TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
62
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 88

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe 2002 Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine
(''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94 i 8/95), a u vezi sa članom 24. stav 2. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH (''Službene novine Federacije BiH'', br. 18/96 i 32/00), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine,
donosi


U R E D B U

O NAČINU I POSTUPKU RASPOLAGANJA
ODUZETOM ROBOM OD PRAVNIH
I FIZIČKIH LICA


I - OPĆE ODREDBE


Član 1.


Ovom uredbom uređuje se nadležnost, način i postupci raspolaganja robom koja je oduzeta od pravnih i fizičkih lica od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Porezna uprava), do pravosnažnosti rješenja o izvršenom prekršaju ili privrednom prijestupu, odnosno presude o izvršenom djelu (u daljem tekstu: pravosnažna odluka).


Član 2.


Oduzeta roba: oružje, municija, eksplozivi, otrovne i radioaktivne materije, droga, lijekovi, predmeti numizmatičke, arheološke i etnološke vrijednosti, plemeniti metali i druge dragocjenosti neće se izlagati prodaji.
O načinu postupaju sa ovom robom u svim pojedinačnim slučajevima odluku donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Federalnog ministarstva finansija - Federalnog ministarstva financija.


Član 3.


Alkoholom i alkoholnim pićima, pivom i drugom luksuznom robom koja se može lako unovčiti osim kahve, bezalkoholnih pića i robe široke potrošnje, raspolaže kantonalni ured Porezne uprave na čijem je području roba oduzeta (u daljem tekstu: kantonalni ured), ukoliko ovom uredbom nije drukčije propisano.
Oduzeta nafta i naftni derivati ustupaju se robnim rezervama.
U slučajevima trajnog oduzimanja duhanskih prerađevina iste se neće prodati
U krajnjoj potrošnji, već će biti prodavane proizvođačima duhanskih prerađevina koji će ih koristiti u postupku reciklaže.
Oduzetom robom raspolaže kantonalni ured na čijem području su oduzeta roba.


Član 4.


Kantonalni ured koji je izvršio oduzimanje kahve, bezalkoholnih pića i robe široke potrošnje istu ustupa kantonalnom organu nadležnom za socijalnu politiku.


II - RASPOLAGANJE ODUZETOM ROBOM


Član 5.


Raspolaganje oduzetom robom iz čl. 3. i 4. vrši se:
1. prodajom,
2. ustupanjem,
3. uništavanjem,
4. povratom oduzete robe.


1. PRODAJA ROBE


Član 6.


Robom iz člana 3. stav 1. ove uredbe raspolažu kantonalni uredi i vrše prodaju istih putem:
a) komisione prodaje,
b) javnog nadmetanja.


a) Komisiona prodaja

Član 7.


Komisioni način prodaje oduzete robe se koristi uvijek kada je robu iz člana 3. ove uredbe moguće prodati komisiono.
Sklapanje ugovora vrši kantonalni ured i komisionar.
Prije zaključenja komisionog ugovora iz stava 2. nadležni organ će objaviti javni oglas o prikupljanju ponuda za zaključenje ugovora i izvršit će odabir komisionara na osnovu Uredbe o postupku nabavke robe, uslugama i ustupanju radova (''Službene novine Federacije BiH'', broj 31/98).
Ugovor se zaključuje sa najpovoljnijim ponuđačem.
Komisionim ugovorom se reguliše komisiona provizija, način utvrđivanja prodajnih cijena, rokovi prodaje, troškovi i drugi uslovi ugovora.
Za praćenje realizacije Ugovora, odgovoran je kantonalni ured koji je zaključio ugovor sa komisionarom.

b) Javno nadmetanje

Član 8.


Postupak javnog nadmetanja pokreće se u izuzetnim slučajevima putem oglasa
koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja; dnevnoj štampi, radiju ili
televiziji, a sadrži podatke o:

- naziv nadležnog kantonalnog ureda,
- vrstu, količinu i cijenu robe po jedinici mjere,
- mjesto i vrijeme gdje se može pogledati roba prije
početka nadmetanja,
- dan, sat i mjesto održavanja javne prodaje,
- visina i način polaganja jemstva za sudjelovanje u
javnom nadmetanju sa upozorenjem da kupac koji
odustane od plaćanja i preuzimanja robe gubi pravo na povrat jemstva i
- ostali uslovi javnog nadmetanja.
Jemstvom se smatra uplaćeni depozit.
Naknada za učešće u javnom nadmetanju iznosi 1% od objavljene početne cijene robe koja se prodaje.
Naknada se uplaćuje bezgotovinski na račun Trezora Federalnog ministarstva finansija - Federalnog ministarstva financija.
Oglašavanje javnog nadmetanja mora biti objavljeno najmanje sedam dana prije
Početka javnog nadmetanja.


Član 9.


Javno nadmetanje priprema i provodi komisija za javnu prodaju (u daljem tekstu: komisija) koju, na prijedlog rukovodioca ureda, imenuje direktor Porezne uprave (u daljem tekstu: direktor).
Komisija ima predsjednika i dva člana, kao i zamjenika predsjednika i zamjenika članova, a imenuje se iz reda službenika Porezne uprave na dvije godine.
Predsjednik, članovi i zamjenici mogu biti ponovo imenovani u istom svojstvu.
Komisija radi u sastavu od najmanje tri člana, s tim da jedan od prisutnih mora biti predsjednik komisije ili njegov zamjenik.


Član 10.


Oduzeta roba izložit će se prvom javnom nadmetanju sa početnim cijenama koje utvrdi komisija.
U oglasu o javnom nadmetanju kupce obavještavaju da li su u cijenu robe zaračunati porezi koji nastaju povodom prodaje robe.
Javno nadmetanje će se održati ukoliko u nadmetanju učestvuju najmanje dva lica.
Na javnom nadmetanju mogu učestvovati pravna i fizička lica koja komisiji polože dokaz o uplaćenom depozitu u vrijednosti od 20% od početne cijene robe koja se prodaje s tim da taj iznos ne može biti manji od 100,00 KM.
Robu izloženu javnom nadmetanju ne mogu kupovati: vlasnik robe i članovi njegovog domaćinstva, lica zaposlena kod vlasnika robe, Porezna uprava i službena lica Porezne uprave.
Ako se na prvom javnom nadmetanju ne postigne utvrđena početna cijena, oduzeta roba će se prodati po najvišoj ponuđenoj cijeni, s tim da ta cijena ne može biti manja od polovine početne cijene po jedinici mjere.
Ako se na prvom javnom nadmetanju ne postigne cijena iz stava 6. komisija može zakazati više javnih nadmetanja, s tim da svaka prodaja putem javnog nadmetanja mora biti javno objavljena najmanje sedam dana prije održavanja prodaje.


Član 11.


Kupac je dužan da izvrši uplatu u roku od pet dana od dana javnog nadmetanja i to: bezgotovinski na Jedinstveni račun Trezora.


Član 12.


O svakoj pojedinačnoj prodaji sastavlja se poseban zapisnik.
Zapisnik sadrži podatke o učesnicima javnog nadmetanja koji se nadmeću za istu vrstu ponuđene robe, vrsti i količini ponuđene i prodate robe i ponuđenim cijenama. Zapisnik potpisuju učesnici nadmetanja i komisija.
Protekom ostavljenog roka za preuzimanje kupljene robe putem javnog nadmetanja sastavlja se kumulativni zapisnik o ukupnim rezultatima javne prodaje, u koji se unose podaci o kantonalnom uredu, mjestu, početku i završetku prodaje, o vrstama, količinama i vrijednostima prodaje robe, o naplaćenim iznosima cijena i obračunatih poreza, podaci o preuzimanju robe, odnosno konstatacije da kupac nije platio i preuzeo robu u postavljenom roku i da je svim učesnicima javne prodaje koji nisu ponudili najviše cijene vraćeno jamstvo, kao i drugi podaci bitni za tu prodaju.
Zapisnik sastavlja i potpisuje komisija na osnovu pojedinačne dokumentacije
o provedenoj prodaji.
Učesnici javne prodaje koji imaju primjedbe na rad komisije mogu uložiti prigovor u roku od tri dana od dana kada je javna prodaja održana.
Prigovor se predaje direktoru putem kantonalnog ureda.
Rješenje po prigovoru se donosi u roku od osam dana od dana prijema prigovora.
Rješenje direktora je konačno.


Član 13.


Do 15. u tekućem mjesecu, nadležni kantonalni ured, putem Federalne porezne uprave - Središnji ured, podnosi rezoru Federalnog ministarstva, zahtjev za isplatu dokumentovanih troškova u prethodnom mjesecu vezanih za transportovanje, uskladištenje, čuvanje i raspolaganje oduzetom robom.


2. USTUPANJE ROBE


Član 14.


Roba iz člana 4. stava 1. ove uredbe ustupa se nadležnom organu zapisnički sa naznakom kantonalnog ureda koji vrši ustupanje robe, naziva organa kome se ustupa roba, trgovinskog naziva ustupanja robe, vrste, količine i vrijednosti ustupljene robe, mjestu i vremenu ustupanja robe, kao i lične podatke i svojstvo lica koja ustupaju i koja primaju ustupljenu robu.


Član 15.


Nadležni organ može upotrijebiti zaprimljenu robu:
- za podmirenje potreba ustanova za socijalnu zaštitu na svom području;
- za rješenje svih pitanja izbjeglih i raseljenih lica
u skladu sa imovinskim zakonima na cijelom području
Bosne i Hercegovine.


Član 16.


Nadležni organ je dužan bez odlaganja preuzeti robu iz člana 5. ove uredbe, namjenski upotrijebiti i snositi ispravnosti ove robe kao i sve druge troškove u vezi sa tom robom od momenta preuzimanja istih.


Član 17.


Nadležni organ je dužan obezbijediti evidenciju o zaprimljenoj robi, evidenciju i načinu upotrebe zaprimljene robe, evidenciju o načinu upotrebe sredstava ostvarenih raspolaganjem zaprimljene robe i evidenciju o utrošenoj robi.
Evidencije iz stava 1. ovog člana se obezbjeđuju po metodama robnog i
Finansijskog knjigovodstva uz prateću dokumentaciju.


3. UNIŠTAVANJE ROBE


Član 18.


Roba kojoj je istekao rok upotrebe, roba koja je iz drugih razloga izgubila prometnu ili upotrebnu vrijednost i roba koja se ne može prodati ili ustupiti, uništit će se.
O uništenju robe koja se uništava neposredno nakon oduzimanja, odlučuje kantonalni ured koji je izvršio oduzimanje.
O uništenju robe koja nije predata komisionaru, koja nije ustupljena ili koja nije uništena neposredno nakon oduzimanja, odlučuje kantonalni ured.
Prije uništenja vrši se popis robe koja se uništava sa opisom razloga za njeno uništenje. Fizičko uništenje robe će izvršiti privredno društvo komunalne privrede koje se bavi poslovima odlaganja i uništenja otpadnih materijala po postupku koji se primjenjuju za uništenje robe koja se uništava.
Popis i uništenje robe vrši komisija za popis i uništenje robe koju imenuje rukovodilac kantonalong ureda i određuje broj članova komisije prema potrebi konkretnog slučaja.
Komisija sastavlja zapisnik o popisu i uništenju robe.


4. POVRAT PROIZVODA ILI NOVČANIH SREDSTAVA


Član 19.


Ako je pravosnažnom odlukom utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti za trajno oduzimanje robe, kantonalni ured kod koga se nalazi oduzeta roba izvršit će povrat oduzete robe vlasniku robe.
Ako je oduzeta roba prodata, ustupljena ili uništena, a pravosnažnom odlukom utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti za trajno oduzimanje robe, vlasniku robe će biti nadoknađena vrijednost oduzete robe po realnim tržišnim cijenama na dan isplate bez poreza.
Zahtjev za povrat robe ili novčanih sredstava podnosi vlasnik oduzete robe u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti odluke putem kantonalnog ureda koji je izvršio oduzimanje robe.
Pravo na povrat robe ili novčanih sredstava nema vlasnik robom kojem je u vrijeme oduzimanja robe istekao rok upotrebe ili koji nisu imali upotrebnu ili prometnu vrijednost zbog oštećenja ili neuvjetnog čuvanja.
Ako je vlasnik nepoznat ili iz neopravdanih razloga odbije prijem oduzete robe gubi pravo na povrat robe i novčane naknade.
Vlasnik robe se smatra nepoznatim, ako mu se uručenje ne može izvršiti na način propisan u članu 94. Zakona o upravnom postupku (''Službene novine Federacije BiH'', br. 2/98 i 48/99).
Vlasnik robe je odbio prijem ako se nije odazvao na uredno uručen poziv, a svoj izostanak nije opravdao, ili se nije odazvao na poziv koji mu je uručen na način propisan u stavu 6. ovog člana.
Rješenje o povratu novčanih sredstava donosi direktor u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.


III - OBAVJEŠTAVANJE


Član 20.


Svi kantonalni uredi koji su u okviru svoje nadležnosti izvršili oduzimanje i predaju robe komisionaru, ustupanje ili uništenje robe, dužni su voditi evidenciju o oduzetoj robi i bez odlaganja po jedan primjerak zapisnika o predaji robe, ustupanju robe ili uništenju, dostaviti direktoru.
O realizaciji ove uredbe Vladu obavještava direktor putem Federalnog ministarstva finansija - Federalnog ministarstva financija.
Na zahtjev direktora svi kantonalni uredi su dužni dostaviti sve tražene podatke o realizaciji ove uredbe.


IV - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Član 21.


Za provođenje ove uredbe nadležna je Porezna uprava.


Član 22.


Na robu zatečenu kod Porezne uprave primjenjuju se odredbe ove uredbe
Danom stupanja na snagu iste.


Član 23.


Oduzetu robu koja se nalazi pod nadzorom Finansijske policije - Financijske policije danom stupanja na snagu ove uredbe preuzima Porezna uprava i postupa u skladu sa uredbom.


Član 24.


Ovlašćuje se direktor da u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove uredbe odluči o načinu raspolaganja robom iz čl. 22. i 23. ove uredbe.


Član 25.


Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uputstvo o postupanju sa trajno oduzetim visokotarifnim robama (''Službene novine Federacije BiH'', broj 46/00) i Uputstvo o načinu i postupanju Finansijske policije - Financijske policije o načinu postupanja s privremeno i stalno oduzetom robom (''Službene novine Federacije BiH'', broj 15/98).


Član 26.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 140/02
11. marta 2002. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Alija Behmen, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi