji ovjeren primjerak statuta i drugih opcih akata banke, listu sluzbenika banke ovlastenih da preuzimaju obveze u ime banke, s granicama ovlasti, i ovjeren pregled potpisa ovlastenih potpisnika. Suglasnost na statut banke daje Agencija.

Clanak 29.

Organi upravljanja banke su: skupstina, upravni odbor i nadzorni odbor. Bankom rukovodi generalni direktor. Statutom i opcim aktima banke moze se predvidjeti formi-ranje i drugih tijela, njihove nadleznosti i odgovornosti.

Clanak 30.

Skupstinu banke cine dionicari banke koji posjeduju dionice s pravom glasa. Skupstina banke donosi statut i proglasava banku osno-vanom. Skupstina banke ima sljedece nadleznosti:
1. imenuje i razrjesuje clanove upravnog odbora i nadzor-nog odbora, i utvrdjuje naknadu za njihov rad iz neto dobiti banke;
2. odlucuje o povecanju kapitala banke;
3. donosi strateski plan banke i opcu politiku;
4. odlucuje o statusnim promjenama banke;
5. pregleda i odobrava godisnje izvjestaje upravnog odbora i nadzornog odbora;
6. donosi Poslovnik o radu Skupstine.

Clanak 31.

Upravni odbor banke upravlja poslovanjem banke u skladu s ovim zakonom, propisima Agencije i drugim propisima. Upravni odbor ima neparni broj od najmanje pet, a najvise 11 clanova, ciji mandat traje cetiri godine, uz mogucnost ponovnoga imenovanja. Clan upravnog odbora banke ne moze biti:
1. clan nadzornog odbora ili upravnog odbora u vise od pet drugih dionickih drustava registriranih u Federaciji;
2. generalni direktor ili sluzbenik iste banke;
3. osoba koja prema odredbama drugih zakona ne moze biti clan upravnog odbora;
4. osoba koja se nalazi ili se u razdoblju od posljednje dvije godine nalazila na funkciji direktora ili zamjenika direk-tora Agencije, osim ako je dobila prethodnu suglasnost Upravnog odbora Agencije. Upravni odbor banke:
1. saziva skupstinu dionicara banke;
2. priprema prijedloge za skupstinu dionicara banke i pro-vodi njezine odluke;
3. razmatra i usvaja izvjestaje o poslovanju banke tijekom godine;
4. podnosi skupstini dionicara izvjestaj o poslovanju banke;
5. donosi planove i utvrdjuje poslovnu politiku banke, u skladu sa strateskim planom i opcom politikom banke;
6. donosi akt o unutarnjoj organizaciji, sistematizaciji pos-lova, radnim odnosima, placi i druge opce akte;
7. odobrava godisnji obracun banke;
8. osigurava provedbu odgovarajuce interne kontrole banke;
9. osigurava provedbu odgovarajuce interne i vanjske reviz-ije;
10. formira rezerve na teret troskova za kreditne gubitke, uspostavlja rezerve iz neto dobiti banke i utvrdjuje divi-dende;
11. imenuje i razrjesuje generalnog direktora banke;
12. imenuje vanjskog revizora banke;
13. obavlja druge poslove u skladu sa statutom, opcim aktima banke i propisima Agencije. Upravni odbor banke u cjelini, niti njegovi clanovi pojed-inac no ne mogu prenositi svoje ovlasti na druge osobe.

Clanak 32.

Nadzorni odbor banke ima neparan broj od najmanje pet, a najvise sedam clanova, ciji mandat traje cetiri godine, uz mogucnost ponovnoga imenovanja.Clan nadzornog odbora ne moze biti generalni direktor ili sluzbenik iste banke. Nadzorni odbor banke:
1. nadzire primjenu zakona i propisa u poslovanju banke i o tome informira upravni odbor;
2. daje misljenje o pitanjima podnesenim od strane upravnog odbora, kao i o bitnim pitanjima koja se odnose na sigurno poslovanje banke;
3. nalaze organima banke da otklone nepravilnosti u radu;
4. informira Agenciju i druge nadlezne ustanove i organe o utvrdjenim nepravilnostima u poslovanju banke; i
5. podnosi skupstini banke izvjestaj o svom radu uz godisnji izvjestaj o poslovanju banke. Rad nadzornog odbora utvrdjuje se opcim aktom.

Clanak 33.

Generalni direktor banke je odgovoran za zakonito pos-lovanje i provedbu utvrdjene poslovne politike. Generalni direktor banke ne moze biti imenovan bez pre-thodne pismene suglasnosti Agencije. Generalni direktor banke ne moze biti:
1. clan upravnog odbora iste banke ili druge banke registri-rane u Federaciji, osim ako ta banka ima uske veze s bankom ciji je on generalni direktor;
2. osoba koja se u razdoblju od posljednje dvije godine nalazila na funkciji direktora ili zamjenika direktora Agencije, osim ako je dobila prethodnu suglasnost Upravnog odbora Agencije. Generalni direktor banke: 1. predstavlja i zastupa banku; 2. izvrsava odluke skupstine, upravnog odbora i nadzornog odbora banke;
3. organizira rad i rukovodi poslovanjem banke;
4. odlucuje o svim pitanjima koja nisu u nadleznosti skupstine, upravnog odbora ili nadzornog odbora banke;
5. obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom, statutom i opcim aktima banke. Generalni direktor moze prenijeti dio ovlasti na druge osobe.

Clanak 34.

Osobe imenovane za clanove viseg rukovodstva banke moraju ispunjavati uvjete utvrdjene propisima Agencije i opcim aktima banke.

Clanak 35.

 

Clanovi organa rukovodstva banke i svi zaposleni u banci, za vrijeme rada u banci, duzni su informacije do kojih su dosli radeci u banci cuvati kao poslovnu tajnu i ne smiju ih upotrijebiti u svoju osobnu korist, niti pruzati drugim osobama, osim Agenciji, uk-ljuc ujuci kontrolore i revizore koje je ona imenovala, i drugim nadleznim organima, u skladu sa zakonom. Osobe iz stavka 1. ovog clanka duzne su cuvati poslovnu tajnu i nakon prestanka rada u banci, odnosno obavljanja funk-cije.

Clanak 36.

Dijelovi banke mogu se osnovati samo uz pismeno odobrenje Agencije. Agencija moze odbiti zahtjev banke za osnivanje dijela banke ako:
1. predvidjeni kadrovi, prostorije i oprema ne zadovoljavaju zahtjeve utvrdjene propisima Agencije;
2. poslovanje ili financijsko stanje banke ukazuje da osni-vanje dijela banke ne bi bilo u skladu s interesom njezinih deponenata;
3. banka sa sjedistem izvan Federacije nije predmet propisa i supervizije na konsolidiranoj osnovi.

Clanak 37.

Nacin poslovanja i kontrolu dijelova banke u Federaciji banaka sa sjedistem izvan Federacije propisat ce Agencija svojim aktom.

IV - UVJETI ZA FUNKCIONIRANJE BANKE

Clanak 38.

Banka je duzna svoje poslovanje obavljati u skladu sa zak-onom, propisima Agencije, uvjetima i ogranicenjima utvrdjenim bankarskim odobrenjem, te odgovarajucim poslovnim i racuno-vodstvenim nacelima i standardima utvrdjenim posebnim zak-onom. Banka je duzna u svom poslovanju neprekidno odrzavati adekvatan kapital odnosno solventnost, potreban opseg likvidnih sredstava odnosno sposobnost placanja i kreditnu sposobnost, te osiguravati diverzifikaciju svoje aktive. Diverzifikacija u smislu ovog zakona je prosirenje aktive investiranjem i plasiranjem sredstava u vise razlicitih pravnih osoba.

Clanak 39.

Banka moze obavljati samo sljedece djelatnosti:
1. primanje svih vrsta novcanih depozita i drugih novcanih sredstava;
2. davanje i uzimanje kredita i financijski lizing;
3. davanje svih oblika novcanog jamstva;
4. ucesce, kupovina i prodaja instrumenata trzista novca i kapitala za svoj ili tudji racun;
5. usluge platnog prometa i prijenosa novca;
6. kupnja i prodaja strane valute;
7. izdavanje i upravljanje sredstvima placanja (ukljucujuci kreditne kartice, putne i bankarske cekove);
8. pohranjivanje i upravljanje vrijednosnim papirima i drugim vrijednostima;
9. usluge financijskog menadzmenta;
10. kupnja i prodaja vrijednosnih papira; i
11. druge poslove koji proizlaze iz toc. 1. - 10 ovog clanka.

Clanak 40.

Banka ne smije ulaziti u transakcije ili sudjelovati u bilo kojim djelatnostima koje predstavljaju nelojalnu konkurenciju na financijskom trzistu.

Clanak 41.

Banka je duzna pridrzavati se stopa ogranicenja i rizika vezanih za bilancu i izvanbilancne stavke, aktivu i ponderiranu aktivu, kapital i njegovu strukturu, utvrdjenih propisima Agen-cije. Banka je duzna odrzavati dionicki kapital i neto kapital, sukladno odredbama clanka 20. ovog zakona, i istodobno na- jmanje u iznosu od 8% ukupne rizikom ponderirane aktive, pri cemu najmanje jedna polovica njezina kapitala mora se sastojati od osnovnog kapitala. Kapital, dionicki kapital i ponderirana aktiva banke utvrdjuju se u skladu s propisima koje donosi Agencija.

Clanak 42.

Izlaganje banke kreditnom riziku prema pojedinacnom koris-niku ili skupini povezanih korisnika ne smije prijeci iznos od 40% osnovnoga kapitala banke, sa sljedecom strukturom i dodat-nim ogranicenjima da:
1. iznos neosiguranog kredita pojedinacnom korisniku ili skupini povezanih korisnika ne smije biti veci od 5% osnovnog kapitala banke;
2. kredit pojedinacnom korisniku ili skupini povezanih korisnika u iznosu vecem od 25% osnovnog kapitala banke, mora biti potpuno osiguran kvalitetnim utrzivim zalogom cija vrijednost, utvrdjena pouzdanim i stabilnim cijenama, prelazi iznos kredita. Veliko izlaganje banke kreditnom riziku predstavlja ukupnu izlozenost banke kreditnom riziku prema pojedinacnom koris-niku ili skupini povezanih korisnika u iznosu vecem od 15% osnovnog kapitala banke, pri cemu zbroj svih velikih izlaganja banke kreditnom riziku ne smije prijeci iznos od 300% os-novnoga kapitala banke. Dva ili vise korisnika smatraju se "skupinom povezanih korisnika", kada zbog njihovih medjusobnih odnosa izlozenost banke prema njima predstavlja jedinstvenu izlozenost banke kreditnom riziku, pod uvjetima koji se blize uredjuju propisima Agencije.

Clanak 43.

Banka ne smije u svoja stalna sredstva investirati vise od 50% iznosa njezinoga osnovnog kapitala bez posebne dozvole Agen-cije. Za druge depozitne organizacije Agencija moze propisati posebne zahtjeve opreznoga poslovanja.

Clanak 44.

Dokumentaciju i evidencije o obavljenim transakcijama banka je duzna cuvati u skladu sa zakonskim propisima.

Clanak 45.

Banka je duzna redovno izvjestavati svoje klijente o uvjetima medjusobnog poslovanja, a posebno o uvjetima koji se odnose na depozite i kredite koji su im dati, ukljucujuci i godisnju kamatnu stopu.

Clanak 46.

Prigodom poslovanja u ime ili za racun osobe povezane s bankom banka ne moze toj osobi pruzati povoljnije uvjete u odnosu na druge osobe koje nisu povezane s bankom. Osobama povezanim s bankom, u smislu stavka 1. ovog clanka, smatraju se osobito:
1. clanovi organa banke, direktor i zaposleni u banci i clanovi uze obitelji ovih osoba;
2. osobe koje imaju znacajno glasacko pravo i clanovi uze obitelji ovih osoba;
3. pravna osoba u kojoj banka ima znacajna glasacka prava;
4. pravna osoba u kojoj znacajana glasacka prava ima ista osoba koja ima znacajna glasacka prava i u banci; i
5. pravna osoba u kojoj je vlasnik znacajnih glasackih prava, direktor ili clan upravnoga odbora jedna od osoba iz toc. 1.- 4. ovog stavka. Banka ne moze osobi zaposlenoj u banci davati kredit veci od iznosa utvrdjenoga propisima Agencije. Agencija donosi propise kojim se osigurava primjena ogranicenja utvrdjenih odredbama st. 1-3. ovog clanka.

Clanak 47.

Banka ne smije stjecati, vrsiti konverzije ili transfere, niti posredovati prigodom stjecanja, konverzije ili transfera novca ili druge imovine za koju zna ili bi mogla osnovano pretpostaviti da je stecena vrsenjem kaznenoga djela. Svaki clan organa banke, generalni direktor, clan visega rukovodstva i zaposleni u banci duzan je bez odlaganja obavijes-titi Agenciju, odnosno na njezin zahtjev dostaviti informacije o bilo kojoj aktivnosti banke za koju zna ili moze osnovano pret-postaviti da je protivna zabrani iz stavka 1. ovog clanka.

V - KNJIGOVODSTVO, REVIZIJA I KONTROLA

Clanak 48.

Banka i njezine supsidijarne osobe duzne su uredno, azurno i kontinuirano voditi knjigovodstvene evidencije poslovanja i pripremati godisnje financijske izvjestaje, koji na adekvatan nacin prikazuju njihove aktivnosti i financijsko stanje, u obliku i sa sadrzajem utvrdjenim zakonom, medjunarodnim racunovod-stvenim standardima i propisima Agencije. Knjigovodstvene evidencije i financijski izvjestaji banke moraju iskazivati i djelatnosti i financijsko stanje njezinih sup-sidijarnih osoba pojedinacno i na konsolidiranoj osnovi.

Clanak 49.

Banka i njezine supsidijarne osobe duzne su imenovati, uz odobrenje Agencije, nezavisnoga vanjskog revizora, koji:
1. banci daje savjete o primjeni racunovodstvenih stand-arda;
2. priprema i organima upravljanja banke podnosi godisnji izvjestaj, s njegovim misljenjem da li financijski iz-vjes taji daju potpun, tocan i vjerodostojan pregled finan-cijskog stanja banke, u skladu s odredbama ovog zakona i propisima Agencije;
3. informira organe banke i Agenciju o protupravnom pos-tupanju radnika banke ili njezine supsidijarne osobe, ili nepravilnosti ili nedostatku u upravljanju ili poslovanju banke ili njezine supsidijarne osobe, za koju je saznao, a koje mogu prouzrociti materijalni gubitak za banku ili njezinu supsidijarnu osobu. Banka je duzna na zahtjev Agencije odmah dostaviti dodatne podatke i misljenje revizora o banci i njezinim supsidijarnim osobama, na racun banke, odnosno njezinih supsidijarnih osoba.

Clanak 50.

Banka je duzna dostaviti Agenciji godisnji financijski iz-vjes taj u roku od 75 dana, a izvjestaj vanjskog revizora u roku od sest mjeseci od isteka te poslovne godine na koju se izvjestaj odnosi. Banka je duzna izvjestaj vanjskog revizora u skracenom obliku, u roku 15 dana po njegovu prijemu, objaviti u jednim od dnevnih novina na teritoriju Federacije i o tome, uz dostavu preslika objave, obavijestiti Agenciju.

Clanak 51.

Banka je duzna pripremati i dostavljati Agenciji izvjestaje o poslovanju, likvidnosti, solventnosti i rentabilnosti, za sebe i svoje supsidijarne osobe pojedinacno i na konsolidiranoj osnovi, u obliku, sa sadrzajem i u rokovima utvrdjenim propisima Agen-cije. Banka i svaka njezina supsidijarna osoba i dijelovi banke sa sjedistem izvan Federacije podlijezu kontroli i reviziji od strane Agencije sukladno propisima Agencije. Subjekti iz stavka 2. ovog clanka duzni su primiti kontrolore i revizore koje je Agencija imenovala i u potpunosti suradjivati s njima.

VI - POSTUPAK STECAJA I LIKVIDACIJE BANAKA

Clanak 52.

Postupak stecaja i likvidacije banaka sprovode se sukladno Zakonu o stecaju i likvidaciji ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 23/98), ako ovim zakonom nije drugacije odredjeno.

1. PRIVREMENA UPRAVA I LIKVIDACIJA

Clanak 53.

Agencija moze imenovati privremenog upravnika banke kada ocijeni:
1. da je prekrsen zakon, propis ili odluka Agencije, cime su ozbiljno ugrozeni interesi deponenata;
2. da je svojim poslovanjem banka prouzrocila ili moze prouzrociti znacajno pogorsanje njezina kapitala ili fi-nancijskog stanja, ili druge ozbiljne rizike po interese deponenata;
3. da je banka prekrsila i nastavlja s povredom propisa iz clanka 65. ovog zakona;
4. da je banka prikrila od Agencije ili njezinih kontrolora i revizora poslovne knjige, dokumente, evidencije ili imovinu banke, ili je odbila pristup ovlastenih osoba tim knjigama;
5. da je opravdan zahtjev upravnog odbora, nadzornog odbora, generalnoga direktora ili skupstine dionicara banke za imenovanje privremenoga upravnika banke;
6. da je kapital banke manji od 50% visine kapitala iz clanka 41. stavak 2. ovog zakona;
7. da banka ne placa dospjele financijske obveze, 15 dana neprekidno ili 30 dana s prekidima u tijeku 45 dana. Agencija je duzna imenovati privremenoga upravnika banke kada banci ukine bankarsku dozvolu, i kada ocijeni da je banka nesolventna prema odredbama ovoga zakona i propisima Agen-cije.

Clanak 54.

Banka se smatra nesolventnom kada Agencija, prema pro-pisima koje donosi, utvrdi da je vrijednost obveza veca od vrijednosti njezine aktive. U postupku ocjene solventnosti, vrijednost aktive i obveza banke procjenjuje se u skladu sa standardima i postupcima utvrdjenim propisima Agencije, pri cemu se u vrijednosti aktive i obveza banke za buduce razdoblje ukljucuje i realna procjena iznosa prihoda i rashoda banke za to razdoblje. Agencija je duzna ukinuti bankarsku dozvolu banci za koju utvrdi da je nesolventna. Odluka Agencije o oduzimanju bankarske dozvole iz stavka 3. je konacna.

Clanak 55.

Privremenog upravnika banke Agencija imenuje rjesenjem u kojem je duzna navesti razloge imenovanja, u skladu s clankom 53. ovog zakona. Rjesenje o imenovanju, razrjesenju ili produzetku mandata privremenoga upravnika banke bez odlaganja se dostavlja privre-menom upravniku i banci u kojoj je imenovan, objavljuje u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" i upisuje u registar ba-naka iz clanka 16. ovog zakona i sudski registar kod nadleznog suda.

Clanak 56.

Privremeni upravnik banke ima pravo neogranicenog pris-tupa i kontrole svih poslovnih prostorija banke, financijske ak-tive, racunovodstvenih i drugih evidencija i ostale aktive banke i njezinih supsidijarnih osoba. Privremeni upravnik je duzan odmah po prijemu odluke o imenovanju poduzeti mjere zastite i spjecavanja otudjenja ili zloporabe aktive i dokumentacije banke i njezinih supsidijarnih osoba. U preduzimanju mjera iz stavka 2. ovog clanka, privremeni upravnik ovlasten je, prema vlastitoj procjeni, zahtijevati pomoc nadleznih drzavnih organa.

Clanak 57.

Privremeni upravnik je ovlasten i odgovoran za zastitu imovine i nastavak poslovanja banke. Danom imenovanja privremenog upravnika sve ovlasti or-gana upravljanja i rukovodjenja, zastupnika i dionicara banke prestaju i prenose se na privremenog upravnika u skladu s rjesen-jem Agencije o njegovu imenovanju. Privremeni upravnik ovlasten je:
1. vrsiti prodaju imovine i otkup obveza banke, s ciljem ocuvanja odgovarajuce vrijednosti banke;
2. ponistiti ili jednostrano dopuniti ugovore koje je banka sklopila, ukljucujuci promjene kamatnih stopa, naknada i rokova dospijeca;
3. donositi odluke o otpustanju, suspenziji i rasporedjivanju zaposlenih u banci;
4. suspendirati prikupljanje depozita;
5. zakljucivati i potpisivati ugovore i preuzimati obveze u ime i za racun banke;
6. podnositi i ulagati zahtjeve i tuzbe u ime i za racun banke, te zastupati banku u sudbenom i upravnom postupku; i
7. obustaviti sve isplate clanovima organa i viseg rukovod-stva i dionicarima banke. Privremeni upravnik moze odredjene ovlasti prenijeti na druge osobe. Privremeni upravnik duzan je provoditi zakone i propise i naloge Agencije.

Clanak 58.

Privremeni upravnik duzan je saciniti pismeni izvjestaj o financijskom stanju i buducim perspektivama banke, s projekci-jom bilance stanja i dokumentiranim pretpostavkama na osnovi kojih je analiza uradjena, ukljucujuci podatke koji se odnose na kamatne stope i mjere za poboljsanje aktive, troskove odrzavanja aktive i nepredvidjene obveze, i dostaviti Agenciji u roku od 60 dana od dana imenovanja, ako odlukom Agencije nije utvrdjen dulji rok. Privremeni upravnik duzan je u izvjestaju iz stavka 1. ovog clanka, pored ostalog, razmotriti i predloziti jednu ili vise sljedecih mjera:
1. konacno ukidanje bankarske dozvole i likvidaciju banke, s procjenom iznosa aktive koja ce biti realizirana u likvi-daciji banke;
2. sanaciju banke, ukljucujuci i povecanje kapitala banke do propisanoga minimuma, u skladu sa zakonom i pro-pisima Agencije;
3. prodaju dijelova imovine i/ili otkup obveza banke, od-nosno prodaju banke; 4. spajanje ili pripajanje banke s drugom bankom.

Clanak 59.

Ukoliko privremeni upravnik u svom izvjestaju ne predlozi jednu od mjera iz clanka 58. stavak 2. toc. 2. - 4. ovog zakona, Agencija je duzna donijeti odluku o konacnom ukidanju bankar-ske dozvole, u roku od 30 dana od dana prijama izvjestaja privremenoga upravnika. Prigodom odlucivanja o planu mjera predlozenom u iz-vjes taju privremenoga upravnika Agencija je duzna cijeniti i potrebu zastite interesa deponenata i ostalih kreditora banke, te utvrditi postojanje realnih pretpostavki da se predlozeni plan uspjesno provede u razdoblju od 12 mjeseci po donosenju odluke Agencije o izvjestaju privremenoga upravnika. Agencija moze izmijeniti ili dopuniti plan predlozen od privremenoga upravnika, prigodom usvajanja izvjestaja ili ti-jekom provedbe plana. Kada na osnovi izvjestaja privremenoga upravnika konacno ukine bankarsku dozvolu i donese odluku o likvidaciji banke, Agencija moze po vlastitoj procjeni, uzimajuci u obzir aktivu i pasivu banke koja nije likvidirana u provedbi plana privremenog upravnika, imenovati likvidacijskog upravnika, u skladu sa clankom 61. ovog zakona, ili podnijeti nadleznom sudu zahtjev za pokretanje postupka stecaja i imenovanje stecajnoga upravnika banke. Izuzetno od odredaba zakona kojim se uredjuje prinudno poravnanje, stecaj i likvidacija pravnih osoba, samo Agencija moze podnijeti zahtjev za pokretanje postupka stecaja banke.

Clanak 60.

Ovlasti privremenoga upravnika banke prestaju:
1. rjesenjem Agencije, ili istekom mandata utvrdjenoga rjesenjem o imenovanju ili kasnijim rjesenjem o pro-duljenju prvobitnoga mandata;
2. rjesenjem Agencije o konacnom ukidanju bankarske doz-vole i likvidaciji banke; ili
3. rjesenjem Agencije o imenovanju likvidacijskoga upravnika banke.

Clanak 61.

Kada na osnovi izvjestaja privremenoga upravnika odluci da banku proda, pripoji drugoj banci ili likvidira, Agencija moze imenovati likvidacijskoga upravnika za provedbu te odluke. Likvidacijskoga upravnika banke Agencija imenuje rjesen-jem, u kojem navodi i razloge imenovanja, u skladu sa stavkom 1. ovog clanka. Za likvidacijskoga upravnika banke moze biti imenovana osoba koja ispunjava uvjete glede profesionalnih kvalifikacija, iskustva i povjerenja, utvrdjene ovim zakonom i propisima Agencije. Rjesenje o imenovanju, razrjesenju ili produzetku mandata likvidacijskoga upravnika banke Agencija bez odlaganja dostavlja likvidacijskom upravniku i banci u kojoj je imenovan, objavljuje je u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" i upisuje u registar banaka iz clanka 16. ovog zakona i sudski registar kod nadleznoga suda. Danom imenovanja likvidacijskoga upravnika, prestaju sve ovlasti clanova organa i viseg rukovodstva i prava dionicara banke. Likvidacijski upravnik duzan je postupati u skladu sa zak-onom, propisima i nalozima Agencije i za obavljanje svojih ovlasti i odgovornosti odgovoran je Agenciji. Likvidacijski upravnik banke, osim ovlasti privremenoga upravnika iz clanka 57. ovog zakona, ima ovlasti:
1. prodati imovinu i otkupljivati obveze banke, djelomicno ili u cjelini;
2. prodati banku ili je pripojiti drugoj banci, uz suglasnost Agencije;
3. likvidirati banku i u tom postupku odlucivati o osno-vanosti i isplati zahtjeva prema banci. Postupak utvrdjivanja potrazivanja i raspodjele aktive i pasive prigodom likvidacije banke uredjuje se propisima Agencije. Tijekom provedbe plana prodaje banke ili njezina pripajanja drugoj banci likvidacijski upravnik duzan je podnositi Agenciji izvjestaj o realizaciji plana, najmanje jednom tromjesecno. Tijekom provedbe plana prodaje banke ili njezina pripajanja drugoj banci Agencija moze, uz pismeno izvjesce likvidacijskog upravnika, obustaviti taj postupak i donijeti odluku o likvidaciji banke.

Clanak 62.

Na prijedlog privremenog upravnika ili likvidacijskog upravnika Agencija moze depozite u banci i druge obveze banke i proglasiti djelomicno ili potpuno blokiranim, najdulje za razdoblje do jedne godine. Odluku iz stavka 1. ovog clanka Agencija moze donijeti iskljucivo radi pravilne i potpune provedbe plana privremenoga upravnika, odnosno funkcija likvidacijskoga upravnika, koji je ovlasten i duzan takvu odluku provoditi na nacin kojim se osigu-rava maksimalna zastita vrijednosti depozita i sredstava u banci.

Clanak 63.

U procesu likvidacije banke ili dijela banke isplata obveza vrsi se po sljedecem redoslijedu prioriteta:
1. dugovi banke po osnovi zajmova danih banci ili drugih obveza banke stvorenih tijekom privremene uprave ili postupka likvidacije banke, u skladu s ovim zakonom;
2. potrazivanja osiguranih kreditora do vrijednosti njiho-voga osiguranja;
3. depoziti fizickih osoba, najvise do iznosa od 5.000 KM po deponentu;
4. ostali depoziti, ukljucujuci depozite fizickih osoba iznad iznosa od 5.000 KM po deponentu;
5. potrazivanja ostalih kreditora; i
6. potrazivanja dionicara banke.

Clanak 64.

Prodaju imovine, otkup obveza, ili raspodjelu aktive i pasive, odnosno prodaju ili pripajanje banke, privremeni upravnik ili likvidacijski upravnik duzan je provesti tako da:
1. postigne maksimalnu cijenu takvom prodajom ili raspod-jelom, radi zastite deponenata i ostalih povjeritelja banke;
2. osigura ravnopravnost mogucih kupaca ili partnera za pripajanje;
3. onemoguci bilo koju vrstu diskriminacije prigodom nad-metanja i razmatranja ponuda; i
4. osigura da kupac ili partner za pripajanje bude osoba ili banka u preteznom vlasnistvu i pod kontrolom privatnih osoba, osim ako je to, uz pismeno odobrenje Agencije, banka u drzavnom vlasnistvu ciji je plan privatizacije odobren od nadleznoga drzavnog organa, ili banka u preteznom vlasnistvu strane drzave ili vlade.

VII - KAZNENE ODREDBE

Clanak 65.

Novcanom kaznom od 1. 000 do 10. 000 KM kaznit ce se za prekrsaj banka, odnosno druga pravna osoba, ako:
1. se bavi primanjem novcanih depozita ili drugih naplativih novcanih sredstava ili daje kredite bez dozvole Agencije, protivno odredbi clanka 2. stavak 1. ovog zakona;
2. u svom nazivu koristi rijeci suprotno odredbama clanka 2. stavak 3. ovog zakona;
3. neposredno ili posredno prikuplja depozite na nacin iz clanka 3. ovog zakona;
4. nastavi obavljati bankarsku djelatnost protivno zabrani iz clanka 19. stavak 3. ovog zakona;
5. ne likvidira svoju aktivu i ne isplati svoje obveze u skladu sa clankom 19. stavak 3. ovog zakona;
6. ne odrzava kapital i neto kapital u skladu sa clankom 20. st. 1. i 2. ovog zakona;
7. bez odobrenja Agencije prekoraci ogranicenja iz clanka 21. stavak 1. ovog zakona;
8. bez suglasnosti Agencije poduzima radnje i aktivnosti spajanja, pripajanja ili podjele banke protivno odredbi clanka 26. stavak 1. i stavlja u primjenu izmjene i dopune statuta protivno odredbi clanka 28. stavak 3. ovog zak-ona;
9. svoje aktivnosti ne obavlja u skladu s internim aktima iz clanka 28. ovog zakona;
10. za dosje Agencije ne dostavlja potrebna akta u skladu s clankom 28. stavak 2. ovog zakona;
11. za generalnog direktora banke imenuje osobu protivno odredbi iz clanka 33. stavak 3. ovog zakona;
12. svoje poslovanje obavlja suprotno odredbi clanka 38. ovog zakona;
13. ulazi u transakcije ili sudjeluje u djelatnostima protivno zabrani nelojalne konkurencije iz clanka 40. ovog zak-ona;
14. ne pridrzava se ogranicenja u poslovanju iz cl. 41. - 43. ovog zakona;
15. ne cuva dokumentaciju i evidencije u skladu s odred-bama clanka 44. ovog zakona;
16. svoje klijente redovito ne izvjestava u skladu sa clankom 45. ovog zakona;
17. obavlja transakcije s povezanim osobama protivno odredbama clanka 46. ovog zakona;
18. sudjeluje u transakcijama protivno odredbama clanka 47. ovog zakona;
19. ne imenuje nezavisnoga vanjskog revizora u skladu s clankom 49. ovog zakona;
20. ne dostavi Agenciji izvjestaje u skladu sa cl. 50. i 51. stavak 1. ovog zakona;
21. u postupku kontrole banke ne suradjuje s Agencijom u skladu s odredbama clanka 51. ovog zakona. Za prekrsaje iz stavka 1. ovog clanka moze se u srazmjeri i sa visinom pricinjene stete ili neizvrsene obveze propisati novcana kazna najvisa do dvadesetostrukog iznosa pricinjene stete ili neizvrsene obveze koja je predmet prekrsaja. Za prekrsaje iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u banci odnosno drugoj pravnoj osobi novcanom kaznom od 200 do 2. 000 KM. Sve novcane kazne propisane u ovom clanku se placaju proracunu Federacije.

1. PREKRSAJNI POSTUPAK

Clanak 66.

Prekrsajni postupak u prvom stepenu vodi i rjesenje donosi Komisija za prekrsaje (u daljnjem tekstu: Komisija) od tri clana. Clanove Komisije, kao i njihove zamjenike, imenuje direktor Agencije u skladu sa zakonom. Komisija vodi prekrsajni postupak u skladu sa Zakonom o prekrsajima kojima se povredjuju federalni propisi ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 9/96) i ovim zakonom.

Clanak 67.

Agencija za svaki slucaj pojedinacno odredjuje mjere koje su odredjene ovim clankom. Agencija moze poduzeti jednu ili vise aktivnosti iz ovog clanka prema banci, clanovima njezinih organa upravljanja, rad-nicima banke ili osobama koje imaju znacajno glasacko pravo, i to:
1. izdati pismeno upozorenje;
2. sazvati Skupstinu dionicara ili drugih vlasnika banke u cilju rasprave i razmatranja sanacijskih mjera koje treba poduzeti;
3. izdati pismeni nalog:
a) koji nalaze da banka prestane i da se uzdrzi od prekrsaja ovog zakona i propisa Agencije, te poduzimanje mjera za sanaciju, ili
b) u cilju nametanja posebnih zahtjeva za opreznim poslovanjem koji se razlikuju od onih koji se inace primjenjuju za datu banku;
4. izdati pismeni nalog koji sadrzi upute u vezi s kamatnom stopom, rokom dospijeca ili drugim uvjetima koji se primjenjuju na bilo koji vid financiranja kojeg je banka izvrsila ili primila (ukljucujuci i depozite), ili koji se odnose na neocekivane obveze banke;
5. izreci novcane kazne u skladu s ovim zakonom;
6. izdati pismeni nalog o privremenoj suspenziji clanova organa upravljanja ili radnika banke kada:
a) utvrdi da su takve osobe napravile jedan od prekrsaja koji su navedeni u clanku 65. ovog zak-ona; ili
b) ako takve osobe ne ispunjavaju uvjete za kvalifi-kacijom, iskustvom ili drugim uvjetima koji su odredjeni propisom Agencije;
7. izdati pismeni nalog kojim se zabranjuje da jedna ili vise osoba koje posjeduju znacajno glasacko pravo u banci imaju pravo glasa ili kojom se trazi od takvih osoba da prodaju ili rasprodaju citav ili bilo koji dio njihovih vlasnickih prava u banci, u skladu sa zakonom i u vre-menskom razdoblju koje se odredi nalogom, kada:
a) Agencija utvrdi da su takve osobe namjerno ili grubo pocinile jedan od prekrsaja koji su navedeni u clanku 65. ovog zakona;
b) Agencija dodje u posjed cinjenica koje opravdavaju odbijanje izdavanja odobrenja za stjecanje ili povecanje znacajnih glasackih prava; ili
c) je znacajano glasacko pravo steceno ili povecano bez prethodnog odobrenja Agencije ;
8. odrediti dodatne uvjete za bankarsku dozvolu u opsegu koji je potreban da se ispravi ucinjeni prekrsaj;
9. imenovati savjetnika za banku;
10. imenovati vanjskog revizora na trosak banke koji bi on izveo financijsku i operativnu reviziju pod uvjetima koje je postavila Agencija;
11. imenovati privremenog upravnika u skladu s odredbama ovog zakona;
12. ukinuti banci bankarsko odobrenje. Ako je osoba na koju se odnosi stavak 2. ovog clanka optuzena za bilo kakve kriminalne radnje, Agencija moze izdati pismeni nalog kojim se takva osoba privremeno suspendira s njezinog polozaja u banci, i ako je primjenjivo, takvoj osobi suspendirati pravo glasa u banci do okoncanja postupka. Ukoliko je takva osoba osudjena za takve radnje, Agencija moze izdati pismeni nalog kojim se takva osoba uklanja s njegove pozicije u banci, i, ako je primjenjivo, zabraniti vrsenje njezinog prava glasa u banci i zahtijevati od nje da rasproda dio ili cjelokupan udio svog vlasnistva u banci. Nije potrebno nikakvo prethodno obavjestenje za nalog propisan ovim stavom. Osoba ne moze imati poziciju niti sudjelovati u aktivnostima banke bez prethodno izdanog odobrenja Agencije, ako se na nju odnosi nalog Agencije u sljedecim slucajevima :
1. da se takva osoba suspendira ili odstranjuje iz banke; ili
2. osobi zabranjuje da ima pravo glasa u banci ili se od nje trazi da proda znacajano glasacko pravo koje ima u banci zbog namjernoga ili grubog prekrsaja; ili
3. dovodi u vezu kriminalna aktivnost u skladu sa stavkom 3. ovog clanka. Nalog iz stavka 4. tocka 3. ovog clanka moze se izdati svakoj osobi u razdoblju od pet godina nakon sto je data osoba prestala biti clanom organa upravljanja, radnik ili imatelj znacajnog glasackog prava u banci. U slucaju da je od bilo koje osobe zahtijevano da proda dionice s pravom glasa koje ima u banci, a prema nalogu izdanom u skladu s ovim clankom, i ona to ne ucini u odredjenom razdoblju, Agencija je ovlastena te dionice s pravom glasa prodati na javnoj drazbi. Protiv rjesenja iz ovog clanka moze se, u roku od 8 dana od dana dostavljanja, uloziti prigovor direktoru Agencije. Mjere utvrdjene ovim clankom ne sprjecavaju primjenu drugih kazni utvrdjenih drugim zakonom.

VIII - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 68.

Pravne osobe koje su dobile bankarsku dozvolu sukladno sa Zakonom o bankama ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95, 9/96 i 25/97) duzne su uskladiti svoje poslovanje sa odred-bama ovog zakona najkasnije u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 69.

Propise i opce akte predvidjene ovim zakonom, koji se odnose na poslovanje banaka, Agencija ce donijeti najkasnije u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Propisi iz stavka 1. ovog clanka objavljuju se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Clanak 70.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da vazi Zakon o bankama ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95, 9/96 i 25/97) kao i primjena drugih zakona i propisa koji su regulirali ovu materiju, a primjenjivali su se na teritoriji Feder-acije do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 71.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj Zastupnickog doma
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi