TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Utorak 7.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








07.05.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 125

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Z A K O N O POSEBNIM UVJETIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA MEDJUNARODNOG OTPREMNISTVA U SVEZI CARINJENJA ROBE

I - TEMELJNE ODREDBE


Clanak 1.


Ovim zakonom propisuju se posebni uvjeti koje mora ispunjavati gospodarsko drustvo za obavljanje poslova medjunarodnog otpremnistva koji se odnose na zastupanje i obavljanje poslova u svezi carinjenja robe.


Clanak 2.


Poslovima medjunarodnog otpremnistva u smislu ovoga zakona smatraju se poslovi organiziranja, otpremanja i dopremanja robe u medjunarodnom prometu, koje drustvo obavlja u svoje ime i za racun nalogodavca (u daljnjem tekstu: komitenta), u ime i za racun komitenta, odnosno u svoje ime i za svoj racun, kao i obavljanje drugih uobicajenih poslova i radnji u svezi s medjunarodnim otpremnistvom, uz naknadu.
Uslugama zastupanja u medjunarodnom otpremnistvu, u smislu ovoga zakona, smatra se preuzimanje robe u naznacenom mjestu, cuvanje, uskladistenje, utovar, istovar i odnosenje robe, pribavljanje potrebnih uvozno-izvoznih dokumenata, obrada carinskih i drugih dokumenata, placanje carine, pristojbi i drugih troskova sredstvima komitenta, ukoliko nije drugacije ugovoreno, provjera stanja robe i njene ambalaze, dostavljanje prijevozniku potrebnih podataka za izdavanje prijevoznih papira i dr.


II - POSEBNI UVJETI ZA OBAVLJANJE POSLOVA MEDJUNARODNOG OTPREMNISTVA


Clanak 3.


Posebni uvijeti koje mora ispunjavati gospodarsko drustvo registrirano za obavljanje poslova medjunarodnog otpremnistva u svezi s carinjenjem robe (u daljnjem tekstu: Drustvo za otpremnistvo) jesu:
1. da ima odgovarajuci poslovni prostor, odnosno prostoriju u vlasnistvu, pravu koristenja ili zakupu, koji se nalazi na podrucju carinarnice, odnosno carinske ispostave;
2. da djelatnici zaposleni na poslovima iz clanka 1. ovoga zakona moraju imati najmanje IV. stupanj strucne spreme, polozen strucni ispit i da poznaju jedan svjetski jezik;
3. da je utemeljitelj, odnosno vecinski vlasnik drustva za otpremnistvo drzavljanin Bosne i Hercegovine;
4. da ima odobrenje - licencu za obavljanje poslova medjunarodnog otpremnistva.


Clanak 4.


Radno vrijeme na granicnom prijelazu drustvo za otpremnistvo je duzno uskladiti s radnim vremenom nadlezne carinarnice, odnosno carinske ispostave.


III - OTPREMNICKO ODOBRENJE - LICENCA


Clanak 5.


Za obavljanje poslova iz clanka 1. ovoga zakona drustvo za otpremnistvo mora imati odobrenje - licentu (u daljnjem tekstu: licenca). Licencu izdaje Federalno ministarstvo trgovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo). Licencom iz stavka 1. ovoga clanka utvrdjuje se da drustvo za otpremnistvo ispunjava uvjete za obavljanje poslova medjunarodnog otpremnistva propisane ovim zakonom.


Clanak 6.


Zahtjev za izdavanje licence drustvo za otpremnistvo podnosi pismeno Ministarstvu i ukljucuje sljedece podatke:
1. izvod iz sudskog registra gospodarskih drustava;
2. popis djelatnika s odgovarajucom strucnom spremom i polozenim strucnim ispitom;
3. dokaz o vlasnistvu, pravu koristenja ili zakupu poslovnog prostora na podrucju carinarnice, odnosno carinske ispostave.
Za izdavanje licence placa se naknada. Federalni ministar trgovine (u daljnjem tekstu: ministar) ce propisati iznos naknade iz stavka 2. ovoga clanka.


Clanak 7.


Ministarstvo je duzno u roku od 15 dana od dana podnosenja zahtjeva s potrebnom dokumentacijom izdati rjesenje o licenci.
Licenca se izdaje na neodredjeno vrijeme. Rjesenje Ministarstva iz stavka 1. ovoga clanka je konacno u upravnom postupku i protiv istog se ne moze izjaviti - zalba, ali se moze voditi upravni spor.


Clanak 8.


Drustvo za otpremnistvo moze imati poslovne jedinice, odnosno ispostave.
U svakoj poslovnoj jedinici, odnosno ispostavi mora biti uposlen najmanje jedan djelatnik koji ispunjava uvjete iz clanka 3. tocke 2. ovoga zakona.


Clanak 9.


Licenca prestaje vaziti u sljedecim slucajevima:
1) na temelju obavijesti drustva za otpremnistvo o prestanku rada;
2) ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da drustvo za otpremnistvo ne ispunjava, odnosno da je prestalo ispunjavati uvjete iz clanka 3.
ovoga zakona;
3) ako je pravomocnom odlukom suda izrecena zastitna mjera zabrane obavljanja poslova medjunarodnog otpremnistva zbog povrijede carinskih, deviznih ili propisa o vanjskotrgovinskom poslovanju. U slucajevima iz stavka 1. tocka 2. ovoga clanka rjesenje o prestanku vazenja licence donosi se ako drustvo za otpremnistvo u rjesenjem odredjenom roku ne otkloni utvrdjene nepravilnosti i nedostake. Licenca prestaje vaziti danom odredjenim u rjesenju Ministarstva.


Clanak 10.


Rjesenje o izdavanju, odnosno prestanku vazenja licence objavit ce se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" na trosak drustva za otpremnistvo.


Clanak 11.


Ministarstvo vodi Registar drustava za otpremnistvo (u daljnjem tekstu: Registar).
U Registru se evidentira naziv drustva za otpremnistvo, adresa glavnog sjedista, i poslovne jedinice, broj i datum rjesenja o izdavanju licence, te podaci sukladno clanku 6. ovog zakona.
Registar je javan.


IV - STRUCNI ISPIT


Clanak 12.


Strucni ispit za djelatnike koji obavljaju poslove u svezi carinjenja robe obuhvaca poznavanje carinskih, vanjskotrgovinskih, deviznih i poreznih propisa, Ustava Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i upravnog postupka, te poznavanje jednog stranog jezika.
Program, uvjete i nacin polaganja srucnog ispita, kao i sadrzaj i nacin vodjenja Registra osoba koje su polozile strucni ispit, propisuje ministar po prethodno pribavljenom misljenju Federalnog ministra financija.


V - UPRAVNI NADZOR


Clanak 13.


Upravni nadzor nad primjenom odredbi ovoga zakona i propisa donesenih na temelju ovoga zakona obavlja Ministarstvo i Federalno ministarstvo financija, svatko u okviru svoje nadleznosti. Inspekcijski nadzor nad primjenom ovoga zakona i propisa donesenih na temelju ovoga zakona, te pojedinacnih akata, uvjeta i nacina rada otpremnika obavlja trzisna inspekcija, inspekcija rada i financijska policija, svatko u okviru svoje nadleznosti.


VI - KAZNENE ODREDBE


Clanak 14.


Novcanom kaznom od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit ce se za prekrsaj drutvo za otpremnistvo:
1. ako bez licence obavlja poslove iz clanka 1. ovoga zakona;
2. ako kod drustva za otpremnistvo poslove u svezi carinjenja robe obavlja djelatnik koji ne ispunjava uvjete iz clanka 3. tocke 2. ovoga
zakona;
3. ako radno vrijeme ne uskladi s radnim vremenom nadlezne carinarnice sukladno clanku 4. ovoga zakona.
Za prekrsaj iz stavka 1. ovoga clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u drustvu za otpremnistvo novcanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM. Za ponovljene prekrsaje iz stavka 1. ovoga clanka moze se drustvu za otpremnistvo uz novcanu kaznu izreci zastitna mjera zabrane obavljanja poslova medjunarodnog otpremnistva u svezi carinjenja robe u trajanju do pet godina. O izrecenoj zastitnoj mjeri iz stavka 3. ovoga clanka obavjestava se Ministarstvo, Federalno ministarstvo financija i Carinska uprava Federacije BiH.


VII - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE


Clanak 15.


Smatra se kako u vrijeme kada ovaj zakon stupi na snagu drustvo za otpremnistvo, koje je upisano u Registar otpremnika u skladu s ranijim propisima o otpremnistvu, posjeduje licencu. Drustvo za otpremnistvo iz stavka 1. ovoga clanka duzno je u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona podnijeti zahtjev Ministarstvu za evidentiranje ranije licence i uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovoga zakona.


Clanak 16.


Strucni ispiti polozeni po propisima o medjunarodnom otpremnistvu koji su bili na snazi na teritoriju Federacije BiH do dana stupanja na snagu ovoga zakona, a polagani pred komisijom imenovanom od strane nadleznog ministarstva, izjednaceni su sa strucnim ispitom u smislu clanka 12. ovoga zakona.
Otpremnik s polozenim strucnim ispitom duzan je u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona evidentirati ranije uvjerenje u Ministarstvu.


Clanak 17.


Propise iz clanka 6. i clanka 12. ovoga zakona ministar ce donijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona.


Clanak 18.


Poslovima medjunarodnog otpremnistva ne mogu se baviti osobe ciji je uzi clan obitelji zaposlen u carinskoj sluzbi Federacije BiH.


Clanak 19.


Danom stupanja na snagu ovoga zakona na teritoriju Federacije BiH prestaje primjena Zakona o posebnim uvjetima za obavljanje medjunarodne spedicije ("Sluzbeni list RBiH", broj 2/96) i Uredba o posebnim uvjetima za obavljenje poslova medjunarodnog otpremnistva u svezi carinjenja robe ("Narodni list HZ HB", broj 2/92 i "Narodni list HR HB", broj 20/95).


Clanak 20.


Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".




Doma naroda Zastupnickog doma
Parlamenta Federacije BiH
Niko Lozancic, s.r.

Predsjedatelj
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane
Izrael: Preuzeli smo kontrolu nad prijelazom Rafah, specijalci na terenu
U Australiji skuhala gljive, troje mrtvih, sudi joj se. "Pokušala je to i ranije"
Rusija prvi put najavila održavanje vježbi taktičkog nuklearnog oružja
Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
EU najavila žestok udar na Kinu. Zbog jeftinih auta prijeti pravi trgovinski rat
Ukrajinci objavili snimku: "Ovo su ruski agenti, htjeli su ubiti Zelenskog"
Ruski vojnik u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. U tijeku je potraga
Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije, pokazala je studija
Ruski helikopteri uništavali su ukrajinske pomorske dronove. Sad su dobili odgovor
U Bosporu se nasukao ukrajinski brod, zatvoren ključni kanal
Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: "Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći"
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
Policija upala u ured krajnjeg desničara u Bruxellesu. Špijunirao za Kinu?
Na internetu se pojavio vrlo moćan AI. Ubrzo je misteriozno nestao
Profesor u Pekingu: Srbija i Mađarska su tradicionalni prijatelji Kine
Ljudi koji imaju kopije specifičnih gena gotovo sigurno će oboljeti od Alzheimera
Nađeni prislušni uređaji u sobi u kojoj se trebala sastati poljska vlada
Nožem napao ljude u bolnici u Kini. Dvoje ubijenih, deseci ranjenih
Indijka se žalila da je muž sili na "neprirodan seks". Sudac: To u braku nije zločin
Otkrivena dosad nepoznata veza između raka i prehrane
Izrael: Preuzeli smo kontrolu nad prijelazom Rafah, specijalci na terenu
U Australiji skuhala gljive, troje mrtvih, sudi joj se. "Pokušala je to i ranije"
Rusija prvi put najavila održavanje vježbi taktičkog nuklearnog oružja
Jordanski kralj traži od Bidena da spriječi napad Izraela na Rafah. "Bit će masakr"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝

Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. ˝To je odgovor na provokacije Zapada˝

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi