TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 92

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O OGRANICENOJ UPOTREBI DUHANSKIH PRERADJEVINA

I OSNOVNE ODREDBE

 

 

Clan 1.

 

Ovim zakonom uredjuje se ogranicena upotreba duhanskih preradjevina, obaveze proizvodjaca, zabrana reklamiranja i prodaje duhanskih preradjevina i druga pitanja u cilju zastite i unapredj enja zdravlja gradjana od stetnog djelovanja duhanskih preradjevina.

Clan 2.

Duhanskim preradjevinama, u smislu ovog zakona, smatraju se: 1. cigarete, 2. cigare, 3. cigarilosi, 4. duhan za lulu i duhan za pusenje, 5. duhan za smrkanje i zvakanje, i 6. druge duhanske preradjevine.

II ZABRANA UPOTREBE DUHANSKIH PRERADJEVINA

Clan 3.

Upotreba duhanskih preradjevina (u daljem tekstu: pusenje) zabranjuje se u:
1. odgojnoobrazovnim ustanovama,
2. ustanovama za smjestaj i boravak djece i studenata,
3. zdravstvenim ustanovama,
4. socijalnim ustanovama,
5. drugim javnim ustanovama.
Zabrana pusenja iz stava 1., ovog clana odnosi se na sve federalne, kantonalne, gradske i opcinske organe i institucije. Zabrana pusenja iz stava 1. ovog clana odnosi se i na preduzec a i druga pravna lica gdje se obavlja proizvodni proces. Zabrana pusenja odnosi se i na radne prostorije preduzeca i drugog pravnog lica u kojima se odvija rad sa strankama, odnosno u kojima rade dva ili vise radnika od kojih je najmanje jedan nepusac. U ustanovama, preduzecima i drugim pravnim licima iz st. 1, 2. i 3. ovog clana pusenje je dozvoljeno u posebno odredjenim prostorijama za pusenje.

Clan 4.

Zabrana pusenja odnosi se i na zatvorene objekte u kojima se: 1. odrzavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmicenja, 2. vrsi snimanje i emitiranje, 3. odrzavaju sjednice i drugi organizirani skupovi gradjana, osim u za to odredjenim prostorijama u smislu clana 3. stava 2. ovog zakona.

Clan 5.

U ugostiteljskim objektima gdje se vrsi usluzivanje hrane utvrdjuju se posebne prostorije za pusenje. Pusenje je zabranjeno u slasticarnicama i mlijecnim restoranima.

Clan 6.

Pusenje se zabranjuje i u: 1. sredstvima u kojima se vrsi javni prijevoz u cestovnom saobracaju (ukljucujuci i sredstva gradskog saobracaja); 2. sredstvima u kojima se vrsi javni prijevoz u zeljeznickom i zracnom saobracaju i unutrasnjoj plovidbi osim u posebno odredjenim prostorijama za pusenje; 3. zicarama; 4. liftovima. Pusenje se zabranjuje i u stanicnim objektima, osim u posebno odredjenim prostorijama za pusenje.

III OBAVEZE PROIZVODJACA

Clan 7.

Zabranjena je proizvodnja i prodaja duhanskih preradjevina koje na ambalazi nemaju na vidnom mjestu istaknut podatak o tome koliko miligrama katrana i nikotina sadrze. Podatak iz stava 1. ovog clana mora biti odstampan u boji koja se razlikuje od podloge, slovima koja su velika najmanje 2 mm.

Clan 8.

Proizvodjaci i uvoznici duhanskih preradjevina duzni su da na originalnom pakovanju, na prednjoj strani proizvoda, stave oznakuupozorenje: "PUSENJE JE STETNO ZA ZDRAVLJE". Pored oznake upozorenja iz stava 1. ovog clana, duhanske preradjevine u prodaji moraju, na bocnoj strani originalne ambalaz e, imati odstampano i jedno od slijedecih upozorenja: "Pusenje skracuje zivot", "Pusenje prouzrokuje rak pluca i bolesti srca", "Pusenje u trudnoci skodi razvoju djeteta". Oznaka upozorenje iz st. 1. i 2. ovog clana mora biti odstampano u boji koja se razlikuje od podloge i ne smije biti na dijelu ambalaze koja se otvara, kao ni na dijelu koji se pri otvaranju unisti.

IV ZABRANA REKLAMIRANJA

Clan 9.

Zabranjeno je reklamiranje duhanskih preradjevina u stampi, na radiju i televiziji, putem bioskopskih dijapozitiva, filmova, panoa, tabli, naljepnica i drugih oblika reklame na javnim mjestima, na objektima i sredstvima prijevoza (saobracaja) putem svjetlecih reklama, knjiga, casopisa, kalendara i odjevnih predmeta, ukljucujuci i sponzoriranje sportskih, kulturnih i drugih javnih priredbi od strane preduzeca koja se bave proizvodnjom i prodajom duhanskih preradjevina.

Clan 10.

Ne smatra se reklamiranjem iz predhodnog clana objavljivanje obavijesti o kvalitetu u drugim svojstvima duhanskih preradjevina u strucnim knjigama, casopisima i drugim publikacijama koje su namijenjene iskljucivo proizvodjacima ili prodavcima duhanskih proizvoda. Reklamiranjem se ne smatra ni isticanje firme proizvodjaca.

Clan 11.

Proizvodjaci i prodavaci na veliko mogu obavijestiti gradjane, u trajanju najduze 15 dana, o pojavi na trzistu nove vrste duhanske preradjevine. Novom vrstom duhanske preradjevine, u smislu stava 1. ovog clana, smatraju se duhanske preradjevine koje imaju smanjenu kolicinu katrana za 10 ili vise postotaka od istovrsnih duhanskih preradjevina koje su u prodaji, a koje imaju najnizu kolicinu katrana i nikotina. Informacije iz stava 1. ovog clana ne mogu se objavljivati na radiju ili televiziji kao ni u publikacijama namijenjenim pretezno mladim.

V ZABRANA PRODAJE

Clan 12.

Zabranjuje se prodaja duhanskih preradjevina u objektima koji su od predskolskih i skolskih ustanova udaljeni manje od 100 m i koji su smjesteni unutar sporstkorekreativnih povrsina. Zabranjuje se prodaja duhanskih preradjevina: osobama mladjim od 15 godina, iz automatskih aparata, koje nisu u originalnom pakovanju proizvodjaca, koje se prodaju u rasutom (rifuznom) stanju i koje ne sadrz oznaku upozorenje iz cl. 7. i 8. ovog zakona.

VI NADZOR

Clan 13.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavlja: 1. Sanitarna inspekcija nad primjenom odredaba clana 3. stav 1., clana 4. tac. 1. i 2. i cl. 5. i 6.; 2. Inspekcija rada nad primjenom odredaba clana 3. st. 2. i 3. i clana 4. tacka 3.; 3. Trzisna inspekcija nad primjenom odredaba cl. 7, 8, 9, 11. i 12. ovog zakona. Nadzor nad primjenom cl. 7. i 8. ovog zakona pri uvozu duhanskih preradjevina obavlja Federalno ministarstvo finansijaCarinska uprava. Ako nadlezni inspekcijski organi iz stava 1. tacke 3. ovog clana utvrdi da se duhanske preradjevine prodaju, odnosno reklamiraju protivno odredbi cl. 7, 8, 9, 11. i 12. ovog zakona, donijet ce rjesenje o zabrani prodaje, odnosno reklamiranja. Zalba protiv rjesenja iz stava 3. ovog clana ne odlaze izvrsenje rjesenja. Troskove izvrsenja snosi izvrsenik.

VII KAZNENE ODREDBE

Clan 14.

Novcanom kaznom od 1.000 do 5.000 KM kaznit ce se za privredni prijestup preduzece ili drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih preradjevina, ako: 1. suprotno zakonu, na originalnom pakovanju duhanskih preradjevina ne istakne podatak iz clana 7. i upozorenje iz clana 8. ovog zakona, odnosno ako prodaje duhanske preradjevine suprotno clanu 12. stavu 2. ovog zakona; 2. suprotno odredbi cl. 9, 10. i 11. ovog zakona vrsi reklamiranje duhanskih preradjevina. Za privredni prijestup iz stava 1. ovog clana kaznit ce se novcanom kaznom od 250 do 500 KM i odgovorno lice u pravnom licu.

Clan 15.

Novcanom kaznom od 500 do 2.000 KM kaznit ce se za prekrsaj ustanova, preduzece i drugo pravno lice, odnosno fizicko lice, ako ne zabrani pusenje i ne odredi prostorije za pusenje u roku iz clana 19. ovog zakona. Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit ce se novcanom kaznom od 100 do 150 KM i odgovorno lice u pravnom licu.

Clan 16.

Novcanom kaznom od 500 do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj preduzece, drugo pravno, odnosno fizicko lice ako prodaje duhanske preradjevine suprotno odredbi clana 12. stav 1. ovog zakona. Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit ce se novcanom kaznom od 100 do 150 KM i odgovorno lice u pravnom licu.

Clan 17.

Novcanom kaznom od 30 KM kaznit ce se na licu mjesta fizicko lice koje pusi u: 1. ustanovama, preduzecima i drugim pravnim licima iz clana 3. ovog zakona; 2. objektima iz clana 4. ovog zakona; 3. ugostiteljskim objektima iz clana 5. ovog zakona; 4. sredstvima prijevoza i stanicnim objektima iz clana 6. ovog zakona. Novcanu kaznu iz stava 1. ovog clana naplacuje inspektor koji vrsi neposredni nadzor u skladu sa clanom 13. ovog zakona.

Clan 18.

Novcane kazne utvrdjene ovim zakonom, do pustanja u opticaj KM, mogu se placati u DEM ili u protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine po srednjem tecaju koji utvrdjuje i objavljuje nadlezna finansijska institucija na dan placanja.

VIII PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 19.

Ustanove, preduzeca i druga pravna lica duzna su istaci znak zabrane pusenja i odrediti prostorije za pusenje u objektima iz cl. 3, 4, 5. i 6. stav 2. i sredstvima prijevoza iz clana 6. stav 1. ovog zakona u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona. Obaveza iz stava 1. ovog clana odnosi se i na fizicko lice koje obavlja djelatnost licnim radom u objektima iz clana 5. ovog zakona.

Clan 20.

Proizvodjaci i uvoznik duhanskih preradjevina duzni su na originalnom pakovanju duhanskih preradjevina istaknuti podatak iz clana 7. i upozorenje iz clana 8. ovog zakona u roku od 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 21.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine primjena odredbe clana 33. Zakona o zastiti na radu ("Sluzbeni list SRBiH", broj 22/90), kao i odredbe cl. 17. i 18. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti zivotnih namirnica i predmeta opce upotrebe ("Sluzbeni list RBiH", broj 2/92) u dijelu koji se odnosi na zabranu reklamiranja duhana i duhanskih preradjevina.

Clan 22.

Ovaj zakona stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Mariofil Ljubic. s. r.
Predsjedavajuci Predstavnickog doma Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi