TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 105

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O RASELJENIM OSOBAMA - PROGNANICIMA I IZBJEGLICAMA - POVRATNICIMA U FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE

I - OSNOVNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom se uredjuju osnovna prava i obaveze raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, sticanje statusa, njihov povratak u prebivalista iz kojih su prognani (u daljem tekstu: prebivalista) odnosno u druga mjesta koja su izabrali da se u njima nastane (u daljem tekstu: novo mjesto zivljenja) na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), nacin vodjenja evidencija o tim osobama, osiguravanje sredstava za povratak i ostvarenje drugih prava, kao i druga pitanja u vezi s pravima i obavezama ovih osoba na teritoriji Federacije.

Clan 2.

Pitanja u vezi s raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima uredjuju se i propisima kantona u skladu sa ovim zakonom.

Clan 3.

Nadlezni organi Federacije, kantona i opcina obavezni su da, u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, ustavom kantona, ovim zakonom, drugim propisima i dokumentima, posticu povratak i stvaraju politicke, ekonomske i drustvene uvjete koji doprinose dobrovoljnom i sigurnom povratku raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika na teritoriji Federacije.

II - PRIZNAVANJE I PRESTANAK STATUSA RASELJENE OSOBE - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clan 4.

Raseljena osoba - prognanik u smislu ovog zakona je drzavljanin Bosne i Hercegovine koji je raseljen na teritoriji Federacije usljed sukoba, progona, iz opravdanog straha od progona ili povreda ljudskih prava na teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne postoje uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u svoje prebivaliste, niti se dobrovoljno odlucila na izbor novog mjesta zivljenja.

Clan 5.

Izbjeglica - povratnik u smislu ovog zakona je drzavljanin Bosne i Hercegovine koji se kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine vratio iz inozemstva na teritoriju Federacije, zbog nepostojanja uvjeta za dostojanstven povratak u svoje mjesto prebivalista, a nije dobrovoljno izabrao novo mjesto stalnog zivljenja. Status izbjeglice - povratnika traje do regulisanja statusa iz cl. 4. ili 6. ovog zakona.

Clan 6.

Raseljenoj osobi - prognaniku i izbjeglici - povratniku koji se vratio u prebivaliste, a nije u vlastitu kucu ili stan zbog njihove razrusenosti ili zauzetosti, priznaju se odredjena prava, u skladu sa ovim zakonom, drugim federalnim zakonima i propisima kantona.

Clan 7.

O priznavanju i prestanku statusa raselje osobe - prognanika, u smislu ovog zakona, kao i priznavanju njihovih prava i obaveza, i prava i obaveza osoba iz clana 6. ovog zakona, odlucuje nadlezni organ uprave kantona odredjen kantonalnim propisom. Protiv rjesenja iz stava 1. ovog clana moze se izjaviti zalba Federalnom ministarstvu socijalne politike, raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica (u daljem tekstu: Ministarstvo), u roku od 8 dana od dana prijema rjesenja. Protiv rjesenja iz stava 2. ovog clana, moze se pokrenuti upravni spor. O pravima i obavezama raseljene osobe - prognanika koje su uredjene propisom kantona odlucuje nadlezan organ odredjen propisom kantona.

Clan 8.

Status raseljene osobe - prognanika priznaje se od dana kada je raseljena osoba - prognanik podnijela zahtjev za priznavanje tog statusa. Osobi kojoj je priznat status raseljene osobe - prognanika izdaje se legitimacija rasljene osobe - prognanika. Propis o obrascu legitimacije iz stava 2. ovog clana donosi federalni ministar nadlezan za poslove raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica (u daljem tekstu: ministar) u saradnji sa nadleznim organima kantona.

Clan 9.

Status raseljene osobe - prognanika nece se priznati osobi koja je pravosnaznom sudskom odlukom osudjena za krivicno djelo protiv covjecnosti i medjunarodnog prava od strane Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju ili ako se protiv nje vodi postupak koji je u skladu sa Rimskim sporazumom o pravilima puta ili o pitanjima iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Clan 10.

Status raseljene osobe - prognanika prestaje: 1. povratkom u prebivaliste; 2. kada postoji mogucnost sigurnog i dostojanstvenog povratka u svoje prebivaliste, a raseljena osoba - prognanik nije se vratila; 3. kada se raseljena osoba - prognanik dobrovoljno odlucila na stalno nastanjenje u drugo mjesto na teritoriji Federacije.

III - PRAVA I OBAVEZE RASELJENE OSOBE - PROGNANIKA I IZBJEGLICE - POVRATNIKA

Clan 11.

Osobi kojoj je priznat status raseljene osobe - prognanika i izbjeglici - povratniku privremeno se osigurava: 1. smjestaj; 2. prehrana; 3. socijalna adaptacija i psiholoska podrska; 4. zdravstvena zastita; 5. obrazovanje djece i omladine; 6. podmirivanje drugih nuznih zivotnih potreba. Kantoni, u skladu sa materijalnim mogucnostima, mogu osobama iz stava 1. ovog clana utvrditi i druga prava.

Clan 12.

Privremenim smjestajem, u smislu clana 11. stav 1. tacka 1. ovog zakona, smatra se osiguranje prostora za stanovanje osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona sa clanovima njihove porodice, a on se odredjuje prema broju i uzrastu ovih osoba. Privremeni smjestaj osigurava se u: prihvatnim - tranzitnim centrima, kolektivnim centrima, naseljima koja su izgradjena, rekonstruirana i adaptirana za potrebe smjestaja osoba iz stava 1. ovog clana, kao i stanovima i kucama porodica koje prihvate ove osobe i raspolozivim stanovima. Ukoliko je raseljena osoba - prognanik, izbjeglica - povratnik i osoba iz clana 6. ovog zakona regulisala smjestaj u skladu sa vazecim stambenim zakonom i uz odobrenje nadleznog organa, a od nje je zatrazeno da napusti smjestaj u kojem se trenutno nalazi, ima pravo na drugi odgovarajuci smjestaj u skladu sa ovim zakonom i na nacin i pod uvjetima utvrdjenim kantonalnim propisima iz oblasti stambenih odnosa. Ova odredba se primjenjuje na osobe iz stava 1. ovog clana ako se utvrdi da su korisnici kuce ili stana bez odobrenja nadleznog organa a ne mogu se vratiti u svoje ranije prebivaliste, sto nadlezni organ provjerava po sluzbenoj duznosti.

Clan 13.

Prihvatno-tranzitni centar je zatvoreni prostor koji se sastoji od jedne ili vise prostorija funkcionalno povezanih. U prihvatno-tranzitnom centru moraju se osigurati prostori namijenjeni za: kuhanje sa trpezarijom, pranje vesa, kupanje i sanitarne cvorove, prostor za dnevni boravak i spavaone. Najmanji kapacitet prihvatno-tranzitnog centra je za 40 osoba, sa minimalnom povrsinom od 5 m2 po osobi. Prihvatno-tranzitni centar koristi se za smjestaj osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona do osiguranja drugog smjestaja, a najvise 90 dana od dana prihvata.

Clan 14.

Kolektivnim centrom se smatra zatvoreni prostor raznih namjena, koji se koristi u slucaju izuzetne potrebe za privremeni smjestaj osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona, do osiguranja drugog trajnijeg smjestaja. Prostor koji se koristi kao kolektivni centar mora zadovoljavati osnovni uvjet da ima jednu ili vise prostorija koje su funkcionalno povezane na nacin kojim se osigurava odvijanje neophodnih funkcija ishrane, spavanja, odrzavanja higijene i boravka. Kolektivni centar je najmanjeg kapaciteta za 40 osoba, sa minimalnom povrsinom od 5 m2 po osobi.

Clan 15.

Naseljem koje je namjenski izgradjeno ili rekonstruirano u svrhu smjestaja osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona smatra se veci broj stambenih i drugih objekata izgradjenih ili rekonstruiranih na ogranicenom prostoru u kojima se osigurava prostor od minimalno 6-8 m2 stambene povrsine po osobi. U naselju iz stava 1. ovog clana moraju se osigurati uvjeti za odvijanje osnovnih funkcija ishrane, spavanja, odrzavanja higijene i drugih uvjeta u vezi s boravkom ovih osoba.

Clan 16.

Raspolozivim stanovima smatraju se stanovi kojima se osigurava stambeni prostor minimalne povrsine 8-10 m2 koji se mogu koristiti za privremeni smjestaj osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona, na nacin i pod uvjetima utvrdjenim kantonalnim propisima i propisima iz oblasti stambenih odnosa.

Clan 17.

Izuzetno, a u cilju osiguravanja potrebnih minimalnih uvjeta za smjestaj osoba iz 4., 5. i 6. ovog zakona, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije), uz saglasnost vlade kantona, utvrdjuje odredjene objekte na podrucju kantona koji su od federalnog znacaja za privremeni smjestaj ovih osoba.

Clan 18.

Pravo na prehranu, novcanu pomoc, socijalnu adaptaciju i psiholosku podrsku, zdravstvenu zastitu, obrazovanje djece i omladine i podmirenje drugih nuznih zivotnih potreba osigurava se osobama iz cl. 4. i 5. ovog zakona, u skladu sa ovim zakonom, kantonalnim propisima i drugim propisima.

Clan 19.

Obim prava iz clana 11. ovog zakona odredjuje se na osnovu toga da li je osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona zaposlena ili ne, da li je korisnik penzije, socijalne pomoci, da li je izdrzavana osoba ili ostvaruje prihod po drugom osnovu. Ukoliko osoba iz stava 1. ovog clana ne ostvaruje prava navedena u stavu 1. ovog clana, ta prava ce ostvarivati u skladu sa propisima kantona.

Clan 20.

Raseljene osobe - prognanici i izbjeglice - povratnici duzni su prijaviti svaku okolnost koja utice na obim i prestanak prava iz clana 11. ovog zakona, nadleznom organu kantona, u roku od 15 dana od dana nastanka te okolnosti. Okolnosti iz stava 1. ovog clana nadlezni organ, provjerava po sluzbenoj duznosti.

IV - POVRATAK RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA NA TERITORIJU FEDERACIJE

Clan 21.

Osobe iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona imaju pravo da se slobodno vrate u svoja prebivalista ili u druga mjesta koja su izabrali da se u njima nastane, bez rizika uznemiravanja, zastrasivanja, progona i diskriminacije. Povratnici iz stava 1. ovog clana, bez obzira na koji nacin su se vratili, duzni su se prijaviti nadleznom opcinskom organu radi evidentiranja. Radi stvaranja uvjeta za povratak osoba iz stava 1. ovog clana, nadlezni organi (Federacije, kantona i opcine preduzimat ce prijeko potrebne mjere, a posebno one koje se odnose na: slobodu kretanja, postivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, povecanje sigurnosti boravka u mjestu povratka, povrat imovine njihovim vlasnicima, popravke i gradnje kuca i stanova, otvaranje novih radnih mjesta i drugih uvjeta koji uticu na siguran i dostojanstven povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika.

Clan 22.

U cilju stvaranja potrebnih uvjeta za povratak osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona, na teritoriji Federacije izradjuju se planovi povratka i repatrijacije ovih osoba za teritorij Federacije i podrucje kantona.

Clan 23.

Plan iz clana 22. ovog zakona za teritoriju Federacije donosi Vlada Federacije, a za podrucje kantona vlada kantona.

Clan 24.

Vlada Federacije donosi osnove za izradu planova povratka iz clana 23. ovog zakona na prijedlog Ministarstva.

Clan 25.

U cilju stvaranja uvjeta za povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, nadlezni organi Federacije i kantona daju potrebne informacije ovim osobama, a posebno o uvjetima za povratak i u tom smislu saradjuju sa UNHCR-om i drugim nadleznim medjunarodnim organizacijama, ostvaruju medjuentitesku saradnju, medjusobnu saradnju, kao i saradnju sa drugim organima i organizacijama.

Clan 26.

Blizi propis o organizaciji povratka raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, postupku povratka i drugim pitanjima u vezi s povratkom ovih osoba donosi ministar.

V - NADLEZNOSTI ORGANA U OSTVARIVANJU PRAVA RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clan 27.

U cilju ostvarivanja prava i stvaranja uvjeta za povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika na teritoriji Federacije, Vlada Federacije, Ministarstvo i nadlezni organi kantona preduzimaju odgovarajuce mjere, a narocito: 1. Vlada Federacije - donosi plan povratka i repatrijacije raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika na teritoriji Federacije, najmanje jedanput godisnje, - donosi plan obnove, izgradnje objekata i naselja za smjestaj raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika koji su od federalnog znacaja, - donosi osnove za izradu planova iz clana 24. ovog zakona, - utvrdjuje bilans potrebnih sredstava kada nisu dovoljna finansijska sredstva kantona, a sve u cilju stvaranja uvjeta za povratak i ostvarivanje prava raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona; 2. Ministarstvo: - izradjuje prijedlog godisnjeg plana povratka i repatrijacije iz tacke 1. ovog clana, - priprema osnove za izradu planova iz clana 24. ovog zakona, - prati realizaciju kantonalnih planova povratka i repatrijacije, - koordinira aktivnostima u realizaciji kantonalnih planova povratka i repatrijacije, - koordinira aktivnostima u realizaciji kantonalnih planova povratka i repatrijacije, - priprema plan izgradnje objekata i naselja za smjestaj raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona koji su od federalnog znacaja, - priprema bilans potrebnih sredstava iz tacke 1. ovog clana, - saradjuje sa nadleznim organima kantona, ostvaruje medjuentitetsku saradnju i saradnju sa UNHCR-om, drugim medjunarodnim organizacijama i drugim organima i organizacijama, - vodi centralnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima, - vodi druge poslove u vezi s ostvarivanjem prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona, u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, ovim zakonom i drugim propisima; 3. Kanton: - donosi plan povratka i repatrijacije za podrucje kantona, - planira izgradnju objekata i naselja za smjestaj raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona na podrucju kantona, - priprema i donosi bilans potrebnih sredstava za podrucje kantona, radi stvaranja uvjeta za povratak i ostvarivanje prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona, - utvrdjuje nosioce aktivnosti i izvore sredstava, potrebnih za ostvarivanje prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona, za podrucje kantona, u skladu sa ovim zakonom i propisom kantona, - organizira smjestaj i rad prihvatno-tranzitnih i kolektivnih centara, - vrsi popis i vodi osnovnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima na svom podrucju, - saradjuje sa nadleznim organima drugih kantona i nadleznim organima Federacije, kao i sa UNHCR-om, drugim medjunarodnim organizacijama, posebno u vezi s unapredjenjem planiranog povratka raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, - vrsi druge poslove u vezi s ostvarenjem prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona, u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, ovim zakonom, ustavom kantona, propisima kantona i drugim propisima i aktima.

VI - POPIS I EVIDENCIJA RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clan 28.

Nadlezni organ kantona vrsi popis i vodi osnovnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima na tom podrucju. Centralnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima za teritoriju Federacije vodi Ministarstvo na osnovu osnovnih evidencija iz stava 1. ovog clana. Blizi propis o vodjenju centralne i osnovne evidencije iz ovog clana donosi ministar.

VII - SREDSTVA ZA FINANSIRANJE POTREBA RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clan 29.

Sredstva za finansiranje potreba raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona osiguravaju se iz: - federalnog budzeta, - kantonalnog budzeta, - finansijske pomoci zemalja domacina koje su primile izbjeglice, - donacija i kredita medjunarodnih finansijskih organizacija, - drugih izvora, u skladu sa zakonom i propisima kantona.

Clan 30.

Sredstva za finansiranje koriste se za ostvarivanje potreba i stvaranje uvjeta za povratak raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clana 6. ovog zakona, u skladu sa ovim zakonom i propisima kantona.

VIII - NADZOR NAD PROVODJENJEM OVOG ZAKONA

Clan 31.

Nadzor nad provodjenjem ovog zakona i propisa donesenih za njegovo provodjenje vrse Ministarstvo i kantonalni organ, svako u okviru svoje nadleznosti.

IV - KAZNENE ODREDBE

Clan 32.

Novcanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba u nadleznom organu uprave i radnik organa uprave ako: 1. prizna ili oduzme status raseljene osobe - prognanika suprotno uvjetima iz ovog zakona (cl. 4-7.), 2. onemoguci privremeni smjestaj raseljenoj osobi - prognaniku, izbjeglici - povratniku i osobi iz clana 6. ovog zakona u skladu sa clanom 12. ovog zakona, 3. onemogucava slobodan i dobrovoljan povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika (clan 21.), 4. ne dostavi podatke o popisu i evidencijama raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, 5. ucini ili propusti radnju zbog koje su povrijedjena neka od ostalih prava raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika koja im pripadaju u skladu sa ovim zakonom.

X - PRELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 33.

Legitimacije kojima se dokazuje status raseljene osobe - prognanika i izbjeglice - povratnika izdate na teritoriji Federacije, u skladu sa propisima koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije do dana stupanja na snagu ovog zakona, vazit ce do njihove zamjene, a najkasnije tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 34.

Propisi za sprovodjenje ovog zakona bit ce doneseni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Kantoni ce donijeti odgovarajuce propise u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 35.

Ovaj zakon uskladit ce se sa odgovarajucim zakonom koji donese Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine, u roku koji bude odredjen tim zakonom.

Clan 36.

Danom stupanja na snagu ovog zakona, na teritoriji Federacije prestaje primjena propisa o raseljenim licima - prognanicima i izbjeglicama, koji su se do dana stupanja na snagu ovog zakona primjenjivali na teritoriji Federacije.

Clan 37.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objaljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH."

Predsjedatelj
Doma naroda Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH
Niko Lozancic, s.r.

Predsjedatelj
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane
Izrael: Preuzeli smo kontrolu nad prijelazom Rafah, specijalci na terenu
U Australiji skuhala gljive, troje mrtvih, sudi joj se. "Pokušala je to i ranije"
Rusija prvi put najavila održavanje vježbi taktičkog nuklearnog oružja
Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"
Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje
Putin: Zapadni protivnici Rusije pokušali su je uništiti iznutra. Nisu uspjeli
Wall Street raste treći dan zaredom
UN će uskoro glasati o mogućnosti međunarodnog priznanja Palestine
Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode
Amerika i većina EU bojkotira Putinovu predstavu, ali ne i Francuzi: "Nismo u ratu"
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane
Izrael: Preuzeli smo kontrolu nad prijelazom Rafah, specijalci na terenu
U Australiji skuhala gljive, troje mrtvih, sudi joj se. "Pokušala je to i ranije"
Rusija prvi put najavila održavanje vježbi taktičkog nuklearnog oružja
Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"
Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje
Putin: Zapadni protivnici Rusije pokušali su je uništiti iznutra. Nisu uspjeli
Wall Street raste treći dan zaredom
UN će uskoro glasati o mogućnosti međunarodnog priznanja Palestine
Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode
Amerika i većina EU bojkotira Putinovu predstavu, ali ne i Francuzi: "Nismo u ratu"
Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici
Netanyahu: U isto vrijeme ćemo pregovarati o prekidu vatre i izvoditi napade na Rafah
Izraelska vojska: Razmatramo prijedloge o taocima i nastavljamo s akcijom u Gazi
Ukrajinci masovno bježe od rata, ovo su priče. "Volim svoju zemlju, ali neću ubijati"
Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi