TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








28.04.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 48

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni Vlade Federacije BiH za 2004

Z A K O N

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMISIJI

ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE

 

 

Članak 1.

 

U Zakonu o Komisiji za vrijednosne papire (“Službene novine Federacije BiH”, br. 39/98 i 36/99) u članku 2. dopisati nove st. 3., 4. i 5. koji glase:

 

“Komisija za svoj rad odgovara Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: “Parlament Federacije”).

Komisija podnosi Parlamentu Federacije na potvrdu godišnji financijski plan.

 

Uz godišnji financijski plan Komisija podnosi Parlamentu Federacije godišnje izvješće o radu za prethodnu godinu.”

 

 

Članak 2.

 

U članku 5. stavak 6. briše se.

 

 

Članak 3.

 

U članku 6. riječi: ”u prva dva mandata” zamjenjuju se riječima: “najmanje u jednom mandatu”.

 

Članak 4.

 

U članku 7. dopisati novi stavak 2. koji glasi:

«Članovi Komisije, izuzev inozemnog stručnjaka, obavljaju svoje dužnosti, prava i obveze na temelju radnog odnosa na neodređeno vrijeme u Komisiji s punim radnim vremenom, sukladno zakonu koji regulira radni odnos.»

 

Članak 5.

 

U članku 12. točka 1. na kraju teksta umjesto pravopisnog znaka točka-zarez upisati zarez i dopisati riječi:” te za obavljanje drugih njenih ovlasti i odgovornosti, na način i u roku koji odredi”.

 

 

Točka 13. mijenja se i glasi:

«13) propisuje uvjete i postupak i izdaje dozvole za poslove profesionalnog posredovanja u prometu vrijednosnim papirima, te upozorava, obustavlja djelomično ili u cijelosti i ukida ove dozvole, ukoliko se profesionalno posredovanje u prometu vrijednosnim papirima obavlja suprotno zakonu i propisima Komisije;».

 

Iza stavka 1. dopisati novi stavak 2. koji glasi:

“Komisija može pokrenuti građanskopravne postupke radi poništenja pravnih poslova kojima se krše propisi iz područja tržišta kapitala i akata kojima se krše propisi o upravljanju dioničkim društvima.»

 

Članak 6.

 

Članak 13. mijenja se i glasi:

 

“Komisija za provedbu ovlasti i odgovornosti, utvrđenih odredbama čl. 11. i 12. ovoga Zakona i odredbama drugih zakona, donosi opće akte (pravilnike, naputke, naredbe i odluke) i pojedinačne akte (rješenja i zaključke).

 

Na postupanje Komisije odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona o upravnom postupku (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/98 i 48/99), ako ovim Zakonom, zakonima kojima se uređuju nadležnosti Komisije i propisima Komisije nije drugačije određeno.”

 

Članak 7.

 

Iza članka 14. dopisati nove čl. 14.a. – 14.g. koji glase:

 

«Članak 14.a.

 

Nadzoru Komisije podliježu emitenti vrijednosnih papira, pravne i druge osobe ovlaštene za poslovanje s vrijednosnim papirima i osobe koje obavljaju druge poslove u svezi s vrijednosnim papirima, u svezi s emisijom i prometom vrijednosnim papirima, sukladno ovom i drugim zakonima, te pravne i druge osobe u svezi s primjenom standarda upravljanja dioničkim društvima (u daljnjem tekstu: subjekt nadzora).

 

Kod obavljanja nadzora nad subjektom nadzora, kojemu je Komisija izdala dozvolu na temelju zakona, može se obaviti i nadzor osoba u svezi sa subjektom nadzora, ako je to potrebno radi potpunog nadzora poslovanja subjekta nadzora kojemu je Komisija izdala dozvolu.

 

Komisija, sukladno zakonu, posebnim propisom bliže uređuje način obavljanja nadzora.

 

 

  

 

Članak 14.b.

 

U sklopu nadzora nad subjektom nadzora Komisija obavlja:

•  uvid, pregled, provjeru i analizu obavijesti, izvješća i dokumentacije koju joj on dostavlja, na temelju zakona i drugih propisa;

•  pregled poslovanja i obavljanja djelatnosti u prostorijama subjekta nadzora (u daljnjem tekstu: nadzor poslovanja);

•  druge ovlasti, na temelju zakona i drugih propisa.

 

Ukoliko se nadzor obavlja po inicijativi pravnih ili fizičkih osoba, radi zaštite njihovih prava i interesa, Komisija je dužna, nakon okončanja nadzora, pisano ih obavjestiti o tome što je poduzela.

 

Članak 14.c.

 

Nadzor poslovanja kod subjekta nadzora, u okviru nadležnosti Komisije, obavljaju službene osobe Komisije, na temelju pisane ovlasti predsjednika Komisije za svaki nadzor posebno. Izuzetno, predsjednik Komisije može ovlastiti i druge osobe da, zajedno sa službenim osobama Komisije, obave nadzor kada je to potrebno zbog složenosti nadzora. Za obavljanje određenih stručnih poslova kod nadzora poslovanja subjekta nadzora (ekspertize, istraživanja i sl.) predsjednik Komisije može ovlastiti i društvo, ustanovu ili druge osobe, ako su za njihovo obavljanje potrebna posebna znanja ili primjena znanstvenih metoda.

 

Službena osoba koja obavlja nadzor poslovanja dužna je prije započinjanja pregleda uručiti odgovornoj osobi, kod koje se obavlja nadzor, pisano ovlaštenje iz stavka 1. ovoga članka.

 

Članak 14.d.

 

Nadzor poslovanja obavlja se u slučaju kada se, na temelju podataka i dokumentacije s kojom Komisija raspolaže ili koju je pribavila, ne mogu utvrditi sve činjenice značajne za konkretni slučaj, te u slučajevima određenim propisom Komisije i u slučajevima obavljanja nadzora po inicijativi pravnih ili fizičkih osoba, radi zaštite njihovih prava i interesa.

 

Prilikom obavljanja nadzora poslovanja službena osoba Komisije ovlaštena je: pregledati poslovnu dokumentaciju, poslovne knjige, druge isprave i računarske zapise koji mogu dati uvid u poslovanje sa vrijednosnim papirima i druge poslove iz ovoga i drugih zakona koje Komisija nadzire, zatražiti računarske baze podataka, ispis podataka iz računara, izradu i dostavu financijskih i drugih izvješća, te zatražiti pisana i usmena očitovanja pravnih osoba i zaposlenika pravnih osoba nad kojima obavlja nadzor.

 

Članak 14.e.

 

Kada Komisija pri obavljanju nadzora emisije vrijednosnih papira ustvrdi nepravilnosti, odnosno da je postupano suprotno odredbama zakona i propisima Komisije o emisiji vrijednosnih papira, a te se nepravilnosti mogu otkloniti, naložit će emitentu da te nepravilnosti otkloni, odrediti rok za otklanjanje nedostataka i obustaviti emisiju u roku koji je određen za otklanjanje nedostataka. Za vrijeme obustave emisije ne teku rokovi vezani za emisiju, niti se može obavljati upis i uplata vrijednosnih papira.

 

Ako emitent ne otkloni nedostatke u ostavljenom roku ili je riječ o nedostacima koji se ne mogu otkloniti, Komisija će donijeti rješenje o poništenju emisije s posljedicama koje proizlaze za neuspješnu emisiju, sukladno zakonu koji regulira emisiju i promet vrijednosnim papirima.

 

Rješenje o obustavi i poništenju emisije dostavlja se registarskom sudu za emitenta i Registru vrijednosnih papira.

 

 

Članak 14.f.

 

Komisija obavlja nadzor nad profesionalnim posrednicima u svezi s poslovima koje obavljaju u prometu vrijednosnim papirima.

 

Komisija može profesionalnom posredniku izreći slijedeće mjere: naložiti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u određenom roku, obustaviti djelomično ili u cijelosti dozvolu i ukinuti dozvolu za obavljanje poslova profesionalnog posredovanja u prometu vrijednosnim papirima.

 

 

Članak 14.g.

 

Ako Komisija u obavljanju nadzora ustvrdi da burza u svome poslovanju postupa suprotno odredbama zakona i propisima Komisije o prometu vrijednosnim papirima ili ako je to potrebno radi neometanog funkcioniranja tržišta kapitala, može izreći slijedeće mjere: privremeno obustaviti promet sa svim ili određenim vrijednosnim papirima, naložiti izmjene ili dopune statuta, pravila ili drugih općih akata burze.

 

Ukoliko burza ne postupi sukladno nalogu Komisije iz stavka 1. ovoga članka, Komisija može pokrenuti postupak kod nadležnog suda za prestanak burze i brisanje iz sudskog registra."

 

Članak 8.

 

U članku 16.b. stavak 1. točka 2. briše se.

 

Članak 9.

 

Iza članka 17. dopisati novi članak 17.a. koji glasi:

 

"Članak 17.a.

 

Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi Komisije i zaposleni u Komisiji, te osobe koje obavljaju poslove po nalogu Komisije, ne mogu biti gonjeni za kaznena djela, niti se smatrati odgovornim u građanskopravnom postupku za bilo koje radnje koje su učinili u dobroj vjeri tijekom izvršenja zadataka iz okvira svojih ovlasti.

 

Komisija će obeštetiti svoje zaposlenike u pravnim postupcima pokrenutim protiv zaposlenika za radnje koje su obavili u dobroj vjeri tijekom izvršavanja svojih dužnosti i u okviru svojih ovlasti.”

 

Članak 10.

 

U članku 19. st. 1. i 2. mijenjaju se i glase:

“Komisija se financira od prihoda od naknada i pristojbi ostvarenih iz djelatnosti Komisije, sukladno financijskom planu Komisije i odluci Komisije.

 

Višak prihoda ostvarenih iz djelatnosti Komisije u odnosu na troškove prenosi se u iduću godinu.”

 

Članak 11.

 

U članku 20. riječi: “14. stavak 2.” zamjenjuju se riječima: “12. stavak 1. točka 1”.

Iza stavka 1. dopisati novi stavak 2. koji glasi:

“Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka, u naročito teškim slučajevima, može se izreći novčana kazna najviše do dvadesetostrukog iznosa učinjene štete, neizvršene obveze ili vrijednosti robe ili druge stvari koja je predmetom prekršaja.”

 

Članak 12.

 

U članku 21. stavak 1. riječi: “stavkom 2. članka 14.” zamjenjuju se riječima: “člankom 12. stavak 1. točka 1.”, a iza riječi: “zakona” upisati zarez i dopisati riječi: “izuzev Federacije, kantona-županije i općine i njihovih organa”.

 

Iza stavka 2. dopisati novi stavak 3. koji glasi:

“Za gospodarski prijestup iz stavka 1. ovoga članka, u naročito teškim slučajevima, može se izreći novčana kazna najviše do dvadesetostrukog iznosa učinjene štete, neizvršene obveze, ili vrijednosti robe ili druge stvari koja je predmetom gospodarskog prijestupa”.

 

Članak 13.

Članak 22. briše se.

 

Članak 14.

 

Ovlašćuju se zakonodavno-pravna povjerenstva oba doma Parlamenta Federacije

da utvrde pročišćeni tekst Zakona.

 

Članak 15.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu narednoga dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

 

 

 

PREDSJEDATELJ

DOMA NARODA

PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

Slavko Matić

PREDSJEDATELJ
 ZASTUPNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH
Muhamed Ibrahimović

Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi