TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 4.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








04.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
72
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 105

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2003 Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95, 58/02 i 19/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


U R E D B U

O VRSTI I OBLICIMA ŽIGOVA KOJI SU U UPOTREBI
KOD VERIFICIRANJA MJERILA


I – OPĆE ODREDBE


Članak 1.


Ovom se uredbom propisuju vrste i oblici žigova koje koristi Zavod za mjeriteljstvo Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zavod) prilikom pregleda mjerila provodeći umjeravanje i potvrđivanje ispravnosti mjerila stavljanjem žigova ili drugih znakova, odnosno izdavanjem potvrda o ispravnosti mjerila propisanih ovom uredbom.


Članak 2.


Zavod koristi slijedeće ovjerne žigove i isprave:

1. ovjerne žigove za označavanje mjerila;
2. ovjerne žigove isprava;
3. isprave o umjeravanju.


II – VRSTE I OBLIK ŽIGOVA


Članak 3.


Ovjerni žigovi Zavoda imaju kružni oblik promjera 24 mm u kojemu se nalazi znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage upisana je oznaka ''BiH'' kao i redni broj žiga. Između visećih zdjelica je brojčana oznaka Zavoda. Ispod navedenog znaka nalazi se oznaka ''FBiH''.
Ovjerne žigove isprava Zavod stavlja na izvješća o ispitivanju.


Članak 4.


Zavod koristi slijedeće ovjerne žigove za označavanje mjerila:

1. žigove u obliku naljepnica: godišnji ovjerni žig, ovjerni žig za mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju, zaštitni žig, žig sa oznakom ''UMJERENO'' i ''SUKLADNO'';
2. žigove za utiskivanje: osnovni ovjerni žig, godišnji ovjerni žig, godišnji ovjerni žig za sitna mjerila, godišnji ovjerni žig za prethodna ispitivanja i žig za poništavanje žigova;
3. žig za staklena mjerila.

a)Žigovi u obliku naljepnica


Članak 5.


Godišnji ovjerni žig u obliku naljepnice izrađen je od trajnog samoljepljivog papira fluorescentne žute boje, pravokutnog oblika veličine 20x15 mm. Na lijevoj strani naljepnice nalazi se znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Između visećih zdjelica je brojčana oznaka Zavoda. Iznad vage je oznaka ''BiH'', a ispod je znaka ''FBiH''. Na desnoj strani naljepnice nalaze se dva posljednja broja godine u kojoj je obavljeno ovjeravanje, a ispod navedene oznake nalazi se serijski broj naljepnice.
Godišnjim ovjernim žigom u obliku naljepnice Zavod označava mjerila koja su udovoljila mjeriteljskim zahtjevima.
Utezi i druga mjerila na koja se iz bilo kojeg razloga ne može staviti žig u obliku naljepnice označavaju se drugim ovjernim žigovima ili se izdaje ovjernica.
Godišnji ovjerni žig u obliku naljepnice stavlja se na uočljivo mjesto na mjerilu pri čemu ne smije utjecati na funkcioniranje mjerila.


Članak 6.


Ovjerni žig u obliku naljepnice za mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju izrađen je od trajnog samoljepljivog papira fluorescentne žute boje i ima oblik istostraničnog trokuta sa stranicom 10 mm. U središnjici naljepnice nalazi se znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage su oznake ''FBiH'', a između visećih zdjelica je brojčana oznaka Zavoda.
Ovim žigom ovjeravaju se mjerila koja podliježu samo prvom ovjeravanju.


Članak 7.


Zaštitni žig u obliku naljepnice urađen je od trajnog samoljepljivog papira fluoroscentne žute boje pravokutnog oblika veličine 18x8 mm. Na njemu se nalazi znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je oznaka '' BiH'' i ''FBiH'', a između visećih zdjelica je brojčana oznaka Zavoda.
Zaštitni žig u obliku naljepnice rabi se za sprječavanja odvajanja, pomicanja ili mijenjanja pojedinih sastavnih dijelova ili sklopova mjerila.


Članak 8.


Žig sa oznakom ''UMJERENO'' u obliku naljepnice izrađen je od trajnog samoljepljivog papira fluoroscentne žute boje, pravouglog oblika veličine 20x15 mm. Na gornjem dijelu naljepnice nalazi se oznaka ''UMJERENO'', a ispod nje s lijeve strane nalazi se znak istokračne vage sa visećim zdjelicama. Iznad vage oznaka ''BiH'', a između visećih zdjelica je brojčana oznaka Zavoda. Na desnoj strani žiga nalaze se dva posljednja broja godine u kojoj je obavljeno umjeravanje. Ispod navedenih oznaka nalazi se oznaka ''FBiH'', broj i serijski broj naljepnice.
Ovim žigom Zavod označava mjerila za koje ne postoje mjeriteljski zahtjevi pa je mjerilo umjereno po proceduri mjeriteljskog laboratorija odobrenoj od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH.


Članak 9.


Žig sa oznakom ''SUKLADNO'' u obliku naljepnice izrađen je od trajnog papira fluoroscentne žute boje, pravokutnog oblika veličine 20x15 mm. Na gornjem dijelu žiga nalazi se oznaka ''SUKLADNO'', a ispod je znak u obliku slova ''H''. Iznad vodoravne crte slova ''H'' je oznaka ''BiH'', a ispod je brojčana oznaka Zavoda i oznaka ''FBiH''. Na desnoj strani žiga nalaze se dva posljednja broja godine u kojoj je obavljeno ispitivanje, a ispod je serijski broj naljepnice.
Ovim žigom označavaju se mjerila za koje ne postoje mjeriteljski zahtjevi pa je mjerilo ispitano u dogovoru s imateljem mjerila po posebnom postupku usklađenim s odgovarajućom normom ili po naputku proizvođača.
Navedeni postupak mora biti dokumentiran Poslovnikom o kvaliteti laboratorija koji obavlja ispitivanje mjerila.
Mjerila označena ovim žigom, ne smiju se koristiti u zakonskom mjeriteljstvu.


b) Žigovi za utiskivanje


Članak 10.


Osnovni ovjerni žig za utiskivanje ima kružni oblik promjera 8 mm u kojem se nalazi znak istokračne vage s visećim zdjelicama. Iznad vage je upisana oznaka ''BiH'', a između visećih zdjelica je brojčana oznaka Zavoda. Ispod vage je oznaka ''FBiH''.
Ovim žigom označava se ispravnost mjerila pri prvom ovjeravanju.


Članak 11.


Godišnji ovjerni žig za utiskivanje ma oblik štita oko kojeg se može opisati krug promjera 8 mm. U gornjem dijelu žiga nalaze se dva posljednja broja godine u kojoj je obavljeno ovjeravanje. U donjem dijelu žiga nalazi se brojčana oznaka Zavoda i brojčana oznaka ovlaštenog djelatnika koji obavlja ovjeravanje mjerila.
Brojčane oznake su odijeljene kosom linijom.
Ovim žigom označava se ispravnost mjerila tokom prvog i ponovnih ovjeravanja.


Članak 12.


Godišnji ovjerni žig za sitna mjerila ima oblik štita oko kojega se može opisati kružnica promjera 3 mm. U gornjem dijelu žiga nalazi se brojčana oznaka Zavoda, a u donjem dijelu nalaze se dva posljednja broja godine u kojoj je obavljeno ovjeravanje.
Ovim žigom označava se ispravnost mjerila tijekom prvog i ponovnih ovjeravanja.


Članak 13.


Godišnji ovjerni žig za prethodna ispitivanja mjerila odnosno sklopova mjerila ima oblik istostraničnog trokuta, kojem se osnovica nalazi na donjoj strani i oko kojeg se može opisati krug promjera 8 mm.
Na osnovici trokuta nalaze se dva posljednja broja godine u kojoj je obavljeno prethodno ispitivanje mjerila, odnosno sklopova mjerila. U gornjem kutu žiga nalazi se brojčana oznaka Zavoda.
Ovim žigom označava se ispravnost mjerila, odnosno sklopova mjerila pri prethodnom ispitivanju.


Članak 14.


Žig za poništavanje žigova ima oblik slova ''X'' oko kojega se može opisati kružnica promjera 8 mm.
Ovim žigom označavaju se mjerila za koje je utvrđeno da ne udovoljavaju mjeriteljskim zahtjevima.


c) Ovjerni žig za staklena mjerila


Članak 15.


Ovjerni žig za staklena mjerila ima oblik slova ''H'' oko kojeg se može opisati kružnica promjera 8 mm. Ispod vodoravne crte slova ''H'' je brojčana oznaka Zavoda.
Ovim žigom označava se ispravnost staklenih mjerila koja ne podliježu ponovnim ovjeravanjima.


Članak 16.


Ovjerni žigovi isprava, žigovi u obliku naljepnica, žigovi za utiskivanje i žig za staklena mjerila prikazani su u privitku koji čini sastavni dio ove uredbe.


III – VRSTE ISPRAVA KOJE IZDAJE ZAVOD ZA MJERITELJSTVO


Članak 17.


Na zahtjev imatelja mjerila ili u slučaju kada se ovjernim žigom ne može označiti mjerilo koje udovoljava mjeriteljskim zahtjevima, Zavod izdaje ovjernicu o udovoljavanju mjeriteljskim zahtjevima (u daljnjem tekstu: uvjerenje).
Sadržaj i oblik ovjernice prikazan je na obrascu 01. 01. u privitku koji čini sastavni dio ove uredbe.


Članak 18.


Na zahtjev imatelja mjerila za koje je utvrđeno da ne udovoljava mjeriteljskim zahtjevima, Zavod izdaje rješenje o uskrati ovjere.


Članak 19.


Za etalone i mjerila za koje je obavljeno umjeravanje, Zavod na zahtjev imatelja mjerila izdaje potvrdu o umjeravanju.
Sadržaj i oblik potvrde o umjeravanju prikazan je na obrascu 01. 02. u privitku koji čini sastavni dio ove uredbe.
Uz potvrdu o umjeravanju obavezno se prilaže izvješće o ispitivanju.


IV – IZVJEŠĆE O ISPITIVANJU


Članak 20.


Rezultate mjerenja kao i sve elemente koji tijekom ovjeravanja, umjeravanja ili ispitivanja sukladnosti utječu na prosudbu o ispravnosti mjerila, mjeriteljski laboratoriji upisuju u izvješće o ispitivanju.
Sadržaj i oblik izvješća o ispitivanju određuje mjeriteljski laboratorij u skladu s propisanim mjeriteljskim zahtjevima, a obvezno mora sadržavati i slijedeće:

1. podatci o podnositelju zahtjeva;
2. podatci o mjerilu (proizvod, tip, serijski broj i sl.);
3. popis etalona i njihove osnovne značajke (proizvođač, vrsta, serijski broj, mjerno područje, mjerna nesigurnost, mjeriteljski laboratorij koji je umjerio etalon, rok valjanosti umjeravanja);
4. kratki opis ili naziv mjerne metode;
5. nadnevak i vrijeme ispitivanja;
6. uvjeti okoliša;
7. rezultati mjerenja;
8. prosudba o ispravnosti mjerila;
9. podatci o djelatniku koji je obavio ispitivanje;
10. potpis djelatnika koji je provjerio rezultate mjerenja;
11. potpis ovlaštenog djelatnika;
12. žig mjeriteljskog centra.


V – IZRADA I DISTRIBUCIJA ŽIGOVA I ISPRAVA


Članak 21.


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije povjerava izradu žigova i isprava pravnoj osobi koja osigurava poseban režim zaštite i sigurnosti kakav se koristi kod izrade drugih sličnih vrijednosnica.


Članak 22.


Zavod preuzima žigove i isprave od pravne osobe iz članka 21. ove uredbe i pohranjuje u svoju kasu.
Direktor Zavoda izdaje žigove ovlaštenim djelatnicima Zavoda koji su dužni voditi dnevnu evidenciju o stanju žigova sa podatcima o količinama i serijskim brojevima upotrijebljenih žigova.
Oštećene žigove ili one koji se više ne koriste, ovlašteni djelatnik Zavoda dužan je predati direktoru Zavoda.
Direktor Zavoda dužan je najmanje jedanput mjesečno izvršiti kontrolu upotrebe žigova i o tome sačiniti zapisnik.


VI – PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 23.


Žigovi i isprave kojima je potvrđena ispravnost mjerila i radnih etalona do dana donošenja ove uredbe vrijede do isteka roka njihove valjanosti.


Članak 24.


Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje primjena propisa o žigovima koji su se primjenjivali u Zavodu za mjeriteljstvo Federacije BiH do dana stupanja na snagu ove uredbe.


Članak 25.


Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 219/03
12. lipnja 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi