TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 94

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2002



ZAKON
O ELEKTROENERGETSKOJ INSPEKCIJI


I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se poslovi inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem zakona i drugih propisa iz oblasti elektroenergetike koji se primjenjuju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: poslovi inspekcijskog nadzora).
Poslovi inspekcijskog nadzora vrše se kod proizvođača opreme, izvođača radova i korisnika elektroenergetskih objekata, postrojenja i uređaja koji sa električnim instalacijama čine tehnološku cjelinu i namjenjeni su za proizvodnju, prenos, distribuciju i korišćenje električne energije ( u daljem tekstu: elektroenergetski objekti i postrojenja).

Član 2.

Poslovi inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objektima i postrojenjima iz člana 4. ovog zakona vrše se prilikom planiranja, projektovanja, proizvodnje, izgradnje, rekonstrukcije, remonta elektroenergetskih objekata i postrojenja, ugrađivanja električnih uređaja , instalacija i trošila i njihove upotrebe,
Poslovi inspekcijskog nadzora obuhvataju kontrolu kvaliteta električne energije, upotrebe i održavanja elektroenergetskih postrojenja u cilju ocjene njihove tehničke ispravnosti, pogonske spremnosti, bezbjednosti pogona, pogonskog i drugog osoblja, racionalne upotrebe električne energije i provođenja mjera ograničenja potrošnje električne energije.

Član 3.

Poslove inspekcijskog nadzora iz člana 2. ovog zakona vrše Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i kantonalni organi uprave nadležni za poslove inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objekatima i postrojenjima, u skladu sa ovim zakonom, shodno Zakonu o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 28/97), a po postupku utvrđenom Zakonom o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).
Poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije vrše federalni inspektori elektroenergetike (u daljem tekstu: federalni inspektor), a poslove iz nadležnosti kantonalnih organa uprave vrše kantonalni inspektori elektroenergetike (u daljem tekstu: kantonalni inspektor).


II - NADLEŽNOST

Član 4.

Federalni inspektor vrši poslove inspekcijskog nadzora nad:

- elektroenergetskim objektima i postrojenjima za proizvodnju električne energije snage 3,5 MVA i veće,
- elektroenergetskim objektima i postrojenjima za prijenos i distribuciju električne energije napona 35 kV i višeg,


- elektroenergetskim objektima i postrojenjima napona 20 i 10 kV i nižeg, koja se nalaze u objektima koji im pripadaju po nadležnosti i čiji je primarni napon 35 kV i viši,
- potrošačima električne energije snage 3,5 MVA i veće,
- tehničkim upravljanjem elektroenergetskim sistemom,
- korisnicima električne energije priključenim na prijenosnu mrežu.

Ostali elektroenergetski objekti i postrojenja, osim objekata i postrojenja iz stava 1. ovog člana, smatraju se lokalnim elektroenergetskim objektima i postrojenjima, u smislu ovog zakona, i u nadležnosti su kantonalnog inspektora.

Član 5.

Za federalnog ili kantonalnog inspektora elektroenergetike (u daljem tekstu: nadležni inspektor) može se postaviti lice koje ima završen fakultet, odnosno VII/1 stepen stručne spreme elektroenergetskog smjera, sa položenim stručnim ispitom i radnim iskustvom od najmanje tri godine na poslovima projektovanja, proizvodnje, ugradnje ili eksploatacije elektroenergetskih objekata i postrojenja, nakon položenog stručnog ispita.

Član 6.

U vršenju inspekcijskog nadzora federalni inspektori ostvaruju saradnju sa kantonalnim inspektorima u pitanjima koja su od zajedničkog interesa za vršenje inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objektima i postrojenjima i pružaju im stručnu pomoć.


III - DUŽNOSTI KORISNIKA ODNOSNO INVESTITORA
ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA I POSTROJENJA

Član 7.

Korisnik, odnosno investitor elektroenergetskih objekata i postrojenja je dužan u postupku pribavljanja rješenja o odobrenju za građenje objekata i postrojenja dostaviti projektnu dokumentaciju organu uprave nadležnom za energiju koji svojim aktom utvrđuje usklađenost dokumentacije sa ovim zakonom i drugim propisima.
Korisnik, odnosno investitor objekata i postrojenja dužan je u postupku remonta, sanacije i rekonstrukcije objekata i postrojenja iz člana 4. stav 1. ovog zakona, u roku od 15 dana prije početka radova, obavjestiti federalni organ uprave nadležan za poslove elektroenergetske inspekcije o namjeravanim radovima, ugradnji novih, rekonstrukciji, promjeni namjene ili stavljanju trajno van pogona dijela ili cijelog objekta i postrojenja.
Obavjest iz stava 2. ovog člana, između ostalog, treba obavezno da sadrži opis planiranih radova i osnovne tehničke karakteristike novih, odnosno uzroka stavljanja van pogona cijelih ili dijela postojećih objekata i postrojenja.
Za ostale lokalne elektroenergetske objekte i postrojenja, korisnik, odnosno investitor podnosi obavjest kantonalnom organu uprave nadležnom za poslove elektroenergetske inspekcije na način i u roku iz stava 2. ovog člana.

Član 8.

Korisnik, odnosno investitor elektroenergetskih objekata i postrojenja je dužan prije podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta i postrojenja pismeno obavjestiti nadležnog inspektora o završetku izgradnje.


Korisnik, odnosno investitor ne može otpočeti sa korištenjem objekta i postrojenja prije izvršenog tehničkog prijema i izdavanja rješenja o odobrenju za upotrebu, u skladu sa Zakonom.
Ako nadležni inspektor po izvršenom tehničkom prijemu utvrdi da izgrađeni objekat ili rekonstruisano postrojenje ne zadovoljava uvjete utvrđene zakonom, dužan je o tome obavjestiti organ nadležan za izdavanje odobrenja za upotrebu.
Korisnik, investitor, odnosno subjekat koji uvozi ili stavlja u promet elektroenergetsku opremu, aparate i uređaje koji nisu proizvedeni na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, a koji služe za potrebe elektroenergetskih objekata ili postrojenja, dužan je u roku od 15 dana od dana izvršenog carinjenja opreme, aparata i uređaja obavjestiti federalnog inspektora i staviti na uvid izvještaj o izvršenoj kontroli kvaliteta i dokaze da proizvod odgovara uslovima međunarodnih standarda i tehničkih propisa koji se primjenjuju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će uputstvo o načinu vršenja kontrole iz stava 4. ovog člana.

Član 9.

Redovan pregled elektroenergetskih objekata i postrojenja iz člana 4. stav 1. ovog zakona vrši se najmanje jedanput u dvanaest mjeseci.
U slučaju oštećenja, havarije ili eksplozije elektroenergetskog objekta ili postrojenja i ako su zbog toga ugroženi ljudski životi i okolina, ako prijeti ili je nastala veća materijalna šteta, korisnik , vlasnik odnosno investitor objekta i postrojenja je dužan odmah, a najkasnije u roku od 12 sati od nastanka ovih okolnosti obavjestiti organ uprave nadležan za poslove elektroenergetske inspekcije.


IV - PRAVA I DUŽNOSTI INSPEKTORA

Član 10.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora iz člana 4. ovog zakona nadležni inspektor je dužan naročito provjeriti:

- da li za elektroenergetsko postrojenje koje se gradi ili je izgrađeno i za opremu koja je ugrađena postoji tehnička dokumentacija i propisane isprave izdate od nadležnog organa ,u skladu sa zakonom i drugim propisima,
- da li korisnik pravilno i u skladu sa tehničkim propisima i uputstvima za rad i rukovanje upotrebljava i održava u pogonski ispravnom i sigurnom stanju, elektroenergetsko postrojenje i tehničku dokumentaciju postrojenja,
- da li lica koja se bave projektovanjem, izgradnjom, rukovanjem i održavanjem elektroenergetskih postrojenja imaju propisanu stručnu spremu, osposobljenost i položen stručni ispit,
- da li se uredno vode propisane evidencije o radu elektroenergetskog postrojenja i da li se redovno ovjeravaju od strane odgovornog radnika,
- da li se pravilno provode tehničke mjere za obustave i ograničenja u isporuci električne energije i osiguranje kvaliteta isporučene električne energije,
- da li se elektroenergetska postrojenja, energija i energenti za pogon postrojenja koriste u skladu sa propisima i standardima.

Član 11.

Nadležni inspektor ima pravo u vršenju poslova inspekcijskog nadzora rješenjem narediti korisniku elektroenergetskog postrojenja da izvrši odgovarajuća ispitivanja od strane ovlaštene nezavisne stručne organizacije u svrhu utvrđivanja tehničke ispravnosti, uzroka oštećenja ili havarije postrojenja, u slučajevima kada se to pregledom na licu mjesta ne može utvrditi.
U roku od tri dana od dana pribavljanja rezultata iz stava 1. ovog člana korisnik postrojenja je dužan da o istim obavjesti organ uprave nadležan za poslove elektroenergetske inspekcije.
Korisnik postrojenja je dužan snositi troškove ispitivanja iz stava 1. ovog člana.

Član 12.

Radi otklanjanja utvrđenih nedostataka i nepravilnosti nadležni inspektor će rješenjem narediti mjere koje se moraju preduzeti u određenom roku i odrediti rok u kojem se o otklanjanju istih mora obavjestiti organ uprave nadležan za poslove elektroenergetske inspekcije.
Protiv rješenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana prijema rješenja nadležnom ministru čiji je inspektor donio rješenje.

Član 13.

Nadležni inspektor ima pravo i dužnost rješenjem narediti sljedeće mjere:

1. obustavu izgradnje elektroenergetskih objekata i postrojenja u slučajevima:

- ako se radovi ne izvode prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji, tehničkim propisima, standardima i normativima što može dovesti u pitanje sigurnost postrojenja, živote ljudi i prouzrokovati veće materijalne štete,
- ako u određenom roku nisu otklonjene utvrđene nepravilnosti i nedostaci;

2. zabranu upotrebe ili korišćenja elektroenergetskih objekata i postrojenja ako njihov rad ili upotreba dovodi ili može dovesti u opasnost život ili zdravlje ljudi, ili ako njihov rad može prouzrokovati veće materijalne štete ili ometati pravilan rad drugih postrojenja i sistema,
3. zabranu izvođenja radova i upotrebu nepropisno izvedenih objekata u blizini, pored, iznad ili ispod elektroenergetskog objekta i postrojenja čijim izvođenjem ili upotrebom se ugrožava njihov pravilan rad ili dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, ili ako to može prouzrokovati materijalnu štetu većeg obima.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

V - KAZNENE ODREDBE

Član 14.

Novčanom kaznom od 2.000,00 KM do 8.000,00 KM kaznit će se privredno društvo ili drugo pravno lice za privredni prestup:

- ako ne obavjesti nadležnog inspektora o oštećenjima, havarijama ili eksplozijama elektroenergetskog objekta i postrojenja (član 9.),
- ako ne postupi po naređenju nadležnog inspektora da izvrši odgovarajuća ispitivanja (član 11.),
- ako nastavi sa radom ili upotrebom elektroenergetskog objekta i postrojenja suprotno naređenju nadležnog inspektora (član 13. stav 1. tačka 1. alineja 1. i tač. 2. i 3.).

Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 200,00 KM do 2.000,00 KM KM.

Zaštitna mjera zatvaranja elektroenergetskog objekta ili postrojenja u trajanju od tri mjeseca do godinu dana izreći će se privrednom društvu ili drugom pravnom licu:

- ako ne obavjesti nadležnog inspektora o oštećenjima, havarijama ili eksplozijama elektroenergetskog objekta i postrojenja (član 9.),
- ako ne postupi po naređenju nadležnog inspektora da izvrši odgovarajuća ispitivanja (član 11.),
- ako nastavi sa radom ili upotrebom elektroenergetskog objekta i postrojenja suprotno naređenju nadležnog inspektora (član 13. stav 1. tačka 1. alineja 1. i tač. 2. i 3.).

Član 15.

Novčanom kaznom od 500,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se privredno društvo, drugo pravno lice ili imalac radnje za prekršaj:

- ako ne postupi u skladu sa članom 7. stav 1. ovog zakona,
- ako ne obavjesti nadležnog inspektora o namjeravanim radovima na remontu, rekonstrukciji ili stavljanju van pogona elektroenergetskog objekta i postrojenja (član 7. stav 2.),
- ako pismeno ne obavjesti nadležnog inspektora o završetku izgradnje elektroenergetskog objekta ili postrojenja ili ako počne sa korištenjem elektroenergetskog objekta ili postrojenja prije izvršenog tehničkog prijema odnosno izdavanja rješenja o odobrenju za upotrebu (član 8. st.1. i 2.),
- ako pismeno ne obavjesti nadležnog inspektora i ne dostavi izvještaj o kontroli kvaliteta (član 8. stav 4.),
- ako ne posjeduje tehničku dokumentaciju ( član 10. stav 1. alineja 1.),
- ako se ne pridržava tehničkih propisa, standarda i drugih akata u radu, održavanju i rukovanju elektroenergetskim objektima i postrojenjima ili neuredno vodi evidencije o radu elektroenergetskog postrojenja (član 10. stav 1. alineje 2., 4. i 6.),
- ako ne otkloni nedostatke ili nepravilnosti na elektroenergetskom objektu i postrojenju, prema rješenju nadležnog inspektora, ili u određenom roku ne obavjesti nadležni organ elektroenergetske inspekcije o otklanjanju utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti (čl. 12. i 13. stav 1. tačka 1. alineja 2.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu, kao i drugi pojedinac novčanom kaznom od 100,00 KM do 500,00 KM.
Zaštitna mjera zatvaranja elektroenergetskog objekta ili postrojenja u trajanju od tri mjeseca do jedne godine izreći će se privrednom društvu, drugom pravnom licu ili imaocu radnje:

- ako se ne pridržava tehničkih propisa, standarda i drugih akata u radu, održavanju i rukovanju elektroenergetskim objektima i postrojenjima (član 10. stav 1. alineje 2. i 6.),
- ako ne otkloni nedostatke ili nepravilnosti na elektroenergetskom objektu i postrojenju, prema rješenju nadležnog inspektora, ili u određenom roku ne obavjesti nadležni organ elektroenergetske inspekcije o otklanjanju utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti (čl. 12. i 13. stav 1. tačka 1. alineja 2.).


VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će:
- Pravilnik o pregledu projektne dokumentacije,
- Pravilnik o sadržaju i načinu polaganja stručnih spita za lica koja se bave rukovanjem i održavanjem elektroenergetskih objekata i postrojenja,
- Pravilnik o utvrđivanju ispunjavanja uvjeta za obavljanje periodičnih pregleda, mjerenja i ispitivanja na elektroenergetskim postrojenjima, električnim uređajima, električnim instalacijama i izdavanju isprava,
- Pravilnik o vođenju evidencija o radu eletroenergetskih postrojenja.
Propise iz stava 1. ovog člana federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 17.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje primjena propisa o radu elektroenergetske inspekcije koji se primjenjuju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine do dana stupanja na snagu ovog zakona.
Do donošenja podzakonskih propisa iz stava 1. ovog člana primjenjuju se podzakonski propisi koji su bili na snazi na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Član 18.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
prof. dr. Ivo Komšić, s.r.


Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Ismet Briga, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi