TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
25
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 125

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O OMBUDSMENIMA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

I - OSNOVNE ODREDBE

 

Clan 1.

Ovim zakonom se uredjuje institucija Ombudsmena Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ombudsmen), ovlastenja, nadleznosti, sastav, imenovanje i prestanak funkcija Ombudsmena, imuniteti i nespojive funkcije, istrazni postupak, obavezna suradnja s Ombudsmenom, povjerljivi i tajni dokumenti i obavezna diskrecija, odgovornosti organa vlasti, preporuke, izvjestavanja i komunikacija, izvijestaji, pravila postupka, osoblje i prijelazne i zavrsne odredbe.

Clan 2.

Ombudsmen je nezavisna institucija osnovana radi zastite ljudskog dostojanstva, prava i sloboda fizickih osoba, kako je i zajamceno Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i medjunarodnim ugovorima koji su njihov sastavni dio. Ombudsmen radi na otklanjanju posljedica krsenja ljudskih prava i sloboda, a posebno posljedica etnickog progona. Ombudsmen suradjuje s Ombudsmenom za Bosnu i Hercegovinu i Domom za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu.

II - OVLASTENJA

Clan 3.

Svaki ombudsmen samostalno obavlja svoje duznosti. Ombudsmeni saradjuju u izvrsavanju svojih funkcija. Prilikom obavljanja svojih poslova oni ce, u najvecoj mogucoj mjeri, slijediti princip osobnog kontakta sa strankama. Istrazne aktivnosti mogu biti obavljane osobno od svakog ombudsmena, ali podjela zadataka medju njima nece zavisiti o nacionalnoj pripadnosti stranke. U svojim prijedlozima, i izvijestajima, ombudsmeni djeluju zajednicki. Ombudsmen postupa ili po podnesenoj prijavi ili po sluzbenoj duznosti. Ombudsmen ima ovlastenje da primi, prati ili istrazi, izmedju ostalog, slucajeve loseg funkcioniranja ili krsenja ljudskih prava i sloboda koje pocini bilo koji organ vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ( u daljnjem tekstu: Federacija), kantona, grada i opcine, kao i bilo koje druge ustanove ili osobe koja negira ljudsko dostojanstvo, prava ili slobode. Ombudsmen ima ovlastenja da preporuci odgovarajuce individualne ili opce mjere ili oboje organima vlasti ili osobama iz stava 4. ovog clana.

Clan 4.

Ombudsmenove nadleznosti iz odredbi cl. II. 3., 2., 6. i 7. Ustava Federacije ukljucuju ovlastenje da istrazi sve slucajeve krsenja ljudskih prava i sloboda navodno ucinjenih od jedinica, komandi, ustanova i stabova Vojske Federacije; sluzbi sigurnosti, ukljucujuci i tajne sluzbe, te da istrazi slucajeve osoba lisenih slobode bez obzira na razlog njihovog lisenja slobode i bez obzira na vlast u Federaciji koja je izvrsila lisenje slobode i preporuci odgovarajuce individualne ili opce mjere ili oboje.

Clan 5.

Ombudsmenove nadleznosti ukljucuju ovlastenje da ispita sve slucajeve loseg funkcioniranja sudskog sistema u Federaciji i preporuci odgovarajuce individualne ili opce mjere ili oboje. Ombudsmen se ne mijesa u sudijske funkcije sudova u Federaciji, ali moze pokrenuti sudske postupke ili intervenirati tokom tekucih postupaka, u skladu sa relevantnim odredbama zakona Federacije, kada god ustanovi da je takva akcija striktno neophodna za djelotvorno obavljanje njegovih duznosti. Ombudsmen takodjer moze dati preporuku organu vlasti koji je strana u postupku, ili biti konsultiran od strana u postupku. U slucaju neprovodjenja sudske presude, Ombudsmen moze preporuciti odgovornom tijelu da provede presudu u roku odredjenom od Ombudsmena. Ako se ta preporuka ne ispostuje, neprovodjenje sudske odluke bit ce ukljuceno u godisnji ili posebni izvijestaj.

Clan 6.

Ombudsmen saradjuje i promovira saradnju izmedju institucija Ombudsmena u Bosni i Hercegovini, te pomaze koordinaciju akcija poduzetih od institucija Ombudsmena u Bosni i Hercegovini. Ako, u bilo kojoj fazi postupka, ombudsmen utvrdi da slucaj spada u iskljucivu nadleznost drugih institucija Ombudsmena u Bosni i Hercegovini, Ombudsmen prosljedjuje slucaj toj instituciji Ombudsmena.

Clan 7.

Ombudsmen moze proslijediti odredjene slucajeve u kojima se navode povrede ljudskih prava Domu za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu i Ombudsmenu za Bosnu i Hercegovinu u skadu sa posebnim propisima o radu tih institucija.

Clan 8.

Aktivnosti ombudsmena se ne prekidaju ukoliko zakonodavno tijelo ne zasjeda, bilo da je raspusteno ili mu je istekao mandat ili iz bilo kojeg drugog razloga. Vanrdno stanje ne prekida mandat ombudsmena.

III - SASTAV, IMENOVANJE I PRESTANAK DUZNOSTI

Clan 9.

Tri osobe cine instituciju Ombudsmena: jedan Bosnjak, jedan Hrvat i jedan koji predstavlja ostale.

Clan 10.

Ombudsmene imenuju i smjenjuju Predstavnicki dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na zajednicki prijedlog nadleznog tijela Predstavnickog doma i Doma naroda (u daljnjem tekstu: nadlezno tijelo). Nadlezno tijelo zajednicki prijedlog utvrdjuje dvotrecinskom vecinom glasova svih svojih clanova.

Clan 11.

Ombudsmeni se imenuju na period od cetiri godine i mogu biti ponovno imenovani samo jednom. Svaki ombudsmen koji bude imenovan po ostavci ili kao zamjenik drugog ombudsmena obavlja duznost u preostalom dijelu cetverogodisnjeg mandata i moze biti ponovno imenovan samo jednom.

Clan 12.

Svaki drzavljanin Bosne i Hercegovine u dobu u kojem uziva puna gradjanska i politicka prava, koji je iskazao iskustvo na polju ljudskih prava i priznatih je i visokih moralnih kvaliteta, moze biti imenovan ombudsmenom.

Clan 13.

Ombudsmenove duznosti prestaju iz bilo kog od dolje slijedecih razloga: a) Ako podnese ostavku; b) Ako mu je istekao mandat; c) Ako nije u mogucnosti da obavlja svoje duznosti; d) Ako nije napustio nespojivu funkciju; e) Ako je oglasen krivim i izrecena mu pravosnazna kazna zatvora za namjerno ucinjeno krivicno djelo protiv ustavnog poretka Bosne i Hecegovine i Federacije, protiv covjecnosti i medjunarodnog prava, protiv sluzbene osobe i druge odgovorne duznosti ili za druga krivicna djela izvrsena iz koristoljublja ili iz drugih niskih pobuda. f) Ako bude smijenjen. Mjesto ombudsmena postaje upraznjeno na dan njegove smrti, odnosno na dan ostavke, smjenjivanja, izrecene pravosnazne presude protiv njega, odnosno danom isteka njegova mandata. U drugim slucajevima iz stava 1. ovog clana dan nastanka upraznjenog mjesta ombudsmena utvrdjuju Zastupnicki dom i Dom naroda na prijedlog nadleznog tijela iz clana 10. ovog zakona. Kada mjesto ombudsmena bude upraznjeno, u skladu sa odredbom stava 2. ovog clana, nadlezno tijelo iz clana 10. ovog zakona predlozit ce imenovanje novog ombudsmena u roku od jednog mjeseca. U slucaju kada mjesto ili mjesta postanu upraznjena zbog isteka mandata, ombudsmen ili ombudsmeni ciji je mandat istekao ce privremeno nastaviti obavljati i svoje duznosti dok se ne obavi novo imenovanje. Kada je jedno od tri mjesta ombudsmena upraznjeno iz razloga drugacijih nego sto je istek mandata, preostali ombudsmeni privremeno obavljaju njegove duznosti dok se ne imenuje novi ombudsmen.

IV - IMUNITETI I NESPOJIVE FUNKCIJE

Clan 14.

Ombdusmen nije podlozan nikakvim posebnim naredbama organa vlasti. U okviru svojih ustavnih i zakonskih nadleznosti, ombdusmen nece primati instrukcije od bilo koje vlasti. Institucija Ombudsmena djeluje nezavisno, u skladu sa Ustavom, ovim i drugim zakonom i pravilima postupka Ombudsmena. Rad Ombudsmena ne moze iti predmetom istrage, kontrole i nadzora od upravnih vlasti.

Clan 15.

Ombudsmeni ne mogu biti tuzeni, podvrgnuti istrazi, uhapseni, pritvoreni ili sudjeni zbog stavova iznesenih ili odluka donijetih prilikom koristenja ovlastenja vezanih za njihove duznosti. U svim drugim okolnostima i sve dok obavlja svoje duznosti, ombudsmen ne moze biti uhapsen ili pritvoren, osim u slucaju flagrante delicto koji se odnosi na djelo kaznjivo zatvorom u trajanju duzem od pet godina. Odluka da se ombudsmen optuzi, pritvori ili preda sudu pod optuzbom za krivicno djelo moze biti donesena nakon sto Predtavnicki dom i Dom naroda poniste njegov imunitet. Jedino je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine nadlezan da mu sudi. Osobe zaposlene ili imenovane u instituciji Ombudsmena ne mogu biti optuzene, podvrgnute istrazi, uhapsene, pritvorene ili sudjene zbog bilo koje aktivnosti, stavova ili odluka preduzetih tokom obavljanja svojih duzosti po nalozima Ombudsmena. U svim ostalim okolnostima, kada god je osoba koja je u sluzbi Ombudsmena uhapsena, pritvorena ili sudjena, tuzilastvo ce pravovremeno obavijestiti Ombudsmena.

Clan 16.

Funkcija ombudsmena je nespojiva sa svim javnim funkcijama; sa svakom politickom aktivnosti ili duznosti; sa nastavljanjem rada u drzavnoj sluzbi; sa clanstvom u politickoj stranci ili obavljanjem vodecih duznosti u politickoj partiji, radnickom sindikatu, udruzenju, fondaciji ili vjerskoj organizaciji ili sa zaposlenjem u bilo kojoj od ovih organizacija; sa obavljanjem duznosti sudije; i sa bilo kojom aktivnosti u bilo kom zanimanju ili profesiji, trgovini ili drugom radnom mjestu. Ombudsmen koji je bio djelatnik organa vlasti uziva garancije da ce se vratiti u svoju sluzbu po okoncanju mandata. Ombudsmen ce, u roku od deset dana od svog imenovanja, a prije preuzimanja svoje duznosti, odstupiti s bilo koje potencijalno nespojive funkcije, a ako to ne ucini smatrat ce se da je odbio imenovanje. Kada dodje do nespojive aktivnosti nakon sto je ombudsmen preuzeo svoje duznosti, podrazumijeva se da ce, u smislu clana 13. ovog zakona, dati ostavku na dan kada se nespojiva aktivnost pojavi. Odluku da li je prihvacena funkcija nespojiva donosi nadlezno tijelo iz clana 10. ovog zakona.

V - ISTRAZNI POSTUPAK

Clan 17.

Svaka fizicka osoba koja zahtijeva zastitu zakonitih interesa moze se obratiti Ombudsmenu bez ikakvih ogranicenja. Nacionalnost, drzavljanstvo, mjesto boravka, pol, pripadnost manjini, nacionalna pripadnost, religija, pravna nesposobnost, lisenost slobode bilo koje vrste i opcenito, posebni odnosi ili zavisnosti od drzavnih organa ili vlasti, ne mogu ograniciti pravo na podnosenje zalbe Ombudsmenu. Obracanje Ombudsmenu ili interveniranje Ombudsmena ne smije rezultirati nikakvom krivicnom, disciplinskom ili drugom kaznom, niti bilo kakvim teskocama ili diskriminacijom podnositelja zalbe. Ni jedno upravno tijelo ili vlast ili pravno lice se ne mogu zaliti Ombudsmenu zbog predmeta iz njegove nadleznosti.

Clan 18.

Svaku zalbu mora potpisati i dostaviti zainteresirana osoba, koja mora naznaciti svoje prezime, ime i adresu u dokumentu u kojem iznosi svoje razloge, napisanom na obicnom papiru. Zalba podnesena na manje formalan nacin moze biti prihvacena ako Ombudsmen smatra da okolnosti tako nalazu. Sav rad Ombudsmena je besplatan za stranke i ne zahtijeva pomoc advokata ili pravnog savjetnika.

Clan 19.

Korespondencija upucena Ombudsmenu sa mjesta na kojima se nalaze osobe lisene slobode, u pritvoru ili zatoru, ne smije biti predmetom bilo kakve cenzure. Razgovor izmedju ombudsmena ili osoba koje delegira Ombudsmen i bilo koje osobe navedene u stavu 1. ovog clana se nikada ne smije nadzirati ili ometati.

Clan 20.

Ombudsmen registrira i potvrdjuje prijem zalbe bez obzira na to da li je prihvatljiva ili ne. Kada Ombudsmen odluci da ne prihvati zalbu, to cini pismenim putem, objasnjavajuci razloge i obavjestavajuci stranku o najadekvatnijem nacinu postupanja, ukoliko postoji, ostavljajuci stranci da koristi nacin za koji sama smatra da je najprikladniji. Ombudsmen moze odbiti da ispita anonimne zalbe, zalbe koje se ticu cinjenica, dogadjaja ili odluka koje su nastupile prije stupanja na snagu Ustava Federacije, kao i zalbi za koje smatra da su zlonamjerne, neosnovane, koje ne sadrze nikakav zahtjev, koje sa sobom nose narusavanje legitimnih prava trece strane ili koje su podnesene Ombudsmenu nakon vise od dana nastanka jedne godine od cinjenica, dogadjaja ili odluka na koje se zalba odnosi.

Clan 21.

Protiv bilo koje akcije ili odluke Ombudsmena, ukljucujuci odluke da istrazi ili ne istrazi zalbu, ne moze se podnositi zalba.

Clan 22.

Kada Ombudsmen odluci da zalba ili predmet, pokrenut po sluzbenoj duznosti, pruza dovoljno osnova za pokretanje istrage, izvjestava organ ili upravnu sluzbu na koju se odnosi najvazniji dio slucaja tako da odgovorna osoba moze dostaviti pismenu izjavu i bilo koju informaciju ili dokumenat koji Ombudsmen zahtijeva, u roku kojeg odredi Ombudsman. Taj rok moze biti produzen kada to okolnosti zahtijevaju.

Clan 23.

Kada, u toku istrage, Ombudsmen ustanovi da izvrsenje odluke upravnog organa moze rezultirati nepopravljivim narusavanjem prava podnositelja zalbe, moze predloziti nadleznom organu da suspendira izvrsenje sporne radnje na period ne duzi od deset dana. Organ na koji se to odnosi moze, u roku od tri dana od prijema prijedloga, a u svakom slucaju prije izvrsenja sporne radnje, odbiti da ispostuje prijedlog, obrazlazuci, u pisanom dokumentu naslovljenom na Ombudsmena, razloge za to, a ako to ne ucini, prijedlog postaje naredba za doticni organ.

VI - OBAVEZNA SARADNJA S OMBUDSMENOM

Clan 24.

Sudovi, organi uprave, sluzbe za upravu i drugi organi vlasti i institucije u Federaciji, ukljucujuci pravna lica koje obavljaju javna ovlastenja, duzni su pruziti Ombudsmenu trazenu pomoc prilikom Ombudsmenovih istraga i inspekcija. Tokom istrage, Ombudsmen ili osoba kojoj je Ombudsmen povjerio istrazne radnje, ima pristup u bilo koji drzavni ured, organ ili sluzbu u cilju provjere svih potrebnih informacija, obavljanja pojedinacnih razgovora ili proucavanja neophodnih spisa i dokumenata. Ombudsmenu se ne moze zabraniti pristup bilo kom spisu ili upravnom dokumentu ili bilo kojem dokumentu vezanom za aktivnosti ili sluzbu nad kojom se obavlja istraga.

Clan 25.

Kada se slucaj koji se istrazuje odnosi na ponasanje osoba zaposlenih u organu vlasti i kada je vezan za duznosti koje te osobe obavljaju, Ombudsmen ce o tome obavijestiti doticnu osobu i njenog rukovoditelja. Rukovoditelj iz stava 1. ovog clana ce pismeno odgovoriti Ombudsmenu i predociti sve dokumente i dokaze koje smatra da su relevantni u roku koji mu je odredjen. Na zahtjev, rok moze biti produzen. Ombudsmen moze provjeriti vjerodostojnost pruzenih podataka i predloziti saslusanje doticnog sluzbenika kako bi dobio dodatne informacije. Od sluzbenika koji odbiju ovakvo saslusanje, Ombudsmen moze traziti da daju pismeno objasnjenje razloga za odbijanje. Informacija koju pruzi osobno radnik tokom istrage je povjerljiva, ako ne narusava odredbe krivicnog zakona o prikrivanju djela koja mogu biti krivicne pirode.

Clan 26.

U slucaju da rukovoditelj koji zabrani sluzbenicima iz organa kojim rukovodi, odnosno sluzbe kojom rukovodi, odgovore na zahtjev Ombudsmena ili da budu saslusani od Ombudsmena, sluzbenik ce to pismeno izjaviti, navodeci svoje razloge. Taj dokumenat ce biti proslijedjen i rukovoditelju i Ombudsmenu. Ombudsmen ce se tada obratiti navedenom rukovoditelju u vezi sa svim operacijama neophodnim za istragu.

VII - POVJERLJIVI I TAJNI DOKUMENTI I OBAVEZNA DISKRECIJA

Clan 27.

Ombudsmen moze zahtijevati od organa vlasti i drugih institucija predaju svih dokumenata koje smatra nuznim za obavljanje svojih duznosti, ukljucujuci i one koji su, u skladu sa zakonom, oznaceni kao povjerljivi ili tajni. U takvim slucajevima Ombudsmen ce se pridrzavati trazene diskrecije i nece ih uciniti dostupnim javnosti. Istrage Ombudsmena i Ombudsmenovog osoblja, kao i proceduralne radnje, bit ce vodjene s najvecom mogucom diskrecijom kada su u pitanju i pojedinci i javne sluzbe i organi, bez prejudiciranja elemenata koje Ombudsmen smatra pogodnim za zakljucivanje u izvjestaje. Posebne zastitne mjere ce se preduzeti u vezi sa dokumentima koji su oznaceni kao povjerljivi ili tajni. Kada Ombudsmen vjeruje da dokumenat oznacen kao povjerljiv ili tajan, a koji nije predala Vlada Federacije, moze biti kljucan za pravilno provodjenje istrage, o tome ce obavijestiti predsjednika i zamjenika predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

VIII - ODGOVORNOSTI ORAGNA VLASTI I DUZNOSNIKA

Clan 28.

Kada istraga otkrije da je zloupotreba, samovoljni postupak, diskriminacija, greska, zanemarivanje ili propust na koji je ulozena zalba ucininjen od radnika, Ombudsmen moze o svojim saznanjima obavijestiti doticnog duznosnika. Istoga dana ce poslati isti dokumenat duznosnikovom nadredjenom i preporuciti ono sto samtra odgovarajucim.

Clan 29.

Kada Ombudsmen, tokom obavljanja svojih duznosti, sazna za ponasanja ili djela koji mogu biti prekrsaji ili krivicna djela, o tome ce odmah obavijestiti nadlezne organe gonjenja.

Clan 30.

Ukoliko je negativan stav ili stav koji ometa istragu Ombudsmena ispoljen od organa, duznosnika, osoba na rukovodecem polozaju ili clanova neke sluzbe vlasti, to moze postati predmetom posebnog izvjestaja i bit ce pomenuto u odgovarajucem dijelu godisnjeg izvjestaja. Kada duznosnik ometa istragu svojim odbijanjem da posalje dokumente koje trazi Ombudsmen, ili ako zanemari duznost da takve dokumente posalje ili uskrati Ombudsmenu pristup upravnim spisima ili dokumentima neophodnim za istragu ili na drugi nacin iskazuje negativan stav ili ometa istragu, Ombudsmen ce poslati relevantan spis njegovom nadredjenom ili nadleznom tuzilastvu da, u skladu sa zakonom, preduzme odgovarajucu disciplinsku ili krivicnu mjeru. Ako nadlezni organ vlasti ne preduzme mjere Ombudsmen moze, kao zamjena te vlasti, pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornog duznosnika ili, ako je primjereno, predati slucaj sudu na krivicno gonjenje.

IX - PREPORUKE

Clan 31.

Ombudsmen moze davati preporuke drzavnim organima i sluzbenicima u cilju usvajanja novih mjera. Organi i duznosnici su duzni pismeno odgovoriti ombudsmenu o tome kako su realizirali preporuke u svakom slucaju, u roku koji je odredio Ombudsmen. Ako nakon davanja preporuke, doticni upravni organ ne preduzme odgovarajuce mjere u razumnom vremenskom periodu ili ako ne obavijesti Ombdusmene o razlozima nepoduzimanja mjera, Ombudsmen moze na to ukazati ministarstvu odgovornom za doticni odjel ili najvise vlasti vladinog odjela na tok slucaja i datu preporuku. Ukoliko Ombudsmen nakon ovog ne dobije zadovoljavajuci rezultat u slucaju za koji smatra da je bilo moguce iznaci pozitivno rjesenje, predmet ce ukljuciti u godisnji izvijestaj ili u posebni izvijestaj, pominjuci imena organa ili duznosnika koji su zauzeli takav stav. Ombudsmen nema ovlastenje da mijenja ili ponistava mjere ili naredbe drzavnih organa, ali moze predloziti ispravke kriterija koristenih pri njihovu usvajanju. Kada, nakon istrage slucaja, Ombudsmen ocijeni da nacin na koji je zakon sproveden vodi do nepravednog ishoda, moze nadleznom vladinom organu uputiti preporuku koja ce voditi do pravednog rjesenja situacije u kojoj se nalazi stranka. Ombudsmen moze predloziti nadleznoj vlasti mjere koje su prikladne za razrjesenje zaliteljeve situacije, ukljucujuci placanje odstete, kao i predloziti u godisnjem ili posebnom izvijestaju institucije one izmjene zakona i propisa za koje Ombudsmen smatra da su primjerena. Ako je zalba upucena na aktivnosti vrsene tokom pruzanja usluga od institucija kojima su povjerena javna ovlastenja, Ombudsmen moze traziti od nadleznih organa uprave i sluzbi za upravu da koriste svoje ovlasti u pogledu inspekcije i kaznavanja.

X - IZVJESTAVANJE I KOMUNIKACIJA SA STRANKAMA

Clan 32.

Ombudsmen izvjestava stranku o rezultatima istrage i aktivnosti, kao i o odgovoru vladinog odjela ili nadleznog duznosnika, ukoliko se taj odgovor, po svojoj prirodi, ne smatra povjerljivim ili tajnim. Ombudsmen prosljedjuje odgovarajucoj vlasti, duznosniku ili upravnom odjelu, nalaze istrage, bez obzira bili oni pozitivni ili negativni. Ombudsmen moze odluciti da objavi svoje opce preporuke u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Sve preporuke Ombudsmena ce biti dostupne javnosti, osim slucajeva koji se odnose na povjerljiva ili tajna pitanja ili kada zalitelj izricito zahtijeva da njegov indentitet i okolnosti zalbe na budu otkriveni.

XI - IZVJESTAJI O AKTIVNOSTIMA OMBUDSMENA

Clan 33.

Ombudsmen svake godine upucuje premijeru i zamjeniku premijera, svim predsjednicima kantona, OSCE-u, Predstavnickom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije, izvijestaje o aktivnostima Institucije. Kada to javni znacaj ili duznost nalaze, Ombudsmen moze podnijeti posebni izvijestaj. Godisnji izvijestaji i svi posebni izvijestaji bit ce javno objavljeni.

Clan 34.

U godisnjem izvijestaju, Ombudsmen moze navesti broj i prirodu primljenih zalbi, naznaciti koje zalbe nisu uzete u razmatranje i razloge zbog cega nisu, koje su zalbe bile predmetom istrage i koji su nalazi istrage. Ombudsmen moze takodjer navesti one prijedloge i preporuke koje su prihvatile Vlada Federacije i vlade kantona. Izvijestaji nece sadrzavati osobne podatke koji ce javno identificirati osobe ukljucene u istrazne radnje. Izvijestaj takodje sadrzava dodatak namijenjen nadleznom tijelu iz clana 10. ovog zakona, koji ce pokazivati utrosak iz budzeta Institucije za period obuhvacen izvjestajem.

XII - PRAVILA POSTUPKA

Clan 35.

Ombudsmeni, u skladu sa ovim zakonom, utvrdjuju pravila postupka o svom radu. Pravila postupka objavljuju se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Ombudsmeni donose pravila o organizaciji i nacinu vrsenja funkcija institucije Ombudsmena.

XIII - OSOBLJE I OPREMA

Clan 36.

Svaki ombudsmen moze, uz saglasnost predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, da imenuje jednog ili vise zamjenika u skladu sa odredbom clana II. B.1. (2) Ustava Federacije. Svaki ombudsmen imenuje ostalo osoblje u okvirima budzeta odobrenog za tu namjenu od Vlade Federacije ili, u pocetku, od premijera.

Clan 37.

Osoblje Ombudsmena ce biti automatski razrijeseno kada novi ombudsmen bude imenovan i zateceno osoblje moze biti ponovno imenovano. Osoblje Ombudsmena koji su bili sluzbenici organa vlasti uzivaju garancije da ce biti vraceni u sluzbu kada budu razrijeseni duznosti u instituciji Ombudsmena.

Clan 38.

Na prijedlog Ombudsmena, financijska sredstva neophodna za funkcioniranje institucije Ombudsmena osiguravaju se u budzetu Federacije Bosne i Hercegovine.

XIV - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 39.

Ombudsmeni koji su na duznosti kada ovaj zakon stupi na snagu nastavljaju s obavljanjem svojim duznosti u periodu od najmanje jedne godine nakon stupanja na snagu ovog zakona. Nakon toga perioda nastavljaju sa obavljanjem svoih duznosti do imenovanja ombudsmena u skladu sa odredbama ovog zakona. Oni se mogu samo jednom ponovno imenovati.

Clan 40.

Odredbe ovog zakona koje se odnose na budzetska sredstva, imenovanje osoblja unutar budzetskih granica i izvjestavanje nadleznom tijelu iz clana 10. ovog zakona o budzetskim troskovima se ne primjenjuju na doprinose koje su dale medjunarodne organizacije za operativne troskove institucije. Tokom navedenog perioda Ombudsmen dostavlja svoje godisnje i posebne izvijestaje Uredu Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u rokovima utvrdjenim pravilima iz clana 35. stav 1. ovog zakona.

Clan 41.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma narodaParlamenta Federacije BiH Niko Lozancic, v.r

Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH . Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi