TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 8.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








08.05.2024 - 09h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
89
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 112

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2006 Na osnovi članka 14. stavka 1. i članka 58. stavka 2. Zakona o upravljanju otpadom (''Službene novine Federacije BiH'', broj 33/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


U R E D B U

O FINANCIJSKIM I DRUGIM GARANCIJAMA ZA
POKRIVANJE TROŠKOVA RIZIKA OD MOGUĆIH
ŠTETA, SANACIJE I POSTUPKA NAKON
ZATVARANJA DEPONIJE


Opće odredbe


Članak 1.


Ovom Uredbom propisuju se financijske i druge garancije za obezbjeđenje pokrivanja troškova rizika od mogućih šteta, sanacije i postupka nakon zatvaranja deponije.


Vrste financijskih garancija


Članak 2.


Za pokrivanje rizika od mogućih šteta, troškova sanacije i postupaka nakon zatvaranje deponije mogu se obezbijediti jedna od sljedećih financijskih garancija:

1) jedinstvena obveznica koja garantira isplatu ili izvršenje usluga;
2) kreditno pismo;
3) polisa osiguranja.


Početni iznos i uvjeti financijske garancije


Članak 3.


Iznos financijske garancije mora biti srazmjeran troškovima procijenjenim u okviru plana za zatvaranje deponije.
Plan za zatvaranje i naknade aktivnosti na deponiji mora sadržati procjenu sljedećih troškova:
1) troškovi zatvaranja deponije;
2) troškova održavanja i propratnih aktivnosti nakon zatvaranja deponije kao i nadgledanje utjecaja zatvorene deponije na okoliš 30 godina nakon dana prestanka istovara otpada na deponiju;
3) troškova za preventivne mjere koje mogu biti neophodne za slučaj nepredviđenih šteta po okoliš 30 godina uslijed nepovoljnih uvjeta nakon dana prestanka istovara otpada na deponiji; operater će za ovu kategoriju troškova dati prijedlog visine financijske garancije po osnovu specifičnih uvjeta, a nadležni organ će prijedlog prihvatiti ili korigirati.

Procjenu troškova iz stavka 1. točka 2. ovog članka će se naknadno korigirati u ovisnosti od inflacije i drugih izmjena koje se mogu javiti u toku rada pogona na nominalne troškove do prestanka trajanja financijske garancije.


Opći zahtjevi za dobivanje financijske garancije


Članak 4.


Za pokrivanje troškova iz članka 1. ove Uredbe prihvatit će se financijska garancija ukoliko kumulativno ispunjava slijedeće uvjete:

1) da je izdata prije početka važenja okolinske ili dozvole za upravljanje otpadom (u daljnjem tekstu: dozvole);
2) da je sačinjena tako da financijska sredstva budu dostupna u svakom momentu da bi se moglo pravilno izvršiti zatvaranje deponije, provesti propratne aktivnosti, nadgledanje, i potrebna restauracija za sprečavanje ili ublažavanje nepoželjnih utjecaja na okoliš, u roku iz članka 3. stavka 2. točka 2. ove Uredbe.


Jamstvena obveznica koja garantuje isplatu ili izvršenje usluga


Članak 5.


Operater deponije može obezbijediti pokrivanje troškova iz članka 1. ove Uredbe ako obezbijedi jamstvenu obveznicu koja garantuje isplatu ili izvršenje usluga, pod uvjetima iz članka 4. ove Uredbe.
Jamstvenu obveznicu izdaje pravna osoba ovlaštena da daje jamstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Vrijednost jamstvene obveznice uvijek mora biti najmanje jednaka obimu obveza za koje su namijenjene.
Jamstvena obveznica mora biti formulirana tako da kantonalno ministarstvo za okoliš može da naplati novčana sredstva u slučaju neispunjavanja obveza od strane operatera deponije, vezanih za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti.


Kreditno pismo


Članak 6.


Operater deponije može obezbijediti pokrivanje troškova iz članka 1. ove Uredbe kreditnim pismom, pod uvjetima iz članka 4. ove Uredbe.
Kreditno pismo izdaje pravna osoba ovlaštena da izdaje kreditna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kreditno pismo može biti neopozivo i period njegovog važenja mora biti najmanje jedna godina, a iznos najmanje jednak trenutnim procijenjenim troškovima za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti.
U kreditnom pismu treba bit naglašeno da se period trajanja može produžiti automatski nakon datuma isteka važenje kreditnog pisma za period od najmanje jedne godine, osim u slučaju da je institucija za izdavanje poništila kreditno pismo tako što je dostavila pismo o opozivu operateru na deponiji i kantonalnom ministarstvu za okoliš tri mjeseca prije poništenja.


Polisa osiguranja


Članak 7.


Operater deponije može obezbijediti pokrivanje troškova iz članka 1. ove Uredbe polisom osiguranja, pod uvjetima iz članka 4. ove Uredbe.
Polisu osiguranja izdaje pravna osoba ovlaštena da izdaje polise osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Osiguravajuće društvo).
Polisa osiguranja izdaje se na nominalnu vrijednost koja je najmanje jednaka trenutnim procjenama troškova za zatvaranje, popratne i/ili restauracijske aktivnosti za sprečavanje i ublažavanje nastalih šteta po okoliš.
Polisom osiguranja garantira se da će kada otpočnu aktivnosti na zatvaranju i restauraciji deponije, Osiguravajuće društvo isplatiti novčana sredstva operateru deponije ili drugoj ovlaštenoj osobi, u punom iznosu nominalne vrijednosti police.
Osiguravajuće društvo će odobriti zahtjeve za naknadu troškova za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti na deponiji, ako su oni opravdani i ako se dostavi kompletna dokumentacija troškova.
Operater treba poslati kopiju obrazloženja i dokumentaciju troškova kantonalnom ministarstvu za okoliš i izvijestiti kanton o izvršenoj uplati, osim ako kantonalno ministarstvo za okoliš nije stranka koja podnosi zahtjev za naknadu.
Polisa osiguranja sadrži odredbu kojom se dozvoljava dodjeljivanje polise nasljedniku operatera. Ova dodjela može biti uvjetna sve do odobrenja Osiguravajućeg društva, osim ako odobrenje nije bezrazložno odbijeno.
U polisi osiguranja mora biti naglašeno da Osiguravajuće društvo ne smije otkazati, ili odbiti produžiti polisu, osim u slučaju neizmirivanja premije osiguranja.
Automatsko produžavanje polise mora osiguraniku obezbijediti opciju produžetka polise najmanje na minimalnu vrijednost polise koja ističe.
Ako se ne izmiri premija osiguranja, osiguravajuće društvo može poništiti polisu tako što će dostaviti pismo opoziva operateru tri mjeseca prije poništenja. Kopiju pisma opoziva polise osiguranja potrebno je dostaviti kantonalnom ministarstvu za okoliš.


Ažuriranje procjene troškova


Članak 8.


Tri godine nakon procjene obveza operatera deponije vezanih za zatvaranje, propratne i/ili restauracijske aktivnosti na sprečavanju negativnih utjecaja na okoliš i nakon toga jednom u tri godine, operater je dužan ažurirati prethodne procjene.
Ako ažurirana procjena troškova za obveze zatvaranja, propratnih i/ili restauracijskih aktivnosti na sprečavanju negativnih utjecaja na okoliš prekorači iznos financijske garancije, operater je dužan da sukladno tim uveća iznos financijske garancije.
Ako su ažurirani procijenjeni troškovi manji od iznosa financijske garancije, operater može da umanji iznos financijske garancije sukladno navedenim, ako uvjeti ugovora to dozvoljavaju.
Operater deponije dužan je izvijestiti kantonalno ministarstvo za okoliš o ažuriranim procjenama troškova, kao i o svim poduzetim izmjenama u financijskim garancijama.


Poništavanje


Članak 9.


Ako dođe do otkazivanja ili poništavanja financijske garancije iz bilo kojeg razloga u vrijeme dok je operater na deponiji financijski odgovoran za zatvaranje, popratne i/ili restauracijske aktivnosti, operater je dužan da obezbijedi novu financijsku garanciju u roku od 3 mjeseca nakon otkazivanja ili poništavanja.
Ako je financijska garancija poništena ili otkazana institucija ovlaštena za obezbjeđivanje financijskih garancija, dužna je o tome obavijestiti kantonalno ministarstvo za okoliš.
Ako se ne obezbijedi način za dobijanje financijske garancije, nadležni organ može obustaviti ili poništiti dozvolu.


Članak 10.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 378/06
6. srpnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu
Golem raketni napad na Ukrajinu. "Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu"
Cijene nafte pale, dolar ojačao
Oceani se rekordno zagrijavaju. To bi nas to trebalo brinuti
AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida diljem svijeta
Umro glavni šef propagande Kim Jong-una
Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Šef američke diplomacije: Sankcionirati sve koji olakšavaju ilegalne migracije
Trumpu se sudi u četiri postupka. Odgođeno mu suđenje u slučaju tajnih dokumenata
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu
Golem raketni napad na Ukrajinu. "Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu"
Cijene nafte pale, dolar ojačao
Oceani se rekordno zagrijavaju. To bi nas to trebalo brinuti
AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida diljem svijeta
Umro glavni šef propagande Kim Jong-una
Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Šef američke diplomacije: Sankcionirati sve koji olakšavaju ilegalne migracije
Trumpu se sudi u četiri postupka. Odgođeno mu suđenje u slučaju tajnih dokumenata
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom
Xijev dolazak u Srbiju je jasna poruka Zapadu, ali i Rusiji
Škotska ima novog premijera, drugog u tjedan dana
Kako je Švedska postala žarište superbogataša
Nakon pet dana iz rudnika kod Tuzle izvučeno tijelo rudara
Stormy Daniels svjedoči na suđenju Donaldu Trumpu
VIDEO Ukrajina uništila moćni ruski lanser raketa
Britanka naručivala snimke mučenja malih majmuna


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije

Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Pet radnika umrlo od otrova u Italiji: ˝Čuo sam da vrište, ali nisam im mogao pomoći˝

Predsjednik Brazila zbog poplava traži proglašenje elementarne nepogode

Danas je Putinova inauguracija. Ono najvažnije dogodit će se nakon nje

Snimljen film o djeci Sarajeva koja su ubijena tokom snajperskog terora devedesetih

Rusija zaprijetila napadima na Britaniju: ˝Posljedice će biti katastrofalne˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi