TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Petak 3.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








03.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
42
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 97

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2002



ZAKON
O ELEKTROENERGETSKOJ INSPEKCIJI


I - TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim zakonom uređuju se poslovi inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem zakona i drugih propisa iz oblasti elektroenergetike koji se primjenjuju na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: poslovi inspekcijskog nadzora).
Poslovi inspekcijskog nadzora vrše se kod proizvođača opreme, izvođača radova i korisnika elektroenergetskih objekata, postrojenja i uređaja koji sa električnim instalacijama čine tehnološku cjelinu i namjenjeni su za proizvodnju, prijenos, distribuciju i korištenje električne energije ( u daljem tekstu: elektroenergetski objekti i postrojenja).

Članak 2.

Poslovi inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objektima i postrojenjima iz članka 4. ovog zakona vrše se prigodom planiranja, projektiranja, proizvodnje, izgradnje, rekonstrukcije, remonta elektroenergetskih objekata i postrojenja, ugrađivanja električnih uređaja, instalacija i trošila i njihove uporabe.
Poslovi inspekcijskog nadzora obuhvataju kontrolu kvalitete električne energije, uporabe i održavanja elektroenergetskih postrojenja s ciljem ocjene njihove tehničke ispravnosti, pogonske spremnosti, sigurnosti pogona, pogonskog i drugog osoblja, racionalne uporabe električne energije i provođenja mjera ograničenja potrošnje električne energije.

Članak 3.

Poslove inspekcijskog nadzora iz članka 2. ovog zakona vrše Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i kantonalni organi uprave mjerodavni za poslove inspekcijskog nadzora elektroenergetskih objekata i postrojenja sukladno ovom zakonu, shodno Zakonu o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 28/97), a po postupku utvrđenom Zakonom o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).
Poslove inspekcijskog nadzora iz ovlasti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije vrše federalni inspektori elektroenergetike (u daljem tekstu: federalni inspektor), a poslove iz ovlasti kantonalnih organa uprave vrše kantonalni inspektori elektroenergetike (u daljem tekstu: kantonalni inspektor).


II - NADLEŽNOST

Članak 4.

Federalni inspektor vrši poslove inspekcijskog nadzora nad:

- elektroenergetskim objektima i postrojenjima za proizvodnju električne energije snage 3,5 MVA i veće,
- elektroenergetskim objektima i postrojenjima za prijenos i distribuciju električne energije napona 35 kV i višeg,


- elektroenergetskim objektima i postrojenjima napona 20 i 10 kV i nižeg, koja se nalaze u objektima koji im pripadaju po ovlasti i čiji je primarni napon 35 kV i viši,
- potrošačima električne energije snage 3,5 MVA i veće,
- tehničkim upravljanjem elektroenergetskim sustavom,
- korisnicima električne energije priključenim na prijenosnu mrežu.

Ostali elektroenergetski objekti i postrojenja, osim objekata i postrojenja iz stavka 1. ovog članka, smatraju se lokalnim elektroenergetskim objektima i postrojenjima glede ovog zakona i u ovlasti su kantonalnog inspektora.

Članak 5.

Za federalnog ili kantonalnog inspektora elektroenergetike (u daljem tekstu: mjerodavni inspektor) može se postaviti osoba koja ima završen fakultet, odnosno VII/1 stupanj stručne spreme elektroenergetskog smjera, sa položenim stručnim ispitom i radnim iskustvom od najmanje tri godine na poslovima projektiranja, proizvodnje, ugradnje ili eksploatacije elektroenergetskih objekata i postrojenja, nakon položenog stručnog ispita.

Članak 6.

U vršenju inspekcijskog nadzora federalni inspektori ostvaruju suradnju sa kantonalnim inspektorima u pitanjima koja su od zajedničkog interesa za vršenje inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objektima i postrojenjima i pružaju im stručnu pomoć.


III - DUŽNOSTI KORISNIKA ODNOSNO INVESTITORA
ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA I POSTROJENJA

Članak 7.

Korisnik, odnosno investitor elektroenergetskih objekata i postrojenja je dužan u postupku pribavljanja rješenja o odobrenju za građenje objekata i postrojenja dostaviti projektnu dokumentaciju organu uprave mjerodavnom za energiju koji svojim aktom utvrđuje sukladnost dokumentacije ovom zakonu i drugim propisima.
Korisnik, odnosno investitor objekata i postrojenja dužan je u postupku remonta, sanacije i rekonstruiranja postrojenja iz članka 4. stavak 1. ovog zakona, u roku od 15 dana prije početka radova, obavjestiti federalni organ uprave mjerodavan za poslove elektroenergetske inspekcije o namjeravanim radovima, ugradnji novih, rekonstrukciji, promjeni namjene ili stavljanju trajno van pogona dijela ili cijelog objekta i postrojenja.
Obavjest iz stavka 2. ovog članka, između ostalog, treba obvezno da sadrži opis planiranih radova i temeljne tehničke karakteristike novih, odnosno uzroka stavljanja van pogona cijelih ili dijela postojećih objekata i postrojenja.
Za ostale lokalne elektroenergetske objekte i postrojenja, korisnik, odnosno investitor podnosi obavjest kantonalnom organu uprave mjerodavnom za poslove elektroenergetske inspekcije na način i u roku iz stavka 2. ovog članka.

Članak 8.

Korisnik, odnosno investitor elektroenergetskih objekata i postrojenja je dužan prije podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za uporabu objekta i postrojenja pismeno obavjestiti mjerodavnog inspektora o završetku izgradnje.


Korisnik, odnosno investitor ne može otpočeti sa korištenjem objekta i postrojenja prije izvršenog tehničkog prijema i izdavanja rješenja o odobrenju za uporabu sukladno zakonu.
Ako mjerodavni inspektor, po izvršenom tehničkom prijemu, utvrdi da izgrađeni objekat ili rekonstruirano postrojenje ne zadovoljava uvjete utvrđene zakonom, dužan je o tome obavjestiti organ mjerodavan za izdavanje odobrenja za uporabu.
Korisnik, investitor, odnosno subjekt koji uvozi ili stavlja u promet elektroenergetsku opremu, aparate i uređaje koji nisu proizvedeni na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, a koji služe za potrebe elektroenergetskih objekata ili postrojenja, je dužan u roku od 15 dana od dana izvršenog carinjenja opreme, aparata i uređaja obavjestiti federalnog inspektora i staviti na uvid izvješće o izvršenoj kontroli kvalitete i dokaze da proizvod odgovara uvjetima međunarodnih standarda i tehničkih propisa koji se primjenjuju na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će naputak o načinu vršenja kontrole iz stavka 4. ovog članka.


Članak 9.

Redoviti pregled elektroenergetskih objekata i postrojenja iz članka 4. stavak 1. ovog zakona vrši se najmanje jedanput u dvanaest mjeseci.
U slučaju oštećenja, havarije ili eksplozije elektroenergetskog objekta i postrojenja i ako su radi toga ugroženi ljudski životi i okolica, ako prijeti ili je nastala veća materijalna šteta, korisnik, vlasnik, odnosno investitor objekta i postrojenja je dužan odmah, a najkasnije u roku od 12 sati od nastanka ovih okolnosti obavjestiti organ uprave mjerodavan za poslove elektroenergetske inspekcije.


IV - PRAVA I DUŽNOSTI INSPEKTORA

Članak 10.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora iz članka 4. ovog zakona mjerodavni inspektor je dužan poglavito provjeriti:

- da li za elektroenergetsko postrojenje, koje se gradi ili je izgrađeno i za opremu koja je ugrađena postoji tehnička dokumentacija i propisane isprave izdate od mjerodavnog organa sukladno zakonu i drugim propisima,
- da li korisnik pravilno i sukladno tehničkim propisima i naputcima za rad i rukovanje, uporabljava i održava u pogonski ispravnom i sigurnom stanju, elektroenergetsko postrojenje i tehničku dokumentaciju postrojenja,
- da li osobe koja se bave projektiranjem, izgradnjom, rukovanjem i održavanjem elektroenergetskih postrojenja imaju propisanu stručnu spremu, osposobljenost i položen stručni ispit,
- da li se uredno vode propisane evidencije o radu elektroenergetskog postrojenja i da li se redovito ovjeravaju od strane odgovornog djelatnika,
- da li se pravilno provode tehničke mjere za obustave i ograničenja u isporuci električne energije i osiguranje kvalitete isporučene električne energije,
- da li se elektroenergetska postrojenja, energija i energenti za pogon postrojenja koriste sukladno propisima i standardima.


Članak 11.

Mjerodavni inspektor ima pravo u vršenju poslova inspekcijskog nadzora rješenjem narediti korisniku elektroenergetskog postrojenja da izvrši odgovarajuća ispitivanja od strane ovlaštene neovisne stručne organizacije sa svrhom utvrđivanja tehničke ispravnosti, uzroka oštećenja ili havarije postrojenja, u slučajevima kada se to pregledom na licu mjesta ne može utvrditi.
U roku od tri dana od dana pribavljanja rezultata iz stavka 1. ovog članka korisnik postrojenja je dužan da o istim obavjesti organ uprave mjerodavan za poslove elektroenergetske inspekcije.
Korisnik postrojenja je dužan snositi troškove ispitivanja iz stavka 1. ovog članka.

Članak 12.

Poradi otklanjanja utvrđenih nedostataka i nepravilnosti mjerodavni inspektor će rješenjem narediti mjere koje se moraju preduzeti u određenom roku i odrediti rok u kojem se o otklanjanju istih mora obavjestiti organ uprave mjerodavan za poslove elektroenergetske inspekcije.
Protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana prijema rješenja mjerodavnom ministru čiji je inspektor donio rješenje.

Članak 13.

Mjerodavni inspektor ima pravo i dužnost rješenjem narediti sljedeće mjere:

1. obustavu izgradnje elektroenergetskih objekata i postrojenja u slučajevima:

- ako se radovi ne izvode prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji, tehničkim propisima, standardima i normativima što može dovesti u pitanje sigurnost postrojenja, živote ljudi i uzrokovati veće materijalne štete,
- ako u određenom roku nisu otklonjene utvrđene nepravilnosti i nedostaci,

2. zabranu uporabe ili korišćenja elektroenergetskih objekata i postrojenja, ako njihov rad ili uporaba dovodi ili može dovesti u opasnost život ili zdravlje ljudi ili ako njihov rad može uzrokovati veće materijalne štete ili ometati pravilan rad drugih postrojenja i sustava,

3. zabranu izvođenja radova i uporabu nepropisno izvedenih objekata u blizini, pored, iznad ili ispod elektroenergetskog objekta i postrojenja čijim izvođenjem ili uporabom se ugrožava njihov pravilan rad ili dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, ili ako to može uzrokovati materijalnu štetu većeg obujma.

U slučajevima iz stavka 1. ovog članka žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

V - KAZNENE ODREDBE


Članak 14.

Novčanom kaznom od 2.000,00 KM do 8.000,00 KM kaznit će se gospodarsko društvo ili druga pravna osoba za gospodarski prijestup:

- ako ne obavjesti mjerodavnog inspektora o oštećenjima, havarijama ili eksplozijama elektroenergetskog objekta i postrojenja (članak 9),
- ako ne postupi po naređenju mjerodavnog inspektora da izvrši odgovarajuća ispitivanja (članak 11.),
- ako nastavi s radom ili uporabom elektroenergetskog objekta i postrojenja protivno naređenju mjerodavnog inspektora (članak 13. stavak 1. točka 1. alineja 1. i toč. 2. i 3.).

Za gospodarski prijestup iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u gospodarskom društvu ili drugoj pravnoj osobi novčanom kaznom od 200,00 KM do 2.000,00 KM.

Zaštitna mjera zatvaranja elektroenergetskog objekta ili postrojenja u trajanju od tri mjeseca do godinu dana izreći će se gospodarskom društvu ili drugoj pravnoj osobi:

- ako ne obavjesti mjerodavnog inspektora o oštećenjima, havarijama ili eksplozijama elektroenergetskog objekta i postrojenja (članak 9.),
- ako ne postupi po naređenju mjerodavnog inspektora da izvrši odgovarajuća ispitivanja (članak 11.),
- ako nastavi sa radom ili uporabom elektroenergetskog objekta i postrojenja protivno naređenju mjerodavnog inspektora (članak 13. stavak 1. točka 1. alineja 1. i toč. 2. i 3.).

Članak 15.

Novčanom kaznom od 500,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se gospodarsko društvo, druga pravna osoba ili imalac radnje za prekršaj:

- ako ne postupi sukladno članaku 7. stavak 1. ovog zakona,
- ako ne obavjesti mjerodavnog inspektora o namjeravanim radovima na remontu, rekonstrukciji ili stavljanju izvan pogona elektroenergetskog objekta i postrojenja (članak 7. stavak 2.),
- ako pismeno ne obavjesti mjerodavnog inspektora o završetku izgradnje elektroenergetskog objekta ili postrojenja ili ako počne sa korištenjem elektroenergetskog objekta ili postrojenja prije izvršenog tehničkog prijema odnosno izdavanja rješenja o odobrenju za uporabu (članak 8. st.1. i 2.),
- ako pismeno ne obavijesti mjerodavnog inspektora i ne dostavi izvješće o kontroli kvalitete (članak 8. stavak 4.),
- ako ne posjeduje tehničku dokumentaciju ( članak 10. stavak 1. alineja 1.),
- ako se ne pridržava tehničkih propisa, standarda i drugih akata u radu, održavanju i rukovanju elektroenergetskim objektima i postrojenjima ili neuredno vodi evidencije o radu elektroenergetskog postrojenja (članak 10. stavak 1. al. 2.,4. i 6.),
- ako ne otkloni nedostatke ili nepravilnosti na elektroenergetskom objektu i postrojenju prema rješenju mjerodavnog inspektora ili u određenom roku ne obavijesti mjerodavni organ elektroenergetske inspekcije o otklanjanju utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti (čl. 12. i 13. stavak 1. točka 1. alineja 2.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se odgovorna osoba u gospodarskom društvu ili drugoj pravnoj osobi, kao i drugi pojedinac novčanom kaznom od 100,00 KM do 500,00 KM.


Zaštitna mjera zatvaranja elektroenergetskog objekta ili postrojenja u trajanju od tri mjeseca do jedne godine izreći će se gospodarskom društvu, drugom pravnoj osobi ili imatelju radnje:

- ako se ne pridržava tehničkih propisa, standarda i drugih akata u radu, održavanju i rukovanju elektroenergetskim objektima i postrojenjima (članak 10. stavak 1. al. 2 i 6.),
- ako ne otkloni nedostatke ili nepravilnosti na elektroenergetskom objektu i postrojenju prema rješenju mjerodavnog inspektora ili u određenom roku ne obavijesti mjerodavni organ elektroenergetske inspekcije o otklanjanju utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti (čl. 12. i 13. stavak 1. točka 1. alineja 2.).


VI - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 16.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će:
- Pravilnik o pregledu projektne dokumentacije,
- Pravilnik o sadržaju i načinu polaganja stručnih ispita za osobe koje se bave rukovanjem i održavanjem elektroenergetskih objekata i postrojenja,
- Pravilnik o utvrđivanju ispunjavanja uvjeta za obavljanje periodičnih pregleda, mjerenja i ispitivanja na elektroenergetskim postrojenjima, električnim uređajima, električnim instalacijama i izdavanju isprava,
- Pravilnik o vođenju evidencija o radu elektroenergetskih postrojenja.

Propise iz stavka 1. ovog članka, federalni ministar energije, rudarstva i industrije donijet će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona

Članak 17.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje primjena propisa o radu elektroenergetske inspekcije koji se primjenjuju na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine do dana stupanja na snagu ovog zakona.
Do donošenja podzakonskih propisa iz stavka 1. ovog članka primjenjuju se podzakonsi propisi koji su bili na snazi na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na dan stupanja na snagu ovog zakona.



Članak 18.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
prof. dr. Ivo Komšić, v.r.

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Ismet Briga, v.r.



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi