TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
25
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 109

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O MIKROKREDITNIM ORGANIZACIJAMA

I - OSNOVNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuje se osnivanje, svrha, djelatnost, registracija, spajanje, pripajanje, podjela i prestanak mikrokreditnih organizacija

Clan 2.

Mikrokreditna organizacija u smislu ovog zakona je nedepozitna i neprofitna organizacija cija je osnovna djelatnost davanje mikrokredita socijalno ugrozenim licima s ciljem razvoja mikropoduzetnistva.

II - OSNIVANJE I DJELATNOST

Clan 3.

Mikrokreditnu organizaciju mogu osnovati domaca i strana fizicka i pravna lica. Najmanje tri fizicka ili jedno pravno lice se moraju pojaviti u ulozi osnivaca mikrokreditne organizacije.

Clan 4.

Mikrokreditna organizacija ima svojstvo pravnog lica, a stice ga danom upisa u registar kod Federalnog ministarstva socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica (u daljem tekstu - Ministarstvo).

Clan 5.

Osnivacki akt moze biti ugovor ili odluka, zavisno od broja subjekata koji osnivaju mikrokreditnu organizaciju. Pravna lica mogu osnovati mikrokreditnu organizaciju zakljucenjem ugovora o osnivanju ili odlukom o osnivanju, koju donosi skupstina tog pravnog lica.

Clan 6.

Mikrokreditna organizacija osniva se ugovorom u pismenoj formi, koji zakljucuju osnivaci, ciji potpisi se ovjeravaju u skladu sa zakonom u slucaju kada se u ulozi osnivaca pojavljuju dva ili vise fizickih ili pravnih lica. Kada mikrokreditnu organizaciju osniva samo jedan osnivac, osnivacki akt je odluka o osnivanju. Ugovor, odnosno odluka o osnivanju sadrzi: - imena osnivaca; - sjediste; - naziv mikrokreditne organizacije; - djelatnost; - iznos osnivackog uloga i/ili dokaz o iznosu osiguranih sredstava.

Clan 7.

Mikrokreditna organizacija ima statut. Statut mikrokreditne organizacije donose osnivaci u roku utvrdjenom osnivackim aktom.

2. Statut mikrokreditne organizacije

Clan 8.

Statutom mikrokreditne organizacije utvrdjuje se posebno:
- naziv i sjediste; - svrha osnivanja i djelatnost;
- organi upravljanja i rukovodjenja, nacin njihovog izbora, uvjeti i nacin opoziva, trajanje mandata, nacin odlucivanja i odgovornost;
- uvjeti za sticanje i prekid clanstva u mikrokreditnoj organizaciji ako se mikrokreditna organizacija osniva odlukom na skupstini;
- prava i obaveze clanova;
- nacin delegiranja prava skupstine organima upravljanja;
- nacin sticanja, koristenja i raspolaganja sredstvima;
- nacin donosenja i izmjene i dopune statuta;
- pecat; - zastupanje i predstavljanje mikrokreditne oganizacije;
- i druga pitanja znacajna za rad mikrokreditne organizacije.

3. Naziv mikrokreditne organizacije

Clan 9.

Naziv mikrokreditne organizacije mora obavezno sadrzavati rijeci: "Mikrokreditna organizacija". Organizacija moze imati i skraceni naziv, koji mora obavezno sadrzavati skracenicu "Mikro".

Clan 10.

Kod Ministarstva ne mogu biti upisane u registar pod istim nazivom dvije ili vise mikrokreditnih organizacija.

Clan 11.

Mikrokreditne organizacije iz Bosne i Hercegovine cije je sjediste izvan Federacije Bosne i Hercegovine mogu, uz odobrenje Ministarstva, otvoriti predstavnistva i urede u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pismena koja se prilazu uz zahtjev za odobrenje iz stava 1. ovog clana propisat ce Ministarstvo u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Ministarstvo je duzno donijeti rjesenje po zahtjevu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahtjeva iz stava 2. ovog clana. 4. Djelatnost i prihodi

Clan 12.

Djelatnost mikrokreditne oganizacije je:
- davanje mikrokredita socijalno ugrozenim kategorijama;
- pruzanje kreditnih konsultacija, poslovnih savjeta i tehnicke pomoci koje je u skladu s promocijom kreditnih aktivnosti mikrokreditne organizacije;
- prikupljanje finansijskih i drugih sredstava iz bilo kog zakonitog izvora ukljucujuci clanarine, poklone i donacije u svrhu davanja mikrokredita.

Clan 13.

Mikrokreditna organizacija je duzna propisati uvjete za davanje mikrokredita. Uvjeti iz stava 1. ovog clana mogu sadrzati odredbe o zaloznom pravu nad stvarima ili pravima korisnika mikrokredita.

Clan 14.

Mikrokreditna organizacija moze pozajmljivati sredstva od drugih pravnih subjekata, a kao garanciju za pozajmljena sredstva moze staviti u zalog vlastita sredstva ukljucujuci i izdate zajmove.

Clan 15.

Ostvareni visak prihoda nad rashodima mikrokreditna organizacija je obavezna upotrijebiti za obavljanje djelatnosti mikrokreditiranja.

Clan 16.

Mikrokreditna organizacija je duzna voditi poslovne knjige u skladu sa odgovarajucim zakonom.

III - REGISTRACIJA MIKROKREDITNIH ORGANIZACIJA

1. Registar

Clan 17.

Za sve mikrokreditne organizacije vodit ce se jedinstven registar u sjedistu Ministarstva.

Clan 18.

Upis u registar mikrokreditne organizacije vrsi se na zahtjev osnivaca. Uz zahtjev za upis prilaze se: Ugovor o osnivanju, odnosno odluka o osnivanju, statut, spisak osnivaca i clanova organa upravljanja i imena lica ovlastenih za zastupanje. Zahtjev za upis u registar mora se podnijeti u roku od 15 dana od dana zakljucenja ugovora o osnivanju, odnosno od dana donosenja odluke na skupstini.

2. Rjesenje o upisu

Clan 19.

Po zahtjevu za upis u registar mikrokreditnih organizacija donosi se rjesenje. Ministarstvo je duzno donijeti rjesenje u roku od 30 dana od dana podnosenja zahtjeva.

Clan 20.

Ukoliko zahtjev za upis sadrzi neki nedostatak, Ministarstvo ce rjesenjem naloziti mikrokreditnoj organizaciji da se taj nedostatak otkloni i odrediti rok za ispravku odnosno dopunu zahtjeva.

Clan 21.

Rjesenje o upisu u registar sadrzi: - datum upisa i broj registra pod kojim je upis izvrsen; - naziv organizacije i sjediste; - organizacione jedinice ako ih ima; - svrhu organizacije i djelatnosti; - odredbu da organizacija ima svojstvo pravnog lica i imena lica ovlastenih za zastupanje;

Clan 22.

Rjesenje Ministarstva o upisu u sudski registar i rjesenje kojim je odbijen zahtjev za upis u registar je konacno u upravnom postupku. Protiv rjesenja iz stava 1. ovog clana nije dopustena zalba, ali se moze pokrenuti upravni spor tuzbom kod Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana po prijemu rjesenja.

IV - SPAJANJE, PRIPAJANJE, PODJELA I PRESTANAK MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE

1. Pojam spajanja, pripajanja i podjele

Clan 23.

Vise mikrokreditnih organizacija se mogu spojiti u novu mikrokreditnu organizaciju, cime prestaju postojati, a nova mikrokreditna organizacija postaje njihov pravni sljednik. Mikrokreditna organizacija se moze pripojiti drugoj mikrokreditnoj organizaciji, cime prestaje postojati, a mikrokreditna organizacija kojoj je pripojena postaje njen pravni sljednik. Mikrokreditna organizacija se moze podijeli na vise mikrokreditnih organizacija, cime prestaje postojati, a nove mikrokreditne organizacije postaju njeni pravni sljednici sa solidarnom odgovornoscu.

2. Odluka o spajanju, pripajanju i podjeli

Clan 24.

Odluku o spajanju, pripajanju i podjeli donosi organ uprvljanja u onim mikrokreditnim organizacijama koje nemaju skupstinu, odnosno skupstina mikrokreditne organizacije na nacin utvrdjen osnivackim aktom ili statutom. Istovjetne odluke moraju donijeti sve mikrokreditne organizacije koje se spajaju, mikrokreditna organizacija koja se pripaja i mikrokreditna organizacija kojoj se ona pripaja.

3. Prestanak

Clan 25.

Mikrokreditna organizacija prestaje s radom kada prestane svrha njenog osnivanja i u drugim slucajevima o cemu odluku donosi organ upravljanja mikrokreditne organizacije. Odluka iz stava 1. ovog clana mora sadrzati plan raspodjele sredstava organizacije.

V - KAZNENE ODREDBE

Clan 26.

Novcanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit ce se za prekrsaj mikrokreditna organizacija:
1. ako obavlja poslove ili djelatnosti za koje nije registrovana ili ne ostvaruje svrhu osnivanja;
2. ako u propisanom roku ne podnese zahtjev za registraciju, clan 18., ili u propisanom roku ne obavijesti organ nadlezan za registraciju o promjenama podataka predvidjenih clanom 28. ovog zakona;
3. ako zapocne sa radom prije upisa u registar;
4. ako ne donese akt o uvjetima davanja mikrokredita. Za prekrsaje iz stava 1. ovog clana kaznit ce se i odgovorno lice u mikrokreditnoj organizaciji novcanom kaznom u iznosu od 200KM do 1.000 KM.

VI - ZAVRSNE ODREDBE

Clan 27.

Federalni ministar socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica ce propisati obrazac, sadrzaj i nacin vodjenja registra mikrokreditnih organizacija u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona. U roku iz stava 1. ovog clana federalni ministar socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica donijet ce i propise neophodne za sprovodjenje odredbi ovog zakona.

Clan 28.

Zahtjev za upis promjena, spajanja, pripajanja, podjele i prestanka mikrokreditne organizacije, naziva i sjedista i imena lica ovlastenih za zastupanje mikrokreditna organizacija je duzna podnijeti Ministarstvu u roku od 15 dana od dana donosenja odluka o tim promjenama.

Clan 29.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Niko lozancic s.r.

Predsjedavajuci Predstavnickog domaParlamenta Federacije BiH Enver Kreso s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi