TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 12h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
57
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 134

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe 2000

Na osnovu clana 67. Zakona o postupku upisa pravnih osoba u sudski registar ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 4/2000), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra pravde, d o n o s i

U R E D B U O UPISU U SUDSKI REGISTAR PRAVNIH OSOBA KOJE OBAVLJAJU PRIVREDNU DJELATNOST

I- OPCE ODREDBE

Clan 1.

Ovom uredbom propisuju se isprave i dokazi potrebni za upis u sudski registar privrednih drustava koja se osnivaju u skladu sa Zakonom o privrednim drustvima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 23/99) i drugih pravnih osoba koje obavljaju privrednu djelatnost koji se osnivaju u skladu sa posebnim zakonima (u daljem tekstu : subjekt upisa), utvrdjuje sadrzaj prijave za upis i obrasci priloga koji se prilazu uz prijavu, obrasci akata koje koristi sud, knjige sudskog registra, njihov sadrzaj i nacin vodjenja, propisuje postupak upisa u sudski registar i druga pitanja od znacaja za upis i vodjenje sudskog registra od strane registarskih sudova na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu : Federacija).

Clan 2.

Upis u sudski registar subjekata upisa iz clana 1. ove uredbe vrsi se u skladu sa Zakonom o postupku upisa pravnih osoba u sudski registar ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 4/2000) i na nacin propisan ovom uredbom.
Odredbe ove uredbe primjenjuju se i na upis u sudski registar pravnih osoba za koje je zakonom kantona predvidjeno da se upisuju u sudski registar.

Clan 3.

Upis u sudski registar subjekta upisa vrsi se na osnovu prijave za upis, koju podnosi ovlastena osoba subjekta upisa. Prijava za upis sadrzi podatke koji se po zakonu upisuju u sudski registar. Ti podaci upisuju se u evidencijske listove predvidjene ovom uredbom i oni cine sastavni dio prijave za upis. Uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se isprave i dokazi predvidjeni zakonom i ovom uredbom, sto ovisi od vrste podataka koji se upisuju u sudski registar.

Clan 4.

Djelatnost, odnosno poslovi subjekta upisa upisuju se u sudski registar prema Odluci o standardnoj klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 28/98, 36/98 i 47/98), odnosno u skladu sa federalnim zakonima ili propisima donesenim na osnovu zakona kojima je uredjena djelatnost subjekta upisa. Ako djelatnost nije predvidjena Odlukom o standardnoj klasifikaciji djelatnosti, odnosno federalnim zakonom ili propisom donesenim na osnovu zakona, sud ce odluciti o upisu uzimajuci u obzir odredbe akta o osnivanju subjekta upisa. Subjekt upisa moze u sudski registar upisati samo onu djelatnost, odnosno one poslove kojima se stvarno zeli da bavi i za koje ispunjava propisane uvjete.

Clan 5.

Ako je zakonom ili aktom o osnivanju, odnosno ugovorom, u skladu sa zakonom propisano davanje saglasnosti, odobrenja, uvjerenja, ovlastenja, potvrde ili drugih odgovarajucih akata, uz prijavu za upis u sudski registar prilazu se i ti akti. Ako je osnivac subjekta upisa strana fizicka ili pravna osoba, uz prijavu za upis u sudski registar podnosi se i dokaz da je strana pravna osoba upisana u odgovarajuci registar drzave ciju pripadnost ima, a fizicka strana osoba podnosi dokaz kojim se utvrdjuje njen identitet.

Clan 6.

Uz prijavu za upis osnivanja subjekta upisa u sudski registar, pored isprava propisanih zakonom i ovom uredbom, osnivac subjekta upisa za kojeg se podnosi prijava za upis, duzan je priloziti :
1. uvjerenje nadlezne porezne uprave da on i subjekt upisa u kojem ima udjele i dionice nema na racunima evidentiranih nepodmirenih poreza i doprinosa. Odredba stava 1. ovog clana primjenjuju se i u slucaju kada se vrsi upis promjene osnivaca subjekta upisa, odnosno clanstva u subjektu upisa. Ako osnivac subjekta upisa za koji se podnosi prijava za upis ima vise od 200 KM nepodmirenih poreza i doprinosa, registarski sud ce rjesenjem odbiti prijavu za upis u sudski registar.

Clan 7.

Postupak upisa u sudski registar je hitan i mora se okoncati najkasnije u roku od 10 dana od dana prijema uredne prijave za upis u sudski registar. U cilju postizanja hitnosti upisa u sudski registar, registarski sud je obavezan svoj rad organizirati tako da moze na jednostavan i efikasan nacin i u sto kracem roku izvrsiti upis subjekta upisa u sudski registar i rjesenje o upisu dostaviti podnositelju prijave za upis. Radi ostvarivanja uvjeta iz stava 2. ovog clana, registarki sud je obavezan za obavljanje tih poslova odrediti adekvatan i pogodan prostor za prijem stranaka, koristiti savremena tehnicka sredstva rada i, po pravilu, u neposrednom kontaktu sa podnositeljima prijava za upis davati potrebne usmene upute i objasnjenja i time osigurati da se prijave za upis i prilozi uz prijave pravilno i uredno popune i da se priloze samo one isprave i dokazi koji su zakonom i ovom uredbom predvidjeni kao dokaz za upis odredjenih podataka u sudski registar.

II - ISPRAVE I DOKAZI KOJI SU POTREBNI ZA UPIS SUBJEKTA UPISA U SUDSKI REGISTAR

1. Upis u sudski registar privrednih drustava
a) Upis u sudski registar osnivanja privrednog drustva s neogranicenom solidarnom odgovornoscu

Clan 8.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva s neogranicenom solidarnom odgovornoscu, prilazu se :
1. ugovor o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. potvrda o uplati uloga svakog pojedinog clana;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

Clan 9.

Ako subjektu upisa naknadno pristupi novi clan ili clan drustva istupi iz drustva, uz prijavu za upis u sudski registar, prilaze se :
1. ugovor o naknadnom pristupanju drustvu novog clana, odnosno ugovor o istupanju clana drustva iz drustva ovjeren od strane javnog biljeznika.

b) Upis u sudski registar osnivanja komanditnog drustva

Clan 10.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja komanditnog drustva, prilazu se :
1. ugovor o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. potvrda o uplati vrste i iznosa uloga svakog pojedinog clana;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

c) Upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva

Clan 11.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva, prilazu se :
1. akt o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. potvrda banke o uplati osnovnog kapitala za osnivanje i rad drustva, odnosno dokaz o ulozima u stvarima i pravima unesenim u drustvo;
3. odobrenje Komisije za vrijednosne papire u Federaciji Bosne i Hercegovine o upisu u registar emitenata (u daljem tekstu : Komisija za vrijednosne papire);
4. odluka o izdavanju dionica koja sadrzi ukupan iznos na koji se dionice izdaju, klasu, broj i nominalnu vrijednost svake dionice;
5. akt o imenovanju direktora uprave drustva ili vrsioca duznosti direktora;
6. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje. Drustvo iz stava 1. ovog clana duzno je da uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 15 dana od dana odrzavanja osnivacke skupstine.

d) Upis u sudski registar osnivanja drustva s ogranicenom odgovornoscu

Clan 12.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva s ogranicenom odgovornoscu, prilazu se:
1. akt o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. dokaz o izvrsenoj uplati uloga u novcu;
3. izvjestaj o procjeni vrijednosti i isprave o unosu uloga u stvarima i pravima;
4. spisak sa licnim podacima clanova uprave i nadzornog odbora, ako se on imenuje, s njihovim izjavama o prihvatanju duznosti.
Drustvo iz stava 1. ovog clana duzno je da uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 60 dana od dana upisa subjekta upisa u sudski registar.

e) Upis u sudski registar podruznice ili drugog dijela subjekta upisa

Clan 13.

Ako subjekta upisa u svom sastavu ima poslovne jedinice ili druge dijelove izvan mjesta svog sjedista koje nemaju svojstvo pravne osobe (u daljem tekstu : podruznica), ali mogu obavljati sve djelatnosti subjekta upisa upisane u sudski registar i pri tome sticati prava i preuzimati obaveze u pravnom prometu u ime i za racun subjekta upisa, te podruznice se upisuju u sudski registar. Ako podruznice postoje u vrijeme upisa osnivanja subjekta upisa u sudski registar, u tom slucaju, uz prijavu za upis osnivanja subjekta upisa u sudski registar, prilazu se :
1. akt o imenovanju rukovodioca podruznice,
2. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje,
3. osnivacki akt ili statut u kojima je utvrdjeno postojanja podruznice i njihova prava i obaveze u pravnom prometu, ovisno do toga u kojem je od tih akata utvrdjeno postojanje podruznica.
Ako se podruznica osniva poslije upisa osnivanja subjekta upisa u sudski registar, uz prijavu za upis podruznice u sudski registar prilazu se akti predvidjeni u stavu 2. ovog clana.

Clan 14.

Uz prijavu za upis brisanja podruznice iz sudskog registra prilaze se izvod iz statuta (izmjene statuta) kao dokaz o prestanku podruznice i njenih ovlasti u pravnom prometu.
2. Upis u sudski registar spajanja, pripajanja, podjele, promjene oblika i prestanak subjekta upisa

a) Upis u sudski registar spajanja subjekata upisa

Clan 15.

Ako se dva ili vise subjekata upisa spoje u novi subjekt, uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja novog subjekta upisa, prilazu se :
1. akt o spajanju dva ili vise subjekata upisa u novi subjekt upisa ovjerena od strane javnog biljeznika;
2. akt o imenovanju direktora novog subjekta ili vrsioca duznosti direktora;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje;
4. odobrenje Komisije za vrijednosne papire, ako se radi o dionickom drustvu.
Novi subjekt upisa iz stava 1. ovog clana duzan je da registarskom sudu dostavi statut u roku od 60 dana od dana upisa novog subjekta upisa u sudski registar.

b) Upis u sudski registar pripajanja subjekta upisa

Clan 16.

Ako se subjekt upisa pripoji drugom subjektu, uz prijavu za upis u sudski registar pripajanja, prilazu se :
1. akt subjekta upisa o pripajanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. akt subjekta upisa kome se pripojio drugi subjekt o prihvatanju pripajanja ovjeren od strane javnog biljeznika.

c) Upis u sudski registar podjele subjekta upisa

Clan 17.

Ako se subjekt upisa podijeli na dva ili vise novih subjekata, u sudski registar upisuju se novi subjekti. Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja svakog novog subjekta upisa nastalog podjelom, prilazu se :
1. akt subjekta upisa o podjeli na dva ili vise novih subjekata upisa ovjerena od strane javnog biljeznika;
2. akt o imenovanju direktora uprave drustva ili vrsioca duznosti direktora;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje. Novi subjekt upisa iz stava 1. ovog clana, duzan je da registarskom sudu dostavi statut u roku od 60 dana od dana upisa novog subjekta upisa u sudski registar.

d) Upis u sudski registar promjene oblika subjekta upisa

Clan 18.

Ako subjekt upisa koji je upisan u sudski registar izvrsi promjenu oblika, uz prijavu za upis u sudski registar, prilazu se :
1. akt o promjeni oblika ovjerena od strane javnog biljeznika;
2. akt o imenovanju direktora, ako se on mijenja;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje, ako se osoba ovlastena za zastupanje mijenja;
4. odobrenje Komisije za vrijednosne papire, ako se radi o dionickom drustvu.

e) Upis u sudski registar prestanka subjekta upisa

Clan 19.

Prijavu za upis u sudski registar brisanja subjekta upisa iz sudskog registra koji prestaje usljed podjele, spajanja ili pripajanja, podnosi :
1. kod podjele - ovlastena osoba subjekta upisa koji prestaje zbog podjele,
2. kod spajanja - ovlastena osoba novog subjekta upisa koji nastaje spajanjem,
3. kod pripajanja - ovlastena osoba subjekta upisa kojem se pripaja subjekt upisa.
Prijava za upis brisanja subjekta upisa iz stava 1. ovog clana podnosi se registarskom sudu istovremeno kada se podnosi prijava za upis promjena koje su predvidjene u cl. 15. do 17. ove uredbe.

3. Upis u sudski registar subjekta upisa koji ima javne ovlasti

Clan 20.

Uz prijavu za upis uz sudski registar subjekta upisa koji ima javne ovlasti, prilazu se:
1. akt o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. potvrda banke o iznosu sredstava potrebnih za osnivanje i rad, odnosno potvrda osnivaca o predaji stvari sa popisom i procjenom;
3. akt nadleznog organa o prenosenju javnih ovlasti;
4. odobrenje nadleznog organa da subjekt upisa koji ima javne ovlasti ispunjava propisane uvjete za obavljanje poslova predvidjenih zakonom, ako je odobrenje predvidjeno zakonom ili drugim propisom;
5. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.
Subjekt upisa iz stava 1. ovog clana, duzan je registarskom sudu dostaviti statut i dokaz o imenovanju direktora. 4. Upis u sudski registar osnivanja banke i drugih finansijskih organizacija

a) Upis u sudski registar osnivanje banke ili druge finansijske organizacije kao dionickog drustva

Clan 21.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja banke kao dionickog drustva, prilazu se :
1. akt o osnivanju i poslovanju banke ovjerena od strane javnog biljeznika;
2. statut banke na koju je data saglasnost Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu : Agencija za bankarstvo);
3. dokaz da banka ispunjava uvjete za osnivanje predvidjene zakonom;
4. odobrenje Agencije za bankarstvo;
5. dokaz da su uplacena novcana sredstva na privremeni racun kod organizacije ovlastene za obavljanje platnog prometa, a za strana sredstva placanja potvrda da su ta sredstva uplacena na poseban racun Agencije za bankarstvo;
6. akt o imenovanju direktora ili vrsioca duznosti direktora;
7. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje. Banka je duzna da uz prijavu za upis promjene osobe ovlastene za zastupanje dostavi registarskom sudu statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 60 dana od dana upisa banke u sudski registar.

Odredbe stava 1. ovog clana, primjenjuju se i na upis u sudski registar drugih finansijskih organizacija koje se bave depozitnim poslovima (depozitne organizacije).

b) Upis u sudski registar stedno-kreditnih zadruga i drugih organizacija

Clan 22.

Uz prijavu za upis u sudski registar stedno-kreditne zadruge i drugih organizacija cija je djelatnost davanje kredita i poslovi stednje gradjana, prilazu se : 1. ugovor o osnivanju; 2. odobrenje za rad Agencije za bankarstvo; 3. statut; 4. dokaz o uplati osnivackog uloga; 5. akt o imenovanju direktora ili vrsioca duznosti direktora; 6. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

c) Upis u sudski registar dijelova banke i druge finansijske organizacije

Clan 23.

Odredbe cl. 13. i 14. ove uredbe shodno se primjenjuju i na upis u sudski registar dijelova banke, odnosno dijelova druge finansijske organizacije koji imaju odredjene ovlasti u pravnom prometu.

d) Upis u sudski registar pristupanja novog clana banki odnosno istupanja clana iz banke

Clan 24.

Odredbe clana 9. ove uredbe shodno se primjenjuju i na pristupanje novog clana banki, odnosno istupanje clana iz banke.

e) Upis u sudski registar spajanja i pripajanja banke ili druge finansijske organizacije

Clan 25.

Odredbe cl. 15. i 16. ove uredbe shodno se primjenjuju na spajanje ili pripajanje banke drugoj banci, s tim sto se uz prijavu za upis ove promjene prilaze i dozvola Agencije za bankarstvo.

5. Upis u sudski registar osnivanja drustva za osiguranje

a) Upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva za osiguranje

Clan 26.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja dionickog drustva za osiguranje, prilazu se :
1. akt o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. dokaz o uplati sredstava osnovnog kapitala;
3. odobrenje za rad Ureda za nadzor drustava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu : Ured za nadzor);
4. saglasnost Federalnog ministarstva finanSija - Federalnog ministarstva financija ukoliko je ulog stranih osoba veci od 50 % osnovnog kapitala;
5. statut;
6. akt o imenovanju direktora ili vrsioca duznosti direktora;
7. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

b) Upis u sudski registar osnivanja drustva za uzajamno osiguranje

Clan 27.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva za uzajamno osiguranje, prilazu se :
1. akt o osnivanju drustva ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. dokaz o uplati sredstava osnovnog kapitala;
3. odobrenje Ureda za nadzor za osnivanje drustva za uzajamno osiguranje;
4. statut;
5. akt o imenovanju direktora ili vrsioca duznosti direktora;
6. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

c) Upis u sudski registar osnivanja Biroa za osiguranje Bosne i Hercegovine

Clan 28.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja Biroa za osiguranje Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu : Biro za osiguranje), prilazu se :
1. akt o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. dokaz o izdvojenim sredstvima u fond za naknadu stete;
3. statut;
4. akt o imenovanju direktora ili vrsioca duznosti direktora;
5. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

6. Upis u sudski registar osnivanja komore zdravstvenih ili veterinarskih djelatnika

Clan 29.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja komore zdravstvenih djelatnika, odnosno komore veterinarskih djelatnika, prilazu se :
1. akt o osnivanju komore ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. zapisnik o radu utemeljiteljske skupstine;
3. statut komore;
4. akt o imenovanju predsjednika i dopredsjednika komore i predsjednika i clanova upravnog tijela komore;
5. ovjeren potpis osoba ovlastenih za zastupanje.
7. Upis u sudski registar osnivanja zadruge i zadruznih saveza

a) Upis u sudski registar osnivanja zadruge

Clan 30.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja zadruge, prilazu se :
1. ugovor o osnivanju ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. dokaz o iznosu osnivackog uloga za pocetak rada zadruge, odnosno potvrda osnivaca o predaji stvari i prava s procjenom izrazenoj u novcanoj protuvrijednosti, ako se ulazu stvari i prava;
3. akt o imenovanju direktora ili vrsioca direktora zadruge;
4. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje. Zadruga iz stava 1. ovog clana duzna je da registarskom sudu dostavi statut i dokaz o imenovanju direktora u roku od 15 dana nakon isteka roka predvidjenog aktom o osnivanju.

b) Upis u sudski registar osnivanja zadruznog saveza kantona i Zadruznog saveza Federacije Bosne i Hercegovine

Clan 31.

Uz prijavu za upis u sudski registar osnivanja zadruznog saveza kantona, odnosno Zadruznog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, prilazu se :
1. akt o udruzivanju u savez ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. akt o imenovanju osobe koja upravlja zadruznim savezom ili vrsioca duznosti takve osobe;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

8. Upis u sudski registar poslova vanjskotrgovinskog prometa

Clan 32.

Uz prijavu za upis u sudski registar prava obavljanja poslova vanjskotrgovinskog prometa, prilazu se :
1. osnivacki akt ili statut u kojima je utvrdjeno obavljanje poslova vanjskotrgovinskog prometa;
2. odobrenje Federalnog ministarstva trgovine za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa;
3. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje u poslovima vanjskotrgovinskog prometa.

9.Upis u sudski registar promjena podataka od znacaja za pravni promet

a) Upis u sudski registar promjene firme subjekta upisa

Clan 33.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene firme subjekta upisa prilazu se izmjene i dopune statuta ili drugi opci akt u pogledu promjene firme.

b) Upis u sudski registar promjene sjedista subjekta upisa

Clan 34.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene sjedista subjekta upisa prilazu se izmjene i dopune statuta ili drugi opci akt u pogledu promjene sjedista.

c) Upis u sudski registar promjene djelatnosti subjekta upisa

Clan 35.

Uz prijava za upis u sudski registar promjene djelatnosti subjekta upisa prilazu se izmjene i dopune statuta ili drugi opci akt u pogledu promjene djelatnosti ovjerene od strane javnog biljeznika.

d) Upis u sudski registar promjene osnovnog kapitala

Clan 36.

Ako subjekt upisa izvrsi promjenu osnovnog kapitala, uz prijavu za upis u sudski registar, prilazu se :
1. akt o povecanju osnovnog kapitala, odnosno akt o smanjenju osnovnog kapitala sa odobrenjem Komisije za vrijednosne papire;
2. potvrda banke o uplacenim sredstvima, ako se osnovni kapital povecava;
3. potvrda banke o smanjenju osnovnog kapitala ako se osnovni kapital smanjuje i dokaz da je izvrseno objavljivanje drugog oglasa u jednom domacem dnevnom listu o smanjenju osnovnog kapitala.
e) Upis u sudski registar promjene osobe ovlastene za zastupanje i obim njene ovlasti

Clan 37.

Uz prijava za upis u sudski registar promjene osobe ovlastene za zastupanje subjekta upisa i obim njene ovlasti, prilazu se :
1. akt nadleznog organa subjekta upisa o promjeni osobe ovlastene za zastupanje i obimu njene ovlasti;
2. ovjeren potpis osobe ovlastene za zastupanje.

f) Upis u sudski registar promjene osnivaca subjekta upisa

Clan 38.

Ako se poslije osnivanja subjekta upisa promijeni osnivac ili poveca, odnosno smanji broj osnivaca, uz prijavu za upis u sudski registar prilaze se dokaz o promjeni osnivaca, odnosno dokaz o povecanju ili smanjenje broja osnivaca.

10. Upis u sudski registar prokure

Clan 39.

Uz prijavu za upis u sudski registar davanja prokure, prilazu se :
1. akt o davanju prokure ovjeren od strane javnog biljeznika;
2. ovjeren potpis prokuriste. Uz prijavu za upis u sudski registar prestanka prokure prilaze se akt o opozivu, odnosno akt prokuriste o otkazu prokure.

11. Upis u sudski registar podataka o postupku likvidacije, stecaja, prinudnog poravnanja, zabrane djelatnosti, odnosno poslova i drugim cinjenicama

Clan 40.

Ako nadlezni sud donese odluku o provodjenju postupka likvidacije, odnosno otvaranju postupka stecaja, likvidator, odnosno stecajni upravnik duzan je dostaviti rjesenje o likvidaciji, odnosno stecaju registarskom sudu. Sud ce po sluzbenoj duznosti na osnovu tog rjesenja izvrsiti upis tih podataka u sudski registar.

Clan 41.

Ako nadlezni sud u toku stecajnog postupka donese odluku o prinudnom poravnanju subjekta upisa, stecajni upravnik duzan je da podnese zahtijev za upis u sudski registar i odluku o prinudnom poravnanju ovjerenu od strane javnog biljeznika. Sud ce po sluzbenoj duznosti na osnovu tih akata izvrsiti upis prinudnog poravnanja u sudski registar.

Clan 42.

Ako nadlezni sud ili drugi nadlezni organ vlasti donese odluku o zabrani obavljanja odredjene djelatnosti, odnosno poslova subjekata upisa, taj organ je duzan poslije pravomocnosti te odluke da podnese zahtjev za upis u sudski registar zabrane obavljanja te djelatnosti, odnosno poslova s ovjerenim prijepisom odluke. Sud ce po sluzbenoj duznosti na osnovu tih akata izvrsiti upis zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno poslova u sudski registar.

Clan 43.

U sudski registar upisuju se i podaci o cinjenicama koje nisu obuhvacene odredbama cl. 8. do 42. ove uredbe, ako je to utvrdjeno federalnim zakonom. Prijavu za upis takvih podataka u sudski registar nadleznom registarskom sudu duzan je da podnese direktor, odnosno druga nadlezna ovlastena osoba subjekta upisa. Uz prijavu za upis prilazu se isprave, odnosno dokazi kojima se dokazuju podaci o cinjenicama iz stava 1. ovog clana. 12. Upis u sudski registar brisanja subjekta upisa zbog likvidacije, odnosno stecaja

Clan 44.

Poslije zakljucenja postupka likvidacije, odnosno stecaja, likvidator, odnosno stecajni upravnik dostavlja nadleznom registarskom sudu pravomocno rjesenje suda o zakljucenju postupka likvidacije, odnosno postupka stecaja. Na osnovu tog rjesenja registarski sud ce po sluzbenoj duznosti brisati subjekt upisa iz sudskog registra.

III - PRIJAVA ZA UPIS I OBRASCI PRILOGA UZ PRIJAVU I NACIN NJIHOVOG POPUNJAVANJA I KOMPLETIRANJA I OBRASCI AKATA KOJE KORISTI SUD

1. Obrazac prijave za upis u sudski registar

Clan 45.

Za sve upise u sudski registar podnosi se jedinstvena prijava na propisanom obrascu koja se sastoji od jednog lista. Prijava za upis u sudski registar osnivanja subjekta upisa i drugih podataka koji se upisuju u sudski registar ( u daljem tekstu : prijava za upis) podnosi se na obrascu 1.

Clan 46.

Prijavu za upis potpisuje osoba ovlastena za predstavljanje i zastupanje subjekta upisa, s tim sto prijavu za upis u sudski registar osnivanja drustva s neogranicenom solidarnom odgovornoscu i komanditnog drustva potpisuju svi clanovi tih drustava.

2. Obrasci priloga uz prijavu za upis u sudski registar

Clan 47.

Za upis subjekta upisa u sudski registar, kao i za upis promjena podataka u sudskom registru, koriste se prilozi uz prijavu koji se izdaju na sljedecim obrascima, i to :
1. Evidencijski listovi ............................................................................ Obrazac 2.,
2. Popis osoba ovlastenih za zastupanje subjekata upisa u pravnom prometu u zemlji
............................................................................................................ Obrazac 3.,
3. Izmjene popisa osoba ovlastenih za zastupanje subjekta upisa u pravnom prometu u zemlji ............................................... Obrazac 4.,
4. Popis osoba ovlastenih za zastupanje subjekta upisa u vanjskotrgovinskom poslovanju ..................................................... Obrazac 5.,
5. Izmjene popisa osoba ovlastenih za zastupanje subjekta upisa u vanjskotrgovinskom poslovanju ...................................... Obrazac 6.,
6. Uvjerenje o stanju podmirenih poreza i doprinosa ........................................................................................................... Obrazac 7.

Clan 48.

Evidencijski listovi sluze za upis podataka o subjektu upisa koji se, u skladu sa zakonom, moraju upisati u sudski registar.
Obrazac evidencijskog lista sastoji se od vise listova koji su oznaceni brojevima 1. do 16. i koriste se za upisivanje podataka o subjektu upisa koji su utvrdjeni posebno na obrascu svakog broja evidencijskog lista.
Evidencijski listovi iz stava 2. ovog clana sluze za upisivanje sljedecih podataka o subjektu upisa, i to :
1. u list broj 1. - podaci o firmi, odnosno nazivu, sjedistu i obliku subjekta upisa;
2. u list broj 2. - podaci o vlasnistvu subjekta upisa;
3. u list broj 3. - podaci o osnovnom kapitalu, ulozima, dionicama i udjelima;
4. u list broj 4. - podaci o djelatnosti, odnosno poslovima subjekta upisa u zemlji;
5. u list broj 5. - podaci o vanjskotrgovinskom poslovanju subjekta upisa;
6. u list broj 6. - podaci o osobama ovlastenim za zastupanje subjekta upisa u pravnom prometu u zemlji;
7. u list broj 7. - podaci o osobama ovlastenim za zastupanje subjekta upisa u vanjskotrgovinskom poslovanju;
8. u list broj 8. - podaci o podruznici ili drugom dijelu subjekta upisa koji imaju ovlasti u pravnom prometu;
9. u list broj 9. - podaci o osobi ovlastenoj za zastupanje podruznice ili drugog dijela subjekta upisa u pravnom prometu;
10. u list broj 10. - podaci o spajanju subjekata upisa u novi subjekt upisa;
11. u list broj 11. - podaci o pripajanju subjekta upisa drugom subjektu upisa;
12. u list broj 12. - podaci o podjeli subjekta upisa na dva ili vise novih subjekata upisa;
13. u list broj 13. - podaci o promjeni oblika subjekta upisa;
14. u list broj 14. - podaci o prestanku subjekta upisa;
15. u list broj 15. - podaci o subjektu upisa koji se preregistruje u oblik drustva predvidjenog Zakonom o privrednim drustvima;
16. u list broj 16. - upisuju se podaci koji se zbog nedostatka prostora ne mogu upisati na osnovnom evidencijskom listu (pomocni evidencijski list).
Evidencijski list broj 15. koriste samo preduzeca i druge pravne osobe koje vrse preregistraciju upisa u sudski registar u skladu sa odredbom clana 111. ove uredbe.

Clan 49.

Obrazac popisa osoba ovlastenih za zastupanje subjekta upisa u pravnom prometu sastoji se od jednog lista i mora biti ovjeren od strane javnog biljeznika ili opcinske sluzbe za upravu ili suda.
Obrazac popisa iz stava 1. ovog clana, kao i obrazac izmjena tog popisa popunjava se i ovjerava u dva istovjetna primjerka, od cega je jedan primjerak namijenjen za sud, a jedan za podnositelja prijave.
Odredbe st. 1. i 2. ovog clana u cjelini se odnose i na obrazac popisa osoba ovlastenih za zastupanje subjekta upisa u vanjskotrgovinskom poslovanju, odnosno na izmjene tog popisa.
Popunu i ovjeru obrazaca popisa, odnosno izmjena popisa iz ovog clana osigurava podnositelj prijave i podnosi uz prijavu za upis.

Clan 50.

Obrazac uvjerenja o stanju podmirenih poreza i doprinosa sluzi kao dokaz za cinjenice iz clana 6. stav 1. tacka 1. ove uredbe.
Uvjerenje iz stava 1. ovog clana izdaje nadlezna Porezna uprava kod koje podnositelj prijave placa poreze, odnosno doprinose.
Uvjerenje pribavlja podnositelj prijave i podnosi uz prijavu za upis.

3. Nacin kompletiranja prijave za upis

Clan 51.

Prijava za upis u sudski registar podnosi se registarskom sudu u kompletu, koji obuhvata :
1. prijavu za upis,
2. evidencijske listove (odgovarajuce brojeve tih listova ovisno od vrste podataka koji su predmet upisa),
3. isprave i dokaze koji sluze kao dokaz da podnositelj prijave ispunjava sve uvjete potrebne za upis podataka o subjektu upisa u sudski registar koji su predmet upisa.

Clan 52.

Prijava za upis podnosi se u jednom primjerku.
Evidencijski listovi predstavljaju priloge uz prijavu i cine sastavni dio prijave.
Svaki broj evidencijskog lista podnosi se u jednom primjerku.

Clan 53.

Kada se vrsi upis osnivanja subjekta upisa u sudski registar, uz prijavu za upis prilazu se evidencijski listovi broj 1., 2., 3., 4. i 6., a br. 5. i 7. ako se subjekt upisa istodobno bavi i vanjskotrgovinskim poslovanjem, a ukoliko subjekt upisa u svom sastavu ima i podruznice ili druge dijelove sa ovlastima u pravnom prometu, uz prijavu za upis prilaze se i evidencijski list broj 8. i 9.

Clan 54.

Uz prijavu za upis u sudski registar promjene podataka znacajnih za pravni promet, koji nastaju kod registrovanog subjekta upisa, prilazu se oni evidencijski listovi broj 1. do 9., u kojima su od tih listova predvidjeni podaci koji se mijenjaju.
Pri popuni evidencijskih listova iz stava 1. ovog clana postupa se tako da se popune i one rubrike lista koje sadrze podatake koji se ne mijenjaju tako da se uz prijavu za upis podnosi u cjelini novi evidencijski list sa svim podacima koji su bili upisani u list koji se mijenja.
Uz prijavu za upis u sudski registar novog subjekta upisa koji nastaje spajanjem ili pripajanjem ili podjelom subjekta upisa, odnosno kada se mijenja oblik subjekta upisa, prilaze se evidencijski list broj 10 ili 11 ili 12, odnosno 13, i odgovarajuci evidencijski listovi iz clana 56. ove uredbe, ovisno od vrste podataka koji su predmet upisa.

Clan 55.

Brisanje subjekta upisa iz sudskog registra koji prestaje da postoji vrsi se na osnovu prijave subjekta upisa ili na osnovu zahtjeva nadleznog organa vlasti.
Uz prijavu za upis koju podnosi subjekt upisa radi brisanja subjekta upisa iz sudskog registra prilaze se evidencijski list broj 14.

Clan 56.

Pomocni evidencijski list koristi se onda kada se odredjeni podaci ne mogu u cjelini upisati u neki od evidencijskih listova broj 1. do 14. pa se radi upisa tih podataka kao nastavak stranice tog lista koristi pomocni evidencijski list.
U gornjem desnom uglu pomocnog evidencijskog lista, u rubrici gdje se oznacava broj evidencijskog lista, upisuje se broj evidencijskog lista uz koji se koristi pomocni evidencijski list, i veliko stampano slovo po abecednom redu (npr. 2A, 2B, 2C ili 4A, 4B, ili 5A, 5B itd.), ovisno od toga o kojem se broju evidencijskog lista radi, kod kojeg se mora da koristi pomocni evidencijski list kao nastavak stranice osnovnog evidencijskog lista s tim da se moze koristiti vise pomocnih evidencijskih listova sto ovisi od podataka koji se moraju upisati.

Clan 57.

Ako registarski sud ocijeni da je pored evidencijskih listova predvidjenih u cl. 53. i 54. ove uredbe, potrebno podnijeti jos neki evidencijski list, ovisno od vrste upisa o kojem se radi, podnositelj prijeve za upis je duzan postupiti po zahtjevu suda.

Clan 58.

Isprave i dokazi iz clana 51. tacke 3. ove uredbe, koji se prilazu uz prijavu za upis, predstavljaju isprave i dokaze predvidjene u odredbama cl. 8. do 44. ove uredbe, sto ovisi od vrste subjekta upisa koji se upisuje u sudski registar i vrste podataka koji su predmet upisa.
Isprave i dokazi iz stava 1. ovog clana podnose se uz prijavu za upis pod uvjetima koji su utvrdjeni u odgovarajucim odredbama cl. 8. do 44. ove uredbe. Isprave i dokazi podnose se u jednom primjerku i ostaju u sudskom registru.

4. Nacin popunjavanja prijave za upis i evidencijskih listova

Clan 59.

Podaci u prijavi za upis i evidencijskim listovima popunjavaju se istodobno pisacim strojem ili uz pomoc kompjutera, s tim da se upisani podaci ne mogu precrtavati niti brisati. Ako se pogresno upise neki podatak, umjesto precrtavanja ili brisanja treba popuniti novu prijavu, odnosno novi broj evidencijskog lista na koji se odnose te greske.
Pri popuni evidencijskih listova potrebnim podacima treba voditi racuna da se pupune samo one rubrike lista koje se odnose na podatke koji su predmet upisa, a ostale rubrike ostaju nepopunjene (prazne).
Popuna prijave za upis i evidencijskih listova previdjenim podacima vrsi se na osnovu podataka koji su sadrzani u ispravama i dokazima iz clana 58. ove uredbe, koji se podnose uz prijavu za upis i moraju biti istovjetni podacima koji su sadrzani u tim ispravama i dokazima.
Popunu prijave za upis i evidencijskih listova vrsi podnositelj prijave za upis.

Clan 60.

Registarski sud je duzan odmah, a najkasnije u roku od sedam dana po prijemu prijave za upis utvrditi da li su prijava za upis i evidencijski listovi popunjeni tacno i pravilno i da li su prilozeni svi dokazi i isprave predvidjene zakonom i ovom uredbom, koji su potrebni za upis podataka o subjektu upisa u sudski registar.
Ako sud utvrdi da ima nedostataka u prijavi za upis ili evidencijskim listovima ili u ispravama i dokazima, duzan je da podnositelju prijave pismeno ili usmeno ukaze na greske i nedostatke, a podnositelj prijave je duzan u roku koji odredi sud postupiti po nalozima, odnosno uputama suda i izvrsiti otklanjanje nedostataka na koje je sud ukazao, s tim da se od podnositelja prijave ne mogu traziti isprave i dokazi koji nisu propisani za upis u sudski registar.
Ispravka gresaka i nedostataka koji se odnose na prijavu za upis ili evidencijske listove vrse se samo putem popune nove prijave za upis, odnosno popune novog broja evidencijskog lista na koji se odnose te greske i nedostaci.

5. Obrasci akata koje koristi sud pri upisu u sudski registar

Clan 61.

Pri upisu subjekta upisa u sudski registar, registarski sud koristi sljedece akte :
1. Rjesenje o upisu subjekta upisa u sudski registar ....................... Obrazac 8.,
2. Rjesenje o upisu promjena podatka o subjektu upisa u sudski registar
......................... .......................................................................... Obrazac 9.,
3. Registarske listove ................................................................... Obrazac 10.,
4. Oglas za objavljivanje upisa iz sudskog registra u sluzbenom glasilu
................................ ................................................................... Obrazac 11.,
5. Izvod iz sudskog registra .......................................................... Obrazac 12.,
6. Uvjerenje o podacima iz sudskog registra ................................. Obrazac 13.

Clan 62.

Rjesenje o upisu u sudski registar je akt kojim registarski sud vrsi upis osnivanja subjekta upisa u sudski registar, kao i upis svih promjena podataka u sudskom registru. Sastavni dio rjesnja o upisu u sudski registar cine registarski listovi u koje su upisani podaci koji su bili predmet upisa.

Clan 63.

Registarski listovi sluze za upis podataka od znacaja za pravni promet koji se po zakonu upisuju u sudski registar i cine sastavni dio izvornika i prijepisa rjesenja o upisu u sudski registar subjekta upisa.
Obrazac registarskog lista sastoji se od vise listova koji su oznaceni brojevima 1. do 16. i koriste se za upisivanje podataka koji su utvrdjeni posebno na obrascu svakog broja registarskog lista.
Registarski listovi iz stava 2. ovog clana sluze za upisivanje sljedecih podataka o subjektu upisa, i to :
1. u list broj 1. - podaci o firmi, odnosno nazivu, sjedistu i obliku subjekta upisa;
2. u list broj 2. - podaci o vlasnistvu subjekta upisa;
3. u list broj 3. - podaci o osnovnom kapitalu, ulozima, dionicama i udjelima;
4. u list broj 4. - podaci o djelatnosti, odnosno poslovima subjekta upisa u zemlji;
5. u list broj 5. - podaci o vanjskotrgovinskom poslovanju subjekta upisa;
6. u list broj 6. - podaci o osobama ovlastenim za zastupanje subjekta upisa u pravnom prometu u zemlji;
7. u list broj 7. - podaci o osobama ovlastenim za zastupanje subjekta upisa u vanjskotrgovinskom poslovanju;
8. u list broj 8. - podaci o podruznici ili drugom dijelu subjekta upisa koji imaju ovlasti u pravnom prometu;
9. u list broj 9. - podaci o osobi ovlastenoj za zastupanje podruznice ili drugog dijela subjekta upisa u pravnom prometu;
10. u list broj 10. - podaci o spajanju subjekata upisa u novi subjekt upisa;
11. u list broj 11. - podaci o pripajanju subjekta upisa drugom subjektu upisa;
12. u list broj 12. - podaci o podjeli subjekta upisa na dva ili vise novih subjekata upisa;
13. u list broj 13. - podaci o promjeni oblika subjekta upisa;
14. u list broj 14. - podaci o prestanku subjekta upisa;
15. u list broj 15. - podaci o subjektu upisa koji se preregistruje u oblik drustva predvidjenog Zakonom o privrednim drustvima;
16. u list broj 16. - upisuju se podaci koji se zbog nedostatka prostora ne mogu upisati na osnovnom registarskom listu (pomocni registarski list).
Sadrzaj svakog broja registarskog lista mora biti u cjelini istovjetan sadrzaju podataka odgovarajuceg broja evidencijskog lista iz clana 48. stav 3. ove uredbe.
Registarski list broj 15. koriste samo ona preduzeca i druge pravne osobe koje vrse preregistraciju upisa u sudski registar u skladu sa odredbom clana 111. ove uredbe.

Clan 64.

U slucajevima u kojima u skladu sa odredbama clana 56. ove uredbe, postoje pomocni evidencijski listovi, za iste brojeve registarskih listova koriste se pomocni registarski listovi.
U koristenju pomocnog registarskog lista postupa se na nacin koji je propisan u clanu 56. stav 2. ove uredbe za popunu i koristenje odgovarajuceg broja pomocnog evidencijskog lista.

Clan 65.

Obrazac oglasa za objavljivanje upisa u sluzbenom glasilu sluzi za objavljivanje podataka iz sudskog registra znacajnih za pravni promet koji se moraju objaviti u tom glasilu.
Oglas o trosku subjekta upisa popunjava potrebnim podacima i sluzbenom glasilu dostavlja registarski sud po sluzbenoj duznosti.
Registarski sud je duzan oglas dostaviti sluzbenom glasilu odmah nakon donosenja rjesenja o upisu podatka o subjektu upisa u sudski registar.

Clan 66.

Obrazac izvoda iz sudskog registra sluzi za davanje podataka iz aktivnog dijela registra subjekta upisa koji vaze.

Clan 67.

Obrazac uvjerenja o podacima iz sudskog registra sastoji se od jedne ili vise stranica i sluzi za davanje podataka iz pasivnog dijela registra subjekta upisa koji su prestali da vaze. 6. Velicina i stampanje obrazaca

Clan 68.

Prijava za upis i svi obrasci iz cl. 47.i 61. ove uredbe, stampaju se na formatu A4, a sastoje se od bijelog bezdrvnog papira 50 do 80 gr.

Clan 69.

Stampanje obrazaca predvidjenih ovom uredbom vrsi privredno drustvo ili druga pravna osoba koju rjesenjem ovlasti federalni ministar pravde, na zahtjev drustva ili druge pravne osobe.
Pri stampanju obrazaca predvidjenih ovom uredbom ne moze se odstupiti od oblika, velicine, sadrzine, kvaliteta i boje papira koji su propisani ovom uredbom.
Pri stampanju obrasca mora se voditi racuna da dimenzije rubrika previdjenih u obrascu budu tako utvrdjene da omoguce da se u svaku rubriku mogu upisati predvidjeni podaci.
Obrasci evidencijskih i registarskih listova uz lijevu ivicu lista treba da imaju slobodan prostor sirine 2 cm radi koriscenja mehanizma za ucvrscivanje listova u skladu sa clanom 79. stav 2., odnosno clanom 82. stav 2. ove uredbe.

Clan 70.

Podnositelj prijave za upis koji prijavu za upis i propisane obrasce evidencijskih listova izradi i popuni uz pomoc kompjutera, takva prijava i listovi se uzimaju kao valjani, ako su po formi, sadrzaju i kvalitetu papira u cjelini saglasni uvjetima propisanim ovom uredbom.

Clan 71.

Svaka prijava za upis i obrasci iz cl. 47. i 61. ove uredbe, stampaju se pojedinacno i nabavljaju se u maloprodaji.

Clan 72.

Obrazac prijave za upis i obrasci iz cl. 47. i 61. ove uredbe odstampani su uz ovu uredbu i cine njen sastavni dio.

IV - KNJIGE SUDSKOG REGISTRA

1. Vrste knjiga sudskog registra

Clan 73.

Sudski registar cine :
1. Upisnik sudskog registra,
2. Registar subjekata upisa,
3. Zbirka isprava subjekata upisa.

2. Upisnik sudskog registra

Clan 74.

Upisnik sudskog registra ( u daljem tekstu : upisnik) vodi se u obliku knjige duzine 44,5 cm i visine 40 cm uvezana u tvrde kartonske korice od trajnog materijala u poluplatnu.
Na naslovnoj stranici upisnika upisan je naslov "Upisnik sudskog registra", a ispod naslova upisuje se broj knjige (npr. Knjiga I, II, III itd.) i kalendarska godina.
Stranice upisnika, osim naslovne stranice, oznacene su rednim brojevima.
Ovlastena osoba suda prije prvog upisa ovjerava upisnik svojim potpisom i pecatom suda, na nacin da na prvoj unutrasnjoj stranici upisnika upise tekst ovjere koji glasi :
"Ovaj upisnik sudskog registra sadrzi ukupno ___________ stranica pocev od 1 do _________ stranica".
Upisnik se vodi posebno za svaku kalendarsku godinu.
Oblik i sadrzina upisnika izradjuje se prema obrascu 14.

Clan 75.

Popunjavanje rubrika u upisniku obavlja se upisivanjem odgovarajucih podataka koji su naznaceni za svaku rubriku posebno.
Rubrike se popunjavaju citljivo, tintom ili hemijskom olovkom na nacin da se upisivanje obavlja od pocetka slobodne rubrike.
Upisani brojevi i podaci u previdjene rubrike upisnika ne smiju se brisati i ispravljati.
Izuzetno, manje pogreske u pojedinim rubrikama upisnika ispravljaju se precrtavanjem vodoravnom crtom te rubrike i stavljanjem potpisa ovlastene osobe zaduzene za vodjenje upisnika i upisom datuma ispravke, a predvidjeni podatak upisuje u slobodni dio rubrike. Ako se radi o vecim pogreskama, cijeli se upis ponistava precrtavanjem svih rubrika namijenjenih jednom subjektu upisa crvenom kosom crtom i stavljanjem potpisa ovlastene osobe, a upis podataka o tom subjektu upisa obavlja se na prvim sljedecim slobodnim rubrikama upisnika.

Clan 76.

Upis podataka u upisnik vrsi se tako sto se podaci u rubrike broj 1. do 4. upisuju po prijemu prijave za upis, a podaci u rubrike broj 5. i 6. upisuju se odmah nakon donosenja rjesenja o upisu subjekta upisa u sudski registar.

Clan 77.

Redni broj iz rubrike broj 1. upisnika predstavlja broj rjesenja o upisu u sudski registar subjekta upisa i upisuje se na predvidjeno mjesto obrasca rjesenja.
Svaki subjekt upisa koji se upise u sudski registar dobija osnovni stalni maticni registarski broj subjekta upisa ( u daljem tekstu : maticni registarski broj) i taj broj se koristi na svim aktima sudskog registra koji se odnose na isti subjekt upisa.Taj maticni registarski broj upisuje se u rubriku broj 5. upisnika.
Maticni registarski broj subjekta upisa pocinje od broja 01 i dalje se nastavlja bez prekida i ne mijenja se po kalendarskim godinama.
Maticni registarski broj subjekta upisa ne mijenja se dok subjekt upisa postoji, odnosno dok subjekt upisa ne bude brisan iz sudskog registra.

Clan 78.

Svaki subjekat upisa, pored maticnog registarskog broja, dobija i broj identifikacijske oznake koja se upisuje ispred maticnog registarskog broja subjekta upisa (npr. 1-325, ili 2-240 ili 3-560). Broj identifikacijske oznake upisuje se u rubriku broj 6. upisnika.
Za subjekte upisa koji se osnivaju po Zakonu o privrednim drustvima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 23/99), odredjuje se identifikacijska oznaka broj 1, a za subjekte upisa koji se osnivaju po propisima o ustanovama odredjuje se identifikacijska oznaka broj 2, dok se za sve druge subjekte upisa odredjuje identifikacijska oznaka broj 3.

3. Registar subjekta upisa

Clan 79.

Registar subjekta upisa predstavlja osnovnu evidenciju sudskog registra.
Ovaj registar sadrzi sve podatke o subjektu upisa koji se po zakonu moraju voditi u sudskom registru i koji su znacajni za pravni promet.
Registar subjekta upisa predstavlja omot od cvrstog kartona ili plastificirane folije koji ima ugradjen odgovarajuci mehanizam za ucvrscivanje rjesenja o upisu u sudski registar i registarskih listova koji se odlazu u omot.
Na naslovnoj stranici omota registra subjekta upisa ispisan je naslov "Registar subjekta upisa", a ispod naslova upisuje se naziv i sjediste subjekta upisa, dok se u gornjem desnom uglu upisuje jedan ispod drugog maticni registarski broj i klasifikacijska oznaka subjekta upisa.

Clan 80.

Omot registra subjekta upisa je tamno-plave boje i ima dva dijela : aktivni i pasivni dio. Format omota je 210 X 300 mm. Aktivni i pasivni dio omota registra subjekta upisa razdvojena su sa dva pregradna kartona od cega je na jednom kartonu na sredini ispisan naslov "aktivni dio", a na drugom kartonu na sredini ispisan naslov "pasivni dio".
Pregradni karton za aktivni dio je crvene boje, a pregradni karton za pasivni dio je zelene boje.
Pregradni kartoni iz stava 2. ovog clana su od bezdrvnog papira 80 gr.
Svaki subjekt upisa ima jedan omot registra subjekta upisa.
Omot registra subjekta upisa izradjuje se prema obrascu 15.

Clan 81.

U aktivni dio omota registra subjekta upisa ulaze se izvornik rjesenja o upisu subjekta upisa u sudski registar i po jedan primjerak svakog registarskog lista koji cine sastavni dio tog rjesenja, kao i sva naknadna rjesenja i registarski listovi kojima je izvrsen upis promjene podatka kod subjekta upisa koji su posljednji upisani u sudski registar i odgovaraju najnovijem stanju.
U pasivni dio omota registra subjekta upisa ulazu se raniji registarski listovi izvadjeni iz aktivnog dijela, kod kojih je zbog upisane posljednje promjene podatka kod subjekta upisa u sudski registar doslo do prestanka vazenja podataka sadrzanih u tim registarskim listovima. 4. Zbirka isprava subjekta upisa

Clan 82.

Zbirka isprava subjekta upisa predstavlja registar isprava koji su bili osnov za upis podataka o subjektu upisa u registar subjekta upisa.
Zbirka isprava subjekta upisa predstavlja omot od cvrstog kartona formata 210 X 300 mm sa ugradjenim odgovarajucim mehanizmom za ucvrscivanje isprava i drugih akata koji se cuvaju u omotu.
Na naslovnoj stranici omota zbirke isprava subjekta upisa upisan je naslov : "Zbirka isprava subjekta upisa", a ispod naslova upisuje se firma i sjediste subjekta upisa, dok se u gornjem desnom uglu upisuje maticni registarski broj i broj klasifikacijske oznake subjekta upisa.

Clan 83.

U omot zbirke isprava subjekta upisa ulazu se sljedece isprave i dokazi : prijava za upis subjekta upisa u sudski registar, po jedan primjerak svakog broja evidencijskog lista koji su podneseni uz prijavu i sve isprave i dokazi podneseni uz prijavu na osnovu kojih je izvrsen upis podataka o subjektu upisa u registar subjekta upisa (komplet iz clana 51.). U ovaj omot se ulazu i sve naknadno podnesene prijave za upis promjene podataka kod subjekta upisa i evidencijski listovi i isprave i dokazi koji su prilozeni uz tu prijavu za upis, a odnose se na izvrsene promjene podataka kod subjekta upisa.
Svaki subjekt upisa ima jedan omot zbirke isprava subjekta upisa.
Omot zbirke isprava subjekta upisa izradjuje se prema obrascu 16. 5.
Cuvanje knjiga sudskog registra

Clan 84.

Knjige sudskog registra iz clana 73. ove uredbe, kao i rjesenja i registarski listovi iz registra subjekta upisa, te isprave i drugi akti iz zbirke isprava subjekta upisa, smatraju se knjigama, odnosno ispravama trajne vrijednosti i cuvaju se trajno.
Ovlastena osoba registarskog suda zaduzena za vodjenje knjiga sudskog registra, duzna je cuvati knjige i isprave iz stava 1. ovog clana, na nacin da se zastite od zloupotrebe, unistenja i ostecenja.

Clan 85.

Registarski sud je duzan osigurati posebne prostorije za smjestaj i cuvanje knjiga sudskog registra iz clana 73. ove uredbe.
Upisnik sudskog registra, po pravilu, cuva se u zeljeznom ili drvenom ormaru osiguran bravom ili katancem, a registri subjekta upisa i zbirke isprava subjekta upisa cuvaju se u odgovarajucim stalazama ili zeljeznim ili drvenim ormarima.
Prostorije iz stava 1. ovog clana moraju biti osigurane od provala i moraju biti odredjene na mjestima koja su zasticena od vlage i drugih stetnih uticaja.
Registri subjekata upisa odlazu se u posebne stalaze odvojeno od stalaza predvidjenih za odlaganje zbirke isprava subjekata upisa.
Registri subjekata upisa slazu se u stalaze hronoloski po redoslijedu maticnih registarskih brojeva subjekata upisa, razvrstani po brojevima klasifikacijskih oznaka i obiljezene vidno kalendarskim godinama.
Na nacin propisan u stavu 5. ovog clana postupa se i u odnosu na odlaganje omota zbirke isprava subjekata upisa u stalaze predvidjene za te zbirke.

Clan 86.

Obrasci knjiga iz clana 73. ove uredbe otstampani su uz ovu uredbu i cine njen sastavni dio.

V - POSTUPANJE SUDA PRI UPISU PODATAKA U SUDSKI REGISTAR I VODJENJU SUDSKOG REGISTRA 1.

Rjesenje o upisu u sudski registar

Clan 87.

Rjesenje o upisu u sudski registar subjekata upisa sastoji se od obrasca rjesenja i odgovarajucih brojeva registarskih listova, ovisno od vrste podataka koji su predmet upisa.
Registarski listovi se slazu uz obrazac rjesenja i cine sastavni dio rjesenja.
Rjesenje iz stava 1. ovog clana donosi se kao izvornik rjesenja koji ostaje u sudskom registru i kao prijepis rjesenja koje se izdaje podnositelju prijave za upis s tim sto se prijepis moze izdati u vise primjeraka ako to zahtijeva podnositelj prijave za upis.
Sadrzaj podataka u izvorniku rjesnja i podataka u prijepisu rjesenja moraju u cjelosti biti istovjetni o cemu se neposredno stara nadlezni sudija.

Clan 88.

Rjesenje o upisu u sudski registar subjekta upisa, sud donosi nakon sto prethodno izvrsi popunu svih registarskih listova koji se odnose na upis podataka u sudski registar koji su predmet upisa.
Svaki broj registarskog lista iz stava 1. ovog clana, popunjava se tako sto se u cjelini preuzimaju podaci sadrzani u odgovarajucem broju evidencijskog lista koji su prilozeni uz prijavu za upis, a prethodno je sudija utvrdio da su svi evidencijski listovi popunjeni tacno i pravilno i sa odgovarajucim podacima.

Clan 89.

Popuna obrasca izvornika i prijepisa rjesenja o upisu u sudski registar i registarskih listova koji cine sastavni dio tih rjesenja, vrsi sud uz pomoc kompjutera, a samo izuzetno pisacim strojem, ako sud ne posjeduje kompjuter. Obradu ovih podataka vrsi punkt iz clana 95. ove uredbe.

2. Nacin vodjenja sudskog registra

Clan 90.

Kada se donese rjesenje o upisu u sudski registar na nacin predvidjen u cl. 87. i 88. ove uredbe, pristupa se formiranju prijepisa rjesenja o upisu u sudski registar za podnositelja prijave i izvornika rjesenja za registar subjekta upisa, odnosno formiranju zbirke isprava subjekta upisa.
Formiranje rjesenja, odnosno zbirke isprava iz stava 1. ovog clana, obavlja se tako sto se cjelokupna dokumentacija prilozena uz prijavu za upis u sudski registar i doneseno rjesenje o upisu u sudski registar s registarskim listovima razvrstavaju na sljedeci nacin :
1. uz obrazac prijepisa rjesenja prilazu se svi registarski listovi predvidjeni za to rjesenje,
2. uz obrazac izvornika rjesenja prilazu se svi registarski listovi predvidjeni za to rjesenje,
3. uz prijavu za upis prilazu se svi evidencijski listovi podneseni uz prijavu i sve isprave i dokazi prilozeni uz prijavu za upis (komplet iz clana 51.).

Clan 91.

Rjesenje formirano na nacin predvidjen u tacki 1. stav 2. clana 90. ove uredbe se prema potrebi, umnozava u potreban broj primjeraka i na propisan nacin urucuje, odnosno dostavlja podnositelju prijave za upis. Tako formirano rjesenje cini jedinstvenu cjelinu.
Registar subjekta upisa formira se tako sto se na naslovnoj stranici omota registra subjekta upisa vrsi upis predvidjenih podataka, a nakon toga se u taj omot ulaze izvornik rjesenja kompletiran na nacin utvrdjen u tacki 2. stava 2. clana 90. ove uredbe.
Rjesenje iz stava 2. ovog clana ulaze se u aktivni dio omota registra subjekta upisa.
Zbirka isprava subjekta upisa formira se tako sto se na naslovnoj stranici omota zbirke isprava subjekta upisa vrsi upis predvidjenih podataka, a nakon toga se u taj omot ulaze prijava za upis kompletirana na nacin utvrdjen u tacki 3. stav 2. clana 90. ove uredbe.

Clan 92.

Kada registarski sud donese rjesenje o upisu u sudski registar promjena odredjenih podataka kod registrovanog subjekta upisa, ovlasteni djelatnik suda ulaganje tog rjesenja i registarskih listova u omot registra subjekta upisa, obavlja tako sto iz aktivnog dijela registra subjekta upisa izdvaja registarske listove u kojima je izvrsena promjena podataka, pa te listove precrtava s dvije kose crvene crte ovjerene potpisom sudije i pecatom suda s naznakom datuma ovjere, a onda te listove odlaze u pasivni dio registra subjekta upisa, a nove registarske listove ulaze na njihovo mjesto u aktivnom dijelu registra subjekta upisa, dok rjesenje o upisu izvrsenih promjena odlaze uz prethodno rjesenje koje se nalazi u aktivnom dijelu registra subjekta upisa.

Clan 93.

Ako registarski sud odbaci ili odbije prijavu za upis, u tom slucaju isprave i dokazi prilozeni uz prijavu za upis ne izdvajaju se iz predmeta, vec se cjelokupan predmet s rjesenjem suda kojim je prijava odbacena, odnosno odbijena ulaze u omot zbirke isprava subjekta upisa i odlaze na posebno mjesto predvidjeno za tu vrstu predmeta. U ovom slucaju ne formira se registar subjekta upisa.

Clan 94.

Ako je protiv rjesenja o upisu u sudski registar izjavljenja zalba ili podnesen zahtjev za zastitu zakonitosti, registarki sud dostavlja drugostepenom sudu, zajedno s zalbom, odnosno zahtjevom za zastitu zakonitosti, sve ili samo dio isprava i dokaza koji se odnose na osporeni dio rjesenja.
Drugostepeni sud je duzan poslije donosenja odluke o izjavljenoj zalbi, odnosno zahtjevu za zastitu zakonitosti, isprave i dokaze dostavljene uz zalbu, odnosno zahtjev za zastitu zakonitosti vratiti sa svojom odlukom registarskom sudu koji drugostepenu odluku i isprave i dokaze ponovo ulaze u omot zbirke isprava subjekta upisa.

3. Punkt za obradu podataka koji se upisuju u sudski registar

Clan 95.

Svaki registarski sud duzan je organizirati punkt s jednim ili vise povezanih kompjutera s namjenskim programom uz pomoc kojeg se podaci iz registra subjekta upisa unose u kompjuter i pohranjuju.
Registarski sudovi su duzni kompjutere iz stava 1. ovog clana povezati s odgovarajucim sredisnjim kompjuterskim punktom u mjestu koje bude odredjeno od strane nadleznih organa vlasti.
Podaci iz stava 1. ovog clana se na dnevnoj ili tjednoj osnovi s punktova salju u sredisnji kompjuter gdje se obradjuju i pripremaju za objavljivanje na INTERNETU, odnosno INTRANETU.
Dok se ne uspostavi sredisnji kompjuter (sredisnji punkt), svaki registarski sud podatke iz svog registra samostalno obradjuje i priprema za objavljivanje na INTERNETU, odnosno INTRANETU.

4. Uvid u podatke sudskog registra i davanje izvoda, odnosno uvjerenja

Clan 96.

Svaka zainteresirana osoba ima pravo uvida u podatke sadrzane u registru subjekta upisa. Uvid u registar vrsi se uz prisustvo ovlastene osobe suda.
Isprave i drugi akti iz zbirke isprava subjekta upisa mogu se razgledati ako za to postoji opravdani interes, uz odobrenje nadleznog sudije i uz prisustvo ovlastene osobe suda
. Nadlezni sudija utvrdjuje da li postoji opravdani interes zainteresirane osobe za uvid u registre iz st. 1. i 2. ovog clana.

Clan 97.

O podacima iz sudskog registra sud izdaje izvod predvidjen u clanu 66. ove uredbe, odnosno uvjerenje iz clana 67. ove uredbe.
Izvod, odnosno uvjerenje izdaje se na pismeni zahtjev zainteresirane osobe. Zahtjev sadrzi : naziv i sjediste podnositelja zahtjeva, maticni registarski broj subjekta upisa, broj klasifikacione oznake i podatke koji se traze.
U obrazac izvoda iz sudskog registra iz clana 66. ove uredbe upisuju se posljednji podaci upisani u odgovarajuce registarske listove u aktivnom dijelu registra subjekta upisa koji odgovaraju najnovijem stanju i koji su vazeci. U obrazac uvjerenje iz clana 67. ove uredbe, upisuju se podaci upisani u odgovarajuce registarske listove iz pasivnog dijela registra subjekta upisa koji su prestali da vaze.
Podatke u izvod, odnosno uvjerenje upisuje sud.

5. Stambilji registarskog suda

Clan 98.

U postupku upisa u sudski registar, registarski sud moze upotrebljavati slijedece stambilje :
1. za upis zakljucenog prinudnog poravnanja u stecaju;
2. za upis sprovodjenja postupka likvidacije, odnosno otvaranja postupka stecaja;
3. za upis brisanja subjekta upisa zbog zakljucenja postupka stecaja, odnosno likvidacije;
4. za sve druge upise za koje sud ocijeni da se mogu obavljati stambiljem.
Oblik, sadrzaj i vrste stambilja iz stava 1. ovog clana utvrdjuje rjesenjem predsjednik registarskog suda.

VI - POSTUPANJE SUDA PRI UPISU PODATAKA U SUDSKI REGISTAR PO ZAHTJEVU NADLEZNIH ORGANA, ODNOSNO PRI UPISU PROMJENE PODATAKA KOJI NASTANU KOD REGISTROVANOG SUBJEKTA UPISA

Clan 99.

Ako se upis u sudski registar odredjenih podatka obavlja na osnovu rjesenja registarskog suda donesenog po zahtjevu nadleznog organa, odnosno po sluzbenoj duznosti suda, u tom slucaju registarski sud je duzan u odgovarajuci broj registarskog lista subjekta upisa upisati podatke navedene u tom rjesenju koji se vode u sudskom registru.

Clan 100.

Ako subjekt upisa prestaje da postoji zbog pripajanja, spajanja ili podjele, najprije se upisuju subjekti upisa koji nastaju pripajanjem, spajanjem odnosno podjelom, kod nadleznog registarskog suda, a nakon toga se upisuje brisanje subjekta upisa kod registarskog suda u koji je bio upisan subjekt upisa koji prestaje da postoji na osnovu pripajanja, spajanja, odnosno podjele.
U prijavi za brisanje subjekta upisa iz sudskog registra sud je duzan navesti maticni registarski broj subjekta upisa i naziv suda kod kojeg je izvrsen upis pripajanja, odnosno subjekt upisa nastao spajanjem ili podjelom.

Clan 101.

Ako se pripajanje subjekta upisa obavlja kod drugog registarskog suda, a ne kod suda kod kog je upisan subjekt koji prestaje da postoji na osnovu pripajanja, registarski sud koji upisuje pripajanje dostavlja prijavu za upis brisanja tog subjekta registarskom sudu kod kog je taj subjekt bio upisan radi njegovog brisanja iz sudskog registra tog suda.
Uz prijavu za upis brisanja subjekta upisa iz stava 1. ovog clana iz sudskog registra sud prilaze ovjerenu fotokopiju ili prijepis rjesenja o upisu pripajanja u sudski registar.

Clan 102.

Ako se sjediste novog subjekta upisa nastalog podjelom postojeceg subjekta upisa nalazi na podrucju drugog suda, registarski sud koji je donio rjesenje o upisu novog subjekta upisa u sudski registar duzan je tom drugom sudu, kod kojeg je bio registrovan subjekt upisa koji prestaje podjelom, dostaviti prijavu za brisanje tog subjekta upisa iz sudskog registra.
Uz prijavu za brisanje tog subjekta upisa iz sudskog registra sud dostavlja i ovjerenu fotokopiju ili prijepis rjesenja o upisu u sudski registar novog subjekta upisa.

Clan 103.

Registarski sud koji upisuje spajanje ili pripajanje subjekta upisa cija se sjedista nalaze na podrucju drugih registarskih sudova, duzan je da tim sudovima dostavi prijave za upis brisanja subjekta upisa iz sudskog registra koji prestaju na osnovu spajanja, odnosno pripajanja.
Uz prijavu iz stava 1. ovog clana sud prilaze prijepis ili ovjerenu fotokopiju rjesenja o upisu osnivanja novog subjekta upisa nastalog spajanjem dva ili vise subjekata upisa, odnosno fotokopiju ili prijepis rjesenja o upisu pripajanja subjekta upisa drugom subjektu.

Clan 104.

Ako subjekt upisa mijenja svoje sjediste na podrucju drugog registarskog suda, prijavu za upis te promjene podnosi registarskom sudu na cijem podrucju treba da ima svoje sjediste. U prijavi treba navesti naziv i sjediste registarskog suda kod kojeg je upisan u sudski registar, maticni registarki broj i broj identifikacione oznake.
Kada registarski sud iz stava 1. ovog clana, primi prijavu za upis promjena sjedista, postupa na slijedeci nacin :
1. po sluzbenoj duznosti treba od ranijeg registarkog suda pribaviti registar subjekta upisa i zbirku isprava subjekta upisa;
2. na osnovu prijave iz stava 1. ovog clana, prilozenih evidencijskih listova i isprava i dokaza i dokumentacije iz tacke 1. stava 2. ovog clana, donijeti rjesenje o upisu u sudski registar tog subjekta upisa i postupiti na nacin propisan u cl. 90. i 91. ove uredbe.
Kada se zavrsi posao iz tacke 2. stava 2. ovog clana, novi registarski sud je duzan ranijem registarskom sudu dostaviti prijavu za brisanje subjekta upisa iz sudskog registra i fotokopiju ili prijepis rjesenja o izvrsenom upisu subjekta upisa u sudski registar.

Clan 105.

Brisanje neosnovanog upisa iz sudskog registra vrsi se nakon sto rjesenje registarskog suda o neosnovanosti upisa postane pravomocno.
Neosnovani upis iz stava 1. ovog clana brise se iz sudskog registra na nacin sto se u odgovarajucem registarskom listu iz aktivnog dijela registra subjekta upisa, rubrike na koje se odnose podaci koje treba brisati, precrtavaju s dvije kose crvene linije ovjerene potpisom sudije i pecatom suda sa naznakom broja i datuma rjesenja na osnovu kojeg se vrsi brisanje upisa, a to rjesenje prilaze uz prethodno rjesenje o upisu koje se nalazi u aktivnom dijelu registra subjekta upisa.

Clan 106.

Ako se radi o nistavosti upisa subjekta upisa kao cjeline radi cega taj subjekt prestaje da postoji, za upis te nistavosti koristi se registarski list broj 14., a ako se radi o nistavosti pojedinih podataka, za upis nistavosti tih podataka koristi se registarski list broj 1., a po potrebi i drugi registarski list prema ocjeni registarskog suda.
Pri upisu nistavosti iz stava 1. ovog clana vrsi se naznaka naziva i sjedista suda, broj i datum odluke kojom je utvrdjena nistavost upisa s tim da se rjesenje o brisanju nistavosti upisa prilaze uz registarski list.

Clan 107.

Ako je protiv rjesenja o upisu u sudski registar izjavljena zalba, odnosno podnesen zahtjev za zastitu zakonitosti, u tom slucaju registarski sud po sluzbenoj duznosti na registarskom listu broj 1. treba upisati da je izjavljena zalba, odnosno podnesen zahtjev i datum podnosenja zalbe, odnosno zahtjeva. Kada zalba, odnosno zahtjev iz stava 1. ovog clana budu rijeseni, na registarski list broj 1. treba upisati slijedece podatke :
1. ako je zalba, odnosno zahtjev odbijen, a rjesenje o upisu potvrdjeno - treba upisati da je zalba, odnosno zahtjev odbijen i datum odbijanja;
2. ako je zalba, odnosno zahtjev uvazen, a rjesenje o upisu ukinuto - treba upisati te podatke i datum kada je zalba, odnosno zahtjev uvazen.

VII - NADZOR NAD PROVODJENJEM UREDBE

Clan 108.

Nadzor nad provodjenjem ove uredbe, a posebno vodjenje knjiga sudskog registra i njihovog smjestaja i cuvanja prema cl. 84. i 85. ove uredbe, kao i davanje potrebnih objasnjenja i uputa vrsi Federalno ministarstvo pravde. VIII - KRIVICNE ODREDBE

Clan 109.

Novcanom kaznom od 200 do 500 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba u sudu :
1. ako u roku iz clana 7. stav 1. ove uredbe ne donese rjesenje o upisu u sudski registar;
2. ako ne postupi u roku predvidjenom u clanu 60. stav 1. ove uredbe;
3. ako od stranke trazi isprave i dokaze koji nisu potrebni za upis u sudski registar (clan 60. stav 2.);
4. ako knjige sudskog registra ne cuva na nacin utvrdjen u cl. 84. i 85. ove uredbe;
5. ako zainteresiranoj osobi ne dozvoli uvid u podatke sadrzane u registru subjekta upisa ili na zahtjev ovlastene osobe ne izda izvod, odnosno uvjerenje iz sudskog registra (cl. 96. i 97);
6. ako ne postupi po rjesenju ovlastene osobe Federalnog ministarstva pravde koje se donese na osnovu clana 108. ove uredbe.
Pod odgovornom osobom, u smislu stava 1. ovog clana, podrazumijeva se predsjednik suda, sudija ili druga sluzbena osoba suda koja je neposredno zaduzena za obavljanje odredjenih poslova iz ove uredbe ili je zaduzena da izvrsi odredjeni posao, a nije izvrsila taj posao ili je izvrsila radnju suprotno datoj obavezi.

IX- PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 110.

Registarski sudovi su duzni u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe izvrsiti organizacijske, kadrovske, materijalne, tehnicke i druge uvjete za pocetak provodjenja registracije subjekta upisa po odredbama ove uredbe i osigurati odgovarajuce obrasce, rjesenja o upisu i registarske listove i knjige sudskog registra iz clana 73. ove uredbe.

Clan 111.

Prijave za upis u sudski registar podnesene do dana stupanja na snagu ove uredbe, a nisu rijesene do tog dana, rijesit ce se po odredbama ove uredbe.

Clan 112.

Preduzeca iz cl. 382. i 383. Zakona o privrednim drustvima, uz prijavu za upis u sudski registar, odnosno preregistraciju, prilazu evidencijski list broj 15. i odgovarajuce evidencijske listove predvidjene u clanu 53. ove uredbe, ovisno od vrste podataka koji se upisuju u sudski registar po osnovu preregistracije.

Clan 113.

Isprave i opce akte za koje je odredbama ove uredbe predvidjeno da ih ovjerava javni biljeznik, pocet ce se ovjeravati nakon pocetka rada javnih biljeznika, u skladu sa Zakonom o javnom biljeznistvu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 49/99).

Clan 114.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje vaziti Uredba o upisu u sudski registar preduzeca i drugih pravnih osoba koje obavljaju privrednu djelatnost ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 10/96, 10/98 i 16/98) i Pravilnik o obrascima i nacinu upisa u sudski registar subjekta upisa koji se bave privrednom djelatnoscu ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 17/98, 22/98 i 37/98), i drugi propisi o obrascima i nacinu upisa u sudski registar koji se primjenjuju na teritoriju Federacije do dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clan 115.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V. broj 37/20
15. marta 2000.godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic s.r.

O B R A Z L O Z E N J E
UREDBE
O UPISU U SUDSKI REGISTAR PRAVNIH OSOBA KOJE OBAVLJAJU PRIVREDNU DJELATNOST

I - ZAKONSKI OSNOV

Osnov za donosenje ove uredbe sadrzan je u clana 67. Zakona o postupku upisa pravnih osoba u sudski registar u kojem je utvrdjeno da ce Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donijeti propis o sadrzaju sudskog registra, o ispravama i dokazima koji sluze za upis u sudski registar i drugim pitanjima od znacaja za vodjenje sudskog registra.

II - RAZLOZI ZA DONOSENJE

Donosenjem Zakona o postupku upisa pravnih osoba u sudski registar stvoren je pravni osnov za upis u sudski registar drustva s neogranicenom solidarnom odgovornosti komanditnog drustva, dionickog drustva i drustva s ogranicenom odgovornosti, kao i drugih pravnih osoba za koje je federalnim i kantonalnim zakonom predvidjeno da se upisuju u sudski registar.

III - OBRAZLOZENJE VAZNIJIH PRAVNIH RJESENJA

U poglavlju I kojim se reguliraju opce odredbe propisano je koje su isprave i dokazi potrebni za upis u sudski registar privrednih drustava koja se osnivaju u skladu sa Zakonom o privrednim drustvima kao i drugi pravni subjekti koji se osnivaju u skladu sa posebnim propisima. Nadalje, utvrdjuje se koje su prijave i obrasci potrebni za upis kao i postupak upisa u sudski registar i druga pitanja koja su znacajna za rad registarskih sudova.

Pored toga, u istim odredbama je regulirano da djelatnost subjekata upisa mora biti usaglasena sa Odlukom o standardnoj kalisifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini. Pored dokaza koji se prilazu, u opcim odredbama je regulirano da se prilikom upisa prilaze i uvjerenje nadlezne Porezne uprave kojim ce se utvrditi da subjekt upisa u kojem ima udjele i dionice nema na racunima evidentiranih nepodmirenih poreza i doprinosa. Nadalje, u cilju postizanja azurnosti upisa, u ovim odredbama regulirano je da je postupak za upis subjekta upisa hitan i da se mora okoncati u roku od 10 dana od dana prijema uredne prijave.

U poglavlju II propisano je koje su isprave i dokazi potrebni za upis subjekta upisa u sudski registar. Tako je regulirano sto je potrebno prilikom upisa u sudski registar osnivanja privrednog drustva s neogranicenom solidarnom odgovornosti, osnivanja komanditnog drustva, osnivanja dionickog drustva, osnivanja drustva s ogranicenom odgovornosti, upis u registar podruznice ili drugog dijela subjekta upisa, spajanje, pripajanje, podjela, promjena oblika i prestanak subjekta upisa, upis subjekta upisa koji ima javne ovlasti, upis u sudski registar osnivanja banke ili druge finansijske organizacije, kao i dijelova banke, upis stedno-kreditne zadruge, upis osnivanja drustva za osiguranje, upis osnivanja drustva za uzajamno osiguranje, upis osnivanja biroa za osiguranje Bosne i Hercegovine, upis komore zdravstvenih ili veterinarskih djelatnika, upis zadruge i zadruznih saveza, upis vanjsko-trgovinskog prometa, upis u sudski registar prokure, upis u sudski registar podataka o postupku likvidacije, stecaja, prinudnog poravnanja i zabrane obavljanja djelatnosti, kao i upis brisanja subjekta upisa zbog likvidacije odnosno stecaja.

Ono sto predstavlja novinu od isprava koje se prilazu prilikom upisa, jeste ugovor o osnivanju i akt kojim se vrsi spajanje, pripajanje, podjela, promjena oblika i prestanka subjekta upisa koji se ovjeravaju od strane javnog biljeznika. Medjutim, isprave i opca akta koja je predvidjeno da ovjerava javni biljeznik pocet ce se ovjeravati nakon pocetka rada javnih biljeznika, a u skladu sa Zakonom o javnom biljeznistvu.

U poglavlju III propisano je koje su prijave i obrasci potrebni, odnosno koje se prijave i obrasci prilazu uz prijavu za upis u sudski registar i utvrdjeno kako i na koji nacin se oni popunjavaju i ko ih popunjava. Prijave i obrasci cine sastavni dio ove uredbe, a u Uredbi je regulirano kako i na koji nacin se vrsi kompletiranje i popunjavanje prijava, odnosno obrazaca za upis, velicina obrazaca kao i koji su to obrasci koje koristi sud pri upisu u sudski registar.

U poglavlju IV regulirano je koje vrste knjiga sudskog registra postoje. Knjige koje su propisane u ovoj uredbi su upisnik sudskog registra, registar subjekata upisa i zbirka isprava subjekata upisa. Nadalje, utvrdjeno je kako i na koji nacin se vrsi popunjavanje rubrika u pomenutim registrima i kako se cuvaju kopije registra.

U poglavlju V reguliran je postupak suda prilikom upisa u sudski registar, kao i kako i na koji nacin se vodi sudski registar do uspostave sredisnjeg kompjutera. U poglavlju VI regulirano je postupanje suda prilikom upisa podataka u sudski registar po zahtjevu nadleznog organa, odnosno pri upisu promjene podataka koji nastanu kod registrovanog subjekta upisa.

U poglavlju VII regulirano je ko vrsi nadzor nad sprovodjenjem ove uredbe, a u poglavlju VIII utvrdjene su krivicne odredbe zbog neprimjenjivanja ove uredbe.

IV - FINANSIJSKA SREDSTVA

Za sprovodjenje ove uredbe nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva u Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine.

x x x

U postupku izrade Uredbe zatrazeno je misljenje pojedinih federalnih ministarstva, a posebno imajuci u vidu da li su potpuno i pravilno obuhvaceni svi akti potrebni za upis pravne osobe u sudski registar.

Misljenja su zatrazena od : Federalnog ministarstva financija- Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva zdravlja, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta-Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, USAID-a.

Od vecine federalnih ministarstava dobili smo primjedbe i sugestije koje su na odgovarajuci nacin prihvacene i ugradjene u tekst ove uredbe.

x x x

Radi davanja misljenja ista Uredba dostavljena je i Uredu za zakonodavstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine cije su primjedbe i sugestije takodje prihvacene i na odgovarajuci nacin ugradjene u pomenutoj uredbi.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi