TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Četvrtak 9.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








09.05.2024 - 03h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
42
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 54

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2006 Na osnovu člana 14. stav 1. i člana 58. stav 2. Zakona o upravljanju otpadom (''Službene novine Federacije BiH'', broj 33/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


U R E D B U

O FINANSIJSKIM I DRUGIM GARANCIJAMA ZA
POKRIVANJE TROŠKOVA RIZIKA OD MOGUĆIH
ŠTETA, SANACIJE I POSTUPKA NAKON
ZATVARANJA DEPONIJE


Opće odredbe


Član 1.


Ovom Uredbom propisuju se finansijske i druge garancije za obezbjeđenje pokrivanja troškova rizika od mogućih šteta, sanacije i postupka nakon zatvaranja deponije.


Vrste finansijskih garancija


Član 2.


Za pokrivanje rizika od mogućih šteta, troškova sanacije i postupaka nakon zatvaranje deponije mogu se obezbijediti jedna od sljedećih finansijskih garancija:

1) jedinstvena obveznica koja garantira isplatu ili izvršenje usluga;
2) kreditno pismo;
3) polisa osiguranja.


Početni iznos i uvjeti finansijske garancije


Član 3.


Iznos finansijske garancije mora biti srazmjeran troškovima procijenjenim u okviru plana za zatvaranje deponije.
Plan za zatvaranje i naknade aktivnosti na deponiji mora sadržati procjenu sljedećih troškova:
1) troškova zatvaranja deponije;
2) troškova održavanja i propratnih aktivnosti nakon zatvaranja deponije kao i nadgledanje utjecaja zatvorene deponije na okoliš 30 godina nakon dana prestanka istovara otpada na deponiju;
3) troškova za preventivne mjere koje mogu biti neophodne za slučaj nepredviđenih šteta po okoliš 30 godina uslijed nepovoljnih uvjeta nakon dana prestanka istovara otpada na deponiji; operater će za ovu kategoriju troškova dati prijedlog visine finansijske garancije po osnovu specifičnih uvjeta, a nadležni organ će prijedlog prihvatiti ili korigovati.

Procjenu troškova iz stava 1. tačka 2. ovog člana će se naknadno korigovati u ovisnosti od inflacije i drugih izmjena koje se mogu javiti u toku rada pogona na nominalne troškove do prestanka trajanja finansijske garancije.


Opći zahtjevi za dobivanje finansijske garancije


Član 4.


Za pokrivanje troškova iz člana 1. ove Uredbe prihvatit će se finansijska garancija ukoliko kumulativno ispunjava slijedeće uvjete:

1) da je izdata prije početka važenja okolinske ili dozvole za upravljanje otpadom (u daljnjem tekstu: dozvole);
2) da je sačinjena tako da finansijska sredstva budu dostupna u svakom momentu da bi se moglo pravilno izvršiti zatvaranje deponije, provesti propratne aktivnosti, nadgledanje, i potrebna restauracija za sprečavanje ili ublažavanje nepoželjnih utjecaja na okoliš, u roku iz člana 3. stav 2. tačka 2. ove Uredbe.


Jamstvena obveznica koja garantuje isplatu ili izvršenje usluga


Član 5.


Operater deponije može obezbijediti pokrivanje troškova iz člana 1. ove Uredbe ako obezbijedi jamstvenu obveznicu koja garantuje isplatu ili izvršenje usluga, pod uvjetima iz člana 4. ove Uredbe.
Jamstvenu obveznicu izdaje pravno lice ovlašteno da daje jamstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Vrijednost jamstvene obveznice uvijek mora biti najmanje jednaka obimu obaveza za koje su namijenjene.
Jamstvena obveznica mora biti formulirana tako da kantonalno ministarstvo za okoliš može da naplati novčana sredstva u slučaju neispunjavanja obaveza od strane operatera deponije, vezanih za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti.


Kreditno pismo


Član 6.


Operater deponije može obezbijediti pokrivanje troškova iz člana 1. ove Uredbe kreditnim pismom, pod uvjetima iz člana 4. ove Uredbe.
Kreditno pismo izdaje pravno lice ovlašteno da izdaje kreditna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kreditno pismo može biti neopozivo i period njegovog važenja mora biti najmanje jedna godina, a iznos najmanje jednak trenutnim procijenjenim troškovima za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti.
U kreditnom pismu treba bit naglašeno da se period trajanja može produžiti automatski nakon datuma isteka važenje kreditnog pisma za period od najmanje jedne godine, osim u slučaju da je institucija za izdavanje poništila kreditno pismo tako što je dostavila pismo o opozivu operateru na deponiji i kantonalnom ministarstvu za okoliš tri mjeseca prije poništenja.


Polisa osiguranja


Član 7.


Operater deponije može obezbijediti pokrivanje troškova iz člana 1. ove Uredbe polisom osiguranja, pod uvjetima iz člana 4. ove Uredbe.
Polisu osiguranja izdaje pravno lice ovlašteno da izdaje polise osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Osiguravajuće društvo).
Polisa osiguranja izdaje se na nominalnu vrijednost koja je najmanje jednaka trenutnim procjenama troškova za zatvaranje, popratne i/ili restauracijske aktivnosti za sprečavanje i ublažavanje nastalih šteta po okoliš.
Polisom osiguranja garantira se da će kada otpočnu aktivnosti na zatvaranju i restauraciji deponije, Osiguravajuće društvo isplatiti novčana sredstva operateru deponije ili drugom ovlaštenom licu, u punom iznosu nominalne vrijednosti police.
Osiguravajuće društvo će odobriti zahtjeve za naknadu troškova za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti na deponiji, ako su oni opravdani i ako se dostavi kompletna dokumentacija troškova.
Operater treba poslati kopiju obrazloženja i dokumentaciju troškova kantonalnom ministarstvu za okoliš i izvijestiti kanton o izvršenoj uplati, osim ako kantonalno ministarstvo za okoliš nije stranka koja podnosi zahtjev za naknadu.
Polisa osiguranja sadrži odredbu kojom se dozvoljava dodjeljivanje polise nasljedniku operatera. Ova dodjela može biti uvjetna sve do odobrenja Osiguravajućeg društva, osim ako odobrenje nije bezrazložno odbijeno.
U polisi osiguranja mora biti naglašeno da Osiguravajuće društvo ne smije otkazati, ili odbiti produžiti polisu, osim u slučaju neizmirivanja premije osiguranja.
Automatsko produžavanje polise mora osiguraniku obezbijediti opciju produžetka polise najmanje na minimalnu vrijednost polise koja ističe.
Ako se ne izmiri premija osiguranja, osiguravajuće društvo može poništiti polisu tako što će dostaviti pismo opoziva operateru tri mjeseca prije poništenja. Kopiju pisma opoziva polise osiguranja potrebno je dostaviti kantonalnom ministarstvu za okoliš.


Ažuriranje procjene troškova


Član 8.


Tri godine nakon procjene obaveza operatera deponije vezanih za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti na sprečavanju negativnih utjecaja na okoliš i nakon toga jednom u tri godine, operater je dužan ažurirati prethodne procjene.
Ako ažurirana procjena troškova za obaveze zatvaranja, propratnih i/ili restauracijskih aktivnosti na sprečavanju negativnih utjecaja na okoliš prekorači iznos finansijske garancije, operater je dužan da u skladu sa tim uveća iznos finansijske garancije.
Ako su ažurirani procijenjeni troškovi manji od iznosa finansijske garancije, operater može da umanji iznos finansijske garancije u skladu sa navedenim, ako uvjeti ugovora to dozvoljavaju.
Operater deponije dužan je izvijestiti kantonalno ministarstvo za okoliš o ažuriranim procjenama troškova, kao i o svim poduzetim izmjenama u finansijskim garancijama.


Poništavanje


Član 9.


Ako dođe do otkazivanja ili poništavanja finansijske garancije iz bilo kojeg razloga u vrijeme dok je operater na deponiji finansijski odgovoran za zatvaranje, popratne i/ili restauracijske aktivnosti, operater je dužan da obezbijedi novu finansijsku garanciju u roku od 3 mjeseca nakon otkazivanja ili poništavanja.
Ako je finansijska garancija poništena ili otkazana institucija ovlaštena za obezbjeđivanje finansijskih garancija, dužna je o tome obavijestiti kantonalno ministarstvo za okoliš.
Ako se ne obezbijedi način za dobijanje finansijske garancije, nadležni organ može obustaviti ili poništiti dozvolu.


Član 10.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 378/06
6. jula 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Biden će postrožiti pravila za dobivanje azila na granici s Meksikom
Desničarska oporba pred velikom izbornom pobjedom u Sjevernoj Makedoniji
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu
Kennedyjevom nećaku prije više od 10 godina parazit ušao u mozak, pojeo djelić i umro
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, super rade
Poljski obavještajac: Putin je spreman pokrenuti ofenzivu na zemlje NATO-a
Raste broj mrtvih u jakim kišama u Brazilu, preko sto ih je nestalo
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Biden će postrožiti pravila za dobivanje azila na granici s Meksikom
Desničarska oporba pred velikom izbornom pobjedom u Sjevernoj Makedoniji
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu
Kennedyjevom nećaku prije više od 10 godina parazit ušao u mozak, pojeo djelić i umro
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, super rade
Poljski obavještajac: Putin je spreman pokrenuti ofenzivu na zemlje NATO-a
Raste broj mrtvih u jakim kišama u Brazilu, preko sto ih je nestalo
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi