TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
66
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 64

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2007.


PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA ''POTICAJA
ZA POLJOPRIVREDU'' UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE SA
KRITERIJIMA RASPODJELE ZA 2007. GODINU

 

Podaci o Programu

 

 

1. Program je usvojen na 7.sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 03.05. 2007. godine

 

 

2. Razdoblje realizacije Programa:

Isplata potpora za poljoprivredne proizvodnje  koje su realizirane u razdoblju 01.01.-31.12.2007.

 

 Napomena: u ovom razdoblju izvršit će se i isplata proizvodnji koje su započete u 2006. godini (duhan, mlijeko IV kvartal i tovovi).

 

 

3. Ukupna vrijednost Programa:

37.650.000 KM

 

 

4. Namjena Programa: 

Biljna i animalna proizvodnja, kapitalna ulaganja, ruralni

razvoj.

 

 

5. Korisnici Programa: 

Poljoprivredni proizvođači, zadruge, lokalne zajednice, udruženja, institucije.

 

 

6. Izvor sredstava: 

Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu - Proračun Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva“ Poticaj za poljoprivredu“ (“Službene novine Federacije BiH“, broj 25/07).

 

 

7. Odgovorna osoba:

Mr. sci. Damir Ljubić, ministar 

 

 

 

I. UVOD

Novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (u daljnjem tekstu: potpore) uvedene su 1997. godine i u tom razdoblju podržavane su dvije proizvodnje: svježe mlijeko i sirovi duhan u listu.

Godine 2002. lista proizvodnji se proširila na 32, ali se svake godine sužavala, tako da su u 2006. godini podržavane 23 proizvodnje (biljna i animalna proizvodnja, kapitalna ulaganja, regres kamata na investicijske kredite i potpora stručnim institucijama). Potpore su realizirane sukladno Programima utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu", koje je donosila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za svaku godinu posebno.

U proteklom razdoblju došlo je i do promjene organizacijske strukture Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), na način da je u njegov sastav ušao Sektor prehrambene industrije iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Također, postojeći poljoprivredni instituti iz Sarajeva i Mostara, izmjenom Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, uspostavljeni su kao zavodi i formirani kao samostalne federalne ustanove, čime su određene njihove nadležnosti, poslovi i obveze.

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH je usvojila dokument "Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH (2006-2010)" (u daljnjem tekstu: Srednjoročna strategija razvoja), kojim su utvrđeni pravci budućeg razvoja poljoprivrede.

Dosadašnje iskustvo govori da je u određenoj mjeri bio prisutan paralelizam u potporama poljoprivrednoj proizvodnji. Naime, u razdoblju od 2002. do 2004. godine, iz proračuna županija ukupno je izdvojeno 37,2 milijuna KM za potporu poljoprivrednoj proizvodnji. Ova praksa zamišljena je kao dobra, ali nije bilo sinkronizacije sa Programom potpora Federalnog ministarstva (npr., u nekim županijama dva puta se poticalo mlijeko, duhan, rasplodne junice i dr.).

Zbog toga je u Programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu" za 2007.godinu (u daljnjem tekstu: Program), a sukladno usvojenoj Srednjoročnoj strategiji razvoja, usuglašen broj proizvodnji koje će se podržavati iz Proračuna Federacije BiH, s tim da je ostavljena mogućnost da se ostale proizvodnje potiču iz proračuna županija.

Istovremeno, od ove godine po prvi put, uvode se potpore za ruralni razvoj koje imaju za cilj potaći sveobuhvatan gospodarski, socijalni i kulturni napredak stanovništva ruralnih područja, uz uvažavanje principa održivog razvoja. Predložene mjere ruralnog razvoja odnose se na: a/ povećanje konkurentnosti, b/ zaštitu ruralnog okoliša, i c/ diversifikaciju aktivnosti uz očuvanje ruralnog naslijeđa.

U izradi Programa za 2007. godinu korišteni su sljedeći parametri;

" proizvodne resursne mogućnosti Federacije BiH i županija,

" preporuke Srednjoročne strategije razvoja,

" proizvodni rezultati u razdoblju 2001.-2006. godine,

" analize realizacije potpori u proteklom razdoblju,

" mišljenja resornih županijskih ministarstava,

" analize uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda,

" zakonske i programske obveze, i

" preporuke znanstvenih i stručnih institucija iz sektora.

Obzirom na ograničena sredstva, mjere potpore u poljoprivredi iz Proračuna Federacije BiH ove godine su usmjerene prema modelima koji slijede.

A/ Potpora poljoprivrednoj proizvodnji

A/1 Animalna proizvodnja

" proizvodnja kravljeg, ovčjeg i kozjeg svježeg mlijeka,
" proizvodnja goveđeg i svinjskog mesa,
" rasplodne junice, nazimce, ovce i koze,
" uzgoj pilenki,
" proizvodnja meda,
" uzgoj morske ribe, i
" uzgoj riblje mlađi,

A/2 Biljna proizvodnja

" proizvodnja strnih žitarica,
" proizvodnja krmnog, industrijskog, ljekovitog i aromatičnog bilja,
" proizvodnja krumpira za industrijsku preradu,
" proizvodnja povrća,
" proizvodnja sirovog duhana u listu,
" proizvodnja sjemena i sadnog materijala,
" zasnivanje voćnjaka i vinograda, te
" potpora proizvodnji u zasnovanim voćnjacima i vinogradima.

B/ Potpora investicijskim projektima

" izgradnja štala za krave, goveda, svinje, ovce i koze,
" izgradnja silo objekata,
" nabava uređaja za mužu,
" izgradnja i adaptacija staklenika,
" izgradnja sustava za navodnjavanje i uređenje odvodnih kanala,
" uređenje zemljišta - remedijacija i rekultivacija, i
" zasnivanje voćnjaka i vinograda površine preko 5 ha.

C/ Potpora stručnim projektima

D/ Potpora ruralnom razvoju

E/ Potpora stručnim skupovima, seminarima, kongresima, sajmovima i edukaciji

F/ Potpora organiziranju poljoprivrednika (zemljoradničke zadruge, udruženja i
savez)

G/ Regresiranje kamata.

Programsko razvijanje tehnološko-bioloških jedinica bit će poticano isključivo na temelju odobrenih projekata koje Federalnom ministarstvu podnesu resorna županijska ministarstva, i to odabranih na praksi javnih poziva.

Potpore projektima se odobravaju jednom godišnje, o čemu će prijedlog federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ( u daljnjem tekstu: federalni ministar) donositi Povjerenstvo za ocjenu projekata Federalnog ministarstva (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

II. KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA

Odobrena financijska sredstva iz proračuna Federalnog ministarstva pod stavkom "Poticaj za poljoprivredu" raspoređivat će se fizičkim i pravnim osobama (u daljnjem tekstu: korisnici) prema općim i posebnim kriterijima.

1. Opći kriteriji

Pravo na ostvarivanje potpora stječu:

" korisnici koji su ostvarili primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili poljoprivrednu djelatnost na teritoriju Federacije BiH propisanu Programom,

" korisnici koji su na propisanom obrascu registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti u županijskim i Federalnom ministarstvu,

" zemljoradničke zadruge i udruženja poljoprivrednika u smislu ovog Programa ne smatraju se proizvođačima, ali za svoje zadrugare i članove mogu pojedinačno aplicirati za proizvodnju ili projekte ako ispunjavaju propisane uvjete iz Programa i Naputka za ostvarivanje novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (u daljnjem tekstu: Naputak).

2. Posebni kriteriji

Pravo na ostvarivanje potpora stječu:

" korisnici koji ispunjavaju posebno propisane kriterije predviđene ovim Programom i
Naputkom, koje donosi federalni ministar.

III. NAČIN OSTVARIVANJA POTPORA

Potporu ostvaruju korisnici koji ispunjavaju uvjete propisane ovim Programom i Naputkom, kojim će se utvrditi postupak i potrebna dokumentacija te obrasci i drugi relevantni podaci.

Županijska ministarstva i njihove stručne službe će prikupljati, obrađivati i vršiti provjeru dokumentacije te na propisanim obrascima aplicirati obračun po vrstama potpore i u obujmu koji je propisan.

Korisnici koji ostvare proizvodnju podnose županijskom ministarstvu propisanu dokumentaciju. Zemljoradničke zadruge i udruženja mogu aplicirati pojedinačno za svoje članove, i to za proizvodnje koje su utvrđene Programom i sukladno propisanom Naputku.

Nakon obrade i provjere dostavljene dokumentacije korisnika, županijska ministarstva će u propisanim rokovima zahtjeve za isplatu novčanih potpora dostaviti Federalnom ministarstvu na propisanim obrascima koji su sastavni dio Naputka.

Zahtjeve sa projektima za kapitalna ulaganja, ruralni razvoj, participacije, prezentacije i promocije, te potporu u organiziranju poljoprivrednika, korisnici će dostavljati županijskom ministarstvu, koje će iste prosljeđivati Povjerenstvu.


Federalno ministarstvo će u roku 30 dana od dana prijema opravdanih zahtjeva iste obraditi i naloge za isplatu dostaviti Federalnom ministarstvu financija - Trezoru radi isplate potpora korisnicima.

Nadzor i kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i tijekom prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja aplikacija Federalnom ministarstvu, vršit će županijski poljoprivredni inspektori, odnosno službenici sa posebnim ovlaštenjima mjerodavnih županijskih ministarstava.

Dodatnu kontrolu i nadzor vršit će ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija.

Program će se realizirati prema utvrđenim županijskim kvotama. Preraspodjela potpora po županijama, prema članku 5. i 6. Zakona o novčanoj potpori u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji izvršena je na temelju procentualnog učešća pojedinih resursa županija (poljoprivredno stanovništvo, obradivo poljoprivredno zemljište i broj goveda, ovaca, koza i svinja) u ukupnim resursima Federacije BiH, te na temelju postotka zasijanih poljoprivrednih površina u posljednje tri godine i procentualne realizacije potpora u prethodnoj godini.

A/ POTICANJE PROIZVODNJE

Poljoprivredne proizvodnje koje će se poticati, uz pregled temeljnih kriterija za dobivanje potpora, navode se kako slijedi.

A/1 Animalna proizvodnja

1. Proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka - proizvođači koji kvartalno proizvedu i isporuče registriranom otkupljivaču najmanje 1.200 l svježeg kravljeg mlijeka, prosječne masnoće 3,5%.

2. Proizvodnja svježeg ovčjeg i kozjeg mlijeka - proizvođači koji kvartalno proizvedu i registriranom otkupljivaču isporuče najmanje 600 l ovčjeg mlijeka prosječne masnoće 5% ili 400 l kozjeg mlijeka prosječne masnoće 3,5%.

3. Tov junadi - proizvođači koji utove i registriranom otkupljivaču prodaju najmanje 10 junadi iz vlastite proizvodnje ili junadi koja su kupljena na bosansko-hercegovačkom tržištu. Najveća ulazna težina tovljenika je do 200 kg, a izlazna težina 450-500 kg. Dužina provedena u tovu je najmanje 240 dana.

4. Tov svinja - proizvođači koji utove i registriranom otkupljivaču prodaju najmanje 30 svinja iz vlastite proizvodnje ili kupovine na bosansko-hercegovačkom tržištu. Najveća ulazna težina tovljenika je do 30 kg, a najmanja izlazna težina 95 kg. Dužina provedena u tovu je najmanje 90 dana.

5. Uzgoj rasplodnih junica u sustavu uzgojno-selekcijskog rada - registrirani uzgajivači ako proizvedu najmanje 2 gravidne junice čiste pasmine, s tim da one služe za proširenje vlastitog stada.

6. Uzgoj rasplodnih ovaca i koza u sustavu uzgojno-selekcijskog rada - registrirani uzgajivači, ako uzgoje najmanje 50 rasplodnih ovaca ili koza najniže starosti osam mjeseci, s tim da isključivo služe za proširenje vlastitog stada.

7. Uzgoj rasplodnih nazimca u sustavu uzgojno-selekcijskog rada - registrirani uzgajivači, ako uzgoje najmanje 5 rasplodnih nazimca u vlastitom oboru, najniže starosti osam mjeseci, s tim da isključivo služe za proširenje vlastitog uzgoja.

8. Proizvodnja meda - individualni proizvođači koji godišnje proizvedu i registriranom otkupljivaču prodaju najmanje 500 kg meda.

9. Uzgoj 18-sedmičnih pilenki - pravne osobe koje uzgoje i prodaju u tekućoj godini najmanje 10.000 komada 18-sedmičnih pilenki.

10. Uzgoj pilenki teških roditeljskih linija - pravne osobe koje uvezu najmanje 10.000 pilenki roditeljske linije za uzgoj i daljnju reprodukciju.

11. Uzgoj pilenki lakih roditeljskih linija - pravne osobe koje uvezu najmanje 10.000 pilenki roditeljske linije za uzgoj i daljnju reprodukciju.

12. 12. Uzgoj morske ribe (lubin i orada) - pravne osobe koje uzgoje lubin i oradu, te na tržište prodaju najmanje 20.000 kg ribe.

13. Uzgoj riblje mlađi - pravne osobe koje proizvedu riblju mlađ: lipljana, mekousne i potočne pastrvke u količini od najmanje 100.000 komada godišnje za konzumni uzgoj.
Korisnici su dužni 10% od vrijednosti dobivene potpore (u mlađi) ustupiti sportsko-
ribolovnom savezu Federacije BiH, koji na temelju utvrđenog programa vrši poribljavanje ribolovnih voda u Federaciji BiH.

A/2 Biljna proizvodnja

1. Proizvodnja merkantilne pšenice i raži - korisnici koji proizvedu i registriranom prerađivaču - otkupljivaču prodaju najmanje 3 t pšenice ili raži.

2. Krmno i industrijsko bilje na oranicama (leguminoze, DTS-nova sjetva, soja, uljana repica, suncokret) - korisnici koji zasnuju najmanje 2 ha krmnog ili industrijskog bilja na oranicama.
3. Proizvodnja krumpira za industrijsku preradu - korisnici koji proizvedu i registriranom prerađivaču - otkupljivaču, na temelju zaključenog ugovora o proizvodnji, prodaju najmanje 5 t krumpira za industrijsku preradu.

4. Proizvodnja povrća za korištenje u svježem stanju (krastavac, rajčica, paprika i patlidžan) - korisnici koji proizvedu i registriranom otkupljivaču na temelju zaključenog ugovora prodaju najmanje 2 t povrća za korištenje u svježem stanju.

5. Proizvodnja povrća za industrijsku preradu (kornišon, paradajz, paprika i patlidžan) - korisnici koji proizvedu i registriranom prerađivaču - otkupljivaču na temelju zaključenog ugovora prodaju najmanje 2 t povrća za industrijsku preradu.

6. Proizvodnja povrća za industrijsku preradu (cikla, mrkva i luk) - korisnici koji proizvedu i registriranom prerađivaču - otkupljivaču na temelju zaključenog ugovora prodaju najmanje 2 t povrća za industrijsku preradu.

7. Proizvodnja sirovog duhana u listu roda 2006. godine - korisnici koji su sukladno Zakonu o duhanu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 45/02) zaključili ugovor sa registriranim dorađivačem - otkupljivačem i proizvedeni duhan u listu istom prodali.

8. Proizvodnja sjemenske pšenice - registrirani proizvođači sjemena koji zasiju elitno ili originalno sjeme i proizvedu sjeme pšenice sukladno Zakonu o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja (''Službene novine Federacije BiH'', broj 55/01) na najmanjoj površini od 5 ha i ostvare najmanji prinos od 3,5 t po hektaru.

9. Proizvodnja sjemenskog krumpira sjetva 2007. godine - registrirani proizvođači sjemena koji zasiju super-elitno ili elitno sjeme i proizvedu sjeme krumpira sukladno Zakonu o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja na najmanjoj površini od 5 ha, uz najmanji ostvareni prinos od 10 t po hektaru.

10. Zasnivanje voćnjaka - korisnici koji na vlastitom, zakupljenom zemljištu ili na temelju dobivene koncesije na zemljište, zasnuju voćnjak na površini od 0,2 do 5,0 ha. Na površini od preko 5 ha korisnici mogu dobiti potporu na temelju odobrenog projekta.

11. Zasnivanje voćnjaka maline, kupine i borovnice - korisnici koji na vlastitom ili zakupljenom zemljištu zasnuju voćnjak na površini od najmanje 0,1 ha.

12. Potpora proizvodnji voćnjacima zasnovanim od 2002. do 2006. godine - korisnici koji imaju zasnovan voćnjak u razdoblju 2002.-2006. godine i koji su na temelju toga već ostvarili potporu kod Federalnog ministarstva.

13. Zasnivanje vinograda - korisnici koji na vlastitom, zakupljenom zemljištu ili na temelju dobivene koncesije na zemljište, zasnuju vinograd vinskih sorti na površini od 0,1 do 5,0 ha. Na površini od preko 5 ha, korisnici mogu dobiti potporu na temelju odobrenog projekta.

14. Potpora proizvodnji vinogradima zasnovanim od 2002. do 2006. godine - korisnici koji imaju zasnovan vinograd u razdoblju 2002.-2006. godine i koji su na temelju toga već ostvarili potporu kod Federalnog ministarstva.

15. Deklarirane sadnice koštičavog i jabučastog voća - registrirani proizvođači sadnog materijala koji proizvedu sadnice koštičavih i jabučastih voćaka, a čija se proizvodnja prati na temelju Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja.

16. Sadnice jagodičastog voća (malina, kupina, borovnica) - registrirani proizvođači sadnog materijala koji proizvedu sadnice maline, kupine ili borovnice, a čija se proizvodnja prati na temelju Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja.

17. Deklarirane sadnice vinove loze - registrirani proizvođači sadnog materijala koji proizvedu sadnice vinove loze, a čija se proizvodnja prati na temelju Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja.

18. Presadnice povrća - registrirani proizvođači sadnog materijala koji proizvedu presadnice povrća, a čija se proizvodnja prati na temelju Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja.

19. Heljda, ljekovito i aromatično bilje - korisnici koji su ostvarili proizvodnju heljde, ljekovitog i aromatičnog bilja.

B/ KAPITALNA ULAGANJA

Program kapitalnih ulaganja potiče se sa maksimalno 25% od vrijednosti investicija, a koje se odnose na namjene koje slijede.

1. Izgradnja štala za krave - za korisnike koji imaju najmanje 10 do 20 muznih krava u proizvodnji mlijeka, maksimalna potpora iznosi 15.000 KM/objekt.
Proizvođači koji imaju više od 20 krava ostvaruju potpore na temelju ponuđenog projekta i odluke Povjerenstva.

2. Izgradnja štala za junad - za korisnike koji imaju najmanje 25 do 50 grla u tovu, maksimalna potpora iznosi 12.500 KM/objekt.
Proizvođači koji imaju više od 50 grla, ostvaruju potpore na temelju ponuđenog projekta i odluke Povjerenstva.

3. Izgradnja štala za ovce/koze - za korisnike koji imaju najmanje 50 do 100 grla u uzgoju, maksimalna potpora iznosi 7.500 KM/objekt.
Proizvođači koji imaju više od 100 grla, ostvaruju potpore na temelju ponuđenog projekta i odluke Povjerenstva.

4. Izgradnja štala za tov svinja - za korisnike koji imaju najmanje 50 do 100 grla u uzgoju, maksimalna potpora iznosi 10.000 KM/objekt.
Proizvođači koji imaju više od 100 grla, ostvaruju potpore na temelju ponuđenog projekta i odluke Povjerenstva.

5. Izgradnja silo objekata - za korisnike koji izgrade silo-objekt najmanje zapremine 120 m3, maksimalna potpora iznosi 1.500 KM/objekt,

6. Nabavka uređaja za mužu - za korisnike koji imaju najmanje 5 krava u proizvodnji mlijeka, maksimalna potpora iznosi 400 KM/muzilica.

7. Izgradnja novih staklenika - korisnici koji izgrade novi staklenik, kojima Povjerenstvo odobri projekt, ostvaruju potpore od 20 KM/m2.

8. Adaptacija postojećih staklenika - korisnici koji adaptiraju postojeće staklenike, kojima Povjerenstvo odobri projekt, ostvaruju potpore od 2,5 KM/m2, a maksimalna potpora iznosi do 15 ha.

9. Sustavi za navodnjavanje - za korisnike koji vrše ulaganja u navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta na površini većoj od 1 ha, maksimalna potpora iznosi 2.500 KM/ha.

10. Uređenje odvodnih kanala - ostvaruju potpore korisnici kojima Povjerenstvo odobri projekt odvodnjavanja.

11. Rekultivacija zemljišta - ostvaruju potpore korisnici kojima Povjerenstvo odobri projekt rekultivacije.
12. Remedijacija zapuštenog i degradiranog poljoprivrednog zemljišta u Federaciji BiH (treća faza) - korisnici na području Bosansko-podrinjske, Srednjobosanske, Zapadno-hercegovačke županije te Županije Sarajevo, koji na temelju projekta privedu kulturi neobrađeno poljoprivredno zemljište, dobivaju maksimalnu potporu koja iznosi 500 KM/ha.
Ostale županije su obuhvaćene u Programu iz prethodnih godina (2005/2006).


C/ STRUČNI PROJEKTI

U cilju vršenja neophodnih primijenjenih istraživanja radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje, planira se financiranje razvojnih projekata sa naslovima koji slijede.

1. Istraživanje prisustva i monitoring karantenske biljne bolesti bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta (Erwinia amylovora) u registriranim rasadnicima jabučastog voća na području Federacije BiH - korisnici su znanstvene i stručne institucije, a na temelju odobrenog projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.

2. Istraživanje prisustva i monitoring uzročnika najznačajnijih karantenskih bolesti krumpira (Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicum, Ralstonia solanacearum, Globidera pallida, Globodera rostoscinensis) kod registriranih proizvođača sjemenskog krumpira na području Federacije BiH - korisnici su znanstvene i stručne institucije, a na temelju projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.

3. Istraživanje mogućnosti suzbijanja žilogriza (Capnodis tenebrionis) - korisnici su naučne i stručne institucije, a na osnovu projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.

4. Razvoj ovčarstva u funkciji razvoja autohtonih sireva i proizvodnje mesa - korisnici su znanstvene i stručne institucije, a na temelju projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.

5. Projekt uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Federacije BiH - korisnici su Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, Federalni agromediteranski zavod Mostar i županijske uzgojno-selekcijske službe, na temelju odobrenog Projekta.

6. Uspostava katastra voćnjaka i vinograda (I faza) - korisnici su Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar.

7. Ekonomika primarne poljoprivredne proizvodnje i mjere agrarne politike u Federaciji BiH - korisnici su znanstvene i stručne institucije, na temelju projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.

8. Provedba Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH kroz operativne razvojne programe - korisnici su znanstvene i stručne institucije, na temelju projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.

9. Identifikacija i evidencija brojnog stanja autohtonih pasmina goveda i konja u Bosni i Hercegovini - korisnici su znanstvene i stručne institucije, na temelju projekta odabranog nakon raspisivanja javnog poziva i potpisanog ugovora sa Federalnim ministarstvom.
10. Izvještajno-prognozna služba (II faza) - nabava opreme za županijske poljoprivredne službe zaštite bilja.


D. RURALNI RAZVOJ

Uz ciljani poljoprivredni razvoj, potiču se razvojne prakse koje imaju višenamjenski, ruralni karakter, pa se u tom pravcu navode aktivnosti koje slijede.

D/1 Povećanje konkurentnosti

1. Povećanje površine poljoprivrednih gazdinstava - potpora proizvođačima u cilju povećanja površine poljoprivrednog gazdinstva na kojem se vrši poljoprivredna proizvodnja, prerada, ili neka druga djelatnost, za najmanje 0,3 ha poljoprivrednog zemljišta u 2007. godini (proširenje ili zasnivanje novog gazdinstva).

2. Osuvremenjivanje poljoprivrednih gazdinstava - potpora proizvođačima za projekte modernizacije procesa proizvodnje i prerade, u cilju prelaska polu-komercijalnog gazdinstva u održivo i tržišno orijentirano poljoprivredno gazdinstvo (poljoprivredni objekti, prerađivački pogoni, stočni fond, rashladni objekti, sjeme, sadni materijal, mašine, oprema i mehanizacija).

D/2 Zaštita ruralnog okoliša

1. Manje povoljna područja - potpora za projekte kojima će se poboljšati ukupni uvjeti života na selu, ublažiti prirodni hendikepi i komparativni nedostaci manje povoljnih područja, regulacija vodotoka, zaštita tla od erozije, čišćenje vodotoka i seoska infrastruktura. Osigurati racionalno korištenje zemljišta i održivost ruralnih prostora, te olakšati vršenje poljoprivredne proizvodnje u područjima sa prirodno težim uvjetima privređivanja.

2. Organska poljoprivreda - potpora proizvođačima koji se u skladu sa IFOAM standardima za organsku poljoprivredu bave proizvodnjom i preradom certificiranih organskih proizvoda (biljnih i animalnih), ili sakupljanjem samoniklog bilja i šumskih plodova, kao i potpora institucijama za projekte iz oblasti organske poljoprivrede.


D/3 Diversifikacija aktivnosti i očuvanje
naslijeđa

1. Dopunske aktivnosti - potpora za projekte diverzifikacije poljoprivrede, u cilju ostvarenja dodatnih izvora prihoda domaćinstava, oživljavanja i održivog razvoja ruralnih područja, te kreiranja prilika za zaposlenje stanovništva (tradicionalni proizvodi, zanati, kućna radinost, turizam, usluge te aktivnosti žena, omladine i invalida).

2. Ruralno naslijeđe - potpora za projekte zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa kojima će se zadržati autentičnost prirodnih obilježja sela ili grupe sela, potaći afirmacija kulturnih, historijskih i drugih ruralnih znamenitosti kao i značajnih manifestacija, te osigurati ekonomska dobit domaćinstava i drugih institucija.

3. Autohtone vrste biljaka i životinja - potpora proizvođačima i institucijama za projekte unapređenja zaštite ugroženih i prorijeđenih sorti poljoprivrednog bilja i pasmina domaćih životinja, u cilju očuvanja autohtonih vrsta i održanja biološke i genetske raznolikosti ruralnih područja, te osiguranja ekonomske dobiti domaćinstava i drugih institucija.

E. STRUČNI SKUPOVI, KONGRESI, SIMPOZIJI, SEMINARI, SAJMOVI,
USAVRŠAVANJE I EDUKACIJA KADROVA

Korisnici koji organiziraju navedene aktivnosti to će raditi na temelju podnesenih programa o kojima će se donositi odluke po Smjernicama za rad Povjerenstva.


F. POMOĆ ORGANIZIRANJU POLJOPRIVREDNIKA

Potpora se odobrava zemljoradničkim zadrugama, udruženjima poljoprivrednika i savezima koji realiziraju programe svojih članova u skladu sa ovim Programom.

G. REGRESIRANJE KAMATA

Regresiranje kamata za investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji - korisnici kredita su poljoprivrednici koji redovno otplaćuju svoje kreditne obaveze, ukoliko su kamate na te kredite do 10%.


H . PRIČUVE


Podrazumijevaju se hitni i nepredviđeni izdaci koji se pojave tijekom proračunske godine sukladno utvrđenim kriterijima.


IV. SVRHA PROGRAMA


Svrha ovog programa je da se nastave započeti i otvore novi procesi u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, s ciljem da se ostvari;

a. povećanje obujma poljoprivredne proizvodnje,

b. zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta vlastitim proizvodima,

c. opskrbljivanje prehrambene industrije sirovinama,

d. stabilizacija tržišta poljoprivredno - prehrambenih proizvoda,

e. smanjenje ovisnosti o uvozu i stvaranja pretpostavki za izvoz,

f. stvaranje tržišno orijentiranih proizvođača,

g. povećanje sjetvenih površina i privođenje kulturi neobrađenog
obradivog poljoprivrednog zemljišta,

h. veće zapošljavanje i smanjenje stope nezaposlenosti,

i. učešće znanstvenih i stručnih institucija u osuvremenjivanju proizvodnje, i

j. ruralni razvoj.

V. VISINA SREDSTAVA

Sredstva odobrena Proračunom iznose 37.650.000 KM i ona će se raspodijeliti sukladno Programu na sljedeće oblasti:

Namjena ulaganja

Udio u %

 

 

1. Proizvodnja

74,2

  • Animalna proizvodnja

47,8

  • Biljna proizvodnja

26.4

2. Kapitalna ulaganja

8,9

3. Stručni projekti

3,3

4. Ruralni razvoj

9,0

5. Stručni skupovi, seminari, sajmovi

0,4

6. Organiziranje poljoprivrednika

0,4

7. Regresiranje kamata

1,8

8. Pričuve

2,0

 

 

 Ukupno

100,0


VI. IZVOR SREDSTAVA

Izvor sredstava za realizaciju Programa je Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj: 25/07), u kojem je na poziciji "Poticaj za poljoprivredu" planiran iznos od 37.650.000 KM.

VII. ORGANIZACIJA KOJA PRIMA TRANSFER

Korisnici potpore su fizičke i pravne osobe koja ispune propisane opće i posebne kriterije iz ovog programa i Naputka (poljoprivredni proizvođači, farme, lokalne zajednice, zadruge, udruženja, znanstvene i stručne institucije, i dr.), sukladno odredbama Zakona o novčanoj potpori u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi