TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 79

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O RASELJENIM OSOBAMA - PROGNANICIMA I IZBJEGLICAMA - POVRATNICIMA U FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE

I - TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom se uredjuju temeljna prava i obveze raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, nacin stjecanja statusa, njihov povratak u prebivalista iz kojih su prognani (u daljem tekstu: prebivaliste) odnosno u druga mjesta koja su izabrali da se u njima nastane (u daljem tekstu: novo mjesto zivljenja) na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), nacin vodjenja evidencija o tim osobama, osiguravanje sredstava za povratak i ostvarenje drugih prava, kao i druga pitanja u svezi prava i obveza ovih osoba na teritoriju Federacije.

Clanak 2.

Pitanja u svezi s raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima uredjuju se i propisima kantona sukladno ovom zakonu.

Clanak 3.

Nadlezna tijela Federacije, kantona i opcina obvezna su da, sukladno Ustavou Federacije Bosne i Hercegovine, ustavu kantona, ovim zakonom, drugim propisima i dokumentima, poticu povratak i stvaraju politicke, gospodarske i drustvene uvjete koji doprinose dragovoljnom i sigurnom povratku raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika na teritoriji Federacije.

II - PRIZNAVANJE I PRESTANAK STATUSA RASELJENE OSOBE - PROGNANIKA I IZBJEGLICE - POVRATNIKA

Clanak 4.

Raseljena osoba - prognanik sukladno ovom zakonu je drzavljanin Bosne i Hercegovine koji je raseljen na teritoriju Federacije uslijed sukoba, progona, iz opravdanog straha od progona ili povreda ljudskih prava na teritoriju Bosne i Hercegovine, a ne postoje uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u svoje prebivaliste, niti se dragovoljno odlucilo na izbor novog mjesta zivljenja.

Clanak 5.

Izbjeglica - povratnik je, sukladno ovom zakonu, je drzavljanin Bosne i Hercegovine koji se kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine vratio iz inozemstva na teritorij Federacije, zbog nepostojanja uvjeta za dostojanstven povratak u svoje mjesto prebivalista, a nije dragovoljno izabrao novo mjesto stalnog zivljenja. Status izbjeglice - povratnika traje do reguliranja statusa iz cl. 4. ili 6. ovog zakona.

Clanak 6.

Raseljenoj osobi - prognaniku i izbjeglici - povratniku koji se vratio u prebivaliste, a nije u vlastitu kucu ili stan zbog njihove razrusenosti ili zauzetosti, priznaju se odredjena prava, sukladno ovom zakonu, drugim federalnim zakonima i propisima kantona.

Clanak 7.

O priznavanju i prestanku statusa raselje osobe - prognanika, sukladno ovom zakonu, kao i priznavanju njihovih prava i obveza, i prava i obveza osoba iz clanka 6. ovog zakona, odlucuje nadlezni organ uprave kantona odredjeno kantonalnim propisom. Protiv rjesenja iz stavka 1. ovog clanka moze se izjaviti zalba Federalnom ministarstvu socijalne politike, raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica (u daljem tekstu: Ministarstvo), u roku od 8 dana od dana prijema rjesenja. Protiv rjesenja iz stavka 2. ovog clanka, moze se pokrenuti upravni spor. O pravima i obvezama raseljene osobe - prognanika koje su uredjene propisom kantona odlucuje nadlezno tijelo odredjeno propisom kantona.

Clanak 8.

Status raseljene osobe - prognanika priznaje se od dana kada je raseljena osoba - prognanik podnio zahtjev za priznavanje tog statusa. Osobi kojoj je priznat status raseljene osobe - prognanika izdaje se iskaznica rasljene osobe - prognanika. Propis o obrascu iskaznice iz stavka 2. ovog clanka donosi federalni ministar nadlezan za poslove raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica (u daljem tekstu: ministar) u suradnji s nadleznim tijelima kantona.

Clanak 9.

Status raseljene osobe - prognanika nece se priznati osobi koja je pravosnaznom sudstvenom odlukom osudjena za krivicno djelo protiv covjecnosti i medjunarodnog prava od strane Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju ili ako se protiv nje vodi postupak sukladan Rimskom sporazumu o pravilima puta ili o pitanjima iz Europske konvencije o ljudskim pravima.

Clanak 10.

Status raseljene osobe - prognanika prestaje: 1. povratkom u prebivaliste; 2. kada postoji mogucnost sigurnog i dostojanstvenog povratka u svoje prebivaliste, a raseljena osoba - prognanik nije se vratila; 3. kada se raseljena osoba - prognanik dragovoljno odlucio na stalno nastanjenje u drugo mjesto na teritoriju Federacije.

III - PRAVA I OBVEZE RASELJENE OSOBE - PROGNANIKA I IZBJEGLICE - POVRATNIKA

Clanak 11.

Osobi kojoj je priznat status raseljene osobe - prognanika i izbjeglici - povratniku privremeno se osigurava: 1. smjestaj; 2. prehrana; 3. socijalna adaptacija i psiholoska podrska; 4. zdravstvena skrb; 5. naobrazba djece i omladine; 6. podmirivanje drugih nuznih zivotnih potreba. Kantoni mogu, sukladno materijalnim mogucnostima, osobama iz stavka 1. ovog clanka utvrditi i dodatna prava.

Clanak 12.

Privremenim smjestajem, glede clanka 11. tocka 1. ovog zakona, smatra se osiguranje prostora za stanovanje osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona sa clanovima njihove obitelji, odredjuje se prema broju i uzrastu ovih osoba. Privremeni smjestaj osigurava se u: prihvatnim - tranzitnim centrima, kolektivnim centrima, naseljima koja su izgradjena, popravljena ili adaptirana u svrhu smjestaja osoba iz stavka 1. ovog clanka, kao i stanovima i kucama obitelji koje prime ove osobe i raspolozivim stanovima. Ukoliko je raseljena osoba - prognanik, izbjeglica - povratnik i osoba iz clanka 6. ovog zakona regulirala smjestaj sukladno vazecem stambenom zakonu i uz odobrenje nadleznog tijela, a od nje je zatrazeno da napusti smjestaj u kojem se trenutacno nalazi, ima pravo na drugi odgovarajuci smjestaj sukladno ovom zakonu na nacin i pod uvjetima utvrdjenim kantonalnim propisima iz oblasti stambenih odnosa. Ova odredba se primjenjuje na osobe iz stavka 1. ovog clanka ukoliko se utvrdi da su korisnici kuce ili stana bez odobrenja mjerodavnog tijela a ne mogu se vratiti u svoje ranije prebivaliste, sto nadlezni organ provjerava po sluzbenoj duznosti.

Clanak 13.

Prihvatno-tranzitni centar je zatvoreni prostor koji se sastoji od jedne ili vise prostorija funkcionalno povezanih. U prihvatno-tranzitnom centru moraju se osigurati prostori namijenjeni za: kuhanju sa trpezarijom, pranje vesa, kupanje i sanitarne cvorove, prostor za dnevni boravak i spavaonice. Najmanji kapacitet prihvatno-tranzitnog centra je za 40 osoba, s minimalnom povrsinom od 5 m2 po osobi. Prihvatno-tranzitni centar koristi se za smjestaj osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona do osiguranja drugog smjestaja, a najvise 90 dana od dana prihvata.

Clanak 14.

Kolektivnim se centrom smatra zatvoreni prostor raznih namjena, koji se koristi u slucaju izuzetne potrebe za privremeni smjestaj osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona, do osiguranja drugog trajnijeg smjestaja. Prostor koji se koristi kao kolektivni centar mora zadovoljavati temeljni uvjet da ima jednu ili vise prostorija koje su funkcionalno povezane na nacin kojim se osigurava odvijanje neophodnih funkcija ishrane, spavanja, odrzavanja higijene i boravka. Kolektivni centar je najmanjeg kapaciteta za 40 osoba, s minimalnom povrsinom od 5 m2 po osobi.

Clanak 15.

Naseljem koje je namjenski izgradjeno ili popravljeno u svrhu smjestaja osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona smatra se veci broj stambenih i drugih objekata izgradjenih ili popravljenih na ogranicenom prostoru u kojima se osigurava prostor od minimalno 6-8 m2 stambene povrsine po osobi. U naselju iz stavka 1. ovog clanka moraju se osigurati uvjeti za odvijanje osnovnih funkcija ishrane, spavanja, odrzavanja higijene i drugih uvjeta u svezi s boravkom ovih osoba.

Clanak 16.

Raspolozivim stanovima smatraju se stanovi kojima se osigurava stambeni prostor minimalne povrsine 8-10 m2 koji se mogu koristiti za privremeni smjestaj osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona, na nacin i pod uvjetima utvrdjenim kantonalnim propisima i propisima iz oblasti stambenih odnosa.

Clanak 17.

Iznimno, a u cilju osiguravanja potrebnih minimalnih uvjeta za smjestaj osoba iz 4., 5. i 6. ovog zakona, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije), uz suglasnost vlade kantona, utvrdjuje odredjene objekte na podrucju kantona koji su od federalnog znacaja za privremeni smjestaj ovih osoba.

Clanak 18.

Pravo na prehranu, novcanu potporu, socijalnu adaptaciju i psiholosku podrsku, zdravstvenu skrb, naobrazbu djece i omladine i podmirenje drugih nuznih zivotnih potreba osigurava se osobama iz cl. 4. i 5. ovog zakona, sukladno ovom zakonu, kantonalnim propisima i drugim propisima.

Clanak 19.

Obujam prava iz clanka 11. ovog zakona odredjuje se na temelju toga da li je osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona uposlena ili ne, da li je korisnik mirovine, socijalne skrbi, da li je izdrzavana osoba ili ostvaruje prihod po drugom osnovu. Ukoliko osoba iz stavka 1. ovog clanka ne ostvaruje prava navedena u stavku 1. ovog clanka, ta prava ce ostvarivati sukladno propisima kantona.

Clanak 20.

Raseljene osobe - prognanici i izbjeglice - povratnici duzni su prijaviti svaku okolnost koja utjece na obujam i prestanak prava iz clan 11. ovog zakona, nadleznom tijrlu kantona, u roku od 15 dana od dana nastanka te okolnosti. Okolnosti iz stavka 1. ovog clanka nadlezno tijelo, provjerava po sluzbenoj duznosti.

IV - POVRATAK RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA NA TERITORIJ FEDERACIJE

Clanak 21.

Osobe iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona imaju pravo da se slobodno vrate u svoja prebivalista ili u druga mjesta koja su izabrali da se u njima nastane, bez rizika uznemiravanja, zastrasivanja, progona i diskriminacije. Povratnici iz stavka 1. ovog clanka, bez obzira na koji nacin su se vratili, duzni su se prijaviti nadleznom opcinskom organu radi evidentiranja. Radi stvaranja uvjeta za povratak osoba iz stavka 1. ovog clanka, nadlezna tijela (Federacije, kantona i opcine preduzimat ce prijeko potrebne mjere, a osobito one koje se odnose na: slobodu kretanja, postivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, povecanje sigurnosti boravka u mjestu povratka, povrat imovine njihovim vlasnicima, popravke i gradnje kuca i stanova, otvaranje novih radnih mjesta i drugih uvjeta koji utjecu na siguran i dostojanstven povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika.

Clanak 22.

U cilju stvaranja potrebnih uvjeta za povratak osoba iz cl. 4., 5. i 6. ovog zakona, na teritorij Federacije izradjuju se planovi povratka i repatrijacije ovih osoba za teritorij Federacije i podrucje kantona.

Clanak 23.

Plan iz clanka 22. ovog zakona za teritorij Federacije donosi Vlada Federacije, a za podrucje kantona vlada kantona.

Clanak 24.

Vlada Federacije donosi osnove za izradu planova povratka iz clanka 23. ovog zakona na prijedlog Ministarstva.

Clanak 25.

U cilju stvaranja uvjeta za povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, nadlezna tijela Federacije i kantona daju potrebne informacije ovim osobama, a posebno o uvjetima za povratak i u tom smislu suradjuju sa UNHCR-om i drugim nadleznim medjunarodnim organizacijama, ostvaruju medjuentitesku suradnju, medjusobnu suradnju, kao i suradnju s drugim tijelima i organizacijama.

Clanak 26.

Blizi propis o ustrojstvu povratka raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, postupku povratka i drugim pitanjima u svezi povratka ovih osoba donosi ministar.

V - NADLEZNOSTI TIJELA U OSTVARIVANJU PRAVA RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clanak 27.

U cilju ostvarivanja prava i stvaranja uvjeta za povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika na teritorij Federacije, Vlada Federacije, Ministarstvo i nadlezna tijela kantona poduzimaju odgovarajuce mjere, a narocito: 1. Vlada Federacije - donosi plan povratka i repatrijacije raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika na teritoriju Federacije, najmanje jedanput godisnje, - donosi plan obnove, izgradnje objekata i naselja za smjestaj raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika koji su od federalnog znacaja, - donosi osnove za izradu planova iz clanka 24. ovog zakona, - utvrdjuje bilancu potrebnih sredstava kada nisu dovoljna financijska sredstva kantona, a sve u cilju stvaranja uvjeta za povratak i ostvarivanje prava raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona; 2. Ministarstvo: - izradjuje prijedlog godisnjeg plana povratka i repatrijacije iz tocke 1. ovog clanka, - priprema osnove za izradu planova iz clanka 24. ovog zakona, - prati realizaciju kantonalnih planova povratka i repatrijacije, - koordinira aktivnostima u realizaciji kantonalnih planova povratka i repatrijacije, - koordinira aktivnostima u realizaciji kantonalnih planova povratka i repatrijacije, - priprema plan izgradnje objekata i naselja za smjestaj raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona koji su od federalnog znacaja, - priprema bilancu potrebnih sredstava iz tocke 1. ovog clanka, - suradjuje sa nadleznim tijelima kantona, ostvaruje medjuentitetsku suradnju i suradnju sa UNHCR-om, drugim medjunarodnim organizacijama i drugim tijelima i organizacijama, - vodi centralnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima, - vodi druge poslove u svezi ostvarivanja prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona, sukladno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, ovom zakonu i drugim propisima; 3. Kantoni: - donose plan povratka i repatrijacije za podrucje kantona, - planiraju izgradnju objekata i naselja za smjestaj raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona na podrucju kantona, - pripremaju i donosi bilancu potrebnih sredstava za podrucje kantona, radi stvaranja uvjeta za povratak i ostvarivanje prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona, - utvrdjuje nositelje aktivnosti i izvore sredstava, potrebnih za ostvarivanje prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona, za podrucje kantona, sukladno ovom zakonu i propisu kantona, - organizira smjestaj i rad prihvatno-tranzitnih i kolektivnih centara, - vrsi popis i vodi temeljnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima na svom podrucju, - suradjuje s nadleznim tijelima drugih kantona i nadleznim tijelima Federacije, kao i sa UNHCR-om, drugim medjunarodnim organizacijama, posebno u svezi unaprjedjenja planiranog povratka raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika, - vrsi i druge poslove u svezi ostvarenja prava raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona, sukladno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, ovom zakonu, ustavom kantona, propisima kantona i drugim propisima i aktima.

VI - POPIS I EVIDENCIJA RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clanak 28.

Nadlezno tijelo kantona vrsi popis i vodi temeljnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima na tom podrucju. Centralnu evidenciju o raseljenim osobama - prognanicima i izbjeglicama - povratnicima za teritorij Federacije vodi Ministarstvo na temelju temeljnih evidencija iz stavka 1. ovog clana. Blizi propis o vodjenju centralne i temeljne evidencije iz ovog clanka donosi ministar.

VII - SREDSTVA ZA FINANCIRANJE POTREBA RASELJENIH OSOBA - PROGNANIKA I IZBJEGLICA - POVRATNIKA

Clanak 29.

Sredstva za financiranje potreba raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona osiguravaju se iz: - proracuna federacije, - proracuna jantona, - financijske potpore zemalja domacina koje su primile izbjeglice, - donacija i kredita medjunarodnih financijskih organizacija, - drugih izvora, sukladno zakonum i propisima kantona.

Clanak 30.

Sredstva za financiranje koriste se za ostvarivanje potreba i stvaranje uvjeta za povratak raseljenih osoba - prognanika, izbjeglica - povratnika i osoba iz clanka 6. ovog zakona, sukladno ovom zakonu i propisima kantona.

VIII - NADZOR NAD PROVEDBOM OVOG ZAKONA

Clanak 31.

Nadzor nad provedbom ovog zakona i propisa donesenih za njegovu provedbu vrse Ministarstvo i nadlezno tijelo kantona, svako u okviru svoje nadleznosti.

IV - KAZNENE ODREDBE

Clanak 32.

Novcanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba u nadleznom tijelu uprave i djelatnik tijela uprave ako:
1. prizna ili oduzme status raseljene osobe - prognanika suprotno uvjetima iz ovog zakona (cl. 4-7.),
2. onemoguci privremeni smjestaj raseljenoj osobi - prognaniku, izbjeglici - povratniku i osobi iz clanka 6. ovog zakona sukladno clanku 12. ovog zakona,
3. onemogucava slobodan i dragovoljan povratak raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika (clanak 21.),
4. ne dostavi podatke o popisu i evidencijama raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika,
5. ucini ili propusti radnju zbog koje su povrijedjena neka od ostalih prava raseljenih osoba - prognanika i izbjeglica - povratnika koja im pripadaju sukladno ovom zakonu.

X - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 33.

Iskaznice kojima se dokazuje status raseljene osobe - prognanika i izbjeglice - povratnika izdate na teritoriju Federacije, sukladno propisima koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije do dana stupanja na snagu ovog zakona, vazit ce do njihove zamjene, a najkasnije tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 34.

Propisi za provedbu ovog zakona bit ce doneseni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Kantoni ce donijeti odgovarajuce propise u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 35.

Ovaj zakon uskladit ce se sa odgovarajucim zakonom koji donese Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine, u roku koji bude odredjen tim zakonom.

Clanak 36.

Danom stupanja na snagu ovog zakona, na teritoriju Federacije prestaje primjena propisa o raseljenim licima - prognanicima i izbjeglicama, koji su se do dana stupanja na snagu ovog zakona primjenjivali na teritoriju Federacije.

Clanak 37.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH." Predsjedatelj


Doma naroda Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH
Niko Lozancic, s.r.

Predsjedatelj
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi