TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
83
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 122

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



uredbe 2000

Na osnovu clana 75. alineja 1. Zakona o unutrasnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/96 i 19/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


U R E D B U
O CINOVIMA I OZNAKAMA CINOVA U FEDERALNOJ POLICIJI I ZVANJIMA OVLASTENIH SLUZBENIH OSOBA U FEDERALNOM MINISTARSTVU UNUTRASNJIH POSLOVA - FEDERALNOM MINISTARSTVU UNUTARNJIH POSLOVA


I - OPCE ODREDBE


Clan 1.


Ovom uredbom propisuju se cinovi, uvjeti za sticanje cinova sluzbenika
Federalnog ministarstva unutrasnjih poslova - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) koji prema Zakonu o unutrasnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine obavljaju poslove Federalne policije i nose jedinstvenu federalnu unoformu (u daljem tekstu: uniformisani policajci) i zvanja i sticanje zvanja drugih ovlastenih sluzbenih osoba Ministarstva.


Clan 2.


Cinovi i zvanja u Ministarstvu utvrdjuju se prema stepenu skolske spreme, a sticanje ili gubljenje cina i zvanja ostvaruje se na nacin utvrdjen ovom uredbom.


II - CINOVI I OZNAKE CINOVA


Clan 3.


Cinovi uniformisanih policajaca utvrdjuju se prema skolskoj spremi i utvrdjuju se prema slijedecem, i to:
1. u srednjoj strucnoj spremi cinovi su:
- policajac,
- podnarednik,
- narednik,
- nadnarednik i
- glavni narednik;
2. u visoj strucnoj spremi cinovi su:
- nadnarednik,
- glavni narednik,
- porucnik,
- natporucnik,
- kapetan-satnik i
- natkapetan-nadsatnik;
3. u visokoj strucnoj spremi cinovi su:
- kapetan-satnik,
- nadkapetan-nadsatnik,
- major-bojnik,
- pukovnik,
- brigadir i
- general policije.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog clana za polaznike Policijske akademije utvrdjuje se cin kadet.
Oznake cinova, izgled i boje simbola na cinovima dati su na crtezima koji se nalaze u prilogu ove uredbe i cine njen sastavni dio.


Clan 4.


Ministru i zamjeniku ministra licni cinovi utvrdjuju se pod opcim uvjetima propisanim ovom uredbom.


III - UVJETI ZA STICANJE CINOVA


Clan 5.


Pocetni cin prema skolskoj spremi stice se pri zasnivanju radnog odnosa, odnosno pocetni cin je najnizi cin utvrdjen za odgovarajucu skolsku spremu.
Uniformisanom policajcu koji zavrsi visi stepen obrazovanja i rasporedi se na poslove za koje je utvrdjena ta skolska sprema odredjuje se najnizi cin u toj skolskoj spremi ili zadrzava cin koji je ranije stekao ukoliko je to za njega povoljnije.
Uniformisani policajac koji je po potrebi sluzbe rasporedjen na druge poslove u Ministarstvu, a ti poslovi nisu poslovi koji se u Federalnoj policiji obavljaju u uniformi zadrzava cin koji je posljednji imao.
Uniformisani policajac koji odlazi u penziju zadrzava cin koji je posljednji imao.


Clan 6.


Uniformisani policajac moze steci visi cin ako je, pored drugih uvjeta utvrdjenih ovom uredbom, u prethodnom cinu proveo najmanje:
1. dvije godine u pocetnom cinu;
2. cetiri godine u cinu: podnarednika, narednika, nadnarednika, glavnog narednika, porucnika, natporucnika, kapetana-satnika, nadkapetana-nadsatnika i majora-bojnika;
3. sest godina u cinu: pukovnika i brigadira.


Clan 7.


Pored uvjeta iz clana 6. ove uredbe, uniformisani policajac za sticanje viseg cina mora ispunjavati i slijedece posebne uvjete:
1. da je njegov rad u prethodnom cinu ocijenjen uspjesnim ili narocito uspjesnim;
2. da mu u prethodnom cinu nije izrecena disciplinska kazna za tezu povredu sluzbene duznosti;
3. da u prethodnom cinu nije osudjivan za krivicno djelo koje predstavlja smjetnju za zasnivanje radnog odnosa u organima uprave, niti da se protiv njega vodi krivicni postupak za takvo djelo.


Clan 8.


Ako se u trenutku ispunjavanja uvjeta za sticanje neposredno viseg cina protiv uniformisanog policajca vodi disciplinski postupak za tezu povredu sluzbene duznosti ili krivicni postupak za djelo iz clana 7. stav 1. tacka 3. ove uredbe, postupak sticanja cina odlaze se do okoncanja disciplinskog, odnosno krivicnog postupka.
Cin se moze oduzeti ili utvrditi nizi cin od stecenog licnog cina ukoliko uniformisani policajac bude pravosnaznom odlukom proglasen krivim za tezu povredu sluzbene duznosti ili krivicno djelo iz clana 7. stav 1. tacka 3. ove uredbe.


Clan 9.


Izuzetno, uniformisani policajac moze vanredno steci neposredno visi cin iako ne ispunjava opce uvjete propisane ovom uredbom ako je svojim radom doprinio razvoju Ministarstva ili ako je ucinio djelo od posebnog znacaja za Ministarstvo, odnosno ako je u obavljanju poslova i zadataka pokazao izuzetnu hrabrost, kreativnost u radu i sposobnost za rukovodjenje, pod uvjetom da je u prethodnom cinu proveo najmanje pola vremena potrebnog za sticanje viseg cina.


IV - NACIN STICANJA CINOVA


Clan 10.


Radi sticanja neposredno viseg cina uniformisani policajac podnosi pismeni zahtjev rukovodiocu osnovne organizacione jedinice u kojoj se policajac nalazi na radu.
Pismeni zahtjev iz stava 1. ovog clana treba da sadrzi:
1. licne podatke podnosioca;
2. vrijeme provedeno u prethodnom cinu;
3. radno mjesto na koje je rasporedjen.


Clan 11.


Prijedlog za sticanje viseg cina rukovodilac osnovne organizacione jedinice podnosi ministru za svakog uniformisanog policajca posebno.
Prijedlog iz stava 1. ovog clana sadrzi:
1. licne podatke uniformisanog policajca;
2. dokaze o ispunjavanju uvjeta za sticanje neposredno viseg cina utvrdjenih ovom uredbom;
3. obrazlozenje prijedloga rukovodioca osnovne organizacione jedinice.


Clan 12.


Rjesenje o odredjivanju i sticanju cina donosi ministar.


Clan 13.


Rjesenje o oduzimanju ili utvrdjivanju neposredno nizeg cina donosi
ministar.


V - POSEBAN ISPIT ZA STICANJE CINOVA


Clan 14.


Za sticanje cinova: narednik, porucnik i major-bojnik polaze se poseban ispit.
Ispit za sticanje cinova iz stava 1. ovog clana polaze se pred komisijom koju obrazuje ministar.
Program ispita i nacin polaganja ispita za sticanje cina utvrdjuje ministar.


VI - ZVANJA DRUGIH OVLASTENIH SLUZBENIH OSOBA


Clan 15.


Zvanja drugih ovlastenih sluzbenih osoba Ministarstva odredjuju se prema skolskoj spremi i utvrdjuju se prema slijedecem, i to:
- mladji referent,
- referent,
- stariji referent,
- mladji strucni saradnik,
- strucni saradnik
Za ovlastene sluzbene osobe sa visom strucnom spremom zvanja su:
- mladji strucni saradnik,
- strucni saradnik,
- stariji strucni saradnik,
- samostalni strucni saradnik,
- mladji inspektor,
- inspektor.
Za ovlastene sluzbene osobe sa visokom strucnom spremom zvanja su:
- mladji inspektor,
- inspektor,
- visi inspektor,
- samostalni inspektor,
- glavni inspektor,
- inspektor-savjetnik.


VII - UVJETI ZA STICANJE ZVANJA DRUGIH OVLASTENIH SLUZBENIH OSOBA


Clan 16.


Pocetno zvanje stice se pri zasnivanju radnog odnosa i najnize je zvanje utvrdjeno za odgovarajucu skolsku spremu.
Ovlastenoj sluzbenoj osobi koja zavrsi visi stepen obrazovanja i rasporedi se na poslove za koje je utvrdjena ta skolska sprema odredjuje se najnize zvanje u toj skolskoj spremi ili se zadrzava zvanje koje je ranije stekla ukoliko je to za nju povoljnije.
Ovlastena sluzbena osoba koja je po potrebi sluzbe rasporedjena na druge poslove u Ministarstvu, a ti poslovi nisu poslovi koje obavljaju ovlastene sluzbene osobe, zadrzava zvanje koje je posljednje imala.
Ovlastena sluzbena osoba koja odlazi u penziju zadrzava zvanje koje je posljednje imala.


Clan 17.


Ovlastena sluzbena osoba moze steci vise zvanje ako je pored drugih uvjeta utvrdjenih ovom uredbom u prethodnom zvanju provela najmanje.
1. dvije godine u pocetnom zvanju,
2. cetiri godine u zvanju referenta, starijeg referenta, mladjeg strucnog saradnika, strucnog saradnika, starijeg strucnog saradnika, samostalnog strucnog saradnika, mladjeg inspektora, inspektora i viseg inspektora,
3. sest godina u zvanju samostalnog inspektora i glavnog inspektora.


Clan 18.


Pored uvjeta iz clana 17. ove uredbe, ovlastena sluzbena osoba za sticanje viseg zvanja mora ispunjavati i slijedece posebne uvjete:
1. da je njen rad u prethodnom zvanju ocijenjen uspjesnim ili narocito uspjesnim,
2. da joj u prethodnom zvanju nije izrecena disciplinska kazna za tezu povredu sluzbene duznosi,
3. da u prethodnom zvanju nije kaznjena za krivicno djelo koje predstavlja smetnju za zasnivanje radnog odnosa u organima uprave, niti da se protiv nje vodi krivicni postupak za takvo djelo.


Clan 19.


Ako se u trenutku ispunjavanja uvjeta za stjecanje neposredno viseg zvanja protiv ovlastene sluzbene osobe vodi disciplinski postupak za tezu povredu sluzbene duznosi ili krivicni postupak za djelo iz clana 18. stav 1. tacka 3. ove uredbe, postupak sticanja zvanja odlaze se do okoncanja disciplinskog, odnosno krivicnog postupka.
Zvanje se moze oduzeti ili utvrditi nize zvanje od stecenog zvanja ukoliko ovlastena sluzbena osoba bude pravosnaznom odlukom proglasena krivom za tezu povredu sluzbene duznosti ili krivicno djelo iz clana 18. stav 1. tacka 3. ove uredbe.


Clan 20.


Izuzetno ovlastena sluzbena osoba moze vanredno steci neposredno vise zvanje iako ne ispunjava opce uvjete propisane ovom uredbom ako je svojim radom doprinijela razvoju Ministarstva ili ako je ucinila djelo od posebnog znacaja za Ministarstvo, odnosno ako je u obavljanju poslova i zadataka pokazala izuzetnu kreativnost u radu i sposobnost za rukovodjenje pod uvjetom da je u prethodnom zvanju provela najmanje pola vremena potrebnog za sticanje viseg zvanja.


VIII - NACIN STICANJA ZVANJA


Clan 21.


Radi sticanja neposrednog viseg zvanja ovlastena sluzbena osoba podnosi pismeni zahtjev rukovodiocu osnovne organizacione jedinice.
Pismeni zahtjev iz stava 1. ovog clana treba da sadrzi:
1. licne podatke podnosioca,
2. vrijeme provedeno u prethodnom zvanju,
3. radno mjesto na koje je ovlastena sluzbena osoba rasporedjena.


Clan 22.


Prijedlog za sticanje viseg zvanja rukovodilac organizacione jedinice podnosi ministru za svaku ovlastenu sluzbenu osobu posebno.
Prijedlog iz stava 1. ovog clana sadrzi:
1. licne podatke ovlastene sluzbene osobe,
2. dokaze o ispunjavanju uvjeta za sticanje neposredno viseg zvanja utvrdjenog ovom uredbom,
3. obrazlozenje prijedloga rukovodioca osnovne organizacione jedinice.


Clan 23.


Rjesenje o odredjivanju i sticanju zvanja donosi ministar.


Clan 24.


Rjesenje o oduzimanju ili utvrdjivanju neposredno nizeg zvanja donosi ministar.


IX - POSEBAN ISPIT ZA STICANJE ZVANJA


Clan 25.


Za sticanje zvanja stariji referent, stariji strucni saradnik i visi inspektor polaze se poseban ispit.
Ispit za sticanje zvanja iz stava 1. ovog clana polaze se pred komisijom koju obrazuje ministar.
Program ispita i nacin polaganja ispita za sticanje zvanja utvrdjuje ministar.


X - ZAVRSNE ODREDBE


Clan 26.


Sluzbenicima Ministarstva koji na dan stupanja na snagu ove uredbe budu rasporedjeni u Ministarstvu kao uniformisani policajci, odgovarajuci cin utvrdit ce ministar.
Sluzbenicima Ministarstva koji na dan stupanja na snagu ove uredbe budu rasporedjeni u Ministarstvu kao druge ovlastene osobe, odgovarajuce zvanje utvrdit ce ministar.
Sluzbenicima iz st. 1. i 2. ovog clana, cin odnosno zvanje utvrdit ce se na osnovu opcih uvjeta propisanih ovom uredbom, poslova i zadataka na koje su rasporedjeni, cina odnosno zvanja koje je sluzbenik imao po dosadasnjim propisima i ratnih priznanja koja je sluzbenik dobio u oruzanim snagama i policiji.
Sluzbenicima iz st. 1. i 2. ovog clana cinovi, odnosno zvanja ce se utvrditi najkasnije u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.


Clan 27.


Sluzbeniku Ministarstva kojem je utvrdjeno zvanje na osnovu ove uredbe, a koji bude rasporedjen na poslove u Ministarstvu koje obavljaju uniformisani policajci, utvrdjuje se cin na osnovu utvrdjenog zvanja.
Sluzbeniku Ministarstva kojem je utvrdjen cin na osnovu ove uredbe, a koji bude rasporedjen na poslove i zadatke u Ministarstvu koje obavljaju druge ovlastene osobe, utvrdjuje se zvanje na osnovu utvrdjenog cina.


Clan 28.


Sluzbeniku kantonalnog ministarstva unutrasnjih poslova prilikom zasnivanja radnog odnosa u Ministarstvu ministar utvrdjuje cin, odnosno zvanje na osnovu opcih uvjeta propisanih ovom uredbom i cina, odnosno zvanja koji je imao u kantonalnom ministarstvu unutrasnjih poslova.


Clan 29.


Pravilnikom o unutrasnjoj organizaciji Ministarstva odredjuju se cinovi kao poseban uvjet za odredjena radna mjesta.


Clan 30.


Oznake cinova sluzbenika Ministarstva utvrdjene dosadasnjim propisima zamijenit ce se oznakama cinova propisanih ovom uredbom u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.


Clan 31.


Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje primjena propisa o cinovima i zvanjima u policiji koji su se primjenjivali u Ministarstvu od dana stupanja na snagu ove uredbe.


Clan 32.


Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


V broj 163/2000
14. juna 2000. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Upozorenje obavještajaca: Rusija planira sabotaže diljem Europe
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Upozorenje obavještajaca: Rusija planira sabotaže diljem Europe
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi