TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








28.04.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 52

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni Vlade Federacije BiH za 2004

ZAKON
O NOVČANOJ POTPORI U PRIMARNOJ
POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Zakonom uređuje novčana potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji: izvor i visina sredstava, osobe koje ostvaruju pravo na novčanu potporu, namjena i korištenje sredstava, obveze i realizacija novčane potpore, nadzor nad provođenjem zakona, kaznena i druga pitanja u svezi s novčanom potporom (u daljnjem tekstu: novčana potpora).


Članak 2.

Novčana potpora (poticaji, subvencije i participacije) glede ovoga Zakona jesu novčana sredstva za promicanje primarne poljoprivredne proizvodnje koja je od interesa za tržište Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) i stvaranje preduvjeta za izvoznu orijentaciju.


Članak 3.

Cilj je donošenja Zakona osiguranje dugoročne potpore koja će omogućiti:
- stvaranje komercijalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i podizanje razine proizvodnje na razinu samodovoljnosti u proizvodnjama koje imaju usporednu prednost i otvaranje novih kapaciteta, čime bi se stekli preduvjeti prijelaza na izvoz pojedinih proizvoda, pri tome poštujući pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i načela EU-e;
- smanjenje ovisnosti od uvoza;
- stabilizaciju tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda;
- zajamčena i sigurna opskrba pučanstva, uz odgovarajuću cijenu;
- zadržavanje pučanstva na selu;
- ukupni ruralni razvoj.


II. IZVOR I VISINA SREDSTAVA

Članak 4.

Sredstva za novčanu potporu iz članka 2. ovoga Zakona osiguravaju se u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Proračun Federacije) za svaku kalendarsku godinu.
Visina novčane potpore ne može biti manja od 3% vrijednosti godišnjega Proračuna Federacije i razmjerna je vrijednosti eventualnog rebalansa Proračuna Federacije.


Članak 5.

Preraspodjela sredstava po kantonima bit će izvršena na temelju procentualnog udjela pojedinih resursa po kantonima u ukupnoj proizvodnji ili djelatnosti na razini Federacije, uz uvjet da je u kantonu u koji se obavlja preraspodjela, kantonalnim proračunom predviđeno sudjelovanje kantona u potpori pojedinom resursu.
O odabiru prioriteta za novčanu potporu (proizvodnja ili proizvodi), na prijedlog kantonalnog ministarstva nadležnog za oblast poljoprivrede, odlučuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), uz suglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ( u daljnjem tekstu: Vlada Federacije), za svaku godinu pojedinačno, vodeći računa da se pri odabiru prioriteta trebaju uvažavati:
- temeljna strateška opredjeljenja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, stanje resursa u prošlosti i danas, analiza potpore iz prethodne godine, mišljenje kantonalnih ministarstava mjerodavnih za poslove poljoprivrede (u daljnjem tekstu: kantonalno ministarstvo), znanstvenih institucija, komora, grupacija i udruga, regionalne značajke, različitosti i obilježja poljoprivredne proizvodnje svakoga kantona, kako bi se aktivirali domaći prirodni i ljudski resursi, iskoristile usporedne prednosti, mogućnosti izvoza i dr.


Članak 6.

U slučaju da se utvrđena kvota za pojedine kantone po vrstama novčanih potpora, radi objektivnih okolnosti, u cijelosti ili djelomično ne iskoriste, kantonalno ministarstvo će svojom odlukom omogućiti da se neutrošena sredstva usmjere na druge stavke unutar iste oblasti, a po potrebi preusmjere sredstva iz oblasti u oblast, ali uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva.


III. KORISNICI

Članak 7.

Pravo na novčanu potporu imaju fizičke i pravne osobe (u daljnjem tekstu: korisnici) koje ispunjavaju slijedeće opće uvjete:
1. koji su registrirani za obavljanje djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje na teritoriju Federacije;
2. imaju prebivalište ili sjedište na teritoriju Federacije;
3. koji proizvode za tržište ili daju usluge na tržištu;
4. pravne osobe koje su ispunile obveze iz privatizacije;
5. koji ispunjavaju i ostale posebno propisane uvjete.

Korisnik prava ostvaruje novčanu potporu na temelju podnijetog zahtjeva kantonalnom ministarstvu putem općinskih službi za upravu.
Korisnik prava dužan je dobivena sredstva namjenski koristiti.
Kantonalno ministarstvo vodi evidenciju korisnika prava na novčanu potporu.


IV. NAMJENE

Članak 8.

Novčana potpora namijenjena je za:
1. posticaje u razvoju stočarstva, voćarstva s vinogradarstvom, ratarstva s povrtlarstvom;
2. subvencioniranje kamata za investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji;
3. participacije za projekte novih tehnologija, obveze i prezentacije od interesa za primarnu poljoprivrednu proizvodnju;
4. organsku proizvodnju;
5. pčelarstvo.


V. OBVEZE I REALIZACIJA

Članak 9.

I - SREDSTVA ZA POTPORU KORISTE SE ZA:
A. Biljna proizvodnja:
1. Merkantilna proizvodnja:
- strne žitarice;
- kukuruz;
- soja, uljna repica, suncokret;
- krmno bilje na oranicama (nova sjetva);
- krumpir;
- ostalo povrće za preradu;
- duhan.
2. Sjemenska proizvodnja:
- strne žitarice;
- povrće (krumpir, grah, luk);
- krmno bilje;
- kukuruz;
- soja, uljna repica, suncokret.
3. Sadni materijal:
- sadni materijal se potiče po komadu-sadnici.
4. Višegodišnji zasadi:
- višegodišnji zasadi: voćnjaci i vinogradi potiču se po površini
zasada/godišnje.
B. Životinjska poizvodnja:
- mlijeko: kravlje, ovčije i kozije;
- utovljena junad;
- utovljene svinje;
- mliječne krave u sustavu uzgojno-selekcijskog rada (godišnje);
- uzgoj ženske teladi;
- rasplodne ovce i koze u sustavu uzgoja-selekcijskog rada (godišnje);
- rasplodne svinje u sustavu uzgojno-selekcijskog rada (godišnje);
- rasplodni konji (godišnje);
- košnice pčela;
- proizvodnja pilenki;
- proizvodnja matica;
- riblja mlađ.

II - EKOLOŠKA PROIZVODNJA
Potiče se:
- savjetodavna služba;
- služba za certificiranje.

III - KAPITALNA ULAGANJA
Potiče se:
- ulaganje u nove zasade voćnjaka, vinograda, malina, kupina;
- sustavi za navdnjavanje;
- objekti u stočarstvu.

IV - REGRESIRANJE KAMATA ZA INVESTICIJSKE KREDITE U
PRIMARNOJ POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI

V - POTPORA STRUČNIM INSTITUCIJAMA
Za poslove od posebnog interesa za Federaciju BiH i to:
- uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu;
- zaštita bilja;
- introdukcija u sjemenarstvu;
- središnja savjetodavna služba.

VI - POTPORA UVOĐENJU NOVIH TEHNOLOGIJA U PRIMARNU
POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU
- organiziranje stručnih skupova;
- izdavanje stručnih publikacija;
- naobrazbi i udrugama poljoprivrednih proizvođača.


Odluka o temeljnim kriterijima i načinu ostvarivanja premija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Proračuna Federacije BiH donosi Vlada Federacije BiH, na prijedlog resornoga ministra, uz prethodno mišljenje nadležnoga radnog tijela Parlamenta Federacije BiH, za svaku proračunsku godinu.
Odlukom se bliže utvrđuje visina poticaja po jedinici i ukupna vrijednost, opći i posebni kriteriji za ostvarivanje poticaja, način ostvarivanja, te nadzor i kontrola provođenja iste.

Članak 10.

Naputak o posebnim uvjetima koje mora zadovoljiti podnositelj zahtjeva za ostvarenje novčane potpore, postupak za njegovo ostvarenje, potrebitu dokumentaciju i obrasce popisa, popis ostvarene potpore, način njihove isplate te obveze koje korisnik mora ispuniti nakon primitka novčane potpore, propisat će federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: federalni ministar).

Članak 11.

Federalno ministarstvo će Vladi Federacije BiH dostavljati izvješće o realizaciji novčanih potpora na kraju svake kalendarske godine ili periodično, na zahtjev Vlade Federacije BiH .
Vlada Federacije BiH će Parlamentu Federacije BiH dostaviti izvješće o realizaciji novčanih potpora u prethodnoj godini, najkasnije do kraja ožujka tekuće godine.


Članak 12.

Kantonalna ministarstva i njihove stručne službe, na temelju odluke Vlade Federacije i naputaka Federalnog ministarstva, prikupljaju, obrađuju i obavljaju provjeru dokumentacije, te na propisanim obrascima apliciraju obračun po vrstama potpore u obujmu koji je propisan.
Korisnik koji ispunjava uvjete za ostvarivanje novčane potpore podnosi kantonalnom ministarstvu dokumentaciju propisanu ovim Zakonom i Naputkom za ostvarenje novčane potpore.
Nakon obradbe i provjere dostavljene dokumentacije korisnika, kantonalno ministarstvo će u propisanim rokovima, zahtjev za isplatu novčanih potpora dostaviti Federalnom ministarstvu na propisanim obrascima koji su sastavni dio naputka.
Kantonalno ministarstvo zahtjeve treba obraditi u excelu i dostaviti ih u elektronskoj formi, na disketi, CD-u ili putem e-maila, radi konačne obradbe i odobravanja isplate novčanih potpora.

Članak 13.

Dokumentacija korisnika dostavljena kantonalnom ministarstvu uvodi se u djelovodnik predmeta i akata i momentom upisa postaje službena dokumentacija sa kojom se postupa sukladno Uredbi o uredskom poslovanju organa uprave i službi za upravu u Federaciji Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH», broj 20/98) i Naputka o načinu vršenja uredskog poslovanja u organima uprave i službi za upravu u Federaciji Bosne i Hercegovine («Službene novine Federacije BiH», br. 30/98 i 49/98).
Nadzor i kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u tijeku prikupljanja i obradbe dokumentacije, a prije dostave Fedralnom ministarstvu, obavljaju kantonalni poljoprivredni inspektori, odnosno službenici sa posebnim ovlaštenjima, mjerodavnog kantonalnog ministarstva.
Dodatnu kontrolu i nadzor obavlja Federalna poljoprivredna inspekcija, u suradnji s kantonalnom poljoprivrednom inspekcijom.


Članak 14.

Kantonalna ministarstva dužna su svu propisanu i prikupljenu dokumentaciju iz članka 13. ovoga Zakona arhivirati i omogućiti uvid u istu prigodom kontrole od strane mjerodavnih federalnih inspekcija.
Dokumentacija iz stavka 1. ovoga članka mora se čuvati najmanje pet godina za svaku proračunsku godinu.
Pravne osobe, korisnici novčanih potpora dužne su voditi popis ostvarenih novčanih potpora, sukladno zahtjevima koje podnose Federalnom ministarstvu.

Članak 15.

Konačnu obradu i provjeru prispjelih zahtjeva i dokumentacije obavlja Federalno ministarstvo - Odjel za poticaje u roku od 30 dana od dana njihovog dostavljanja.
Odjel za poticaje priprema pisana i usmena objašnjenja za pravilnu primjenu propisa iz oblasti novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, prati izvršenje financijskog plana novčanih potpora i realizaciju predloženih mjera za novčane potpore.
Nakon obrade i provjere zahtjeva i dokumentacije isti se odobravaju ili se ne odobravaju.
Ako se odobre, isti se prosljeđuju Federalnom ministarstvu financija - Odjelu Trezora na isplatu.
Ako se ne odobri zahtjev za potpore, moraju se detaljno obrazložiti razlozi odbijanja zahtjeva.


Članak 16.

Federalno ministarstvo vodi središnju bazu podataka o svim vrstama novčanih potpora i njihovim korisnicima i čuva je onoliko koliko se čuva financijska dokumentacija.


VI. UPRAVNI NADZOR


Članak 17.

Federalno ministarstvo obavlja upravni nadzor nad primjenom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju njega, koji su ovim Zakonom stavljeni u nadležnost Federacije.
Federalno ministarstvo obavlja i nadzor nad kantonalnim ministarstvima u dijelu izvršenja federalne politike iz oblasti novčanih potpora na teritoriju Federacije.
Kantonalna ministarstva obavljaju upravni nadzor nad sprovedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona, koji su ovim Zakonom stavljeni u nadležnost kantona.
Nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju njega obavlja i Federalno ministarstvo financija u okviru svojih zakonskih ovlaštenja.


Članak 18.

Inspekcijski nadzor u provođenju ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju njega obavlja Federalna poljoprivredna inspekcija, u okviru svoje nadležnosti, i kantonalna poljoprivredna inspekcija , u okviru svoje nadležnosti.
Poslove poljoprivredne inspekcije, prema ovom Zakonu i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, obavljaju federalni poljoprivredni inspektori i kantonalni poljoprivredni inspektori.
Kantonalna poljoprivredna inspekcija obavlja sve poslove inspekcijskog nadzora, izuzev poslova za koje je ovim Zakonom određeno da ih izravno obavlja Federalna poljoprivredna inspekcija.


Federalna poljoprivredna inspekcija :

1. provodi uvid u popis i isprave koje se odnose na ostvarivanje novčane potpore za:
provedbu uzgojnog programa u stočarstvu, provedbu uzgojno-selekcijskih mjera u stočarstvu i zdrastvenu zaštitu mlijeka, sjemena, uzgoja i rasploda, subvencioniranja kamata i novčane potpore za moderne tehnologije i organsku proizvodnju;
2. podizanje novih nasada u voćarstvu i vinogradarstvu;
3. naređuje povrat novčane potpore ostvarene suprotno odredbama ovog Zakona i propisa donesenih na temelju njega, a tiču se mjera iz toč. 1. i 2. ovoga članka;
4. naređuje otklanjanje nedostataka u vođenju popisa za novčanu potporu iz toč. 1. i 2. ovoga članka;
5. provjerava udovoljava li korisnik prava na novčanu potporu uvjetima za ostvarivanje toga prava;
6. prikuplja podatke i obavijesti od odgovornih osoba kada je to potrebno za obavljanje poslova;
7. izvješćuje mjerodavna tijela državne uprave o uočenim nepravilnostima i traži provođenje određenog postupka, ako sama nije ovlaštena izravno postupati;
8. podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog povrede odredaba ovog Zakona i propisa donesenih na temelju njega;
9. usmjerava, koordinira rad i aktivno surađuje sa kantonalnom poljoprivrednom inspekcijom;
10. obavlja sve poslove iz nadležnosti kantonalne poljoprivredne inspekcije, ako ova iz bilo kojeg razloga ne postupi na način kako je propisano u ovom Zakonu.


Kantonalna poljoprivredna inspekcija :

1. provodi uvid u popis i isprave koje se odnose na ostvarivanje novčane potpore, izuzev onih za koje je ovim Zakonom propisano da uvid provodi Federalna poljoprivredna inspekcija;
2. provodi uvid u isprave koje se odnose na ostvarivanje konkretne naknade za sve vrste potpore;
3. naređuje korisniku povrat novčane potpore ostvarene suprotno odredbama ovog Zakona;
4. naređuje otklanjanje nedostataka pri vođenju popisa za novčanu potporu;
5. provjerava udovoljava li korisnik prava na novčanu potporu uvjetima za ostvarivanje toga prava;
6. izvješćuje mjerodavna tijela uprave o uočenim nepravilnostima i traži provođenje određenog postupka, ako sama nije ovlaštena izravno postupati;
7. prikuplja podatke i obavijesti od odgovornih osoba kada je to potrebno za obavljanje njihovih poslova;
8. podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog povrede odredaba ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju njega;
9. utvrđuje nezakonito dobivanje ili nenamjensku uporabu sredstava.


Članak 19.

Pravne i fizičke osobe koje podliježu nadzoru mjerodavnog poljoprivrednog inspektora dužne su mu pružiti potrebne podatke i obavijesti, omogućiti obavljanje nadzora, odnosno osigurati uvjete za nesmetan rad.
Pravne i fizičke osobe iz stavka 1. ovoga članka dužne su na zahtjev mjerodavnog poljoprivrednog inspektora u određenom roku dostaviti ili pripremiti podatke i materijale koji su mu potrebni za obavljanje poslova inspekcijskog nadzora.
Rok iz stavka 2. ovoga članka mora biti primjeren vrsti zahtjeva.


Članak 20.

Mjerodavni poljoprivredni inspektor u provedbi inspekcijskog nadzora sastavlja zapisnik na licu mjesta, donosi rješenje kada je za to ovlašten ovim Zakonom i propisima donijetim na temelju njega.


Članak 21.

Ako mjerodavni poljoprivredni inspektor u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da je povrijeđen ovaj Zakon ili propis donesen na temelju njega, naredit će rješenjem da se utvrđene nepravilnosti, odnosno nedostaci, uklone u određenom roku.
Mjerodavni poljoprivredni inspektor donijet će rješenje iz stavka 1. ovoga članka bez odgađanja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka nadzora.


Članak 22.

U obavljanju inspekcijskog nadzora poljoprivredni inspektor može privremeno oduzeti, do donošenja rješenja o počinjenom prekršaju ili presude o kaznenom djelu, dokumentaciju i predmete koji u prekršajnom ili sudskom postupku mogu poslužiti kao dokaz.
O privremenom oduzimanju dokumentacije ili predmeta iz stavka 1. ovoga članka izdaje se potvrda.


Članak 23.

Protiv rješenja kantonalnog poljoprivrednog inspektora može se podnijeti žalba Federalnom ministarstvu u roku od osam dana od dana dostave rješenja.
Protiv rješenja kantonalnog ministarstva donešenog u prvom stupnju može se podnijeti žalba Federalnom ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.
Protiv rješenja federalnog poljoprivrednog inspektora može se podnijeti žalba Federalnom ministarstvu u roku od osam dana od dana dostave rješenja.


VII. KAZNENE ODREDBE


Članak 24.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba (korisnik) ako:
- ostvari novčanu potporu suprotno članku 7. ovoga Zakona;
- nenamjenski koristi dobivena sredstva, suprotno članku 7. stavak 3. ovoga Zakona;
- dostavi lažne podatke s ciljem ostvarenja novčanih sredstava za novčanu potporu iz članka 8. ovoga Zakona;
- ne vodi propisani popis ostvarene novčane potpore iz članka 14. stavak 3. ovoga Zakona;
- ne postupi po naređenim mjerama poljoprivrednog inspektora iz članka 18. stavak 4. toč. 3 i 4. ovoga Zakona;
- ne postupi po naređenim mjerama poljoprivrednog inspektora iz članka 18. stavak 5. toč. 3 i 4. ovoga Zakona.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 1.500,00 KM i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Za prekršaje iz čl. 7. i 8. ovoga Zakona, uz novčanu kaznu izreći će se i zaštitna mjera oduzimanja ostvarene novčane potpore koje su ostvarene, odnosno nastale prekršajem.


Članak 25.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba (korisnik) ako:
- ostvari novčanu potporu suprotno članku 7. ovoga Zakona;
- nenamjenski koristi dobivena sredstva, suprotno odredbama članka 7. stavak 3. ovoga Zakona;
- dostavi lažne podatke s ciljem ostvarenja novčanih sredstava za novčanu potporu iz članka 8. ovoga Zakona;
- ne postupi po naređenim mjerama poljoprivrednog inspektora iz članka 18. stavak 4. toč. 3. i 4. ovoga Zakona.

Članak 26.

Korisnik novčane potpore koji počini prekršaj iz čl. 7. i 8. ovoga Zakona neće imati pravo konkurirati za bilo koju vrstu novčane potpore za razdoblje od pet godina, računajući od dana dostave pravomoćnog rješenja.


Članak 27.

Za prekršaj iz članka 7. i 8. ovoga Zakona, uz novčanu kaznu, izriče se i zaštitna mjera oduzimanja ostvarene novčane potpore koja je ostvarena, odnosno nastala počinjenjem prekršaja.


VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 28.

Federalno ministarstvo, u roku od 15 dana od dana usvajanja Proračuna FederacijeBiH, Vladi Federacije BiH dostavit će odluku o vrsti, temeljnim kriterijima i načinu ostvarenja novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sukladno članku 9. ovoga Zakona.
Naputak za ostvarivanje novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji donijet će Federalno ministarstvo u roku od 15 dana od dana usvajanja odluke iz stavka 1. ovoga Zakona.
Naputak za ostvarivanje novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, donijet će Federalno ministarstvo u roku od 15 dana od dana usvajanja odluke iz stavka 1. ovoga članka.
Odluka i Naputak obvezno se dostavljaju nadležnim odborima Parlamenta, radi pribavljanja mišljenja.


Članak 29.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH».


PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH
Matić Slavko

PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BIH
Muhamed Ibrahimović


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi