TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 175

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O CEKU

I - OPCE ODREDBE

 

Clanak 1.

Ovim zakonom uredjuju se forma i sadrzaj ceka, te poslovanje s cekom na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Clanak 2.

Cek, u smislu ovog zakona, predstavlja sredstvo placanja.

Clanak 3.

U ovom zakonu: 1) "Indosament" oznacava prijenos prava iz ceka na novog imatelja ceka, 2) "Odgovornost i placanje" oznacuje isplatu po vidjenju, isplatu cijele sume ili izvjesnog dijela jamstvom, 3) "Regres zbog neisplate" oznacuje mogucnost ostvarivanja regresa protiv indosanta, trasanta i avaliste u slucaju da jedan od njih odbije isplatu ceka, jednog od njih, 4) "Umnozavanje" oznacava mogucnost izdavanja ceka u zemlji i inozemstvu u dva ili vise istovjetnih primjeraka, 5) "Zastara" predstavlja mogucnost zastarjevanja postraznje iz ceka, 6) "Tuzba iz temeljnog odnosa" je mogucnost povrata ceka redovitom parnicom protiv trasanta ili svoga neposrednog indosanta umjesto podizanja regresne tuzbe.

II - IZDAVANJE I OBLIK CEKA

Clanak 4.

Cek sadrzi: 1) oznaku za cek, napisanu u samom slogu isprave ili, ako je ova izdana na stranom jeziku, izraz na tome jeziku odgovara pojmu ceka, 2) bezuvjetni uput da se plati odredjena svota novca iz trasantovog pokrica, 3) ime onoga koji treba platiti (trasat), 4) mjesto gdje treba platiti, 5) oznaku dana i mjesta izdavanja ceka, 6) potpis onoga koji je cek izdao (trasant).

Clanak 5.

(1) Cek koji je plativ u zemlji moze se trasirati samo na banku. (2) Cek plativ izvan zemlje moze se, prema zakonu mjesta placanja, trasirati i na druge osobe.

Clanak 6.

(1) Isprava u kojoj ne bi bilo ma kojeg od sastojaka navedenih u clanku 4. ili koja nije trasirana prema clanku 5. ovog zakona ne vrijedi kao cek, osim u slucajevima koji su odredjeni u sljedecim stavcima. (2) Ako nije osobito odredjeno, vrijedi kao mjesto placanja ono mjesto koje je oznaceno kraj trasantovog imena. (3) Cek u kojem nije naznaceno mjesto izdavanja smatra se da je izdan u mjestu koje je oznaceno kraj trasantovog imena. (4) Odredjivanje kamata u ceku smatra se kao da nije napisano.

Clanak 7.

(1) Cek se smije trasirati samo na onu osobu kod koje trasant ima pokrice kojim moze raspolagati putem ceka, na temelju izricitog ili presutnog sporazuma s tom osobom. (2) Trasant, koji izda nepokriven cek duzan je dati imatelju ceka potpunu odstetu.

Clanak 8.

(1) Cek moze glasiti na ime, po naredbi ili na donositelja. (2) Cek na ime koji sadrzi oznaku "ili donositelja", odnosno drugi izraz koji isto znaci, vrijedi kao cek na donositelja. (3) Isto tako, cek bez oznake osobe kojoj se ima platiti (korisnik, remitent) vrijedi kao cek na donositelja. (4) Cek moze glasiti i na ime po naredbi samog trasanta. (5) Ne vrijedi cek na donositelja u kojem su trasant i trasat jedna ista osoba.

Clanak 9.

Trasant odgovara za isplatu. Svaka odredba kojom bi se on oslobadjao odgovornosti za isplatu smatra se da nije napisana.

III - INDOSAMENT

Clanak 10.

(1) Cek na donositelja prenosi se jednostavnom predajom. Svaki drugi cek, iako i nije izricito trasiran po naredbi, prenosi se indosamentom. (2) Cek u kojem je trasant stavio rijeci: "ne po naredbi" ili drugi izraz koji znaci isto, prenosi se samo u obliku i s ucincima obicnog ustupa (cesije). (3) Cek na donositelja moze se pretvoriti u cek na ime ili u cek po naredbi odgovarajucim punim indosamentom.

Clanak 11.

(1) Indosament mora biti bezuvjetan. Svaki uvjet koji bi bio stavljen smatra se kao da nije napisan. (2) Djelomican indosament je nevaljan. (3) Isto tako, nevaljan je i trasatov indosament. (4) Indosament "na donositelja" vrijedi kao bjanko indosament. (5) Tko god, izuzimajuci trasata, stavi na poledjini ceka izdanog na donositelja svoj potpis, ne ispisujuci odredbu o indosamentu, odgovara kao trasantov avalista. Cek ovim ne gubi osobinu ceka na donositelja. (6) Indosament na trasata vrijedi kao priznanica o isplati.

IV - ODGOVORNOST I PLACANJE

Clanak 12.

Izjava o akceptu koja bi se stavila na cek nema cekovno-pravnog ucinka

Clanak 13.

(1) Isplata ceka moze se za cijelu cekovnu svotu ili za izvjestan njen dio osigurati jamstvom (avalom). (2) Izuzimajuci trasata, ovo osiguranje moze dati svaka treca osoba, pa i ona koja je cek potpisala.

Clanak 14.

(1) Cek se placa po vidjenju. (2) Ne vrijedi kao cek isprava u kojoj bi dospjelost bila drukcije naznacena.

Clanak 15.

(1) Cek koji se ima platiti u nasoj zemlji mora se trasatu podnijeti na isplatu, i to racunajuci od dana izdavanja: 1) U roku osam dana ako je mjesto izdavanja i placanja u nasoj zemlji jedno isto, a u roku petnaest dana ako su to razlicita mjesta, 2) U roku dvadeset dana ako je cek izdan u bilo kojoj europskoj zemlji, 3) U roku od sezdeset dana ako je cek izdan u bilo kojoj zemlji izvan Europe. (2) Izuzetno od stavka 1. ovog clanka, cirkulirani cek moze se podnijeti na isplatu i u roku sest mjeseci od dana izdavanja. (3) Smatra se da je cek podnesen na isplatu i onda kad je podnesen nekoj mjerodavnoj organizaciji za obavaljanje platnog prometa (u daljnjem tekstu: OOPP) ciji je trasat clan ili kod koga ima zastupnika.

Clanak 16.

Kad se cek trasira iz jednog mjesta u drugo mjesto i kada se u tom mjestu primjenjuje drugi kalendar, onda se dan izdavanja dovodi na dan koji mu odgovara u kalendaru, koji vrijedi u mjestu placanja, pa se prema tome odredjuje dospjece.

Clanak 17.

(1) Nemaju nikakvog utjecaja na ucinak ceka trasantova smrt ni njegova cekovna nesposobnost za obvezivanje, kad nastupe nakon izdavanja ceka. (2) Trasat mora odbiti isplatu ceka ako zna da je nad imovinom trasanta otvoren stecaj.

Clanak 18.

(1) Opozivanje ceka djeluje: 1) kad protekne rok koji je odredjen za podnosenje radi isplate, 2) ako trasant neposredno posalje cek koji glasi na ime ili " po naredbi" trasatu, s odredbom da ga namiri osobi oznacenoj u ceku, a opozivanje stigne trasatu prije nego sto je ta odredba izvrsena. (2) Kad nema opozivanja, trasatova je duznost prema trasantu da cek isplati i nakon sto protekne rok za podnosenje, osim ako ne postoji drukciji sporazum. (3) Trasant koji bi nakon isteka roka za podnosenje raspolagao pokricem, mada nije pravovaljano opozvao cek, odgovara za naknadu stete.

Clanak 19.

(1) Prilikom isplate ceka trasat moze zahtijevati da mu imatelj preda cek s potvrdom na njemu da je isplacen. (2) Imatelj ceka moze odbiti djelomicnu isplatu. (3) U slucaju djelomicne isplate trasat moze zahtijevati da se ona zabiljezi na ceku i da mu se uz to izda priznanica na isplacenu svotu.

Clanak 20.

(1) Cek koji je s prednje strane precrtan dvjema uporednim crtama moze imatelj ceka naplatiti samo preko banke (clanak 5.). Ovo precrtavanje moze izvrsiti bilo trasant bilo imatelj ceka. (2) Precrtavanje moze biti opce ili posebno. (3) Precrtavanje je opce ako izmedju dviju njegovih crta nije nista naznaceno ili ako je napisano "banka", odnosno kakav drugi izraz koji znaci isto. Precrtavanje je posebno, ako je izmedju njegovih crta napisano ime neke odredjene banke. (4) Opce precrtavanje moze se pretvoriti u posebno, a posebno ne moze u opce. (5) Cek s posebnim precrtavanjem moze imatelj ceka naplatiti samo preko banke oznacene u precrtavanju time da on moze odrediti neku drugu banku da obavi tu naplatu. (6) Brisanje precrtavanja ili imena oznacene banke smatra se kao da nije obavljeno. (7) Trasat koji, u slucaju opceg precrtavanja, ne isplati cek banci nego kojoj drugoj osobi, ili koji u slucaju posebnog precrtavanja isplati cek kojoj drugoj, a ne u precrtavanju oznacenoj banci, odgovara za nanesenu stetu. Naknada stete ne moze biti veca od cekovne svote.

Clanak 21.

(1) Trasant, a i svaki imatelj ceka, moze zabraniti da se cek isplati u gotovom novcu. Radi toga on mora na prednjoj strani ceka, preko sloga napisati: "samo za obracun" ili kakav drugi izraz koji znaci isto. (2) U slucaju iz stavka 1. ovog clanka cek se moze namiriti samo obracunom s trasatom ili s osobom koja ima kod trasata racun ili s clanom OOPP koji postoji u mjestu placanja. Ako trasat nije clan OOPP, on moze prilikom podnosenja ceka oznaciti na njemu nekog clana OOPP u svrhu obracunavanja. Ovakav obracun vrijedi kao isplata. (3) Oznaka: "samo za obracun" ne moze se opozvati. (4) Ako ne postupi po odredbi za obracun, trasat odgovara najvise do iznosa cekovne svote za stetu koju bi na taj nacin prouzrocio.

V - REGRES ZBOG NEISPLATE

Clanak 22.

(1) Imatelj ceka moze ostvariti regres protiv indosanta, trasanta i avalista ako bude odbijena isplata ceka koji je podnesen na vrijeme (clanak 15.). (2) Podnosenje na isplatu i neisplatu moraju biti utvrdjeni: 1) javnom ispravom ("protest zbog neisplate"), ili 2) potpisanom trasantovom izjavom na ceku kojom odbija isplatu, s naznacenjem dana kad je cek bio podnesen; izjava se mora u protestnom roku unijeti u registar protesta, u cemu protestno tijelo stavlja potvrdu na ceku, odnosno njegovom alonzu, ili 3) datiranom potvrdom OOPP, kojom se utvrdjuje da je cek bio podnesen na vrijeme i da nije namiren obracunom. (3) Protest zbog neisplate mora se podici prije nego sto protekne rok za podnosenje. Ali, za cek podnesen na isplatu posljednjeg dana roka za podnosenje, ako ne bude isplacen, protest se moze podici jos i prvog dana koji za ovim danom dolazi.

VI - UMNOZAVANJE

Clanak 23.

(1) Cek izdan u zemlji, a plativ izvan nje, moze se izdati u dva ili vise istovjetnih primjeraka. U slogu svakog primjerka mora se staviti njegov tekuci broj: ako se to ne ucini, svaki primjerak vrijedi kao poseban cek. (2) Cek na donositelja ne moze se umnozavati. VII - ZASTARA

Clanak 24.

(1) Regresni zahtjevi imatelja ceka protiv indosanata i protiv trasanta zastaruju za sest mjeseci od proteka roka za podnosenje na isplatu. (2) Regresni zahtjevi indosanata jedan protiv drugih i protiv trasanta zastaruju za sest mjeseci od dana kada je indosant iskupio cek ili od dana kada je protiv njega kod suda postupljeno.

VIII - TUZBA IZ TEMELJNOG ODNOSA

Clanak 25.

(1) Umjesto da podigne regresnu tuzbu (clanak 22.), imatelj ceka, ako nije dukcije ugovoreno, moze uz povrat ceka ostvariti u redovitoj parnici protiv trasanta ili svoga neposrednog indosanta trazbinu proisteklu iz pravnog odnosa koji je bio temeljem izdavanja ili prijenosa ceka. (2) Trazbinu iz temeljnog odnosa imatelj ceka moze ostvariti i onda kad nisu ispunjeni uvjeti za regres ili ovaj zastario. Ali u ovom slucaju, imatelju se od njegove trazbine odbija iznos stete koju je tuzeni duznik pretrpio zbog nepravodobno ucinjenog ili zbog propustenog podnosoenja ceka.

IX - ODREDBE ZAKONA O MJENICI KOJE SE PRIMJENJUJU NA CEK

Clanak 26.

Na cek se primjenjuju sljedece odredbe Zakona o mjenici ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 32/00): 1) o razlikama o svoti (clanak 8.) 2) o pravovaljanosti potpisa na mjenici osoba navedenih u clanku 10. Zakona o mjenici, kao i o pravovaljanosti potpisa osobe koja radi bez ovlastenja ili koja prekoraci svoje ovlastenje, 3) o indosamentu (cl. 14. do 19.), osim odredbe o akceptiranju i odredbe clanka 18. stavak 2. Zakona o mjenici, 4) o avalu (cl. 32. i 33.), time da trasatov aval nema cekovnopravnog ucinka, 5) o placanju (clanak 42.), 6) o izvjescivanju (clanak 46.), o napomeni "bez troskova" (clanak 47.), o solidarnoj odgovornosti (clanak 48.), o regresnoj svoti (clanak 49, stavak 1. i clanak 50.), o predaji isprava i precrtavanju indosamenata (clanak 51.), u svim navedenim clancima izuzimaju se odredbe o akceptu i o kamatama odredjenim u ispravi, 7) o visoj sili (clanak 55.), osim odredbi o akceptiranju, 8) o umnozavanju (clanak 66.) osim druge recenice prvog stavka, 9) o preinacenju mjenice (clanak 70.) osim odredbi o akceptiranju i s dodatkom: "stetu koja proistekne iz iskupljenja preinacenog kao i laznog ceka snosi tasant preinacenog ceka odnosno neistiniti trasant laznog ceka, ako su bilo ove osobe (trasant), bilo njihovi namjestenici kojima je povjereno rukovanje cekovima krivi glede preinacenja ceka, odnosno glede izdavanja laznog ceka. U svakom drugom slucaju stetu snosi trasat. Protivna pogodba nema pravnog ucinka". 10) o protestu (cl. 71. do 78. i clanak 79. stavak 2.) osim odredbi o akceptiranju i o protestiranju na temelju prijepisa ceka (clanak 73. tocka 1.), 11) o zastari (cl. 81. do 86.), 12) o neopravdanom obogacenju (clanak 87.) izuzev odredbe o akceptantu, ali samo ako nema mjesta tuzbi iz clanka 25. stavak 1. ovog zakona, 13) o pravu zaloga i pridrzaja (cl. 88. i 91.), 14) o amortizaciji mjenice (cl. 92. i 95.) osim odredbi o akceptiranju, 15) o sukobima zakona (cl. 96. i 97.), 16) ostale odredbe (cl. 98. do 102. i clanak 103. st. 1. i 3., izuzev propisa o akceptiranju, te cl. 104. i 105.).

Clanak 27.

Za sudsko ostvarivanje cekovnopravnih regresnih zahtjeva vrijede isti propisi o nadleznosti i postupku koji vrijedi za mjenicnopravne regresne zahtjeve.

X - KAZNENE ODREDBE

Clanak 28.

(1) Novcanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM kaznit ce se za prekrsaj pravna osoba: 1) koja trasira cek bez datuma ili s neistinitim datumom izdavanja, 2) koja cek iz tocke 1. stavak 1. ovog clanka iako zna za njegove nedostatke preuzme, prenese ili isplati, 3) koja trasira cek protivno odredbi clanka 5. ovog zakona, 4) koja pretvori poseban precrtaj u opci ili izbrise bilo precrtaj bilo ime oznacene banke (clanak 20.). (2) Za prekrsaj iz stavak 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom od 100 KM do 1.000 KM. (3) Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i fizicka osoba - izdatnik ceka, novcanom kaznom od 100 KM do 500 KM. (4) Za prekrsaje iz stavka 1. ovog clanka, moze se, u srazmjeri sa visinom pricinjene stete ili neizvrsene obveze izreci novcana kazna najvise do dvadesetostrukog iznosa pocinjene stete ili neizvrsene obveze koja je predmetom prekrsaja.

Clanak 29.

(1) Novcanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit ce se za prekrsaj pravna osoba: 1) koja kao trasant ceka izda cek za koji nema uopce ili nema dovoljno pokrica, 2) koja kao trasant ceka, iako je znala da cek ne moze pravovaljano opozvati, tako raspolaze pokricem da onemoguci isplatu ceka (clanak 18.). (2) Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom od 200 KM do 2.000 KM. (3) Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i fizicka osoba - izdatnik ceka, novcanom kaznom od 200 KM do 500 KM. (4) Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka moze se u srazmjeri s visinom pocinjene stete ili neizvrsene obveze izreci kazna najvise do dvadesetostrukog iznosa pocinjene stete. (5) U slucaju iz stavka 1. ovog clanka trasant je duzan imatelju ceka nadoknaditi stetu (clanak 7.).

Clanak 30.

(1) Novcanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM kaznit ce se za prekrsaj pravna osoba ako postupi protivno odredbi clanka 31. ovog zakona. (2) Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom u iznosu od 100 KM do 2.000 KM. (3) Za prekrsaje iz st. 1. i 2. ovog clanka kaznit ce se i fizicka osoba novcanom kaznom u iznosu od 100 KM do 1.000 KM.

XI - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 31.

Zabranjeno je pravnim i fizickim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava (bonova i sl.) koje sluze kao sredstvo placanja proizvoda i usluga te za isplatu placa i naknadu troskova i ostalih materijalnih prava, cije izdavanje i uporaba nisu utvrdjeni zakonom i drugim propisima na temelju zakona.

Clanak 32.

(1) Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje vaziti Zakon o ceku ("Sluzbeni list RBiH", broj 2/92). (2) Na oblik i ucinak cekovnih izjava koje su dane po cekovima izdanim prije stupanja na snagu ovog zakona, kao i na radnje potrebite za odrzavanje i ostvarivanje cekovnih prava, primjenjuju se odredbe dosadasnjeg zakona.

Clanak 33.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma narodaParlamenta Federacije BiH Niko Lozancic, v.r

Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH . Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: "Novac nije bio moja motivacija"
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: "Novac nije bio moja motivacija"
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi