TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








29.04.2024 - 06h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
42
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 88

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni Vlade Federacije BiH za 2004

Z A K O N

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMISIJI

ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE

 

 

Član 1.

 

U Zakonu o Komisiji za vrijednosne papire (“Službene novine Federacije BiH”, br. 39/98 i 36/99) u članu 2. dodaju se novi st. 3., 4. i 5. koji glase:

 

“Komisija za svoj rad odgovara Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Parlament Federacije).

Komisija podnosi Parlamentu Federacije na potvrdu godišnji finansijski plan.

 

Uz godišnji finansijski plan Komisija podnosi Parlamentu Federacije godišnji izvještaj o radu za prethodnu godinu.”

 

 

Član 2.

 

U članu 5. stav 6. se briše.

 

 

Član 3.

 

U članu 6. riječi: ”u prva dva mandata” zamjenjuju se riječima: “najmanje u jednom mandatu”.

 

Član 4.

 

U članu 7. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

«Članovi Komisije, izuzev inozemnog stručnjaka, vrše svoje dužnosti, prava i obaveze na osnovu radnog odnosa na neodređeno vrijeme u Komisiji sa punim radnim vremenom u skladu sa zakonom koji regulira radni odnos.»

 

 

Član 5.

 

U članu 12. u tački 1. na kraju umjesto tačke-zareza piše se zarez i dodaju riječi: ”kao i za vršenje drugih njenih ovlaštenja i odgovornosti, na način i u roku koji odredi”.

 

Tačka 13. mijenja se i glasi:

«13) propisuje uvjete i postupak i izdaje dozvole za poslove profesionalnog posredovanja u prometu vrijednosnim papirima, te upozorava, obustavlja djelimično ili u cjelosti i ukida ove dozvole, ukoliko se profesionalno posredovanje u prometu vrijednosnim papirima vrši protivno zakonu i propisima Komisije;».

 

 

Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

“ Komisija može pokrenuti građanskopravne postupke radi poništenja pravnih poslova kojima se krše propisi iz oblasti tržišta kapitala i akata kojima se krše propisi o upravljanju dioničkim društvima.»

 

Član 6.

 

Član 13. mijenja se i glasi:

“Komisija za izvršavanje ovlaštenja i odgovornosti utvrđenih odredbama čl. 11. i 12. ovog Zakona i odredbama drugih zakona, donosi opće akte (pravilnike, uputstva, naredbe i odluke) i pojedinačne akte (rješenja i zaključke).

Na postupanje Komisije odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona o upravnom postupku (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/98 i 48/99), ako ovim Zakonom, zakonima kojima se uređuju nadležnosti Komisije i propisima Komisije nije drugačije određeno.”

 

Član 7.

 

Iza člana 14. dodaju se novi čl. od 14.a do 14.g koji glase:

 

«Član 14.a

 

Nadzoru Komisije podliježu emitenti vrijednosnih papira, pravna i druga lica ovlaštena za poslovanje sa vrijednosnim papirima i lica koja vrše druge poslove u vezi sa vrijednosnim papirima, u vezi sa emisijom i prometom vrijednosnim papirima u skladu sa ovim i drugim zakonima, kao i pravna i druga lica u vezi sa primjenom standarda upravljanja dioničkim društvima (u daljnjem tekstu: subjekt nadzora).

 

Kod vršenja nadzora nad subjektom nadzora kojem je Komisija izdala dozvolu na osnovu zakona može se izvršiti i nadzor lica povezanih sa subjektom nadzora, ako je to potrebno radi potpunog nadzora poslovanja subjekta nadzora kojem je Komisija izdala dozvolu.

 

Komisija u skladu sa zakonom, posebnim propisom bliže uređuje način vršenja nadzora.

 

Član 14.b

 

U sklopu nadzora nad subjektom nadzora Komisija vrši:

•  uvid, pregled, provjeru i analizu informacija, izvještaja i dokumentacije koju joj on dostavlja na osnovu zakona i drugih propisa;

•  pregled poslovanja i vršenja djelatnosti u prostorijama subjekta nadzora (u daljnjem tekstu: nadzor poslovanja);

•  druga ovlaštenja na osnovu zakona i drugih propisa.

 

 

 

 

Ukoliko se nadzor vrši po inicijativi pravnih ili fizičkih lica, radi zaštite njihovih prava i interesa, Komisija je dužna, nakon okončanja nadzora, pisano ih obavijestiti o tome šta je preduzela.

 

Član 14.c

 

Nadzor poslovanja kod subjekta nadzora, u okviru nadležnosti Komisije, vrše službena lica Komisije na osnovu pisanog ovlaštenja predsjednika Komisije za svaki nadzor posebno. Izuzetno, predsjednik Komisije može ovlastiti i druga lica da zajedno sa službenim licima Komisije izvrše nadzor kada je to potrebno zbog složenosti nadzora. Za vršenje određenih stručnih poslova kod nadzora poslovanja subjekta nadzora (ekspertize, ispitivanja i sl.) predsjednik Komisije može ovlastiti i društvo, ustanovu ili druga lica, ako su za njihovo vršenje potrebna posebna znanja ili primjena naučnih metoda.

 

Službeno lice koje vrši nadzor poslovanja dužno je prije započinjanja pregleda uručiti odgovornom licu kod kojeg se vrši nadzor pisano ovlaštenje iz stava 1. ovog člana.

 

Član 14.d

 

Nadzor poslovanja vrši se u slučaju kad se na osnovu podataka i dokumentacije sa kojom Komisija raspolaže ili koju je pribavila ne mogu utvrditi sve činjenice značajne za konkretni slučaj, kao i u slučajevima određenim propisom Komisije i slučajevima vršenja nadzora po inicijativi pravnih ili fizičkih lica radi zaštite njihovih prava i interesa.

 

Prilikom vršenja nadzora poslovanja službeno lice Komisije ovlašteno je da: pregleda poslovnu dokumentaciju, poslovne knjige, druge isprave i računarske zapise koji mogu dati uvid u poslovanje sa vrijednosnim papirima i druge poslove iz ovog i drugih zakona koje Komisija nadzire, zatražiti računarske baze podataka, ispis podataka iz računara, izradu i dostavu finansijskih i drugih izvještaja, te zatražiti pisana i usmena izjašnjavanja pravnih lica i zaposlenika pravnih lica nad kojima vrši nadzor.

 

Član 14.e

 

Kada Komisija pri vršenju nadzora emisije vrijednosnih papira utvrdi nepravilnosti, odnosno da je postupano suprotno odredbama zakona i propisima Komisije o emisiji vrijednosnih papira, a te nepravilnosti se mogu otkloniti, naložit će emitentu da te nepravilnosti otkloni, odrediti rok za otklanjanje nedostataka i obustaviti emisiju za vrijeme koje je određeno za otklanjanje nedostataka. Za vrijeme obustave emisije ne teku rokovi vezani za emisiju, niti se može vršiti upis i uplata vrijednosnih papira.

 

 

 

Ako emitent ne otkloni nedostatke u ostavljenom roku ili se radi o nedostacima koji se ne mogu otkloniti, Komisija će donijeti rješenje o poništenju emisije sa posljedicama koje proizlaze za neuspješnu emisiju, u skladu sa zakonom koji regulira emisiju i promet vrijednosnim papirima.

 

Rješenje o obustavljanju i poništenju emisije dostavlja se registarskom sudu za emitenta i Registru vrijednosnih papira.

 

Član 14.f

 

Komisija vrši nadzor nad profesionalnim posrednicima u vezi sa poslovima koje obavljaju u prometu vrijednosnim papirima.

 

Komisija može profesionalnom posredniku izreći sljedeće mjere: naložiti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u određenom roku, obustaviti djelimično ili u cjelosti dozvolu i ukinuti dozvolu za vršenje poslova profesionalnog posredovanja u prometu vrijednosnim papirima.

 

Član 14.g

 

Ako Komisija u vršenju nadzora utvrdi da berza u svom poslovanju postupa suprotno odredbama zakona i propisima Komisije o prometu vrijednosnim papirima ili ako je to potrebno radi neometanog funkcioniranja tržišta kapitala, može izreći sljedeće mjere: privremeno obustaviti promet sa svim ili određenim vrijednosnim papirima, naložiti izmjene ili dopune statuta, pravila ili drugih općih akata berze.

 

Ukoliko berza ne postupi u skladu sa nalogom Komisije iz stava 1. ovog člana, Komisija može pokrenuti postupak kod nadležnog suda za prestanak berze i brisanje iz sudskog registra.»

 

Član 8.

 

U članu 16.b u stavu 1. tačka 2. se briše.

 

Član 9.

 

Iza člana 17. dodaje se novi član 17.a, koji glasi:

 

"Član 17.a

 

Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi Komisije i zaposleni u Komisiji, kao i lica koja obavljaju poslove po nalogu Komisije ne mogu biti gonjeni za krivična djela, niti se smatrati odgovornim u građansko-pravnom postupku za bilo koje radnje koje su izvršili u dobroj vjeri u toku izvršenja zadataka iz okvira svojih ovlaštenja.

 

Komisija ć e obe š tetiti svoje zaposlenike u pravnim postupcima pokrenutim protiv zaposlenika za radnje koje su obavili u dobroj vjeri u toku izvr š avanja svojih du ž nosti i u okviru svojih ovla š tenja .”

Član 10.

 

U članu 19. st. 1. i 2. se mijenjaju i glase:

“Komisija se finansira od prihoda od naknada i taksi ostvarenih iz djelatnosti Komisije, u skladu sa finansijskim planom Komisije i odlukom Komisije.

 

Višak prihoda ostvarenih iz djelatnosti Komisije u odnosu na troškove prenosi se u iduću godinu.”

 

Član 11.

 

U članu 20. riječi: “14. stav 2.” zamjenjuju se riječima: “12. stav 1. tačka 1.”.

 

Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

“Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, u naročito teškim slučajevima, može se izreći novčana kazna najviše do dvadesetostrukog iznosa pričinjene štete, neizvršene obaveze, ili vrijednosti robe ili druge stvari koja je predmet prekršaja.”

 

Član 12.

 

U članu 21. u stavu 1. riječi: “stavom 2. člana 14.” zamjenjuju se riječima: “članom 12. stav 1. tačka 1.”, a iza riječi “zakona” piše se zarez i dodaju riječi: “izuzev Federacije, kantona i općine i njihovih organa”.

Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:

“Za privredni prijestup iz stava 1. ovog člana, u naročito teškim slučajevima, može se izreći novčana kazna najviše do dvadesetostrukog iznosa pričinjene štete, neizvršene obaveze, ili vrijednosti robe ili druge stvari koja je predmet privrednog prijestupa.”

 

Član 13.

 

Član 22. se briše.

Član 14.

 

Ovlašćuju se zakonodavno-pravne komisije oba doma Parlamenta Federacije da utvrde prečišćeni tekst Zakona.

 

Član 15.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.

 

 

 

PREDSJEDAVAJUĆI

DOMA NARODA

PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

Slavko Matić

PREDSJEDAVAJUĆI
PREDSTAVNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH
Muhamed Ibrahimović

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi