TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 100

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2002

ZAKON O DUHANU


I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim zakonom uređuje se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu, te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda.
Pod duhanom u smislu ovog zakona podrazumijevaju se listovi kultivirane biljne vrste iz roda Nicotiana tabacum L. sa tipovima:

- virginija (Flue - Cured Virginia) sušena toplim zrakom,
- berlej (Burley) sušen u hladu,
- hercegovački ravnjak sušen na suncu.

Članak 2.

Zbog gospodarske i fiskalne važnosti proizvodnje duhana i duhanskih proizvoda, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) će mjerama razvojne i gospodarske politike poticati domaću proizvodnju, u okviru propisa i akata koji uređuju poticaj domaće poizvodnje.

Članak 3.

Odredbe ovog zakona o proizvodnji sirovog duhana u listu ne odnose se na znanstvene organizacije koje proizvode duhan u znanstvene ili pokusne svrhe.

II. PROIZVODNJA, OTKUP I OBRADA DUHANA

Članak 4.

Proizvodnjom duhana, u smislu ovog zakona, smatra se proizvodnja duhanskog rasada, rasađivanje, radovi na duhanu u polju, berba, sušenje i proizvođačka manipulacija suhog duhana.
Otkupom duhana, u smislu ovog zakona, smatra se preuzimanje sirovog duhana u listu od proizvođača i procjena kvaliteta tog duhana.
Obradom (doradom) duhana, u smislu ovog zakona, smatra se sređivanje i industrijska fermentacija duhana, te druge radnje u tehnološkom postupku obrade i pakiranja duhana.

Članak 5.

Proizvodnjom sirovog duhana u listu mogu se baviti fizičke i pravne osobe (u daljnjem tekstu: proizvođači) i gospodarska društva koja se bave otkupom i obradom (u daljnjem tekstu: obrađivači) i preradom duhana (u daljnjem tekstu: prerađivači), samostalno ili u međusobnoj suradnji, pod uvjetima određenim ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.

Članak 6.

Fizičke i pravne osobe se mogu baviti proizvodnjom sirovog duhana u listu samo ako su prethodno sklopile sa obrađivačem pismeni ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu.
Ugovor iz stavka 1. ovog članka mora se sklopiti najkasnije do 31. svibnja godine u kojoj se vrši proizvodnja sirovog duhana u listu.

Članak 7.

Obrađivač duhana može biti pravna osoba koja je registrirana za obavljanje djelatnosti obrade duhana i koja je upisana u Registar obrađivača duhana kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Članak 8.

Obrađivači koji se bave i proizvodnjom sirovog duhana u listu dužni su u okviru svoje organizacije organizirati stručnu službu koja će pružati stručnu pomoć na zaštiti duhana od biljnih bolesti i štetočina za vlastitu proizvodnju kao i za proizvodnju fizičkih i pravnih osoba sa kojima imaju sklopljene ugovore o proizvodnji.
U slučaju pojave biljnih bolesti ili štetočina obrađivač je dužan bez odlaganja organizirati zaštitu duhana proizvođačima iz stavka 1. ovog članka.

Članak 9.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pravilnikom propisuje uvjete za proizvodnju duhana i bilanciranje količina duhana za domaće potrebe i izvoz, na prijedlog strukovne asocijacije duhanske privrede.

Članak 10.

Otkupom i obradom duhana mogu se baviti obrađivači koji su registrirani za obavljanje ove djelatnosti i koji ispunjavaju uvjete za obavljanje iste, kao što su: da raspolažu odgovarajućim prostorom za smještaj, čuvanje i obradu duhana, odgovarajućom tehnološkom opremom, stručnim kadrom kao i da osiguraju laboratorijske analize duhana.
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pravilnikom propisuje uvjete koje moraju ispunjavati obrađivači za obavljanje djelatnosti otkupa i obrade duhana, na prijedlog strukovne asocijajcije iz članka 9. ovog zakona.

Članak 11.

Obrađivači su obvezni da proizvodnju sirovog duhana u listu prijave kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu, na čijem se području vrši proizvodnja, najkasnije do 15. srpnja godine u kojoj je izvršeno rasađivanje duhana. Prijava se podnosi u pisanom obliku a sadrži imena i adrese ugovornih strana, kao i podatke o broju rasađenih strukova, površini zemljišta i sortama zasađenog duhana.
Kantonalni organ iz stavka 1. ovog članka može propisati da prijava sadrži i druge potrebne podatke.

Članak 12.

Proizvodači su obvezni, ako se sami ne bave obradom duhana, sklopiti pismeni ugovor o isporuci sirovog duhana u listu sa obrađivačem.
Ugovor iz stavka 1. ovog članka sklapa se najkasnije do 31. svibnja godine u kojoj se vrši proizvodnja sirovog duhana u listu.

Ugovor o isporuci duhana iz stavka 1. ovog članka mora sadržavati:

1. podatke o katastarskoj čestici i površini poljoprivrednog zemljišta na kojoj će se saditi duhan,
2. naziv tipa i sorte duhana koji će se saditi,
3. način na koji ugovorne strane osiguravaju sjeme odnosno duhanski presad,
4. obveze glede primjene mjera za suzbijanje biljnih bolesti i štetočina na duhanu i davanja reprodukcijskih materijala,
5. cijenu proizvedenog duhana po klasama koju će obrađivač duhana platiti proizvođaču,
6. obvezu proizvođača da će u ugovorenom roku obrađivaču duhana sa kojim je sklopljen ugovor o proizvodnji isporučiti sav proizvedeni duhan, te obvezu obrađivača duhana da će od njega preuzeti i platiti mu proizvedeni duhan,
7. izjavu proizvođača duhana da za isto vremensko razdoblje nije sklopio ugovor o proizvodnji duhana s drugim obrađivačem duhana za istu površinu iz točke 1. ovog stavka,
8. rok i mjesto predaje duhana.

Ugovor može sadržavati i druge elemente koje utvrde ugovorne strane a koji ne mogu biti u suprotnosti obveznim elementima iz stavka 3. ovog članka.

Članak 13.

Proizvođači sirovog duhana u listu obvezni su tijekom vegetacije, omogućiti procjenu sirovog duhana u listu obrađivaču sa kojim su sklopili ugovor o proizvodnji duhana, radi utvrđivanja količina koje će se preuzeti.
Procjena iz stavka 1. ovog članka vrši se na parceli na kojoj je izvršeno sađenje duhana (duhanište).

Članak 14.

Procjena kvaliteta proizvedenog sirovog duhana u listu vrši se pri njegovom preuzimanju, prema propisanim jedinstvenim mjerilima.
Mjerila za procjenu duhana u listu utvrđuje pravilnikom Federalno ministarstvo poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva, uz pribavljeno mišljenje strukovne asocijacije iz članka 9. ovog zakona, za srednjoročno razdoblje sukladno propisanim standardima kvaliteta sirovog duhana u listu.
Procjena duhana je javan čin i provodi se u nazočnosti proizvođača duhana.

Članak 15.

Procjenu količine i kvaliteta sirovog duhana u listu vrši obrađivač sa kojim je sklopljen ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu. Radnju procjene vrši procjenitelj koji ima odgovarajuću stručnu spremu dipl. inž. poljoprivrednog ili tehnološkog smjera i radno iskustvo u proizvodnji, otkupu ili obradi duhana u trajanju od najmanje tri godine.
Ukoliko obrađivač ne upošljava osobu iz stavka 1. ovog članka procjenu vrši komisija iz članka 17. ovog zakona.
O izvršenoj procjeni količine i kvaliteta duhana obrađivač iz stavka 1. ovog članka izdaje proizvođaču duhana odvojene potvrde.
Potvrde iz stavka 3. ovog članka služe kao dokazno sredstvo samo u slučaju kada je proizvođač suglasan sa procjenom.

Članak 16.

Proizvođač duhana koji nije zadovoljan sa izvršenom procjenom sirovog duhana u listu tijekom vegetacije radi utvrđivanja količine koja će se preuzeti može u roku od osam dana od dana dostavljanja potvrde iz članka 15. ovog zakona podnijeti zahtjev kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu da se procjena količine duhana izvrši komisijskim putem.
Proizvođač duhana koji nije zadovoljan sa izvršenom procjenom kvaliteta sirovog duhana u listu može odmah zahtijevati da se procjena kvaliteta duhana izvrši komisijskim putem. Do komisijske procjene ovaj duhan se čuva odvojeno.

Članak 17.

Sastav i način rada komisije iz članka 16. ovog zakona određuje kantonalni organ uprave mjerodavan za poljoprivredu na čijem je području proizveden sirovi duhan u listu.
U komisiju iz stavka 1. ovog članka imenuju se najmanje po jedan predstavnik proizvođača duhana, obrađivača i organa koji imenuje komisiju.

Članak 18.

Fizičke i pravne osobe koje se bave proizvodnjom sirovog duhana u listu obvezne su sav proizvedeni sirovi duhan u listu isporučiti obrađivaču sa kojim su sklopili ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu, a obrađivač je obvezan preuzeti sav duhan proizveden na ugovorenoj površini.
Isporuka odnosno preuzimanje duhana vrši se u roku i mjestu određenom u ugovoru o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu.

Članak 19.

Obrađivač koji vrši otkup duhana obvezan je odvojeno voditi evidenciju za svakog proizvođača duhana o količinama i sortama duhana preuzetog u smislu članka 18. ovog zakona.


Članak 20.

Obrađivač koji vrši otkup je obvezan da u roku od 15 dana od dana isteka roka za isporuku proizvedenog sirovog duhana u listu dostavi kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu, spisak proizvođača duhana koji nisu isporučili ugovorene količine duhana.

Članak 21.

Obrađivači su obvezni da prijave sve količine ugovorenog i preuzetog sirovog duhana u listu kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu, na čijem je području proizveden sirovi duhan u listu.
Obrađivač je obvezan da proizvođačima izda potvrdu o preuzetim količinama sirovog duhana u listu.

Članak 22.

Za proizvodnju rasada duhana može se uporabiti samo sjeme koje je proizvedeno po propisima o sjemenu koji se primjenjuju u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) i dobiveno od otkupljivača duhana sa kojim je sklopljen ugovor.

Članak 23.

Zaštitnu cijenu duhana propisuje Vlada Federacije u tekućoj za narednu godinu, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine.
Vlada Federacije može uvoditi premiju kao poticajnu mjeru za proizvodnju duhana.

Članak 24.

Obrada sirovog duhana u listu vrši se po postupku i na način koji su propisani standardima koji se primjenjuju u Federaciji.

Članak 25.

U promet se može stavljati samo obrađeni duhan.
Obrađeni duhan može se prodati samo gospodarskim društvima koja se bave preradom i trgovinom duhana radi izvoza.
Preradom duhana mogu se baviti pravne osobe koje ispunjavaju uvjete određene člankom 29. ovog zakona.

Članak 26.

Gospodarska društva koja se bave obradom duhana mogu obrađeni duhan izvoziti sukladno propisima o vanjskotrgovinskom poslovanju.

Članak 27.

Fizičke i pravne osobe ne smiju neovlašteno držati, koristiti, kupovati, prodavati ili na drugi način neovlašteno vršiti promet duhana u listu ili rezanog duhana.


III. PROIZVODNJA DUHANSKIH PROIZVODA

Članak 28.

Pod proizvodnjom duhanskih proizvoda (cigarete, cigare, cigarilosi, duhan za lulu, duhan za pušenje, duhan za žvakanje i dr.) podrazumijevaju se radnje i tehnološki postupci kojim se dobijaju finalni duhanski proizvodi preradom duhana u listu, a to su: priprema i rezanje duhana, izrada cigareta, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet.

Članak 29.

Proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu se baviti pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod mjerodavnog suda i koje ispunjavaju određene tehničko-tehnološke uvjete:

1. da raspolažu odgovarajućim prostorom za smještaj duhana i gotovih proizvoda;
2. da raspolažu odgovarajućom tehnološkom opremom sukladno kapacitetu proizvodnje;
3. da instalirana tehnologija osigurava sve faze proizvodnje od pripreme i rezanja duhana do izrade i pakiranja duhanskih proizvoda;
4. da raspolažu odgovarajućim laboratorijem za analizu i kontrolu duhanskih proizvoda;
5. da upošljavaju odgovarajući stručni kadar.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donosi Pravilnik o minimalnim tehničko-tehnološkim uvjetima koje moraju ispunjavati pravne osobe iz stavka 1. ovog članka.

Članak 30.

Rješenje kojim se utvrđuje da proizvođač duhanskih proizvoda ispunjava uvjete iz članka 29. ovog zakona, donosi federalni ministar energije, rudarstva i industrije, na osnovu nalaza i mišljenja komisije iz stavka 2. ovog članka.
Komisiju koja će utvrditi ispunjavanje uvjeta iz stavka 1. ovog članka obrazuje federalni ministar energije, rudarstva i industrije, a čine je dva predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i jedan predstavnik kantonalnog organa uprave mjerodavnog za oblast industrije na čijem je području sjedište proizvođača. Nalaz i mišljenje komisije ima karakter nalaza vještaka koji kao dokazno sredstvo služi za donošenje rješenja iz stavka 1. ovog članka.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije dozvoljena žalba ali se može pokrenuti upravni spor.

Članak 31.

Za proizvodnju cigareta uporabljava se isključivo duhan u listu, od kojeg se priprema duhanska mješavina, a koja se sastoji od domaćih i uvoznih duhana ili na njima temeljenih surogata (duhanska folija i tehnološki obrađeno rebro) koju određuje proizvođač sukladno propisima o standardizaciji.

Cigarete na tržištu Federacije razvrstavaju se na uvozne i domaće cigarete, a domaće cigarete se razvrstavaju na licencne i domaće cigarete.
Uvozne cigarete su cigarete koje su proizvedene van teritorija Bosne i Hercegovine. Na uvoznim cigaretama mora biti vidno istaknut naziv uvoznika i naljepljena nadzorna markica Federalnog ministarstva finansija – Federalnog ministarstva financija.
Lincencne cigarete su cigarete koje se proizvode u Federaciji po licencnom ugovoru, sukladno čl. 29. i 30. ovog zakona.
Domaće cigarete su cigarete koje se proizvode u domaćim tvornicama, koje ispunjavaju uvjete iz propisa o standardizaciji i koje su upisane u registar o markama duhanskih proizvoda.
Registar o markama duhanskih proizvoda vodi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

IV - NADZOR NAD PROVOĐENJEM ZAKONA

Članak 32.

Nadzor nad provođenjem odredaba ovog zakona i propisa donesenih na temelju njega o proizvodnji i obradi sirovog duhana u listu vrše Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i kantonalni organi uprave mjerodavni za poljoprivredu sukladno Zakonu o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 28/97) i ovom zakonu.
Nadzor nad provođenjem odredaba ovog zakona i propisa donesenih na temelju njega o prometu sirovog duhana u listu i obrađenog duhana vrše Federalno ministarstvo trgovine i kantonalni organi uprave mjerodavni za trgovinu.
Nadzor nad provođenjem odredaba ovog zakona i propisa donesenih na na temelju njega o tehničko - tehnološkim uvjetima koje moraju ispunjavati proizvođači duhanskih proizvoda vrši Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u suradnji s mjerodavnim kantonalnim organom za oblast industrije.

Članak 33.

Poljoprivredni inspektor, pored ovlasti koje ima po propisima o poljoprivrednoj inspekciji, ovlašten je i da:

1. vrši pregled zemljišta na kome se proizvodi ili će se proizvoditi rasad duhana ili duhan u listu;
2. vrši pregled rasada duhana i duhana u listu tijekom vegetacije;
3. naredi proizvođaču koji nije sklopio ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu, odnosno obrađivaču koji nije podnio mjerodavnom kantonalnom organu uprave prijavu o proizvodnji duhana da u određenom roku izvrše te radnje.

Članak 34.

Ako proizvođač duhana ne sklopi ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu u roku koji je određen rješenjem poljoprivrednog inspektora, poljoprivredni inspektor će uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka narediti i uništavanje rasada odnosno rasađenog duhana o trošku proizvođača ako i u naknadno ostavljenom roku po podnošenju prijave ne sklopi ugovor sa obrađivačem.

V. KAZNENE ODREDBE


Članak 35.

Novčanom kaznom od 5.000,00 KM do 30.000,00 KM, kaznit će se za gospodarski prijestup gospodarsko društvo i druga pravna osoba:

1) ako se bavi proizvodnjom sirovog duhana u listu, a nije organizirao stručnu službu koja će vršiti zaštitu duhana od biljnih bolesti i štetočina (članak 8.);
2) ako procjenu sirovog duhana u listu tijekom vegetacije, radi utvrđivanja količine koja će se preuzeti, ne vrši na parceli na kojoj je izvršeno sađenje sirovog duhana u listu (članak 13. stavak 2.);
3) ako pri preuzimanju proizvedenog sirovog duhana u listu ne vrši procjenu kvaliteta prema propisanim mjerilima (članak 14.);
4) ako ne preuzme sav duhan proizveden na ugovorenoj površini ili ako to ne učini u
ugovorenom roku ili na ugovorenom mjestu (članak 18.);
5) ako sav proizvedeni sirovi duhan u listu ne isporuči organizaciji koja se bavi obradom sirovog duhana u listu (članak 18.);
6) ako ne vrši obradu sirovog duhana u listu po postupku i na način koji su propisani standardima koji se primjenjuju u Federaciji (članak 24.);
7) ako obrađeni sirovi duhan u listu proda protivno odredbi članka 25. stavak 2. ovog zakona;
8) ako neovlašteno drži, koristi, kupuje ili na drugi način neovlašteno vrši promet duhana u listu ili rezanog duhana (članak 27.).

Za gospodarski prijestup iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u gospodarskom društvu i drugoj pravnoj osobi novčanom kaznom od 500,00 KM do 2.000,00 KM.

Članak 36.

Za gospodarski prijestup iz članka 35. stavak 1. točka 8. uz novčanu kaznu izreći će se i zaštitna mjera oduzimanja duhana i drugih predmeta koji su uporabljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje privrednog prijestupa ili koji su nastali izvršenjem privrednog prijestupa.

Članak 37.

Novčanom kaznom od 5.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj gospodarsko društvo i druga pravna osoba:

1) ako proizvodi sirovi duhan u listu u suradnji sa fizičkim ili pravnim osobama, a nema sklopljen pismeni ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu ili ako taj ugovor ne sadrži sve propisane elemente (članak 6.);
2) ako kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu ne prijavi u pisanom obliku proizvodnju sirovog duhana u listu u propisanom roku ili ako prijava ne sadrži sve propisane podatke (članak 11.);
3) ako ne sklopi pismeni ugovor o isporuci sirovog duhana u listu sa obrađivačem duhana ili to ne učini u propisanom roku (članak 12.);
4) ako ne omogući obrađivaču sa kojim je sklopio ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu procjenjivanje duhana u tijeku vegetacije radi utvrđivanja količina koje će se preuzeti (članak 13.);
5) ako ne izda odvojene potvrde o izvršenoj procjeni količine i kvaliteta sirovog duhana u listu (članak 15. stavak 2.);
6) ako ne vodi evidenciju o količinama i sortama duhana preuzetog u smislu članka 18. ovog zakona za svakog proizvođača duhana odvojeno (članak 19.);
7) ako u propisanom roku ne dostavi kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu spisak proizvođača duhana koji nisu isporučili ugovorene količine sirovog duhana u listu (članak 20.);
8) ako kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poljoprivredu ne prijavi sve količine ugovorenog i preuzetog sirovog duhana u listu (članak 21.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u gospodarskom društvu i drugoj pravnoj osobi, novčanom kaznom od 1.000,00 KM do 2.000,00 KM.

Članak 38.

Novčanom kaznom od 500,00 KM do 1.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

1) ako proizvede sirovi duhan u listu bez prethodno sklopljenog pismenog ugovora o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu u propisanom roku ili ako taj ugovor ne sadrži sve propisane elemente (članak 6.);
2) ako za jednu parcelu sklopi ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu sa dva ili više obrađivača (članak 12.);
3) ako ne omogući obrađivaču sa kojim je sklopio ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu, procjenu duhana u tijeku vegetacije radi utvrđivanja količina koje će se preuzeti (članak 13.);
4) ako sav proizvedeni sirovi duhan u listu ne isporuči obrađivaču sa kojim je sklopio ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu ili ako to ne učini u ugovorenom roku ili na ugovorenom mjestu (članak 18.);
5) ako neovlašteno drži, koristi, kupuje, prodaje ili na drugi način neovlašteno vrši promet duhana u listu ili rezanog duhana (članak 27.).

Za prekršaj iz stavka 1. tačka 5. ovog članka kazniće se imalac radnje, novčanom kaznom od 500,00 KM do 2.000,00 KM.

Članak 39.

Za prekršaj iz članka 37. stavak 1. točka 1. i članka 38. stavak 1. toč. 1., 4. i 5. ovog zakona uz novčanu kaznu izreći će se i zaštitna mjera oduzimanja duhana i drugih predmeta koji su uporabljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili su nastali izvršenjem prekršaja.

Članak 40.

Novčanom kaznom od 8.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj gospodarsko društvo:

1) ako započne proizvodnju duhanskih proizvoda bez prethodno dobijenog rješenja o ispunjenju propisanih tehničko-tehnoloških uvjeta (članak 30.);
2) ako započne proizvoditi cigarete protivno članku 31. ovog zakona.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u gospodarskom društvu, novčanom kaznom od 1.600,00 KM do 2.000,00 KM.


VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 41.

Mjerodavna federalna ministarstva donijet će propise iz čl. 9., 10., 14. i 29. ovog zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.


Članak 42.

Fizičke i pravne osobe koje se bave djelatnostima obrade, prerade i prometa duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda dužne su svoje poslovanje uskladiti sa odredbama ovog zakona najkasnije u roku od dvanaest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Članak 43.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje primjena propisa o duhanu i duhanskim prerađevinama koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije do dana stupanja na snagu ovog zakona.
Podzakonski akti doneseni na temelju propisa iz stavka 1. ovog članka, koji su se primjenjivali na teritoriju Federacije, ostaju na snazi do donošenja propisa iz članka 41. ovog zakona.


Članak 44.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
prof. dr Ivo Komšić, v.r.

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Ismet Briga, v.r.

 



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi