TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 17h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 76

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2007. Na temelju članka 40. i 41. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/07), na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
''TRANSFERA ZA RAZVOJ TURIZMA I OKOLIŠA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE'' UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2007. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava na poziciji 614100/Transfer za razvoj turizma i okoliša u F BiH, razdjel 61 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/07).


II


Proračunom Federacije BiH za 2007. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 3.000.000,00 KM (slovima: tri milijuna konvertibilnih maraka).


III


Sredstva iz točke II ove Odluke raspodjeljuju se po slijedećim programima:

1. Izrada strategije razvoja turizma U Federaciji BiH 400.000,00 KM

Ciljevi programa su: postići povećanje konkurentnosti turističke privrede, povećanje deviznog priliva od turizma, rast domaćeg turističkog prometa, te rast uposlenosti putem turizma i ugostiteljstva. Uz ove osnovne gospodarske ciljeve, očekivanja su Federacije BiH da se ovim projektom inicira kreiranje pozitivnog bh. imidža na svjetskom tržištu, da osigura dugoročnu zaštitu prirodnih, kulturnih i povijesnih resursa u funkciji turizma, da poboljša kvalitete života uz pomoć turizma i da osigura zaštitu turističkih potrošača suglasno današnjoj europskoj praksi.

Kriteriji za izbor programa: sredstva pod rednim brojem 1. dodjeljuju se korisnicima na temelju javnog poziva objavljenog u sredstvima javnog informiranja, a u skladu sa utvrđenim kriterijima koji će biti propisani javnim pozivom.

Korisnici programa su: pravna lica registrirana za obavljanje djelatnosti koja je predmet programa.

2. Poticaj izgradnji novih turističko-ugostiteljskih objekata i infrastrukture 300.000,00 KM

Ciljevi programa su: povećanje uposlenosti, razvoj obiteljskog turizma, promicanje poduzetništva i subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima.

Kriteriji za izbor programa su: kvaliteta programa; financijski plan; stupanj samofinanciranja; povećanje uposlenosti; ravnomjeran regionalni razvoj i očekivani rezultati.

Korisnici programa su: zainteresirane pravne i fizičke osobe s prebivalištem u Federaciji BiH, sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

3. Izrada signalizacije i tematskih cesta u kantonima i Općinama (turistička signalizacija, vinske i ceste sira) 200.000,00 KM

Ciljevi programa su: povećanje turističkog prometa i potrošnje; podizanje općeg dojma o županiji/kantonu, općini i regiji kao turističkoj sredini; podizanje općeg kvaliteta života; provođenje aktivnosti na promidžbi sredine za inozemne i domaće goste, stvaranje tematski objedinjenih i organiziranih turističkih atrakcija kroz cijelu godinu povezivanjem prirodnih, kulturno-povijesnih i drugih znamenitosti regije.

Kriteriji za izbor programa jesu: kvaliteta programa; financijski plan; izvješće o namjenskom trošenju sredstava u 2006. godini; stupanj samofinanciranja; broj turista koji posjete županiju/kanton, općinu ili regiju, promicanje i zaštita baštine, povijesnog i kulturnog naslijeđa u funkciji turističkog razvoja regije.

Korisnici programa jesu: pravne osobe (turističke zajednice; jedinice lokalne/područne uprave; NVO, udruženja) s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

4. Potpora manifestacijama za razvoj turizma i ugostiteljstva od značaja za FBiH (tradicionalne vjerske manifestacije, sajmovi, izložbe, simpoziji,
okrugli stolovi i sl.) koje se organiziraju u FBiH, a doprinose razvoju turizma Federacije 500.000,00 KM

Cilj program je: promocija turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti u i izvan granica BiH: organiziranje sajamskih manifestacija od strane jedinica lokalne samouprave s ciljem promidžbe turizma i ugostiteljstva; potpora lakšem pristupu poduzetnika sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; organiziranje promotivnih događanja na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama; promidžba domaćih proizvoda, pružanje potpore vjerskim organizacijama i udruženjima u organiziranju vjerskih manifestacija koje doprinose razvoju turizma u Federaciji BiH.

Kriteriji za izbor programa jesu: broj sudionica; plan i program; financijski plan; tradicija u organiziranju sajamskih manifestacija i tematskih izložbi; broj sudionika (prethodni i očekivani); kategorija sajamske manifestacije i tematske izložbe (lokalna, državna, međunarodna); očekivani efekti; stupanj samofinanciranja ili financiranja iz drugih izvora; medijska pokrivenost.

Korisnici programa jesu: udruge i NVO s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa, organizatori zajedničkog nastupa na sajamskim manifestacijama i tematskim izložbama, priređivači sajamskih manifestacija i tematskih izložbi u oblasti turizma, jedinice lokalne i područne samouprave, vjerske institucije, udruženja, ugostiteljski objekti s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

5. Potpora projektima mladih i žena poduzetnika u oblasti turizma i ugostiteljstva i zaštita okoliša 100.000,00 KM

Ciljevi programa su: promicanje poduzetništva žena u turizmu i ugostiteljstvu; veće uključivanje mladih u obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti; poboljšanje i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje žena i mladih poduzetnika; cijelo životno obrazovanje i trening žena za poduzetništvo; potpora lakšem početku poslova (registracije); organiziranje tribina i radionica za mlade turističke poduzetnike; korištenje inovatorskog potencijala u stvaranju domaćeg proizvoda.

Kriteriji za izbor programa jesu: povećanje uposlenosti žena i visokoobrazovnih mladih osoba; čuvanje kulturnog i povijesnog naslijeđa; stupanja samofinanciranja; kvaliteta programa; povećano korištenje kadrovskih i drugih resursa.

Korisnici programa jesu: fizičke osobe (državljanke BiH s prebivalištem u F BiH, državljani/državljanke BiH u dobnoj skupini do 30 godina starosti s prebivalištem u F BiH, inovatori državljani BiH s prebivalištem u F BiH) i pravne osobe (škole, fakulteti, instituti, udruge mladih, nevladine organizacije) s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

6. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša ISO (9001, 14.001 i HACCAP) 200.000,00 KM

Ciljevi programa su: promicanje kvalitete, upravljanje i zaštita okolišom, sigurnost hrane, primjena novih tehnologija u turizmu, jačanje veze između obrazovnog znanstveno-istraživačkog sustava i turizma, aktivniji rad na uvođenju ISO standarda u cilju podizanja kvalitete ponude, povećanje efikasnosti i konkurentnosti turističkih kapaciteta u F BiH.

Kriteriji programa su: certificiranost usluga iz oblasti turizma koje odgovaraju EU standardima, veći broj turističkih i ugostiteljskih subjekata zasnovanih na znanju, stupanj implementacije novih tehnologija koje ne zagađuju okoliš.

Korisnici programa su: pravne i fizičke osobe s prebivalištem u F BiH, fakulteti, instituti i istraživački centri, institucije koje imaju aktivnosti da svojom djelatnošću podupiru razvoj turizma i zaštitu okoliša.

7. Financiranje tiskanja publikacija, stručnih časopisa, nabava i otkup publikacija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite životne sredine u F BiH, potpora promociji turizma i zaštite okoliša u elektroničkim i tiskanim medijima 200.000,00 KM

Ciljevi programa su: promidžba turizma, turističkih destinacija i ugostiteljske djelatnosti; jačanje svijesti kod stanovništva u cilju zaštite životne sredine; izgradnja udobnijeg ambijenta za razvoj turizma; osiguravanje stručne literature za potrebe turističkih i ugostiteljskih djelatnika; uvođenje turizma i brige za okoliš u redovito i komplementarno obrazovanje.

Kriteriji za izbor programa jesu: sadržaj i namjena publikacije; kvaliteta publikacije; brojnost ciljne skupine kojoj je publikacija ili program namijenjena, program namijenjen promoviranju dobre prakse; klasifikacija publikacije (priručna, stručna, popularna i znanstvena); stupanj dovršenosti promidžbenog materijala; očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa i identiteta i drugo…

Korisnici programa jesu: NVO, udruženja; nakladnici; udruge turističkih i ugostiteljskih djelatnika; tiskari; obrazovne institucije, pojedinci s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

8. Potpora projektima turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša koje financiraju općine, gradovi ili kantoni 200.000,00 KM

Ciljevi programa jesu: potpora programima, aktivnostima i manifestacijama iz oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša od značaja za općine, gradove i županije/kantone u F BiH; povećanje uposlenosti; potpora djelatnostima koje ne zagađuju okoliš; skladniji regionalni razvoj; očuvanje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa; zbrinjavanje otpada; proizvodnja iz otpadnog materijala.

Kriteriji za izbor programa su: povećanje uposlenosti; osiguranje sredstava samofinanciranja; osiguranje financiranja iz drugih izvora; poboljšanje kvaliteta okoliša; ravnomjerni regionalni razvoj; eko-socijalni i tržišni učinci.

Korisnici programa su: općine, gradovi, županije/kantoni; istraživačke i druge institucije koje imaju utvrđene aktivnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i okoliša, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

9. Financiranje programa u cilju zaštite okoliša u F BiH 700.000,00 KM

Ciljevi programa su: jačanje svijesti stanovništva s ciljem zaštite okoliša; čišćenje korita rijeka, uređenje morske obale, zaštita i uređenje zelenih površina osobito posjećenijih turističkih mjesta; uređenje izletišta i odmarališta; održavanje stručnih i znanstvenih skupova i simpozija; izrada promidžbenog materijala u cilju promocije zdravog življenja.

Kriteriji za izbor programa jesu: poboljšanje kvaliteta okoliša; plan i program; financijski plan; osiguravanje financiranja iz drugih izvora; broj sudionika u realizaciji programa; očekivani rezultati.

Korisnici programa su: udruge koje imaju utvrđene aktivnosti glede zaštite okoliša; jedinice lokalne i područne samouprave i uprave; škole, fakulteti, instituti i drugi istraživački centri, s razrađenim razvojnim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.

10. Interventna sredstva rezerve za projekte i
programe u oblasti turizma, ugostiteljstva
i zaštite okoliša 200.000,00 KM

Cilj programa je: potpora programima i projektima u oblasti turizma, ugostiteljstva i zaštite okoliša.

Korisnici sredstava su: sve gore navedene kategorije od 1 do 9.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III ove Odluke, a temeljem javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma. Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke II ove Odluke objavit će se na službenoj web stranici Vlade Federacije, u ''Službenim novinama Federacije BiH'' i najmanje jednom dnevnom listu velike naklade s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.


V


Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene temeljem Javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.


VI


S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke III ove Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


VII


Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem svog stručnog povjerenstva kojeg imenuje federalni ministar okoliša i turizma.


VIII


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavljat će Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno Zakonu o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.


IX


Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


Ur. broj 230/07
16. svibnja/maja 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Evo kako izgleda masovni turizam na Kanarskim otocima: Plaće su niske, smeće posvuda
Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji osuđena na 11 godina zatvora
Mladića u Sjevernoj Irskoj čavlima zabili za ogradu. Prevezen je u bolnicu
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti
Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi