TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 18h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
60
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 144

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka VP 2003

Odluka kojom se donosi Zakon o ministarskim
i vladinim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine

Koristeći se ovlastima koje su Visokom predstavniku povjerene člankom V Aneksa 10. (Sporazum o provedbi civilnoga dijela Mirovnoga ugovora) Općega okvirnoga sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojemu je Visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji glede tumačenja gorenarečenoga Sporazuma o provedbi civilnoga dijela Mirovnoga ugovora; i posebno uzevši u obzir članak II 1. (d) istoga Sporazuma prema kojemu Visoki predstavnik “pomaže, kada to ocijeni neophodnim, u rješavanju svih problema koji se pojave u svezi sa provedbom civilnoga dijela Mirovnoga ugovora”;

Pozivajući se na stavak XI.2 Zaključaka Konferencije za provedbu mira održane u Bonu 9. i 10. prosinca 1997. godine, u kojemu je Vijeće za provedbu mira pozdravilo namjeru Visokoga predstavnika da iskoristi svoj konačni autoritet u zemlji u svezi sa tumačenjem Sporazuma o provedbi civilnoga dijela Mirovnoga ugovora, kako bi pomogao u iznalaženju rješenja za probleme sukladno gorenarečenim “donošenjem obvezujućih odluka, kada to ocijeni neophodnim”, o određenim pitanjima, uključujući i (prema točki (c) stavka XI.2) “mjere kojima se osigurava provedba Mirovnoga sporazuma na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta”;

Podsjećajući na potrebu koju je međunarodna zajednica prepoznala da se poveća javnost i odgovornost u procesu imenovanja osoba na rukovodne pozicije u državnim organima, a naročito u javnim poduzećima;

Imajući na umu prioritet koji je Vijeće za provedbu mira, na sastanku održanom u Briselu 23-24. svibnja 2000. god., dalo privatizaciji značajnog broja poduzeća u javnom vlasništvu ili kontroli nakon javnog procesa u interesu građana BiH i koji će podstaći uvođenje novog menadžmenta;

Konstatirajući da jedan od elemenata u prestrukturiranju poduzeća u javnom vlasništvu ili kontroli predstavlja uvođenje standarda dobrog upravljanja u tim poduzećima, te da postoji potreba da se osigura imenovanje na temelju kvalitete i stručnosti, te postupak izbora za pozicije u sastavu upravnih odbora tih poduzeća. Konstatirajući također da, u interesu javne vlasti, sva imenovanja na javne pozicije treba da se izvrše na temelju postupka javnog izbora;

Konstatirajući također potrebu da se unaprijedi kultura prakse dobrog upravljanja kojom će se ojačati povjerenje investitora da ulože ili zadrže svoj kapital u Bosni i Hercegovini;

Uzimajući u obzir da se Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine usvojenim u lipnju 2002. godine regulira izbor, upravljanje, profesionalno napredovanje, naknade i socijalna prava javnih službenika na način kojim se unaprjeđuje profesionalnost i politička neovisnost državnih službenika;

Uzimajući u obzir dalje činjenicu da određena imenovanja u javnim organima nisu obuhvaćena postojećim zakonima o državnoj službi, postoji potreba za zakonom koji će to regulirati, osiguravajući principe zakonitosti, kvalitete, neovisne provjere, otvorenosti i transparentosti, odgovornosti i zastupljenosti pri zapošljavanju.

Imajući na umu sveukupnost gore narečenih pitanja, Visoki predstavnik ovim donosi slijedeću


ODLUKU
kojom se donosi Zakon o ministarskim i vladinim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine


Zakon koji slijedi, i koji čini sastavni dio ove Odluke, stupa na snagu kako je to utvrđeno člankom 20. ovog Zakona ali na privremenom temelju sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i postavljanja bilo kakvih uvjeta.

Odluka stupa na snagu odmah i biće odmah objavljena u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine .


Sarajevo, 26. veljače 2003. godine

Paddy Ashdown

Visoki predstavnik

ZAKON O MINISTARSKIM, VLADINIM I DRUGIM IMENOVANJIMA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.
Predmet Zakona

1. Ovim Zakonom utvrđuje se otvoreni postupak izbora kojim se vrši konačno imenovanje i ponovno imenovanje na pozicije u reguliranim tijelima definiranim u daljnjem tekstu.

2. Ovaj Zakon se primjenjuje na svim razinama vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), uključujući kantone, općine i gradove.

Članak 2.
Pojmovi

1. U smislu ovog Zakona, pojmovi u ovom članku imaju slijedeće značenje:

1.1. “Kriteriji za imenovanje” su stupanj obrazovanja, stručno znanje/iskustvo i drugi utvrđeni uvjeti za popunjavanje pozicije u reguliranom tijelu.

1.2. “Sukob interesa” predstavlja situaciju u kojoj osoba predložena za imenovanje sukladno odredbama ovog Zakona ima privatni interes u reguliranom tijelu u koje se predlaže da bude imenovano, a što može imati utjecaja na zakonitost, javnost, objektivnost i nepristranost u vršenju njegove funkcije u reguliranom tijelu.

1.3. “Konačno imenovanje” je konačni čin potvrđivanja imenovanja koje vrši osoba ili tijelo (uključujući ministra u vladi, vladu, kantonalne, gradske i općinske organe vlasti) u regulirano tijelo nakon što je ispoštovan postupak izbora utvrđen ovim Zakonom.

1.4. “Otvorena konkurencija” je konkurencija za poziciju u reguliranom tijelu koja je otvorena za sve koji su kvalificirani i koja se provodi sukladno načelima iz članka 3. ovog Zakona i postupcima utvrđenim ovim Zakonom.

1.5. “Regulirano tijelo ili tijela” (ovisno od konteksta) je:

(i) tijelo u kojem vlada, kantonalna, gradska ili općinska tijela vlasti imaju pravni interes (uključujući vladine agencije i poduzeća bez obzira da li su u cjelini ili djelimično u vlasništvu vlade, mirovinski fondovi i slično); i
(ii) nije obuhvaćen Zakonom o državnoj službi niti je izričito izuzet navedenim zakonima; i
(iii) u kojem vlada ili vladina tijela ili Parlament Federacije odnosno kantonalna, gradska ili općinska tijela vlasti, prema važećim zakonima, pravilima i propisima imaju zakonito pravo da vrše nominaciju odnosno imenovanje u to tijelo.

1.6. “Odgovorni javni službenik” je ministar ili druga osoba ili tijelo u čijoj je nadležnosti regulirano tijelo i koji prema odredbama ovog Zakona ima krajnju odgovornost da osigura da postupak izbora na koji se primjenjuje ovaj Zakon bude proveden sukladno načelima iz članka 3. ovog Zakona i postupcima utvrđenim ovim Zakonom.


Članak 3.

Načela Zakona

1. Konačno imenovanje se ne može izvršiti ukoliko nisu ispoštovana načela utvrđena ovim člankom.

2. Osim ako nisu izričito izuzeti odredbama članka 4. ovog Zakona, svi postupci imenovanja provode se na način kojim se osigurava poštivanje i primjena slijedećih načela:

(A) Zakonitosti: Odgovorni javni službenik osigurava da se sva javna imenovanja vrše na zakonit način i sukladno svim važećim pravilima, propisima i zakonima.

(B) Kvaliteta: Glavno načelo kojim se rukovode sva imenovanja je načelo izbora na osnovu kvaliteta, putem dobro informiranog izbora osoba koje po svojim sposobnostima, iskustvu i kvalitetima odgovaraju potrebi reguliranog tijela koji je u pitanju.

(C) Neovisne provjere: Sva imenovanja vrše se na način koji omogućava da ih provjerava neovisna treća strana (uključujući organe i organizacije) koja nije učestvovala u procesu imenovanja.

(D) Otvorenosti i transparentnosti: Načela javnosti upravljanja primjenjuju se na proces imenovanja. Funkcioniranje procesa mora biti transparentno i, osim ako informacija nije povjerljiva prema odredbama članka 15. ovog Zakona, kada je predviđeno ovim Zakonom, pojedinosti o imenovanjima u reguliranim tijelima moraju se obznaniti.

(E) Zastupljenost pri zapošljavanju: Odgovorni javni službenik nastoji da osigura da se kod imenovanja na javnu poziciju u pravilu odražava sastav naroda i građana Bosne i Hercegovine.


Članak 4.
Izuzeća u primjeni

1. Imenovanja iz stavaka 2 - 4. ovog članka nisu obuhvaćena odredbama ovog Zakona.

2. Nominacije/imenovanja na kraći period: Ovo su nominacije ili imenovanja na najviše dva (2) mjeseca koja se ne mogu ponoviti i za koja ukupna naknada za cijeli period ne iznosi više od pet tisuća KM (5.000).

3. Stjecanje radnog iskustva (uključujući programe i planove). Ovo je imenovanje čiji je cilj da kandidat stekne radno iskustvo. Vrši se na najduže šest mjeseci i ne može biti plaćeno, ali se može plaćati naknada putnih i drugih neophodnih troškova. Međutim, ako su troškovi veći od iznosa pet stotina KM (500) mjesečno u periodu pripravništva primjenjuju se odredbe ovog Zakona.

4. U svakom slučaju imenovanja na funkciju savjetnika bilo kojem od zvaničnika iz ovog stavka, ta imenovanja se izuzimaju od odredbi ovog Zakona: članovi Parlamenta Federacije, predsjednik i potpredsjednik, premijer Vlade Federacije, ministri u Vladi, članovi vlade kantona, članovi skupština kantona, članovi općinskih vijeća, načelnici općina i članovi gradskih vijeća i gradonačelnici.

Članak 5.
Kandidati koji se ne kvalificiraju

Bilo koja osoba koje je na funkciji u političkoj stranci ne može biti konačno imenovana (“kandidati koji se ne kvalificiraju”). Prilikom odbacivanja prijava takvih kandidata, odgovorni javni službenik dužan je da jasno kaže da se prijava odbacuje iz razloga što je prijavljena osoba kandidat koji se ne kvalificira. Bez obzira na prethodno, kandidat koji se ne kvalificira a koji odstupi sa položaja na koji je izabran prije nego što se izvrši konačno imenovanje može se uzeti u obzir za razmatranje za konačno imenovanje sukladno načelima i postupcima utvrđenim u ovom Zakonu.

Članak 6.
Odgovornost

1. Odgovorni javni službenik ima konačnu odgovornost da osigura da se sva imenovanja izvrše sukladno odredbama ovog Zakona kao i da osigura da se nijedno konačno imenovanje u regulirana tijela ne izvrši ukoliko nisu primijenjene odredbe ovog Zakona.

2. Kada proces imenovanja utvrđen ovim Zakonom vrši osoba u ime odgovornog javnog službenika, odgovorni javni službenik je odgovoran za nadgledanje postupka i (i) odobrava kriterije za imenovanje i (ii) osigurava da se ovi kriteriji ne mijenjaju kada postupak već započne i (iii) osigurava da svi kandidati koji su mu dostavljeni na potvrdu ispunjavaju kriterije i standarde za imenovanja.

3. Odgovorni javni službenik je dužan da osigura da postupak imenovanja bude adekvatan kako bi se prije konačnog imenovanja kandidata moglo ustanoviti postojanje bilo kakvog sukoba interesa koji bi bio prepreka narečenom imenovanju.

4. Kriteriji za imenovanje na bilo koju poziciju u reguliranom tijelu moraju biti relevantni i odnositi se na poziciju koja se popunjava, te moraju jasno pokazati da su relevantni za zadovoljavanje potreba reguliranog tijela za koji se predlaže imenovanje.

Članak 7.
Standardi i kriteriji

1. Svi kandidati za imenovanje u regulirana tijela dužni su da ispunjavaju slijedeće opće uvjete:
a) da su stariji od 18 godina,
b) da nisu otpušteni iz državne službe kao rezultat stegovne mjere na bilo kojoj razini u Bosni i Hercegovini (bilo na razini države ili entiteta) u periodu od tri godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije,
c) da se na njih ne odnosi članak IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine.

2. Osim ovih općih uvjeta, u svrhu određivanja temelja za izbor prema kvaliteti, odgovorni javni službenik će utvrditi standarde za izbor i ocjenjivanje u smislu stupnja obrazovanja, znanja, iskustva, poznavanja stranih jezika i drugog, što je, po njegovom mišljenju, neophodno ili poželjno obzirom na prirodu poslova koje treba obavljati.

3. U izradi kriterija za imenovanje može se zatražiti i uzeti u obzir mišljenje rukovoditelja reguliranog tijela u koji se vrši narečeno imenovanje o pitanjima kao što su kriteriji za izbor (uključujući stupanj obrazovanja, stručno znanje i iskustvo i druge posebne uvjete) za pravilno vršenje funkcije.

4. Prilikom utvrđivanja ili primjene standarda iz stavaka 2. i 3. ovog članka, odgovorni javni službenik neće vršiti diskriminaciju prema bilo kome na temelju rase, nacionalnog ili etničkog porijekla, boje, vjere, spola, bračnog statusa, obiteljskog statusa, invalidnosti ili zbog postojanja osude za koju je izrečeno pomilovanje.

5. Odgovorni javni službenik kriterije za imenovanje čuva u evidenciji.

6. Kada postupak imenovanja vrši osoba u ime odgovornog javnog službenika, prije objavljivanja oglasa za upražnjenu poziciju, odgovorni javni službenik odobrava pismene kriterije za imenovanje.

Članak 8.
Oglašavanje upražnjene pozicije

1. Nakon što su odobreni kriteriji za imenovanje oglas za upražnjenu poziciju se obvezno mora objaviti na najučinkovitiji mogući način. Oglas se mora objaviti najmanje u “Službenim novinama Federacije BiH” i barem u jednom dnevnom listu velike tiraže s ciljem da bude dostupan najširoj javnosti. Odgovorni javni službenik je dužan čuvati svu evidenciju vezanu za oglašavanje upražnjenog mjesta.

2. Oglas za upražnjenu poziciju sadrži:

(a) Opis upražnjene pozicije, uključujući i pojedinosti o ulozi potencijalnog kandidata;
(b) Opće uvjete potrebne za poziciju iz članka 7. stavak 1. točke a) - c):
(c) Ostale uvjete koje je potrebno ili poželjno ispunjavati za tu poziciju iz članka 7. stavaka 2. i 3;
(d) Uvjete iz članka 7. stavaka 2. i 3. koji su obvezni za tu poziciju i one koje je samo poželjno zadovoljavati;
(e) Ako se za poziciju traži da se ispuni obrazac prijave, jasna uputstva kako se obrazac može dobiti;
(f) Spisak potrebnih dokumenata, rok i mjesto za podnošenje prijava. Krajnji rok za podnošenje prijava ne smije biti kraći od četrnaest (14) dana od dana objavljivanja oglasa o upražnjenoj poziciji u traženim novinama.

3. Oglas o upražnjenoj poziciji treba da bude dovoljno detaljan da bi kandidatima dao potpunu informaciju o ulozi koju treba vršiti u reguliranom tijelu, naknadi, uvjetima službe i dužini trajanja imenovanja i mogućstvu ponovnog imenovanja.

4. Osim ako se svakom kandidatu ne dostavlja pismena odbijenica, u oglasu o upražnjenoj poziciji se mora jasno naglasiti da oni podnositelji prijava sa kojima se ne stupi u kontakt u određenom roku a nakon roka za podnošenja prijava neće biti uzeti u razmatranje u daljnjem procesu imenovanja.

Članak 9.
Povjerenstvo za izbor

1. Povjerenstvo za izbor je zaduženo za pregledanje prijava.

2. Odgovorni javni službenik je odgovoran za imenovanje članova Povjerenstva za izbor. Povjerenstvo za izbor se sastoji od pet (5) članova, od kojih su najmanje tri (3) državni službenici (kako je to regulirano Zakonom o državnoj službi) ministarstva ili drugog tijela odnosno agencije nadležne za regulirano tijelo u koji se predlaže imenovanje. Prilikom imenovanja članova povjerenstva za izbor, odgovorni javni službenik će voditi računa o tome da članovi povjerenstva za izbor po mogućstvu budu osobe koje su pokazale da poznaju odredbe ovog Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, čiji je ovaj članak dio, i koja posjeduju stručno znanje u odgovarajućim oblastima. Druga dva (2) člana povjerenstva za izbor imenuje odgovorni javni službenik također na osnovu kriterija iz prethodne rečenice.

Članak 10.
Razmatranje prijava i uži izbor

1. Povjerenstvo za izbor će pregledati sve prijave koje stignu u propisanom roku.

2. Povjerenstvo će na osnovu načela iz članka 3. ovog Zakona i kriterija za imenovanje sastaviti listu sa užim izborom najboljih kandidata koji ispunjavaju kriterije za imenovanje.

3. Niti jedan kandidat neće biti stavljen na listu sa užim izborom ukoliko nije povoljno ocijenjen prema kriterijima za imenovanje.

4. Sve odluke, uključujući i one koje sadrže odbijenice moraju u potpunosti biti dokumentirane i moraju se čuvati u ministarstvu ili vladinoj službi, tijelu ili agenciji u čijoj je nadležnosti regulirano tijelo.

5. Svi kandidati liste sa užim izborom se pozivaju na intervju. Prilikom pozivanja kandidata na intervju, svaki kandidat koji je ušao u uži izbor mora dobiti obrazac u kojem će iznijeti bilo koje pitanje koje bi moglo dovesti do sukoba interesa u slučaju da dođe do njegovog imenovanja.

6. Povjerenstvo za izbor će prije intervjua zahtijevati da kandidati koji su ušli u uži izbor daju podatke o odgovarajućem broju ranijih neposrednih rukovoditelja od kojih se mogu dobiti preporuke i informacije o kandidatima.

Članak 11.
Intervju

1. Povjerenstvo za izbor poziva sve kandidate koji su ušli u uži izbor na intervju.

2. Intervju se mora obaviti na način kojim će se osigurati poštivanje načela iz članka 3.

3. Sve odluke koje potiču sa intervjua, uključujući i one sa odbijenicom, se u potpunosti dokumentiraju.

4. Tokom intervjua, povjerenstvo za izbor će osigurati slijedeće: (i) da su svi kandidati u potpunosti upoznati sa standardom osobnog integriteta koji se traže za osobe imenovane na javnu poziciju; (ii) da su pitanja o sukobu interesa objašnjena i razmotrena detaljno sa svim kandidatima; (iii) da su svi kandidati u potpunosti informirani o pravu javnosti, putem mehanizama koji su detaljno navedeni u ovom zakonu, da može uložiti prigovor protiv imenovanja koje se razmatra.

Članak 12.
Konačna imenovanja nakon intervjua

1. Nakon intervjua i na temelju u potupnosti dokumentiranih odluka svakog člana povjerenstva, povjerenstvo za izbor će putem pismene preporuke predložiti rang-listu sa najboljim kandidatima odgovornom javnom službeniku na daljnje razmatranje. Pismena preporuka sadrži sve relevantne informacije koje izborno povjerenstvo ima o kandidatima i njene preporuke.

2. Smatra se da je kandidat koji je prvi na rang-listi i kojeg je preporučila većina članova povjerenstva za izbor najuspješnije prošao otvorenu konkurenciju.

3. Nakon što povjerenstvo za izbor dostavi predlog rang-liste kandidata odgovornom javnom službeniku, on će, osim ako ima opravdane razloge (sa dokazima koji to potvrđuju) da vjeruje da načela i procedure utvrđeni ovim Zakonom nisu ispoštovani ili da bi imenovanje bilo kojeg od kandidata sa predložene liste sa užim izborom dovelo do sukoba interesa, osigurati da se izvrši konačno imenovanje kandidata koji je prvi na rang-listi sukladno postojećim zakonima, pravilima i propisima. Ukoliko se ne može izvršiti konačno imenovanje kandidata koji je prvi na listi zbog bilo kojih razloga navedenih u ovom stavku, kandidati koji rangirani kao slijedeći na listi sa užim izborom biće razmatrani za imenovanje.


Članak 13.
Objava imenovanja

Odgovorni javni službenik se stara da se sva konačna imenovanja odmah objave u Službenim novinama Federacije.

Članak 14.
Razrješenje

1. Smatra se da je došlo do kršenja načela iz članka 3. ukoliko je odgovorni javni službenik vršio ovlasti svoje funkcije na taj način da je nezakonito razriješio imenovanu osobu u reguliranom tijelu na dan ili nakon stupanja ovog Zakona na snagu.

2. U smislu ovog Zakona, smatra se da je imenovana osoba nezakonito razriješena, što je onda predmet članka 16. ovog Zakona, kada ne postoje zakonski temelji za razrješenje ili kada je razrješenje izvršeno bez provedenog pravičnog i propisanog postupka.


Članak 15.
Tajnost i zaštita podatka

1. Osobni podaci o podnositeljima prijava su tajni i mogu se prikupljati i obrađivati samo sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH, 32/01).


Članak 16.
Prigovori

1. U slučaju kada postoje dokazi da načela utvrđena u članku 3. ovog Zakona, ili postupci, nisu ispoštovani, bilo koji član javnosti može podnijeti prigovor na konačno imenovanje sukladno odredbama ovog Zakona.

2. Prigovor se podnosi odgovornom javnom službeniku, a preslik se dostavlja Ombudsmenu za ljudska prava Federacije (Zakon o Ombudsmenu Federacije Bosne i Hercegovine, Službene novine Federacije BiH, br. 32/00). Odgovorni javni službenik će u roku od sedam (7) dana od dana prijama prigovora obavijestiti podnositelja prigovora o ulozi Ombudsmena.

3. Odredbama ovog Zakona se ni na koji način ne mogu ograničiti ovlasti Ombudsmena utvrđena Zakonom o Ombudsmenu Federacije. Ombudsmen može poduzeti sve mjere neophodne da se prigovor ispita. Ombudsmen može pokrenuti pitanja vezana za postupak imenovanja na koji se prigovor odnosi i može zahtijevati da odgovorni javni službenik njegovom uredu dostavi sva dokumenta i spise vezane za narečeno imenovanje.

4. Odgovorni javni službenik mora uredu Ombudsmena dostaviti pismeni odgovor na prigovor u roku od četrnaest (14) dana od dana kada je dat prigovor.

5. Ukoliko većina dokaza upućuje da je konačno imenovanje izvršeno u suprotnosti sa načelima iz članka 3. ovog Zakona i postupcima utvrđenim ovim Zakonom, Ombudsmen je dužan da nadležnog javnog službenika pismeno informira o svim nepravilnostima koje su proistekle iz procesa imenovanja.

6. Ombudsmen je dužan da pripremi nalaz i zaključke u svezi prigovora. Zaključci mogu sadržavati preporuku tamo gdje dokazi upućuju, kako je gore narečeno, da je došlo do kršenja načela iz članka 3. ovog Zakona i procedura utvrđenih ovim Zakonom. Ombudsmen može, bez iznošenja povjerljivih informacija (uključujući i osobne podatke o kandidatima), objaviti nalaze i zaključke, uključujući i preporuke. Također, Ombudsmen dostavlja svoje nalaze i zaključke osobi (ili osobama) koje je podnijelo prigovor.


Članak 17.
Postupanje po preporuci Ombudsmena

1. Kada je nalaz Ombudsmena konačan po pitanju da postupak imenovanja nije proveden sukladno odredbama ovog Zakona, Ombudsmen može dati preporuku odgovornom javnom službeniku da se konačno imenovanje poništi i da se pristupi novom postupku imenovanja.

2. Ukoliko Ombudsmen da preporuke odgovornom javnom službeniku s ciljem da se usvoje nove mjere, odgovorni javni službenik je dužan da u određenom vremenskom roku dostavi pismeni odgovor u kojem će obavijestiti Ombudsmena o postupcima i rokovima za provođenje tih postupaka na osnovu narečenih preporuka.

3. Ako odgovorni javni službenik ne odgovori sukladno odredbama stavka 2. ovog članka, ili ako Ombdusmen nije zadovoljan narečenim odgovorom ili predlogom mjera na temelju njegovih preporuka, svoje nalaze i preporuke u svezi imenovanja upućuje Parlamentu Federacije.


Članak 18.
Završne odredbe

1. Ovaj Zakon će se čitati zajedno sa i kao dopuna postojećim zakonima, uredbama, pravilima odnosno propisima Federacije odnosno Bosne i Hercegovine, i osim ako ti zakoni, pravila, uredbe odnosno i propisi nisu u suprotnosti sa odredbama ovog Zakona, te se njime ne mijenja osoba ili organ (uključujući svakog ministra u vladi, vladu, kantonalna, gradska ili općinska tijela, drugog zvaničnika ili tijela) koji je ovlašten za konačno imenovanje osoba u regulirano tijelo prema postojećim zakonima, pravilima, uredbama odnosno propisima.

2. U roku od tri mjeseca (3) od stupanja na snagu ovog Zakona, vlada Federacije, kantonalna, gradska i općinska tijela vlasti će dostaviti Ombudsmenu spisak svih osoba koje se nalaze na pozicijama na koje se ovaj Zakon odnosi zajedno sa opisom tih pozicija kao i trenutno upražnjene pozicije.


Članak 19.
Prijelazne odredbe
Ponovno imenovanje

1. Bez obzira na odredbe članka 14. ovog Zakona, odgovorni javni službenik može u roku od dvanest (12) mjeseci od stupanja ovog Zakona, a na osnovu odredaba ovog Zakona, provesti postupak revizije svih imenovanja na sadašnje pozicije.

2. Na temelju postupka revizije iz prethodnog stavka, odgovorni javni službenik može, u pravičnom i pravilnom postupku, razriješiti imenovane osobe i za te pozicije provesti novi postupak imenovanja sukladno odredbama ovog Zakona.

3. U smislu ovog Zakona i dok Zakon o državnoj službi u Federaciji ne stupi na snagu, sve reference u ovom Zakonu na Zakon o državnoj službi tumačit će se kao reference na Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Kad god se u ovom Zakonu koristi izraz “državna služba” njegovo značenje je isto kao u Zakonu o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Uz to, reference u Zakonu na “institucije Bosne i Hercegovine” će se, u ovisnosti od konteksta, tumačiti, u svrhu ovog Zakona, kao institucije Federacije Bosne i Hercegovine.


Članak 20.
Stupanje na snagu

Ovaj Zakon stupa na snagu 26. veljače 2003. godine.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?
FOTO Rekonstruirano lice neandertalke od prije 75.000 godina
Prije točno 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
Novi kineski nosač aviona krenuo na prvu plovidbu
Danskom brodarskom divu jako pali prihodi
Palestinske sigurnosne snage ubile militanta
U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze
U Teksasu pucali po mladima ispred zgrade. Upucano šestero, među njima četvero djece
Dogovoren tekst rezolucije o Srebrenici, čeka se Opća skupština UN
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. "Ovo je katastrofa, bit će još gore"
Zašto su europski izbori važni i kako funkcioniraju?
FOTO Rekonstruirano lice neandertalke od prije 75.000 godina
Prije točno 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi