TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 8.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








08.05.2024 - 01h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 69

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O CARINSKOJ SLUZBI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

I - TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom osniva se carinska sluzba, uredjuju djelokrug, organizacija i nacin rada carinske sluzbe, ovlascenja i odgovornosti organa carinske sluzbe, kao i prava, obveze i odgovornosti carinskih sluzbenika.

Clanak 2.

Poslove u djelokrugu carina u okviru prava i duznosti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) vrsi Federalno ministarstvo financija i Carinska uprava Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Carinska uprava). Carinska uprava je federalna uprava u sastavu Federalnog ministarstva financija (u daljnjem tekstu: Ministarstvo financija). Carinsku sluzbu cine Carinska uprava i carinarnice kao osnovne organizacijske jedinice Carinske uprave.

Clanak 3.

Organi carinske sluzbe neposredno izvrsavaju zakone i druge propise i opce akte u djelokrugu carina i vrse i druge poslove koji su im ovim i drugim zakonom stavljeni u nadleznost.

Clanak 4.

Na organizaciju i rad, nacin ostvarivanja prava, obveza i odgovnornosti i druge odnose u organima carinske sluzbe primjenjuju se propisi o organizaciji federalne uprave, ako ovim zakonom nije drugacije odredjeno.

II - PODRUCJE DJELOVANJA I ORGANIZACIJA

1. Carinska uprava

Clanak 5.

Carinska uprava djeluje pod nazivom: Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine - Federalno ministarstvo financija - Carinska uprava. Carinska uprava organizira rad carinske sluzbe, prati i proucava njen razvoj, djeluje s ciljem pravilnog funkcioniranja carinske sluzbe, osigurava jednaku primjenu carinskih i drugih propisa, te nadzire rad carinarnica. Sjediste Carinske uprave je u Sarajevu. Carinska uprava i njene organizacijske jedinice imaju pecat koji se izdaje sukladno Zakonu o pecatu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/94 i 21/96).

Clanak 6.

Carinska uprava za svoj rad odgovara federalnom ministru financija (u daljnjem tekstu: federalni ministar). Carinska uprava podnosi ministru tromjesecno izvjesce o radu, a na njegov zahtjev i drugo izvjesce. Po potrebi i na zahtjev ministra, Carinska uprava dostavlja informacije o svom radu i cesce, kao i obavjestenja i podatke iz svog djelokruga koji su neophodni za rad ministarstva financija.

Clanak 7.

Carinska uprava poslove iz svog djelokruga vrsi u svom sjedistu i u osnovnim organizacijskim jedinicama Carinske uprave.

Clanak 8.

Carinska uprava u okviru prava i duznosti utvrdjenih zakonom obnasa narocito poslove: carinskog nadzora, carinjenja robe, usluga, izdavanje certifikata o porijeklu robe, kontrole roba ciji je uvoz, odnosno izvoz posebno reguliran, devizno-valutne kontrole u medjunarodnom putnickom i pogranicnom prometu s inozemstvom, sprjecavanje i okrivanje carinskih krivicnih djela i prekrsaja i vodjenje prvostupanjskog upravnog i prvostupanjskog prekrsajnog postupka, sprjecavanje i otkrivanje deviznih prekrsaja u medjunarodnom putnickom i pogranicnom prometu s inozemstvom, kao i obrade i pracenja statistickih podataka o uvozu i izvozu robe. Carinska uprava ostvaruje suradnju s gospodarskim drustvima, gospodarskim asocijacijama i drugim pravnim i fizickim osobama i pruza strucnu pomoc u primjeni carinskih propisa. Carinska uprava pruza pravnu i drugu pomoc Carinskoj upravi RS s ciljem sprjecavanja, istrazivanja i suzbijanja carinskih krivicnih djela i prekrsaja, te po zahtjevima za hapsenje osoba i za naplatu ili povrat carina, poreza i drugih uvoznih dazbina.

Clanak 9.

Carinska uprava u izvrsavanju poslova i zadataka iz svog djelokruga, utvrdjenog u clanku 8. ovog zakona, narocito vrsi sljedece poslove:
1. organizira rad carinske sluzbe, prati, proucava i unapredjuje njen razvoj i poduzima odgovarajuce mjere za njeno pravilno funkcioniranje;
2. vrsi nadzor i kontrolu nad pravilnim radom carinarnica i osigurava jednoobraznu primjenu carinskih i drugih propisa koje izvrsava carinska sluzba;
3. rjesava u prvom stupnju u upravnom postupku kada je to zakonom propisano;
4. ostvaruje suradnju s Carinskom upravom RS u razmatranju i usuglasavanju odredjenih pitanja od znacaja za primjenu carinskih propisa, organiziranju i unaprjedjenju carinske sluzbe;
5. ostvaruje suradnju s carinskim sluzbama drugih drzava, medjunarodnim organizacijama i strucnim udruzenjima iz djelokruga carinske sluzbe i carinskog sustava;
6. predlaze i realizira programe dugorocnog kadrovskog, strucnog i tehnickog unaprjedjenja carinske sluzbe, donosi i realizira odgovarajuce godisnje planove i stara se o osiguranju drugih uvjeta za uspjesno izvrsavanje poslova i zadataka organa carinske sluzbe i
7. prati podatke o uvozu i izvozu i po potrebi ih obradjuje, te obavjestava sudionike carinskog postupka o pitanjima iz djelokruga carinske sluzbe.

2. Rukovodjenje, prava i duznosti

Clanak 10.

Carinskom upravom rukovodi ravnatelj Carinske uprave (u daljnjem tekstu: ravnatelj). U Carinskoj upravi imenuje se i zamjenik ravnatelja. Ravnatelja i zamjenika ravnatelja, na prijedlog federalnog ministra, imenuje i razrjesava Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije), za razdoblje od cetiri godine. Po isteku razdoblja od cetiri godine ravnatelj i zamjenik ravnatelja mogu biti ponovno imenovani na istu duznost, sukladno federalnim propisima. Ravnatelj i zamjenik ravnatelja su odgovorni za svoj rad i za rad Carinske uprave, u okviru svojih prava i duznosti utvrdjenih ovim i drugim zakonima federalnom ministru. Ravnatelj i zamjenik ravnatelja ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Clanak 11.

Ravnatelj organizira i osigurava zakonito, pravilno i efikasno vrsenje poslova iz djelokruga carinske sluzbe. Ravnatelj donosi instrukcije i naredbe s ciljem jedinstvenog obnasanja poslova iz djelokruga Carinske uprave, te donosi pojedinacne upute za postupanje u odredjenim situacijama. Ravnatelj predlaze i dostavlja federalnom ministru financijski plan, godisnji obracun, godisnji program rada Carinske uprave, izvjesce o radu, plan kadrovskog, tehnickog i tehnoloskog unaprjedjenja carinske sluzbe i vrsi druge poslove koje mu odredi federalni ministar.

Clanak 12.

U slucaju da ravnatelj nije u mogucnosti obnasati svoja ovlascenja i obveze ili ako je mjesto ravnatelja upraznjeno, zamjenjuje ga zamjenik ravnatelja, te obnasa poslove utvrdjene aktom o unutarnjoj organizaciji.

Clanak 13.

Ravnatelj i zamjenik ravnatelja u Carinskoj upravi svoja prava i obveze iz radnog odnosa ostvaruju sukladno Zakonu o radnim odnosima i placama sluzbenika organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 13/98 - u daljnjem tekstu: Zakon o radnim odnosima).

3. Unutarnja organizacija Carinske uprave

Clanak 14.

Carinska uprava ima osnovne organizacijske jedinice i unutarnje organizacijske jedinice. Osnovne organizacijske jedinice Carinske uprave su carinarnice, koje se osnivaju u svim kantonima. Unutarnje organizacijske jedinice su:
1. carinska ispostava;
2. odsjek i
3. carinski referati.

Clanak 15.

Unutarnje organizacijske jedinice iz clanka 14. ovog zakona organiziraju se po potrebi u gospodarstvenim i prometnim centrima i na granicnim prijelazima kada to zahtijeva obujam, strukturu i tijekovi roba i usluga u vanjskotrgovinskom prometu, putnickom prometu s inozemstvom, kao i drugi opravdani ekonomski interesi. Pocetak i prestanak rada organizacijskih jedinica iz stavka 1. alineja 1. i 3., ovoga clanka odredjuje ravnatelj uz suglasnost zamjenika ravnatelja rjesenjem koje se objavljuje u "Sluzbenim novinama Federacije BiH". Unutarnja organizacija Carinske uprave utvrdjuje se sukladno cl. 14. i 15. ovoga zakona, aktom o unutarnjoj organizaciji Federalnog ministarstva.

4. Nadleznost carinarnica

Clanak 16.

Carinarnice u sklopu poslova utvrdjenih u clanku 8. ovoga zakona neposredno ili putem svojih unutarnjih organizacijskih jedinica iz clana 14. ovoga zakona, narocito:
1. vrse carinsku kontrolu nad robom, putnicima i prijevoznim sredstvima;
2. vrse carinjenje robe;
3. vrse kontrolu robe ciji je uvoz, odnosno izvoz posebno reguliran;
4. vrse devizno-valutnu kontrolu na medjunarodnom putnickom i pogranicnom prometu s inozemstvom;
5. izdaju certifikate o porijeklu robe;
6. sprjecavaju i otkrivaju carinska krivicna djela i prekrsaje u carinskom postupku;
7. vode u prvom stupnju uprvni i prekrsajni postupak po carinskim prekrsajima i
8. vrse druge poslove koji se prema zakonu i drugim propisima ubrajaju u njihov djelokrug.

Clanak 17.

Radom carinarnice rukovodi upravitelj carinarnice (u daljnjem tekstu: upravitelj), kojega na temelju natjecaja postavlja i razrjesava duznosti ravnatelj na razdoblje od cetiri godine, uz suglasnost federalnog ministra i doministra. Upravitelj je sluzbenik s posebnim ovlascenjima i odgovornostima. Upravitelj za svoj rad i rad carinarnice odgovara federalnom ministru i ravnatelju. Nakon isteka razdoblja od cetiri godine upravitelj moze biti ponovno postavljen na isto radno mjesto, a moze biti i smijenjen prije isteka razdoblja na koji je postavljen, ako se ocijeni da prava i obveze ne obnasa s uspjehom ili ako u okviru svojih prava i obveza ne osigurava provodjenje zakona, drugih propisa i akata, kao i iz drugih zakonom utvrdjenih razloga. Ako upravitelj nakon isteka razdoblja od cetiri godine ne bude ponovno postavljen ili bude smijenjen prije isteka tog roka rasporedjuje se, odnosno postavlja bez natjecaja na drugo radno mjesto u okviru iste carinarnice, odnosno u drugoj carinarnici za koje ispunjava uvjete radnog mjesta sukladno aktu o unutarnjoj organizaciji. Ako upravitelj koji nije ponovno postavljen ili koji je smijenjen ne prihvati raspored ili postavljanje sukladno rjesenju, u smislu stavka 5. ovoga clanka, prestaje mu radni odnos istekom 30 dana od dana kada mu je uruceno rjesenje o rasporedjivanju, odnosno postavljenju.

Clanak 18.

Carinarnica moze imati i zamjenika upravitelja kojega na prijedlog upravitelja postavlja i razrjesava duznosti ravnatelj na razdoblje od 4 godine, uz suglasnost federalnog ministra i doministra. Zamjenik upravitelja zamjenjuje upravitelja u slucaju njegove odsutnosti ili sprijecenosti obnasanja poslova i zadatka u okviru njegovih ovlascenja i odgovornosti u rukovodjenju, pomaze u radu upravitelju, obnasa poslove utvrdjene aktom o sistematizaciji radnih mjesta, kao i druge poslove koje odredi ravnatelj i upravitelj carinarnice.

Clanak 19.

U okviru svake carinarnice djeluje Povjerenstvo za carinske prekrsaje, a cine ga predsjednik i dva clana, koji mogu imati svoje zamjenike. Predsjednika i clanove Povjerenstva za carinske prekrsaje, te njihove zamjenike na razdoblje od godinu dana imenuje ravnatelj na prijedlog upravitelja carinarnice.

Clanak 20.

Po zalbi na rjesenje o prekrsaju koje je donijelo Povjerenstvo za carinske preksaje u prvom stupnju rjesava Federalno vijece za prekrsaje sukladno Zakonu o prekrsajima kojima se povrjedjuju federalni propisi ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 9/96).

Clanak 21.

Na zgradi carinarnice, odnosno njene unutarnje organizacijske jedinice postavlja se ploca s nazivom carinarnice, odnosno njene organizacijske jedinice, ispisana latinicnim pismom na bosanskom i hrvatskom jeziku.

III - SREDSTVA ZA RAD CARINSKE SLUZBE

Clanak 22.

Sredstva za rad carinske sluzbe osiguravaju se u proracunu Federacije i od prihoda koje ostvari carinska sluzba u smislu clanka 23. ovoga zakona. Iz proracuna Federacije namjenski se usmjeravaju sredstva naplacena za carinsko evidentiranje za rad carinske sluzbe i njenu modernizaciju i opremanje sukladno Zakonu o carinskoj politici Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine BiH", broj 21/98).

Clanak 23.

Carinska uprava moze, osim sredstava iz clana 22. ovoga zakona, ostvarivati i prihode obnasanjem djelatnosti od naknade za poslove i usluge koje vrsi za pravne i fizicke osobe, od drugih prihoda koje ostvari sukladno zakonu kao sto su lezarina, izlazak carinskih radnika na carinjenje robe izvan sjedista carinarnice, pratnju robe do krajnje destinacije, naknada za davanje misljenja o svrstavanju robe i naknada za usluge laboratorija, koja se koriste za unaprjedjenje rada Carinske uprave.

Clanak 24.

Sredstva za rad iz cl. 22. i 23. ovoga zakona koriste se za place zaposlenih, za materijalne troskove, za posebne namjene, nabavu i odrzavanje opreme, kao i za modernizaciju carinske sluzbe. Za sluzbenike koji rade na poslovima kod kojih postoje posebni uvjeti rada, te zbog prirode, tezine i slozenosti poslova koje obnasaju i odgovornosti za njihovo obnasanje, osnovica za place se uvecava za 20%. Propis kojim ce se odrediti koja to adna mjesta u Carinskoj upravi zahtijevaju uvecanje osnovice za place u visini od 20% donijet ce ravnatelj, uz suglasnost federalnog ministra financija.

IV - INFORMACIJSKI SUSTAV

Clanak 25.

Carinska uprava ima informacijski sustav u okviru kojega se osiguravaju: jedinstven nacin funkcioniranja i uredjenja standarda, klasifikacije i nomenklature, kodiranje podataka, tehnicka obrada, prijenos i iskazivanje podataka.

Clanak 26.

Informacijski sustav uvodi se s ciljem pracenja carinske robe od ulaska u carinsko podrucje Bosne i Hercegovine do krajnje destinacije, uz provodjenja carinskih procedura i promjena vezanih za carinsku robu, kao i s ciljem povezanosti s Carinskom upravom RS.

Clanak 27.

Program uvodjenja informacijskog sustava, te njegovog unaprjedjenja, razvoja i modernizacije donosi Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra.

V - OVLASCENJA CARINSKIH SLUZBENIKA

Clanak 28.

Carinski sluzbenici prigodom obnasanja utvrdjenih poslova i zadataka moraju se ponasati sukladno Kodeksu ponasanja carinskih sluzbenika propisanim u Prilogu 1. Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

Clanak 29.

Prigodom obavljanja poslova i zadataka iz osnovne djelatnosti carinski sluzbenik ima sljedeca ovlascenja:
1. zahtjevati pomoc od organa unutarnjih poslova i vojnih snaga, kada je to neophodno, radi sprjecavanja ili otkrivanja carinskih krivicnih djela i prekrsaja;
2. zahtijevati od osoba na koje se ukazuje da mogu biti od pomoci prigodom prikupljanja potrebnih informacija da svjedoce ili daju informacije, daju na uvid i ustupe dokumentaciju, omoguce kopiranje iste, daju i druge dokaze koje posjeduju ili koji su pod njihovom kontrolom, kao i trazi da navedene radnje izvrse drugi ovlasceni organi;
3. razmjenjivati informacije koje su u svezi s carinskim postupkom ili drugim carinskim pitanjima s drugim organima uprave u svrhu provodjenja propisa;
4. stupiti u poslovne prostorije i drugi prostor carinskog obveznika ili druge osobe, izvrsi uvid u poslovne knjige, dokumentaciju i podatke pohranjene u kompjutoru, zahtijeva kopiranje dokumentacije, i to tijekom kao i nakon okoncanog carinskog postupka, a vezano za sva carinska pitanja;
5. zaustaviti prijevozno sredstvo unutar carinskog podrucja, stupi u isto, izvrsi pregled prijevoznog sredstva i robe, pregled dokumentacije, a po potrebi izuzima i kopira istu, te identifikaciju osoba zatecenih u prijevoznom sredstvu kao i stupi u prostorije zrakoplovne luke, luke, zeljeznickog i autobuskog kolodvora, izvrsi pregled svih objekata na njima i druge radnje navedene u ovoj tocki, a ako je potrebno izvrsi nasilno otvaranje sredstava, odnosno objekata i prostorija;
6. privremeno oduzeti robu i prijevozno sredstvo koji podlijezu oduzimanju sukladno zakonu i isprave koje se odnose na tu robu i prijevozno sredstvo;
7. zadrzati robu nad kojom nije propisno proveden carinski postupak, kao i prijevozno sredstvo dok se ne provede odgovarajuci carinski postupak nad robom koja se zatekla u istom i dokumentaciju koja se odnosi na tu robu;
8. sprijeciti polazak prijevoznog sredstva za koje se sumnja da namjerava napustiti carinsko podrucje prije zavrsetka carinskog postupka;
9. zadrzati isprave radi sprjecavanja odlaska prijevoznog sredstva iz carinskog podrucja;
10. vrsiti kontrolu osoba koje dolaze ili napustaju carinsko podrucje, slobodnu zonu ili carinsko skladiste ili ostaju u tranzitnom podrucju luka ili zrakoplovnih luka; vrsi identifikaciju osoba, zahtijeva prijavu i predocavanje njihovog osobnog prtljaga, izvrsi pregled, a po potrebi i pretres istog;
11. izvrsiti pretres osoba koje dolaze ili napustaju carinsko podrucje, slobodnu zonu ili carinsko skladiste ili ostaju u tranzinom podrucju luka ili zrakoplovnih luka ako postoji osnovana sumnja o prikrivanju robe koja podlijeze carinskom nadzoru, pri cemu se osoba pretresa u odvojenoj prostoriji od strane carinskog sluzbenika i u nazocnosti svjedoka, koji moraju biti istog spola kao pretresana osoba. O obavljenom pretresu sacinjava se zapisnik kojeg potpisuje carinski sluzbenik, pretresana osoba i svjedok;
12. pretresti osobu lisenu slobode s ciljem pronalazenja i oduzimanja predmeta koji su u njenom posjedu, a koji su opasni za nju kao i drugu osobu;
13. izvrsiti pregled carinske robe, a po potrebi zahtijeva od carinskog obveznika da o svom trosku i na svoju odgovornost organizira prijevoz robe do mjesta kojeg odredi carinski sluzbenik, istovar, utovar, pretovar robe, otvaranje i pakiranje robe, kao i pruzanje potrebne pomoci u vrsenju pregleda robe;
14. besplatno uzeti uzorak robe koja podlijeze carinskom nadzoru, radi laboratorijske analize i drugih ispitivanja;
15. staviti carinsko obiljezje na robu koja podlijeze carinskom nadzoru, kao i na prijevozno sredstvo, carinsko skladiste i drugi prostor u kojem se takva roba nalazi radi osiguranja identiteta robe i njene istovjetnosti:
16. zatvoriti, zapecatiti i osloboditi od osoba i stvari mjesta i prostore gdje se vrsi utovar, istovar, skladistenje ili pregled robe, kao i prijevozna sredstva, ako je to potrebno za vrsenje carinskog nadzora i zabrani ili ogranici kretanje na takvim mjestima, prostorima ili prijevoznim sredstvima;
17. patrolirati unutar carinskog podrucja, kada je to potrebno u svrhu vrsenja carinskog nadzora odredi i kontrolira pravac kretanja robe i vrsi pratnju robe;
18. izrice i vrsiti naplatu novcane kazne sukladno zakonu i
19. upotrijebiti opravdanu silu kada je to potrebno za izvrsavanje njegovih sluzbenih duznosti i nosi kratko vatreno naoruzanje. Blize propise o nosenju i uporabi kratkog vatrenog naoruzanja donosi ravnatelj.

Clanak 30.

Carinski sluzbenici u postupku otkrivanja, istrazivanja, sprjecavanja, dokumentiranja i prijavljivanja carinskih krivicnih djela poduzimaju sve mjere i radnje sukladno ovlascenjima organa unutarnjih poslova predvidjenih u odredbama Zakona o krivicnom postupku ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 43/99) na nacin i pod uvjetima koji su propisani u tom zakonu. Blize propise kojim su carinski sluzbenici ovlasceni poduzimati mjere i radnje iz stavka 1. ovoga clanka donosi federalni ministar.

Clanak 31.

Pravne i fizicke osobe su duzne postupiti prema zahtjevu ovlascenog carinskog sluzbenika i omoguciti poduzimanje svih mjera i radnji koje ovlasceni carinski sluzbenik poduzima shodno zakonom propisanim ovlascenjima.

Clanak 32.

Prigodom poduzimanja radnji, shodno ovlascenjima iz clanka 28. ovoga zakona, carinski sluzbenik je duzan voditi racuna da ne prouzroci vecu stetu nego sto je ona neophodna da bi se postigla njihova svrha.

VI - RADNI ODNOSI

1. Zasnivanje radnog odnosa

Clanak 33.

U svezi prava, obveza i odgovornosti iz radnog odnosa na postavljene osobe, sluzbenika i namjestenika u Carinskoj upravi, i njenim osnovnim organizacijskim jedinicama, primjenjuju se odredbe Zakona o radnim odnosima i ovoga zakona. Radni odnos u carinskoj sluzbi moze zasnovati osoba koja pored opcih uvjeta za rad u organima uprave ispunjava i posebne zdravstvene i psihofizicke uvjete za obnasanje odredjenih poslova u carinskoj sluzbi.

2. Rasporedjivanje sluzbenika

Clanak 34.

Sluzbenik carinske sluzbe obnasa poslove za koje je zasnovao radni odnos, odnosno na koje je rasporedjen. Ravnatelj moze sluzbenika rjesenjem premjestiti iz jedne carinarnice u drugu carinarnicu ili iz carinarnice u Carinsku upravu i obratno ako to zahtijevaju interesi sluzbe, ali samo u njegovom zanimanju i u istom sluzbenom zvanju. Interesima sluzbe, u smislu stavka 1. ovoga clanka, smatraju se narocito slucajevi kada poslove u nekoj organizacijskoj jedinici ili Carinskoj upravi, zbog povecanja posla ne mogu pravodobno i uspjesno obnasati postojeci sluzbenici, slucajevi osnivanja novih organizacijskih jedinica ili razlozi zbog kojih nije moguce zakonito i normalno obnasanje rada ili drugi posebni slucajevi. Premjestaj iz stavka 2. ovoga clanka obavlja ravnatelj, nakon dobivenog misljenja od upravitelja carinarnice iz koje sluzbenik dolazi ili u koju odlazi. Protiv rjesenja o premjestanju prema potrebi sluzbe, sluzbenik ima pravo prigovora. O prigovoru iz stavka 5. ovoga clanka odlucuje federalni ministar. Prigovor iz stavka 5. ovoga calnka ne odgadja izvrsenje rjesenja.

Clanak 35.

Do osiguranja uvjeta za smjestaj sluzbenika, sluzbenik ima pravo na naknadu povecanih troskova zbog odvojenog zivota od obitelji, kao i na naknadu troskova putovanja u mjesto stanovanja obitelji u vrijeme sedmodnevnog odmora, drzavnih blagdana i neradnih dana sukladno zakonu i propisu Vlade Federacije.

Clanak 36.

Sluzbeniku premjestenom po potrebi carinske sluzbe mora se osigurati odgovarajuci smjestaj u roku od godinu dana kada pocne raditi na novom radnom mjestu. Ako Carinska uprava sluzbeniku i njegovoj obitelji ne osigura smjestaj ili s njim o tome ne postigne sporazum, mora ga, na njegov zahtjev, vratiti na rad u carinarnicu ili Carinsku upravu iz koje je bio premjesten ili u drugu carinarnicu gdje postoji mogucnost da mu se osigura smjestaj.

3. Poslovi s posebnim uvjetima rada

Clanak 37.

Za obnasanje odredjenih zadataka organa carinske sluzbe, sluzbenik mora imati posebne zdravstvene i psihofizicke sposobnosti za rad. Sluzbenici koji rade na poslovima iz stavka 1. ovoga clanka moraju najmanje jednom u dvije godine obaviti lijecnicki pregled, a o njihovom zdravstvenom stanju vodi se posebna evidencija. Zadatke i poslove iz stavka 1. ovoga clanka, zdravstvene i psihofizicke sposobnosti koje sluzbenik treba imati za obnasanje tih zadataka i poslova, organiziranje lijecnickih pregleda i nacina vodjenja evidencije o zdravstvenom stanju tih sluzbenika propisuje ravnatelj nakon pribavljenog misljenja Federalnog ministarstva zdravstva.

Clanak 38.

Nakon dobivanja misljenja od Federalnog ministarstva zdravstva, ravnatelj mora propisati mjere i sredstva za zastitu pri radu sluzbenika i namjestenika sto obavljaju poslove koji zahtijevaju takvu zastitu kao sto su pregled robe na otvorenom prostoru, laboratorijski pregled robe i analizu robe.

4. Strucno obrazovanje carinskih sluzbenika

Clanak 39.

Sluzbenik koji je zasnovao radni odnos u organima carinske sluzbe za zadatke i poslove osnovne djelatnosti mora u roku od dvije godine poloziti carinski ispit za rad u okviru osnovne djelatnosti. Sluzbeniku koji ne polozi strucni ispit u roku od jedne godine od zasnivanja radnog odnosa ili ne polozi carinski ispit u roku od dvije godine, prestaje radni odnos u carinskoj sluzbi o cemu se donosi posebno rjesenje. Ravnatelj posebnim aktom donosi plan strucnog obrazovanja i usavrsavanja sluzbenika organa carinske sluzbe, te propisuje nacin polaganja carinskog ispita.

Clanak 40.

Za sluzbenike koji obnasaju poslove iz okvira osnovne djelatnosti obvezno je periodicno provjeravanje strucne osposobljenosti, sukladno aktu o strucnom osposobljavanju carinskih sluzbenika. Akt iz stavka 1. ovoga clanka donosi ravnatelj.

5. Sluzbeno i radno odijelo, sluzbena iskaznica, oznake i znacka

Clanak 41.

Carinski sluzbenici koji obnasaju zadatke i poslove iz osnovne djelatnosti imaju sluzbeno odijelo, sluzbenu iskaznicu i znacku. Pod poslovima i zadacima iz osnovne djelatnosti iz stavka 1. ovoga clanka podrazumijevaju se poslovi i zadaci: carinjenja robe, kontrole putnika i prijevoznih sredstava; carinskog nadzora, carinsko-upravnog i prekrsajnog postupka; laboratorijske analize; carinske tarife; carinske vrijednosti; suzbijanja i sprjecavanja povrijeda propisa; kontrole i revizije; medjunarodne carinske suradnje; organizacije i projektiranje poslova carinjenja; carinskog nadzora i vanjsko trgovinske razmjene; kontrole obrade podataka u racunarskom centru (RC-u); kontrole naplate prihoda; statisticke analize; organizacije carinske sluzbe; strucnog obrazovanja carinskih sluzbenika; izvrsni poslovi i prodaja robe. Osim sluzbenika iz stavka 1. ovoga clanka, sluzbeno odijelo obvezani su nositi i drugi sluzbenici carinske sluzbe kada vrse carinsku kontrolu i nadzor na granici.

Clanak 42.

Osim sluzbenog odijela, carinski sluzbenici koji obavljaju preglede u prijevoznim i prijenosnim sredstvima u carinskim magacinima, stovaristima, skladistima, smjestistima, carinskim laboratorijama, kao i druge strucno-tehnicke zadatke i poslove koje odredi ravnatelj imaju radno odijelo. Vlada Federacije odlucuje o boji i oznakama sluzbene odjece, a ravnatelj odredjuje pravo radnika na sluzbenu, odnosno radnu odjecu, te propisuje broj, vrijeme trajanja i nacin njihove uporabe.

Clanak 43.

Osim sluzbenika iz clanka 41. stavka 1. ovoga zakona, sluzbena iskaznica i znacka izdaje se i drugim sluzbenicima carinske sluzbe koji rade na drugim poslovima, gdje to priroda poslova zahtijeva.
Sluzbenu iskaznicu i znacku izdaje ravnatelj.
Sluzbena iskaznica i znacka oduzima se ili vraca ako:
1. sluzbeniku prestaje radni odnos u carinskoj sluzbi ili je rasporedjen na radno mjesto u carinskoj sluzbi za koje nije potrebna sluzbena iskaznica i znacka;
2. su sluzbeniku oduzeta ovlascenja za koje je bio ovlascen sluzbenom iskaznicom i znackom;
3. se u disciplinkom postupku utvrdi da je sluzbenik grubo krsio svoje radne obveze. Privremeno se, do okoncanja postupka, sluzbeniku oduzima sluzbena iskaznica i znacka ako je protiv njega povedena istraga ili je podignuta optuznica bez provedbe istrage. Propise o ostvarivanju prava na sluzbenu iskaznicu i znacku, o sadrzaju i obliku sluzbene iskaznice, te o evidenciji izdatih iskaznica i znacki donosi ravnatelj. Federalni ministar propisat ce nacin na koji se ostvaruje pravo na sluzbene iskaznice i znacku, obrazac i sadrzaj obrasca sluzbene iskaznice, izgled znacke, postupak za izdavanje, rok i ovjeru vazenja, postupak oduzimanja, odnosno uskracivanja vazenja sluzbene iskaznice i znacke, nacin vodjenja evidencije izdatih sluzbenih iskaznica i znacki.

6. Odgovornost sluzbenika za povrijede sluzbene duznosti

Clanak 44.

Za povrijede sluzbene duznosti sluzbenici carinske sluzbe odgovaraju disciplinski sukladno Zakonu o radnim odnosima. Sluzbenik carinske sluzbe odgovara disciplinski samo za povrijede sluzbene duznosti koje su utvrdjene posebnim zakonom. Za povrijede sluzbene duznosti propisane su disciplinske mjere i disciplinske kazne. Postupak zbog lake povrijede sluzbene duznosti rjesenjem pokrece ravnatelj. Disciplinski postupak zbog teze povrijede sluzbene duznosti pokrece prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo prema pisanom prijedlogu ravnatelja.

Clanak 45.

Osim teskih povrijeda sluzbene duznosti utvrdjenih Zakonom o radnim odnosima zaposlenih u organima uprave, teskim povrijedama sluzbene duznosti, smatraju se i:
1. sprjecavanje kontrolno-inspekcijskih organa da obavljaju svoj rad;
2. onemogucavanje drugog radnika da obavlja poslove i
3. nenosenje ili nepropisno i neuredno nosenje sluzbene odjece i oznaka. Postupak za utvrdjivanje disciplinske odgovornosti sprovodi se prema odredbama Zakona o radnim odnosima.

VII - POSEBNA ODREDBA

Clanak 46.

Sluzbenici carinske sluzbe kada vrse sluzbu u sredstvima javnog prometa imaju pravo na besplatan prijevoz tim sredstvima i na osiguranje koje imaju putnici koji placaju prijevoz tim sredstvima.

VIII - KAZNENE ODREDBE

Clanak 47.

Novcanom kaznom u iznosu od 100 KM do 500 KM bit ce kaznjena fizicka osoba ako ne postupi prema zahtjevu ovlascenog carinskog sluzbenika, odnosno istog onemoguci, ometa ili sprijeci u izvrsenju radnji ili na drugi nacin postupi suprotno obvezi propisanoj u clanku 31. ovoga zakona. Za prekrsaj iz stavka 1. ovoga clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom u iznosu od 100 KM do 2.000 KM.

Clanak 48.

Protiv osobe koja izvrsi prekrsaj propisan clankom 47. ovoga zakona ovlasceni carinski sluzbenik podnosi prijavu za pokretanje prekrsajnog postupka nadleznom povjerenstvu za carinske prekrsaje. O zalbi na rjesenje o prekrsaju koji je donijelo povjerenstvo za carinske prekrsaje, u drugom strupnju odlucuje Federalno vijece za prekrsaje.

IX - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 49.

Zateceni sluzbenici carinske sluzbe, koji su prema ranije vazecim propisima bili oslobodjeni od obveze polaganja strucnog ispita, oslobodjeni su obveze polaganja strucnog ispita.

Clanak 50.

Stupanjem na snagu ovoga zakona prestaje vaziti Zakon o carinskoj sluzbi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95).

Clanak 51.

Podzakonski akti koji proistjecu iz ovoga zakona bit ce doneseni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Clanak 52.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Niko Lozancic, v.r.

Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi