TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 8.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








08.05.2024 - 15h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
74
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 97

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2006

Na temelju članka 53. stavak 1. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 35/05), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra pravde, donosi

U R E D B U

O NAČELIMA ZA UTVRĐIVANJE UNUTARNJE
ORGANIZACIJE FEDERALNIH ORGANA UPRAVE
I FEDERALNIH UPRAVNIH ORGANIZACIJA

 

I – OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Uredbom utvrđuju se načela za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija (u daljnjem tekstu: federalni organi uprave), sadržaj pravilnika o unutarnjoj organizaciji, osnove za utvrđivanje organizacijskih jedinica i uvjeti za njihovo organiziranje, sistematizacija radnih mjesta, rukovođenje organom i organizacijskim jedinicama, suradnja u vršenju poslova, programiranje i planiranje i druga pitanja od značaja za izradu pravilnika o unutarnjoj organizaciji federalnih organa uprave.

Članak 2.

Unutarnja organizacija federalnih organa uprave utvrđuje se na temelju propisa u kojima su uređena pitanja koja se odnose na unutarnju organizaciju tih organa. Ti propisi su:

  1. Zakon o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 35/05) u daljnjem tekstu: Zakon o organizaciji uprave).
  2. Zakon o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05 i 8/06 u daljnjem tekstu: Zakon o državnoj službi).
  3. Zakon o namještenicima u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 49/05 u daljnjem tekstu: Zakon o namještenicima),
  4. Zakon o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave (''Službene novine Federacije BiH'', br. 19/03, 38/05, 2/06 i 8/06 u daljnjem tekstu: Zakon o federalnim ministarstvima),
  5. Uredba o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za vršenje tih poslova i ostvarivanje određenih prava iz radnog odnosa (''Službene novine Federacije BiH'', br. 35/04 i 3/06 – u daljnjem tekstu: Uredba o poslovima državnih službenika),
  6. Uredba o dopunskim poslovima osnovne djelatnosti i poslovima pomoćne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju namještenici (''Službene novine Federacije BiH'', br. 15/06 i 29/06 u daljnjem tekstu: Uredba o poslovima namještenika),
  7. Drugi propisi u kojima je predviđeno da se određeno pitanje uređuje pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, a to pitanje nije obuhvaćeno propisima od toč. 1. do 6. ovog članka,
  8. I odredbe ove Uredbe.

Članak 3.

Izrada pravilnika o unutarnjoj organizaciji mora se izvršiti na način da se mogu osigurati sljedeći principi:

  1. da unutarnja organizacija federalnog organa uprave bude racionalna i da osigurava uspješno i učinkovito obavljanje svih poslova iz nadležnosti organa,
  2. da se grupiranje poslova u jednu cjelinu vrši prema njihovoj međusobnoj povezanosti i srodnosti, vrsti, opsegu, stupnju složenosti, odgovornosti i drugim uvjetima za njihovo vršenje,
  3. da se može ostvariti puna i ravnomjerna uposlenost svih državnih službenika i namještenika i da mogu doći do izražaja njihove stručne i druge sposobnosti,
  4. da se broj izvršitelja odredi tako da bude adekvatan vrsti, opsegu i složenosti poslova iz nadležnosti federalnog organa uprave,
  5. da se izvrši pravilna raspodjela poslova iz nadležnosti federalnog organa uprave na poslove za koje su nadležni državni službenici i poslove za koje su nadležni namještenici.

II – SADRŽAJ PRAVILNIKA O UNUTARNJOJ
ORGANIZACIJI FEDERALNOG ORGANA UPRAVE

Članak 4.

U Pravilniku o unutarnjoj organizaciji federalnih organa uprave uređuju se sljedeća pitanja:

  1. temeljni principi koji se imaju postići pravilnikom o unutarnjoj organizaciji federalnog organa uprave i nadležnost tog organa,
  2. unutarnja organizacija federalnog organa uprave, vrste organizacijskih jedinica i njihova nadležnost,
  3. sistematizacija radnih mjesta,
  4. rukovođenje federalnim organom uprave i organizacijskim jedinicama, ovlasti u rukovođenju i odgovornost za obavljanje poslova,
  5. stručni kolegij i radna tijela,
  6. suradnja u vršenju poslova iz nadležnosti federalnog organa uprave,
  7. programiranje i planiranje rada,
  8. način ostvarivanja prava i dužnosti iz radnih odnosa i disciplinska odgovornost državnih službenika i namještenika,
  9. ostvarivanje javnosti rada federalnog organa uprave, i

10) unutarnja organizacija federalne uprave i federalne upravne organizacije
koje se nalaze u sastavu federalnog ministarstva.

Pitanja iz stavka 1. ovog članka predstavljaju sadržaj (sistematika) pravilnika o unutarnjoj organizaciji i utvrđuju se redoslijedom kako su navedena.

III – TEMELJNI PRINCIPI KOJI SE IMAJU OSTVARITI
PRAVILNIKOM O UNUTARNJOJ ORGANIZACIJI

Članak 5.

U glavi pravilnika koja se odnosi na temeljne odredbe uređuju se temeljni principi koji se imaju ostvariti pravilnikom o unutarnjoj organizaciji federalnog organa uprave i određuju pitanja koja spadaju u nadležnost organa utvrđena federalnim zakonom.

IV – UVJETI I NAČIN UTVRĐIVANJA UNUTARNJE
ORGANIZACIJE FEDERALNOG ORGANA UPRAVE I
NADLEŽNOST ORGANIZACIJSKIH JEDINICA

1. Unutarnja organizacija

 

Članak 6.

U ovoj glavi pravilnika utvrđuje se unutarnja organizacija i nadležnost organizacijskih jedinica i samostalnih izvršitelja, ako postoje ti izvršitelji.
Unutarnja organizacija federalnog organa uprave utvrđuje se na temelju vrste i opsega poslova koji se po zakonu nalaze u nadležnosti tog organa.
Poslovi iz stavka 2. ovog članka razvrstavaju se na organizacijske jedinice ili samo na radna mjesta, ako nema potrebe da se utvrđuju organizacijske jedinice.

Članak 7.

Unutarnja organizacija federalnog organa uprave obuhvata:

  1. temeljne organizacijske jedinice,
  2. temeljne organizacijske jedinice koje u svom sastavu imaju unutarnje organizacijske jedinice,
  3. samostalne izvršitelje, odnosno organizacijske jedinice izvan sjedišta federalnog organa uprave, ako se predviđaju ti izvršitelji odnosno organizacijske jedinice,
  4. federalnu upravu ili upravnu organizaciju, ako se u sastavu federalnog ministarstva, po zakonu, nalazi ta uprava ili upravna organizacija.

2. Organizacijske jedinice
a) Zajedničke odredbe

 

Članak 8.

Vrsta i broj organizacijskih jedinica utvrđuje se prema vrsti, srodnosti, opsegu i stupnju složenosti, međusobnoj povezanosti poslova i zadataka i učinkovitom izvršavanju poslova i zadataka iz nadležnosti federalnog organa uprave.

Članak 9.

Organizacijske jedinice mogu se ustanovljavati kao temeljne organizacijske jedinice (u daljnjem tekstu: temeljne jedinice) i kao unutarnje organizacijske jedinice (u daljnjem tekstu: unutarnje jedinice) koje se nalaze u sastavu temeljne jedinice.
Temeljne jedinice, mogu biti bez unutarnjih jedinica, i s unutarnjim jedinicama u svome sastavu.
Unutarnja jedinica u svom sastavu ne može imati druge organizacijske jedinice.
Ako se u temeljnoj jedinici formiraju unutarnje jedinice, u tom slučaju moraju se formirati najmanje dvije unutarnje jedinice.

Članak 10.

Temeljne jedinice mogu biti: kabinet, sektor, odjel, inspektorat, centar, servis i služba.
Unutarnje jedinice u sastavu temeljne jedinice mogu biti: odsjek, grupa, pisarnica, arhiva, stanica i računovodstvo.
U pojedinim federalnim organima uprave mogu se, samo iznimno, ako je to neophodno i adekvatnije odgovara prirodi obavljanja određenih poslova, pored organizacijskih jedinica iz st. 1. i 2. ovog članka, utvrditi i organizacijske jedinice pod drugim nazivima, s tim što se u pravilniku o unutarnjoj organizaciji mora utvrditi s kojom se organizacijskom jedinicom iz st. 1. i 2. ovog članka izjednačava ta organizacijska jedinica.

Članak 11.

Svaki federalni organ uprave ima pravo da u svom pravilniku o unutarnjoj organizaciji predvidi one organizacijske jedinice iz članka 10. ove Uredbe koje najadekvatnije i najučinkovitije osiguravaju vršenje svih poslova i zadataka iz nadležnosti federalnog organa uprave, a sukladno odredbama ove Uredbe.

b) Temeljne organizacijske jedinice

 

Članak 12.

Sektor, odjel, centar, servis i služba se obrazuje za vršenje istovrsnih, srodnih i međusobno povezanih upravnih i drugih stručnih poslova za koje je potreban određeni stupanj samostalnosti u rukovođenju, a opseg poslova za svaku od tih jedinica zahtijeva najmanje tri izvršitelja s tim što e u taj broj ne uračunava rukovoditelj organizacijske jedinice.

Članak 13.

Inspektorat se obrazuje za vršenje poslova inspekcijskog nadzora iz nadležnosti federalnog organa uprave, s tim što to važi i za inspekcije koje su organizirane u okviru zajedničkog federalnog organa uprave za inspekcijske poslove.
U inspektoratu kao temeljnoj jedinici koja se obrazuje za vršenje inspekcijskog nadzora u više oblasti, mogu se obrazovati odsjeci kao unutarnje jedinice za određene oblasti inspekcijskog nadzora.

Članak 14.

Kabinet se obrazuje za vršenje poslova i zadataka koji su neposredno vezani za potrebe rada rukovoditelja federalnog organa uprave, s tim što se može predvidjeti da kabinet opslužuje i tajnika federalnog organa uprave.

c) Unutarnje organizacijske jedinice

 

Članak 15.

Unutarnje jedinice iz članka 10. stavak 2. ove Uredbe mogu se obrazovati samo u okviru one temeljne jedinice u kojoj postoje dvije ili više vrsta poslova koji čine određenu samostalnu cjelinu i čije vršenje zahtijeva postojanje posebne organizacijske cjeline i posebno rukovođenje, a opseg poslova svake unutarnje jedinice zahtijeva najmanje tri izvršitelja, s tim da se u taj broj ne uračunava šef unutarnje organizacijske jedinice.
Pri opredjeljenju za osnivanje unutarnje jedinice, sukladno uvjetima iz stavka 1. ovog članka, mora se voditi računa o tome da se naziv i broj unutarnjih jedinica odredi prema vrsti i opsegu poslova koji će se obavljati u tim jedinicama.
Pri određivanju broja unutarnjih jedinica u okviru iste temeljne jedinice treba polaziti od toga da se predvidi što manji broj tih jedinica i time osigura učinkovitije obavljanje poslova i rukovođenje temeljnom jedinicom.

d) Samostalni izvršitelj

 

Članak 16.

 

Ako u nadležnosti federalnog organa uprave postoje određeni poslovi koji samostalnu cjelinu, a zbog malog opsega tih poslova nema potrebe da se osniva ni temeljna niti unutarnja jedinica niti se vršenje tih poslova može predvidjeti u okvir neke od predviđenih organizacijskih jedinica, a za vršenje tih poslova potreban je samo jedan izvršitelj, u tom slučaju se za obavljanje tih poslova može predvidjeti samostalni izvršitelj, s tim da se mora odrediti rukovoditelj koji vrši nadzor nad radom tog izvršitelja.

e) Organizacijske jedinice izvan sjedišta federalnog organa uprave

 

Članak 17.

Organizacijske jedinice izvan sjedišta federalnog organa uprave mogu se utvrditi samo onda ako je to predviđeno federalnim zakonom ili propisom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije).
Za jedinice iz stavka 1. ovog članka, u pravilniku o unutarnjoj organizaciji federalnog organa uprave utvrđuje se naziv jedinica, njihova nadležnost, sistematizacija radnih mjesta, način rukovođenja, sjedište jedinica i područje za koje se takve jedinice obrazuju.
Ako za obavljanje poslova iz stavka 1. ovog članka, nije potrebno formirati organizacijsku jedinicu, u tom slučaju za obavljanje tih poslova može se odrediti samostalni izvršitelj izvan sjedišta federalnog organa uprave. Za samostalnog izvršitelja utvrđuje se sjedište, poslovi, područje na kojem djeluje i rukovoditelj koji vrši nadzor nad njegovim radom.

Članak 18.

Za organizacijske jedinice, odnosno samostalne izvršitelje iz članka 17. ove Uredbe, federalni organ uprave je dužan osigurati uvjete za rad glede odgovarajućeg prostora, tehničke i druge opreme, i druge uvjete, ovisno od prirode poslova i zadataka koji se obavljaju.

3. Nadležnost organizacijskih jedinica i samostalnih izvršitelja

 

Članak 19.

Nadležnost organizacijskih jedinica utvrđuje se za svaku jedinicu pojedinačno i prema redoslijedu kako su te jedinice navedene u dijelu pravilnika u kojem je utvrđena unutarnja organizacija organa uprave.

Za temeljne jedinice u kojima postoje unutarnje jedinice prvo se utvrđuje nadležnost temeljne jedinice, a onda posebno nadležnost svake unutarnje jedinice koje se nalaze u sastavu temeljne jedinice.
Nadležnost temeljnih jedinica utvrđuje se na temelju poslova koji se po zakonu nalaze u nadležnosti federalnog organa uprave koji su navedeni u temeljnim odredbama pravilnika o unutarnjoj organizaciji, a nadležnosti unutarnjih jedinica utvrđuje se na temelju poslova iz nadležnosti temeljne jedinice u čijem se sastavu nalaze unutarnje jedinice.
Nadležnost samostalnog izvršitelja utvrđuje se na temelju poslova koji se prema članku 16. ove Uredbe ne mogu svrstati niti u temeljne niti unutarnje jedinice.

V – SISTEMATIZACIJA RADNIH MJESTA

Članak 20.

U ovoj glavi pravilnika utvrđuju se radna mjesta državnih službenika i namještenika prema redoslijedu organizacijskih jedinica koje su utvrđene u glavi pravilnika u kojem je utvrđena unutarnja organizacija federalnog organa uprave, a vrši se na sljedeći način, i to:

  1. za temeljne jedinice koje u svom sastavu nemaju  unutarnje jedinice, prvo se utvrđuje radno mjesto rukovoditelja jedinice, a onda radno mjesto državnih službenika i namještenika te jedinice,
  2. za temeljne jedinice koje u svom sastavu imaju unutarnje jedinice, radna mjesta se utvrđuju sljedećim redoslijedom, i to: prvo se utvrđuje radno mjesto rukovoditelja temeljne radne jedinice, onda radno mjesto šefa prve unutarnje jedinice, pa radna mjesta državnih službenika i namještenika te jedinice, a nakon toga slijedi radno mjesto šefa druge unutarnje jedinice, pa onda radna mjesta državnih službenika i namještenika te jedinice i tako redom za ostale jedinice koje postoje u toj temeljnoj jedinici.

Radna mjesta državnih službenika utvrđuju se tako što se polazi od veće ka nižoj kategoriji radnog mjesta (pozicije radnih mjesta), a radna mjesta namještenika utvrđuju se iza radnih mjesta državnih službenika po redoslijedu kategorija radnih mjesta namještenika.
Sistematizacija radnih mjesta počinje time što se u prvoj odredbi utvrđuje ukupan broj izvršitelja i struktura rukovodećih i ostalih državnih službenika i namještenika, kao i svi elementi radnog mjesta.

Članak 21.

Svako radno mjesto državnog službenika i namještenika obuhvata sljedeće elemente: naziv radnog mjesta, opis poslova, uvjete za vršenje poslova, vrstu djelatnosti, naziv grupe poslova, složenost poslova, status izvršitelja, pozicija radnog mjesta i broj izvršitelja, a onda se navode temeljni propisi koji se koriste za obavljanje poslova radnog mjesta (zakoni i podzakonski propisi).
Elementi radnog mjesta utvrđuju se prema redoslijedu kako su naznačeni u stavku 1. ovog članka i utvrđuju se na sljedeći način:

  1. naziv radnog mjesta za državne službenike određuje se prema nazivima koji su utvrđeni u Zakonu o državnoj službi i poslovima koji su utvrđeni u opisu radnog mjesta, a za radna mjesta namještenika prema nazivima koji su utvrđeni u Uredbi o poslovima namještenika i poslovima koji su utvrđeni u opisu radnog mjesta namještenika.
  2. Opis poslova utvrđuje se tako da se obuhvate sve vrste poslova koji se obavljaju na radnom mjestu, a utvrđuje se na temelju poslova iz nadležnosti organizacijske jedinice za koju je utvrđeno radno mjesto,
  3. Uvjeti za vršenje poslova utvrđuju se, i to:
    1. za radna mjesta državnih službenika prema uvjetima koji su utvrđeni u Odredbi o poslovima državnih službenika,
    2. za radna mjesta namještenika prema uvjetima koji su utvrđeni u Uredbi o poslovima namještenika,
  1. vrsta djelatnosti određuje se tako što se za državne službenike navodi da su to poslovi temeljne djelatnosti, a za namještenike da su to dopunski poslovi temeljne djelatnosti ili poslovi pomoćne djelatnosti,
  2. naziv grupe poslova i složenost poslova utvrđuje se:

- za radna mjesta državnih službenika prema grupama i složenosti koji su 
utvrđeni u Uredbi o poslovima državnih službenika,
- za radna mjesta namještenika prema grupama i složenosti koji su
utvrđeni u Uredbi o poslovima namještenika,

  1. status izvršitelja utvrđuje se tako što se za radna mjesta državnih službenika određuje da su to rukovodeći državni službenik ili državni službenik, a za sva radna mjesta namještenika da su to namještenici,
  2. pozicija radnog mjesta određuje se prema nazivu radnog mjesta,
  3. broj izvršitelja utvrđuje se arapskim brojem i slovima.

Članak 22.

Broj radnih mjesta utvrđuje se tako da se na jednom radnom mjestu obavljaju isti ili slični poslovi koji su međusobno povezani i koji se moraju obavljati kao cjelina.
Broj izvršitelja za svako radno mjesto određuje se prema vrsti, opsegu i složenosti poslova i zadataka, vodeći računa da se osigura puna uposlenost svakog izvršitelja i maksimalno koristi njihovo stručno znanje i druge radne sposobnosti tako da na istom radnom mjestu može biti jedan ili više izvršitelja što ovisi od opsega poslova radnog mjesta.

Članak 23.

U okviru sistematizacije radnih mjesta utvrđuju se radna mjesta rukovodećih i ostalih državnih službenika i namještenika, osim radnog mjesta rukovoditelja federalnog organa uprave tajnika tog organa uprave i savjetnika rukovoditelja organa uprave.
Radno mjesto rukovoditelja federalnog organa uprave, radno mjesto tajnika tog organa uprave i savjetnika rukovoditelja organa uprave utvrđuju se u glavi pravilnika koji se odnosi na rukovođenje organom uprave.
Za radna mjesta rukovodećih državnih službenika koji rukovode temeljnim jedinicama, u okviru sistematizacije radnih mjesta, u opisu poslova treba utvrditi samo poslove koje oni neposredno vrše iz nadležnosti organizacijske jedinice kojom rukovode, a ovlasti u rukovođenju organizacijskom jedinicom utvrđuju se u glavi pravilnika koji se odnosi na rukovođenje organizacijskim jedinicama. 

VI – RUKOVOĐENJE FEDERALNIM ORGANOM UPRAVE
I ORGANIZACIJSKIM JEDINICAMA

1. Rukovođenje federalnim organom uprave

 

Članak 24.

U odnosu na rukovođenje federalnim organom uprave postupa se na sljedeći način:

  1. za federalno ministarstvo utvrđuje se da ministarstvom rukovodi federalni ministar i da u rukovođenju ministarstvom ima ovlasti utvrđene u zakonima iz članka 2. ove Uredbe i drugim zakonima i propisima Vlade Federacije i određuje način korištenja ovlasti u donošenju općih i pojedinačnih akata iz nadležnosti ministarstva;
  2. za samostalnu federalnu upravu, odnosno samostalnu upravnu organizaciju utvrđuje se da upravom odnosno upravnom organizacijom rukovodi ravnatelj i navode se  sve ovlasti koje ravnatelj ima u rukovođenju, a koja su utvrđena u Uredbi o poslovima državnih službenika, određuje način korištenja ovlasti u donošenju svih općih i pojedinačnih akata iz nadležnosti uprave, odnosno upravne organizacije kojom rukovodi i svi elementi radnog mjesta iz članka 21. ove Uredbe.

2. Radno mjesto tajnika federalnog organa uprave

 

Članak 25.

Radno mjesto tajnika federalnog organa uprave utvrđuje se iza radnog mjesta federalnog ministra, odnosno ravnatelja samostalne federalne upravne organizacije.
Za radno mjesto tajnika federalnog organa uprave utvrđuju se sve ovlasti koje ima u vršenju koordinacije temeljnih jedinica koje su za tajnika utvrđene u Uredbi o poslovima državnih službenika, način ostvarivanja koordinacije i opis poslova koje će tajnik vršiti s tim da se utvrđuju i svi elementi radnog mjesta iz članka 21. ove Uredbe.

3. Rukovođenje i odgovornost u rukovođenju temeljnim jedinicama

 

Članak 26.

Temeljnim jedinicama sektorom, odjelom, centrom, službom i servisom rukovode pomoćnici rukovoditelja federalnog organa uprave.
Ovlasti pomoćnika iz stavka 1. ovog članka u rukovođenju temeljnom jedinicom utvrđuju se na temelju ovlasti koje su za pomoćnika rukovoditelja organa uprave utvrđene u Uredbi o poslovima državnih službenika.
Iznimno, može se predvidjeti da službom i servisom rukovodi načelnik temeljne jedinice koji nema status rukovodećeg državnog službenika, ako je to adekvatnije i učinkovitije za rukovođenje tim jedinicama.

Članak 27.

Inspektoratom, kao temeljnom jedinicom, rukovodi glavni federalni inspektor, a njegove ovlasti u rukovođenju inspektoratom utvrđuju se prema Uredbi o poslovima državnih službenika u kojoj su utvrđene ovlasti glavnog inspektora.

Članak 28.

Kabinetom rukovodi pomoćnik rukovoditelja federalnog organa uprave ili šef kabineta koji ima status rukovoditelja temeljne jedinice kojom ne rukovodi rukovodeći državni službenik što se treba konkretno odrediti u pravilniku o unutarnjoj organizaciji federalnog organa uprave.

Članak 29.

Pitanja koja se odnose na odgovornost rukovoditelja temeljnih jedinica za rad i rukovođenje jedinicom utvrđuje se  prema Zakonu o državnoj službi u kojem je utvrđena ta odgovornost.

4. Rukovođenje i odgovornost u rukovođenju  unutarnjim jedinicama

 

Članak 30.

Unutarnjom jedinicom, odsjekom, grupom, pisarnicom, stanicom i računovodstvom rukovodi šef unutarnje jedinice s tim što namještenik može biti šef te jedinice samo onda ako u toj jedinici ne postoje radna mjesta državnih službenika.
Ovlasti šefova organizacijskih jedinica iz stavka 1. ovog članka koji imaju status državnog službenika utvrđuju se prema Uredbi o poslovima državnih službenika, u kojoj su utvrđene ovlasti šefova tih jedinica, a za šefove tih jedinica koji imaju status namještenika, ovlasti u rukovođenju jedinicom utvrđuju se prema odgovarajućim odredbama Uredbe o poslovima namještenika, u kojima su utvrđene te ovlasti.
Šef unutarnje jedinice za svoj rad i rad jedinice kojom rukovodi, neposredno odgovara rukovoditelju koji rukovodi temeljnom jedinicom u čijem se sastavu nalazi unutarnja jedinica i rukovoditelju federalnog organa uprave.

5. Radno mjesto savjetnika rukovoditelja
    federalnog organa uprave

 

Članak 31.

Ako se u federalnom organu uprave sukladno zakonima iz članka 2. toč. 1. i 2. ove Uredbe, utvrđuje radno mjesto savjetnika rukovoditelja tog organa, u tom slučaju to radno mjesto utvrđuje se iza podnaslova koji se odnosi na rukovođenje i odgovornost u rukovođenju unutarnjim jedinicama.
Za radno mjesto savjetnika utvrđuje se naziv radnog mjesta, opis poslova i uvjeti u pogledu vrste visoke školske spreme, radno iskustvo i druga pitanja koja predstavljaju uvjet za vršenje poslova iz opisa radnog mjesta s tim da se ta pitanja uređuju posebno za svakog savjetnika koji se predviđaju, ako savjetnici vrše različite vrste poslova.

VII – STRUČNI KOLEGIJ I RADNA TIJELA

1. Stručni kolegij

 

Članak 32.

U pravilniku se utvrđuje stručni kolegij rukovoditelja federalnog organa uprave, utvrđuje sastav kolegija i pitanja koja se raspravljaju na kolegiju, a da se poslovnikom o radu kolegija uređuje način rada i druga pitanja od značaja za rad kolegija.
Za stručni kolegij se određuje da raspravlja sva značajnija pitanja iz nadležnosti federalnog organa uprave koja se odrede u pravilniku o unutarnjoj organizaciji i da daje mišljenje rukovoditelju federalnog organa uprave za rješavanje tih pitanja.

2. Radne grupe i druga radna tijela

 

Članak 33.

U Pravilniku se utvrđuju poslovi i zadaci iz nadležnosti federalnog organa uprave za čije se izvršenje mogu formirati komisije ili druga radna tijela, u čiji sastav se određuju rukovodeći i ostali državni službenici i namještenici različitih stručnih profila iz federalnog organa uprave.
Pitanja koja se odnose na sastav, zadatke i druge uvjete, kao i sredstva za financiranje rada radnih tijela, utvrđuju se rješenjem rukovoditelja federalnog organa uprave, kojim se formira radno tijelo.
Može se predvidjeti da se u komisije i druga radna tijela iz stavka 1. ovog članka mogu angažirati i stručnjaci iz drugih federalnih organa uprave i drugih institucija ili pojedinci ako je angažiranje tih osoba neophodno s obzirom na posao koji radno tijelo treba da izvrši.
Naknade za rad u komisijama i drugim tijelima iz st. 2. i 3. ovog članka, utvrđuje se prema posebnom propisu Vlade Federacije u kojem su utvrđeni uvjeti za naknade rada tih tijela.

VIII – SURADNJA U VRŠENJU POSLOVA I ZADATAKA

Članak 34.

U ovoj glavi pravilnika utvrđuju se pitanja o načinu ostvarivanja suradnje u vršenju poslova iz nadležnosti federalnog organa uprave, i to:

  1. između organizacijskih jedinica unutar federalnog organa uprave, odnosno između radnih mjesta,
  2. federalnog organa uprave s drugim federalnim organima uprave i pravnim osobama koja se prvenstveno odnosi na sprovođenje određenih zadataka iz programa rada federalnog organa uprave u pitanjima od zajedničkog interesa ili sprovedbe zajedničkih pitanja utvrđenih u zakonu ili propisu Vlade Federacije,
  3. federalnog organa uprave s Uredom za zakonodavstvo Vlade Federacije i Federalnim ministarstvom pravde u pitanjima koja se odnose na izradu zakona i podzakonskih propisa, a s Federalnim ministarstvom finansija – Federalnim ministarstvom financija u pitanjima koja se odnose na oblast financija,
  4. federalnog organa uprave s odgovarajućim organima uprave kantona, odnosno gradskim i općinskim službama za upravu u pitanjima koja su federalnim zakonom stavljena u nadležnost tih organa i službi,
  5. federalnog organa uprave s odgovarajućim organima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u pitanjima od zajedničkog interesa.

IX – PROGRAMIRANJE I PLANIRANJE RADA

Članak 35.

U ovoj glavi pravilnika uređuje se sadržaj, način izrade i donošenje godišnjeg programa rada federalnog organa uprave i planova rada organizacijskih jedinica, kao i način ostvarivanja toga programa i planova rada.
Za program rada se određuju aktivnosti federalnog organa uprave na vršenju poslova i zadataka iz njegove nadležnosti, s tim da se mora predvidjeti obveza usklađivanja programa rada s programom rada Vlade Federacije, a prema potrebi i s programima rada drugih federalnih organa vlasti.
Za planove rada organizacijskih jedinica utvrđuje se raspored, dinamika, izvršitelji i drugi uvjeti potrebni za izvršavanje poslova i zadataka utvrđenih u programu rada federalnog organa uprave.

X – NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA I DUŽNOSTI IZ
RADNOG ODNOSA I DISCIPLINSKA ODGOVORNOST
DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

Članak 36.

U ovoj glavi pravilnika uređuju se slijedeća pitanja:

  1. određuju zakoni na temelju kojih državni službenici i namještenici ostvaruju prava, dužnosti i odgovornosti iz radnog odnosa, kao i interni opći akti u kojima federalni organ uprave uređuje način ostvarivanja prava i dužnosti iz radnih odnosa,
  2. utvrđuje procentualno ili brojčano broj vježbenika koje će federalni organ uprave primati u radni odnos na vježbenički staž, sukladno zakonu, s tim što se postotak ili broj vježbenika određuje posebno za državne službenike, a posebno za namještenike, kao i broj volontera koji se mogu primiti na volonterski staž,
  3. određuju radna mjesta na kojima državni službenici imaju posebne ovlasti i sadržaj tih ovlasti ili mogu imati posebne ovlasti na temelju rješenja rukovoditelja federalnog organa uprave. Te ovlasti se odnose na donošenje rješenja ili drugih pojedinačnih akata kojima se odlučuje o određenim pitanjima (ovlasti inspektora, izdavanje putnih naloga i slično),
  4. određuju propisi koji se primjenjuju na disciplinsku odgovornost za državne službenike i za disciplinsku odgovornost namještenika.

XI – OSTVARIVANJE JAVNOSTI RADA

Članak 37.

U ovoj glavi pravilnika uređuje se način ostvarivanja javnosti rada federalnog organa uprave, koje obuhvata podnošenje izvješća o radu Vladi Federacije, a prema potrebi i Parlamentu Federacije i drugim organima, kao i način davanja informacija i saopćenja javnosti o radu organa uprave i sredstvima javnog informiranja i državni službenici koji mogu davati te podatke i saopćenja.

XII – UNUTARNJA ORGANIZACIJA FEDERALNE
UPRAVE I FEDERALNE UPRAVNE ORGANIZACIJE U
SASTAVU FEDERALNOG MINISTARSTVA

Članak 38.

Ako je federalnim zakonom utvrđeno da se u sastavu federalnog ministarstva nalazi federalna uprava ili federalna upravna organizacija u tom slučaju, unutarnja organizacija te uprave, odnosno upravne organizacije utvrđuje se, kao posebna cjelina, u okviru pravilnika o unutarnjoj organizaciji federalnog ministarstva u čijem se sastavu nalaze i locira se iza odredaba pravilnika o javnosti rada federalnog ministarstva.
Za federalnu upravu i upravnu organizaciju iz stavka 1. ovog članka utvrđuju se sljedeća pitanja: naziv federalne uprave odnosno upravne organizacije, unutarnja organizacija, vrste i nadležnost organizacijskih jedinica, sistematizacija radnih mjesta i rukovođenje i odgovornost i rukovođenju federalnom upravom i federalnom upravnom organizacijom, s tim da se ta pitanja u pravilniku uređuju na način propisan u odredbama čl. 5. do 31. ove Uredbe.
Pitanja regulirana u odredbama čl. 32. do 37. ove Uredbe ne uređuju se u okviru pitanja iz stavka 2. ovog članka, već se samo određuje da se ta pitanja uređena za federalno ministarstvo shodno primjenjuju i na federalnu upravu i upravnu organizaciju u sastavu ministarstva.

XIII – PRIMJENA OVE UREDBE NA STRUČNE
I DRUGE SLUŽBE

Članak 39.

Sukladno odredbama članka 74. Zakona o državnoj službi i odredbi članka 73. Zakona o namještenicima odredbe ove Uredbe shodno se primjenjuju i na izradi pravilnika o unutarnjoj organizaciji stručne službe Vlade Federacije, Ureda za zakonodavstvo Vlade Federacije, agencije i druge službe, biroi i tijela koja osniva Vlada Federacije, kao i na stručne službe predsjednika i dopredsjednike Federacije, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ombudsmana Federacije, Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog tužiteljstva, Federalnog pravobraniteljstva, Federalnog vijeća za prekršaje, federalne ustanove za izvršenje kaznenih sankcija i kantonalne i općinske sudove.

Članak 40.

Prilikom izrade pravilnika o unutarnjoj organizaciji stručnih i drugih službi organa iz članka 39. ove Uredbe, u obzir se uzimaju poslovi koji su zakonom i drugim propisima stavljeni u njihovu nadležnost, a ako su tim propisima utvrđeni nazivi radnih mjesta i uvjeti za vršenje poslova, kao i druga pitanja koja se uređuju pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, u tom slučaju ta pitanja se u pravilniku uređuju na način predviđen tim propisima s tim što se mora odrediti kojoj poziciji radnog mjesta državnog službenika, odnosno namještenika odgovaraju takva radna mjesta, odnosno kojoj organizacijskoj jedinici odgovara jedinica predviđena tim propisima.

XIV – POSTUPAK IZRADE PRAVILNIKA
O UNUTARNJOJ ORGANIZACIJI

Članak 41.

Izradu pravilnika o unutarnjoj organizaciji, sukladno ovoj Uredbi, osigurava rukovoditelj federalnog organa uprave.
Prijedlog pravilnika o unutarnjoj organizaciji prije dostavljanja Vladi Federacije na davanje suglasnosti, dostavlja se na mišljenje Federalnom ministarstvu pravde i Uredu za zakonodavstvo Vlade Federacije.
Federalno ministarstvo pravde i Ured za zakonodavstvo Vlade Federacije, u okviru svoje nadležnosti daju mišljenje o prijedlogu pravilnika iz stavka 1. ovog članka s gledišta njihove suglasnosti s propisima iz članka 2. ove Uredbe i odredbama ove Uredbe.
Rukovoditelj federalnog organa uprave dužan je osigurati usklađenost prijedloga pravilnika o unutarnjoj organizaciji s mišljenjem organa iz stavka 3. ovog članka.
Rukovoditelj federalnog organa uprave dužan je, prilikom podnošenja prijedloga pravilnika o unutarnjoj organizaciji Vladi Federacije, radi davanja suglasnosti, uz pravilnik dostaviti i mišljenja organa iz stavka 2. ovog članka, a u aktu kojim se traži suglasnost Vlade Federacije daje se izjašnjenje o primjedbama organa iz stavka 2. ovog članka koja nisu prihvaćena, kao i obrazloženje za ukupan broj predviđenih izvršitelja.
U prilogu pravilnika daje se shema unutarnje organizacije s radnim mjestima i brojem izvršitelja.
Pravilnik o unutarnjoj organizaciji federalnog organa uprave stupa na snagu danom dobijene suglasnosti Vlade Federacije.

XV – PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 42.

U federalnim organima uprave u kojima, sukladno posebnom federalnom zakonu ili drugom propisu postoji zamjenik rukovoditelja federalnog organa uprave, njegove ovlasti i poslove koje vrši utvrđuju se sukladno zakonu u kojem je predviđen zamjenik rukovoditelja federalnog organa uprave.
Radno mjesto zamjenika iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se u glavi pravilnika o unutarnjoj organizaciji koje se odnosi na rukovođenje organom uprave, iza radnog mjesta rukovoditelja federalnog organa uprave.

Članak 43.

Federalni organi uprave i stručne i druge službe iz članka 39. ove Uredbe dužni su svoje pravilnike o unutarnjoj organizaciji uskladiti s odredbama ove Uredbe u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Članak 44.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih ustanova (''Službene novine Federacije BiH'', br. 20/98 i 12/00).

Članak 45.

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

V broj 359/06
22. lipnja 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu
Ovo je metal budućnosti
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?
Najtopliji travanj ikada, nastavljaju se obarati temperaturni rekordi
Kineska mreža stoji iza jedne od najvećih online prevara
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu
Golem raketni napad na Ukrajinu. "Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu"
Cijene nafte pale, dolar ojačao
Oceani se rekordno zagrijavaju. To bi nas to trebalo brinuti
AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida diljem svijeta
Umro glavni šef propagande Kim Jong-una
Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Šef američke diplomacije: Sankcionirati sve koji olakšavaju ilegalne migracije






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu
Ovo je metal budućnosti
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?
Najtopliji travanj ikada, nastavljaju se obarati temperaturni rekordi
Kineska mreža stoji iza jedne od najvećih online prevara
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu
Golem raketni napad na Ukrajinu. "Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu"
Cijene nafte pale, dolar ojačao
Oceani se rekordno zagrijavaju. To bi nas to trebalo brinuti
AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida diljem svijeta
Umro glavni šef propagande Kim Jong-una
Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Šef američke diplomacije: Sankcionirati sve koji olakšavaju ilegalne migracije


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi