TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 27.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
25
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 97

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredbe 2002

Na temelju članka 7. stavak 1. Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/01), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva financija - Federalnog ministarstva finansija, donosi

UREDBU
O NAČINU UTVRĐIVANJA I REALIZIRANJA JAVNOG DUGA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE NASTALOG ZA VRIJEME RATNOG STANJA I NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI

Članak 1.

Ovom uredbom propisuje se način utvrđivanja javnog duga Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) nastalog za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti za potrebe obrane, evidentiranja obveza Federacije po tom osnovu, te postupak realiziranja potraživanja pravnih i fizičkih osoba kao i druge aktivnosti koje se odnose na postupak pretvaranja navedenih potraživanja u javni dug.

Članak 2.

Javni dug Federacije u smislu ove uredbe su potraživanja iz članka 3. Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/01) (u daljem tekstu: Zakon) nastala u periodu od 8.4.1992. do 23.12.1996. godine, i to:
- mobilizirana i ustupljena materijalno-tehnička sredstva i oprema;
- isporuka materijala, proizvoda i robe i izvršenih usluga za potrebe obrane;
- ustupljenih novčanih sredstava sukladno Zakonu, drugim propisom i općim aktom i
- drugim osnovima za potrebe obrane.


Članak 3.

Pravne i fizičke osobe koje imaju potraživanja prema Federaciji na temelju članka 2. Zakona svoja potraživanja mogu prijaviti Komisiji za utvrđivanje i realiziranje potraživanja nastalih za vrijeme ratnih stanja i neposredne ratne opasnosti (u daljem takstu: Komisija).

Članak 4.

Komisiju imenuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, uporedo sa usvajanjem Uredbe, a najkasnije u roku od sedam dana od dana usvajanja Uredbe, a sastavljena je od predstavnika Federalnog ministarstva financija- Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva obrane - Federalnog ministarstva odbrane (u daljem tekstu: Ministarstvo obrane), Federalnog ministarstva unutarnjih poslova - Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: MUP), Federalnog pravobraniteljstva i Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Po ukazanoj potrebi Vlada može imenovati i povremene članove Komisije od predstavnika drugih tijela i institucija.
Predsjednika i zamjenika Komisije imenuje Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra financija - federalnog ministra finansija.
Komisija je dužna početi sa radom u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Uredbe, odnosno Rješenja o imenovanju Komisije.

Članak 5.

Komisija zasjeda u punom sastavu, a odluke donosi natpolovičnom većinom glasova svih članova Komisije.
Komisija odlučuje o slijedećim pitanjima:
1. prihvatanju svih vrsta nadovjerenih potraživanja;
2. odbijanju potraživanja za koja ne postoji validna dokumentacija i
3. traženju stručne pomoći predstavnika drugih tijela i institucija iz članka 4. stavak 1. ove uredbe radi ocjene validnosti i eventualnog vršenja nadovjere spornih potraživanja.

Članak 6.

Komisija će koordinirati aktivnosti na provođenju ove uredbe, utvrditi ukupan iznos potraživanja i izvijestiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine radi utvrđivanja konačnog iznosa javnog duga.
Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije obavljat će Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija.
Komisija ima pravo provjere spornih potraživanja angažiranjem nadzornog organa, te po utvrđivanju činjenica da isključi potraživanja za koja utvrdi da nisu nastala sukladno Zakonu ili su ostvarena po dva osnova.

Članak 7.

Pravne i fizičke osobe svoja potraživanja, mogu prijaviti Komisiji u slijedećim rokovima:
- pravosnažne sudske presude i izvršne odluke sudova u roku utvrđenom sukladno članku 2. Zakona ;
- potraživanja po osnovu ugovora, faktura i drugih dokumenata u roku utvrđenom sukladno članku 2. Zakona;
- potraživanja po osnovu sporazuma zaključenih sa nadležnim organizacijskim jedinicama Federalnog ministarstva obrane (odjeli za obranu u općini), Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i nadležnih organa u gospodarskim društvima i drugim pravnim osobama i konačnih rješenja navedenih organa u roku utvrđenom sukladno članku 2. Zakona.

Članak 8.

Ministarstvo obrane, MUP, nadležni organi uprave i drugi nadležni organi po čijem nalogu je potraživanje nastalo, izvršit će provjeru i nadovjeru potraživanja i o rezultatima provjere obavijestiti nositelje potraživanja.
Organi iz stavka 1. ovog članka vode registar verificiranih potraživanja, koji sadrži osobne podatke pravnih i fizičkih osobaa nositelja potraživanja, visinu potraživanja i naznaku da li se potraživanje u cijelosti ili djelomično prenosi u javni dug.

Članak 9.

Komisiji se podnose samo akti verificirani sukladno čl. 6. i 7. st. 1. i 2. ove uredbe od Ministarstva obrane, MUP-a, nadležne agencije za privatizaciju i drugog nadležnog organa uprave po čijem nalogu je potraživanje nastalo i pravnih osoba koje imaju potraživanja po osnovu ustupljenih proizvoda, usluga, roba i novčanih sredstava uz pismeni dokaz da potraživanje nije sporno, kao i da potraživanje po istom osnovu nije realizirano na način propisan člankom 7. ove uredbe do dana prijavljivanja potraživanja Komisiji.

Članak 10.

Nadležna agencija za privatizaciju će, na zahtjev Komisiji dostavit podatke za gospodarska društva koja su u odobrenom početnom bilansu iskazala potraživanja sukladno članku 8. točka 4. Zakona o početnom bilansu stanja poduzeća i banaka ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/98 i 49/99) i izvršila odgovarajuće korekcije početne bilance, u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.
Za gospodarska društva koja nisu privatizirana, a kod kojih postoji zakonska obveza korigiranja početnog bilanca, imaju obvezu izvršiti korigiranje početne bilance stanja na temelju verificiranih akata iz članka 5. ove uredbe i isti dostaviti nadležnoj agenciji za privatizaciju na odobrenje.
Korekcija početnih bilanci iz stavka 2. ovog članka izvršit će se u roku koji odredi Komisija.

Članak 11.

Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija je dužno predložiti izvore novčanih sxedstava za utvrđeni iznos javnog duga.

Članak 12.

U slučaju pokretanja izvršnog postupka po pravosnažnim presudama nadležnog suda ili konačnim rješenjima Ministarstva obrane i MUP-a i nadležnih organa uprave, a koje se odnose na javni dug iz članka 3. Zakona, sud će izvršnu odluku uputiti Komisiji na nadležnost.
Pravna osoba kojoj se dostavi izvršna odluka za potraživanje iz osnova javnog duga sukladno s člankom 3. Zakona obvezno je odluku dostaviti odmah Komisiji koja postupa sukladno odredbama ove uredbe.
Mišljenje Komisije obvezujuće je za sudove i pravne osobe iz st. 1. i 2. ovog članka.

Članak 13.

Komisija će primiti zahtjeve zajedno sa verificiranim dokumentima o potraživanju iz članka 5. ove uredbe u roku od 60 dana od dana objave Uredbe u "Službenim novinama Federacije BiH", odnosno od dana početka rada Komisije.

Članak 14.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljive u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 165/02
8. travnja 2002. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Alija Behmen, v.r.



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video taoca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video taoca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi