TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 148

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O CARINSKOJ SLUZBI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

I - OPCE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom osniva se carinska sluzba i uredjuju: nadleznost, organizacija i nacin rada carinske sluzbe, ovlascenja i odgovornosti organa carinske sluzbe, kao i prava, obaveze i odgovornosti carinskih sluzbenika.

Clan 2.

Poslove u oblasti carina u okviru prava i duznosti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) vrse Federalno ministarstvo finansija i Carinska uprava Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Carinska uprava). Carinska uprava je federalna uprava u sastavu Federalnog ministarstva finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo finansija). Carinsku sluzbu cine Carinska uprava i carinarnice kao osnovne organizacione jedinice Carinske uprave.

Clan 3.

Organi carinske sluzbe neposredno izvrsavaju zakone i druge propise i opce akte u oblasti carina i vrse i druge poslove koji su im ovim i drugim zakonom stavljeni u nadleznost.

Clan 4.

Na organizaciju i rad, nacin ostvarivanja prava, obaveza i odgovnornosti i druge odnose u organima carinske sluzbe primjenjuju se propisi o organizaciji federalne uprave, ako ovim zakonom nije drugacije odredjeno.

II - PODRUCJE DJELOVANJA I ORGANIZACIJA

1. Carinska uprava

Clan 5.

Carinska uprava djeluje pod nazivom: Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine - Federalno ministarstvo finansija - Carinska uprava. Carinska uprava organizira rad carinske sluzbe, prati i proucava njen razvoj, djeluje u cilju pravilnog funkcionisanja carinske sluzbe, osigurava jednaku primjenu carinskih i drugih propisa, te nadzire rad carinarnica. Sjediste Carinske uprave je u Sarajevu. Carinska uprava i njene organizacijske jedinice imaju pecat koji se izdaje u skladu sa Zakonom o pecatu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/94 i 21/96).

Clan 6.

Carinska uprava za svoj rad odgovara federalnom ministru finansija (u daljem tekstu: federalni ministar). Carinska uprava podnosi ministru tromjesecni izvjestaj o radu, a na njegov zahtjev i druge izvjestaje. Po potrebi i na zahtjev ministra, Carinska uprava dostavlja informacije o svom radu i cesce, kao i obavjestenja i podatke iz svog djelokruga koji su neophodni za rad ministarstva finansija.

Clan 7.

Carinska uprava poslove iz svog djelokruga vrsi u svom sjedistu i u osnovnim organizacijskim jedinicama Carinske uprave.

Clan 8.

Carinska uprava u okviru prava i duznosti utvrdjenih zakonom obavlja narocito poslove: carinskog nadzora, carinjenja robe i usluga, izdavanje certifikata o porijeklu robe, kontrole roba ciji je uvoz, odnosno izvoz posebno regulisan, devizno-valutne kontrole u medjunarodnom putnickom i pogranicnom prometu sa inozemstvom, sprecavanje i okrivanja carinskih krivicnih djela i prekrsaja i vodjenje prvostepenog upravnog i prvostepenog prekrsajnog postupka, sprecavanje i otkrivanje deviznih prekrsaja u medjunarodnom putnickom i pogranicnom prometu sa inozemstvom, kao i obrade i pracenja statistickih podataka o uvozu i izvozu robe. Carinska uprava ostvaruje saradnju sa privrednim drustvima, privrednim asocijacijama i drugim pravnim i fizickim licima i pruza strucnu pomoc u primjeni carinskih propisa. Carinska uprava pruza pravnu i drugu pomoc Carinskoj upravi RS u cilju sprecavanja, istrazivanja i suzbijanja carinskih krivicnih djela i prekrsaja, te po zahtjevima za hapsenje lica i za naplatu ili povrat carina, poreza i drugih uvoznih dazbina.

Clan 9.

Carinska uprava u izvrsavanju poslova i zadataka iz svog djelokruga, utvrdjenog u clan 8. ovog zakona, narocito vrsi sljedece poslove:
1. organizuje rad carinske sluzbe, prati, proucava i unapredjuje njen razvoj i preduzima odgovarajuce mjere za njeno pravilno funkcioniranje;
2. vrsi nadzor i kontrolu nad pravilnim radom carinarnica i osigurava jednoobraznu primjenu carinskih i drugih propisa koje izvrsava carinska sluzba;
3. rjesava u prvom stepenu u upravnom postupku kada je to zakonom propisano;
4. ostvaruje saradnju sa Carinskom upravom RS u razmatranju i usaglasavanju odredjenih pitanja od znacaja za primjenu carinskih propisa, i u organizovanju i unaprjedjenju carinske sluzbe;
5. ostvaruje saradnju sa carinskim sluzbama drugih drzava i sa medjunarodnim organizacijama i strucnim udruzenjima iz oblasti carinske sluzbe i carinskog sistema;
6. predlaze i realizuje programe dugorocnog kadrovskog, strucnog i tehnickog unaprjedjenja carinske sluzbe, donosi i realizuje odgovarajuce godisnje planove i stara se o osiguranju drugih uvjeta za uspjesno izvrsavanje poslova i zadataka organa carinske sluzbe i
7. prati podatke o uvozu i izvozu i po potrebi ih obradjuje, te obavjestava ucesnike carinskog postupka o pitanjima iz djelokruga carinske sluzbe.

2. Rukovodjenje, prava i duznosti

Clan 10.

Carinskom upravom rukovodi direktor Carinske uprave (u daljem tekstu: direktor). U Carinskoj upravi imenuje se i zamjenik direktora. Direktora i zamjenika direktora, na prijedlog federalnog ministra, imenuje i razrjesava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije), za period od cetiri godine. Nakon isteka perioda od cetiri godine direktor i zamjenik direktora mogu biti ponovo imenovani na istu duznost, u skladu sa federalnim propisima. Direktor i zamjenik direktora su odgovorni za svoj rad i za rad Carinske uprave, u okviru svojih prava i duznosti utvrdjenih ovim i drugim zakonima federalnom ministru. Direktor i zamjenik direktora ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Clan 11.

Direktor organizuje i osigurava zakonito, pravilno i efikasno vrsenje poslova iz oblasti carinske sluzbe. Direktor donosi instrukcije i naredbe u cilju jedinstvenog obavljanja poslova iz djelokruga Carinske uprave, te donosi pojedinacna uputstva za postupanje u odredjenim situacijama. Direktor predlaze i dostavlja federalnom ministru finansijski plan, godisnji obracun, godisnji program rada Carinske uprave, izvjestaj o radu, plan kadrovskog, tehnickog i tehnoloskog unapredjenja carinske sluzbe i vrsi druge poslove koje mu odredi federalni ministar.

Clan 12.

U slucaju da direktor nije u mogucnosti da obavlja svoja ovlastenja i obaveze ili ako je mjesto direktora upraznjeno, zamjenjuje ga zamjenik direktora, te obavlja poslove utvrdjene aktom o unutrasnjoj organizaciji.

Clan 13.

Direktor i zamjenik direktora u Carinskoj upravi svoja prava i obaveze iz radnog odnosa ostvaruju u skladu sa Zakonom o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 13/98 - u daljm tekstu: Zakon o radnim odnosima).

3. Unutrasnja organizacija Carinske uprave

Clan 14.

Carinska uprava ima osnovne organizacijske jedinice i unutrasnje organizacijske jedinice. Osnovne organizacijske jedinice Carinske uprave su carinarnice, koje se osnivaju u svim kantonima. Unutrasnje organizacijske jedinice su:
1. carinska ispostava;
2. odsjek i
3. carinski referati.

Clan 15.

Unutrasnje organizacijske jedinice iz clan 14. ovog zakona organizuju se po potrebi u privrednim i saobracajnim centrima i na granicnim prijelazima kada to zahtijevaju obim, struktura i tokovi roba i usluga u vanjskotrgovinskom prometu, putnickom prometu sa inozemstvom, kao i drugi opravdani ekonomski interesi. Pocetak i prestanak rada organizacijskih jedinica iz stav 1. alineja 1. i 3., ovoga clana odredjuje direktor uz saglasnost zamjenika direktora rjesenjem koje se objavljuje u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Unutrasnja organizacija Carinske uprave uredjuje se u skladu cl. 14. i 15. ovog zakona, aktom o unutrasnjoj organizaciji Federalnog ministarstva.

4. Nadleznost carinarnica

Clan 16.

Carinarnice u okviru poslova utvrdjenih u clanu 8. ovog zakona neposredno ili putem svojih unutrasnjih organizacijskih jedinica iz clana 14. ovog zakona, narocito:
1. vrse carinski nadzor nad robom, putnicima i prijevoznim sredstvima;
2. vrse carinjenje robe;
3. vrse kontrolu robe ciji je uvoz, odnosno izvoz posebno regulisan;
4. vrse devizno-valutnu kontrolu na medjunarodnom putnickom i pogranicnom prometu sa inozemstvom;
5. izdaju certifikate o porijeklu robe;
6. sprecavaju i otkrivaju carinska krivicna djela i prekrsaje u carinskom postupku;
7. vode u prvom stepenu uprvni i prekrsajni postupak po carinskim prekrsajima i
8. vrse i druge poslove koji prema zakonu i drugim propisima spadaju u njihov djelokrug.

Clan 17.

Radom carinarnice rukovodi upravnik carinarnice (u daljem tekstu: upravnik), kojega na osnovu konkursa postavlja i razrjesava duznosti direktor, na period od cetiri godine, uz saglasnost federalnog ministra i zamjenika ministra. Upravnik je sluzbenik sa posebnim ovlascenjima i odgovornostima. Upravnik za svoj rad i rad carinarnice odgovara federalnom ministru i direktoru. Nakon isteka perioda od cetiri godine upravnik moze biti ponovo postavljen na isto radno mjesto, a moze biti i smijenjen prije isteka perioda na koji je postavljen, ako se ocijeni da prava i obaveze ne obavlja sa uspjehom ili ako u okviru svojih prava i obaveza ne osigurava provodjenje zakona, drugih propisa i akata, kao i iz drugih zakonom utvrdjenih razloga. Ako upravnik nakon isteka perioda od cetiri godine ne bude ponovo postavljen ili bude smijenjen prije isteka tog roka rasporedjuje se, odnosno postavlja bez konkursa na drugo radno mjesto u okviru iste carinarnice, odnosno u drugoj carinarnici za koje ispunjava uvjete radnog mjesta u skladu sa aktom o unutrasnjoj organizaciji. Ako upravnik koji nije ponovo postavljen ili koji je smijenjen ne prihvati raspored ili postavljenje u skladu sa rjesenjem, u smislu stava 5. ovog clana, prestaje mu radni odnos istekom 30 dana od dana kada mu je uruceno rjesenje o rasporedjivanju, odnosno postavljenju.

Clan 18.

Carinarnica moze imati i zamjenika upravnika koga na prijedlog upravnika postavlja i razrjesava duznosti direktor na period od 4 godine, uz saglasnost federalnog ministra i zamjenika ministra. Zamjenik upravnika zamjenjuje upravnika u slucaju njegove odsutnosti ili sprijecenosti da obavlja poslove i zadatke u okviru njegovih ovlastenja i odgovornosti u rukovodjenju, pomaze u radu upravniku, obavlja poslove utvrdjene aktom o sistematizaciji radnih mjesta, kao i druge poslove koje odredi direktor i upravnik carinarnice.

Clan 19.

U okviru svake carinarnice djeluje Komisija za carinske prekrsaje, a cine je predsjednik i dva clana, koji mogu imati svoje zamjenike. Predsjednika i clanove Komisije za carinske prekrsaje, te njihove zamjenike na period od godinu dana imenuje direktor na prijedlog upravnika carinarnice.

Clan 20.

Po zalbi na rjesenje o prekrsaju koji je donijela Komisija za carinske preksaje u prvom stepenu rjesava Federalno vijece za prekrsaje u skladu sa Zakonom o prekrsajima kojima se povredjuju federalni propisi ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 9/96).

Clan 21.

Na zgradi carinarnice, odnosno njene unutrasnje organizacijske jedinice postavlja se tabla sa nazivom carinarnice, odnosno njene organizacijske jedinice, ispisana latinicnim pismom na bosanskom i hrvatskom jeziku.

III - SREDSTVA ZA RAD CARINSKE SLUZBE

Clan 22.

Sredstva za rad carinske sluzbe osiguravaju se u budzetu Federacije i od prihoda koje ostvari carinska sluzba u smislu clana 23. ovog zakona. Iz budzeta Federacije namjenski se usmjeravaju sredstva naplacena za carinsko evidentiranje za rad carinske sluzbe i njenu modernizaciju i opremanje u skladu sa Zakonom o carinskoj politici Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni glasnik BiH", broj 21/98).

Clan 23.

Carinska uprava moze, osim sredstava iz clana 22. ovog zakona, ostvarivati i prihode obavljanjem djelatnosti od naknade za poslove i usluge koje vrsi za pravna i fizicka lica i od drugih prihoda koje ostvari u skladu sa zakonom kao sto su lezarina, izlazak carinskih radnika na carinjenje robe van sjedista carinarnice, pratnja robe do krajnje destinacije, naknada za davanje misljenja o svrstavanju robe i naknada za usluge laboratorije, koja se koristi za unaprjedjenje rada Carinske uprave.

Clan 24.

Sredstva za rad iz cl. 22. i 23. ovog zakona koriste se za place zaposlenih, za materijalne troskove, za posebne namjene, nabavku i odrzavanje opreme, kao i za modernizaciju carinske sluzbe. Za sluzbenike koji rade na poslovima kod kojih postoje posebni uvjeti rada, te zbog prirode, tezine i slozenosti poslova koje obavljaju i odgovornosti za njihovo obavljanje, osnovica za place se uvecava za 20%. Propis kojim ce se odrediti koja to adna mjesta u Carinskoj upravi zahtijevaju uvecanje osnovice za place u visini od 20% donijet ce direktor, uz saglasnost federalnog ministra finansija.

IV - INFORMACIONI SISTEM

Clan 25.

Carinska uprava ima informacioni sistem u okviru koga se osiguravaju: jedinstven nacin funkcionisanja i uredjenja standarda, klasifikacije i nomenklature, kodiranje podataka, tehnicka obrada, prijenos i iskazivanje podataka.

Clan 26.

Informacioni sistem uvodi se u cilju pracenja carinske robe od ulaska u carinsko podrucje Bosne i Hercegovine do krajnje destinacije, uz provodjenje carinskih procedura i promjena vezanih za carinsku robu, kao i u cilju povezanosti sa Carinskom upravom RS.

Clan 27.

Program uvodjenja informacionog sistema, te njegovog unapredjenja, razvoja i modernizacije donosi Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra.

V - OVLASTENJA CARINSKIH SLUZBENIKA

Clan 28.

Carinski sluzbenici prilikom obavljanja utvrdjenih poslova i zadataka moraju se ponasati u skladu sa Kodeksom ponasanja carinskih sluzbenika propisanim u Prilogu

1. Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

Clan 29.

Prilikom obavljanja poslova i zadataka iz osnovne djelatnosti carinski sluzbenik ima sljedeca ovlastenja:
1. da zahtjeva pomoc od organa unutrasnjih poslova i vojnih snaga, kada je to neophodno, radi sprecavanja ili otkrivanja carinskih krivicnih djela i prekrsaja;
2. da zahtijeva od lica na koja se ukazuje da mogu biti od pomoci prilikom prikupljanja potrebnih informacija da svjedoce ili daju informacije, daju na uvid i ustupe dokumentaciju, omoguce kopiranje, daju i druge dokaze koje posjeduju ili koji su pod njihovom kontrolom, kao i da trazi da navedene radnje izvrse drugi ovlasteni organi;
3. da razmjenjuje informacije koje su u vezi sa carinskim postupkom ili drugim carinskim pitanjima sa drugim organima uprave u svrhu provodjenja propisa;
4. da stupi u poslovne prostorije i u drugi prostor carinskog obveznika ili drugog lica, izvrsi uvid u poslovne knjige, dokumentaciju i podatke pohranjene u kompjuteru, zahtijeva kopiranje dokumentacije, i to toku kao i nakon okoncanog carinskog postupka, a vezano za sva carinska pitanja;
5. da zaustavi prijevozno sredstvo unutar carinskog podrucja, stupi u njega, izvrsi pregled prijevoznog sredstva i robe, pregled dokumentacije, a po potrebi je izuzima i kopira istu, te identifikaciju lica zatecenih u prijevoznom sredstvu kao i da stupi u prostorije aerodroma, luke, zeljeznicke i autobuske stanice, izvrsi pregled svih objekata na njima i druge radnje navedene u ovoj tacki, a u slucaju potrebe izvrsi nasilno otvaranje sredstava, odnosno objekata i prostorija;
6. da privremeno oduzme robu i prijevozno sredstvo koji podlijezu oduzimanju u skladu sa zakonom i dokumante koji se odnose na tu robu i prijevozno sredstvo;
7. da zadrzi robu nad kojom nije propisno proveden carinski postupak, kao i prijevozno sredstvo dok se ne provede odgovarajuci carinski postupak nad robom koja se u njemu zatekla i dokumentaciju koja se odnosi na tu robu;
8. da sprijeci polazak prijevoznog sredstva za koje se sumnja da namjerava napustiti carinsko podrucje prije zavrsetka carinskog postupka;
9. da zadrzi dokumente radi sprecavanja odlaska prijevoznog sredstva iz carinskog podrucja;
10. da vrsi kontrolu lica koja dolaze ili napustaju carinsko podrucje, slobodnu zonu ili carinsko skladiste ili ostaju u tranzitnom podrucju luka ili aerodroma; vrsi identifikaciju lica, zahtijeva prijavu i predocavanje njihovog licnog prtljaga, izvrsi pregled, a po potrebi i njegov pretres;
11. da izvrsi pretres lica koja dolaze ili napustaju carinsko podrucje, slobodnu zonu ili carinsko skladiste ili ostaju u tranzinom podrucju luka ili aerodroma, ako postoji osnovana sumnja o prikrivanju robe koja podlijeze carinskom nadzoru, pri cemu carinski slizbenik pretresa lice u odvojenoj prostoriji i u prisustvu svjedoka, koji moraju biti istog pola kao pretresano lice. O obavljenom pretresu sacinjava se zapisnik koji potpisuju carinski sluzbenik, pretresano lice i svjedok;
12. da pretresa lice liseno slobode u cilju pronalazenja i oduzimanja predmeta koji su u njegovom posjedu, a koji su opasni za njega kao i drugo lice;
13. da izvrsi pregled carinske robe, a po potrebi zahtijeva od carinskog obveznika da o svom trosku i na svoju odgovornost organizira prijevoz robe do mjesta koje odredi carinski sluzbenik, istovar, utovar, pretovar robe, otvaranje i pakiranje robe, kao i pruzanje potrebne pomoci u vrsenju pregleda robe;
14. da besplatno uzme uzorak robe koja podlijeze carinskom nadzoru, radi laboratorijske analize i drugih ispitivanja;
15. da stavi carinsko obiljezje na robu koja podlijeze carinskom nadzoru, kao i na prijevozno sredstvo, carinsko skladiste i drugi prostor u kojem se takva roba nalazi radi osiguranja identiteta robe i njene istovjetnosti:
16. da zatvori, zapecati i oslobodi od lica i stvari mjesta i prostore gdje se vrsi utovar, istovar, skladistenje ili pregled robe, kao i prijevozna sredstva, ako je to potrebno za vrsenje carinskog nadzora i zabrani ili ogranici kretanje na takvim mjestima, prostorima ili prijevoznim sredstvima;
17. da patrolira unutar carinskog podrucja, kada je to potrebno u svrhu vrsenja carinskog nadzora odredi i kontrolise pravac kretanja robe i vrsi pratnju robe;
18. da izrice i vrsiti naplatu novcane kazne u skladu sa zakonom i
19. da upotrijebi opravdanu silu kada je to potrebno za izvrsavanje njegovih sluzbenih duznosti i nosi kratko vatreno naoruzanje. Blize propise o nosenju i upotrebi kratkog vatrenog naoruzanja donosi direktor.

Clan 30.

Carinski sluzbenici u postupku otkrivanja, istrazivanja, sprecavanja, dokumentiranja i prijavljivanja carinskih krivicnih djela preduzimaju sve mjere i radnje u skladu s ovlastenjima organa unutrasnjih poslova predvidjenim u odredbama Zakona o krivicnom postupku ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 43/99) na nacin i pod uvjetima koji su propisani u tom zakonu. Blize propise kojim su carinski sluzbenici ovlasteni da poduzimaju mjere i radnje iz stava 1. ovoga clana donosi federalni ministar.

Clan 31.

Pravna i fizicka lica su duzna postupiti po zahtjevu ovlastenog carinskog sluzbenika i omoguciti preduzimanje svih mjera i radnji koje ovlasteni carinski sluzbenik poduzima shodno zakonom propisanim ovlastenjima.

Clan 32.

Prilikom poduzimanja radnji, shodno ovlastenjima iz clana 28. ovog zakona, carinski sluzbenik je duzan voditi racuna da ne prouzrokuje vecu stetu nego sto je ona neophodna da bi se postigla njihova svrha.

VI - RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Clan 33.

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti iz radnog odnosa na postavljena lica, sluzbenika i namjestenika u Carinskoj upravi, i njenim osnovnim organizacijskim jedinicama, primjenjuju se odredbe Zakona o radnim odnosima i ovog zakona. Radni odnos u carinskoj sluzbi moze zasnovati lice koje, pored opcih uvjeta za rad u organima uprave, ispunjava i posebne zdravstvene i psihofizicke uvjete za obavljanje odredjenih poslova u carinskoj sluzbi.

2. Rasporedjivanje sluzbenika

Clan 34.

Sluzbenik carinske sluzbe obavlja poslove za koje je zasnovao radni odnos, odnosno na koje je rasporedjen. Direktor moze sluzbenika rjesenjem premjestiti iz jedne carinarnice u drugu carinarnicu ili iz carinarnice u Carinsku upravu i obrnuto, ako to zahtijevaju interesi sluzbe, ali samo u njegovom zanimanju i u istom sluzbenom zvanju. Interesima sluzbe, u smislu stava 1. ovog clana, smatraju se narocito slucajevi kada poslove u nekoj organizacijskoj jedinici ili Carinskoj upravi, zbog povecanja posla ne mogu pravovremeno i uspjesno obaviti postojeci sluzbenici, slucajevi osnivanja novih organizacijskih jedinica ili razlozi zbog kojih nije moguce zakonito i normalno obavljanje rada ili drugi posebni slucajevi. Premjestaj iz stava 2. ovog clana obavlja direktor, nakon dobivenog misljenja od upravnika carinarnice iz koje sluzbenik dolazi ili u koju odlazi. Protiv rjesenja o premjestanju po potrebi sluzbe, sluzbenik ima pravo prigovora. O prigovoru iz stava 5. ovog clana odlucuje federalni ministar. Prigovor iz stava 5. ovog calna ne odgadja izvrsenje rjesenja.

Clan 35.

Do osiguravanja uvjeta za smjestaj sluzbenika, sluzbenik ima pravo na naknadu povecanih troskova zbog odvojenog zivota od porodice, kao i na naknadu troskova putovanja u mjesto stanovanja porodice u vrijeme sedmicnog odmora, drzavnih praznika i neradnih dana u skladu sa zakonom i propisom Vlade Federacije.

Clan 36.

Sluzbeniku premjestenom po potrebi carinske sluzbe mora se osigurati odgovarajuci smjestaj u roku od godinu dana kada pocne raditi na novom radnom mjestu. Ako Carinska uprava sluzbeniku i njegovoj porodici ne osigura smjestaj ili s njim o tome ne postigne sporazum, mora ga, na njegov zahtjev, vratiti na rad u carinarnicu ili Carinsku upravu iz koje je bio premjesten ili u drugu carinarnicu gdje postoji mogucnost da mu se osigura smjestaj.

3. Poslovi sa posebnim uvjetima rada

Clan 37.

Za obavljanje odredjenih zadataka organa carinske sluzbe, sluzbenik mora imati posebne zdravstvene i psihofizicke sposobnosti za rad. Sluzbenici koji rade na poslovima iz stava 1. ovog clana moraju najmanje jednom u dvije godine obaviti zdravstveni pregled, a o njihovom zdravstvenom stanju vodi se posebna evidencija. Zadatke i poslove iz stava 1. ovog clana, zdravstvene i psihofizicke sposobnosti koje sluzbenik treba imati za obavljanje tih zadataka i poslova, organiziranje zdravstvenih pregleda i nacina vodjenja evidencije o zdravstvenom stanju tih sluzbenika propisuje direktor, nakon pribavljenog misljenja Federalnog ministarstva zdravstva.

Clan 38.

Nakon dobivanja misljenja od Federalnog ministarstva zdravstva, direktor mora propisati mjere i sredstva za zastitu pri radu sluzbenika i namjestenika koji obavljaju poslove sto zahtijevaju takvu zastitu kao sto su pregled robe na otvorenom prostoru, laboratorijski pregled robe i analiza robe.

4. Strucno obrazovanje carinskih sluzbenika

Clan 39.

Sluzbenik koji je zasnovao radni odnos u organima carinske sluzbe za zadatke i poslove osnovne djelatnosti mora u roku od dvije godine poloziti carinski ispit za rad u okviru osnovne djelatnosti. Sluzbeniku koji ne polozi strucni ispit u roku od jedne godine od zasnivanja radnog odnosa ili ne polozi carinski ispit u roku od dvije godine, prestaje radni odnos u carinskoj sluzbi o cemu se donosi posebno rjesenje. Direktor posebnim aktom donosi plan strucnog obrazovanja i usavrsavanja sluzbenika organa carinske sluzbe, te propisuje nacin polaganja carinskog ispita.

Clan 40.

Za sluzbenike koji obavljaju poslove iz okvira osnovne djelatnosti obavezno je periodicno provjeravanje strucne osposobljenosti, u skladu s aktom o strucnom osposobljavanju carinskih sluzbenika. Akt iz stava 1. ovog clana donosi direktor.

5. Sluzbeno i radno odijelo, sluzbena legitimacija, oznake i znacka

Clan 41.

Carinski sluzbenici koji obavljaju zadatke i poslove iz osnovne djelatnosti imaju sluzbeno odijelo, sluzbenu legitimaciju i znacku. Pod poslovima i zadacima iz osnovne djelatnosti iz stava 1. ovog clana podrazumijevaju se poslovi i zadaci: carinjenja robe, kontrole putnika i prijevoznih sredstava; carinskog nadzora, carinsko-upravnog i prekrsajnog postupka; laboratorijske analize; carinske tarife; carinske vrijednosti; suzbijanja i sprecavanja povrijeda propisa; kontrole i revizije; medjunarodne carinske saradnje; organizacije i projektovanja poslova carinjenja; carinskog nadzora i spoljno trgovinske razmjene; kontrole obrade podataka u racunarskom centru (RC-u); kontrole naplate prihoda; statisticke analize; organizacije carinske sluzbe; strucnog obrazovanja carinskih sluzbenika; te izvrsni poslovi i prodaja robe. Pored sluzbenika iz stava 1. ovog clana, sluzbeno odijelo obavezani su da nose i drugi sluzbenici carinske sluzbe kada vrse carinsku kontrolu i nadzor na granici.

Clan 42.

Osim sluzbenog odijela, carinski sluzbenici koji obavljaju preglede u prijevoznim i prijenosnim sredstvima u carinskim magacinima, stovaristima, skladistima, smjestistima, carinskim laboratorijama, kao i druge strucno-tehnicke zadatke i poslove koje odredi direktor, imaju radno odijelo. Vlada Federacije odlucuje o boji i oznakama sluzbene odjece, a direktor odredjuje pravo radnika na sluzbenu, odnosno radnu odjecu, te propisuje broj, vrijeme trajanja i nacin njihove upotrebe.

Clan 43.

Osim sluzbenika iz clana 41. stava 1. ovog zakona, sluzbena legitimacija i znacka izdaju se i drugim sluzbenicima carinske sluzbe koji rade na drugim poslovima, gdje to priroda poslova zahtijeva. Sluzbenu iskaznicu i znacku izdaje direktor. Sluzbena legitimacija i znacka oduzimaju se ili vracaju ako:
1. sluzbeniku prestaje radni odnos u carinskoj sluzbi ili je rasporedjen na radno mjesto u carinskoj sluzbi za koje nisu potrebne sluzbena legitimacija i znacka;
2. su sluzbeniku oduzeta ovlastenja za koje je bio ovlasten sluzbenom legitimacijom i znackom;
3. se u disciplinkom postupku utvrdi da je sluzbenik grubo krsio svoje radne obaveze.
Privremeno se, do okoncanja postupka, sluzbeniku oduzimaju sluzbena legitimacija i znacka ako je protiv njega povedena istraga ili je podignuta optuznica bez provedbe istrage. Propise o ostvarivanju prava na sluzbenu legitimaciju i znacku, o sadrzaju i obliku sluzbene legitimacije, te o evidenciji izdatih legitimacija i znacki donosi direktor. Federalni ministar propisat ce nacin na koji se ostvaruje pravo na sluzbenu legitimaciju i znacku, obrazac i sadrzaj obrasca sluzbene legitimacije, izgled znacke, postupak za izdavanje, rok i ovjeru vazenja, postupak oduzimanja, odnosno uskracivanja vazenja sluzbene legitimacije i znacke i nacin vodjenja evidencije izdatih sluzbenih legitimacija i znacki.

6. Odgovornost sluzbenika za povrede sluzbene duznosti

Clan 44.

Za povrede sluzbene duznosti sluzbenici carinske sluzbe odgovaraju disciplinski u skladu sa Zakonom o radnim odnosima. Sluzbenik carinske sluzbe odgovara disciplinski samo za povrede sluzbene duznosti koje su utvrdjene posebnim zakonom. Za povrede sluzbene duznosti propisane su disciplinske mjere i disciplinske kazne. Postupak zbog lahke povrede sluzbene duznosti rjesenjem pokrece direktor. Disciplinski postupak zbog teze povrijede sluzbene duznosti pokrece prvostepena disciplinska komisija prema pisanom prijedlogu direktora.

Clan 45.

Pored teskih povreda sluzbene duznosti utvrdjenih Zakonom o radnim odnosima zaposlenih u organima uprave, teskim povredama sluzbene duznosti, smatraju se i: 1. sprcavanje kontrolno-inspekcijskih organa da obavljaju svoj rad; 2. onemogucavanje drugog radnika da obavlja poslove i 3. nenosenje ili nepropisno i neuredno nosenje sluzbene odjece i oznaka. Postupak za utvrdjivanje disciplinske odgovornosti sprovodi se prema odredbama Zakona o radnim odnosima.

VII - POSEBNA ODREDBA

Clan 46.

Sluzbenici carinske sluzbe kada vrse sluzbu u sredstvima javnog saobracaja, imaju pravo na besplatan prijevoz tim sredstvima i na osiguranje koje imaju putnici koji placaju prijevoz tim sredstvima.

VIII - KAZNENE ODREDBE

Clan 47.

Novcanom kaznom u iznosu od 100 KM do 500 KM kaznit ce se fizicko lice ako ne postupi po zahtjevu ovlascenog carinskog sluzbenika, odnosno ako ga onemoguci, omete ili sprijeci u izvrsenju radnji ili na drugi nacin postupi suprotno obavezi propisanoj u clanu 31. ovog zakona. Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit ce se i odgovorno lice u pravnom licu novcanom kaznom u iznosu od 100 KM do 2.000 KM.

Clan 48.

Protiv lica koje izvrsi prekrsaj propisan clanom 47. ovog zakona ovlasteni carinski sluzbenik podnosi prijavu za pokretanje prekrsajnog postupka nadleznoj komisiji za carinske prekrsaje. O zalbi na rjesenje o prekrsaju koji je donijela komisija za carinske prekrsaje, u drugom stepenu odlucuje Federalno vijece za prekrsaje.

IX - PRELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 49.

Zateceni sluzbenici carinske sluzbe, koji su po ranijim vazecim propisima bili oslobodjeni obaveze polaganja strucnog ispita, oslobodjeni su obaveze polaganja strucnog ispita.

Clan 50.

Stupanjem na snagu ovoga zakona prestaje da vazi Zakon o carinskoj sluzbi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95).

Clan 51.

Podzakonski akti koji proizilaze iz ovog zakona bit ce doneseni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 52.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Niko Lozancic, s.r.

Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: "Novac nije bio moja motivacija"
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: "Novac nije bio moja motivacija"
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi