TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
29
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 150

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka 2001

VISOKI PREDSTAVNIK ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Koristeći se ovlastima koje su mi date u članu V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora ) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini , prema kojem je Visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja navedenog Sporazuma o implementaciji civilnog dijela Mirovnog ugovora; i posebno uzevši u obzir član II.1.(d) istog Sporazuma prema kojem je Visoki predstavnik ovlašten da "pruža pomoć, kada to ocijeni neophodnim, u iznalaženju rješenja za sve probleme koji se pojave u vezi sa civilnom implementacijom";
Pozivajući se na stav XI.2 Zaključaka Vijeća za implementaciju mira koje se sastalo u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, u kojem je Vijeće pozdravilo namjeru Visokog predstavnika da iskoristi svoj konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o civilnoj implemetaciji Mirovnog ugovora da bi pomogao u iznalaženju rješenja za probleme, kako je prethodno rečeno , "donošenjem konačnih odluka, kada to bude smatrao neophodnim", u vezi sa određenim pitanjima, uključujući (u skladu sa podstavom (c) ovog stava) i "druge mjere u svrhu osiguranja implementacije Mirovnog sporazuma na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine i njenih entiteta";
Pozivajući se na Odluku Visokog predstavnika od 25. oktobra 2000. godine kojom se zauvijek dodjeljuje zemljište u Potočarima, Općina Srebrenica, na kojem će se podići mezarje i izgraditi spomen obilježje za sve osobe koje su izgubile život u masakru nad stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine;
Pozivajući se i potvrđujući sve činjenice iz preambule navedene Odluke i imajući na umu da je Odluka Visokog predstavnika prva u nizu Odluka kojima se reguliraju aranžmani koji su neophodni za podizanje mezarja i spomen obilježja;
Konstatujući da je u navedenoj Odluci od 25. oktobra 2000. godine navedeno da će Visoki predstavnik prema postojećim zakonskim propisima uspostaviti fondaciju ili udruženje u cilju upravljanja i osiguranja početnih finansijskih sredstava za mezarje i spomen obilježje;
Neprekidno svjestan značaja podizqanja mezarja i izgradnje spomen obilježja koje će pomoći procesu pomirenja naroda Bosne i Hercegovine, s tim što će pomirenje promovirati povratak raseljenih osoba i izbjeglica, kao i trajni mir;
Isto tako svjestan da je za pomirenje i trajni mir potrebno donošenje Odluke o formiranju i registraciji Fondacije koja će u početku finansirati i upravljati gore pomenutim mezarjem i spomen obilježjem;
Uzimajući u obzir, konstatirajući i imajući u vidu gore navedeno, ovim donosim slijedeću odluku

ODLUKA
O OSNIVANJU FONDACIJE SREBRENICA-POTOČARI SPOMEN OBILJEŽJE I MEZARJE I REGISTRACIJI FONDACIJE PREMA ZAKONU O ZADUŽBINAMA, FONDACIJAMA I FONDOVIMA REPUBLIKE SRPSKE I ZAKONU O FONDACIJAMA I ZAKLADAMA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

1. Ovom odlukom se osniva Fondacija Srebrenica -Potočari Spomen obilježje i mezarje (u daljem tekstu: Fondacija). Cilj Fondacije je izgradnja i održavanje Spomen obilježja i mezarja Srebrenica-Potočari.
2. Registracija Fondacije će se izvršiti u skladu sa Zakonom o fondacijama i zakladama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 16/98) i Zakonom o zadužbinama, fondacijama i fondovima Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 14/94).
3. Statut Fondacije je dat u prilogu Odluke i čini sastavni dio ove odluke.
4. Svaki zahtjev koji je potrebno podnijeti ili uložiti relevantnim organima Federacije i Republike Srpske da bi se takva registracija izvršila smatra se da je podnijet i dostavljen propisno i blagovremeno.
5. Osim toga, ovim se smatra da je svaka zakonska radnja koju je potrebno izvršiti i poduzeti u skladu sa zakonima koji se primjenjuju u Federaciji i Republici Srpskoj, a koja se odnosi na takvu registraciju , propisno izvršena i poduzeta u skladu sa takvim zakonima, a registracija će se propisno izvršiti i tretirati kao propisno izvršena u skladu s tim.
6. Fondacija će biti registrirana u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj dok ne stupi na snagu Zakon o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, kada će Fondacija biti odmah i isključivo registrirana u skladu s tim Zakonom.
7. Nakon registracije Fondacije prema Zakonu o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, registracija prema odvojenim entitetskim zakonima odmah prestaje , bez potrebe preduzimanja daljih proceduralnih mjera.
8. Ova odluka stupa na snagu odmah i biće odmah objavljena u "Službenom glasniku BiH", "Službenom glasniku Republike Srpske" i "Službenim novinama Federacije BiH".

Broj 102/01
10. maja 2001. godine
Sarajevo

Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch, s.r.

STATUT
FONDACIJE SREBRENICA-POTOČARI SPOMEN OBILJEŽJE I MEZARJE


Definicije

Odbor sponzora: tijelo sastavljeno od onih koji su dali značajan doprinos Fondaciji.
Izvršni odbor: tijelo sastavljeno od najmanje pet i ne više od sedam pojedinaca koji će upravljati Fondacijom i preuzeti fiducijarnu odgovornost za Fondaciju.
Savjetodavna radna grupa: tijelo koje sačinjava najmanje pet i ne više od sedam pojedinaca koji će biti odgovorni za pružanje savjeta Izvršnom odboru vezano za rad Fondacije.

Ime i sjedište

Član 1.

1. Ime Fondacije je : "Fondacija Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje" ( u daljem tekstu: Fondacija).
2. Sjedište Fondacije je u Sarajevu , Bosna i Hercegovina.
3. Fondacija je pravno lice.

Član 2.

Fondacija ima svoj pečat i žig.

Član 3.

Fondacija može kreirati svoje vlastite simbole

Ciljevi

Član 4.

1. Cilj Fondacije je da:
- prima novčana sredstva i vrši isplate za Spomen obilježje i mezarje;
- izgradi i održava Spomen obilježje i mezarje;
- obavlja i druge aktivnosti vezane za Fondaciju.
2. Fondacija može primati sredstva iz:
- poklona;
- posljednjih želja i testamenata;
- dotacija,
- ugovora sa ili donacija od građanskih, profesionalnih ili vladinih organizacija;
- drugih izvora;
3. Sredstva će biti namijenjena ciljevima navedenim u stavu 1. , tač. 2. i 3. ovog člana i to onako kako to detaljno utvrdi Izvrši odbor.
Osnivanje i imovina Fondacije

Član 5.

Fondaciju osniva Odbor sponzora kojim predsjedava Visoki predstavnik.

Član 6.

Početna imovina Fondacije je 1000 konvertibilnih maraka.

Član 7.

Sva sredstva dana Fondaciji se isključivo koriste za namjene navedene u članu 4., stav 1., tač. 2. i 3. ovog statuta.

Rukovodstvo, uprava i drugi rukovodni organi

Odbor sponzora

Član 8.

1. Visoki predstavnikimenuje početni sastav Odbora sponzora.
2. Kada se konstituiše Odbor sponzora , Visoki predstavnik može pozvati i druge pojedince da učestvuju u radu Odbora.

Član 9.

Odbor sponzora se može sastati jednom godišnje kako bi razmotrio napredak Fondacije.
Odbor sponzora može, konsenzusom, dati preporuke Izvršnom odboru vezane za Fondaciju. Posebno, Odbor sponzora može preporučiti Izvršnom odboru promjenu u obimu rada Fondacije.

Izvršni Odbor

Član 10.

1. Visoki predstavnik , po savjetu Odbora sponzora, imenuje početni Izvršni odbor koji sačinjava 5-7 pojedinaca koji rukovode Fondacijom na osnovu savjeta i preporuka Savjetodavne radne grupe i koji preuzima fiducijarnu odgovornost za Fondaciju.
2. Mandat članova izvršnog odbora je 2 godine. Postupak za uzastopno obnavljanje mandata i imenovanja se reguliše podzakonskim aktom.
3. Izvršni odbor može , većinom glasova, po potrebi, izabrati predsjedavajućeg koji će biti odgovoran za zastupanje Fondacije i Izvršnog odbora.
4. Članovi Izvršnog odbora obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom, ovim Statutom, podzakonskim aktima usvojenim na osnovu istih i opštih akata Fondacije.

Član 11.

Visoki predstavnik može razriješiti dužnosti članove Izvršnog odbora iz opravdanih razloga , ukoliko drugačije nije regulisano podzakonskim aktima.

Član 12.

Izvršni odbor obavlja svoje dužnosti i donosi odluke u skladu sa ovim statutom , podzakonskim aktima donesenim na osnovu njega i opštim aktima Fondacije.

Član 13.

1. Izvršni odbor obavlja svoje zadatke na sjednicama koje se sazivaju po potrebi, ali najmanje jednom u tri mjeseca.
2. Većina članova Izvršnog odbora predstavlja kvorum.
3. Izvršni odbor donosi sve odluke konsenzusom onih koji su prisutni i koji glasaju.
4. Na zahtjev članova Izvršnog odbora glasanje se vrši tajnim glasanjem.
5. Osim redovnih sjednica Izvršnog odbora, na zahtjev 3 ili više članova Odbora mogu se sazivati posebne sjednice Izvršnog odbora.
6. Obavijest o sjednicama iz stav 5. ovog čalana daje se u pismenoj formi i to putem pošte , faksa ili elektronske pošte . Uz takvu obavijest dostavlja se i okvirni dnevni red sjednice.
7. Sjednice iz stava 5. ovog člana mogu se održavati u formi tele-konferencija.
8. Izvršni odbor može na takvim sjednicama donositi odluke.
9. Sve odluke Izvršnog odbora se bilježe.


Član 14.

Izvršni odbor za svoj rad odgovara Odboru sponzora.

Član 15.

1. Izvršni odbor obavlja slijedeće zadatke:
- postupa po prijedlozima koje je dala Savjetodavna radna grupa vezano za mjere kojim se osigurava zakonita i efikasna realizacija ciljeva Fondacije,
- usvaja podzakonske akte za Fondaciju, po potrebi,
- održava odnose sa Odborom sponzora,
- odgovoran je Odboru sponzora za obavljanje aktivnosti Fondacije,
- najmanje jednom godišnje podnosi izvještaj Odboru sponzora o rezultatima rada,
- predlaže Odboru sponzora promjene ili proširenje obima aktivnosti Fondacije

Savjetodavna radna grupa

Član 16.

1.Visoki predstavnik , po savjetu Izvršnog odbora, imenuje početni sastav Savjetodavne radne grupe od 5-7 članova. Postupak za naknadna imenovanja i obnavljanje mandata će se detaljnije regulisati podzakonskim aktom.
2. Mandat članova savjetodavne radne grupe je 2 godine.
3. Visoki predstavnik može razriješiti članove Savjetodavne radne grupe zbog opravdanog razloga. Razrješenje se može regulisati podzakonskim aktom.

Član 17.

Članovi Savjetodavne radne grupe obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom, kao i ovim statutom, podzakonskim aktima donesenim na osnovu istih i opštim aktima Fondacije.

Član 18.

Savjetodavna radna grupa obavlja slijedeće zadatke: predlaže Izvršnom odboru mjere kojima se osigurava zakonita i efikasna realizacija ciljeva Fondacije, uključujući i mjere koje se tiču:
(1) organizacije i upravljanja Fondacijom,
(2) godišnjeg programa rada Fondacije,
- priprema podzakonske akte za usvajanje od strane Izvršnog odbora,
- priprema godišnji finansijski plan i usvaja godišnje finansijske izvještaje,
- podnosi izvještaj Izvršnom odboru u vezi sa razvojem u organizacijskom pogledu, finansijskim pitanjima kao i o napretku i aktivnosti Fondacije, u cilju osiguranja efikasnog upravljanja,
- druga pitanja regulisana detaljno podzakonskim aktima, opštim aktima Fondacije ili relevantnim zakonom.

Izmjene i dopune i raspuštanje

Član 19.

Fondacija se može baviti i drugim aktivnostima osim onih navedenih u ovom statutu bez izmjena i dopune registracije uz uslov da su te aktivnosti vezane za ili produžavanje aktivnosti za koje je Fondacija registrovana, ako se te aktivnosti vrše zajedno sa aktivnostima za koje je Fondacija osnovana, ako su manjeg obima, ako se vrše periodično ili ako doprinose efikasnijem korištenju resursa koji su dostupni za registrovane aktivnosti.

Član 20.

Ovaj statut se može mijenjati, dopunjavati ili modifikovati ukoliko za to glasa većina Savjetodavne radne grupe i podliježe ratifikaciji od strane Izvršnog odbora.


Član 21.

Ovaj statut stupa na snagu na dan registracije Fondacije.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Netko pucao na policiju u Sjevernoj Karolini. Pogođeno više policajaca. Jedan mrtav?
Von der Leyen napala europsku krajnju desnicu: Riješite se Putinove propagande
SAD: Pet izraelskih jedinica je kršilo ljudska prava. Nastavljamo im prodavati oružje
Za FBI je najtraženiji bjegunac. On tvrdi da oslobađa Haiti
Autobus u Peruu pao u provaliju, završio u rijeci. Najmanje 23 mrtvih
Rođena je i odrasla u Ukrajini, ali je u Kongresu bila protiv slanja milijardi Kijevu
VIDEO Rusi napali Odesu, gori "dvorac Harryja Pottera". Ima dosta mrtvih i ranjenih
Novi detalji: Rus u Njemačkoj ubio dvojicu ukrajinskih vojnika
Pucnjava i eksplozije u Rusiji, sukob militanata i policije. 7 mrtvih, 4 ranjena
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Netko pucao na policiju u Sjevernoj Karolini. Pogođeno više policajaca. Jedan mrtav?
Von der Leyen napala europsku krajnju desnicu: Riješite se Putinove propagande
SAD: Pet izraelskih jedinica je kršilo ljudska prava. Nastavljamo im prodavati oružje
Za FBI je najtraženiji bjegunac. On tvrdi da oslobađa Haiti
Autobus u Peruu pao u provaliju, završio u rijeci. Najmanje 23 mrtvih
Rođena je i odrasla u Ukrajini, ali je u Kongresu bila protiv slanja milijardi Kijevu
VIDEO Rusi napali Odesu, gori "dvorac Harryja Pottera". Ima dosta mrtvih i ranjenih
Novi detalji: Rus u Njemačkoj ubio dvojicu ukrajinskih vojnika
Pucnjava i eksplozije u Rusiji, sukob militanata i policije. 7 mrtvih, 4 ranjena
Studenti zbog Gaze pred elitnim pariškim sveučilištem. Policija ih rastjerala
U britanskom muzeju će izložiti drevni rimski objekt. Nitko ne zna čemu je služio
Zelenski Amerikancima: Ubrzajte isporuku oružja
Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji
Vojni analitičar: Kupili smo avione u kategoriji onog što je Austriji bilo preskupo
Najmanje 25 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na Rafah
U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece
Rusi se hvale: Napredujemo na istoku
U gradu u Kolumbiji tijela se ne raspadaju na normalan način. Ne zna se zašto
Škotski premijer dao ostavku
Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Pogledajte kako igrači norveškog prvoligaša ulaze na teren preko ceste

U Keniji se urušila brana. Više od 40 mrtvih, među njima 17 djece

Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

FOTO Jedan od najvećih gradova na svijetu tone, država mijenja glavni grad

VIDEO Ovo su posljedice tornada koji su poharali Oklahomu. Najmanje petero poginulih

U izraelskim zračnim napadima na jug Gaze ubijeno najmanje 13 ljudi

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi