TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 122

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O POSEBNIM UVJETIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA MEDJUNARODNE SPEDICIJE U VEZI
SA CARINJENJEM ROBE

I - OPCE ODREDBE


Clan 1.


Ovim zakonom propisuju se posebni uvjeti koje mora ispunjavati privredno drustvo za obavljanje poslova medjunarodne spedicije koji se odnose na zastupanje i obavljanje poslova u vezi sa carinjenjem robe.


Clan 2.


Poslovima medjunarodne spedicije u smislu ovog zakona smatraju se poslovi organiziranja, otpremanja i dopremanja robe u medjunarodnom prometu, koje drustvo obavlja u svoje ime i za racun nalogodavca (u daljnjem tekstu: komitenta), u ime i za racun komitenta, odnosno u svoje ime i za svoj racun, kao i obavljanje drugih uobicajenih poslova i radnji u vezi s medjunarodnom spedicijom, uz naknadu.
Uslugama zastupanja u medjunarodnoj spediciji, u smislu ovoga zakona, smatra se preuzimanje robe u naznacenom mjestu, cuvanje, uskladistenje, utovar, istovar i odnosenje robe, pribavljanje potrebnih uvozno-izvoznih dokumenata, obrada carinskih i drugih dokumenata, placanje carine, taksi i drugih troskova sredstvima komitenta, ukoliko nije drugacije ugovoreno, provjera stanja robe i njene ambalaze, dostavljanje prijevozniku potrebnih podataka za izdavanje prijevoznih papira i dr.


II - POSEBNI UVJETI ZA OBAVLJANJE POSLOVA MEDJUNARODNE SPEDICIJE


Clan 3.


Posebni uvijeti koje mora ispunjavati privredno drustvo registrirano za obavljanje poslova medjunarodne spedicije u vezi sa carinjenjem robe (u daljem tekstu: Drustvo za spediciju) jesu:
1. da ima odgovarajuci poslovni prostor, odnosno prostoriju u vlasnistvu,
pravo koristenja ili zakupa, koji se nalazi na podrucju carinarnice, odnosno carinske ispostave;
2. da radnici zaposleni na poslovima iz clana 1. ovog zakona moraju
imati najmanje IV. stepen strucne spreme, polozen strucni ispit i da poznaju jedan svjetski jezik;
3. da je osnivac, odnosno vecinski vlasnik drustva za spediciju
drzavljanin Bosne i Hercegovine;
4. da ima odobrenje - licencu za obavljanje poslova medjunarodne
spedicije.


Clan 4.


Radno vrijeme na granicnom prijelazu drustvo za spediciju je duzno uskladiti s radnim vremenom nadlezne carinarnice, odnosno carinske ispostave.


III - SPEDITERSKO ODOBRENJE - LICENCA


Clan 5.


Za obavljanje poslova iz clana 1. ovog zakona drustvo za spediciju mora imati odobrenje - licentu (u daljem tekstu: licenca). Licencu izdaje Federalno ministarstvo trgovine (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Licencom iz stava 1. ovog clana utvrdjuje se da drustvo za spediciju ispunjava uvjete za obavljanje poslova medjunarodne spedicije propisane ovim zakonom.


Clan 6.


Zahtjev za izdavanje licence drustvo za spediciju podnosi pismeno Ministarstvu i ukljucuje sljedece podatke:
1. izvod iz sudskog registra privrednih drustava;
2. spisak radnika sa odgovarajucom strucnom spremom i polozenim strucnim ispitom;
3. dokaz o vlasnistvu, pravu koristenja ili zakupu poslovnog prostora na podrucju carinarnice, odnosno carinske ispostave.
Za izdavanje licence placa se naknada. Federalni ministar trgovine (u daljem tekstu: ministar) ce propisati iznos naknade iz stava 2. ovog clana.


Clan 7.


Ministarstvo je duzno u roku od 15 dana od dana podnosenja zahtjeva sa potrebnom dokumentacijom izdati rjesenje o licenci.
Licenca se izdaje na neodredjeno vrijeme.
Rjesenje Ministarstva iz stava 1. ovog clana je konacno u upravnom postupku i protiv njega se ne moze izjaviti - zalba, ali se moze voditi upravni spor.


Clan 8.


Drustvo za spediciju moze imati poslovne jedinice, odnosno ispostave. U svakoj poslovnoj jedinici, odnosno ispostavi mora biti uposlen najmanje jedan radnik koji ispunjava uvjete iz clana 3. tacke 2. ovog zakona.


Clan 9.


Licenca prestaje vaziti u sljedecim slucajevima:
1) na osnovu obavijesti drustva za spediciju o prestanku rada;
2) ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da drustvo za spediciju ne ispunjava, odnosno da je prestalo ispunjavati uvjete iz clana 3.
ovog zakona;
3) ako je pravomocnom odlukom suda izrecena zastitna mjera zabrane obavljanja poslova medjunarodne spedicije zbog povrede carinskih, deviznih ili propisa o spoljnotrgovinskom poslovanju. U slucajevima iz stava 1. tacka 2. ovog clana rjesenje o prestanku vazenja licence donosi se ako drustvo za spediciju u rjesenjem odredjenom roku ne otkloni utvrdjene nepravilnosti i nedostake. Licenca prestaje vaziti danom odredjenim u rjesenju Ministarstva.


Clan 10.


Rjesenje o izdavanju, odnosno prestanku vazenja licence objavit ce se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" na trosak drustva za spediciju.


Clan 11.


Ministarstvo vodi Registar drustava za spediciju (u daljem tekstu: Registar). U Registru se evidentira naziv drustva za spediciju, adresa glavnog sjedista, i poslovne jedinice, broj i datum rjesenja o izdavanju licence, te podaci u skladu sa clankom 6. ovog zakona. Registar je javan.


IV - STRUCNI ISPIT


Clan 12.


Strucni ispit za radnike koji obavljaju poslove u vezi sa carinjenjem robe obuhvata poznavanje carinskih, spoljnotrgovinskih, deviznih i poreznih propisa, Ustava Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i upravnog postupka, te poznavanje jednog stranog jezika.
Program, uvjete i nacin polaganja srucnog ispita, kao i sadrzaj i nacin vodjenja Registra lica koja su polozila strucni ispit, propisuje ministar po prethodno pribavljenom misljenju Federalnog ministra finansija.


V - UPRAVNI NADZOR


Clan 13.


Upravni nadzor nad primjenom odredbi ovog zakona i propisa donesenih na osnovu ovog zakona obavlja Ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadleznosti.
Inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona i propisa donesenih na osnovu ovog zakona, te pojedinacnih akata, uvjeta i nacina rada speditera obavljaju trzisna inspekcija, inspekcija rada i finansijska policija, svako u okviru svoje nadleznosti.


VI - KAZNENE ODREDBE


Clan 14.


Novcanom kaznom od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit ce se za prekrsaj drutvo za spediciju:
1. ako bez licence obavlja poslove iz clana 1. ovog zakona;
2. ako kod drustva za spediciju poslove u vezi sa carinjenjem robe obavlja radnik koji ne ispunjava uvjete iz clana 3. tacke 2. ovog
zakona;
3. ako radno vrijeme ne uskladi s radnim vremenom nadlezne carinarnice u skladu sa clankom 4. ovog zakona.
Za prekrsaj iz stava 1. ovog clana kaznit ce se i odgovorno lice u drustvu za spediciju novcanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM.
Za ponovljene prekrsaje iz stava 1. ovog clana moze se drustvu za spediciju uz novcanu kaznu izreci zastitna mjera zabrane obavljanja poslova medjunarodne spedicije u vezi sa carinjenjem robe u trajanju do pet godina.
O izrecenoj zastitnoj mjeri iz stava 3. ovog clana obavjestavaju se Ministarstvo, Federalno ministarstvo finansija i Carinska uprava Federacije BiH.


VII - PRELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE


Clan 15.


Smatra se da, u vrijeme kada ovaj zakon stupi na snagu drustvo za spediciju, koje je upisano u Registar speditera u skladu s ranijim propisima o spediciji, posjeduje licencu. Drustvo za spediciju iz stava 1. ovog clana duzno je u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona podnijeti zahtjev Ministarstvu za evidentiranje ranije licence i uskladiti svoje poslovanje sa odredbama ovog zakona.


Clan 16.


Strucni ispiti polozeni po propisima o medjunarodnoj spediciji koji su bili na snazi na teritoriji Federacije BiH do dana stupanja na snagu ovog zakona, a polagani pred komisijom imenovanom od nadleznog ministarstva, izjednaceni su sa strucnim ispitom u smislu clana 12. ovog zakona.
Spediter sa polozenim strucnim ispitom duzan je u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona evidentirati ranije uvjerenje kod Ministarstva.


Clan 17.


Propise iz clana 6. i clana 12. ovog zakona ministar ce donijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.


Clan 18.


Poslovima medjunarodne spedicije ne mogu se baviti lica ciji je uzi clan porodice zaposlen u carinskoj sluzbi Federacije BiH.


Clan 19.


Danom stupanja na snagu ovog zakona na teritoriji Federacije BiH prestaje primjena Zakona o posebnim uvjetima za obavljanje medjunarodne spedicije ("Sluzbeni list RBiH", broj 2/96) i Uredba o posebnim uvjetima za obavljenje poslova medjunarodnog otpremnistva u vezi sa carinjenjem robe ("Narodni list HZ HB", broj 2/92 i "Narodni list HR HB", broj 20/95).


Clan 20.


Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".



Doma naroda Zastupnickog doma
Parlamenta Federacije BiH
Niko Lozancic, s.r.

Predsjedatelj
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna
Hamas planira predati 33 taoca, neki od njih su mrtvi
Poljski premijer: Europa mora povećati svoju obranu
I španjolski studenti spremaju prosvjede protiv Izraela
Putin Rusima: Zajedno ćemo pobijediti, izaći ćemo iz ovoga još snažniji
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi