TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 15h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
13
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 106

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o preduz

  ZAKON O REVIZIJI BUDZETA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

I - OSNOVNE ODREDBE


Clan 1.


Ovim zakonom ureduje se revizija prihoda, rashoda i izdataka, finansijskih izvjestaja i finansijskih transakcija budzeta u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: budzeti u Federaciji), osniva se Ured za reviziju budzeta u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ured za reviziju) i ureduje njegov pravni status, sjediste, djelatnosti i ovlasti, rukovodenje, finansiranje i druga pitanja koja su od znacaja za rad ovog ureda.
Opste definicije

Clan 2.


Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sljedeca znacenja:
"Revizija": znaci ispitivanje dokumenata, isprava, izvjestaja, sistema interne kontrole i interne revizije, racunovodstvenih i finansijskih postupaka, te drugih evidencija radi utvrdivanja da li finansijski izvjestaji iskazuju istinit finansijski polozaj i rezultate finansijskih aktivnosti u skladu sa prihvacenim racunovodstvenim nacelima i revizijskim standardima;
"Revizija ucinka lica ili organa": znaci pregled ili ispitivanje svih aspekata rada tog lica ili organa;
"Pre-revizija": odnosi se na ispitivanje i certifikaciju racunovodstvenih transakcija u sastavu racunovodstvenog sistema;
"Ovlasteni sluzbenik": znaci bilo koji sluzbenik kojeg generalni revizor ovlasti, u pismenoj formi, da izvrsava ovlastenja ili obavlja funkcije;
"Prostorije": znaci zgrade, ured, bilo koje zemljiste i mjesto;
"Znacajno pitanje": znaci bilo koje pitanje koje je, po misljenju Ureda za reviziju, dovoljno znacajno da opravda skretanje paznje resornom ministru;
"Pismeno ovlastenje": znaci ovlastenje koje je potpisao generalni revizor kojim se izjavljuje da je sluzbenik ovlasten za vrsenje tih aktivnosti;
"Javni izvjestaj": znaci izvjestaj koji ce se prezentirati Parlamentu;
"Koordinancioni odbor": znaci strucni odbor kojeg sacinjavaju generalni revizori i zamjenici generalnih revizora institucija za reviziju u oba entiteta Bosne i Hercegovine uspostavljeni prema Zakonu o reviziji zajednickih institucija Bosne i Hercegovine.

II - URED ZA REVIZIJU BUDZETA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE
Pravni polozaj i sjediste Ureda

Clan 3.


(1) Ured za reviziju je specijalizirana neovisna revizorska institucija Federacije Bosne i Hercegovine.
(2) Sjediste Ureda za reviziju je u Sarajevu.
(3) Ured za reviziju ima svojstvo pravnog lica.

III - GENERALNI REVIZOR I ZAMJENIK+GENERALNOG REVIZORA
Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora

Clan 4.


(1) Uredom za reviziju rukovodi generalni revizor i zamjenik generalnog revizora;
(2) Generalni revizor ima zamjenika koji ne moze biti iz istog konstitutivnog naroda;
(3) Generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora imenuje predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Predsjednik), na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) uz prethodnu saglasnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Parlament);
(4) Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora imenuju se na odreden period od pet godina bez mogucnosti ponovnog imenovanja;
(5) Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora mogu podnijeti pismenu ostavku Predsjedniku;
(6) Predsjednik moze smijeniti s duznosti generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora, samo ako oba doma Parlamenta, usvoje prijedlog kojim se trazi smjenjivanje generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora :
· ako kvaliteta revizije ne zadovoljava standarde postav-ljene clanom 8. ovog zakona;
· ako u toku obavljanja funkcija nastupe okolnosti iz clana 5.ovog zakona.
(7) Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora su clanovi Koordinacionog odbora;
(8) Plata i ostale naknade generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora se propisuju posebnim aktom . Te plate i naknade ce ici direktno na teret budzetskih prihoda;
(9) Imenovanje generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora i prestanak duznosti se objavljuju u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Clan 5.


Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora ne mogu:
(1) biti osobe krivicno kaznjavane za krivicne radnje i postupke nespojive s duznoscu u Uredu za reviziju;
(2) biti clanovi organa zakonodavne, izvrsne ili sudske vlasti, nadzornog ili upravnog odbora preduzeca ili banke;
(3) obavljati bilo koji drugi posao uz nadoknadu, izuzev naucnih, istrazivackih i predavackih aktivnosti.

Clan 6.


(1) Zamjenik generalnog revizora vrsi duznosti generalnog revizora:
(a) ako postoji upraznjeno radno mjesto generalnog revizora; ili
(b) u vrijeme kada je generalni revizor odsutan sa duznosti ili je iz bilo kojeg razloga sprijecen da obavlja svoju duznost.
(2) Vrsenje duznosti u skladu sa stavom (1) nece trajati duze od 6 mjeseci.
Prenosenje ovlastenja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora

Clan 7.


(1) Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora mogu, u pismenoj formi, prenijeti bilo koje od ovlastenja generalnog revizora i ovlastenja zamjenika generalnog revizora po bilo kojem zakonu bilo kojem od sluzbenika Ureda za reviziju ili angazovanih po ugovoru. Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora ni u kom slucaju ne mogu prenijeti svoje odgovornosti.
(2) Pri izvrsavanju prenesenih ovlastenja, sluzbenik ili osoba angazovana po ugovoru mora postupiti u skladu sa svim uputama generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora.
(3) Prenosenje ovlastenja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora ureduje se posebnim aktom, koji donosi generalni revizor u saglasnosti sa zamjenikom generalnog revizora.

IV - GLAVNE FUNKCIJE UREDA ZA REVIZIJU
Nadleznost i ovlastenja

Clan 8.


(1) Ured za reviziju je ovlasten da revizijom finansijskih izvjestaja i finansijskih transakcija budzeta u Federaciji utvrdi:
(a) da su poduzete sve mjere za osiguranje ubiranja i cuvanja javnih prihoda i da se odgovarajuci organi pridrzavaju zakona, instrukcija i uputa koji se na njih odnose;
(b) da se isplate javnih rashoda ili koristenje javnih prihoda, ukljucujuci vanbudzetska sredstva, vrse po odgovarajucem ovlastenju i za svrhe za koje je dato ovlastenje;
(c) da su preduzete sve mjere za osiguranje prihvacanja, cuvanja, izdavanja i pravilnog koristenja javnih zaliha i da se pridrzava uputa u vezi sa njima.
(2) Pored ovlastenja iz stava (1), Ured za reviziju upozorava federalnog ministra finansija- federalnog ministra financija (u daljem tekstu: ministar) i nadleznog resornog ministra o svim ociglednim nedostacima ekonomicnosti, efikasnosti i uspjesnosti:
(a) u prikupljanju i staranju o javnim prihodima;
(b) u trosenjima ili koristenju javnih prihoda, ukljucujuci vanbudzetska sredstva ili javne rezerve.
Aktivnosti koje nece obavljati

Clan 9.


(1) Ured za reviziju nece postupiti po zahtjevu da izvrsi pre-revizioni uvid ili certifikaciju racunovodstvenih transakcija kao dijela racunovodstvenog sistema ako ocijeni da bi to moglo sprijeciti pravilno izvrsavanje njegovih funkcija utvrdenih ovim zakonom.
(2) U slucaju iz prethodnog stava Ured za reviziju je duzan da u roku od 60 dana od dana podnosenja zahtjeva, pismeno obavijesti organizaciju koja je trazila takvu reviziju o razlozima za odbijanje.
Revizija finansijskih izvjestaja

Clan 10.


(1) Ured za reviziju vrsi godisnju reviziju finansijskih izvjestaja korisnika budzeta u Federaciji, u onoj mjeri koliko su finansijski izvjestaji raspolozivi, osim u slucaju iz stava (6) ovog clana.
(2) Tamo gdje finansijski izvjestaji bilo kojeg definisanog organa nisu raspolozivi sest mjeseci nakon zavrsetka obracunskog perioda, Ured za reviziju ce izvijestiti Parlament o cinjenici takve neraspolozivosti.
(3) Funkcija Ureda za reviziju u vezi sa finansijskim izvjestajima ne ogranicava se samo na, reviziju finansijskih obracuna i izvjestaja:
(a) preduzeca, kompanija ili organizacija, djelomicno ili potpuno u vlasnistvu, kontrolisane ili finansirane iz budzeta u Federaciji ili drugih fondova koje kontrolisu ili za koje daje garancije Vlada;
(b) organizacije koje dobivaju budzetska sredstva ili sredstva koja osiguravaju vanjske organizacije bilo kao zajam ili nepovratna sredstva za Federaciju .
(4) Pri izvjestavanju o reviziji finansijskih izvjestaja iz st. (1) i (2), Ured za reviziju izvjestava:
(a) da li su finansijski izvjestaji sastavljeni u skladu sa svom vazecom zakonskom regulativom;
(b) da li godisnji obracuni odrazavaju tacan i istinit prikaz poslovanja tokom godine i stanja na kraju godine; i
(c) o ekonomicnosti, efikasnosti i uspjesnosti kojim su organizacije koristile svoja sredstva u obavljanju svojih funkcija.
(5) Ured za reviziju podnosi svoj izvjestaj o izvrsenoj reviziji finansijskih izvjestaja korisnika budzeta u Federaciji Predsjedniku i Parlamentu i/ili institucijama i nadleznim ministrima .
(6) Tokom perioda do 31. decembra 2005. godine Ured za reviziju nece morati izvjestavati o svim finansijskim izvjestajima iz stava (1), ali ce obezbijediti Parlamentu i/ili institucijama i nadleznim ministrima izvod finansijskih izvjestaja koji su objavljeni i onih koji su revidirani uzimajuci u obzir sredstva koja su na raspolaganju Uredu za reviziju. U odredivanju tokom tog perioda koji ce se finansijski izvjestaji revidirati, Ured za reviziju ce odrediti prioritete . U prioritete se uvijek ubrajaju zakljucci Parlamenta o potrebi revizije odredenih racuna budzeta.
Revizije ucinka

Clan 11.


(1) U pogledu zakonitosti, ekonomicnosti, efikasnosti i uspjesnosti, Ured za reviziju moze u bilo koje vrijeme izvrsiti pregled ili ispitivanje odredenog aspekta poslovanja cijele ili dijela organizacije ciju reviziju Ured za reviziju ima pravo da izvrsi.
(2) Nakon zavrsetka izvjestaja o reviziji po ovom clanu, Ured za reviziju podnosi svoj izvjestaj na nacin propisan clanom 10. st. 5. i 6.
Misljenje o izvjestaju revizije

Clan 12.


(1) Nakon pripreme predlozenog izvjestaja o reviziji ucinka, Ured za reviziju mora dati kopiju predlozenog izvjestaja osobi na celu administracije doticne organizacije.
(2) Ako primalac izvjestaja revizije dostavi pismeno misljenje Uredu za reviziju u roku od 30 dana nakon prijema predlozenog izvjestaja, Ured za reviziju ga mora razmotriti prije pripreme konacnog izvjestaja i na mjestima gdje se utvrdi neslaganje, obuhvatiti ga u konacnom izvjestaju.
Specijalne revizije i revizije po sporazumu

Clan 13.


(1) Ured za reviziju moze u bilo koje vrijeme izvrsiti specijalne revizije na zahtjev Parlamenta i/ili na zahtjev institucija i nadleznih ministarstava.
(2) Ured za reviziju moze sklopiti sporazum sa osobom ili organom koji ispunjava uslove za bavljenje revizijskim poslovima u skladu sa Zakonom o reviziji Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 12/98), za:
(a) vrsenje revizije finansijskih obracuna osobe ili organa;
(b) provodenje revizije ucinka osobe ili organa;
(c) pruzanje usluga osobi ili organu iz djelokruga uobicajenih aktivnosti revizora.
(3) Specijalne revizije i revizije po sporazumu mogu se obavljati uz placanje posebne naknade Uredu za reviziju.
(4) Ured za reviziju ne smije obavljati funkcije po ovom clanu u svrhu koja je izvan zakonskog ovlastenja.
Standardi revizije

Clan 14.


(1) Ured za reviziju mora primjenjivati standarde revizije koji su uskladeni sa medunarodnim revizorskim standardima (INTOSAI standardi) i osigurati da te standarde primjenjuju sve osobe koje vrse bilo koje funkcije revizije po ovom zakonu.
(2) Ako Ured za reviziju dode do saznanja o bilo kakvom krsenju tih standarda on mora o tome izvijestiti u izvjestaju iz clana 15. ovog zakona.
Specijalni izvjestaji

Clan 15.


Ured za reviziju moze u bilo koje vrijeme prezentirati izvjestaje o bilo kojem pitanju Parlamentu i / ili institucijama i nadleznim ministrima.

Clan 16.


Ured za reviziju mora skrenuti paznju ministru nadleznog ministarstva na bilo koju znacajno pitanje koje utice na:
(a) vrsenje revizije;
(b) obavljanje ostalih funkcija.
Angazovanje vanjskih saradnika za ispomoc pri reviziji

Clan 17.


Ured za reviziju moze angazovati bilo koju osobu za ispomoc pri obavljanju bilo koje funkcije Ureda za reviziju, osim funkcije revizora regulisane clanom 13.
Godisnji izvjestaj Ureda za reviziju

Clan 18.


U roku od prva tri mjeseca svake godine Ured za reviziju mora:
(a) pripremiti izvjestaj o poslovanju Ureda za reviziju za prethodnu godinu;
(b) osigurati prezentiranje tog izvjestaja Parlamentu, putem Vlade.

V - OVLASTENJE ZA PRIKUPLJANJE INFORMACIJA I TAJNOST

Clan 19.


Aktivnosti iz cl. 21. i 22. ovog zakona ne ogranicavaju drugi zakoni, osim do mjere u kojoj ovaj i drugi zakoni izricito iskljucuju aktivnosti iz navedenih clanova.
Svrhe u koje se moze koristiti ovlastenje za
prikupljanje informacija

Clan 20.


Ovlastenja iz cl. 21. i 22. se mogu koristiti u svrhu ili u vezi sa bilo kojom funkcijom Ureda za reviziju, osim:
(a) pripremanje izvjestaja iz cl. 15. i 16.;
(b) izvjestavanju o krsenju uspostavljenih standarda revizije iz clana 14.
Ovlastenja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora da dode do informacija

Clan 21.


(1) Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora mogu, pismeno, zahtijevati od organizacije u kojoj se vrsi revizija, sljedece:
(a) da pruzi generalnom revizoru, njegovom zamjeniku ili ovlastenom sluzbeniku bilo koju informaciju koju traze;
(b) da skrene paznju ili pruzi dokaz generalnom revizoru, zamjeniku generalnog revizora ili ovlastenom sluzbeniku;
(c) da predoci generalnom revizoru, zamjeniku generalnog revizora ili ovlastenom sluzbeniku bilo koji dokument koji ta osoba cuva ili je pod njenom kontrolom.
(2) Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora mogu zahtijevati:
(a) da se informacija ili odgovori na pitanja daju usmeno ili pismeno;
(b) da informacije ili odgovori na pitanja budu verificirani pismenom izjavom, kao dokaz da su prezentirane informacije ili odgovori istiniti i da ih mogu koristiti generalni revizor, zamjenik generalnog revizora ili ovlasteni sluzbenici.
(3) Organizacija u kojoj se vrsi revizija duzna je postupiti u skladu sa zahtjevima navedenim u prethodnom stavu.
(4) Posebnim aktom moze se propisati visina troskova koji mogu biti odobreni osobama od kojih se zahtijeva da se ponasaju u skladu sa ovim clanom.
Pristup prostorijama

Clan 22.


(1) Generalni revizor, zamjenik generalnog revizora ili ovlasteni sluzbenik:
(a) imaju pravo na slobodan pristup, u bilo koje razumno vrijeme:
· prostorijama koje koristi organizacija;
· bilo kom dokumentu ili drugoj imovini;
(b) mogu pregledati, kopirati ili uzeti izvode bilo kojeg dokumenta.
(2) Ovlasteni sluzbenik nema pravo pristupa prostorijama ako na zahtjev njihovog korisnika ne predoci pismeno ovlastenje za pristup.
(3) Ako ovlasteni sluzbenik pristupi prostorijama, njihov korisnik mora sluzbeniku osigurati sredstva za uspjesno izvrsenje ovlastenja iz ovog clana.
Lazne izjave

Clan 23.


Osoba ne smije dati usmenu ili pismenu izjavu sluzbeniku za reviziju za koju zna da je lazna ili navodi na pogresan trag u bitnim pojedinostima.
Povjerljivost informacija

Clan 24.


(1) Ako osoba dobije informaciju u toku obavljanja funkcije Ureda za reviziju, ne smije tu informaciju prenositi, osim u toku obavljanja funkcije Ureda za reviziju ili u svrhu bilo kojeg zakona koji daje funkciju Uredu za reviziju.
(2) Stav 1. ovog clana ne sprijecava Ured za reviziju da prenese konkretnu informaciju kompetentnom organu, ukoliko je to, po misljenju generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora, od javnog interesa.
Povjerljive informacije koje se ne daju u javnom izvjestaju

Clan 25.


(1) Ured za reviziju odredene informacije ne smije ukljuciti u javni izvjestaj ako su te informacije proglasene povjerljivim od strane tijela nadleznog za izdavanje certifikata o povjerljivosti odredene informacije ;
(2) Ako se steknu uslovi iz prethodnog stava zbog kojih generalni revizor i zamjenik generalnog revizora odluce da:
(a) ne pripremi javni izvjestaj;
(b) ispusti odredene informacije iz javnog izvjestaja.
Ured za reviziju moze pripremiti izvjestaj koji ukljucuje doticne povjerljive informacije. Ured za reviziju mora dati kopiju izvjestaja iz ovog stava Predsjedniku, ministru i ministrima resornih ministarstava (ako se to odnosi na njih), kao i ovlastenim licima na nivou na kome se vrsi revizija.

VI - OSIGURANJE KVALITETA RADA UREDA
ZA REVIZIJU
Odgovornost za osiguranje kvaliteta

Clan 26.


(1) Osiguranje kvaliteta rada Ureda za reviziju ce biti pod kontrolom Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavnickog doma Parlamenta i Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budzet Doma naroda Parlamenta (u daljem tekstu: Odbori).
Duznosti i odgovornosti

Clan 27.


Odbori mogu imenovati nezavisnog kontrolora kvaliteta koji vrsi pregled rada Ureda za reviziju da bi utvrdio da li je taj rad u skladu sa zakonom, odobrenim standardima revizije i medunarodno prihvatljivim kvalitetom revizije. Kontrolor kvaliteta naimenovan po ovom clanu ce biti medunarodno priznata organizacija sa strucnoscu u radu institucije za reviziju. Da bi obavljao svoj rad, kontrolor kvaliteta moze pregledati dokumentaciju i materijale koje ima Ured za reviziju, razgovarati sa osobljem za reviziju, pratiti ih pri obavljanju revizije ili provoditi neke druge istrazne radnje koje bude smatrao neophodnim.
Izvjestavanje

Clan 28.


(1) Kontrolor kvaliteta ce tokom svake godine:
(a) Dostaviti Odborima Izvjestaj o kontroli kvaliteta poslova revizije koji sadrzi zakljucke i preporuke za djelovanje;
(b) U svakom izvjestaju, osim prvog, kontrolor kvaliteta ce dati komentar o tome u kojoj mjeri su provedene preporuke iz ranijih izvjestaja o kontroli kvaliteta;
(c) Dostavljati Uredu za reviziju izvjestaj u formi nacrta, pri cemu Ured za reviziju moze u roku od 14 dana dati svoje komentare na taj izvjestaj, koje kontrolor treba uzeti u obzir pri izradi konacnog izvjestaja.
(2) Odbori dostavljaju konacni izvjestaj o kontroli kvaliteta Predsjedniku za prezentaciju pred oba doma Parlamenta;
(3) O svim izvjestajima o kontroli kvaliteta koji se prezentiraju Parlamentu u skladu s odredbama ovog zakona se obavjestava u "Sluzbenim novinama Federacije BiH";
(4.) Izvjestaji se mogu se nabaviti u Uredu za reviziju .
Povjerljivost informacija

Clan 29.


Ako osoba u toku obavljanja funkcije iz ovog poglavlja dode do informacija, ne smije ih prenositi osim u toku obavljanja funkcije.

VII - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE
Garantirana raspoloziva sredstva koja odredi Parlament

Clan 30.


Ministar mora u punom iznosu osigurati sredstva koja Parlament odredi za Ured za reviziju.

Clan 31.


Generalni revizor i zamjenik generalnog revizora imaju ovlastenje za odobravanje prijedloga utroska sredstava dodijeljenih Uredu za reviziju.
Naknada za reviziju

Clan 32.


(1) Visinu naknade za vrsenje revizije propisat ce generalni revizor i zamjenik generalnog revizora uz saglasnost Vlade Odlukom na koju saglasnost daje Odbor za finansijsku i ekonomsku politiku Predstavnickog doma Parlamenta, nadlezan za pregled budzeta Ureda za reviziju.
(2) Osoba ili organ ciji se finansijski obracuni revidiraju duzna je platiti naknadu za reviziju u visini utvrdenoj na osnovu Odluke iz stava (1) ovog clana.
(3) Naknada se placa u roku od 30 dana nakon izdavanja racuna.
(4) Racuni za placanje na rate mogu se izdati prije zavrsetka revizije.
(5) Ured za reviziju moze u slucaju neplacanja naknade:
a) blokirati bankovni racun odgovorne organizacije;
b) pokrenuti postupak naknade putem nadleznog suda.
(6) Ured za reviziju je duzan uz godisnji izvjestaj iz clana 18. dostaviti i Odluku na osnovu koje su odredene naknade za reviziju koje su se primjenjivale tokom te poslovne godine.
Objavljivanje izvjestaja

Clan 33.


Svi izvjestaji koje Ured za reviziju prezentira Parlamentu, u skladu sa odredbama ovog zakona i koji su navedeni u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", moci ce se kupiti u Uredu za reviziju, po cijeni koju odrede generalni revizor i zamjenik generalnog revizora Odlukom iz clana 32. ovog zakona.
Nezavisnost od usmjeravanja ili kontrole

Clan 34.


U obavljanju svoje funkcije po ovom zakonu, Ured za reviziju ne podlijeze usmjeravanju niti kontroli od strane bilo koje osobe ili organa.
Prilagodavanje ovog zakona u slucaju revizije obavjestajnih agencija i agencija za zastitu

Clan 35.


Prilikom vrsenja revizije u obavjestajnim i drugim slicnim agencijama, Ured za reviziju je ovlasten da od istih trazi izvjestaje i drugu dokumentaciju koja po zakonima i odgovarajucim aktima ovih agencija nosi oznaku povjerljivih.
Kaznene odredbe

Clan 36.


1. Novcanom kaznom od 500 KM do 2.000 KM, kaznit ce se za prekrsaj lice u pravnom licu koje usmeno ili pismeno da izjavu sluzbeniku za reviziju za koju zna ili bi moralo znati da je lazna ili da moze dovesti do pogresnih izvjestaja revizije u bitnim pojedinostima (clan 23.).
2. Ako prekrsaj iz prethodne tacke ucini pojedinac u pravnom licu, kaznit ce se novcanom kaznom u iznosu od 200 KM do 1.000 KM.
3. Novcanom kaznom od 500 KM do 2.000 KM, kaznit ce se za prekrsaj odgovorno lice u Uredu za reviziju :
a) ako informaciju za koju je saznalo u toku obavljanja funkcije u Uredu za reviziju prenese neovlastenim licima (clan 24. stav 1.),
b) ako suprotno clanu 25. ovog zakona u javni izvjestaj ukljuci informaciju koja na osnovu odgovarajuceg certifikata nosi oznaku povjerljive.
Primjena zakona

Clan 37.


U slucaju sukoba ovog i odredaba drugih zakona koji regulisu ovu materiju primjenjivat ce se odredbe ovog zakona.

Clan 38.


Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


Predsjedavajuci
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Pero Madzar, s.r.

Predsjedavajuci
Predstavnickog doma
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
U ogromnom američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži najviše
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
Huti pogodili tanker u Crvenom moru
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi