TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
62
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 78

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o preduz

 ZAKON O IZVRSAVANJU BUDZETA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 1999.GODINU

I - OPCE ODREDBE

Clan 1.


Ovim zakonom se ureduje nacin izvrsavanja Budzeta Federacije Bosne i Hercegovine za 1999. godinu (u daljem tekstu: Budzet), upravljanje prihodima i izdacima Budzeta te prava i obaveze korisnika budzetskih sredstava.

Clan 2.


Opci dio Budzeta se sastoji od bilanse prihoda i izdataka, te racuna finansiranja, a posebni dio sadrzi detaljan raspored izdataka po budzetskim korisnicima i vrsti izdataka.
U bilansi prihoda i izdataka iskazuju se porezni i neporezni prihodi i drugi prihodi i primici te izdaci utvrdeni za finansiranje javnih izdataka na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu zakonskih i drugih propisa.
U racunu finansiranja iskazuju se zaduzivanja i otplata sredstava po zaduzenju Budzeta, sto je povezano s finansiranjem salda bilanse prihoda i izdataka.

 

II - IZVRSAVANJE BUDZETA

Clan 3.


Sredstva Budzeta osiguravaju se Budzetskim korisnicima (u daljem tekstu: korisnici) koji su u Posebnom dijelu Budzeta odredeni za nosioce sredstava na pojedinim pozicijama.
Korisnici koriste budzetska sredstva samo za namjene koje su odredene Budzetom, i to do visine utvrdene u njegovom posebnom dijelu.

Clan 4.


Korisnici koriste sredstva Budzeta u skladu sa svojim godisnjim finansijskim planom, a po dinamici utvrdenoj tromjesecnim i mjesecnim planovima.

Clan 5.


Korisnici moraju pri dogovaranju o uvjetima za ispunjavanje obaveza koje se podmiruju iz Budzeta uzimati u obzir utvrdenu dinamiku priliva i odliva sredstava.

Clan 6.


Postupak nabavke investicijskih dobara i usluga mora se obavljati u skladu sa Uredbom o postupku nabavke robe,uslugama i ustupanju radova ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 31/98).

Clan 7.


Budzet se izvrsava na osnovu tromjesecnih i mjesecnih planova za izvrsavanje Budzeta, u skladu sa njegovim likvidnim mogucnostima.

Clan 8.


Korisnici preuzimaju obaveze za koje su sredstva namijenski iskazana u posebnom dijelu Budzeta ako je njihovo placanje uskladeno s tromjesecnim i mjesecnim planom za izvrsavanje Budzeta.
Iznimno, zbog neuskladenog priliva sredstava u Budzet prema tromjesecnim i mjesecnim planovima izdataka, Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija (u daljem tekstu: Ministarstvo finansija) moze izmijeniti dinamiku doznake sredstava pojedinim korisnicima uz saglasnost Vlade Federacije BiH ( u daljem tekstu: Vlada).

Clan 9.


Ministarstvo finansija izvrsava svoje obaveze po dinamici mjesecnih i tromjesecnih finansijskih planova izvrsenja po korisnicima i izdacima u skladu sa raspolozivim sredstvima cime se ujedno utvrduje dinamika izvrsavanja Budzeta.
Ministarstva koja u svom budzetskom razdjelu sadrze potrosacke jedinice-glave, budzetski su za njih nadlezna.
Ministarstva koja su nadlezna za budzetske korisnike utvrduju racunske tromjesecne i mjesecne planove izvrsenja izdataka po svojim korisnicima u okviru odobrenih sredstava iz stava 1. ovog clana.

Clan 10.


Korisnici su obavezni Ministarstvu finansija dostavljati tromjesecne finansijske planove za izvrsenje Budzeta 15 dana prije pocetka tromjesecja.
Korisnici su obavezni Ministarstvu finansija, i to do 25-og u tekucem mjesecu, dostavljati prijedlog mjesecnog racunskog plana za sljedeci mjesec po stavkama utvrdenim tromjesecnim finansijskim planom.
Ako korisnik Ministarstvu finansija ne podnese prijedlog mjesecnog finansijskog plana u roku iz stava 2. ovoga clana, mjesecni plan za tog korisnika utvrduje Ministarstvo finansija.

Clan 11.


Ministarstvo finansija prenosi neutrosena sredstva po pojedinim stavkama izdataka iz mjesecnog plana izvrsavanja Budzeta na iste stavke u plan izvrsavanja Budzeta za sljedece razdoblje u okviru budzetske godine.

Clan 12.


Iznimno, izdaci koji nisu predvideni mjesecnim planom izvrsavanja Budzeta ili izdaci koji zahtijevaju prekoracenje pojedinih stavki u mjesecnom planu za izvrsavanje Budzeta (u daljem tekstu: nepredvideni izdaci), mogu se podmiriti uz saglasnost Ministarstva finansija.
Ministarstvo finansija saglasit ce se s isplatom izdataka iz stava 1. ovog clana, ako isplate proizilaze iz federalnog duga na osnovu Zakona o vanjskom dugu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 41/98).

Clan 13.


Iznimno, ako pojedini korisnik ne bude mogao nepredvidene i nedovoljno predvidene izdatke podmiriti iz vlastitih usteda, Vlada moze, na prijedlog Ministarstva finansija odluciti da se ti izdaci podmire iz usteda drugih korisnika ili smanjenjem sredstava na njihovim stavkama.

Clan 14.


O koristenju sredstava Tekuce rezerve Budzeta odlucuje Vlada.
Predsjednik Vlade - premijer moze raspolagati sredstvima Tekuce rezerve Budzeta do iznosa od 100.000 KM, kvartalno.
Federalni ministar finansija - Federalni ministar financija (u daljem tekstu: Ministar finansija) moze raspolagati sredstvima Tekuce rezerve Budzeta do iznosa od 50.000 KM, kvartalno.
Predsjednik Vlade - premijer i Ministar finansija su obavezni kvartalno izvjestavati Vladu o raspolaganju sredstvima iz st. 2. i 3. ovog clana.

Clan 15.


Ako se tokom godine, na osnovu zakona i drugog propisa, poveca djelokrug ili nadleznost korisnika sto zahtijeva i povecana sredstva ili se osnuje novi korisnik, sredstva za njegove troskove osiguravaju se iz Tekuce rezerve Budzeta, a odobrava ih Vlada.
Ako se tokom godine, na osnovu zakona i drugog propisa, umanji djelokrug ili nadleznost korisnika, sto zahtijeva smanjena sredstva, ili se korisnik ukine, neutrosena sredstva za njegove troskove prenose se u Tekucu rezervu Budzeta, ili na korisnika koji preuzme njegove poslove.

Clan 16.


Sav prikupljeni i naplaceni javni novac, koji pripada Budzetu, obavezno se uplacuje na glavni racun prihoda Budzeta.

Clan 17.


Pogresno ili vise uplaceni prihodi u Budzet, vracaju se uplatiocima na teret tih prihoda, na osnovu rjesenja Minstarstva finansija.

Clan 18.


Budzetskim korisnicima osiguravaju se sredstva za obavezno osiguranje u skladu sa posebnim propisom.
Sredstva za naknadu stete na imovini koja nije osigurana prema stavu 1. ovog clana osiguravaju se u Budzetu i doznacavat ce se budzetskim korisnicima na njihov zahtjev.

Clan 19.


Visina dnevnica za sluzbena putovanja za sve korisnike koji se finansiraju iz sredstava Budzeta odreduje se na osnovu Uredbe o naknadama za putne troskove ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 18/96).

Clan 20.


Sredstva utvrdena u razdjelu 10. Budzeta, pozicija "Naknade poslanicima u Parlamentu Federacije" doznacit ce se Parlamentu Federacije BiH na osnovu Zakona o novcanim primanjima poslanika i delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/98).
Sredstva utvrdena u razdjelu 10. Budzeta, pozicija "Transfer (grant) za politicke partije" rasporedit ce na korisnike Vlada.
Sredstva namijenjena za finansiranje politickih partija Vlada ce rasporediti tako da 30% od predvidenog iznosa rasporedi na politicke partije u jednakim iznosima, a preostalih 70% prema kriteriju ucesca broja poslanika u domovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Clan 21.


Sredstva utvrdena u razdjelu 12. Budzeta, pozicija "Transferi (grantovi) udruzenjima gradana i drugim organizacijama" rasporedit ce na korisnike Vlada.

Clan 22.


Sredstva utvrdena u razdjelu 15. Budzeta, pozicija "Transfer (grant) za opcinske izbore u 1999. godini" i "Transfer (grant) za ekshumacije", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clan 23.


Transfer za finansiranje Bosne i Hercegovine, utvrden u razdjelu 16. Budzeta, uplacuje se mjesecno u visini jedne dvanaestine od godisnjeg iznosa, odnosno u skladu sa Zakonom o izvrsenju Budzeta Bosne i Hercegovine za 1999. godinu.
Sredstva utvrdena u razdjelu 16. Budzeta, pozicija "Transferi (grantovi) kantonima" koriste se po propisima koje donosi Vlada.
Sredstva utvrdena u razdjelu 16. pozicija "Izdaci za inozemne kamate" usmjeravat ce se u skladu sa ostvarenim prilivom sredstava u federalni Budzet po osnovu medunarodnog transfera za finansiranje spoljnog duga i imat ce prioritet.

Clan 24.


Sredstva utvrdena u razdjelu 17. Budzeta, pozicija "Podsticaj u indust
rijskoj proizvodnji", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clan 25.


Sredstva utvrdena u razdjelu 18. Budzeta, pozicija "Rekonstrukcija i investiciono odrzavanje cesta" koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clan 26.


Sredstva utvrdena u razdjelu 19. Budzeta, pozicija "Transfer (grant) za raseljene i izbjegle osobe", koriste se po programima koje donosi Vlada.

Clan 27.


Sredstva utvrdena u razdjelu 20. Budzeta, pozicija "Transfer (grant) za zdravstvene institucije od znacaja za Federaciju", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clan 28.


Sredstva utvrdena u razdjelu 21. Budzeta, pozicija "Transferi (grantovi) za visokoskolske, naucne i kulturne institucije od znacaja za Federaciju" i "Transfer (grant) za sport od znacaja za Federaciju" i "Transferi (grantovi) izdavackoj djelatnosti i javnim glasilima" koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clan 29.


Sredstva utvrdena u razdjelu 24. Budzeta, pozicija "Podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji - subvencije za mlijeko i duhan", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clan 30.


Sredstva utvrdena u razdjelu 32. Budzeta, pozicija "Transfer (grant) za invalidnine i izuzetno materijalno obezbjedenje" koriste se po propisima koje donosi Vlada.

Clan 31.


Sredstva utvrdena u razdjelu 38. Budzeta, pozicija "Nabavka robnih rezervi" koriste se po propisima i programima koje utvrduje Vlada.

Clan 32.


Sredstva, pozicija "Naknade troskova zaposlenih" dozna-cavat ce se korisnicima Budzeta na osnovu Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima rukovoditelja i izvrsnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i sluzbenika federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 44/98).

Clan 33.


Za obavljanje platnog prometa po uplatnim racunima Budzeta, racunima Budzeta i racunima korisnika, Ministar finansija zakljucit ce poseban ugovor sa Zavodom za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine.
Zavod za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine treba da izvrsava placanja, prati i vodi evidenciju za sve korisnike Budzeta tako da ih prilikom izdavanja naloga za isplatu evidentira po vrsti izdataka koristeci sifre za klasifikaciju Budzeta, te informacije dostavlja Ministarstvu finansija.
Ove funkcije Zavoda za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine trebaju biti odvojene od ostalih funkcija i stavljene pod nadzor Ministarstva finansija koje ce tim putem dostavljenih informacija imati detaljan prikaz trosenja sredstava Budzeta.

Clan 34.


Nadzor nad finansijskim, materijalnim i racunovodstvenim poslovanjem korisnika, te nad zakonitoscu i svrsishodnom upotrebom budzetskih sredstava obavlja Ministarstvo finansija.

Clan 35.


Ovlascuje se Vlada da moze davati jamstvo preduzecima do svote od 100.000.000 KM.
Jamstva iz stava 1. ovog clana odobravaju se na osnovu jamstava prethodno izdatih od poslovnih banaka.
Za izdana jamstva iz stava 1. ovog clana, zaracunava se provizija u skladu s tarifom koju na prijedlog Ministra finansija utvrduje Vlada.

 

III - KAZNENE ODREDBE

Clan 36.


Novcanom kaznom od 500 do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba korisnika Budzeta:
1. ako sredstva Budzeta ne upotrebljava za one namjene za koje su sredstva utvrdena i ako preuzme obavezu iznad utvrdene u Budzetu (cl. 3. i 4.);
2. ako Ministarstvu finansija ne dostavi tromjesecni plan u propisanom roku (clan 10.),
3. ako sredstva isplati protivno clanu 32. ovog zakona.

Clan 37.


Prekrsajni postupak iz clana 36. ovoga zakona vodit ce u prvom stepenu Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, u skladu sa odredbama Zakona o prekrsajima kojima se povreduju federalni propisi ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 9/96).

Clan 38.


Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se na fiskalnu 1999. godinu.



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi