TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 2.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








02.05.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
42
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 96

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2004

 Na osnovu čl. 31. i 35. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj 17/04), na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine d o n o s i

 

ODLUKU

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA

SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA

«TRANSFERI ZA POLJOPRIVREDU» UTVRĐENIH

BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

ZA 2004. GODINU

 

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ¨Transferi za poljoprivredu¨ utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu

Sredstva za realizaciju programa iz stava 1. ove tačke plasirat će se sa pozicije ¨Transferi za poljoprivredu¨, utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj 17/04) u iznosu od 23.000.000,00 KM (u daljem tekstu: Program).

 

II

 

Program iz tačke I ove odluke sastavni je dio ove odluke.

 

III

 

Sredstva iz tačke I ove odluke isplatit će se na teret Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, razdjel 24. sa pozicije ¨Transfer za poljoprivredu¨ (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj 17/04).

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo) će Programom raspoređena sredstva doznačiti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu.

  

 

 

IV

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija – Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Federalno ministarstvo će podnositi tromjesečno izvještaj Federalnom ministarstvu finansija-Federalno ministarstvu financija.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ¨Službenim novinama Federacije BiH”.

 

 

 

 

V. broj 241/04

27. maja 2004. godine

Sarajevo

Premijer dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE,

VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Sarajevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM

UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA «TRANSFERI ZA POLJOPRIVREDU» UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

ZA 2004. GODINU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarajevo, maj 2004. godine

 

Naziv:

 

 

PROGRAM

UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA «TRANSFERI ZA POLJOPRIVREDU» UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

ZA 2004. GODINU

 

 

 

Podaci o Programu:

 

 

 

Program usvojen na ________

sjednici Vlade FBiH održanoj ________ 2004. godine

 

 

 

Period realizacije Programa: 01.01. – 31.12.2004. godine

Napomena: Osim specifičnih proizvodnji koje su započele u 2003. godini

 

 

 

Trajanje realizacije: 12 mjeseci

 

 

 

Kraj roka realizacije: 31.12.2004. godine

 

 

 

Ukupna vrijednost Programa: 23.000.000,00 KM

 

Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu – Budžet Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Transferi za poljoprivredu (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj 17/04)

 

 

 

Odgovorno lice: Marinko Božić, dipl. ing. agr., ministar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SADRŽAJ:

 

 

 

 

 

 

Strana

 

I UVOD 4

 

II KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA 4

1.Opšti kriterij 4

 

2.Posebni kriteriji 4

 

3.Način ostvarivanja podrški 6

III SVRHA PROGRAMA 6

 

IV VISINA SREDSTAVA 7

 

V IZVORI SREDSTAVA 8

VI ORGANIZACIJA KOJA PRIMA TRANSFER 8

 

Prilog: Tabele br. 1., 2., 3., 4., 5., 6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I UVOD

 

Pripremne radnje za izradu ovog Programa traju već četiri mjeseca. Radi specifičnosti namjene sredstava, a posebno kada se ima u vidu da je izrazito veliki broj korisnika ovih sredstava, održan je niz pripremnih sastanaka. Prikupljena su mišljenja od velikog broja udruženja, grupacija, komora, stručnih institucija i sl. Održan je i veći broj radnih sastanaka, a sve u cilju usaglašavanja i razmatranja dostavljenih primjedbi i prijedloga.

Nakon što su prikupljena mišljena od svih kantonalnih ministarstava nadležnih za poslove poljoprivrede, održan je i sastanak sa 10 kantonalnih ministara. Tom prilikom je razmotren prijedlog raspodjele i ponovo ostavljen rok za dostavljanje primjedbi, prijedloga i sugestija (osam kantona je dostavilo mišljenja).

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo) imenovana je radna grupa (stručnjaci iz poljoprivrede, veterinarstva, ekonomije i prava) koja je imala zadaću da analizira sve dostavljene primjedbe i prijedloge, te pripremi predloženu formu Programa.

Međutim, moramo naglasiti da je uočljiva različitost u prijedlozima kantona, a i u određenim strukovnim udruženjima i asocijacijama. Stoga je opravdano što se nije moglo udovoljiti svim primjedbama, jer se moralo imati u vidu i potreba za određenim strateškim proizvodnjama za teritoriju cijele Federacije Bosne i Hercegovine kao i raspodjela po kvotama radi ograničenosti finansijskih sredstava za ove namjene. Istovremeno, imalo se u vidu da je većina kantona u ovoj godini, u kantonalnim budžetima izdvojila sredstava za podsticaje u oblasti poljoprivrede.

Očekivanja su što hitnije usvajanje ovog Programa, tim prije jer agro godina ne poznaje ovaj izrazito komplikovani sistem usaglašavanja i donošenja propisa.

Moramo imati u vidu da je realizacija ovog Programa moguća tek nakon donošenja detaljnijih uputstava o načinu ostvarivanja za svaku vrstu proizvodnje.

 

II KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA

 

Odobrena finansijska sredstva iz Budžeta Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ¨Transferi za poljoprivredu¨ će se raspoređivati prema slijedećim opštim i posebnim kriterijima i to:

 

1. Opšti kriterij

Pravo na ostvarivanje novčanih podrški stiču fizička ili pravna lica koja su ostvarila primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili poljoprivrednu djelatnost na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

 

2. Posebni kriteriji

 

2.1. Proizvodnja svježeg mlijeka - proizvođači koji tromjesečno plasiraju najmanje 900 litara kravljeg, odnosno 300 litara ovčijeg ili kozijeg mlijeka. Mlijeko krava i koza mora sadržavati najmanje 3,5% mliječne masti, a mlijeko ovaca najmanje 5% mliječne masti.

 

2.2. Tov junadi, jagnjadi i svinja - proizvođači tovnih grla registrovani u kantonalnoj poljoprivrednoj stručnoj službi, a koji utove i plasiraju najmanje 10 junadi ili 50 jagnjadi ili 30 svinja; proizvođači junadi koji imaju 300 kg prirasta po junetu, sa najmanjom izlaznom težinom od 500 kg; proizvođači jagnjadi koji imaju 15 kg prirasta po jagnjetu, sa najmanjom izlaznom težinom od 30 kg i proizvođači svinja koji imaju 65 kg prirasta po svinji, sa najmanjom izlaznom težinom od 95 kg.

 

2.3 Priplodni podmladak - registrovani uzgajivači čiji je priplodni podmladak upisan u registar podmladaka, a koji se može koristiti za vlastiti uzgoj ili za prodaju, i ako uzgoje najmanje:

- pilenki roditeljskih linija 5.000 kom.

- riblje mlađi (pastrmka) 1.000 kg.

- riblje mlađi (lubin i orada) 1.000 kg.

- matice pčela 500 kom.

- priplodnih junica 1 grlo

- ženske jagnjadi za priplod 30 grla

Proizvođači koji ostvare podršku za uzgoj riblje mlađi pastrmke, imaju obavezu da

10% od vrijednosti podrški izražene u mlađi, ustupe ribarskim udruženjima za

poribljavanje ribolovnih voda.

 

2.4. Proizvodnja meda – proizvođači ako proizvedu i plasiraju registrovanim otkupljivačima najmanje 200 kg meda propisanog kvaliteta.

 

2.5. Obilježavanje rasplodnih ovaca – kantonalne uzgojno-selekcijske službe kod farmera koji drže najmanje 100 rasplodnih ovaca.

 

2.6. Uzgojno – selekcijski rad - kantonalne uzgojno - selekcijske službe.

 

2.7. Proizvodnja sjemena krompira, pšenice, raži i ječma - registrovani proizvođači sjemena. Proizvedeno sjeme za prodaju mora imati certifikat nadležne institucije o sortnosti i kvalitetu. Površina na kojoj se proizvodi sjeme ne smije biti manja od 2 ha.

 

2.8. Proizvodnja merkantilne pšenice - proizvođači ako proizvedu i plasiraju registrovanim otkupljivačima najmanje 1 t pšenice.

 

2.9. Proizvodnja kukuruza u zrnu - proizvođači koji zasiju površine od najmanje 2 ha.

 

2.10. Proizvedeno i plasirano povrće (paprika, paradajz, kornišon) - proizvođači povrća, koji imaju zaključen ugovor o proizvodnji i otkupu sa registrovanim prerađivačima ili otkupljivačima povrća.

 

2.11. Proizvodnja sirovog duhana u listu roda 2003.godine - proizvođači koji su zaključili ugovor o proizvodnji i otkupu sirovog duhana sa registrovanim otkupljivačima.

 

2.12. Podizanje novih voćnjaka i vinograda - fizička i pravna lica koja su vlasnici zemljišta ili imaju zakupljeno zemljište, ako podignu zasad na površini od 0,3 do 5 ha.

 

2.13. Zasnivanje novih voćnih i loznih rasadnika - registrovani proizvođači sadnog materijala koji su vlasnici ili imaju zakupljeno zemljište za rasadnik.

 

2.14. Subvencioniranje kamata za kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji - korisnici kredita, ukoliko su kamate na kredite do10% i ako redovno otplaćuju kreditne obaveze.

 

2.15. Izrada Projekta Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora Federacije i izrada Projekta - program rada uzgojno selekcijske službe u Federaciji - naučne i stručne institucije i stručne komisije, na osnovu ovlaštenja Federalnog ministarstva.

2.16. Razvoj novih tehnologija - naučne i stručne institucije na osnovu podnesenog programa – projekta koji mora biti odobren od strane Federalnog ministarstva.

 

2.17. Participacije od federalnog značaja - fizička i pravna lica za organizaciju i izvođenje aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, o čemu se donosi posebna odluka.

 

2.18. Projekti zaštite zdravlja bilja - naučne i stručne institucije na osnovu podnesenog programa – projekta koji mora biti odobren od strane Federalnog ministarstva.

 

2.19. Zaštita zdravlja životinja - veterinarske ustanove i veterinarske organizacije, na osnovu podnesenog programa, koji mora biti odobren od strane Federalnog ministarstva.

 

2.20. Uređenje zemljišta - pravna i fizička lica koja su vlasnici ili korisnici poljoprivrednog zemljišta, ukoliko vrše uređenje oranica od I do IV katastarske, odnosno bonitetne klase čija je površina parcele najmanje 2 ha i ako se uređuju zapuštene oranice koje nisu obrađivane najmanje dvije ekonomske godine.

 

2.21. Sredstva rezervi će se koristiti u slučaju potrebe za povećanjem obima utvrđenih novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ili kao interventna sredstva za uklanjanje posljedica koje su nastale od prirodnih i drugih nesreća, o čemu se donosi posebna odluka.

 

2.22. Proizvodnja iz agrarne 2003. godine - proizvodnja sirovog duhana u listu i voćnih proširenje rasadnika po ugovoru.

 

 

3. Način ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

 

Novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ostvaruju fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove propisane ovim Programom i opštim aktom Federalnog ministarstva kojim će se utvrditi potrebna dokumentacija, obrasci i drugi relevantni podaci.

Fizička i pravna lica podnose kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: kantonalno ministarstvo), propisanu dokumentaciju.

Nakon obrade i provjere dostavljene dokumentacije, kantonalna ministarstva će u propisanim rokovima zahtjeve za isplatu novčanih podrški, dostaviti Federalnom ministarstvu.

Federalno ministarstvo će u roku od 30 dana od dana prijema dokumentacije, istu obraditi i proslijediti Federalnom ministarstvu finansija- Federalnom ministarstvu financija – Trezoru, radi isplate.

Isplata novčanih podrški, vrši se nakon izvršenih poslova, dostavljenih i obrađenih zahtjeva.

Izuzetak čini podrška za zasnivanje voćnih rasadnika kontinentalnog i mediteranskog voća i loznih rasadnika, gdje se 50% sredstava daje podnosiocu zahtjeva u vidu avansa nakon potpisanog ugovora po odobrenom projektu.

Preraspodjela podrški po kantonima će se izvršiti na osnovu procentualnog učešća pojedinih resursa kantona u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji i na osnovu podataka o realizaciji novčanih podrški u prethodnoj godini.

U slučaju da se utvrđena kvota za pojedine kantone po vrstama novčanih podrški, radi objektivnih okolnosti u cijelosti ili djelimično ne iskoristi, Federalno ministarstvo će svojom odlukom omogućiti da se neutrošena sredstva usmjere na druge stavke unutar iste oblasti, odnosno iz oblasti u oblast.

III SVRHA PROGRAMA

 

Svrha Programa je:

·  povećanje obima poljoprivredne proizvodnje,

·  zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta vlastitim proizvodima i snabdijevanje prehrambene industrije,

·  stabilizacija tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda,

·  smanjenje zavisnosti od uvoza i stvaranja pretpostavki za izvoz,

·  smanjenje stope nezaposlenosti,

·  ruralni razvoj.

Predviđene novčane podrške su ekonomskog karaktera koje priznaju ekonomsku proizvodnju kod farmera i stvaraju uslove za prodaju proizvoda za domaću industriju i tržište. Druga uloga podrški je razvojnog karaktera koja pospješuje organizaciju rada uzgojno-selekcijskih i savjetodavnih poljoprivrednih stručnih službi, proizvodnju sadnog i sjemenskog materijala, organizaciju sajmova, seminara, izložbi i podršku naučno-stručnim institucijama.

Osnovni parametri koje smo koristili za izradu Programa su bili:

·  količina i novčana vrijednost prošlogodišnjeg uvoza artikala koje podstičemo,

·  osnovna strateška opredjeljenja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji,

·  stanje resursa po kantonima,

·  analiza realizacije novčanih podrški u 2003. godini,

·  mišljenja kantonalnih resornih ministarstava, naučnih institucija, proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, komora, grupacija i udruženja.

 

 

IV VISINA SREDSTAVA

 

Sredstva odobrena Budžetom Federacije za 2004. godinu u visini od 23.000.000,00 KM su se umanjila za izmirivanje obaveza iz agrarne 2003. godine u iznosu od 5.503.388, 00 KM .

Za raspodjelu u ovoj godini, ostalo je 17.496.612,00 KM i ova sredstva će se plasirati kroz šest oblasti, u skladu sa Programom utroška sredstava i to:

·  Podrške u stočarstvu,

·  Podrške u ratarstvu sa povrtlarstvom ,

·  Podrške u voćarstvu i vinogradarstvu,

·  Podrške za subvencioniranje kamata, projekte, nove tehnologije i participacije,

·  Zakonske obaveze (zaštita zdravlja bilja i zaštita zdravlja životinja),

·  Ostalo.

Pored ovih šest oblasti, iz Programa će se realizovati obaveze iz agrarne 2003. godine za proizvodnju duhana i proširenje rasadnika.

Procentualno učešće naprijed navedenih oblasti je slijedeće:

·  stočarstvo 53,29 %,

·  ratarstvo sa povrtlarstvom 14,00 %,

·  voćarstvo i vinogradarstvom 18,10 %,

·  subvencioniranje kamata, projekti, nove tehnologije i participacije 4,20 %.

·  zakonske obaveze 2,17 %,

·  ostalo 4,63 %.

 

Program će se realizovati prema utvrđenim kantonalnim kvotama (Prilog: Tabele br. 1., 2., 3., 4., 5., 6..).

 

 

V IZVORI SREDSTAVA

 

Izvor sredstava za realizaciju Programa je Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu (¨ Službene novine Federacije BiH¨, broj:17/04), u kojem su na poziciji Transferi za poljoprivredu, planirana sredstva u iznosu od 23.000.000,00 KM.

VI ORGANIZACIJA KOJA PRIMA TRANSFER

 

Korisnici novčanih podrški iz ovog Programa su fizička i pravna lica koja ispune propisane opšte i posebne kriterije i koja ostvare poljoprivrednu proizvodnju ili poljoprivrednu djelatnost na teritoriji Federacije (poljoprivredni proizvođači, farme, naučne i stručne institucije, kantonalne uzgojno-selekcijske službe i dr).

 

 

 

 

 

Red

br.

VRSTA PODRŠKI

KM/jed.

mjere

UKUPAN OBIM PODRŠKI

UKUPAN IZNOS (KM)

A

 

A G R A R N A 2003. god.

 

 

 

 

 

I IZMIRENE OBAVEZE

 

 

5.503.388,00

 

 

II NEIZMIRENE OBAVEZE

 

 

 

 

1

Prizvodnja duhana

0,90 KM/kg

629.900 kg

566.910,00

 

2

Proširenje rasadnika - po ugovoru

20.000 KM/rasadnik

3 rasadnika

60.000,00

 

 

Ukupno II

 

 

626.910,00

 

 

Ukupno A

 

 

6.130.298,00

 

 

 

 

 

 

B

 

A G R A R N A 2004. god.

 

 

 

 

 

I STOČARSTVO

 

 

 

 

1

Proizvodnja svježeg kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka (IV kvartal 2003.god. i

I-III kvartal 2004.god.)

0,14 KM/l

47.000.000 l

6.580.000,00

 

2

Tov junadi

0,70 KM/kg

1.700.000 kg

1.190.000,00

 

3

Tov jagnjadi

0,60 KM/kg

476.667 kg

286.000,00

 

4

Tov svinja

0,52 KM/kg

350.000 kg

182.000,00

 

5

Uzgoj pilenki teške linije (roditeljske linije)

2,5 KM/kom

105.000 kom

262.500,00

 

6

Uzgoj pilenki lahke linije (roditeljske linije)

2,0 KM/kom

20.000 kom

40.000,00

 

7

Uzgoj riblje mlađi – pastrmka

0,07 KM/kom

3.500.000 kom

245.000,00

 

8

Uzgoj riblje mlađi – lubin, orada

0,09 KM/kom

500.000 kom

45.000,00

 

9

Proizvodnja meda

1 KM/kg

110.000 kg

110.000,00

 

10

Uzgoj matica pčela

5 KM/kom

10.000 kom

50.000,00

 

11

Uzgoj priplodnih junica

200 KM/grlo

1.000 grla

200.000,00

 

12

Uzgoj ženske jagnjadi za priplod

15 KM/grlo

4.000 grla

60.000,00

 

13

Obilježavanje rasplodnih ovaca

1,5 KM/grlo

30.000 grla

45.000,00

 

14

Rad uzgojno-selekcijske službe po kantonima

3.000 KM/kanton

10 kantona

30.000,00

 

 

Ukupno I

 

 

9.325.500,00

 

 

II RATARSTVO SA POVRTLARSTVOM

 

 

 

 

15

Proizvodnja sjemenskog krompira (original)

0,25 KM/kg

769 t

192.250,00

 

16

Proizvodnja sjemenskog krompira

(I sortna reprodukcija)

0,20 KM/kg

241,25 t

48.250,00

 

17

Proizvodnja sjemena pšenice, raži, ječma

0,14 KM/kg

500 t

70.000,00

 

18

Proizvodnja merkantilne pšenice

 

0,06 KM/kg

5.000 t

300.000,00

 

19

Proizvodnja kukuruza – zrno

 

50 KM/ha

4.000 ha

200.000,00

 

20

Proizvodnja povrća za industrijsku preradu (paparika, paradajz, kornišon)

0,05 KM/kg

5.000 t

250.000,00

 

21

Prizvodnja duhana

 

0,90 KM/kg

1.544.955,55kg

1.390.460,00

 

 

Ukupno II

 

 

2.450.960,00

 

 

III VOĆARSTVO SA VINOGRADARSTVOM

 

 

 

 

22

Zasnivanje voćnjaka kontinentalnog područja

2.500 KM/ha

950 ha

2.375.000,00

 

23

Zasnivanje voćnjaka mediteranskog područja

2.500 KM/ha

50 ha

125.000,00

 

24

Zasnivanje vinograda

3.300 KM/ha

142ha

468.600,00

 

25

Zasnivanje voćnog rasadnika kontinentalnog voća

 

25.000 KM/ha

1 rasadnik

4 ha

 

100.000,00

 

26

Zasnivanje voćnog rasadnika mediteranskog voća

 

25.000 KM/ha

1 rasadnik

2 ha

 

50.000,00

 

27

Zasnivanje loznog rasadnika

25.000 KM/ha

1 rasadnik

2 ha

 

50.000,00

 

 

Ukupno III

 

 

3.168.600,00

 

 

 

 

 

 

 

 

IV SUBVENCIONIRANJE KAMATA, PROJEKTI, NOVE TEHNOLOGIJE I PARTICIPACIJE

 

 

 

 

28

Subvencioniranje kamata za investicione kredite

 

 

200.000,00

 

29

Projekat – Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora FBiH

 

 

230.000,00

 

30

Projekat- Izrada programa rada uzgojno-selekcijske službe u FBiH

 

 

15.000,00

 

31

Razvoj novih tehnologija (projekti)

 

 

200.000,00

 

32

Participacije od federalnog značaja u oblasti poljoprivrede (kongresi, seminari, usavršavanje kadrova, edukacije, sajmovi i prezentacije)

 

 

90.000,00

 

 

Ukupno IV

 

 

735.000,00

 

 

V ZAKONSKE OBAVEZE

 

 

 

 

33

Zaštita zdravlja bilja

 

 

 

 

- Projekat štetni biološki agensi (ŠBA)

 

 

150.000,00

 

 

- Projekat Diabrotica virgifera

virgifera Le Conte

 

 

 

49.244,00

 

 

- Projekat Erwinia amylovora

 

 

30.000,00

 

34

Zaštita zdravlja životinja

- Dijagnostika zarazne bolesti

bruceloze

 

 

 

 

150.000,00

 

 

Ukupno V

 

 

379.244,00

 

 

VI OSTALO

 

 

 

 

35

Uređenje zemljišta

 

175 KM/ha

 

1.594 ha

278.950,00

 

36

Rezerve

 

 

531.448,00

 

 

Ukupno VI

 

 

810.398,00

 

 

Ukupno B

 

 

16.869.702,00

 

 

U K U P N O A i B

 

 

 

23.000.000,00

 

 

(vidi tabelu)

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo
Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj
SAD: Rusija je u Ukrajini koristila klorpikrin, kemijsko oružje za gušenje


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi