TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 8.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








08.05.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 106

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2006 Na temelju članka 53. stavak 1. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 19/96 i 28/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, donosi


U R E D B U

O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI


Članak 1.


Ovom Uredbom uređuje se obveza plaćanja boravišne pristojbe, obveznici plaćanja, te naplate i raspoređivanje sredstava boravišne pristojbe.


Članak 2.


Boravišnu pristojbu plaća građanin – domaći i strani državljanin koji se izvan prebivališta u turističkom mjestu koristi uslugama noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost.
Boravišna pristojba plaća se po svakom ostvarenom noćenju.
Smještajnim objektom u smislu ove Uredbe podrazumijeva se: hotel, pansion, motel apartman, odmaralište za djecu i omladinu, kamp, kuća i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, lječilište, planinarski dom, omladinski hotel, apartman kojega pravna i fizička osoba izdaje turistima i putnicima, vez u luci nautičkog turizma i svi drugi objekti u kojima se turistima i putnicima pružaju usluge smještaja.


Članak 3.


Boravišnu pristojbu plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kući ili stanu.
Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kući ili stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju ljetne sezone od 15. lipnja do 15. rujna ili za razdoblje zimske sezone od 15. prosinca do 15. ožujka.
Boravišnu pristojbu plaća vlasnik plovila koje se nalazi na vezu u luci nautičkog turizma kada boravi na plovilu, te sve osobe koje borave na plovilu.
Kućom ili stanom za odmor iz stavka 1. ovoga članka, smatra se zgrada ili stan, koji se koriste sezonski ili povremeno.
Kućom za odmor, u smislu ove uredbe, ne smatraju se gospodarske zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih mašina, alata i sl.


Članak 4.


Boravišnu pristojbu neće plaćati:

1. djeca do 12 godina starosti,
2. slijepe, gluhe i osobe s tjelesnim invaliditetom,
3. sudionici školskih ekskurzija organiziranih od strane školske ustanove.
4. osobe upućene na liječenje u lječilište od strane zdravstvene ustanove,
5. strani državljani koji su po međunarodnim propisima i sporazumima oslobođeni plaćanja pristojbe,
6. pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, kad noće u smještajnom objektu, a nalaze se na izvršenju službenih zadaća,
7. sezonski radnici s prijavljenim boravkom u turističkom mjestu.


Članak 5.


Osobe od 12 do navršenih 26 godina starosti, plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 50%.


Članak 6.


Vlasnik iz članka 3. stavak 1. ove Uredbe i članovi njegove uže obitelji, plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%.
Članovima uže obitelji vlasnika kuće i stana za odmor u smislu ove Uredbe smatraju se supružnici, djeca, pastorčad, usvojenici, roditelji i usvojitelji.
Na strane državljane ne primjenjuje se odredba stavka 1. ovog članka.


Članak 7.


Fizičke osobe koje su registrirane za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu sukladno propisu kojim se uređuje ugostiteljska djelatnost (u daljnjem tekstu: ugostitelj), plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe za svaki krevet i smještajnu jedinicu u kampu koji se koriste za pružanje usluga smještaja. Dodatni (pomoćni krevet) oslobođeni su plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa boravišne pristojbe.
Iznimno od odredaba stavka 1. ovog članka, ugostitelj koji sukladno rješenju o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, iznajmljuje dvije sobe ili jedan apartman do najviše četiri postelje, u općinama u kojima je prosječna godišnja popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju prema podacima turističke zajednice manja od 40 dana, boravišnu pristojbu mogu naplatiti istodobno naplatom pružene usluge noćenja ili boravišnu pristojbu platiti u paušalnom iznosu.
Ugostitelji su dužni godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe uplatiti na uplatni račun turističke zajednice kantona do 31. srpnja tekuće godine ili u tri obroka s tim da posljednji obrok dospijeva 30. rujna tekuće godine, sukladno propisu koji donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe iz stavka 3. ovoga članka je umnožak broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, koeficijenta razreda turističkog mjesta u kojem se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu iz stavka 5. ovog članka i visini boravišne pristojbe iz stavka 6. ovoga članka.
Koeficijenti razreda turističkog mjesta u kojim se pružaju usluge iz stavka 1. ovoga članka, utvrđuju se u visini 1,00 za razred A, u visini 0,80 za razred B, u visini 0,70 za razred C, i u visini 0,50 za razred D.
Visinu boravišne pristojbe iz stavka 4. ovoga članka na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma (u daljnjem tekstu: Ministrica) utvrđuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije).


Članak 8.


Osobe iz čl. 4, 5. i 6. ove Uredbe dokazuju pravo na oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe: osobnom kartom, iskaznicom odgovarajućih udruženja građana, potvrdama škola, poduzeća, liječničkim svjedodžbama i sličnim ispravama.


Članak 9.


Visinu boravišne pristojbe na prijedlog ministrice utvrđuje Vlada Federacije u prvoj polovici tekuće godine za slijedeću godinu.
Vlada Federacije na prijedlog ministrice utvrdit će razdoblja turističke predsezone, glavne turističke sezone i turističke posezone u turističkim mjestima.


Članak 10.


Prikupljena sredstva boravišne pristojbe raspoređuju se:
1. 80% sredstava turističkoj zajednici kantona,
2. 20% sredstava Turističkoj zajednici Federacije BiH.
Turistička zajednica Federacije BiH i turističke zajednice kantona dužne su 70% ostvarenih sredstava od boravišne pristojbe utrošiti za promidžbu turizma.


Članak 11.


Turistička zajednica Federacije Bosne i Hercegovine i turističke zajednice kantona su dužne ostvarena sredstva od boravišne pristojbe raspodijeliti na sljedeći način:
1. 40% za promociju turizma,
2. 20% namjenski za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa.
Sredstva iz stavka 1. točka 2. ovoga članka raspodijelit će se temeljem Programa i Odluke koju donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa.
Sredstva iz stavka 1. točka 2. ovoga članka koristit će se na području kantona na kojem su ostvareni prihodi kantonalnih turističkih zajednica, a na razini Federacije Bosne i Hercegovine koristit će se sredstva ostvarena od prihoda Turističke zajednice Federacije Bosne i Hercegovine.
Prihodi ostvareni u stavku 1. točka 2. ovoga članka koristit će se prema Programu koji utvrđuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za narednu godinu, a na temelju prikupljenih sredstava iz prethodne godine.


Članak 12.


Pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge noćenja u smještajnom objektu iz članka 2. stavak 3. ove uredbe, dužne su, u roku od 24 sata, po dolasku prijaviti i po odlasku odjaviti turističkoj zajednici kantona sve osobe kojima se pruža usluga noćenja u smještajnom objektu.
Oblik i sadržaj obrasca prijave boravka građana koji se koriste uslugama noćenja u smještajnim objektima, te sadržaj i način vođenja evidencije o boravku građana u smještajnim objektima propisat će Ministrica.


Članak 13.


Pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge noćenja, odnosno usluge korištenja veza u smještajnim objektima i lukama iz članka 2. stavak 3. ove Uredbe naplaćuju boravišnu pristojbu istodobno s naplatom pruženih usluga.
Iznimno od odredaba stavka 1. ovoga članka, kad pravne i fizičke osobe naplatu boravišne pristojbe obavljaju istodobno s naplatom usluge pružene na temelju ugovora, iste su obvezne boravišnu pristojbu uplatiti tri dana nakon naplate računa, a najkasnije 7 dana po pruženoj usluzi.
U računu za usluge noćenja, odnosno korištenja veza, posebno se označuje iznos naplaćene boravišne pristojbe, a u slučaju iz čl. 4, 5. i 6. ove Uredbe navodi se temelj oslobađanja od plaćanja, odnosno plaćanja 50% ili 30% dijela.


Članak 14.


Pravne i fizičke osobe iz članka 12. stavak 1. ove Uredbe dužna su uplatiti boravišnu pristojbu u roku od pet dana po isteku svakog tjedna na uplatni račun turističke zajednice kantona.
Turistička zajednica kantona obvezna je, tri dana od proteka roka za uplatu iz stavka 1. ovoga članka, prispjela sredstva doznačiti korisnicima iz članka 10. stavak 1. ove Uredbe.


Članak 15.


Nadzor nad provođenjem ove Uredbe obavlja Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Nadzor nad prijavom boravka građana koji se koriste uslugama noćenja i smještajnim objektima u turističkom mjestu izvan svog prebivališta, u smislu članka 2. ove Uredbe, nadzor nad naplatom i uplatom boravišne pristojbe, kao i nadzor nad raspodjelom sredstava boravišne pristojbe iz članka 10. ove Uredbe obavlja tržišno-turistička inspekcija.
Pravoj ili fizičkoj osobi koja pruža usluge noćenja u smještajnim objektima odnosno korištenje veza u luci nautičkog turizma, te vlasnicima iz članka 3. ove Uredbe koji u propisanom roku turističkoj zajednici kantona ne uplate sredstva boravišne pristojbe, tržišno-turistički inspektor rješenjem će naložiti da sredstva boravišne pristojbe uplate turističkoj zajednici kantona.


Članak 16.


Novčanom kaznom od 200,00 do 1.000,00 KM, kaznit će se prekršaj pravne osobe koje pružaju usluge noćenja u smještajnim objektima odnosno korištenja veza u luci nautičkog turizma, organizator grupnog putovanja-agencija ako:

1. u svakom pojedinačnom slučaju ne naplati boravišnu pristojbu istodobno s naplatom noćenja u smještajnom objektu odnosno korištenja veza u luci nautičkog turizma i iznos boravišne pristojbe posebno ne naznači u računu, te ako sredstva boravišne pristojbe ne doznači u roku od tri dana nakon naplate računa, a najkasnije u roku od sedam dana po pruženoj usluzi (članak 12),
2. boravišnu pristojbu ne uplati u roku od pet dana po isteku svakog tjedna na račun turističke zajednice kantona (članak 13. stavak 1.),
3. ne prijavi boravak građanina koji koristi usluge noćenja u smještajnom objektu sukladno članku 11. stavak 1. ove Uredbe.

Novčanom kaznom od 100,00 do 500,00 KM, kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.
Fizička osoba koja pruža usluge noćenja u smještajnim objektima, odnosno korištenje veza u luci nautičkog turizma, za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 100,00 do 500,00 KM.


Članak 17.


Novčanom kaznom od 50,00 do 250,00 KM kaznit će se za prekršaj građanin u domaćinstvu koji paušalni iznos boravišne pristojbe nije uplatio na uplatni račun turističke zajednice kantona do 31. srpnja, odnosno 30. rujna tekuće godine (članak 7. stavak 3.)


Članak 18.


Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o boravišnoj pristojbi (''Službene novine Federacije BiH'', br. 23/96, 38/03 i 35/04).


Članak 19.


Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 425/06
27. srpnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu
Kennedyjevom sinu prije više od 10 godina parazit ušao u mozak, pojeo djelić i umro
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, super rade
Poljski obavještajac: Putin je spreman pokrenuti ofenzivu na zemlje NATO-a
Raste broj mrtvih u jakim kišama u Brazilu, preko sto ih je nestalo
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu
Kennedyjevom sinu prije više od 10 godina parazit ušao u mozak, pojeo djelić i umro
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, super rade
Poljski obavještajac: Putin je spreman pokrenuti ofenzivu na zemlje NATO-a
Raste broj mrtvih u jakim kišama u Brazilu, preko sto ih je nestalo
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti

Izrael započeo napad na Rafah





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi