TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 113

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 98

ZAKON O FEDERALNIM UPRAVNIM PRISTOJBAMA I TARIFI FEDERALNIH UPRAVNIH PRISTOJBI

I OPCE ODREDBE

 

 

Clan 1.

 

Ovim zakonom uredjuje se placanje upravnih pristojbi (u daljnjem tekstu: pristojba), za spise i radnje kod federalnih organa uprave i drugih pravnih lica kojima je povjereno da samostalno rjesavaju u upravnim stvarima o odredjenim pravima i obavezama te kod pravnih lica kojima su povjerena javna ovlastenja. Ovim zakonom i Tarifom upravnih pristojbi (u daljnjem tekstu: tarifa), koja je sastavni dio ovog zakona uredjuje se oblast pristojbi Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

1. PRISTOJBENI OBVEZNIK

Clan 2.

1. Pristojbeni obveznik je osoba na ciji se zahtjev pokrece postupak, odnosno obavljaju radnje za koje je u Tarifi propisano placanje pristojbe. 2. Ako za isti spis ili radnju postoji dva ili vise pristojbenih obveznika, njihova je obaveza solidarna. 3. Ako vise osoba podnosi zajednicki zahtjev, placa se jedna pristojba.

2. PRISTOJBENA OBAVEZA

Clan 3.

1. Pristojbena obaveza nastaje u trenutku predaje zahtjeva za izdavanje rjesenja ili druge isprave, odnosno u trenutku podnosenja podneska. 2. Upravna pristojba se ne moze naplatiti ako nije utvrdjena Tarifa upravnih pristojbi.

Clan 4.

1. Pristojbe se placaju u trenutku nastanka pristojbene obaveze, ako za pojedine slucajeve nije propisano drukcije. 2. Pristojbena obaveza nastaje: za rjesenja i druge isprave u trenutku podnosenja zahtjeva za njihovo izdavanje; za podneske u trenutku kada se predaje a usmeno saopstenje daje u zapisnik kada se zapisnik sastavlja; za pravne radnje u trenutku podnosenja zahtjeva za izvrsavanje tih radnji.

3. PRISTOJBENA OSNOVICA

Clan 5.

1. Ako je Tarifom propisano da se pristojba placa prema vrijednosti predmeta, kao osnovica za utvrdjivanje pristojbe uzima se vrijednost naznacena u podnesku ili ispravi ili vrijednost utvrdjena na nacin propisan u tarifi ili vrijednost utvrdjena procjenom organa koji vodi postupak. 2. Kada se isprava za koju se placa taksa, na zahtjev stranke, izdaje u dva ili vise primjeraka, za drugi i svaki daljnji primjerak placa se taksa kao za prepis i ovjeru prepisa. 3. Taksa iz stava 2. ovog clana ne moze biti veca od takse za prvi primjerak.

II PRIPADNOST PRIHODA OD PRISTOJBI

Clan 6.

Prihod ostvaren od federalnih pristojbi prihod je budzeta Federacije.

IIIOSLOBADJANJE OD PLACANJA PRISTOJBI 1. OPCA OSLOBADJANJA

Clan 7.

Od placanja opcih pristojbi tar. br. 16 oslobodjeni su: 1. Tijela federalne vlasti; 2. Pravna lica kada rjesavaju po zahtjevima u okviru povjerenih javnih ovlastenja; 3. Ustanove iz oblasti odgoja i obrazovanja, prosvjete, znanosti, kulture, informiranja, zastite kulturne i privredne bastine, zdravstva, veterinarstva, socijalne zastite i humanitarne i dobrotvorne organizacije u obavljanju svoje djelatnosti; 4. Ucenici i studenti za vrijeme redovnog skolovanja; 5. Organizacije i savezi osnovani za zastitu lica sa fizickim i psihickim nedostacima i poremecajima za spise i radnje u vezi sa vrsenjem djelatnosti, savezi i organizacije ratnih vojnih invalida, porodice sehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca za spise i radnje u vezi sa vrsenjem djelatnosti; 6. Gradjani slabog imovnog stanja na osnovu potvrde centra za socijalni rad; 7. Vojni invalidi; 8. Lica kojima je rjesenjem nadleznog organa priznato svojstvo clana porodice poginulih, umrlih, nestalih i zarobljenih boraca; 9. Nezaposlene izbjeglice i raseljena lica; 10. Penzioneri koji ostvaruju pravo na zastitni dodatak.

2. PREDMETNA OSLOBADJANJA

Clan 8.

Pristojbe se ne placaju na slijedece spise i radnje: 1. Predstavke i prituzbe te prijedloge federalnim i drugim javnim tijelima; 2. Molbe za pomilovanja i rjesenja o tim molbama; 3. Zahtjev za naknadu stete osoba neopravdano osudjenih i neosnovano lisenih slobode te rjesenja o tim predmetima; 4. Spise i radnje u postupku pribavljanja dokaza o siromas nom imovinskom stanju radi oslobadjanja od placanja pristojbi; 5. Spise i radnje u postupku za povrat vise placenih obaveza; 6. Spise i radnje u postupku za ispravljanje gresaka u rjesenjima, ispravama i sluzbenim zapisnicima; 7. Spise i radnje u postupku sastavljanja i ispravljanja popisa biraca; 8. Spise i radnje u postupku usvajanja i postavljanja staratelja; 9. Sve prijave i prijedloge za utvrdjivanje poreza i pristojbi te za koristenje poreskih oslobadjanja i olaksica; 10. Spise i radnje u postupku vracanja, odnosno ostvarivanja prava naknade za oduzetu imovinu; 11. Sve spise i radnje za ostvarivanje prava iz mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja te oblast borackoinvalidske zastite i socijalne zastite; 12. Spise i radnje u vezi sa redovnim skolovanjem ucenika i studenata osim pristojbi za svjedodzbu po zavrsenom skolovanju ili diplomu; 13. Spise i radnje u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa i ostvarivanjem prava iz radnog odnosa; 14. Spise i radnje lica privremeno nezaposlenih kada ostvaruju prava iz osnova matarijalnog osiguranja; 15. Spise i radnje u vezi sa primanjem poklon paketa i darova od dobrotvornih humanitarnih organizacija iz inostranstva; 16. Spise i radnje u vezi sa uredjivanjem prava i duznosti iz djelokruga odbrane; 17. Spise i radnje u vezi sa zastitom spomenika kulture i prirode; 18. Podneske upucene tijelima za predstavke i prituzbe federalnim tijelima; 19. Spise i radnje u postupku za sahranu umrlih lica; 20. Spise i radnje u postupku za ostvarivanje prava na doplatak na djecu; 21. Prijave i odjave prebivalista osoba, boravista i adrese stanovanja osoba; 22. Spise i radnje u vezi sa uvozom roba i usluga po osnovu donacija, programa i projekata rekonstrukcije i obnove Federacije; 23. Spise i radnje, pojedinih pravnih lica kod rjesavanja u upravnim stvarima u okviru povjerenih javnih ovlastenja.

Clan 9.

Strani drzavljani su oslobodjeni pristojbi na spise i radnje po principu uzajamnosti.

IV POVRAT PRISTOJBE

Clan 10.

1. Osoba koja plati pristojbu koju nije bila obavezna platiti ili je plati u vecem iznosu od propisanog ili plati za radnju koju tijelo nije obavilo ima pravo na povrat placene ili vise placene pristojbe. 2. Postupak za povrat pristojbe pokrece se na zahtjev stranke. 3. Zahtjev za povrat pristojbe rjesava tijelo za ciji je rad placena pristojba. 4. Zahtjev za povrat pristojbi od pravnih lica s javnim ovlastenjima rjesava ispostava Porezne uprave Federalnog ministarstva finansija (u daljnjem tekstu: Porezna uprava) prema sjedistu pravnog lica s javnim ovlastenjima.

V PRISILNA NAPLATA PRISTOJBE

Clan 11.

Ako je radnja za koju je nadlezno tijelo moralo naplatiti pristojbu obavljena, a pristojba nije placena od pristojbenog obveznika, pristojba ce se naplatiti prisilno prema odredbama o prisilnoj naplati poreza od pravnih lica i gradjana.

VI ZASTARJEVANJE

Clan 12.

1. Pravo na naplatu pristojbe zastarjeva za dvije godine nakon isteka godine u kojoj je pristojbu trebalo naplatiti, a pravo na povrat pristojbe zastarijeva za dvije godine nakon isteka godine u kojoj je pristojba placena. 2. Vrijeme zastarjevanja prava na naplatu pristojbe prekida se svakom sluzbenom radnjom nadleznog tijela izvrsenom radi naplate koja je stavljena do znanja pristojbenom obvezniku. 3. Vrijeme zastarijevanja prava na povrat pristojbe prekida se svakom radnjom pristojbenog obveznika poduzetom kod nadleznog tijela radi povrata pristojbe. 4. U svakom slucaju zastarijevanje nastupa nakon isteka pet godina od dana nastanka obaveze.

VII NADZOR

Clan 13.

1. Naplatu pristojbe vrsi tijelo koje rjesava spise i obavlja radnje za koje se placa pristojba. 2. Nadzor nad primjenom ovog zakona vrsi Federalno ministarstvo finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

VIII PLACANJE PRISTOJBI

Clan 14.

1. Pristojbe se placaju u federalnim biljezima. 2. Naplatu pristojbi vrsi tijelo koje rjesava zahtjeve ili preduzima radnje 3. Izuzetno od stava 1. ovog clana, pristojba se uplacuje direktno na propisani racun: ako pristojba iznosi vise od 30 KM, ako je propisano da se pristojba uplacuje direktno na propisani racun bez obzira na iznos pristojbe.

Clan 15.

1. U rjesenju ili drugoj ispravi za koju je placena pristojba naznacuje se da je pristojba placena; u kojem iznosu, na koji nacin i prema kojem tarifnom broju. 2. Ponistavanje federalnih biljega, koji se lijepe na podnesak, obavlja tijelo nadlezno za prijem podneska, a u ostalim slucajevima tijelo koje donosi ili urucuje stranci rjesenje ili drugu ispravu za koju se placa pristojba 3. Federalni biljezi ponistavaju se stambiljom ili na drugi odgovarajuci nacin. 4. U ispravama koje se izdaju bez pristojbe, mora se naznaciti na osnovu kojih su odredbi ovog zakona i drugih propisa oslobodjene od placanja pristojbe.

IX OVLASTI U PROVEDBI ZAKONA

Clan 16.

Ovlascuje se federalni ministar finansija da donese pravilnik kojim ce se urediti: izdavanje, rasparcavanje, povlacenje iz upotrebe i zamjena federalnih biljega.

Clan 17.

1. Ovlastenja za maloprodaju federalnih biljega ostalim pravnim i fizickim licima izdaje federalni ministar finansija. 2. Federalni ministar finansija odredjuje visinu provizije koja pripada prodavacu federalnih biljega.

X PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 18.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju se primjenjivati na teritoriji Federacije propisi koji su od tog dana uredjivali oblast upravnih pristojbi.

Clan 19.

Za spise i radnje za koje je pristojbena obaveza nastala do dana stupanja na snagu ovog zakona naplatit ce se pristojba koja je bila propisana u trenutku nastajanja pristojbene obaveze.

Clan 20.

Do izdavanja i rasporedjivanja federalnih biljega pristojbe se placaju izravno na propisani racun.

Clan 21.

Do pustanja u opticaj KM, pristojbe iskazane u Tarifi mogu se placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije po srednjem tecaju koji utvrdjuje i objavljuje nadlezna finansijska institucija na dan placanja.

Clan 22.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Mariofil Ljubic, s. r.
Predsjedavajuci Predstavnickog doma Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi