TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 12h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
57
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 107

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o vanj dug fed bih

ZAKON O VANJSKOM DUGU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

POGLAVLJE I

Opce odredbe

Clanak 1.

Priroda i obim ovlasti

Ovim zakonom uredjuje se servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine koji se odnosi na Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), odnosno utvrdjuju obveze, nositelji prava i obveza otplate, nacin i postupak servisiranja vanjskog duga, te propisuju procedure za nova zaduzenja Federacije.

Clanak 2.

Znacenje pojma "vanjski dug"

Pod vanjskim dugom, u smislu ovog zakona, podrazumjeva se dug nastao prije 2. travnja 1992. godine, kako je navedeno u clanku 1, Poglavlja II Zakona o vanjskom dugu ("Sluzbeni glasnik BiH", broj 1/97 - u daljnjem tekstu: Zakon o vanjskom dugu BiH), a koji se odnosi na Federaciju uvazavajuci princip "alocirani i nealocirani dug", te dug nastao 14. prosinca 1995.g. ili poslije tog datuma, kako je navedeno u clanku 1. Poglavlja IV Zakona o vanjskom dugu BiH, a koji se odnosi na Federaciju uvazavajuci princip krajnjeg korisnika.
Sukladno sa odredbom clanka 1 Poglavlja III Zakona o vanjskom dugu BiH, vanjskim dugom, u smislu ovog zakona, ne smatra se bilo koji dug Bosne i Hercegovine nastao u razdoblju od 2. travnja 1992. godine do 14. prosinca 1995. godine.

Clanak 3.

Znacenje pojma "servisiranje vanjskog duga"

Pojam "servisiranje vanjskog duga" u ovom zakonu oznacava iznose utrosene svake fiskalne godine za glavnicu, kamatu, diskont i druge obveze prema zajmodavcima i vlas-nicima sredstava, kao i prema drugim kreditorima po osnovi vanjskog duga Bosne i Hercegovine, po osnovi duga prema drugim inozemnim kreditorima po ovom ili drugim zakonima, po osnovi drzavnih jamstava i financijskih obveza, ukljucujuci srodne troskove prema drugim multilateralnim medjunarodnim organizacijama.

Clanak 4.

Struktura vanjskog duga

U smislu ovog zakona utvrdjuju se dvije kategorije vanjskog duga i to:
- alocirani dug
- nealocirani dug.

Clanak 5.

Alocirani dug

Alocirani dug je vanjski dug, cija se odgovornost za vracanje moze pripisati poznatim krajnjim korisnicima sredstava zajma ili njihovim nasljednicima, gdje takvi korisnici ili nasljednici imaju stalno prebivaliste u ili su locirani u Federaciji. Federacija ce osigurati prihode Bosni i Hercegovini po osnovi alociranog duga.
Alocirani dug se odredjuje uvazavajuci princip krajnjeg korisnika koji se eksplicitno usvaja po ovom zakonu i ima sljedece znacenje i primjenu: u bilo kojem slucaju u kojem dostupni podaci utvrde da je banka, poduzece, i drugo pravno lice, kao i fizicko lice primilo sredstva vanjskog zajma i drugog posudjivanja i koje se istim koristilo, rezultirajuce zaduzenje ce biti alocirani dug.
Ako se primalac nije koristio zajmom ili drugom posudbom, ali je imao ulogu posrednika ili agenta, a stvarnu korist koja potjece iz zajma ili drugog posudjivanja je imala druga strana ili je ostvarena na drugom mjestu, ta druga strana ce se smatrati ili koristiti kao osnova za odredjivanje krajnjeg korisnika.
Ukoliko se pokaze da je ucesce prvobitnog primaoca-korisnika preslo odredjivanjem ili prodajom, ili pravnom procedurom, ili putem nasljedja, ili putem bilo kojih drugih legalnih nacina, na neku drugu stranku, u tom slucaju, ta druga stranka ce se smatrati nasljednikom u ucecu, a time i krajnjim korisnikom.

Clanak 6.

Nealocirani dug

Nealocirani dug je vanjski dug koji nije alocirani dug u smislu clanka 5.ovog zakona. Federacija ce osigurati prihode Bosni i Hercegovini po osnovu nealociranog duga i to u proporciji odredjenoj izmedju Federacije i Republike Srpske kod alociranog duga.
Nealocirani dug prema multilateralnim organizacijama se dijeli izmedju Federacije i Republike Srpske u odnosu od 2/3 prema 1/3.
To se odnosi na clanarinu i ostale troskove vezane za clanstvo u medjunarodnim multilateralnim organizacijama.

Clanak 7.

Identifikacija izvora prihoda

Kako bi se utvrdili prihodi za servisiranje vanjskog duga, Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) je ovlasceno da utvrdi i identificira izvor ili izvore prihoda kojima ce se otplatiti obveza Federacije u dijelu takvog servisiranja.
U slucaju da, u bilo kojem dijelu godine, ovi namjenski izvori prihoda budu nedovoljni za zadovoljavanje obveze servisiranja vanjskog duga Federacije, Ministarstvo ce pokriti sav nedostatak sredstava iz proracuna Federacije.
Ministarstvo je ovlasceno da uracuna financiranje servisiranja vanjskog duga iz raspolozivih donatorskih izvora. Federacija, kod bezuvjetnih obveznih placanja servisiranja vanjskog duga, zadrzava pravo naplate od krajnjih korisnika.

Clanak 8.

Zahtjevi za izvjescivanje

Ministarstvo, u ime Federacije ce tromjesecno informirati Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine o iznosu i statusu svih vanjskih zajmova i posudjivanja koja su ugovorena od strane ili u ime Federacije.
Ova izvjesca ce posebno identificirati one zajmove, posudjivanja i jamstva koji su neovisno ugovoreni i one za koje je Bosna i Hercegovina izdala jamstva.

POGLAVLJE II

Opce odredbe o servisiranju vanjskog duga

Clanak 9.

Menadzment drzavnog vanjskog duga

a) Upravljanje i koordiniranje aktivnosti Federacije na osiguranju izvora prihoda potrebnih za pokrivanje njihovog dijela servisiranja vanjskog duga Bosne i Hercegovine vrsit ce Ministarstvo preko Odjela za servisiranje vanjskog duga (u daljnjem tekstu: Odjel) kao organizacijske jedinice Ministarstva.
Preko Odjela Ministarstvo ostvaruje vezu sa:
- Uredom za servisiranje vanjskog duga Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa;
- Uredom u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine odgovornim za rad sa sredstvima namijenjenim za servisiranje vanjskog duga polozenim od Federacije i Republike Srpske.
Odjel je duzan suradjivati sa posebnim jedinicama Ministarstva koje imaju slicne nadleznosti.
b) Odjel ce sluziti kao informacioni i istrazivacki izvor za predstavnike Federacije u Savjetodavnoj komisiji za vanjski dug iz tocke c) ovog clanka.
U svezi s tim Odjel ce napraviti bazu podataka Federacije za servisiranje van-jskog duga i imace telekomunikacijske mogucnosti koje ce omogucavati trenutni kontakt o pitanjima servisiranja sa uredima i odjelima u okviru komisije iz tocke c) ovog clanka.
c) Sukladno Zakonu o vanjskom dugu BiH, Ministarstvo odredjuje dva predstavnika u Savjetodavnu komisiju za vanjski dug, kao i njihove zamjenike.

POGLAVLJE III

Vanjski dug nastao prije 2. travnja 1992.

Clanak 10.

Koordinacija sa pripremom proracuna Bosne i Hercegovine

a) Ministarstvo sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa redovito razmjenjuje informacije o planiranim potrebama za prihodima i prilivu prihoda za servisiranje vanjskog duga.
Informacije se odnose na pripremu proracuna Bosne i Hercegovine i na izradu rasporeda placanja i iznosa servisiranja vanjskog duga koji osigurava Federacija.
b) Servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine biti ce financirano na bazi alociranja sredstava osiguranih iz godisnjeg proracuna Bosne i Hercegovine.
Federacija se obvezuje principom automatskih uplata sto, u primjeni na servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine, znaci izvrsenje uplata prihoda Federacije na vrijeme i bez prethodnih uvjeta.

Clanak 11.

Procedura za osiguravanje prihoda

a) Federacija i Republika Srpska zajedno servisiraju stotinu posto (100%) vanjskog duga, sto predstavlja bezuvjetnu obvezu entiteta.
Do dana donosenja ovog zakona, sukladno Poglavlju II clanku 4.
b) 3) Zakona o vanjskom dugu BiH, Federacija je obvezna bezuvjetno prihvatiti preporuke Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odobrene od Vijeca ministara Bosne i Hercegovine, o sljedecim pitanjima:
- koji entitet ce snositi odgovornost za placanje pojedinacnih komponenti ili komponenata vanjskog duga, do rokova koji su specificirani u preporukama, prethodno najavljenim od Ministarstva;
- iznosu godisnjeg servisiranja vanjskog duga koji se zahtijeva od svakog entiteta po alociranom dugu; i
b) Kako bi Ministarstvo, Ministarstvo financija Republike Srpske i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa mogli suradjivati i pravodobno staviti na raspolaganje dovoljan iznos prihoda za potrebe servisiranja vanjskog duga, sljedece procedure se moraju implementirati:
- Dva mjeseca i jedan tjedan prije pocetka fiskalne godine, Ministarstvo ce dostaviti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa preliminarni iznos ocekivanog priliva prihoda koji su namijenjeni za servisiranje vanjskog duga, sa identifikacijom jednog ili vise izvora iz kojih se prihodi ocekuju.
- Nakon dobijanja konacne procjene iznosa prihoda od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, potrebnih za servisiranje vanjskog duga, i to jedan mjesec i dva tjedna prije pocetka fiskalne godine, Ministarstvo je, u slucaju potrebe, ovlasceno da se konzultuje sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kada planirani iznosi i raspored primanja prihoda nisu usuglaseni.
Ministarstvo je obvezno da pravodobno obavijesti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ukoliko se ocekuje neizvrsenje uplata prihoda, iznos i vrijeme kada se ocekuje da nece doci do uplate.
c) Federacija i Republika Srpska pristaju da plate stotinu procenata (100%) servisiranja vanjskog duga sukladno sa Pravilom za alocirani dug, Pravilom za nealocirani dug i sa Pravilom za nealocirani dug prema multilateralnim organizacijama iz Poglavlja I, cl. 5. i 6. ovog zakona.

Clanak 12.

Implementacija sporazuma o placanjima

Kada placanja servisiranja vanjskog duga trebaju biti izvrsena u formi vrijednosnih papira Bosne i Hercegovine, Minstarstvo ce izdati vrijednosne papire Federacije, u formi vrijednosnih papira koji predstavljaju odgovarajuci udio, plativ u valuti Bosne i Hercegovine koji je Federacija obvezna osigurati sukladno principu krajnjeg korisnika.
Na taj nacin izdati vrijednosni papiri glase na ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i oni ce odrazavati tj. biti sadrzajno identicni, uvjetima vrijednosnih papira Bosne i Hercegovine koji ce se izdati kao vanjski dug sukladno sa aranzmanima gore pomenutih placanja.
Vrijednosni papiri Federacije nece biti prenosivi i bice plativi u valuti Bosne i Hercegovine.
Ministarstvo ce dostaviti izvadak iz racuna koji pokazuje da je vec pomenuto izdavanje knjiznih zapisa izvrseno i da se takvo izdavanje izvrsava istodobno kada i izdavanje vrijednosnih papira Bosne i Hercegovine na koje se oni odnose. Takvi izvaci ce biti pravodobno dostavljeni Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Kada se placanja servisiranja vanjskog duga izvrsavaju u formi ugovora o zajmu Bosne i Hercegovine, Ministarstvo priprema dokumente o zajmu koji odrazavaju, tj. koji su sadrzajno identicni sa odredbama Sporazuma o zajmu Bosne i Hercegovine potpisanog od Bosne i Hercegovine sa inozemnim kreditorima, ali ce glavnica i kamata tih zajmova biti plativa samo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Zajmovi ce biti izrazeni i plativi u valuti Bosne i Hercegovine i u iznosima jednakim onima za koje Federacija ima obvezu sukladno Poglavlju I, cl. 5. i 6. ovog zakona.
Ministarstvo, uz konzultacije sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ce izvrsiti uskladjivanja iznosa prihoda koje osigurava Federacija, za servisiranje vanjskog duga kada se, zbog promjena u tecajnim listama inozemnih valuta, pojave razlike izmedju potrebnih prihoda i iznosa nuznog za servisiranje vanjskog duga.

POGLAVLJE IV

Vanjski dug Bosne i Hercegovine nastao izmedju 2. travnja 1992. godine i 14. prosinca 1995. godine, datuma potpisivanja mirovnog sporazuma

Clanak 13.

Znacenje i odredjenje vanjskog duga

Bilo koji dug, nastao izmedju 2. travnja 1992. godine i 14. prosinca 1995. godine nece biti smatran vanjskim dugom Bosne i Hercegovine.

POGLAVLJE V

Vanjski dug Bosne i Hercegovine napravljen na ili poslije 14. prosinca 1995. godine, datuma potpisivanja mirovnog sporazuma

Clanak 14.

Znacenje i odredjenje vanjskog duga

Ovo poglavlje se primjenjuje na dug, obveze, i izvrsenja drzavnih jamcevina, ugovorenih ili dogovorenih da budu placene ili otplacene u devizama, ili koje su po uvjetima i obvezama jasno namijenjene da budu vanjski dug, a koje su nastale, ili koje je Bosna i Hercegovina izvrsila na ili poslije datuma potpisivanja Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, 14. prosinca 1995. godine, kao i na drugi dug i jamstva na koje se moze eksplicitno primijeniti Zakon o vanjskom dugu BiH, putem zakonske regulative ili drugacije.
Iznos takvog placanja ili otplacivanja ce biti sukladno sa Pravilom za alocirani dug, Principom krajnjeg korisnika i Pravilom za nealocirani dug prema multilateralnim organizacijama.

Clanak 15.

Prikupljanje prihoda i procedure

Ministarstvo ima primarnu odgovornost za naplatu servisiranja vanjskog duga koji je po Poglavlju I, clanak 5 ovog zakona utvrdjen kao alocirani dug.
Odredbe Poglavlja III ovog zakona u pogledu zahtjeva, procedura i implementacije sporazuma o placanjima servisiranja vanjskog duga koji je nastao prije 2. travnja 1992. godine, analogno se primjenjuju i na vanjski dug nastao na dan ili poslije 14. prosinca 1995. godine.

POGLAVLJE VI

Implementacija osiguravanja prihoda

Clanak 16.

Servisiranje duga za alocirani i nealocirani dug

Ministarstvu je nalozeno i ono je ovlasceno da prvim prioritetom proglasi obvezu Federacije da osigura svoj dio prihoda Bosni i Hercegovini za servisiranje vanjskog duga.
Na isti nacin se ostvaruju i obveze Federacije prema Republici Srpskoj, ukoliko postoje, za prihode prethodno osigurane od Republike Srpske Bosni i Hercegovini, a u ime Federacije za obveze iste u dijelu servisiranja vanjskog duga.
Ministarstvo ce iz izvora koje ono odredi prioritetno izmiriti obveze prema servisiranju vanjskog duga Bosne i Hercegovine.

Clanak 17.

Procedure za uplatu prihoda

a) Da bi se osigurao pravodobni priliv sredstava koje je Federacija namijenila za servisiranje vanjskog duga, Ministarstvo ce naloziti Zavodu za platni promet Feder-acije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zavod) da, sukladno sa instrukcijama, u dvanaest (12) mjesecnih rata izvrsi transfer namijenjenih prihoda na Racun za servisiranje vanjskog duga u Centralnoj banci Bosne i Her-cegovine (u daljnjem tekstu: Centralna banka) i to najkasnije osmog dana u mjesecu za tekuci mjesec.
b) Prihodi, koje osigurava Federacija se deponiraju na podracun Federacije Racuna za sevisiranje vanjskog duga u Centralnoj banci, aktivirajuci jedinstveni racun za prijenos sredstava u Centralnoj banci.
Koriscenje podracuna osigurava pracenje i prijem uplata servisiranja vanjskog duga od Federacije, ali poslije priliva sredstva postaju nerazdvojivi dio Racuna za servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine i alociraju se i povlace putem ili kroz Centralnu banku. iskljucivo po instrukcijama Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose. Min-istarstvo ne snosi bilo kakvu odgovornost te alokacije ili placanja.
c) Ministarstvo dostavlja stalne instrukcije Zavodu za automatski transfer iznosa koji predstavlja rasporedjeni dio Federacije za servisiranje vanjskog duga, Transfer se vrsi sa proracunskog racuna Federacije na mjesecnoj ili drugacije odredjenoj osnovi.
Transferirana sredstva, iz izvora koji se identificiraju u podacima Zavoda, bit ce deponirana na podracun Federacije Racuna za servisiranje vanjskog duga u Centralnoj banci.

POGLAVLJE VII

Procedure za zajmove

Clanak 18.

Procedure i ovlasti za nove inozemne zajmove i jamstva

a) Sa ciljem dobijanja jamstva Bosne i Hercegovine za zajmove, sve procedure odobravanja koje se nalaze u Zakonu o vanjskom dugu BiH, Poglavlje 5, clanak 1, se moraju ispostovati.
Ministarstvo je obvezno da Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa podnese sljedecu dokumentaciju:
- ovjerenu kopiju ugovora o zajmu Federacije ;
- ovlast Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije);
- ovlast Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Parlament);
- program za koriscenje sredstava;
- predlozenu podjelu sredstava gdje postoje dva ili vise korisnika zajedno sa njihovim programima za koriscenje sredstava; i
- jamstvo komercijalne banke, u slucajevima kada se korisnik ne financira putem proracuna Federacije.
b) Namjene za koje se moze stvarati drzavni vanjski dug ukljucuju sljedece:
- Omogucavanje Federaciji da financira projekte za izgradnju, poboljsanje, ponovnu izgradnju infrastrukture, i bilo kojih drugih projekata koji su u zajednickom interesu Federacije i Bosne i Hercegovine;
- Da se pomogne refinanciranje i restruktuiranje postojecih zajmova i posudjivanja, za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju;
- Da pomogne Centralnoj banci da ojaca svoje devizne rezerve, ali samo pod uvjetima sadrzanim u pisanom zahtjevu Centralne banke i sukladno sa ovlastima, propisima i uvjetima datim i postavljenim od Bosne i Hercegovine.

Clanak 19.

Zahtjevi za prihodima

Ministarstvo ce od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa redovito primati azurirana izvjesca o predvidjenim tekucim prihodovnim zahtjevima za servisiranje vanjskog duga.
Na temelju tako primljenih informacija i nakon odgovarajucih konzultacija izmedju dva ministarstva, Federacija ce osigurati prihode za servisiranje vanjskog duga, sukladno sa procedurom odredjenom Zakonom o vanjskom dugu BiH.

Clanak 20.

Jamstva za vanjske zajmove

a) Zakon o vanjskom dugu BiH ovlascuje Bosnu i Hercegovinu da dogovori i da izda jamstva za inozemne zajmove i druge posudbe koje uzima Federacija, gdje sva takva jamstva predstavljaju nepredvidjenu obvezu vanjskog duga Bosne i Hercegovine.
Za svrhe otplacivanja takvih zajmova i posudbi, isti se klasificiraju kao "alocirani dug."
Sukladno tome, u svakom slucaju gdje je Federacija primila vanjski zajam ili posudbe, ona ce imati jedinstvenu i iskljucivu odgovornost da otplati stotinu posto (100%) iznosa zajma ukljucujuci glavnicu, kamatu i srodne troskove.
Ministarstvo je ovlasceno da izvrsava uplate po osnovu tog dugovanja, jasno identificiranog po njegovoj prirodi i namjeni, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koristeci istovjetni sistem placanja koji se koristi za servisiranje vanjskog duga.
b) Federacija je ovlascena sukladno ovom zakonu, do odredjene mjere po drugim zakonima i odredbama Zakona o vanjskom dugu BiH, da pregovara o inozemnim zajmovima i posudbama neovisno, uz ili bez jamstva Bosne i Hercegovine.
Svi takvi zajmovi i posudbe ce biti predmetom odgovarajucih zakona i propisa Centralne banke koji se odnose na inozemne valute.
Prije neovisnog pregovaranja o bilo kojem sporazumu o inozemnom zajmu ili posudbi koje vodi Federacija, Ministarstvo ce se konzultirati sa Centralnom bankom radi osiguravanja da su predvidjene devizne transakcije sukladne svim odgovarajucim propisima.
Svaki rezultirajuci sporazum ce biti predmetom razmatranja i komentiranja Centralne banke.
Ministarstvo u ime Federacije ce najmanje tromjesecno, izvjescivati o statusu svih zajmova i posudbi koje su predmetom ove odredbe.
U slucajevima kada je Bosna i Hercegovina izdala jamstvo, Ministarstvo ce Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa unaprijed slati sva upozorenja o mogucnosti da ce se jamstvo aktivirati.
Obveze placanja pod ovom odredbom bit ce podredjene obvezama osiguranja prihoda Federacije Bosni i Hercegovini za drugi vanjski dug u bilo kojem slucaju kada su prihodni resursi Federacije trenutno nedovoljni da zadovolje obje obveze.
c) U svakom slucaju kada je Bosna i Hercegovina garantirala zajam ili posudbe prema ovom clanku preko, kroz, ili u ime Federacije, i kada je neophodno da Bosna i Hercegovina poduzme aktivnosti po pitanju tog jamstva, Federacija, po ovom zakonu, bit ce bezuvjetno obvezna da kompenzira Republiku Srpsku za cjelokupan iznos bilo kojeg dijela primljenih prihoda koji su trazeni i korisceni za pomaganje pri ispunjavanju obveze jamstva pruzenog Federaciji od Bosne i Hercegovine, i da nadoknadi Republici Srpskoj bilo kakve srodne troskove.

Clanak 21.

Bosna i Hercegovina - odnos sa Federacijom

a) Posto Federacija i Republika Srpska zajedno dijele obvezu servisiranja 100% vanjskog duga, u bilo kojem slucaju kada ce ili Federacija ili Republika Srpska, zbog bilo kojeg razloga biti u nemogucnosti da osiguraju pravodobno placanje svog dijela, utrdjuje se da entitet koji je osigurao placanje nije pod bilo kakvom zakonskom obvezom da nadoknadi taj dio neizvrsenog placanja.
Medjutim, u bilo kojem slucaju kada Federacija ne osigura placanje servisi ranja vanjskog duga, a Republika Srpska dobrovoljno osigura servisiranje neotplacenog dijela vanjskog duga, u cjelini ili jednim dijelom, kako to odredjuje Zakon o vanjskom dugu BiH, Federacija je obvezna po ovom zakonu da kompenzira Republiku Srpsku za cjelokupan iznos bilo kojeg takvog dobrovoljnog placanja plus 10% iznosa na ime servisnih usluga koji je dobrovoljnog obezbjedjivanja iznosa.
Ova kompenzacija ce, ukoliko se o istoj putem zakonske regulative dogovore i Federacija i Republika Srpska biti automatska, imace pravnu snagu zakona i nece zahtijevati bilo kakvu dodatnu akciju ili dokumentaciju Federacije ili Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine.

Clanak 22.

Jamstva Federacije za zajmove

a) Sa ciljem dobijanja jamstva Federacije za zajmove kantonalna - zupanijska vlada, koja aplicira za takvo jamstvo za zajmove, mora Ministarstvu podnijeti sljedecu dokumentaciju:
- ovjerenu kopiju ugovora o zajmu kantonalne - zupanijske vlade,
- program za koriscenje sredstava,
- predlozenu podjelu sredstava gdje postoje dva ili vise korisnika zajedno sa njihovim programima za koriscenje sredstava, i
- jamstvo komercijalne banke, u slucajevima kada Federacija tako zahtijeva od korisnika.
Ako su svi podneseni dokumenti odgovarajuci za Ministarstvo, ono ce podnijeti i preporuciti aplikaciju Vladi Federacije.
Vlada Federacije ce podnijeti aplikaciju, predlozenu od Ministarstva, Parlamentu radi dobijanja odobrenja.
Nakon davanja odobrenja, Parlament daje ovlast Vladi Federacije da nalozi Ministarstvu da izda jamstvo kantonalnoj -zupanijskoj vladi.
b) Bilo kakva obveza po osnovi jamstva Federacije za zajmove bit ce podredjena obvezi placanja vanjskog duga Bosne i Hercegovine.
U dodatku, ova odredba se ne moze smatrati neovisnim ovlascenjem kantonalnim - zupanijskim vladama da se zaduzuju, bilo unutar Bosne i Hercegovine ili u inozemstvu.
Ovlast kantonalnim - zupanijskim vladama da se zaduzuju mora biti sadrzana u punopravno usvojenim specificnim zakonima.
c) Svaki zajam garantiran od Federacije mora biti ukljucen u tromjesecna izvjesca Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kako je to odredjeno Poglavljem I, clanak 8. ovog zakona.

POGLAVLJE VIII

Oslobadjanje od obveze placanja poreza Federaciji

Clanak 23.

Obveza Bosne i Hercegovine za vanjski dug

Sva placanja glavnice i kamate na osnovi obveza, kao i po osnovi jamstva za obveze Bosne i Hercegovine izdatih za drzavni vanjski dug, a koje su predstavljene obveznicama, drugim slicnim instrumentima ili drugim vrijednosnim papirima Bosne i Hercegovine, izdane ili plative u valuti Bosne i Hercegovine ili drugim inozemnim valutama, bit ce oslobodjene obveze placanja poreza Federaciji.
Takvo oslobadjanje ce se primjenjivati na sva zadrzavanja placanja, kao i na sve tekuce ili buduce poreze, dadzbine, razreze ili druge naknade bilo koje vrste ili prirode, kao i na bilo koji nacin sakupljanja poreza predvidjenih federalnim zakonima.

POGLAVLJE IX

Rezervna pravila i mjere kako bi se osigurala adekvatnost servisiranja vanjskog duga

Clanak 24.

Osnove za pristupanje rezervnim mjerama

Ministarstvo je ovlasceno i ima primarnu odgovornost za identificiranje i utvrdjivanje poreznih i drugih izvora prihoda iz kojih bi se prihodi osigurali za dio servisiranja vanjskog duga Federacije.
Ministarstvo je isto tako odgovorno da osigura da ce ti prihodi biti adekvatni u iznosu i da ce se pravodobno doznaciti Bosni i Hercegovini.
Ministarstvo ce pruziti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa informacije i podatke u sto kracem roku, u bilo kojem slucaju za koji se ocijeni da nije vjerojatno da ce izvori prihoda odredjeni od Federacije za posebnu stavku ili stavke servisiranja vanjskog duga, ukljucujuci opce servisiranje duga, pruziti odgovarajuce prihode koji se zahtijevaju, kao i da alternativna sredstva nisu raspoloziva.
Ministarstvo ce osigurati u isto vrijeme svoje procjene po pitanju koliko dugo ce ovakvo stanje stvari trajati.

POGLAVLJE X

Stupanje na snagu

Clanak 25.

Stupanje na snagu

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj
Zastupnickog doma
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi