TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 28.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








28.04.2024 - 15h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 77

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o preduz

  ZAKON O IZVRSAVANJU PRORACUNA FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 1999.GODINU

I - OPCE ODREDBE

Clanak 1.


Ovim zakonom se ureduje nacin izvrsavanja Proracuna Federacije Bosne i Hercegovine za 1999. godinu (u daljnjem tekstu: Proracun), upravljanje prihodima i izdacima Proracuna te prava i obveze korisnika proracunskih sredstava.

Clanak 2.


Opci dio Proracuna se sastoji od bilance prihoda i izdataka, te racuna financiranja, a posebni dio sadrzi detaljan raspored izdataka po proracunskim korisnicima i vrsti izdataka.
U bilanci prihoda i izdataka iskazuju se porezni i neporezni prihodi i drugi prihodi i primici, te izdaci utvrdeni za financiranje javnih izdataka na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu zakonskih i drugih propisa.
U racunu financiranja iskazuju se zaduzenja i otplata sredstava po zaduzenju Proracuna, sto je povezano s financiranjem salda bilance prihoda i izdataka.

II - IZVRSAVANJE PRORACUNA


Clanak 3.


Sredstva Proracuna osiguravaju se Proracunskim korisnicima (u daljnjem tekstu: korisnici) koji su u Posebnom dijelu Proracuna odredeni za nositelje sredstava na pojedinim pozicijama.
Korisnici koriste proracunska sredstva samo za namjene koje su odredene Proracunom, i to do visine utvrdene u njegovom posebnom dijelu.

Clanak 4.


Korisnici koriste sredstva Proracuna sukladno sa svojim godisnjim financijskim planom, a po dinamici utvrdenoj tromjesecnim i mjesecnim planovima.

Clanak 5.


Korisnici moraju pri dogovaranju o uvjetima za ispunjavanje obveza koje se podmiruju iz Proracuna uzimati u obzir utvrdenu dinamiku priliva i odliva sredstava.

Clanak 6.


Postupak nabavke investicijskih dobara i usluga mora se obavljati sukladno Uredbi o postupku nabave robe,uslugama i ustupanju radova ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 31/98).

Clanak 7.


Proracun se izvrsava na osnavu tromjesecnih i mjesecnih planova za izvrsavanje Proracuna, sukladno sa njegovim likvidnim mogucnostima.

Clanak 8.


Korisnici preuzimaju obveze za koje su sredstva namijenski iskazana u posebnom dijelu Proracuna ako je njihovo placanje uskladeno s tromjesecnim i mjesecnim planom za izvrsavanje Proracuna.
Iznimno, zbog neuskladenog priliva sredstava u Proracun prema tromjesecnim i mjesecnim planovima izdataka, Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo financija) moze izmijeniti dinamiku doznake sredstava pojedinim korisnicima uz saglasnost Vlade Federacije BiH ( u daljnjem tekstu: Vlada).

Clanak 9.


Ministarstvo financija izvrsava svoje obveze po dinamici mjesecnim i tromjesecnih financijskih planova izvrsenja po korisnicima i izdacima sukladno sa raspolozivim sredstvima cime se ujedno utvrduje dinamika izvrsavanja Proracuna.
Ministarstva koja u svom proracunskom razdjelu sadrze potrosacke jedinice-glave, proracunski su za njih nadlezna.
Ministarstva koja su nadlezna za proracunske korisnike utvrduju racunske tromjesecne i mjesecne planove izvrsenja izdataka po svojim korisnicima u okviru odobrenih sredstava iz stavka 1. ovog clanka.

Clanak 10.


Korisnici su obvezni Ministarstvu financija dostavljati tromjesecne financijske planove za izvrsenje Proracuna 15 dana prije pocetka tromjesecja.
Korisnici su obvezni Ministarstvu financija i to do 25-og u tekucem mjesecu, dostavljati prijedlog mjesecnog financijskog plana za slijedeci mjesec po stavkama utvrdenim tromjesecnim financijskim planom.
Ako korisnik Ministarstvu financija ne podnese prijedlog mjesecnog racunskog plana u roku iz stavka 2. ovoga clanka, mjesecni plan za tog korisnika utvrduje Ministarstvo financija.

Clanak 11.


Ministarstvo financija prenosi neutrosena sredstva po pojedinim stavkama izdataka iz mjesecnog plana izvrsavanja Proracuna na iste stavke u plan izvrsavanja Proracuna za slijedece razdoblje u okviru proracunske godine.

Clanak 12.


Iznimno, izdaci koji nisu predvideni mjesecnim planom izvrsavanja Proracuna ili izdaci koji zahtijevaju prekoracenje pojedinih stavki u mjesecnom planu za izvrsavanje Proracuna (u daljnjem tekstu: nepredvideni izdaci), mogu se podmiriti uz saglasnost Ministarstva financija.
Ministarstvo financija saglasit ce se s isplatom izdataka iz stavka 1. ovog clanka, ako isplate proizilaze iz federalnog duga na temelju Zakona o vanjskom dugu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 41/98).

Clanak 13.


Iznimno, ako pojedini korisnik ne bude mogao nepredvidene i nedovoljno predvidene izdatke podmiriti iz vlastitih usteda, Vlada moze, na prijedlog Ministarstva financija odluciti da se ti izdaci podmire iz usteda drugih korisnika ili smanjenjem sredstava na njihovim stavkama.

Clanak 14.


O koristenju sredstava Tekuce rezerve Proracuna odlucuje Vlada.
Predsjednik Vlade - premijer moze raspolagati sredstvima Tekuce rezerve Proracuna do iznosa od 100.000 KM, tromjesecno.
Federalni ministar financija - Federalni ministar finansija (u daljnjem tekstu: Ministar financija) moze raspolagati sredstvima Tekuce rezerve Proracuna do iznosa od 50.000 KM, tromjesecno.
Predsjednik Vlade - premijer i Ministar financija su obvezni tromjesecno izvjescivati Vladu o raspolaganju sredstvima iz st. 2. i 3. ovog clanka.

Clanak 15.


Ako se tijekom godine, na temelju zakona i drugog propisa, poveca djelokrug ili nadleznost korisnika sto zahtijeva i povecana sredstva ili se osnuje novi korisnik, sredstva za njegove troskove osiguravaju se iz Tekuce rezerve Proracuna, a odobrava ih Vlada.
Ako se tijekom godine, na temelju zakona i drugog propisa, umanji djelokrug ili nadleznost korisnika, sto zahtijeva smanjena sredstva, ili se korisnik ukine, neutrosena sredstva za njegove troskove prenose se u Tekucu rezervu Proracuna, ili na korisnika koji preuzme njegove poslove.

Clanak 16.


Sav prikupljeni i naplaceni javni novac, koji pripada Proracunu, obvezno se uplacuje na glavni racun prihoda Proracuna.

Clanak 17.


Pogresno ili vise uplaceni prihodi u Proracun, vracaju se uplatiteljima na teret tih prihoda, na temelju rjesenja Minstarstva financija.

Clanak 18.


Proracunskim korisnicima osiguravaju se sredstva za obvezno osiguranje sukladno sa posebnim propisom.
Sredstva za naknadu stete na imovini koja nije osigurana prema stavku 1. ovog clanka osiguravaju se u Proracunu i doznacavat ce se proracunskim korisnicima na njihov zahtjev.

Clanak 19.


Visina dnevnica za sluzbena putovanja za sve korisnike koji se financiraju iz sredstava Proracuna odreduje se na temelju Uredbe o naknadama za putne troskove ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 18/96).

Clanak 20.


Sredstva utvrdena u razdjelu 10. Proracuna, pozicija "Naknade zastupnicima u Parlamentu Federacije" doznacit ce se Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na temelju Zakona o novcanim primanjima zastupnika i izaslanika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/98).
Sredstva utvrdena u razdjelu 10. Proracuna, pozicija "Transfer (grant) za politicke stranke" rasporedit ce na korisnike Vlada.
Sredstva namijenjena za financiranje politickih partija Vlada ce rasporediti tako da 30% od predvidenog iznosa rasporedi na politicke stranke u jednakim iznosima, a preostalih 70% prema kriteriju ucesca broja zastupnika u domovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovini.

Clanak 21.


Sredstva utvrdena u razdjelu 12. Proracuna, pozicija "Transferi (grantovi) udrugama gradana i drugim organizacijama" rasporedit ce na korisnike Vlada.

Clanak 22.


Sredstva utvrdena u razdjelu 15. Proracuna, pozicija "Transfer (grant) za opcinske izbore u 1999. godini" i "Transfer (grant) za ekshumacije", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 23.


Transfer za financiranje Bosne i Hercegovine, utvrden u razdjelu 16. Proracuna, uplacuje se mejsecno u visini jedne dvanaestine od godisnjeg iznosa, odnosno sukladno sa Zakonom o izvrsenju Proracuna Bosne i Hercegovine za 1999. godinu.
Sredstva utvrdena u razdjelu 16. Proracuna, pozicija "Transferi (grantovi) zupanijama" koriste se po propisima koje donosi Vlada.
Sredstva utvrdena u razdjelu 16. pozicija "Izdaci za inozemne kamate" usmjeravat ce se sukladno sa ostvarenim prilivom sredstava u federalni Proracun na temelju medunarodnog transfera za financiranje spoljnog duga i imat ce prioritet.

Clanak 24.


Sredstva utvrdena u razdjelu 17. Proracuna, pozicija "Podsticaj u industrijskoj proizvodnji", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 25.


Sredstva utvrdena u razdjelu 18. Proracuna, pozicija "Rekonstrukcija i investiciono odrzavanje cesta" koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 26.


Sredstva utvrdena u razdjelu 19. Proracuna, pozicija "Transfer (grant) za raseljene i izbjegle osobe", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 27.


Sredstva utvrdena u razdjelu 20. Proracuna, pozicija "Transfer (grant) za zdravstvene institucije od znacaja za Federaciju", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 28.


Sredstva utvrdena u razdjelu 21. Proracuna, pozicija "Transferi (grantovi) za visokoskolske, naucne i kulturne institucije od znacaja za Federaciju" i "Transfer (grant) za sport od znacaja za Federaciju" i "Transferi (grantovi) izdavackoj djelatnosti i javnim glasilima" koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 29.


Sredstva utvrdena u razdjelu 24. Proracuna , pozicija "Podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji - subvencije za mlijeko i duhan", koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 30.


Sredstva utvrdena u razdjelu 32. Proracuna, pozicija "Transfer (grant) za invalidnine i izuzetno materijalno osiguranje" koriste se po propisima koje donosi Vlada.

Clanak 31.


Sredstva utvrdena u razdjelu 38. Proracuna, pozicija "Nabava robnih rezervi" koriste se po propisima i programima koje utvrduje Vlada.

Clanak 32.


Sredstva, pozicija "Naknada troskova uposlenih" doznacavat ce se korisnicima Proracuna na temelju Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima rukovoditelja i izvrsnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i sluzbenika federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 44/98).

Clanak 33.


Za obavljanje platnog prometa po uplatnim racunima Proracuna, racunima Proracuna i racunima korisnika, ministar financija zakljucit ce poseban ugovor sa Zavodom za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine.
Zavod za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine treba da izvrsava placanja, prati i vodi evidenciju za sve korisnike Proracuna tako da ih prilikom izdavanja naloga za isplatu evidentira po vrsti izdataka koristeci sifre za klasifikaciju Proracuna, te informacije dostavlja Ministarstvu financija.
Ove funkcije Zavoda za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine trebaju biti odvojene od ostalih funkcija i stavljene pod nadzor Ministarstva financija koje ce putem dostavljenih informacija imati detaljan prikaz trosenja sredstava Proracuna.

Clanak 34.


Nadzor nad financijskim, materijalnim i racunovodstvenim poslovanjem korisnika, te nad zakonitoscu i svrsishodnom uporabom protacunskih sredstava obavlja Ministarstvo financija.

Clanak 35.


Ovlascuje se Vlada da moze davati jamstvo poduzecima do svote od 100.000.000 KM.
Jamstva iz stavka 1. ovoga clanka odobravaju se na temelju jamstava prethodno ishodenih od poslovnih banaka.
Za izdana jamstva iz stavka 1. ovog clanka, zaracunava se provizija sukladno s tarifom koju na prijedlog Ministra financija utvrduje Vlada.
III - KAZNENE ODREDBE

Clanak 36.


Novcanom kaznom od 500 do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba korisnika Proracuna:
1. ako sredstva Proracuna ne upotrebljava za one namjene za koje su sredstva utvrdena i ako preuzme obvezu iznad utvrdene u Proracuna (cl. 3. i 4.);
2. ako Ministarstvu financija ne dostavi tromjesecni plan u propisanom roku (clanak10);
3. ako sredstva isplati protivno clanku 32. ovog zakona.

Clanak 37.


Prekrsajni postupak iz clanka 36. ovoga zakona vodit ce u prvom stupnju Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, sukladno sa odredbama Zakona o prekrsajima kojima se povreduju federalni propisi ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 9/96).

Clanak 38.


Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se na fiskalnu 1999. godinu.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku
VIDEO Hamas objavio video talaca otetih prije 202 dana
Šesti dan potrage za dječakom (6) s autizmom u Njemačkoj. Traži ga 800 ljudi
E-automobili se gomilaju u europskim lukama
Papa putuje u Veneciju, planira i ambiciozno putovanje u Aziju
Iračka Tiktokerica likvidirana ispred kuće u Bagdadu
VIDEO Tornado poharao kineski grad s 18 milijuna stanovnika. Pala golema tuča
Biden podbadao Trumpa na novinarskoj večeri: Natječem se protiv šestogodišnjaka
Irak uveo 15 godina zatvora za istospolne veze. SAD: To je prijetnja ljudskim pravima
VIDEO Šire se propalestinski prosvjedi na američkim sveučilištima. Deseci uhićenih
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku
VIDEO Hamas objavio video talaca otetih prije 202 dana
Šesti dan potrage za dječakom (6) s autizmom u Njemačkoj. Traži ga 800 ljudi
E-automobili se gomilaju u europskim lukama
Papa putuje u Veneciju, planira i ambiciozno putovanje u Aziju
Iračka Tiktokerica likvidirana ispred kuće u Bagdadu
VIDEO Tornado poharao kineski grad s 18 milijuna stanovnika. Pala golema tuča
Biden podbadao Trumpa na novinarskoj večeri: Natječem se protiv šestogodišnjaka
Irak uveo 15 godina zatvora za istospolne veze. SAD: To je prijetnja ljudskim pravima
VIDEO Šire se propalestinski prosvjedi na američkim sveučilištima. Deseci uhićenih
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi