TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 28.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








27.04.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
62
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 71

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2004 Temeljem članka 44. stavak 2. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH», br. 29/03, 23/04, 39/04 i 54/04), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na usuglašen prijedlog federalnog ministra financija – federalnog ministra finansija i federalnog ministra pravde, d o n o s i

U R E D B U
O NAKNADAMA TROŠKOVA ZA SLUŽBENA PUTOVANJA

I – OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom uredbom utvrđuju se vrste i visine naknada za službena putovanja, kao i postupak ostvarivanja tih naknada, za rukovodeće i ostale državne službenike (u daljnjem tekstu: državni službenik) u federalnim, kantonalnim, gradskim i općinskim organima državne službe (u daljnjem tekstu: organ državne službe) na području Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Članak 2.

Državni službenici imaju pravo na naknade troškova koji nastanu u svezi sa službenim putovanjem u inozemstvo i na području Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, koji se ostvaruju prema odredbama ove uredbe.

II - VRSTE I VISINE NAKNADA ZA
SLUŽBENA PUTOVANJA

1. Pojam službenog putovanja

Članak 3.

Pod službenim putovanjem, u smislu ove uredbe, smatra se putovanje na području Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, kao i putovanje u inozemstvo, na koje se državni službenik upućuje da izvrši određeni službeni zadatak (posao).

Pod službenim putovanjem na području Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, smatra se ono putovanje koje se vrši van mjesta sjedišta organa državne službe u kojem se državni službenik nalazi na službi, a putovanje u inozemstvo podrazumijeva putovanje u stranu državu.

2. Vrste naknada za službena putovanja

Članak 4.

Naknade za službeno putovanje obuhvataju naknadu za smještaj, ishranu i prijevozne i druge troškove predviđene ovom uredbom.

 

3. Naknada za ishranu (dnevnica)

Članak 5.

Pod dnevnicom, u smislu ove uredbe, podrazumijeva se naknada troškova za ishranu na službenom putovanju.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji utvrđuje se u visini od najmanje 10% od prosječne plaće ostvarene u Federaciji u posljednja tri mjeseca.

Članak 6.

Visinu dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo za svaku stranu državu pojedinačno utvrđuje Vlada Federacije posebnim rješenjem koje donosi na usuglašen prijedlog federalnog ministra financija – federalnog ministra finansija i federalnog ministra pravde.

Rješenje iz stavka 1. ovog članka objavljuje se u «Službenim novinama Federacije BiH».

Članak 7.

Jedna dnevnica obračunava se za svaka 24 sata provedena na službenom putovanju.

Za službeno putovanje koje traje duže od 12 sati, obračunava se jedna dnevnica, a za službeno putovanje koje traje osam do 12 sati pola dnevnice.

Ako je na službenom putovanju osigurana besplatna ishrana, pripadajuća dnevnica se umanjuje za 30%.

Članak 8.

Za službeno putovanje letačkog osoblja, koje ukupno traje manje od osam sati, računajući od sata polaska aviona s posljednjeg aerodroma u Federaciji obračunava se dnevnica umanjena za 70%.

Članak 9.

Dnevnice određene za stranu državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od sata prelaska granice Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, a dnevnice određene za stranu državu iz koje se dolazi - do sata prelaska granice Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine.

Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj počinje službeno putovanje, a u povratku – dnevnica utvrđena za stranu državu u kojoj je službeno putovanje završeno.

Za svako zadržavanje odnosno proputovanje kroz stranu državu koje traje duže od 12 sati obračunava se dnevnica za tu stranu državu.

4. Naknada za smještaj (noćenje)

Članak 10.

Naknada za noćenje obračunava se u visini plaćenog hotelskog računa, osim hotela «de lux» kategorije.

Za hotel «de lux» kategorije izdatak za noćenje obračunava se najviše do iznosa cijene hotela «A» kategorije u istom mjestu.

Ako u mjestu službenog putovanja nema hotelskog smještaja ili ako se on ne koristi, pripadajuća dnevnica se uvećava za 70%.

Pod pripadajućom dnevnicom, u smislu odredbe stavka 3. ovog članka, podrazumijeva se dnevnica iz članka 5., odnosno članka 6. ove uredbe.

Članak 11.

Za službeno putovanje, koje državni službenik obavlja u svojstvu člana delegacije, na međunarodnim susretima i skupovima na kojima organizator, odnosno domaćin određuje uvjete smještaja, troškovi smještaja obračunavaju se i na temelju računa hotela iznad «A» kategoriije.

Naknade troškova iz stavka 1. ovog članka, pripadaju i prevoditeljima i osobama iz osiguranja delegacije.

5. Naknada za troškove prijevoza

Članak 12.

Naknada za troškove prijevoza na službenom putovanju, obračunava se u visini cijene prijevozne karte iz putničke tarife za prijevoz sredstvom one vrste i razreda koji se mogu upotrebljavati na službenom putovanju prema putnom nalogu.

Članak 13.

Ako su u cijenu karte za putovanje brodom uračunati i troškovi za hranu i prenoćište, dnevnica se umanjuje za 80%.

Ako su u cijenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uračunati troškovi za hranu i smještaj, dnevnica se umanjuje za 80%.

Članak 14.

Naknade za upotrebu spavaćih kola na službenom putovanju u inozemstvo obračunavaju se po sljedećim uvjetima:

1) ako putovanje traje neprekidno najmanje 24 sata;
2) ako se putuje noću od 22 sata do šest sati;
3) ako se putuje najmanje šest sati noću nakon 20 sati.

Članak 15.

Državnom službeniku koji za službene potrebe, uz prethodno odobrenje rukovoditelja organa državne službe, koristi putnički automobil u osobnom vlasništvu, pripada naknada u visini 20% cijene litre benzina koje koristi po pređenom kilometru na odobrenoj relaciji.

6. Ostale vrste naknada

Članak 16.

Pod ostalim naknadama za izdatke koji nastanu u svezi sa službenim putovanjem u inozemstvo podrazumijevaju se izdaci koji se odnose na: pribavljanje putničkih isprava, vakcinisanje, lječničke preglede, službenu poštu, takse, telefone, telefakse, e-mail, stenodaktilografske usluge i drugi izdaci sukladno ovoj uredbi.

Izdaci iz stavka 1. ovog članka obračunavaju se prema priloženom računu.

Pravo na naknadu troškova za korištenje telefona, telefaksa ili e-mail, imaju i državni službenici na službenom putovanju u zemlji ili koji obavljaju službene poslove na terenu ako su se ta sredstva morala koristiti za službene potrebe.

Izdaci iz stavka 3. ovog članka obračunavaju se prema priloženom računu.

Članak 17.

Izdaci koji nastanu na službenom putovanju u inozemstvo u svezi s prevoženjem, prenošenjem, unošenjem i iznošenjem službene pošte, kao i drugi prijeko potrebni izdaci (takse i dr.) obračunavaju se na temelju odgovarajućeg računa ili drugog dokumenta koji se odnosi na te troškove.

Članak 18.

Kada se radi o delagaciji koja putuje u inozemstvo, izdaci koji uz suglasnost šefa delegacije nastanu u svezi s iznajmljivanjem prostorije za sastanke delegacije, plaćanje stenografskih, daktilografskih i drugih usluga, a nužni su za obavljanje određenih zadataka i poslova, obračunavaju se na temelju odgovarajućih računa ili drugog dokumenta koji se odnose na te troškove.

7. Nalog za službeno putovanje i obračun putnih troškova

Članak 19.

Svako službeno putovanje u inozemstvo i u zemlji vrši se na temelju naloga za službeno putovanje.

Nalog za službeno putovanje rukovoditelja federalnih organa državne službe i tajnika potpisuje premijer ako se putovanje obavlja po nalogu Vlade Federacije BiH, a u njegovoj odsutnosti zamjenik premijera.

U slučajevima kada se putovanje rukovoditelja federalnog organa uprave, rukovoditelja samostalne uprave i rukovoditelja ustanove obavlja iz djelokruga rada ministarstva, uprave, odnosno ustanove, nelog za službeno putovanje potpisuje ministar, odnosno rukovoditelj samostalne uprave i samostalne ustanove, odnosno državni službenik koga oni ovlaste.

Nalog za službeno putovanje državnog službenika izdaje rukovoditelj organa državne službe, a izuzetno, nalog može izdati i rukovodeći državni službenik koga rukovoditelj organa državne službe ovlasti posebnim pismenim rješenjem.

Članak 20.

Nalog za službeno putovanje ne može se izdati državnom službeniku koji ranije obavljeno putovanje nije opravdao u roku iz članka 22. stavak 1. ove uredbe.

Državni službenik koji nije opravdao putni nalog dužan je vratiti akontaciju u cijelosti.

U slučaju da državni službenik nije u roku iz stavka 1. članka 22. ove uredbe, opravdao putni nalog ili nije sukladno stavku 2. ovog članka, vratio akontaciju, naplata tih troškova vrši se po postupku koji je zakonom predviđen za naknadu materijalne štete državnih službenika.

Članak 21.

Na temelju naloga za službeno putovanje može se isplatiti akontacija u visini procijenjenih troškova za predviđeno službeno putovanje.

Članak 22.

Izdaci za službeno putovanje u inozemstvu i u zemlji priznaju se na temelju obračuna putnih troškova koje je državni službenik dužan podnijeti u roku od pet dana kada je službeno putovanje završeno. Obračun troškova mora biti izvršen prema odredbama ove uredbe i sukladno izdatom putnom nalogu.

Uz obračun putnih troškova prilažu se nalog za službeno putovanje i dokaz o iznosu plaćenom za upotrebu spavaćih kola ili brodske kabine, ako su na službenom putovanju korištena kola za spavanje ili brodska kabina, odnosno avionska ili brodska karta, ako je korišten avion ili brod, pismeni dokaz o tečaju nacionalne valute ili dokaz o zamjeni valute, hotelski račun, karta za prijevozno sredstvo, kao i drugi dokazi o troškovima koji se pravdaju.

Ako se na službenom putovanju posebno plaća rezervacija mjesta, aerodromska taksa ili prijevoz prtljaga autobusom, uz obračun putnih troškova prilažu se i potvrde o plaćanju tih troškova.

Uz obračun putnih troškova prilažu se i računi o izdacima iz čl. 16., 17. i 18. ove uredbe.

Ako se pismeni dokaz o tečaju nacionalne valute iz stavka 2. ovog članka, ne priloži uz obračun putnih troškova, primjenjuje se tečaj koji utvrdi Centralna banka Bosne i Hercegovine.

 

III – PRIMJENA OVE UREDBE NA DRUGE ORGANA I SLUŽBE

Članak 23.

Sukladno odredbi članka 8. stavak 3. Zakona o plaćama i naknadama rukovoditelja izvršnih organa vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i službenika koje imenuje, odnosno postavlja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH», broj 27/98), odredbe ove uredbe primjenjuju se i na naknade troškova za službeno putovanje Predsjednika Federacije, dopredsjednike Federacije, Premijera Vlade Federacije, zamjenike Premijera, ministre u Vladi Federacije, kao i rukovodeće državne službenike koje imenuje ili postavlja Vlada Federacije.

Članak 24.

Dnevnice utvrđene prema odredbi članka 5. ove uredbe, povećavaju se:

1) 25% za Predsjednika i dopredsjednike Federacije;
2) 20% za premijera i zamjenike premijera Vlade Federacije;
3) 15% za ministre u Vladi Federacije;
4) 10% za funkcionere i rukovodeće državne sklužbenike federalnih tijela uprave i osobe izvan federalnih tijela koji su određeni za članove zvanične delegacije Federacije.

Članak 25.

Sukladno odredbi članka 74. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, odredbe ove uredbe, koje se odnose na državne službenike, primjenjuju se i na državne službenike koji taj status imaju u stručnim i drugim službama zakonodavne vlasti, organima izvršne vlasti, ombudsmanima, organima sudske vlasti, tužiteljstvima, pravobraniteljstvima, ustanovama za izvršenje kaznenih sankcija, zatvorima i organima za prekršaje Federacije, kantona, grada i općina, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.

Članak 26.

Odredbe ove uredbe koje se odnose na državne službenike, shodno se primijenjuju i na namještenike u federalnim, kantonalnim, gradskim i općinskim organima državne službe, kao i namještenike u stručnim i drugim službama organa vlasti iz članka 25. ove uredbe, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.

Članak 27.

Odredbe ove uredbe koje se odnose na državne službenike shodno se primijenjuju i na savjetnike rukovoditelja organa državne službe, ako posebnim propisom nije drukčije određeno.

Članak 28.

Odredbe ove uredbe koje se odnose na državne službenike shodno se primijenjuju i na uposlene u institucijama koje vrše javna ovlaštenja kojima se sredstva za materijalne troškove osiguravaju u Proračunu Federacije, ako posebnim propisom nije drukčije određeno.

IV – PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 29.

Naknade za službena putovanja koja su započeta prije stupanja na snagu ove uredbe, a nisu završena, obračunavat će se prema propisima o naknadama za putne troškove koji su važili do dana stupanja na snagu ove uredbe.

Članak 30.

Rješenje iz članka 6. ove uredbe donijet će se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Članak 31.

Nadležni organi kantona, grada i općina, dužni su u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, uskladiti svoje propise koji se odnose na naknade troškova za službena putovanja državnih službenika i namještenika u svojim organima državne službe, sa odredbama ove uredbe.

Članak 32.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o naknadama za putne troškove («Službene novine Federacije BiH», br. 18/96 i 49/00).

Članak 33.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u «Službenim novinama Federacije BiH».

 

 

V. broj
S a r a j e v o, 2004. godine
P R E M I J E R dr. Ahmet Hadžipašić



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi