TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 100

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



uredbe 2000

Temeljem clanka 75. alineja 1. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/96 i 19/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


U R E D B U
O CINOVIMA I OZNAKAMA CINOVA U FEDERALNOJ POLICIJI I ZVANJIMA OVLASTENIH SLUZBENIH OSOBA U FEDERALNOM MINISTARSTVU UNUTARNJIH POSLOVA - FEDERALNOM MINISTARSTVU UNUTRASNJIH POSLOVA


I - OPCE ODREDBE


Clanak 1.


Ovom uredbom propisuju se cinovi, uvjeti za stjecanje cinova djelatnika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova - Federalnog ministarstva unutrasnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) koji prema Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine obnasaju poslove Federalne policije i nose jedinstvenu federalnu odoru (u daljnjem tekstu: policajci u odori) i zvanja i stjecanje zvanja drugih ovlastenih sluzbenih osoba Ministarstva.


Clanak 2.


Cinovi i zvanja u Ministarstvu utvrdjuju se prema stupnju skolske spreme, a sticanje ili gubljenje cina i zvanja ostvaruje se na nacin utvrdjen ovom uredbom.


II - CINOVI I OZNAKE CINOVA


Clanak 3.


Cinovi policajaca u odori utvrdjuju se prema skolskoj spremi i utvrdjuju se prema slijedecem, i to:
1. u srednjoj strucnoj spremi cinovi su:
- policajac,
- podnarednik,
- narednik,
- nadnarednik i
- glavni narednik;
2. u visoj strucnoj spremi cinovi su:
- nadnarednik,
- glavni narednik,
- porucnik,
- nadporucnik,
- satnik-kapetan i
- nadsatnik-nadkapetan;
3. u visokoj strucnoj spremi cinovi su:
- satnik-kapetan,
- nadsatnik-nadkapetan,
- bojnik-major,
- pukovnik,
- brigadir i
- general policije.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog clanka za polaznike Policijske akademije utvrdjuje se cin kadet.
Oznake cinova, izgled i boje simbola na cinovima dati su na crtezima koji se nalaze u privitku ove uredbe i cine njen sastavni dio.


Clanak 4.


Ministru i doministru osobni cinovi utvrdjuju se pod opcim uvjetima propisanim ovom uredbom.


III - UVJETI ZA STJECANJE CINOVA


Clanak 5.


Pocetni cin prema skolskoj spremi stice se pri zasnivanju radnog odnosa, odnosno pocetni cin je najnizi cin utvrdjen za odgovarajucu skolsku spremu.
Policajcu u odori koji zavrsi visi stupanj obrazovanja i rasporedi se na poslove za koje je utvrdjena ta skolska sprema odredjuje se najnizi cin u toj skolskoj spremi ili zadrzava cin koji je ranije stekao ukoliko je to za njega povoljnije.
Policajac u odori koji je po potrebi sluzbe rasporedjen na druge poslove u Ministarstvu, a ti poslovi nisu poslovi koji se u Federalnoj policiji obnasaju u odori zadrzava cin koji je posljednji imao.
Policajac u odori koji odlazi u mirovinu zadrzava cin koji je posljednji imao.


Clanak 6.


Policajac u odori moze steci visi cin ako je, pored drugih uvjeta utvrdjenih ovom uredbom, u prethodnom cinu proveo najmanje:
1. dvije godine u pocetnom cinu;
2. cetiri godine u cinu: podnarednika, narednika, nadnarednika, glavnog narednika, porucnika, nadporucnika, satnika-kapetana, nadsatnika-nadkapetana i bojnika-majora;
3. sest godina u cinu: pukovnika i brigadira.


Clanak 7.


Pored uvjeta iz clanka 6. ove uredbe, policajac u odori za stjecanje viseg cina mora ispunjavati i slijedece posebne uvjete:
1. da je njegov rad u prethodnom cinu ocijenjen uspjesnim ili narocito uspjesnim;
2. da mu u prethodnom cinu nije izrecena stegovna kazna za tezu povredu sluzbene duznosti;
3. da u prethodnom cinu nije osudjivan za kazneno djelo koje predstavlja smjetnju za zasnivanje radnog odnosa u organima uprave, niti da se protiv njega vodi kazneni postupak za takvo djelo.


Clanak 8.


Ako se u trenutku ispunjavanja uvjeta za stjecanje neposredno viseg cina protiv policajca u odori vodi stegovni postupak za tezu povredu sluzbene duznosti ili kazneni postupak za djelo iz clanka 7. stavak 1. tocka 3. ove uredbe, postupak stjecanja cina odlaze se do okoncanja stegovnog, odnosno kaznenog postupka.
Cin se moze oduzeti ili utvrditi nizi cin od stecenog osobnog cina ukoliko policajac u odori bude pravomocnom odlukom proglasen krivim za tezu povredu sluzbene duznosti ili kazneno djelo iz clanka 7. stavak 1. tocka 3. ove uredbe.


Clanak 9.


Iznimno, policajac u odori moze izvanredno steci neposredno visi cin iako ne ispunjava opce uvjete propisane ovom uredbom ako je svojim radom doprinio razvoju Ministarstva ili ako je ucinio djelo od posebnog znacaja za Ministarstvo, odnosno ako je u obnasanju poslova i zadaca pokazao izuzetnu hrabrost, kreativnost u radu i sposobnost za rukovodjenje, pod uvjetom da je u prethodnom cinu proveo najmanje pola vremena potrebitog za stjecanje viseg cina.


IV - NACIN STJECANJA CINOVA


Clanak 10.


Radi stjecanja neposredno viseg cina policajac u odori podnosi pismeni zahtjev rukovodiocu temeljne organizacione jedinice u kojoj se policajac nalazi na radu.
Pismeni zahtjev iz stavka 1. ovog clanka treba da sadrzi:
1. osobne podatke podnosioca;
2. vrijeme provedeno u prethodnom cinu;
3. radno mjesto na koje je rasporedjen.


Clanak 11.


Prijedlog za stjecanje viseg cina rukovodilac temeljne organizacione jedinice podnosi ministru za svakog policajca u odori posebno.
Prijedlog iz stavka 1. ovog clanka sadrzi:
1. osobne podatke policajca u odori;
2. dokaze o ispunjavanju uvjeta za stjecanje neposredno viseg cina utvrdjenih ovom uredbom;
3. obrazlozenje prijedloga rukovodioca temeljne organizacione jedinice.


Clanak 12.


Rjesenje o odredjivanju i stjecanju cina donosi ministar.


Clanak 13.


Rjesenje o oduzimanju ili utvrdjivanju neposredno nizeg cina donosi ministar.


V - POSEBAN ISPIT ZA STJECANJE CINOVA


Clanak 14.


Za stjecanje cinova: narednik, porucnik i bojnik-major polaze se poseban ispit.
Ispit za stjecanje cinova iz stavka 1. ovog clanka polaze se pred komisijom koju obrazuje ministar.
Program ispita i nacin polaganja ispita za stjecanje cina utvrdjuje ministar.


VI - ZVANJA DRUGIH OVLASTENIH SLUZBENIH OSOBA


Clanak 15.


Zvanja drugih ovlastenih sluzbenih osoba Ministarstva odredjuju se prema skolskoj spremi i utvrdjuju se prema slijedecem, i to:
- mladji referent,
- referent,
- stariji referent,
- mladji strucni suradnik,
- strucni suradnik
Za ovlastene sluzbene osobe sa visom strucnom spremom zvanja su:
- mladji strucni suradnik,
- strucni suradnik,
- stariji strucni suradnik,
- samostalni strucni suradnik,
- mladji inspektor,
- inspektor.
Za ovlastene sluzbene osobe sa visokom strucnom spremom zvanja su:
- mladji inspektor,
- inspektor,
- visi inspektor,
- samostalni inspektor,
- glavni inspektor,
- inspektor-savjetnik.


VII - UVJETI ZA STJECANJE ZVANJA DRUGIH OVLASTENIH SLUZBENIH OSOBA


Clanak 16.

Pocetno zvanje stjece se pri zasnivanju radnog odnosa i najnize je zvanje utvrdjeno za odgovarajucu skolsku spremu.
Ovlastenoj sluzbenoj osobi koja zavrsi visi stupanj obrazovanja i rasporedi se na poslove za koje je utvrdjena ta skolska sprema odredjuje se najnize zvanje u toj skolskoj spremi ili se zadrzava zvanje koje je ranije stekla ukoliko je to za nju povoljnije.
Ovlastena sluzbena osoba koja je po potrebi sluzbe rasporedjena na druge poslove u Ministarstvu, a ti poslovi nisu poslovi koje obnasaju ovlastene sluzbene osobe, zadrzava zvanje koje je posljednje imala.
Ovlastena sluzbena osoba koja odlazi u mirovinu zadrzava zvanje koje je posljednje imala.


Clanak 17.

Ovlastena sluzbena osoba moze steci vise zvanje ako je pored drugih uvjeta utvrdjenih ovom uredbom u prethodnom zvanju provela najmanje.
1. dvije godine u pocetnom zvanju,
2. cetiri godine u zvanju referenta, starijeg referenta, mladjeg strucnog suradnika, strucnog suradnika, starijeg strucnog suradnika, samostalnog strucnog suradnika, mladjeg inspektora, inspektora i viseg inspektora,
3. sest godina u zvanju samostalnog inspektora i glavnog inspektora.


Clanak 18.


Pored uvjeta iz clanka 17. ove uredbe, ovlastena sluzbena osoba za stjecanje viseg zvanja mora ispunjavati i slijedece posebne uvjete:
1. da je njen rad u prethodnom zvanju ocijenjen uspjesnim ili narocito uspjesnim,
2. da joj u prethodnom zvanju nije izrecena stegovna kazna za tezu povredu sluzbene duznosi,
3. da u prethodnom zvanju nije kaznjena za kazneno djelo koje predstavlja smetnju za zasnivanje radnog odnosa u organima uprave, niti da se protiv nje vodi kazneni postupak za takvo djelo.


Clanak 19.


Ako se u trenutku ispunjavanja uvjeta za stjecanje neposredno viseg zvanja protiv ovlastene sluzbene osobe vodi stegovni postupak za tezu povredu sluzbene duznosi ili kazneni postupak za djelo iz clanka 18.
stavak 1. tocka 3. ove uredbe, postupak stjecanja zvanja odlaze se do okoncanja stegovnog, odnosno kaznenog postupka.
Zvanje se moze oduzeti ili utvrditi nize zvanje od stecenog zvanja ukoliko ovlastena sluzbena osoba bude pravomocnom odlukom proglasena krivom za tezu povredu sluzbene duznosti ili kazneno djelo iz clanka 18. stavak 1. tocka 3. ove uredbe.


Clanak 20.


Iznimno ovlastena sluzbena osoba moze izvanredno steci neposredno vise zvanje iako ne ispunjava opce uvjete propisane ovom uredbom ako je svojim radom doprinijela razvoju Ministarstva ili ako je ucinila djelo od posebnog znacaja za Ministarstvo, odnosno ako je u obnasanju poslova i zadataka pokazala izuzetnu kreativnost u radu i sposobnost za rukovodjenje pod uvjetom da je u prethodnom zvanju provela najmanje pola vremena potrebitog za stjecanje viseg zvanja.


VIII - NACIN STJECANJA ZVANJA


Clanak 21.


Radi stjecanja neposrednog viseg zvanja ovlastena sluzbena osoba podnosi pismeni zahtjev rukovodiocu temeljne organizacione jedinice.
Pismeni zahtjev iz stavka 1. ovog clanka treba da sadrzi:
1. osobne podatke podnosioca,
2. vrijeme provedeno u prethodnom zvanju,
3. radno mjesto na koje je ovlastena sluzbena osoba rasporedjena.


Clanak 22.


Prijedlog za sticanje viseg zvanja rukovodilac organizacione jedinice podnosi ministru za svaku ovlastenu sluzbenu osobu posebno.
Prijedlog iz stavka 1. ovog clanka sadrzi:
1. osobne podatke ovlastene sluzbene osobe,
2. dokaze o ispunjavanju uvjeta za stjecanje neposredno viseg zvanja utvrdjenog ovom uredbom,
3. obrazlozenje prijedloga rukovodioca temeljne organizacione jedinice.


Clanak 23.


Rjesenje o odredjivanju i stjecanju zvanja donosi ministar.


Clanak 24.


Rjesenje o oduzimanju ili utvrdjivanju neposredno nizeg zvanja donosi ministar.


IX - POSEBAN ISPIT ZA STJECANJE ZVANJA


Clanak 25.

Za stjecanje zvanja stariji referent, stariji strucni suradnik i visi inspektor polaze se poseban ispit.
Ispit za stjecanje zvanja iz stavka 1. ovog clanka polaze se pred komisijom koju obrazuje ministar.
Program ispita i nacin polaganja ispita za stjecanje zvanja utvrdjuje ministar.


X - ZAVRSNE ODREDBE


Clanak 26.

Djelatnicima Ministarstva koji na dan stupanja na snagu ove uredbe budu rasporedjeni u Ministarstvu kao policajci u odori, odgovarajuci cin utvrdit ce ministar.
Djelatnicima Ministarstva koji na dan stupanja na snagu ove uredbe budu rasporedjeni u Ministarstvu kao druge sluzbene osobe, odgovarajuce zvanje utvrdit ce ministar.
Djelatnicima iz st. 1. i 2. ovog clanka, cin odnosno zvanje utvrdit ce se na temelju opcih uvjeta propisanih ovom uredbom, poslova i zadaca na koje su rasporedjeni, cina odnosno zvanja koje je djelatnik imao po dosadasnjim propisima i ratnih priznanja koja je djelatnik dobio u oruzanim snagama i policiji.
Djelatnicima iz st. 1. i 2. ovog clanka cinovi, odnosno zvanja ce se utvrditi najkasnije u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.


Clanak 27.

Djelatniku Ministarstva kojem je utvrdjeno zvanje na temelju ove uredbe, a koji bude rasporedjen na poslove u Ministarstvu koje obnasaju policajci u odori, utvrdjuje se cin na temelju utvrdjenog zvanja.
Djelatniku Ministarstva kojem je utvrdjen cin na temelju ove uredbe, a koji bude rasporedjen na poslove i zadace u Ministarstvu koje obnasaju druge ovlastene osobe, utvrdjuje se zvanje na temelju utvrdjenog cina.


Clanak 28.

Djelatniku zupanijskog ministarstva unutarnjih poslova prilikom zasnivanja radnog odnosa u Ministarstvu ministar utvrdjuje cin, odnosno zvanje na temelju opcih uvjeta propisanih ovom uredbom i cina, odnosno zvanja koji je imao u zupanijskom ministarstvu unutarnjih poslova.


Clanak 29.

Pravilnikom o unutarnjem ustroju Ministarstva odredjuju se cinovi kao poseban uvjet za odredjena djelatna mjesta.


Clanak 30.

Oznake cinova djelatnika Ministarstva utvrdjene dosadasnjim propisima zamijenit ce se oznakama cinova propisanih ovom uredbom u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove uredbe.


Clanak 31.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje primjena propisa o cinovima i zvanjima u policiji koji su se primjenjivali u Ministarstvu od
dana stupanja na snagu ove uredbe.


Clanak 32.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


V broj 163/2000
14. lipnja 2000. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi