TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 29.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








28.04.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 46

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni Vlade Federacije BiH za 2004

Z A K O N
O UTVRĐIVANJU I NAČINU IZMIRENJA UNUTARNJIH OBVEZA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Zakonom utvrđuju se unutarnje obveze Federacije Bosne i Hercegovine prema fizičkim i pravnim osobama, nastale temeljem neisplaćenih invalidnina, neisplaćenih mirovina, neisplaćenih naknada prema dobavljačima za robe, materijale i usluge, obveze nastale temeljem neisplaćenih plaća i dodataka, te ostale obveze (u daljnjem tekstu: unutarnji dug), odnosno način pojedinačnog verificiranja utvrđenih tražbina, kao i način njihova izmirenja.

Članak 2.

Ovim Zakonom utvrđuje se sveobuhvatno izmirenje unutarnjega duga na način koji osigurava i podržava makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija).

Unutarnji dug Federacije procjenjuje se u iznosu od 1858, 9 mili ju na KM . Ova procjena isključuje iznos obveza za staru deviznu štednju , s obzirom da će se isti utvrditi u postupku verificiranja .

Obveze unutarnjega duga iz stavka 1. ovoga članka izmiruju se isplatom u gotovini, putem izdavanja obveznica (u daljnjem tekstu: obveznice) i otpisivanjem, sukladno odredbama ovoga Zakona.

Izmirenje svih kategorija unutarnjega duga, uključujući i staru deviznu štednju, neće prelaziti iznos od 10% GDP za 2003. godinu, i to u neto sadašnjoj vrijednosti za sve planirane isplate svih kategorija unutarnjeg a duga.

II. KATEGORIJE UNUTARNJEGA DUGA

Članak 3.

Unutarnji dug Federacije iznosi 1858,9 milijuna KM, isključujući iznos obveze za staru deviznu štednju koji će se utvrditi u postupku verificiranja, a čine ga:

  1. opće obveze u iznosu od 947,9 milijuna KM,
  2. obveze temeljem kredita komercijalnih banaka u iznosu od 11 milijuna KM,
  3. obveze za staru deviznu štednju u iznosu koji će biti utvr đen po verificiranju obveza , na način propisan u članku 12. ovog a Z akona ,
  4. obveze za tra ž bine nastale u ratu ili tijekom izravne ratne opasnosti ( u daljnjem tekstu : ratne tra ž bine ), kao materijalne i nematerijalne š tete u iznosu od 900 milijuna KM .

Unutarnji dug koji bude isplaćen u gotovini odre đ en je ovim Z akonom, a način, visina i rokovi za isplatu bit će odre đ eni primjenom ovog a Z akona , izuzev za staru deviznu štednju .

Unutarnji dug koji se izmiruje putem izdavanja obveznica č ini potpunu isplatu svake tra ž bine za koju su izdane obveznice .

Obveze temeljem kredita komercijalnih banaka neće se otpisati. Unutarnji dug koji ne bude plaćen niti izmiren putem izdavanja obveznica, kako je to propisano odredbama ovoga Zakona, otpisuje se i više nije obveza Federacije.

Na izvršne akte koji su uređeni Zakonom o privremenoj odgodi od izvršenja tražbina temeljem izvršnih odluka na teret Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH«, broj: 9/04) primjenjuju se odredbe ovoga Zakona.

1.  OPĆE OBVEZE

Članak 4.

Opće obveze iz članka 3. ovoga Zakona su dugovi Federacije nastali u razdoblju od 1. travnja 1996. godine do 31. prosinca 2002. godine i sastoje se od slijedećih obveza:

  1. obveze temeljem neisplaćenih invalidnina u iznosu od 126,8 milijuna KM, od čega su 98,8 milijuna KM obveze nastale suprotno Zakonu o budžetima/proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH«, broj: 20/98);
  2. obveze temeljem neisplaćenih mirovina u iznosu od 191,2 milijuna KM, od čega su 62,2 milijuna KM obveze nastale temeljem umanjenja stope doprinosa, temeljem odluke Vlade Federacije;
  3. obveze temeljem neisplaćenih naknada dobavljačima za robe, materijale i usluge u iznosu od 50,7 milijuna KM;
  4. obveze temeljem neisplaćenih plaća i dodataka Federalnoga ministarstva obrane i Vojske Federacije u iznosu od 31,3 milijuna KM;
  5. ostale obveze u iznosu od 547,9 milijuna KM, koje se odnose na:
  • uzajamne obveze fondova mirovinskoga osiguranja i fondova zdravstvenoga osiguranja. Nakon izvršenih poravnanja po svim temeljima dugovi fondova mirovinskoga osiguranja prema fondovima zdravstvenoga osiguranja iznose 399,5 milijuna KM.
  • tražbina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, temeljem umanjenja stope doprinosa za rudarska poduzeća i temeljem odluka Vlade Federacije, u iznosu od 62 milijuna KM i
  • obveze proračunskih korisnika koje nije prihvatio Ured za reviziju proračuna Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ured za reviziju proračuna) u iznosu od 86,4 milijuna KM.

Članak 5.

Federacija će izmiriti opće obveze iz članka 4. ovoga Zakona u gotovini i otpisivanjem.

Isplata u gotovini u maksimalnom iznosu od 208,3 milijuna KM bit će izvršena, i to:

  1. neisplaćene invalidnine za mjesec ožujak 2001. godine u iznosu od 28 milijuna KM;
  2. neisplaćene mirovine za mjesece listopad, studeni i prosinac u 2000. godini u iznosu od 129 miliona KM;
  3. neisplaćene obveze prema dobavljačima za robe, materijale i usluge u iznosu od 20 milijuna KM;
  4. neisplaćene neto plaće i naknade uposlenika Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije u iznosu od 31,3 milijuna KM.

Preostale opće obveze iz članka 4. ovoga Zakona, osim onih iz stavka 2. ovoga članka u iznosu od 739,6 milijuna KM ovim se Zakonom otpisuju.

Nakon međusobnih poravnanja svih uzajamnih obveza i tražbina fondova mirovinskoga osiguranja i fondova zdravstvenoga osiguranja eventualne preostale obveze se otpisuju.

Članak 6.

Mjerodavno ministarstvo će, uz suglasnost Ureda za reviziju proračuna , izvršiti pojedinačno verificiranje obveza iz točke 3. stavka 2. članka 5. ovoga Zakona prije realiziranja gotovinske isplate.

Članak 7.

Federacija će izmiriti obveze iz članka 5. ovoga Zakona u razdoblju od četiri godine, počevši od fiskalne 2004. godine.

Godišnjim proračunom Federacije i Zakonom o izvršenju proračuna će se utvrditi kategorije i iznos gotovinskoga plaćanja u tekućoj fiskalnoj godini.

2. KREDITI KOMERCIJALNIH BANAKA

Članak 8.

Obveze temeljem kredita komercijalnih banaka iz članka 3. ovoga Zakona, izmiruju se u razdoblju iz stavka 1. članka 7. ovoga Zakona.

3. STARA DEVIZNA ŠTEDNJA

Članak 9.

Federacija preuzima obveze temeljem stare devizne štednje ostvarene u najnižim poslovnim jedinicama banaka (podružnica i/ili agencija) na teritoriju Federacije. Ukoliko banka nema poslovnih jedinica, onda se sjedište banke smatra najnižom poslovnom jedinicom.

Obveze temeljem stare devizne štednje definirane stavkom 1. ovoga članka ne obuhvaćaju obveze temeljem stare devizne štednje deponirane u Ljubljanskoj banci i Invest banci , s obzirom da će se iste rješavati u postupku sukcesije imovine bivše SFRJ.

Obveze temeljem stare devizne štednje iz članka 3. ovoga Zakona Federacija će izmiriti isplatom u gotovini i izdavanjem obveznica.

Kamate na staru deviznu štednju od 1. siječnja 1992. godine otpisuju se.

Članak 10.

 

Kad a se verificir aju tražbin e za staru deviznu štednju , na način predvi đ en člankom 12. ovog a Z akona , Vlada Federacije će posebnim propisom utvrditi metod i visinu isplate u gotovini za staru deviznu štednju svakoj fizičkoj osobi nositelju stare devizne štednje do iznosa propisanog u članku 2. ovoga Zakona.

 

Članak 11.

 

Gotovinske isplate za staru deviznu štednju iz članka 10. ovoga Zakona izvršit će se iz proračuna Federacije u razdoblju od četiri godine, počevši od fiskalne godine kada se okonča postupak verificiranja stare devizne štednje.

Članak 12.

Verificiranje svih tražbina za staru deviznu štednju obavit će se temeljem baze podataka koja je ustanovljena Zakonom o utvrđivanju i ostvarivanju tražbina građana u postupku privatiziranja (»Službene novine Federacije BiH«, br. 27/97, 8/99, 45/00, 54/00, 32/01, 57/03, 20/04) i drugim propisima donijetim na temelju Zakona i baza podataka koje posjeduju banke.

P roces verificiranja tražbina za staru deviznu štednju okonča t će se u roku od devet mjeseci od stupanja na snagu ovog a Z akona .

Federalni ministar financija donijet će podzakonske akte o verificiranju svih tražbina za staru deviznu štednju u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Članak 13.

Za obveze za staru deviznu štednju koje ne budu izmirene isplatom u gotovini, sukladno čl. 9. i 10. ovoga Zakona, izdat će se obveznice do iznosa koji je potreban za izmirenje kumulativnih tražbina.

Članak 14.

 

Kad a se verificiraj u tražbin e za staru deviznu štednju na način predvi đ en člankom 12. ovog a Z akona , Vlada Federacije će posebnim propisom utvrditi model izdavanja obveznica, propisujući rok dosp i jeća obveznica, visinu kamate na obveznice i dužinu grace perioda, a do iznosa koji se u s tvrdi kao glavnica u p ostupk u verificiranja tražbina temeljem stare devizne štednje do iznosa propisanom u članku 2. ovoga Zakona.

Kako bi osigurala dodatna financijska sredstva nositeljima obveznica iz članka 13. ovoga Zakona, Vlada Federacije u svojstvu dioničara, a sukladno važećim propisima, svojom će Odlukom rasporediti do 15% dividende iz gospodarskih društava s državnim kapitalom kako bi otkupljivala javne obveznice putem ponude po tržišnoj cijeni, isplaćujući ih kako je predviđeno godišnjim proračunom, počevši od obveznica s najnižom nominalnom vrijednošću i progresivno krenuvši k obveznicama s višom nominalnom vrijednošću.

Članak 15.

Vlada Federacije će tri posto iznosa koji se ostvari od prodaje poduzeća JP „BH Telecom“, JP „Elektroprivrede BIH“ d.d., JP „Elektroprivrede HZHB“ d.d. i „Hrvatske telekomunikacije” d.o.o. Mostar uplatiti na poseban račun.

Sredstva ostvarena na posebnom računu iz stavka 1. ovoga članka će se koristiti u svrhu prijevremenoga otkupa obveznica temeljem stare devizne štednje po tržišnoj cijeni, i to uključujući prvenstvo u isplati – otkupu obveznica vlasnika stare devizne štednje, i to ponudom otkupljenja obveznica s najnižom nominalnom vrijednošću, a potom obveznica s višom nominalnom vrijednošću.

Federalni ministar financija donijet će podzakonske akte o načinu raspolaganja sredstvima deponiranim na računu iz prethodnoga stavka, odnosno o modalitetima isplate vlasnika obveznica, shodno ostvarenju sredstava iz ovoga članka.

4.  RATNE TRAŽBINE

Članak 16.

Ratne tražbine iz članka 3. ovoga Zakona su obveze nastale u razdoblju od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1996. godine i za koje su fizičke i pravne osobe propisano prijavile tražbine, sukladno Zakonu o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja nastalih za vrijeme ratnoga stanja i izravne ratne opasnosti (»Službene novine Federacije BiH«, broj: 43/01) i Uredbi o načinu utvrđivanja i realiziranja javnoga duga Federacije Bosne i Hercegovine nastalog za vrijeme ratnoga stanja i izravne ratne opasnosti (»Službene novine Federacije BiH«, br. 17/02, 32/02 i 34/02).

Članak 17.

Obveze za ratne tražbine izmirivat će se izdavanjem obveznica.

Kamata na ratne tražbine otpisuje se.

Članak 18.

Federalni ministar pravde u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona donijet će provedbene propise o načinu kojim će sudovi izvješćivati Federalno ministarstvo pravde o ostvarenim pravima za nematerijalnu štetu.

Prije izdavanja obveznica Vlada Federacije će, na prijedlog Federalnog ministarstva obrane, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva pravde i drugih mjerodavnih organa, verificirati sve pojedinačne ratne tražbine u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Članak 19.

Federacija će izdati obveznice za izmirenje obveza za ratne tražbine u vrijednosti glavnice do 900 milijuna KM.

Članak 20.

Obveznice za izmirenje obveza za ratne tražbine izdaju se na iznos glavnice koji ne prelazi 900 milijuna KM, ne akumuliraju kamatu, imaju rok dospijeća koji ne prelazi 50 godina i isplaćivat će se u deset godišnjih rata, počevši najkasnije devet godina prije krajnjega datuma dospijeća.

III. OBVEZNICE

Članak 21.

Obveznice za izmirenje obveza za staru deviznu štednju i ratnih tražbina su vrijednosni papiri koje u cijelosti ili djelomično izdaje Bosna i Hercegovne (u daljnjem tekstu: vrijednosni papiri BiH), u ime Federacije, ili Federacija (u daljnjem tekstu: vrijednosni papiri Federacije), sukladno posebnom propisu.

Obveznice izdane za izmirenje obveza za staru deviznu štednju i ratne tražbine su utržive i prenosive te se izdaju i vode samo u elektronskoj formi.

Svi uvjeti u svezi s obveznicama utvrđuju se odlukom Vlade Federacije i posebnim propisom .

Za predračun obveza temeljem stare devizne štednje i ratnih tražbina u KM koristi se srednji zvanični tečaj Centralne banke Bosne i Hercegovine, koji važi na dan donošenja odluke Vlade Federacije o emisiji obveznica u smislu ovoga Zakona.

Obveznice izdane za izmirenje obveza iz stavka 2. ovoga članka su unutarnji dug Federacije, sukladno posebnom propisu.

Federalno ministarstvo financija će upravljati računima sa kojih se sredstva koja su položena mogu podizati, u svrhu isplate obveznice.

Članak 22.

Obveznice Federacije ne podliježu propisima i odobrenju Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.

Članak 23.

Ako su bilo koje obveznice izdane kao vrijednosni papiri Federacije, federalni ministar financija uspostavlja ili odobrava uspostavu računalnog sustava za registriranje izdavanja, stanja na računu i isplate vrijednosnih papira (u daljnjem tekstu: elektronski registar).

Sustav elektronskog registra će:

  1. registrirati vlasništvo nad vrijednosnim papirima Federacije, a unosom u registarski sustav stječe se pravo vlasništva nad vrijednosnim papirima Federacije;
  2. izdati odgovarajuću potvrdu o elektronskom registriranju vlasništva svakom imatelju vrijednosnih papira Federacije;
  3. registrirati izdavanje, upravljati podacima i transakcijama koje se odnose na te vrijednosne papire Federacije, uključujući isplatu;
  4. upravljati sustavom elektronskoga registra na način koji dopušta da promjena vlasništva, uslijed trgovine vrijednosnim papirima Federacije, bude registrirana i prikazana u registru.

U slučaju da dan isplate na računu vrijednosnih papira Federacije pada u neradni dan, takva se isplata obavlja narednoga radnoga dana, bez dodatne kamate.

Članak 24.

Federacija jamči za obveznice izdane sukladno odredbama ovoga Zakona za izmirenje unutarnjega duga.

Članak 25.

Federalni ministar financija može predložiti pravnu odnosno fizičku osobu - agenta za pružanje usluga iz čl. 23. i 24. ovoga Zakona.

Federalni ministar financija može donijeti propise kojima će se bliže urediti način obavljanja poslova iz čl. 23. i 24. ovoga Zakona, a koji će biti obvezujući za agenta zaduženog za vođenje elektronskog registarskog sustava.

IV.  ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 26.

Vlada Federacije će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona donijeti podzakonske akte za utvrđivanje prvenstva među kategorijama obveza za izmirenje tražbina, sukladno stavku 2. članka 7., članku 8. i članku 11. ovoga Zakona.

Članak 27.

Ovaj Zakon stupa na snagu narednoga dana od dana objave u »Službenim novinama Federacije BiH«.

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH 

Slavko Matić, v.r.

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlameneta Federacije BiH 

Muhamed Ibrahimović, v.r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
VIDEO Deseci tornada poharali Oklahomu. Troje poginulih, među njima i dijete
VIDEO Ogromna eksplozija u vojnoj bazi u Kambodži, poginulo 20 vojnika
Biden razgovarao s Netanyahuom. "Ponovio je svoj stav o invaziji na Rafah"
Može li novo oružje promijeniti stanje u Ukrajini? Analitičar: Čuje se puno gluposti
Zelenski opet tražio bržu dostavu Patriota, ali i pristup Ukrajine EU i NATO-u
Macron iznio novu ideju o francuskom nuklearnom oružju. Napale ga desnica i ljevica
Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje
Bijela kuća: Izrael nas je pristao saslušati prije invazije na Rafah
Toplinski val u Aziji. Temperature dosežu do 45 stupnjeva, škole zatvorene
Dječak (14) u SAD-u pucao u brata (11) i ubio ga. "Bilo je slučajno"
Izaslanstvo Hamasa sutra stiže u Kairo radi pregovora o prekidu vatre
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Linija fronte se raspada posvuda, osim kod ovog grada. Brani ga Azov
Papa Franjo u Veneciji upozorio na opasnost od masovnog turizma
Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga
Aviokompanija uporno upisuje staricu (101) kao bebu: "Očekuju dijete, a ne mene"
Troje mrtvih u ukrajinskom granatiranju Zaporižje i Donjecka
Više od 800 ljudi zarazilo se norovirusom na festivalu u Njemačkoj
Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj. Uhićen Rus
Iran otkrio da ima nove dronove-kamikaze, objavili snimku


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ukrajinski general: Naša vojska je izgubila položaje na istoku zemlje

Toplinski val u Aziji. Temperature idu do 45, škole zatvorene, izdana upozorenja

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi