TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
25
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 69

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka 2001

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Koristeci se ovlastenjma koja su mi data clanom V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora) Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki predstavnik konacni autoritet u zemlji u pogledu tumacenja gore pomenutog Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora; i posebno uzevsi u obzir clan II. 1. (d) istog Sporazuma, prema kojem Visoki predstavnik "pomaze, kada Visoki predstavnik to ocijeni neophodnim u rjesavanju svih problema koji se pojave u vezi sa civilnom implementacijom";
Pozivajuci se na stav XI. 2. Zakljucaka Konferencije za implementaciju mira odrzane u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, u kojima je Vijece za implementaciju mira pozdravilo namjeru Visokog predstavnika da iskoristi svoj konacni autoritet u zemlji u pogledu tumacenja Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora kako bi pomogao u iznalazenju rjesenja za probleme, u skladu sa gore navedenim "donosenjem obavezujucih odluka, kada to ocijeni neophodnim," o odredjenim pitanjima, ukljucujuci i (prema podstavu (c) stava XI.2) mjere kojim se osigurava implementacija Mirovnog sporazuma na cijelom podrucju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, koje "mogu ukljuciti poduzimanje mjera protiv osoba koje obavljaju javnu funkciju ili zvanicnika... za koje Visoki predstavnik ustanovi da krse zakonske obaveze preuzete u sukladu sa Mirovnim sporazumom ili uslove za implementaciju istog";
Konstatirajuci da je u stavu X.4 Aneksa Deklaracije koju je Vijece za implementaciju mira donijelo 16. decembra 1998. godine u Madridu navedeno da je Vijece potvrdilo da se vodjama kojima Visoki predstavnik zabrani da vrse zvanicnu funkciju "takodjer moze zabraniti do daljnjeg da se kandiduju na izborima ili da obavljaju bilo koju drugu izabranu ili imenovanu javnu funkciju ili funkciju unutar politickih stranaka."
Iz razloga navedenih u daljnjem tekstu ovim donosim sljedecu


O D L U K U


Smjenjuje se gospodin Ante Jelavic sa funkcije clana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zabranjuje mu se da obavlja bilo koju zvanicnu, izabranu ili imenovanu javnu funkciju te da se kandiduje na izborima, kao i da obavlja funkciju unutar politickih stranaka, osim u slucaju ako mu ja licno ili sve do onog trenutka kada mu ja licno, donosenjem nove Odluke, eksplicitno dozvolim da obavlja ili da se kandiduje za iste.
Ova odluka stupa na snagu odmah i nece zahtijevati bilo kakve daljnje proceduralne mjere. Gospodin Jelavic mora odmah napustiti svoj ured koji je koristio kao clan Predsjednistva Bosne i Hercegovine a isto tako prestaje odmah i sa vrsenjem funkcije predsjednika HDZ BiH.


RAZLOZI ZA SMJENU


Kao clan Predsjednistva Bosne i Hercegovine i kao predsjednik znacajne politicke stranke u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH, gospodin Jelavic je obavezan i bio je obavezan da vrsi sustinsku duznost davanja aktivne podrske ustavnom poretku zemlje. Nadalje, gospodin Jelavic je imao eksplicitnu duznost da bude u sluzbi gradjana i konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, narocito hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, putem zakonskih institucija zemlje na svim nivoima.
Umjesto toga, gosp. Jelavic je direktno narusio ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine.
Narusavanje ustavnog poretka je kulminiralo u subotu, 3. marta 2001. godine u Mostaru, provodjenjem neustavne inicijative koju je predvodio gosp. Jelavic, na podrivanju ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine i osnivanju nezakonitih paralelnih struktura.
Opcenito gledajuci, gosp. Jelavic je svojim ponasanjem jasno pokazao kako je njegov cilj onemogucavanje rada institucija uspostavljenih Opcim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini te je, prema tome, vrsio ozbiljnu opstrukciju implementacije navedenog Sporazuma i to slijedecim aktivnostima:
Prilikom registriranja za opce izbore u novembru 2000. godine, HDZ BiH se zvanicno obavezao da ce se pridrzavati Mirovnoga sporazuma i provoditi izborne rezultate. Gosp. Jelavic nije ispostovao ovu obavezu.
Dana 11. novembra 2000. godine, uprkos veoma jasnim upozorenjima, upucenih i javno i privatno, da bi takve radnje predstavljale krsenje Pravila i propisa Privremene izborne komisije, gosp. Jelavic je na sami dan odrzavanja izbora organizirao i promovirao politicku manifestaciju, ciji je cilj bio ometanje normalnog demokratskog procesa. Ova manifestacija, kojoj je pogresno pripisivao naziv "referendum", predstavljala je flagrantno krsenje osnovnog demokratskog principa da se na dan odrzavanja izbora ne vrse nikakve politicke aktivnosti. Izborna apelaciona potkomisija je bila primorana da poduzme odgovarajuce mjere, cime je i sama potvrdila da je ovaj osnovni demokratski princip prekrsen.
Dana 3. februara 2001. godine, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, nakon postupka koji je pokrenuo HDZ BiH, donio odluku da Pravila i propisi Privremene izborne komisije, odnosno pitanje procedure biranja delegata u Dom naroda Federacije, nije u njegovoj nadleznosti, buduci da su ova Pravila i propisi doneseni u skladu sa medjunarodnim mandatom povjerenim OSCE-u u ovome dijelu. Efekat ove odluke Suda je bio da je izbor delegata izvrsen legitimno na osnovu ovih Pravila i propisa. Uprkos cinjenici da je gosp. Jelavic ranije prihvatio obavezu da ce ispostovati odluku Ustavnog suda, on je odlucio da ignorira obaveze koje je prihvatila njegova stranka, tj. da provede izborne rezultate, i umjesto toga je ustvari, pokusao da gradjane ove zemlje, ukljucujuci i one koji su glasali za HDZ BiH, drzi kao taoce. Ovakvo ponasanje se moze smatrati sracunatim pokusajima gosp. Jelavica na prekidanju svakodnevnih drzavotvornih aktivnosti ove zemlje, narusavanju ustavnog poretka uspostavljenog na osnovu gore pomenutog Opceg okvirnog sporazuma, te, prema tome, i krsenju vladavine zakona.
Gosp. Jelavic je stalno ignorirao svoje ustavne obaveze i jasno je pokazao da ce ignorirati ukazane mu mogucnosti da nastavi provoditi politicku aktivnost unutar, a ne van, ustavnog okvira ove zemlje. On je jasno pokazao da nema namjeru iskoristiti normalne demokratske mehanizme koji postoje u Bosni i Hercegovini za provodjenje promjena. Neustavno ponasanje gosp. Jelavica je kulminiralo njegovim ucescem u necemu sto se moze nazvati stranackim skupom odrzanim u Mostaru 3. marta 2001. godine, kojom prilikom su njegovi ucesnici podstaknuti da donesu svojevrsnu "odluku" o osnivanju neustavnih i nezakonitih paralelnih struktura. Gosp. Jelavic je morao u potpunosti biti svjestan da ovaj "skup" pod imenom "Hrvatski narodni sabor" nije imao nadleznost da donosi zakonite odluke.
U petak, 2. marta 2001. godine, dan prije odrzavanja stranackog skupa u obliku "mitinga" u Mostaru. Visoki predstavnik je uputio javni apel u kojemu je jasno naveo da ce "svako za koga se utvrdi da je ukljucen u nezakonite ili antidejtonske aktivnosti, ukljucujuci osnivanje i odrzavanje paralelnih struktura, biti podlozan sankcijama u skladu sa mojim mandatom. Aktivnosti koje imaju za cilj podrivanje legitimnih institucija Federacije i Drzave nece se tolerirati."
Provodeci "miting", gospodin Jelavic je otisao toliko daleko da je zanemario cast i ugled najvise funkcije u drzavi na koju je izabran u septembru 1998. godine. Gospodin Jelavic je bez ikakve sumnje pokazao da je izgubio sposobnost postivanja ustavnog poretka ove zemlje i istovremeno potvrdio svoju spremnost na krsenje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine, kao i na nepostivanje vladavine prava.
Obracanja gospodina Jelavica, osobito u proteklih nekoliko mjeseci, koja su kulminirala govorom u Busovaci 28. februara 2001. godine su obecastila cjelokupno Predsjednistvo Bosne i Hercegovine, a narocito funkciju clana Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. U svojstvu clana Predsjednistva Bosne i Hercegovine, gospodin Jelavic je imao zakonsku i moralnu obavezu da promovira stabilnost i pomirenje. Medjutim, izbor gospodina Jelavica je bio podrivanje postignutog napretka u mirovnoj implementaciji sijanjem mrznje i straha. U jednom pristojnom drustvu nema mjesta za neodgovornu retoriku gospodina Jelavica, koja predstavlja izdaju najboljih interesa onih koji su, na zalost, bili navedeni da mu ukazu svoje povjerenje.


Zakljucak


S obzirom na gore navedeni vid ponasanja, nema potrebe u ovom dokumentu navoditi sveukupne aktivnosti i ponasanje koje je dovelo do neizbjezne smjene sa duznosti gospodina Jelavica koji je svojim djelovanjem nanio ljagu i podrivao visoku funkciju koju je obavljao. Takvo ponasanje je kulminiralo "mitingom" u Mostaru i nezakonitoj inicijativi koja predstavlja njegov kljucni dio, a to je zahtjev za uspostavom neustavnih paralelnih institucija koje bitno i direktno idu u pravcu narusavanja ustavnog poretka i u Federaciji i u Bosni i Hercegovini.
Ono sto je narocito zalosno i sto je potrebno imati na umu prilikom sagledavanja toka djelovanja i poteza koje je gospodin Ante Jelavic namjerno poduzimao jeste cinjenica da je gospodinu Jelavicu moralo biti izuzetno dobro poznato da se sva pitanja koja smatra problematicnim mogu rjesavati uobicajenim ustavnim sredstvima. Sasvim je jasno da gospodin Ante Jelavic nije uocio da neophodan dio demokratskog procesa u javnom zivotu predstavlja poredjenje zahtjeva bilo koje stranke, osobe ili grupe osoba sa onim na sta drugi imaju pravo.
Gotovo da i nema sumnje da bi nasljednik gospodina Jelavica u Predsjednistvu Bosne i Hercegovine trebao bolje sluziti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Pod uvjetom da je takav nasljednik spreman na rad unutar drzave, Federacije i kantona, postoji velika nada da se moze graditi prosperitetna i mirna buducnost za hrvatski narod, druge konstitutivne narode i sve gradjane Bosne i Hercegovine.


Broj 93/1
7. marta 2001. godine
Sarajevo

Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch, s.r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Za FBI je najtraženiji bjegunac. On tvrdi da oslobađa Haiti
Autobus u Peruu pao u provaliju, završio u rijeci. Najmanje 23 mrtvih
Rođena je i odrasla u Ukrajini, ali je u Kongresu bila protiv slanja milijardi Kijevu
VIDEO Rusi napali Odesu, gori "dvorac Harryja Pottera". Ima dosta mrtvih i ranjenih
Novi detalji: Rus u Njemačkoj ubio dvojicu ukrajinskih vojnika
Pucnjava i eksplozije u Rusiji, sukob militanata i policije. 7 mrtvih, 4 ranjena
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Za FBI je najtraženiji bjegunac. On tvrdi da oslobađa Haiti
Autobus u Peruu pao u provaliju, završio u rijeci. Najmanje 23 mrtvih
Rođena je i odrasla u Ukrajini, ali je u Kongresu bila protiv slanja milijardi Kijevu
VIDEO Rusi napali Odesu, gori "dvorac Harryja Pottera". Ima dosta mrtvih i ranjenih
Novi detalji: Rus u Njemačkoj ubio dvojicu ukrajinskih vojnika
Pucnjava i eksplozije u Rusiji, sukob militanata i policije. 7 mrtvih, 4 ranjena
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
Francuska želi kupiti dio privatne kompanije koja se bavi kibernetičkom sigurnošću
Kina prijeti SAD-u zbog Tajvana i TikToka
FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone. Država gradi novi glavni grad


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi